Bosanska vozacka u EU ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Erzsebet

#26 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by Erzsebet »

JohnnyS wrote:
Erzsebet wrote:Meni su u Holandiji tražili da polažem ponovo, jer sam imao dozvolu za boravak, meni na pamet nije palo da to radim, jer vozim bolje nego većina Holanđana. Da sam imao samo vizu, ne bi bilo problema, znači vjerovatno i ti možeš voziti do pola godine. Ali sam imao boravišnu dozvolu i onda je to problem, ali ja opet nisam htio. Vozio sam s našim tablicama, slikale su me kamere mnogo puta za razne prekršaje, a onda sam se najnormalnije vratio u Sarajevo i nikad ništa nisam platio (doduše, auto je na mami). Nakon toga sam bez problema dobijao i vize, mada sam generalno radio nelegalne stvari. Ali zaista mislim da je samo puko uzimanje para to što oni rade. Moraš platiti oko 2.000 € i ponovo polagati, a po Bosni je gore voziti sto puta.

Poslije sam milion puta vozio po EU i nikad nije bilo problema.
E tako oko tebe trebaju svi pušiti u kafiću i nadam se da hoće... :P Ne mogu vjerovati koliko se zalagao za poštivanje zakona, a on zakone krši gdje stigne i još se hvali na forumu o tome :oops:

Hehehe... Ja se zalažem za pravdu, a ne poštivanje zakona. Po mom mišljenju, nije pravedno da holandska vozačka vrijedi u BiH (a vrijedi), a da obrnuto nije tako. Pogotovo kad se uzme u obzir kakve su naše ceste, kakve su gradske ulice i koliko je ovdje teže voziti. Takođe sam imao s djevojkom polemiku oko toga gdje kupiti auto (njoj je pošteno da ga kupi u Holandiji, iako je duplo skuplji, iako je 1200€ godišnja registracija + osiguranje). Srećom, još nije ništa kupila, a ja sam, naravno, vozio na našim tablicama, i registrovao ga jednom godišnje šaljući saobraćajnu dozvolu autobusom u Sarajevo. Nećeš valjda reći da sam i tu kršio zakon?
muha_sa

#27 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by muha_sa »

Maxwell2008 wrote:Da ponovim pitanje :D :
Da li treba punomoc od osobe koja je vlasnik automobila u Njemackoj i da li se tada moze preci i u drugu EU zemlju sa tim autom i BH vozackom (Npr. Holandija,Belgija posto je pograncini dio)
nista ti ne treba--vozi i uzivaj-
-bez prekrsaja-naravno.
Maxwell2008

#28 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by Maxwell2008 »

Erzsebet wrote:
JohnnyS wrote:
Erzsebet wrote:Meni su u Holandiji tražili da polažem ponovo, jer sam imao dozvolu za boravak, meni na pamet nije palo da to radim, jer vozim bolje nego većina Holanđana. Da sam imao samo vizu, ne bi bilo problema, znači vjerovatno i ti možeš voziti do pola godine. Ali sam imao boravišnu dozvolu i onda je to problem, ali ja opet nisam htio. Vozio sam s našim tablicama, slikale su me kamere mnogo puta za razne prekršaje, a onda sam se najnormalnije vratio u Sarajevo i nikad ništa nisam platio (doduše, auto je na mami). Nakon toga sam bez problema dobijao i vize, mada sam generalno radio nelegalne stvari. Ali zaista mislim da je samo puko uzimanje para to što oni rade. Moraš platiti oko 2.000 € i ponovo polagati, a po Bosni je gore voziti sto puta.

E tako oko tebe trebaju svi pušiti u kafiću i nadam se da hoće... :P Ne mogu vjerovati koliko se zalagao za poštivanje zakona, a on zakone krši gdje stigne i još se hvali na forumu o tome :oops:

Hehehe... Ja se zalažem za pravdu, a ne poštivanje zakona. Po mom mišljenju, nije pravedno da holandska vozačka vrijedi u BiH (a vrijedi), a da obrnuto nije tako. Pogotovo kad se uzme u obzir kakve su naše ceste, kakve su gradske ulice i koliko je ovdje teže voziti. Takođe sam imao s djevojkom polemiku oko toga gdje kupiti auto (njoj je pošteno da ga kupi u Holandiji, iako je duplo skuplji, iako je 1200€ godišnja registracija + osiguranje). Srećom, još nije ništa kupila, a ja sam, naravno, vozio na našim tablicama, i registrovao ga jednom godišnje šaljući saobraćajnu dozvolu autobusom u Sarajevo. Nećeš valjda reći da sam i tu kršio zakon?

