Bosanska Rock Scena
Moderator: _BataZiv_0809
-
Mujko
#1 Bosanska Rock Scena
Moje vidjenje Bosanske Rock muzike je ovakva: Bosansku muziku sam uvijek gledao kroz Indekse, Bijelo Dugme, Vatreni Poljubac, Teska Industrija, Divlje Jagode i drugih Bosanskih rock grupa.
Kroz preslusavanje ovih rock grupa, stekao sam utjesak da Bosanski Rock sound naginje ka Americkom zvuku i njihovim rock bendovima kao sto su Grand Funk i Boston.
Bosanska muzika se znatno razlikuje od Hrvatske u Srbijanske muzike.
Hrvati i Srbijanci su uvijek tjerali malo zesci nacin sviranja uz mracan prilaz rocku, dok Bosanski Rock bendovi su uvijek isli ka meksem stilu Hard Rocka i vise ka jednom veselom pristupu rock muzike, kao sto je to radila grupa ZZ Top. ZZ Top, odlikuje tezak zvuk koji tjera na igranje (plesanje) i da u pozadini budu neke ljepotice.
Moj zakljucak. da je Bosanski uzor rock muzike USA i mislim da tako treba i ostati.
Sad ne znam muzicku Rock scenu u BiH.Moze li mi neko nabrojati neke Rock Bendove iz BiH?
Kroz preslusavanje ovih rock grupa, stekao sam utjesak da Bosanski Rock sound naginje ka Americkom zvuku i njihovim rock bendovima kao sto su Grand Funk i Boston.
Hrvati i Srbijanci su uvijek tjerali malo zesci nacin sviranja uz mracan prilaz rocku, dok Bosanski Rock bendovi su uvijek isli ka meksem stilu Hard Rocka i vise ka jednom veselom pristupu rock muzike, kao sto je to radila grupa ZZ Top. ZZ Top, odlikuje tezak zvuk koji tjera na igranje (plesanje) i da u pozadini budu neke ljepotice.
Moj zakljucak. da je Bosanski uzor rock muzike USA i mislim da tako treba i ostati.
Sad ne znam muzicku Rock scenu u BiH.Moze li mi neko nabrojati neke Rock Bendove iz BiH?
Last edited by Mujko on 29/05/2007 12:34, edited 1 time in total.
-
Kid_A
#2 Re: Bosanska Rock Scena
Mujko wrote:Moje vidjenje Bosanske Rock muzike je ovakva. Bosansku muziku sam uvijek gledao kroz Indekse, Bijelo Dugme, Vatreni Poljubac, Teska Industrija, Divlje Jagode i drugih rock grupa.
Kroz preslusavanje ovih grupa, stekao sam utjesak da Bosanski Rock sound naginje ka Americkom zvuku i njihovim rock bendovima kao sto su Grand Funk i Boston.
Hrvati i Srbijanci su uvijek tjerali malo zescu svirku uz mracan prilaz rocku, dok Bosanski Rock bendovi su uvijek isli ka meksem stilu Hard Rocka i vise ka jednom veselom pristupu rock muzike, kao sto je to radila grupa ZZ Top. Tezak zvuk odlikuje ZZ Top ali taj zvuk tjera na igranje (plesanje) i da u pozadini budu neke ljepotice.
Jel se shalish?
-
Mujko
Nek mi neko napise da li se na nekoj pjesmi Led Zeppelina moze plesat (dancing).
Pokusavao sam je nac' ali bezuspjesno.
Mozda na pjesmi Heartbreaker, ali poslije uvodnog dijela se usporava ritam tako da plesanje prestaje.Dok na ZZ Top se moze plesat cijelo vrijeme dok traje pjesma. Gimmie All Your Loving na primjer.
Mozda na pjesmi Heartbreaker, ali poslije uvodnog dijela se usporava ritam tako da plesanje prestaje.Dok na ZZ Top se moze plesat cijelo vrijeme dok traje pjesma. Gimmie All Your Loving na primjer.
-
lupiga_ocati
#9 Re: Bosanska Rock Scena
[quote="Mujko"]
Hrvati i Srbijanci su uvijek tjerali malo zesci nacin sviranja uz mracan prilaz rocku, [/quote]
koji mracan prilaz rocku
indexi, dugme, poljubac, jagode, pusenje ....= yu grupa, smak, partibrejkersi, atomci, kazaliste, psihomodo....
sto se ovog 'zesceg tjeranja' tice
jabuka, nemoguce vruce, orkestar.... = vampiri, ruz, bajaga, bebi dol, riva, magazin, fosili, cacadou look....
a za zeppeline, plesi uz "hot dog"
Hrvati i Srbijanci su uvijek tjerali malo zesci nacin sviranja uz mracan prilaz rocku, [/quote]
koji mracan prilaz rocku
indexi, dugme, poljubac, jagode, pusenje ....= yu grupa, smak, partibrejkersi, atomci, kazaliste, psihomodo....
sto se ovog 'zesceg tjeranja' tice
jabuka, nemoguce vruce, orkestar.... = vampiri, ruz, bajaga, bebi dol, riva, magazin, fosili, cacadou look....
a za zeppeline, plesi uz "hot dog"
-
Maksim
Hoces bosansku "rock" scenu......
