Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Moderator: anex
-
VeljaPas
#152 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
I jeste na pogresnom mjestu i namjerno sam je tu postavio kao opomenu sta se moze desiti ako se ne potrudimo (a krajnje je vrijeme) da zastitimo preostale istinske ljepote ove zemlje, kojih vecina ljudi nije ni svjesna da postoje. Na tom istom mjestu u Miljacki su, netom po zavrsetku rata, plivale pastrmke, i ne kojekakve pastrmke, nego potocare, kojih malo gdje vise ima. Danas se prave emisije o barabama koje love ostatke sapaca (malo ko ih ima) usred grada. Ja sam se poslije rata prestao ribolovom baviti (a lovio sam od svoje seste godine i nase vode prilicno poznajem) jer ne zelim vise ucestvovati u nastavku devastacije onoga sto je samim ratom vec nepopravljivo devastirano.homo_sapiens wrote:A jebiga Veljo, tema je Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA ! Nije tema na kojoj se trebas rugati i prikazivati prljavu Miljacku, za to imas vec nekoliko otvorenih tema. Tom svojom fotografijom samo kvaris ove prelijepe iznad. Samo skvrnaris![]()
Jasna je tvoja namjera, ali je na pogresnom mjestu, i to na jako pogresnom mjestu.
I ovo Velja fotka i pise iz razloga sto ga srce boli kad pogleda unistenu rijeku, sto je ljut sto se Rakitnica poribljava, sto se betonom okiva Prokosko jezero u koje su "pametnjakovici" ubacili zlatovcicu, sto su od Drine barustinu napravili, s namjerom da to od cijele BiH urade.
I zato sto je Velja organizirao prije nekoliko godina akciju pod nazivom Svi jednu vodu pijemo, kada se Miljacka rukama cistila. Ne bagerima kao sto to rade komunalci i tupavo uniste sav zivot u njoj.
Koga je briga sto je Sarajevo kao malo koji grad, bukvalno opkoljeno plemenitim salmonidnim vodama, u pjesmama opjevanim.
Nijaz Abadzic je preko trideset godina snimao samo ljepote BiH i svaka mu cast zbog toga. Da je snimao i ono sto tu ljepotu ugrozava, vise bi je sacuvano bilo.
Mozda sam u gresci ali ja tako mislim.
-
LAIBACH KUNST
#153 Re:
Pođeš od Sarajeva prema Trnovu i kod Krupca skreneš desno.Zatim se penješ do hotela Maršal.Poslije toga samo pravo produžiš i dođeš do sela Šabići.Tu skreneš desno i pičiš prema Lukomiru.Ako odeš u Umoljane onda se iz Umoljana moraš vratiti ponovo do Šabića i odatle za Lukomir.No.1 wrote:KAKO DOCI DO LUKOMIRANo.1 wrote:jedno pitanje za one koji su bili vec na Lukomiru
Interesuje me da li je selo naseljeno kroz cijelu godinu ?
Zivot tih ljudi Koliko su daleko od grada ?
JEL ZNA NEKO NESTO
-
LAIBACH KUNST
#154 Re:
Pogledati odgovor iznad ...No.1 wrote:Ainteresuje me Kako doci do Lukomira Cuo sam prvo do Hotela Marshal na bjelasnici pa onda dalje za Lukomir Interesuje me koliko je daleko Lukomir od Umoljana i od Hotela Marshal do kojeg se moze doci sa Autom i koliko je daleko Rakitnica od lukomira ?
- kekec
#155 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
[quote="Velja"]
I jeste na pogresnom mjestu i namjerno sam je tu postavio kao opomenu sta se moze desiti ako se ne potrudimo (a krajnje je vrijeme) da zastitimo preostale istinske ljepote ove zemlje, kojih vecina ljudi nije ni svjesna da postoje. Na tom istom mjestu u Miljacki su, netom po zavrsetku rata, plivale pastrmke, i ne kojekakve pastrmke, nego potocare, kojih malo gdje vise ima. Danas se prave emisije o barabama koje love ostatke sapaca (malo ko ih ima) usred grada. Ja sam se poslije rata prestao ribolovom baviti (a lovio sam od svoje seste godine i nase vode prilicno poznajem) jer ne zelim vise ucestvovati u nastavku devastacije onoga sto je samim ratom vec nepopravljivo devastirano.
