Bosanska piramida Sunca vol.4

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bc_chupo

Post by bc_chupo »

Glupost - walkabout-ov post
walkabout

Post by walkabout »

Bc_chupo, ovo je bilo zezanje - zao mi je ako ti se nije svidjelo.

Ali zato evo nesto drugo - odlomci iz dnevnika jednog jarana:

Danas vjezbo udvoristu

Dragi Semire, danas sam kod sebe udvorištu malo vježbo multiciplinarni pristup u istraživanju. Kopo sam malo krampom pa onda malo lopatom i sve tako naizmijenićno. Svaki dan sam sve bolji ekspert za kopanje in situ. Kaćeš mi javit jesi li me uzo za strućni tim? Tvoj Ekspert

Telefonski raćun

Danas nam je stigo raćun za telefon. Ova moja digla hampu da šta sam tolko zvao onaj broj za Fomdaciju. Ja njoj kažem da nemoš unić u strućni tim ako prvo nešto u struku ne uložiš. Onda ona meni rekla kako ja pare trošim na gluposti a malom neznamo kako ćemo uđbenike zajesen kupit. A jes i on našo da prođe onaj drugi popravni iz engleskog. Da je godinu ponavljo nebi mu morali novi uđbenika nabavljat. Ionako neznam koji će im klinac toj djeci u školama uđbenici ikako, kad ih vazda treba iznova pisat! Al šta to tebi objašnjajem, dragi moj Semire, ti znaš bolje iotkoga. Tvoj Ekspert

Ćestica

Dragi Semire, ja se bojim da je ova moja pala pod uticaj onih što si ih ti spominjo, forumaša. Ćudno me gleda dok vježbam kopanje in situ u bašći a ufatio sam je kako se cinićki smijala kad sam donjeo tvoje knjige ukuću. Ali ja mislim da je mogu svatit, jer ona ti, znaš, nije, ono, kakobitireko, naša. Kontaš. Ona ti je iz nake mješane familije da budibogsnama, ne znaš ko je koga sustigo. A pradjed jedan joj je bio nakav austrijski ćinovnik, školovan ćojek, zato ona možda naginje na ovu foteljašku stranu. Fino sam joj objašnjavo da sad imamo dokaze iz nauke apropologije koja fino kaže da smo mi tu starosjedioci, a ona i njeni da su došljaci. A ona se sve samnom ruga, pa kaže apropo te moje nauke, da sve dok pradjedova katastarska ćestica piše na njeno ime, da sam ja tu došljak a ona starosjedilac. Ona i njena katastarska ćestica, krv će mi na slamku popit. Al nije joj loša ćestica, znaš. Helem tako, da te ne zadržavam, ćekam da mi se javiš u vezi primanja mene u strućni tim. Tvoj Ekspert

Kredebilitet

Dragi Semire, vrlo sam razoćarat da mi se još nisi javio ošli me primat u strućni tim. Vidim da ti je ljustvo malo ofalilo i da su neki slaba zdravlja, uzmi bolan mene, ja sam ti ko tvda bukovina, da grom grune u mene meni ništa nemere bit. Prije dok sam urudniku radio nisam nijedan dan bolestan bijo. Odkad se rudnik zatvorio držim kondiciju s kopanjem u mojoj bašći in situ da steknem strućnost za tvoj tim. Molimte da mi javiš uskoro daš me uzest za strućni tim, jerbo mi je opo kredebilitet u komšiluku. Ova moja je svima rastrubila da sam ja malo zakovrno s piramidama, pa me i onaj Nurko što sam mu satelitsku namjestio poćo malo zajebavat, nezahvalnik jedan najobićniji. Tako ti je kad ti najbliži hanđar u leđa zabiju, al ti to znaš najbolje. Haj, ba uzmi me za strućnjaka. Tvoj Ekspert

Šupak

E moj Semire, šta ti je šupak… Ćuo ja po ćaršiji da mi iza leđa prića kako sam prolupo i kako prećeravam ovo s piramidama, a vamo meni prića da to ništa nije istina i da smo mi najveći ahbabi. Ko? Ma šta ko, onaj Nurko, ko da ja neznam da on djećurliju dadne po lizalcu da trće po mahali i viću eno poštara nosi pismo od Semira za komšiju Strućnjaka. A ja sve znam da je to njiova zajebanjcija, al me opet sve povuće na kapiju, a onda se maksumćad tamo meni smije. Nejma veze, ja se smirim tako da uzem kramp pa vježbam strućni pristup. Kad je ćovjek strućnjak onda ga svi respektuju – primjetijo sam da mi se niko neobraća dok imam strućni alat u rukama. Još samo da se ti javiš, pa da im svima pokažemo. Tvoj Ekspert