Imas tu npr. i underground da se tako kaze. Sredinom osamdesetih je pokojni Maho osnovao svoj band koji je bio kod kuce u Gracanici i svirao je neki Black/Thrash, jer je bio totalni fanatik brazilskih bandova poput Sarcofago-a ili Mutilatora. Uglavnom je poslije svirao u jednom mnogo popularnijem bandu koji i danas postoji, naime Bombarderu iz Sarajeva. Bombarder su svirali Speed Metal i danas je samo Neso jos u trupi od starih clanova dok je Maho poginuo 1995. godine od snajpera.
Treba spomenuti i Parricide iz Tuzle koji je osnovan negdje krajem 80ih i "sluzbeno" se smatra prvim bosanskim Death Metal bandom. U ratu su se raspali, no ponovo se sastali poslije rata mada vise nisu svirali Death Metal nego vise neki Metalcore i promijenili ime u Perryside. No, ubrzo su se opet raspali.
Jedan stari Speed/Thrash band je i Ludilo iz Tuzle. Metal scena je u Tuzli tijekom rata pa i poslije rata bilo veoma jaka. Jaka je i danas, no mnogo je opala u odnosu na svoje zlatno doba poslije rata. Ipak su najbolji bh. Metal bandovi jos uvijek iz Tuzle poput Death/Thrash banda Toxicdeath, Agonize-a (Death Metal), Symbolic (Progressive Metal sa Neo-classical utjecajem), After Oblivion sto je side-project frontmana Agonize-a itd........ ne smijemo naravno zaboraviti i Southern Storm iz Tuzle koji su se danas pretvorili u Irinu i Storm
Umalo da zaboravim jos jedan bh. Heavy band iz 80ih, naime Monolit iz Mostara. I oni su se ponovo okupili mada rasuti po cijelom svijetu, nazaloast bez jednog clana koji je poginuo u ratu. Inace ima jos dobrih bandova kao npr. Black/Death band Silent Kingdom iz Sarajeva ili Krv (True Black Metal) takodjer iz SA sto je projekt clanova iz Silent Kingdoma. Ima jos bandova, no ovo su oni po meni najbolji i najkvalitetniji.
Ima i Perishment iz Doboja koji sviraju neki Thrash, ali previse mi zvuce na Metallicu. U Banjoj Luci postoji i neka mala Black Metal scena koju najvise predstavlja band Interfector, ali im se poserem u usta i jebem im majku cetnicku, jer otvoreno isticu da su cetnici i da zele da se RS izdvoji iz BiH, bla bla, uglavnom sve to unose u svoju glazbu tako da su prilicno suvisni....... tko ih jebe.
Pozdrav
Imas tu npr. i underground da se tako kaze. Sredinom osamdesetih je pokojni Maho osnovao svoj band koji je bio kod kuce u Gracanici i svirao je neki Black/Thrash, jer je bio totalni fanatik brazilskih bandova poput Sarcofago-a ili Mutilatora. Uglavnom je poslije svirao u jednom mnogo popularnijem bandu koji i danas postoji, naime Bombarderu iz Sarajeva. Bombarder su svirali Speed Metal i danas je samo Neso jos u trupi od starih clanova dok je Maho poginuo 1995. godine od snajpera.
Treba spomenuti i Parricide iz Tuzle koji je osnovan negdje krajem 80ih i "sluzbeno" se smatra prvim bosanskim Death Metal bandom. U ratu su se raspali, no ponovo se sastali poslije rata mada vise nisu svirali Death Metal nego vise neki Metalcore i promijenili ime u Perryside. No, ubrzo su se opet raspali.
Jedan stari Speed/Thrash band je i Ludilo iz Tuzle. Metal scena je u Tuzli tijekom rata pa i poslije rata bilo veoma jaka. Jaka je i danas, no mnogo je opala u odnosu na svoje zlatno doba poslije rata. Ipak su najbolji bh. Metal bandovi jos uvijek iz Tuzle poput Death/Thrash banda Toxicdeath, Agonize-a (Death Metal), Symbolic (Progressive Metal sa Neo-classical utjecajem), After Oblivion sto je side-project frontmana Agonize-a itd........ ne smijemo naravno zaboraviti i Southern Storm iz Tuzle koji su se danas pretvorili u Irinu i Storm
Umalo da zaboravim jos jedan bh. Heavy band iz 80ih, naime Monolit iz Mostara. I oni su se ponovo okupili mada rasuti po cijelom svijetu, nazaloast bez jednog clana koji je poginuo u ratu. Inace ima jos dobrih bandova kao npr. Black/Death band Silent Kingdom iz Sarajeva ili Krv (True Black Metal) takodjer iz SA sto je projekt clanova iz Silent Kingdoma. Ima jos bandova, no ovo su oni po meni najbolji i najkvalitetniji.