I ovo Velja fotka i pise iz razloga sto ga srce boli kad pogleda unistenu rijeku, sto je ljut sto se Rakitnica poribljava, sto se betonom okiva Prokosko jezero u koje su "pametnjakovici" ubacili zlatovcicu, sto su od Drine barustinu napravili, s namjerom da to od cijele BiH urade.
I zato sto je Velja organizirao prije nekoliko godina akciju pod nazivom Svi jednu vodu pijemo, kada se Miljacka rukama cistila. Ne bagerima kao sto to rade komunalci i tupavo uniste sav zivot u njoj.
Koga je briga sto je Sarajevo kao malo koji grad, bukvalno opkoljeno plemenitim salmonidnim vodama, u pjesmama opjevanim.
Nijaz Abadzic je preko trideset godina snimao samo ljepote BiH i svaka mu cast zbog toga. Da je snimao i ono sto tu ljepotu ugrozava, vise bi je sacuvano bilo.
Mozda sam u gresci ali ja tako mislim.[/quote]
Ispravan stav.
Za ljepotu prirode se treba boriti, na sve nacina koji daju rezultate.
U suprotnom, ako se nastavi devastacija iste, imacemo sve manje i manje
objekata za slikanje (o kvalitetu zivota u narusenoj ili unistenoj prirodi
da ne govorim).
I jeste na pogresnom mjestu i namjerno sam je tu postavio kao opomenu sta se moze desiti ako se ne potrudimo (a krajnje je vrijeme) da zastitimo preostale istinske ljepote ove zemlje, kojih vecina ljudi nije ni svjesna da postoje. Na tom istom mjestu u Miljacki su, netom po zavrsetku rata, plivale pastrmke, i ne kojekakve pastrmke, nego potocare, kojih malo gdje vise ima. Danas se prave emisije o barabama koje love ostatke sapaca (malo ko ih ima) usred grada. Ja sam se poslije rata prestao ribolovom baviti (a lovio sam od svoje seste godine i nase vode prilicno poznajem) jer ne zelim vise ucestvovati u nastavku devastacije onoga sto je samim ratom vec nepopravljivo devastirano.
Mozda sam u gresci ali ja tako mislim.[/quote]
Ispravan stav.
Za ljepotu prirode se treba boriti, na sve nacina koji daju rezultate.
U suprotnom, ako se nastavi devastacija iste, imacemo sve manje i manje
objekata za slikanje (o kvalitetu zivota u narusenoj ili unistenoj prirodi
da ne govorim).
- homo_sapiens
#156 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Bio prije 4-5 dana, prelijepo, nije ni naseljeno pretjerano, tek poneka vikendica na cesti prema Bukoviku. I na raskrsnici Crepoljsko-V.Luka izgradjena mala pilana i 2-3 kucice. Nista vise. Ali, mjestani se bune protiv pilane, kazu izvlace im sumu (nista novoquantum wrote:Jesi li bio gore u zadnje vrijeme? Vucja Luka, Hresa? Kakvo je sada stanje tamo?homo_sapiens wrote:Samo da "dignem" temu, da se ne zaborave bosanske prirodne ljepote . . . .
Moj skromni doprinos: brdsko-planinsko podrucje "Crepoljsko" iznad Sarajeva:
Prije rata sam bio redovno gore, ali nisam siguran da bih se sada ugodno osjecao....
„Energoinvestov“ hotel („Srce“ cini mi se da se zvao).
Izgleda tako da za renoviranje i adaptaciju gradjevinskih (zidarskih) radova nije potrebno mnogo sredstava, medjutim za uredjenje interijera jest