Ploća

Juće sam naišo na spektarkuralno otkriće umojoj bašći – ploću ukrašenu ljuskom rukom! Malo sam se bavijo vježbanjem strućnog pristupa da se smirim od onih zlonamjernika kadli zape moj strućni alat na nešto tvrdo. Bržebolje promjenim ja strućnu metodu te predžem s krampa na lopatu i uskoro utvrdim, dakle, da sam našo artifak od metala na kojem se nalaze neki urezani znakovi. Mali mi je našo preko onog ćatala da bi i ovi znakovi mogli bit jako slićni onim strelicama koje si ti, Semire, našo u tunelima od piramida. Na mojoj ploći se dvaput javlja strelica naopako V i nekolko nula, a imam ćak i dva D! Ehe, vidiš sad zašto me moraš uzest za strućni tim – vi toga nemate na svojim megalitima! Usto, moja je ploća metalna, a to ti je još jedan dokaz da smo mi ovdje u kamenom dobu bili napredniji od drugih na svijetu – mi smo već imali metal!

Ali šta ti je naša mahalska zavis – ćim se neko izdigne iznad prosjećnosti, odmah svi navale da mu glavu skinu. Tako odmah juće popodne došo onaj komšija Ramiz da mi kaže kretenu jedan oš cjelom komšiluku vodovod pojebat. Vidim mu po oćima da on ima onaj strah od kopanja, najvolio bio da može kako zaustavit moj strućni rad. A ja znam da se ispod ploće krije ulaz u nekakav tunel, jerbo tupo odzvanja kad lupim po njoj mojim strućnim alatom. Danas ću uć u tunel, a ti što prije javi da me primaš, i pošalji nekog svog da proćita ova znakove s moje ploće. Tvoj Ekspert

Natego

Dragi Semire, izvinjajem ti se što ti dugo nisam piso. Što ti nisam piso neznaći da sam odusto od želje da uniđem u tvoj strućni tim. Dakuće, sad bi tijo još i više, jerbo vidim da ti je strućni tim pravo ofalio i da su te mnogi izdali i napustili. Nesikiraj se ti meni ništa Semire znaš da vazda moš raćunat namene ko na strućnjaka.

Šta je bilo što se nisam javljo ma ne pitaj. Bilo je svašta. Ona moja dovukla naku jarancu pa me njiha dvje ufatile u pilanu da đe se nolka kamenćuga mere otkotrljat. Onda sam ja njima pošo pokasti na onom betonskom bloku što ga je pokojni dedo mećo ispretkuće da nam kamijoni na rikverc ne taru po bašći. I tako. Ma sve je sad u redu, veli doktor da sam da prostiš žilu natego, al biće sve dobro. Samo moram malo mirovat pa ne mogu dalje vježbat strućno kopanje in situ u bašći. Jelde neće to smetat ništa, vidim imate i bager, a znam ja zbagerom radit bolan! Zato mi javi što prije daš me uzest za strućni tim. Znaš đeš me nać, kotkuće sam, ladim… žilu. Tvoj Ekspert

P.S. Nevjeruje mi ona, al se pomako onaj blok, vidijo ja na svoje oći!

Verifikacija

Dragi Semire, danas se desilo nešto divno – hodam ti ja našom ćaršijom, kadlise zadera iz onog Hametovog kafića njegov dajđić eno nama našeg arheologa strućnjaka, iskopal se šta, majstoreeeee. To je on ko biva na mene zaviko. Ja se okrenuo, kad on sjedi s nakom rajom za stolom i svi gledaju u mene a ono im na licima ogromno veselje. Mahno sam im vrlo srdaćno, jer arheolog strućnjak je svjecki ćojek i mora da se ponaša sa dignitetom, a njima je to izazvalo još više veselja. Pa ja požurio kući da ti javim da me sad slobodno moš uzest u strućni tim jerbo moš reć da sam poznat i u javnosti priznat arheolog strućnjak!

Ali šta ti je naša mahalska zavis – došo ja kući a ono opet tamo sjedi ta jaranca od one moje. I ja budala isprićam kako je moja strućnost upravo doživla verifikaciju u javnosti, a one crkoše otsmjeha. Pitaju one mene kako moš znat da te to nisu zajebavali. A ja njiha poklopim s jednom rećencom. Kako one to mogu znat kad nisu strućnjaci. Ha ha ha, jesam im ga šukno. Tvoj Ekspert

Entitet

Dragi moj Semire, svaka tebi ćas. Ja dobra teferća, odavno nisam nako očejfio! Pito sam i ovu svoju bil iona išla samnom na koncert, al ona rekla da štedi pare djetetu za uđbenika umjesto da ih okolo baca na nake halucijacije ko neki. To je ona ko biva meni šuknula al sam se ja pravijo da ne kontam (moram pronać šta je halucijacija). Više mi je ti uđbenika preko glave, vazda se njiha sjeti kad se treba meni u čejf posrat. Jedino šta mi je malo pokvarilo raspoloženje je da sam sazno ono što ti je neko mazno entitet. To mi je našo mali preko onog njegovog ćatala i objasnio da to znaći da se neko lažno prestavlja ko ti. Ama bolan znaš ti ko ti je to? To ti je ovaj Ramiz što je kuća dokuće od mene, onaj što nemere smislit moje strućno kopanje po bašći in situ! Znaš ti bolan šta pogan radi? Nabavijo nakav šešir da lići na tvoj, i onda hoda ispred ograde dže je ona moja bršljan pustila nebil ja sve fol pomislio evo Semira došo da me vodi u strućni tim! Davidiš kako me je prvi puta trzno! Tvoj Ekspert

