bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Rasprave o vjerskim temama.
NIN

#51 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by NIN »

radostan dan wrote:Ja ispoštovah moderatora, reče da će na skijanje...pa sačekah da se isti vrati...

Moje pitanje se odnosi na post forumaša iznad - I ovo stanje da imamo više Srba, nego Bosanaca pravoslavaca...-
koliko ima Bosanaca pravoslavaca?
Problem je u nasem nakaradnom nacinu identifikovanja sa onom grupom kojoj mislimo da pripadamo kao individue. Takodjer, ono sto je i vise nego ocigledno je da s lakocom mijesamo religiju sa nacijom sto je, kada se ovaj fenomen uzme u nekom kulturolosko-istorijskom kontekstu, i nije tako neobicno, sto vise, pa i normalno. Ali, daleko od istine. Pismenost nam je, izgleda, na nivou nekih najnepismenijih zemalja Afrike. Super! Otud, sta ocekivati od nas?
radostan dan

#52 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

hvala ti, ali odgovor sam očekivao od forumaša, interesuje me koliko ih je prebrojao...

a ako dopuštaš, osvrnuo bi se na ovo -Problem je u nasem nakaradnom nacinu identifikovanja sa onom grupom kojoj mislimo da pripadamo kao individue. Takodjer, ono sto je i vise nego ocigledno je da s lakocom mijesamo religiju sa nacijom sto je, kada se ovaj fenomen uzme u nekom kulturolosko-istorijskom kontekstu, i nije tako neobicno, sto vise, pa i normalno.

nakaradno - ozbiljni vjernik bi ti zamjerio na ovom.
mislimo da pripadamo - isto. on će ti reći da ne misli, nego da osjeća. e sad,kako i zbog čega je osjeća, ili zašto taj osjećaj varira, nekad i do granice napuštanja te religije, je drugo pitanje.
s lakoćom mješamo religiju sa nacijom - ovdje nema nikakvog slučajnog mješanja (ako govorimo samo o SPC, ako ne onda sam profulio skroz), naime poistovjećivanje nacije sa religijom ili obrnuto u SPC nije slučajnost nego postulat.
NIN

#53 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by NIN »

radostan dan wrote:hvala ti, ali odgovor sam očekivao od forumaša, interesuje me koliko ih je prebrojao...

a ako dopuštaš, osvrnuo bi se na ovo -Problem je u nasem nakaradnom nacinu identifikovanja sa onom grupom kojoj mislimo da pripadamo kao individue. Takodjer, ono sto je i vise nego ocigledno je da s lakocom mijesamo religiju sa nacijom sto je, kada se ovaj fenomen uzme u nekom kulturolosko-istorijskom kontekstu, i nije tako neobicno, sto vise, pa i normalno.

nakaradno - ozbiljni vjernik bi ti zamjerio na ovom.
mislimo da pripadamo - isto. on će ti reći da ne misli, nego da osjeća. e sad,kako i zbog čega je osjeća, ili zašto taj osjećaj varira, nekad i do granice napuštanja te religije, je drugo pitanje.
s lakoćom mješamo religiju sa nacijom - ovdje nema nikakvog slučajnog mješanja (ako govorimo samo o SPC, ako ne onda sam profulio skroz), naime poistovjećivanje nacije sa religijom ili obrnuto u SPC nije slučajnost nego postulat.
Izvini druze ali sad gledam Nijaza na Federalnoj...

...ozbiljno!
radostan dan

#54 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

Nisam ni tražio hitan odgovor, ovu temu treba da mezimo na tenane.
:thumbup:
oridjidji

#55 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by oridjidji »

NIN wrote:
oridjidji wrote:
NIN wrote: Licemjerno, licemjerno!

'Vam bi da se muslimani i islam ujedinjuju, a kad je pravoslavlje u pitanju onda je razjedinjavanje dobar poen!? Kome? Tebi?

:wink:
Nine, za Bosnu i Hercegovinu bi bilo idealno da se srpska pravoslavna crkva unutar nje stavi pod upravu jedne krovne bosanske pravoslavne crkve koja bi cuvala interese bosanskih pravoslavaca i BiHa. Dosta je SPC od odlaska Turaka uradila na štetu Bosanaca i Hercegovaca. I ovo stanje da imamo više Srba, nego Bosanaca pravoslavaca je produkt nazadnog odnosa srpske pravoslavne crkve prema BIHa, koja u ovome ratu pokazala lice mržnje i propagatora zla. Ničim nisu doprinjeli da se obraz srpskoga naroda sačuva već su stali rame uz rame sa onima koji su sijali smrt.