Panoramski pogled na Sarajevo

Prilaz platou Crepoljsko

Lovacki dom jos uvijek je u funkciji

Ne mogu se sjetiti sta je ovdje bilo, iznad Lovackog doma i visoko iznad hotela

Hresa, javna voda na putu za Vucju Luku i Crepoljsko

Pogled sa Hrese na Sarajevo

- amrica
#157 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Stvarno ima prelijepih slika, koje daju inspiraciju da se ode negdje drugo osim izvikanih pretrpanih mjesta poput Vrela Bosne, Igmana, Bjelasnice.... (govorim o mjestima koja su relativno blizu Sarajeva)
Narocito mi se svidja ova "pustos" na Crepoljskom, nigdje nikog
ne volim guzvu.
A sjecam se Crepoljskog, dok sam isla u osnovnu, stalno smo isli tamo sa skolom, izleti, pa razna takmicenja, a i sa porodicom sam isla.
Narocito mi se svidja ova "pustos" na Crepoljskom, nigdje nikog
A sjecam se Crepoljskog, dok sam isla u osnovnu, stalno smo isli tamo sa skolom, izleti, pa razna takmicenja, a i sa porodicom sam isla.
- rogic
#158 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Treskavica , Puzim i selo Sinanovići.Uslikano sa Visočice.[img[img=http://img230.imageshack.us/img230/1015/treskavicaipuzimhj5.th.jpg]
][/img]
][/img]
- J.B.Tito
#159 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Nije samoreklama, a nadam se da dolaze u obzir i video-klipovi
i klip o Kotlaničkom jezeru
http://video.google.co.uk/videosearch?q ... ero&emb=0#
Kladopoljsko jezero je na Zelengori i do njega se dolazi preko Kalinovika, te se u selu Obalj skrene kroz samo selo, i terenskim vozilom se može doći na nekih 2-3 kilometra do jezera.
Kotlaničko jezero je takodje na Zelengori i može se doći ili preko Čemerna( u samom Čemernu desno skretanje putem koji vodi do Jugovog i Orlovačkog jezera) ili preko Klinovika (lošiji, ali bliži put).Do jezera se mora pješačiti oko 2 sata, a povratak je i preko tri sata (sve k'o uz nos)
Evo i koja slika jezera sa Zelengore:
Kotlaničko jezero

Kladopoljsko jezero
do ovih baraka se može doći terenskim vozilom i tu se može noćiti

Crno jezero

Orlovačko jezero

Jezero Donje Bare

Eto, od mene za prvi put na ovu temu - zelengorska jezera.
i klip o Kotlaničkom jezeru
http://video.google.co.uk/videosearch?q ... ero&emb=0#
Kladopoljsko jezero je na Zelengori i do njega se dolazi preko Kalinovika, te se u selu Obalj skrene kroz samo selo, i terenskim vozilom se može doći na nekih 2-3 kilometra do jezera.
Kotlaničko jezero je takodje na Zelengori i može se doći ili preko Čemerna( u samom Čemernu desno skretanje putem koji vodi do Jugovog i Orlovačkog jezera) ili preko Klinovika (lošiji, ali bliži put).Do jezera se mora pješačiti oko 2 sata, a povratak je i preko tri sata (sve k'o uz nos)
Evo i koja slika jezera sa Zelengore:
Kotlaničko jezero

Kladopoljsko jezero
do ovih baraka se može doći terenskim vozilom i tu se može noćiti

Crno jezero

Orlovačko jezero

Jezero Donje Bare

Eto, od mene za prvi put na ovu temu - zelengorska jezera.
-
motika
#160 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
na jednoj od gore postavljenih slika naseg Druga, vidi se i lilium bosniacum - tj. bosanski ljiljan, koji krasi prvu zastavu nezavisne BiH i na grbu je dinastije Kotromanica 
- Van Halen
#161 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Joj ljepote, najgore od svega je što 90% ljudi iz BiH ovakvu ljepotu nikad uživo ne vidi. Ima momenata kad bih najradije gore otišao u kakvu kolibu i ostavio sav ovaj primitivizam
- Maxwell2008
#162 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Ovo je prekrasno, trebamo cesce posjecivati ovu temu da bismo bar na par trenutaka zaboravili sivu svakodnevnicu.
- iz dna duše
#163 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Eh, ove slike su za moju dušu i svaki puta se opustim dok ih pregledam...
Lijepa je ovo zemlja, šteta zaista da ljudi u našoj zemlji nisu vidjeli bar dio ovoga...
Lijepa je ovo zemlja, šteta zaista da ljudi u našoj zemlji nisu vidjeli bar dio ovoga...
- iz dna duše
#164 Re:
black wrote:
Kanjon Rakitnice opstina Konjic..No.1 preporucio bih ti OBAVEZNO!
otidji i dozivi..
- Bumerang
- StLouis
#166 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Trnovacko jezero