P.S. Juće sam steko i međunarodnu verifikaciju za strućnost. Zvao me dajđa od ove moje iz Njemaćke da pita da nisam slućajno njegov dio bašće raskopavo. Vidiš ti, ne kažu đabe dobar glas daleko se ćuje.

Pe es

Moj Semire! Jel me to Nurko opet zajebaje il ovo pe es na kraju pisma fakat znaći piramida sunca?! Pa kako mogu ljudi nolko lagat da nejma u nas piramida kolko dugo se onda znaći za njiha zna otkad se ikad pisma sa pe es pišu! Pa nije to sneba palo, moralo je odnekle doć! Morel bit da to vuće od onog pisma što ste ga vi našli u tunelu? Molim te, sav sam se sad uzbudijo! Metni ovo od mene u onu rubriku iz tvog ugla ko još jedan nedobitni dokaz. Vidiš ba da sam ti sav posto strućnjak samo tako! Ćim me uzmeš u tim, šta bi ja prvo provjerijo tamo piše li na onom megalitu i P.S. Tvoj Ekspert

Krtice

Dragi Semire, izvini što ti juće nisam piso. Imo sam jednu situaciju. Otkrio sam u bašći, baš tamo dje ja usavršavam strućni pristup kopanja in situ, nake hrpice zemlje. Ona moja odma digla hampu da nije joj dosta bilo što ja raskopajem nego nas sad i krtice zatrefile, jadna ona vako, jadna ona nako. Pa me jutros na sabahu ufatila de idi u poljoprivrednu apoteku. Tako da moram to prvo rješit, a onda ću ti jope pisat. Tvoj Ekspert

Belaj

Semire moj, belaj velki. Bio ja kod mog jednog jarana Safeta da mu malo strategiju strućnog pristupa objasnim kadli dodže žena u njega sve viće meni dedera poteci kući nije dobro. I potrćim ja, kad u kujni sjedi moj komšija Ramiz a ona moja glavu u ruke ufatila. Šta je bilo, mala od Ramiza otrovala se na ono što sam jutros zbog krtica ostavijo po bašći. Al dobro je djete navrijeme na ispupavanje odvukli, pa če bit sve u redu sanjom zapar dana. Pitam ja Ramiza jarane znam da ti nije lahko u ovom trenutku al brate šta su tvoja dijeca u mojoj bašći radla, naroćito obaška tamo dje ja viježbam strućni pristup. Kaže Ramiz - igrali se strućni vodića. Natoćet ova moja udri u plać. Odo joj po kocku šečera. Tvoj Ekspert

Jope verifikacija

Semire, ba,sto se ti nejavljaš! Ma dobro, kontam nešto da ti sad nije nidoćeg. Reće mi mali jutros da je preko ovog svog ćatala ćito da su neki jope napali na tebe. Ma znam kako je. Evo i meni jutros došo onaj iz opštine da pita šta to ja kopam i da vidi imam li dozvolu. Prijavio me neko da bespravno kopam septićku. Zamisli ti šta ti je mahalska zavis, moj Semire. Tvoj Ekspert

Sinuacije

Dragi Semire, e da vidiš ti zemlje nedokazne. Govorim ja onom juće kaka bolan septićka jesi sljep kod oćiju zar ne vidiš da je to strućna sonda. A on ćet meni aha jeste i baš slućajno si strućnom sondom se baš na vodovod i kanalizaciju htijo prikljućit fol nisi znao dje kopaš. Ja se sav iznerviro pitam njega ko ba širi take sinuacije po ćaršiji, jedino u šta bi ja tijo da se prikljućim je Semirov strućni tim. A i ja levatu objašnjajem, šta on foteljaš jedan opštinski zna šta je strućna sonda! A on ćet meni nejma veze šta je, mora se sve u opštinu prijavit, nemere samo tako da se brez dozvola raskopaje. Pa sutra moram ić po formulare. Oti zemlje nedokazne!