Muslimani se ne ujedinjuu. Niti postoji naznaka da se takvo što dešava, niti u političkom niti u vjerskom smislu, ni u BIH ni globalno. U politici su dosta razdjeljeni, iako dvije najveće stranke koaliraju skupa SDP (multinacionalna) i SDA, to ne znaći da su muslimani u političkom djelovanju ujedinjeni.
U jednu ruku imas pravo ali je moj odgovor bio sasvim jasan forumasu kojem sam replicirao. Ako budem sa vremenom i ako konsolidujem misli po, ono sto se kaze, tabijatu po ovom pitanju, odgovorim ti sta mislim mada, sve je to suplja i prosipanje iz istog u prazno. Ali, kontam sta hoces da kazes.
Ova priča o osnivanju bosanske pravoslavne priče je čista laž, čisto ona priča mi imamo neprijatelja, suzbijmo se bračo, oni hoče da nas podijele. Kontrola masa. Inače da je istina oni bi se puno prije među sobom počeli dijeliti kao što je bilo u Crnoj Gori. Tamo su počeli odvojeno bogomolje da grade Crnogorci i Srbi i imali su sukob radi jedne crkve koju su montirali na vrh jednog brda. Danas odvojeno i u vjerskom i političkom smislu te dvije crkve korespondiraju u Crnoj Gori.
radostan dan

#56 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

anthraxQ wrote:Ma odličan potez bi to bio.

:thumbup: 8-)
osnovaću ja, hoš plaćat članarinu?
arzuhal

#57 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by arzuhal »

Baš jučer, prekjučer uzmem da pročitam (da se podsjetim, jer sam davno nekad čitao) "Islamizacija BiH i porijeklo bh. muslimana" od rahmetli Mehmeda Handžića...On napominje, još u samom uvodu svog obimom nevelikog djela ali zbog toga nimalo manje važnom (izdanje iz 1940. godine), da su srpski historičari i drugi srpski autori koji su se bavili tim pitanjem, nastojali da po svaku cijenu dokažu i pokažu kako su stanovnici u BiH, a prije dolaska Osmanlija, bili u najvećem broju Srbi, odnosno pripadnici pravoslavne crkve, te posebno negirajući (ili umanjujući broj i značaj) bogumilstvo, patarenstvo ili Crkvu Bosansku kao nešto masovnije prisutno u BiH i nešto što je suprotno od pravoslavlja (svetosavlja), itd. Ta njihova nastojanja imala su i finansijsku podršku: djelo "Bogomili, crkva bosanska i krstjani" dr Božidara Petranovića bilo je nagrađeno s 50 zlatnih dukata od strane Srpskog učenog društva iz Beograda, a djelo dr Vase Glušca "Srednje-vjekovna bosanska crkva" je bila podržana i nagrađena iz zadužbine arhimandrita Nićifora Dučića.
Handžić navodi da osmanski izvori iz tog doba uglavnom nisu od pomoći jer u to doba Osmanlije nisu vodile računa o međuhrišćanskim razlikama i crkvama, pa su i katolike, i krstjane, i pravoslavce, stavljali u popisu da - jednostavno i svi zajedno, bez osjećaja za razlike - pripadaju "mezhebi nesara ve milleti hazreti Mesih" (Isaovoj vjeri i hrišćanskom vjerozakonu), ali da bi sigurno ima zanimljive građe u istambulskim arhivima koji bi mogli dati neke odgovore...
Katolički izvori, koliko god bili negativni prema krstjanskoj herezi u BiH, ipak sadržavaju najviše činjenica i neke objektivnosti i daju neki uvid u stvar (a što je, u najvećoj mjeri, sasvim suprotno onome što su srpski autori tvrdili i zastupali)...

Helem nejse...

Uglavnom, ovo samo napisah da istaknem jednu sasvim ozbiljnu i trajnu težnju, i političku i vjersku, koja nikako ne ostavlja prostora za ostvarivanje nekakve ideje o tobožnjoj "bosanskoj pravoslavnoj crkvi"...
radostan dan

#58 Re: bosanska pravoslavna crkva u osnivanju

Post by radostan dan »

Za razliku od navedenih, u tvoju obEktivnost ne sumLjamo... :mrgreen:
Post Reply