-
VjecitiStudent
#167 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Otkad je Trnovacko jezero "bosanska prirodna ljepota"?StLouis wrote:Trnovacko jezero
-
lekaking
#168 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Bjelašnički kraj
Katuni na Gradini, Umoljani

Selo Lukomir

Kanjon Rakitnice

Podomar, izvorišni dio Rakitnice

Vodopad Studenog potoka

Umoljani

Džamija, Umoljani

Selo Pervizi

Stećak iz Dolova, Umoljani

Potoci

Škola u prirodi Šabići

Katuni na Gradini, Umoljani

Selo Lukomir

Kanjon Rakitnice

Podomar, izvorišni dio Rakitnice

Vodopad Studenog potoka

Umoljani

Džamija, Umoljani

Selo Pervizi

Stećak iz Dolova, Umoljani

Potoci

Škola u prirodi Šabići

Last edited by lekaking on 23/01/2009 16:24, edited 1 time in total.
-
brucos7
#169 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Ima li neko slike sa Drine? Kazu da je tamo pravo atraktivno splavarenje, pa ako neko ime vise informacija ili slika...
-
G.O.D.
#170 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Slike su odlicne! Imam i ja nekih, ali cu prvo morati skenirati negdje.
Imam nekoliko slika sa Neretve, iznad Glavaticeva. Do tog mjesta sam silazio nekih pola sata od ceste kozjom stazom...a kada sam stigao....prosto sam ostao bez texta... Ide UPLOAD ubrzooooo
BiH je stvarno BOGATA prirodnim ljepotama, ali na zalost isto tako je "BOGATA" ljudima kojima uopste nije stalo do tih istih, pa prave ruglo i zagadjuju okolis...
BiH je stvarno BOGATA prirodnim ljepotama, ali na zalost isto tako je "BOGATA" ljudima kojima uopste nije stalo do tih istih, pa prave ruglo i zagadjuju okolis...
-
G.O.D.
#171 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
evo slika kao sto obecah...
URL=http://img300.imageshack.us/my.php?imag ... 103ay1.jpg]
[/URL]

Bice jos toga, ako Bog da samo de se krene u ribu
URL=http://img300.imageshack.us/my.php?imag ... 103ay1.jpg]
[/URL]
- bpsang
#172 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
@G.O.D.G.O.D. wrote:evo slika kao sto obecah...![]()
URL=http://img300.imageshack.us/my.php?imag ... 103ay1.jpg][/URL]
POVECAJ SLIKE izbi mi oci naprezajuci se ,a ionako corav.Mozes ici na rezoluciju 800 x 600 nece ugroziti forum
- Bullet Tooth Tony
#173 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
Kanjon Biostice

-
G.O.D.
#174 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
STOLE VOLE100_KA wrote:@G.O.D.G.O.D. wrote:evo slika kao sto obecah...![]()
URL=http://img300.imageshack.us/my.php?imag ... 103ay1.jpg][/URL]
POVECAJ SLIKE izbi mi oci naprezajuci se ,a ionako corav.Mozes ici na rezoluciju 800 x 600 nece ugroziti forum
-
riko-ga
#175 Re: Bosanske Prirodne Ljepote u SLIKAMA
@G.O.D.
POVECAJ SLIKE izbi mi oci naprezajuci se ,a ionako corav.Mozes ici na rezoluciju 800 x 600 nece ugroziti forum[/quote]
STOLE VOLE
klikni na sliku i povecace se sama
cudo moderne tehnologije
[/quote]
Nece biti !!!!!!!!!!Prva ti nefercera druga DA

POVECAJ SLIKE izbi mi oci naprezajuci se ,a ionako corav.Mozes ici na rezoluciju 800 x 600 nece ugroziti forum[/quote]
STOLE VOLE
Nece biti !!!!!!!!!!Prva ti nefercera druga DA