Kad je taj otišo uniđem ja ukuću, a tamo onoj mojoj došla ona njena, sjede u kujni i ćibuće jednu nadrugu, a ja kad sam ušo zašutile. Pa jah, nemaju mi više šta reć poslje nolkih verifikacija! Tvoj Ekspert

Još veći strućnjak

Draga Meri, skonto sam otsad da pišem tebi a ne više Semiru. Neznam što mi se on nikad nejavi a kolko sam mu blogova napiso. I još uzo onog Baftića u strućni tim. Pravo samti razoćarat. Svaki puta kad hin vidim unovinama kuda sve strućno obalaze ko da mi neko šamarćinu zvizne. More bit je onaj jedan intelektualac na to mislijo kad je ono piso da će Semir cjelo ćovjećanstvo našamarat? Helem, zato se nisam dugo javljo jer sam vidijo da nema hvajde a i žena mi je otkuće otišla s malim pa mi nije imo ko one šifre za blogove ukucavat. Ona je ošla kod one svoje jarance a po ćaršiji se prića da me više nije mogla trpit. Pa nije strućni pristup za svakog jel tako Meri. Alse ona malo zeznila jer sam ja sad posto još veći strućnjak. Skonto sam i bez malog kako radi internet a poćo sam i pomalo kuhat. Pa eto mogla bi navratit da ti pokažem svoj strućni multiciplinarni (malo vako, malo nako) pristup ubašći. Tvoj Expert

Nećuti više pisat

Poštovani gospodne Osmanagić Semire! Ovo ja tebi pišem zadnji puta. Neću više da ti pišem jer sam pravo ljut. Sve sam tebi dao i za tvoje piramide. Bašću sam izrovo cjelu dje sam viježbo naućni multiciplinarni pristup za iskopavanja samo dabi mogo unić u tvoj strućni tim. Sviha si uzo samo mene nisi! A ukolkoš se kladit da niko od tih tvojih što sih uzo u strućni tim ne zna multiciplinarno pristupit ko ja? Znajul oni malo vako, malo nako? Il znajul oni malo lopatom malo krampom? Kaka su vam ba ono kolica naonim traćnicama? Znajul oni sondažnog bunara iskopat u ravnoj ćizi sto metara bez bagera? Nemere se sve mašinom to se mora fino strućno lopatom! Đe su oni viježbali da uniđu kod tebe? Nisu niđe eto đe!

Al nije samo to. Mene je i žena ostavla i malog odvela. Sve sam žrtvovo za struku nauku i tebe. A ti meni vako. Po ćaršiji mi se prvo rugalo a sad sve odmene glave zakreću. Imo sam problema s opštinom tjelo me tužit da kopam septićku bespravno. Komšijna dijeca otkako se potrovala ono ljetos neće više da se igraju umojoj bašći. Sve sam ja to sebi reko tako mora bit kad je ćovijek naućnik strućnjak i istraživać. Mora bit neki žrtava. Al ondas onog novnara profesianalca sasobom poveo na put oko svjeta. Tad je umeni nešto kodase slomilo. A danas vidim štaje. Slomijo si strućnjaka umeni. Tvoj Expert

Prijava za konkurs

Prijavijo sam se na jedan konkurs. Tamo se traži najbolji hepek za arheologiju. Ja sam prijavijo svoj hepek za olakšanje multiciplinarnog pristupa. Ko nevidi da je to najbolje nešta šta se desilo u nauci ikad taj je sljep kod oćiju - moj hepek "Mega Izmo" more iskopat i dokazat piramidu dok si reko verfikacija.

Naške Linije

Prvo svega, htjeo bise zafalti jednom ovdije koji me je nako pravo ćovijećanski podržo da neposustahnem i da idem dalje u mojim otkrićima. Taki ljudi pokazuju pravi naućni stav a ne oni što samo sijede i kažu nema ništa. Pa je mene to ohrabrilo i saonim komšijom Safetom malo smo mi zagonjali to i evo našeg prvog otkrića. Saće mo mi pokasti svima što je arheologija u Bosni uzbudljiva. Nije samo da mi imamo piramide ko meksićke nego sam ja našo da natim piramidama ima i onih mistićnih ćiza ko itamo. Safet je spretan na kompijuteru pa je našo da se to zove Nazca Lines. Onda smo obojca zakljućli kolko su ovi naši lafo strućnjaci nama vazda lagali a nisu nam rekli da imamo i mi Naške Linije. Jer ja sam našo unas još jedno brdo pljunuto Visoćca tojes piramida đe ima ovo vako.

Ko pravi strućni istraživać, stavijo sam crvene strjelce da se bolje vidi đesu linije. Hajsad nekse javi ko smije reć da ovo nije dijelo ljuske ruke! Ja i Safet konta mo dabi mogli sad i mi otvorti svoj park. Fala još jedared svima što imaju dobre volje i da istina izijde na svijetlo.

Biču primit

Otsad ima da se spoštovanjem omeni po ćaršiji prića da je Izmo Guglića primilo u istraživaće. Treba još samo da im CV dostavim. Đeću nać CV i jel puno košta? Nije bitno šta košta dakošta, samo da znam jel moram u veef il u vizu? Eto ima tu jedna ona pametna pa nek mi ona kaže đeje najbolje da se poto otidže.

A vako sam im juće nakitijo a i mali mi je malo pomogo:

Poštovani istraživaći!