Ima i Perishment iz Doboja koji sviraju neki Thrash, ali previse mi zvuce na Metallicu. U Banjoj Luci postoji i neka mala Black Metal scena koju najvise predstavlja band Interfector, ali im se poserem u usta i jebem im majku cetnicku, jer otvoreno isticu da su cetnici i da zele da se RS izdvoji iz BiH, bla bla, uglavnom sve to unose u svoju glazbu tako da su prilicno suvisni....... tko ih jebe.
Pozdrav
-
rikardoreis
a dje SCH? 
-
HariDZ
#12 Re: Bosanska Rock Scena
Mujko wrote:Moje vidjenje Bosanske Rock muzike je ovakva: Bosansku muziku sam uvijek gledao kroz Indekse, Bijelo Dugme, Vatreni Poljubac, Teska Industrija, Divlje Jagode i drugih Bosanskih rock grupa.
Zdravo
Ja mislim da bosanski rock nema slicnosti sa americkim rockom upravo zbog mijesanja etno muzike. Vecina bosanskih rock grupa, sve ove koje si nabrojao gore, su koristile elektricne instrumente da bi odsvirali muziku koja se svirala akusticnim instrumentima u nasem narodu. Bijelo Dugme na celu sa Goranom Bregovicem nemilosrdno kopira etno muziku. Od prvog albuma pa do zadnjeg 99% muzickih tonova je kopirano. Medjutim bosanska rock muzika biva specificna uslijed uticaja bosanske etno muzike i postaje popularna.
Pozz
- Kaktusssss
Bend Enemy Inside priprema materijal i ove godine postaje aktivniji sa koncertima...a k'tome je jos i domaci proizvod.Maksim wrote:Hoces bosansku "rock" scenu......
Jedan stari Speed/Thrash band je i Ludilo iz Tuzle. Metal scena je u Tuzli tijekom rata pa i poslije rata bilo veoma jaka. Jaka je i danas, no mnogo je opala u odnosu na svoje zlatno doba poslije rata. Ipak su najbolji bh. Metal bandovi jos uvijek iz Tuzle poput Death/Thrash banda Toxicdeath, Agonize-a (Death Metal), Symbolic (Progressive Metal sa Neo-classical utjecajem), After Oblivion sto je side-project frontmana Agonize-a itd........ ne smijemo naravno zaboraviti i Southern Storm iz Tuzle koji su se danas pretvorili u Irinu i Storm![]()
Pozdrav
http://www.youtube.com/watch?v=4pXWBPyN_JA
http://www.youtube.com/watch?v=OWMZ49S7 ... ed&search=
- johnnykola
djecko, uglavnom si ubo
sa svojim prvim postom.
no, ima u bosni i dobrih
bendova. istina, jedan svjetski
relevantan, a gro ostalih -
zakopani u 70-im i 80-im.
sa svojim prvim postom.
no, ima u bosni i dobrih
bendova. istina, jedan svjetski
relevantan, a gro ostalih -
zakopani u 70-im i 80-im.
- saibaba
#16 Re: Bosanska Rock Scena
Ok mujo konstatacija stoji.
Ali mislim da se moze naci osnova da se uporedi i sa određenim Brit bendovima. Manje više ako se gleda vrijeme nastanka određenog hita bivse jugoslavije u 70 i 80 godinama moze se naci neki pandan toj pjesmi na zapadu s tim da normalno imaju izuzeci. najkvalitetnije sto je bilo na nekoj rock sceni izuzimajući alternativu su Indeksi, Bijelo Dugme, Smak; po mom skromnom mišljenju. Mnogo inteligentnije grupe od neke Riblje Čorbe ili sta ja znam.
Sadašnji bendovi u Sarajevo na koje teba obratiti paznju : Skroz i Protest.
Pogotovo protest koji "kuburi" cas svira cas ne svira. tekstovi su genijalni.
Ali mislim da se moze naci osnova da se uporedi i sa određenim Brit bendovima. Manje više ako se gleda vrijeme nastanka određenog hita bivse jugoslavije u 70 i 80 godinama moze se naci neki pandan toj pjesmi na zapadu s tim da normalno imaju izuzeci. najkvalitetnije sto je bilo na nekoj rock sceni izuzimajući alternativu su Indeksi, Bijelo Dugme, Smak; po mom skromnom mišljenju. Mnogo inteligentnije grupe od neke Riblje Čorbe ili sta ja znam.
Sadašnji bendovi u Sarajevo na koje teba obratiti paznju : Skroz i Protest.
Pogotovo protest koji "kuburi" cas svira cas ne svira. tekstovi su genijalni.