Pa cak i ja sam zanijemio kad procitah ovo o Muzeju, a onda vidjeh rijeci premijera jedne vlade koji je tako olako nasjeo na histeriju!Prenj wrote:Koliko je nasim politicarima uopste iskreno stalo do nase proslosti i nase kulturne bastine moguce je lako shvatiti uporedjivanjem ove dvije vijesti
Nezavisne wrote:Iako će do kraja ove sedmice ponovo dobiti centralno grijanje Zemaljski muzej ostaje zatvoren
SARAJEVO - Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu uključi grijanje za ovu sezonu, Margita Gavrilović, zamjenik v.d. direktora ove ustanove, kazala je juče da će Muzej i dalje biti zatvoren za posjetioce.
"Nećemo otvoriti Muzej dok se ne riješi naš status. Jučer u poslijepodnevnim satima dobili smo faksom obavještenje da će danas doći stručnjaci iz Zajedničkih službi Vijeća ministara BiH kako bi provjerili tehničku ispravnost instalacija, te da će grijanje biti pušteno u roku ova dva dana. Niko se nije udostojio da nas obavijesti o odluci, da s nama razgovara kako bi se riješio problem statusa ove institucije koja je od značaja za državu, a koja nema ničiju podršku", kazala je Gavrilovićeva.
Ona ističe kako uposlenici Zemaljskog muzeja već mjesecima nisu primili plaću, te kako nema nikakvih naznaka da će im biti isplaćen novac koji im se duguje.
"Isključeno grijanje bilo je samo kap u punoj čaši. Ovaj muzej neće ostati nama, mi ga čuvamo za generacije koje će doći, kao što su ga i oni prije nas čuvali. Sramotno je da i nakon toliko vremena naš status nije riješen. Mi imamo 26 stručnjaka, dva doktora nauka, jedanaest magistranata, a prosjek plaće nam je 423 KM. To je sramotno", ističe Gavrilovićeva.
Objašnjava kako im je Vlada Sarajevskog kantona dala 30.000 KM što će im biti dovoljno samo za plaćanje struje za rad podstanice koja Muzej "napaja" grijanjem, jer mjesečno moraju uplatiti pet hiljada KM za rad ove podstanice.
Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović kaže da je izdat nalog da se pusti grijanje Zemaljskom muzeju, te da će odluka o izdvajanju 123.000 KM za troškove grijanja biti donesena na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH.
Upitan da pojasni kako će riješiti status Muzeja, Halilović je rekao da o tome ne može govoriti, jer postoji niz prijedloga koje je uputio Vladi, još u januaru ove godine, ali još ništa konkretno nije riješeno.
M. Lingo24 sata.info wrote: Hadzipasic: Ja ovo arheološko nalazište mogu uporediti sa zaradom od mora, ali da bi došlo do zarade i dolaska velikog broja turista, tu moraju da se potrude svi nivoi vlasti BiH, počevši od Predsjedništva, entitetskih i kantonalnih vlada, da napravimo jednu kritičnu masu, prihvatljivost projekta, da uđemo u sigurnost finansiranja ovih istraživanja i dokažemo da u Visokom i BiH postoje piramide. Ta istraživanja moraju da budu definisana i budžetima. Mislim da ove godine uz pomoć Predsjedništva, te Vlada sarajevskog i Ze-Do kantona možemo oblikovati taj krtitični dio oblikovanja budućnosti ovih istraživanja. Ovdje se ima još dosta toga uraditi i bitno je da se odrede i dokažu one konture koje gospodin Osmanagić već dokazuje ovoga trenutka.
Treba mnogo vremena, mnogo argumenata i mnogo dokazivanja da stvarno shvatimo da imamo nešto što stvarno vrijedi , nešto što treba prezentirati svijetu i nešto što treba dovesti svijet u BiH. Ubijeđen sam da će ljudi iz Fondacije u tome uspjeti, jer to su mladi i stručni ljudi dokazani u insostranstvu."
RADIO Q: "Koje su Vaše prve impresije?"
Hadžipašić: "Šta kazati kad se nađete na objektu starom 10000-15000 godina, na objektu koji po dimenzijama sigurno je najveći iz te branše, na objektu koji ima blokove teške po 20 tona, bez pomoćnih mehanizama koje današnji svijet poznaje, da se to pomjeri na visinu od 200-300 metara i pravilno geometrijski obrađenih i poslaganih."
RADIO Q: "Koliko će Vlada FBiH pomoći Fondaciju Bosanska piramida sunca?"
Hadžipašić:"Upravo sam ovdje prisutan da uz konsultacije za Semirom Osmanagićem i ljudima iz Općine Visoko nađemo pravac na koji način zaštititi ovo urađeno, na koji način nastaviti daljnja istraživanja i na koji način prezentirati to široj javnosti.Mislim konkretno da je ovo najpozitivnija vijest iz BiH koja je otišla od Daytona na ovamo i na nama je sigurno velika odgovornost.Mi trebamo pronaći modus kako ovaj projekat dovesti do kraja."
Koji krkanluk, koja malogradjanstina, koji primitivizam, premijeru!