Pravo sam ponosan na vaš rad već dvije godine što ste osvijetlali obraza našoj Bosni svuda u svjetu a bome i kod nas. Samo tako nastavite i nemojte ništa slušat šta vam drugi hoće da napakoste. Ja sam pratijo putem kompijutera puno toga od kako smo ukuću uveli internet brzu konekciu.

Htjeo bi vas pitat nešto. Evo sam vidijo u vas ovih nakih konkursa dosta. Ja bi se za nešta prijavijo, to bi meni puno znaćilo. Ko mlad sam mnogo voljeo istoriju i htjeo sam to studirat i arheologiju al nisam mogo jer je bilo skupo za našu familiju gdije je babo radijo u šumarstvu a poslje su mi rekli nisi djete politićara ni intelektualca, neprimaju oni nekog ko nije ko oni. Zato sam pohađo Pedagošku jer sam odlućijo bolje radit sa dijecom ko što sam i radijo ko seoski ućitelj u svome selu Nišćima, a ponekad iudrugim selima okolo.

Mene to što vi radite ko istraživaći jako uzbudžuje i mislim da bi se mogo brez problema uklopit u vaš projekat. Ja sam puno hodo po ovim našim planinama i šumama i znam sve gdje šta ima i ovi stećaka i kameni kugla i drugi mijesta koja nikad nisu istražena kako treba. Stvarno ko da ste i moje misli pogodili satim da tu ima nešto puno više od onog što su nam vazda službeno govorili. Konaćno sam svatijo od vas zašto je to tako i da se treba izborit da saznamo istinu dokraja.

Molim vas da mi javite kako da se prijavim na vaš konkurs i imam li šanse.

Vaš pravi obožavaoc,

(Ovo sam ja napiso za tatu dok se bolje nesnadže sa internetom. I odmene puno pozdrava čika Semiru i ostalim istraživaćima!)

PIRAMIDE UNAMA

Neznam ućemu je problem opet sam him piso i poslo ćlanak da obijave na svom vepsajtu ako him paše pa mi jope neće da odgovore. Nekontam al sam skonto da ću taj ćlanak obijavit ja ovdije. Evo vako ide ćlanak:

PIRAMIDE UNAMA

Ovi dana ima jope puno priće onašim piramidama. Neki suse nadigli da dokažu da Bosna nema piramide. Mnogi ljudi ko ja nerazumiju zašto oni to rade jel istraha il išćega. Al ja nisam ćuo zanjih nikad prije. Al sam zato ćuo za gospodina istraživaća Semira Osmanagića. Uzadnjih dvije godine on je posto dio naših života. Oni drugi šta kažu da Bosna nemože da ima piramide se to nikad nisu potrudili da postanu dio nas vazda su se nešto elitišćki izdvajali. A Semir je posto dio života obićnog ćovjeka ko što sam ja. On je nami pokazo da se ćovjek mijeri satim kolku ima viziju a ne kolko ima fakultetskih diploma. Da i mali ćovjek može da ima velke civlizaciske vizije. I da može sam da puno toga naući košto sam ija naućijo multiciplinarni pristup malo vako malo nako sam samcijat kod mene ubašći in situ.

Kad su piramide unišle unaše živote ja nisam ništa znao o arheologiji. Najviše sam naućijo preko vepsajta od Fondacije. Poćo sam da se pitam što ja to prije nisam znao i zakljućijo sam da su nam neki oćito puno toga sakrivali od nas. Sakojim ciljem, zašto im je to trebalo, neznam. Al treba to da se utvrdi. Gospodin istraživać Semir Osmanagić nam je zato to pokazo da su nas ovi elitišćki lagali dugo vremena. Najveći dokaz je ovo sad što hoće njega da zaustave da istina dodže na svijetlo.

Voljeo bi da takvi ljudi konaćno svate da se istina nemože sakrit. Ako ona stoji pred nama, ima pravilne stranice okrenute prema stranama svjeta, ako ima pravilno obrađene ploće od pješćara, onda se nemože zabit glava u pjesak i reć to nema. Oni moraju konaćno svatit da i mali, obićni ćovijek ko ja ima oći i da sam nanji vidi. Što nesmije obićni ćovijek da kopa? Što nedaju obićnom ćovjeku da istraživa svoju istoriju? Šta kriju od nas da nesmijemo da saznamo?

Eto ja se sve to pitam i još puno drugi misli koje mi prolaze kroz misli dok hodam po ovim našim ljepim proplancima, brdima, šumama i planinama. Obišo sam puno ti mijesta đe ima i stećaka i drugog raznog kamenja koje izprve lići na prirodno. I ja bi cjeli svoj život mislijo da je to prirodno da nije bilo gospodina istraživaća Semir Osmanagića. A vako sam poćo da mislim sa svojom glavom i sa oćima i sve više mise ćini da tu ima nešta. Nešta šta bi moglo da bude ta naka civlizacja šta je poslije misterijozno išćezla. Pa šta ima loše utome da se to istraži, da znamo na ćemu smo?