Krsio si zakon ali si zadovoljio pravdu. :oops:
CLIO

#29 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by CLIO »

Sto se tice Njemacke vozi slobodno za ostale EU zemlje ne znam. Sretno :thumbup:
Životinjić

#30 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by Životinjić »

Maxwell2008 wrote:
Životinjić wrote:Ako imaš međunarodnu i BiH vozačku onda možeš voziti auto HR tablica po Hrvatskoj i svugdje osim po BiH. Pod pretpostavkom da u Hrv nemaš prebivalište.
Međunarodna ti ne vrijedi u zemlji u kojoj imaš prebivalište.
Mene zanima EU a ne Hrvatska.
Dok ti skupiš pare i kreneš, Hrvatska će ući u EU.

To sam ti bio naveo kao primjer korisnosti međunarodne dozvole. Ti međunarodnu vadiš ovdje i nju jednako tretiraju u Hrvatskoj i u EU.
CLIO

#31 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by CLIO »

Životinjić wrote:
Maxwell2008 wrote:
Životinjić wrote:Ako imaš međunarodnu i BiH vozačku onda možeš voziti auto HR tablica po Hrvatskoj i svugdje osim po BiH. Pod pretpostavkom da u Hrv nemaš prebivalište.
Međunarodna ti ne vrijedi u zemlji u kojoj imaš prebivalište.
Mene zanima EU a ne Hrvatska.
Dok ti skupiš pare i kreneš, Hrvatska će ući u EU.

To sam ti bio naveo kao primjer korisnosti međunarodne dozvole. Ti međunarodnu vadiš ovdje i nju jednako tretiraju u Hrvatskoj i u EU.
Lijepo ti covjek rece da ga zanima EU, sta se odmah palis ko kutnjak. :D ako vec hoces da mu pomognes posalji mu koji euric.
deer_hunter

#32 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by deer_hunter »

ovako, jaran ima problem, bosanska vozacka,ide u Holandiju na 6 do 8 mjeseci(ako bude mogao ostat ce i duze)...moze li tamo voziti auto sa holandskim tablama? i ako ostane da li ce ponovo morati polagati vozacki ili moze zamjeniti bh vozacku za holandsku? ako neko zna neka objasni proceduru..
Olivia

#33 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by Olivia »

deer_hunter wrote:ovako, jaran ima problem, bosanska vozacka,ide u Holandiju na 6 do 8 mjeseci(ako bude mogao ostat ce i duze)...moze li tamo voziti auto sa holandskim tablama? i ako ostane da li ce ponovo morati polagati vozacki ili moze zamjeniti bh vozacku za holandsku? ako neko zna neka objasni proceduru..
http://www.iamsterdam.com/en/local/offi ... ng-licence
Svi detalji su na ovom linku.
Uglavnom, važi sigurno prvih 6 mjeseci.
Olivia

#34 Re: Bosanska vozacka u EU ???

Post by Olivia »

Erzsebet wrote:
JohnnyS wrote:

Da si bio malo bolje informisan zašto ne važe naše vozačke dozvole, ne bi pričao o 'pravdi'.
S obzirom da su ex-you vozačke vrijedile (kao sada npr. iz EU) zemlje zapadne Evrope su 'preslikale' tu praksu na nove države.
Pošto su se naši 'pametni' bosanci (od kojih si očigledno jedan i ti) dosjetili da 'zeznu' evropljane, prvenstveno izradom falsifikovanih dozvola i slično, naša draga BiH je stavljena na 'crne liste', odnosno u grupu zemalja čije se dozvole ne mogu prihvatiti trajno.
I u BiH ne važe ino vozačke duže od 6 mjeseci (za državljane BiH).
Post Reply