Naša brda Bosne, rjeke i doline, sva ta mijesta kad hodaš ponjima prosto osijećaš da kriju velike tajne i izazivaju mistiku u ćovjeku. Ko to nije osijetijo nezna oćemu se radi. Kako onda taj može da kaže da to nije istina? Nama je Semir Osmanagić to otkrio i u nama probudio opet taj osjećaj za uzbudženje od istorie. Zato mu se treba zahvalit a ne ga zaustavljat. Ja sam siguran da ima piramida. Njiove misterije treba da se istraže. Pustite Semira da kopa!
bc_chupo

Post by bc_chupo »

hahah cudo nije tebe stavio pod neki dio u kome bi opisivao glupe i vec istrosene postove...npr

Danas o nekim noobovskim postovima

zadnja dva posta walkabout-a na temi piramida sunca su i vise nego glupi pokusaji ismijavanja piramida u visokom....stvarno ne razumijem takve ljude...nemaju pametnija posla nego pljuvat po svom...

izgleda da si ovaj dio iz njegovog dnevnika zaboravio druze ....
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

walkabout wrote: Nego, neki dan mi dodje u ruke novo izdanje rjecnika.

Je li i ovo nova rijec - foreznika???
piramidasunca.ba

NOVOSTI IZ VISOKOG
Dipl.ing. Goran Čakić, Visoko
05.06.2007

“…Oni su plod napora da se dokaže nešto što ima smisla, ako ništa drugo, do kontinuiteta življenja na lokalitetima koji se istražuju i čije datiranje će ipak odrediti neko ko uz najnovije metode istraživanja zna da postoji nauka koja se zove FOREZNIKA.”
foreznika – mozda nauka o kosmickoj zraci ?? :D :D
bc_chupo

Post by bc_chupo »

walkabout

Post by walkabout »

Ranije je ovdje bio postavljen clanak iz Outside magazine May 2007 - prilazem prevod 3 dijela za koja mislim da su interesantna.

---------------------------------

Eventually, though, the Visoko carnival will reach its inexorable conclusion. Since there are no pyramids, the dig can only go so deep before this realization sinks in. Osmanagic will board a plane back to Houston. The residents of Visoko will put down their shovels and go back to their renovated homes. And Bosnia will know one more disappointment.

Ipak, prije ili poslije, karneval Visoko ce doci do neumitnog zakljucka. Posto nema piramida, kopanje moze ici toliko duboko sve dok ovaj zakljucak "ne legne". Osmanagic ce se popeti na avion natrag za Huston. Stanovnici Visokog ce spustiti njihove lopate i otici natrag njihovim renoviranim kucama. I Bosna ce imati jos jedno razocarenje vise.

The deeper Osmanagic digs and the more money is poured into the project and the more the mystique around the pyramids grows, the more everyone involved will be dependent on there actually being pyra-mids. There will be strong incentives not to dig too deep, to uncover just enough but not too much, to find but also not to find—to discover something suspended between fiction and reality.

Sto dublje Osmanagic kopa i vise para se sljeva u projekat i vise mistike oko piramida raste, to ce svako ukljucen sve vise zavisiti od toga da jesu stvarno "pira-mide". Postojace snazni razlozi da se ne kopa preduboko, da se otkrije malo ali ne previse, da se nadje ali isto da se ne nadje - da se nadje nesto razapeto izmedju fikcije i stvarnosti.

"I WOULD SAY THERE ARE PROBABLY three types of people involved in the pyramids," says Anthony Harding, professor of archaeology at the UK's University of Exeter and president of the European Association of Archaeologists. "There are fanatics who want to believe this stuff, there are people who are being misled, and there are people who are leading people along, cynically, for political and financial reasons."

"Ja bih rekao da su najvjerovatnije tri vrste ljudi umijesane u piramide", kaze Anthony Harding, profesor arheologije na UK univerzitetu Exter i predsjednik Europske asocijacije arheologa. "Postoje fanatici koji zele vjerovati u ove stvari, postoje ljudi koji su navedeni i postoje ljudi koji navode ljude, cinicno, zbog politickih i finansijskih razloga."
bc_chupo

Post by bc_chupo »

:shock: kakvo znanje engleskog....

i kakvo lupetanje :roll:
pitt

Post by pitt »

znaci ako je nase dobro je i ne smije se sumnjati.....ma kako glupo i idiotski izgledalo. :D:D tri put OJ za nas mentalitet :D:D
Thyl

Post by Thyl »

Princess Fiona wrote:
piramidasunca.ba

NOVOSTI IZ VISOKOG
Dipl.ing. Goran Čakić, Visoko
05.06.2007

“…Oni su plod napora da se dokaže nešto što ima smisla, ako ništa drugo, do kontinuiteta življenja na lokalitetima koji se istražuju i čije datiranje će ipak odrediti neko ko uz najnovije metode istraživanja zna da postoji nauka koja se zove FOREZNIKA.”
foreznika – mozda nauka o kosmickoj zraci ?? :D :D
Pa nije ni cudo sto je kod nas arheologija zapela, niko nikad nije cuo za NAUKU KOJA SE ZOVE FOREZNIKA. Ona se inače primjenjuje na kosturima izbjeglim u Englesku.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bc_chupo

Post by bc_chupo »

greska
Last edited by bc_chupo on 07/06/2007 17:18, edited 1 time in total.
bc_chupo

Post by bc_chupo »

Džeko: Projekt istraživanja Bosanske doline piramida trebaju podržati svi nivoi vlasti
Projekt istraživanja Bosanske doline piramida je istinski vrijedan projekt koji trebaju podržati svi nivoi vlasti u BiH u svakom smislu, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Turističke zajednice FBiH Šemsudin Džeko. On je danas zajedno s predstavnicima kantonalnih i županijskih turističkih zajednica iz BiH obišao ovaj arheološki lokalitet.

Predstavnici turističkih zajednica iz BiH obišli su plato i podnožje zapadne strane piramide Mjeseca te komplekse podzemnih tunela KTK i Ravne te se uvjerili u atraktivnost i vrijednost Bosanske doline piramida za razvoj cjelokupnog bosanskohercegovačkog turizma.

"Sve ovo što smo danas vidjeli se može i treba eksploatirati kao vrijedna turistička atrakcija, a činjenica da je samo u maju Bosansku dolinu piramida posjetilo 40.000 ljudi potvrđuje potencijale ovog lokaliteta. Nijedan grad u BiH nema zabilježen toliki broj posjeta u jednom mjesecu. Turisti iz svih krajeva svijeta su prepoznali da je ovo vrijedno i od značaja ne samo za BiH već i za region, Evropu pa i cijeli svijet", izjavio je za Fenu Džeko.

Predsjednik Turističke zajednice FBiH pohvalio je profesionalizam i predanost Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u nastojanju da BiH plasira u red najatraktivnijih turističkih mjesta u svijetu.

izgleda onako kako ga ti vidis i kako ga ja vidm a ja ga vidim u svjetlu i time ga podrzavam a ti ga pljuj ako ti je tako draze samo nemoj ovdje !
Thyl

Post by Thyl »

bc_chupo wrote:Džeko: Projekt istraživanja Bosanske doline piramida trebaju podržati svi nivoi vlasti
Projekt istraživanja Bosanske doline piramida je istinski vrijedan projekt koji trebaju podržati svi nivoi vlasti u BiH u svakom smislu, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Turističke zajednice FBiH Šemsudin Džeko. On je danas zajedno s predstavnicima kantonalnih i županijskih turističkih zajednica iz BiH obišao ovaj arheološki lokalitet.

Predstavnici turističkih zajednica iz BiH obišli su plato i podnožje zapadne strane piramide Mjeseca te komplekse podzemnih tunela KTK i Ravne te se uvjerili u atraktivnost i vrijednost Bosanske doline piramida za razvoj cjelokupnog bosanskohercegovačkog turizma.

"Sve ovo što smo danas vidjeli se može i treba eksploatirati kao vrijedna turistička atrakcija, a činjenica da je samo u maju Bosansku dolinu piramida posjetilo 40.000 ljudi potvrđuje potencijale ovog lokaliteta. Nijedan grad u BiH nema zabilježen toliki broj posjeta u jednom mjesecu. Turisti iz svih krajeva svijeta su prepoznali da je ovo vrijedno i od značaja ne samo za BiH već i za region, Evropu pa i cijeli svijet", izjavio je za Fenu Džeko.

Predsjednik Turističke zajednice FBiH pohvalio je profesionalizam i predanost Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u nastojanju da BiH plasira u red najatraktivnijih turističkih mjesta u svijetu.

izgleda onako kako ga ti vidis i kako ga ja vidm a ja ga vidim u svjetlu i time ga podrzavam a ti ga pljuj ako ti je tako draze samo nemoj ovdje !
:lol:

evo covjek pratio vijesti pa izracunao koliko je stvarno bilo turista:
http://www.geolog-mrak.bloger.hr/post/a ... 17441.aspx

:lol:
bc_chupo

Post by bc_chupo »

evo i ja sam pratio pa cu ti napisat 40 000....zasto vjerujes njemu a ne meni :? koja primitivnost c c c
sljunko

Post by sljunko »

bc_chupo wrote: c c c
oni tjeraju i vlastite ljude iz Bosne, kamoli nece turiste... :-D
Shoshana

Post by Shoshana »

sljunko wrote:
Nekad je stvarno sutnja zlato :oops: :D
sljunko

Post by sljunko »

walkabout wrote:Ranije je ovdje bio postavljen clanak iz Outside magazine May 2007 - prilazem prevod 3 dijela za koja mislim da su interesantna.

---------------------------------

Eventually, though, the Visoko carnival will reach its inexorable conclusion. Since there are no pyramids, the dig can only go so deep before this realization sinks in. Osmanagic will board a plane back to Houston. The residents of Visoko will put down their shovels and go back to their renovated homes. And Bosnia will know one more disappointment.

Ipak, prije ili poslije, karneval Visoko ce doci do neumitnog zakljucka. Posto nema piramida, kopanje moze ici toliko duboko sve dok ovaj zakljucak "ne legne". Osmanagic ce se popeti na avion natrag za Huston. Stanovnici Visokog ce spustiti njihove lopate i otici natrag njihovim renoviranim kucama. I Bosna ce imati jos jedno razocarenje vise.

The deeper Osmanagic digs and the more money is poured into the project and the more the mystique around the pyramids grows, the more everyone involved will be dependent on there actually being pyra-mids. There will be strong incentives not to dig too deep, to uncover just enough but not too much, to find but also not to find—to discover something suspended between fiction and reality.

Sto dublje Osmanagic kopa i vise para se sljeva u projekat i vise mistike oko piramida raste, to ce svako ukljucen sve vise zavisiti od toga da jesu stvarno "pira-mide". Postojace snazni razlozi da se ne kopa preduboko, da se otkrije malo ali ne previse, da se nadje ali isto da se ne nadje - da se nadje nesto razapeto izmedju fikcije i stvarnosti.

"I WOULD SAY THERE ARE PROBABLY three types of people involved in the pyramids," says Anthony Harding, professor of archaeology at the UK's University of Exeter and president of the European Association of Archaeologists. "There are fanatics who want to believe this stuff, there are people who are being misled, and there are people who are leading people along, cynically, for political and financial reasons."

"Ja bih rekao da su najvjerovatnije tri vrste ljudi umijesane u piramide", kaze Anthony Harding, profesor arheologije na UK univerzitetu Exter i predsjednik Europske asocijacije arheologa. "Postoje fanatici koji zele vjerovati u ove stvari, postoje ljudi koji su navedeni i postoje ljudi koji navode ljude, cinicno, zbog politickih i finansijskih razloga."
Tipicni simptomi delirijuma grijaca stolice ... :D

Neka engelzi kupe sandwice za ronioce u Hutovom blatu, dok Turska finansira rekonstrukciju mosta and drini ---> 5.000.000 €... 8)

cinizam je tipicna karakteristika engleza... dobro im je Gandhi isprasio mozak... oslobodio Indiju bez da opali jedan metak... :lol:

zaboravio momak cetvrtu vrstu ljudi.... neka se on spusti sa stolice...

pokrali pola svijeta tokom povijesti... pa da ce on nama soliti pamet...

shut up colonialist... :lol: :P
NIN

Post by NIN »

Shoshana wrote:
sljunko wrote:
Nekad je stvarno sutnja zlato :oops: :D
Upravo, al' onda ostadosmo bez sege :lol: :lol: ....
Sensei

Post by Sensei »

Image

Sl.5
Član Projektnog tima Fondacije AP BPS. prof. dr sci. Harry Oldfield snima sa specijalnom kamerom energetske anomalije piramide Sunca, koje se direktno prenose na kompjuter. (Photo: Fondacija AP BPS , 29. april 2007.)

:lol: :lol: :lol:

Kakve bolan specijalne kamere za energetske anomalije?

Image
SONY VAIO VGN-UX17GP
Sogan

Post by Sogan »

Kako nece biti specijalna, vidis li ti kol'ko to cudo dugmadi ima kad se podigne display :shock:
forUMASH

Post by forUMASH »

Sensei wrote: Kakve bolan specijalne kamere za energetske anomalije?
....ako su lagali fondaciju kad su im tusili ove kamere i fondacija laze nas..... :D
mr.nice

Post by mr.nice »

:lol: cuj energetske anomalije hahahahaha
danas

Post by danas »

ja sve hocu da se smijem ovom gore, al' jebiga -- nesto ne ide... :roll: :roll: :roll:
kekec

Post by kekec »

Image

Sl.5
Član Projektnog tima Fondacije AP BPS. prof. dr sci. Harry Oldfield snima sa specijalnom kamerom energetske anomalije piramide Sunca, koje se direktno prenose na kompjuter. (Photo: Fondacija AP BPS , 29. april 2007.)
:lol: :lol: :lol:
:cry: :( :D :-? :sad:

Ovaj biser treba ponoviti.

Obicna ugradjena digitalna kamera, cak i losija od kamera u novijim
mobilnim telefonima.

Fondacijo, Hebem te blesavu il´naivnu. Izaberi sama. :-)
mr.nice

Post by mr.nice »

al sta zna neko iz sela do visokog, sem da ode odmah okrenuti broj...
Shoshana

Post by Shoshana »

Jao blamaze :shock:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply