Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
Piramidos wrote: i da nam glavni grad u to doba bude 60x30
Gdje to pise? :roll:

Ah da strucnjaci su mjerili ono sto su "brizljivo cuvali i restaurilali" tokom svih ovih decenija... :oops:

A zamisli da je taj grad na "hepeku" hocu reci piramidi :shock: :D :oops:
Senad Hodovic wrote: Četiri godine sam uložio da se «Visoki» zaštiti i proglasi nacionalnim spomenikom i normalno je da se tu neće ništa raditi. Riječ je o zoni površine 60 puta 30 metara, a iskopavanja se vrše na udaljenosti od nekoliko stotina metara.
http://www.visocko-oko.co.ba/pocetna_fu ... ZyxHLrETAf

trazio si evo izvoli. idi samaraj se

http://www.piramidasunca.ba/indexbh.htm

fondacija-upravni odbor- drug clan drugi na listi

ovo nisu isti ljudi jel da
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote: Energetsko cvoriste? :P
ili chep za vulkan...
sta god da je, POSTOJI kao i nasa piramida... :oops:
Piramidos

Post by Piramidos »

Duvanjsko polje okruženo s 38 gradina 'Piramida Sunca'

Prostrano Duvanjsko polje okruženo je s 38 gradina, a svaka od njih svojim izgledom, ili kako to kažu visočki stručnjaci gledajući prostim okom, manje ili više podsjeća na Piramidu Sunca. No, Duvnjacima na pada na pamet svoje gradine proglašavati piramidama, iako u šali dodaju kako bi se kopanjem gradina u potrazi za tragovima piramida zaposlilo oko 3.000 nezaposlenih s popisa Zavoda za zapošljavanje. Kad bi to bilo financirano iz županijskih i državnih proračuna kako se to radi u slučaju visočke piramide, piše Tomislavcity.com!

Prašina pozitivno djelovala

Prašina koja se podigla oko te navodne piramide ipak je pozitivno djelovala na Duvnjake, ali vjerojatno, i ostale Hercegovce, koji su se, gle čuda, počeli zanimati za svoje gradine. Za sada ih samo obilaze s pitanjem koje sve tajne kriju. Malo toga je o gradinama istraženo, još manje zabilježeno, a da ne govorimo o tomu kako se još i ne razmišlja te jedinstvene arheološke i povijesne lokalitete iskoristiti u turističke svrhe.

Gradine koje okružuju Duvanjsko polje prvi put je sustavno proučavao i o tome ostavio pisane tragove V. Radimsky 1894. godine, u vrijeme austro-ugarske vladavine na ovim prostorima. Nakon toga K. Patsch je kraće vrijeme istraživao antičke ostatke u samom Duvnu. Polovicom prošloga stoljeća M. Zaninović je proučavao ilirske utvrde na Duvanjskom polju. Kasnije je duvanjske gradine proučavao i o tomu pisao I. Bojanovski.

Najveća koncetracija gradina u BiH

Posljednja, veća terenska istraživanja gradina na području Duvanjskog polja rađena su početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i tada je nepobitno utvrđeno da Duvanjsko polje opkoljava 38 gradina i to je najveća i jedinstvena koncentracija takvih lokaliteta u BiH. Svakako je zanimljivo da većina tih gradina leži iznad današnjih naselja. Sva gradinska naselja izgrađena su prema jedinstvenom planu i sva zajedno čine snažan obrambeni sustav, koji je neponovljiv u drugim ilirskim krajevima.

Tako su najosjetljivije obrambene točke utvrđene s tzv. dvostrukim gradinama (Mrkodol, Petrovići, Mokronoge), neke imaju ključne strateške pozicije (Lib, Stipanjići, Podgaj, Letka, Mandina gradina ). Uglavnom, svaka od 38 duvanjskih gradina imala je posebnu obrambenu ulogu, utvrdili su arheolozi i povjesničari koji su istraživali duvanjske gradine, prenosi tomislavgradski portal.

Gdje je turistički ured?

Možda je posebnu ulogu imala Mandina gradina smještena izvan obrambenog sustava, na istaknutoj točki u samom polju. Vjerojatno je služila za neke kultne obrede. Ali, sve to treba znanstveno istražiti i publicirati, dakako, ne tražeći tragove piramide.
Ovih dana ekipa portala obišla je većinu duvanjskih gradina, grobove na njima (stećke, kamene spomenike…), čuli su legende o gradinama i zaključili kako je prava šteta, pače grijeh, da malo i Duvnjaka znaju za arheološko i povijesno blago koje krije njihov kraj. Što tek reći o prezentaciji i korištenju toga (i ne samo toga) bogatstva u turističke svrhe, ako općina nema ni turistički ured?!

17.5.2006.
Pincom.info

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=38645
Goran_35

Post by Goran_35 »

mIRCerka wrote:
ili chep za vulkan...
Jok :oops: to su pcinari,krapinski ljudi i neandretalci, :oops: , klesali,primitivnim alatima :oops: da bi obiljezili svoje njive...
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:
mIRCerka wrote:
ili chep za vulkan...
Jok :oops: to su pcinari,krapinski ljudi i neandretalci, :oops: , klesali,primitivnim alatima :oops: da bi obiljezili svoje njive...
Ti ne vjerujes u energetska cvorista?
Piramidos

Post by Piramidos »

Gorane jesi zadovoljan odgovorom u vezi grada 60x30
edu

Post by edu »

moderator wrote:
edu wrote:
moderator wrote: edu kakve veze tvoj post ima sa piramidom? jesi li uopste procitao obrisane bljuvotine?
Nisi. Pozdrav.
moj nema..ali "ekonomija, politika, psihologija, psihijatrija i ostale nauke" nisu za nekih drugih podforuma!
pitanje necije psihicke stabilnosti, puberteta, stolice , turizma nisu za ovu temu...
ekonomija i politika nisu za ovaj podforum....

zachatavanje nije za ovaj forum....

:-D uzivaj
vec suzavamo krug..samo jos da razjasnimo i ovo oko ekonomije i politike i moderator ce nam priznati da mu je recenica:"Ekonomiju, politiku, psihologiju, psihijatriju i ostale nauke ostavite za druge podforume"..malo je reci nebulozna..helem poznato je da je ekonomija nauka..a i za politiku (ne mislimo na one svakodnevne aktivnosti..)..bi se to moglo reci..je li tako da postoji odsjek politologija?..tako je..znaci gore spomenute nauke ne treba ostavljati "za neke druge podforume"..ili ako moderator misli da..ipak..treba..neka nam onda kaze na kojem podforumu mi trebamo diskutovati o psihologiji..psihijatriji..ekonomiji..i ostalim naukama..ako ne vec na ovome..ljudski je je priznati svoju glupost..u tome je valjda i neka ljudska velicina..ili i ovdje vazi ono pravilo da moderatori ne grijese..iako su nas mnogo puta uvjerili u suprotno...

ps. zachatavanje na ovom forumu nije zabranjeno..ili ti tvrdis drugacije?!..ako tvrdis..ima li neko pravilo da mi postiras..i zasto se onda tolerise chatanje vecini forumasa?!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goran_35 wrote:
mIRCerka wrote:
ili chep za vulkan...
Gorane, stipu ba, smijacemo im se za mjesec dva :D dok se zasjaji piramida... :D:D:D
Goran_35

Post by Goran_35 »

Piramidos wrote:Gorane jesi zadovoljan odgovorom u vezi grada 60x30
Jesam.

Samo sto taj odgovor,pogodi kome ide u prilog? :roll:

Taj Hodovic,ako se ne varam je direktor muzeja u Visokom,a i sam je Visocak? Znaci da nije bilo njega,i to malo rusevina 60x30 metara bi totalno propalo...
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
Piramidos wrote:Gorane jesi zadovoljan odgovorom u vezi grada 60x30
Jesam.

Samo sto taj odgovor,pogodi kome ide u prilog? :roll:

Taj Hodovic,ako se ne varam je direktor muzeja u Visokom,a i sam je Visocak? Znaci da nije bilo njega,i to malo rusevina 60x30 metara bi totalno propalo...
Goran_35 wrote: Ja nikada nisam bio budala da povjerujem u pricu da smo mi Bosanci "chobani" ovog ili onog porijekla a da su "stecci" koji su izmedjuostalog unikatni u svijetu,djelo nekakve "sekte" a ne jakog politickog i ekonomskog faktora u to doba u Europi!
(posebno akcenat na politicki i ekonomski)
izvini ali povjerovao si

da smo imali GLAVNI GRAD 60x30
koji je eto Hodovic 4 godine ulozio da ga zastiti
terapija

Post by terapija »

mIRCerka wrote:
Goran_35 wrote:
mIRCerka wrote: ili chep za vulkan...
Gorane, stipu ba, smijacemo im se za mjesec dva :D dok se zasjaji piramida... :D:D:D
Pazi da se tebi ne zasjaji :P
mIRCerka

Post by mIRCerka »

terapija wrote:
mIRCerka wrote:
Pazi da se tebi ne zasjaji :P
zivi bili pa vidjeli.... :oops: sad odlazim...
ugodan dan
TutanmIRCi Osmanagic
:faraon: :faraon1:
Sensei

Post by Sensei »

mIRCerka wrote:
seka wrote:@mirci & co,
moj deda govorio:lopandus na ramendus i kopandus. :oops:
vjeruj da bi moj dedo, da nije umro 2004.godine, svoju rudarsku opremu na ramena i pravac visocica...
Image
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote: Gorane, stipu ba, smijacemo im se za mjesec dva :D dok se zasjaji piramida... :D:D:D
.... sa obala Visockog jezera stvorenog poplavom, kako je Ekpertno Oko i predvidjelo ...
:D :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Sensei wrote:
mIRCerka wrote:
seka wrote:@mirci & co,
moj deda govorio:lopandus na ramendus i kopandus. :oops:
vjeruj da bi moj dedo, da nije umro 2004.godine, svoju rudarsku opremu na ramena i pravac visocica...
Image
nije ni risto losh, ali moj dedo je bio suprotna smjena u istom rudniku
Image

no, to nije tema danasnje emisije... :D

pozz
Sensei

Post by Sensei »

Goran_35 wrote:
Piramidos wrote:podmetanjem ovih gluposti kao sto radi goran to je isto Cultural genocide.
srami se gorane

'ajde? :roll:

Zar nije veci genoc id da ti neko soli pamet da je ovo djelo neke "sekte" ili jos gore da nasi pradjedovi koji isklesashe sve ovo u stjenama nisu ni postojali?Tako neki od "naucnika" tvrde i pord cinjenice da je do sada pronadjeno jedno 58 000 'vakih "komadina"

Image

Zar nije genocid uvrstavati Drazu Mihajlovica u red "antifashista"?

Zar je Kosovska bitka bila najveca "srpska" bitka? Sta ono bi sa Bitkom na Marici?

Zar nije genocid nazivati rat u BiH "gradjanskim" i pored namjere da se totalno unisti BiH kao drzava i podjeli na nekoliko djelova?

I sve su ovo primjeri iz blize nam proslosti a i sadasnjosti koji ulaze u udzbenike Historije kao "naucne istine"

Ali eto,ja sam "genocidan" a "strucnjaci " nisu? :roll:

Ja nikada nisam bio budala da povjerujem u pricu da smo mi Bosanci "chobani" ovog ili onog porijekla a da su "stecci" koji su izmedjuostalog unikatni u svijetu,djelo nekakve "sekte" a ne jakog politickog i ekonomskog faktora u to doba u Europi!
STEĆAK

Neka oprosti gospođa Europa,
ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.
Neka oprosti gospođa Europa
samo Bosna ima spomenike.
Stećke.
Šta je stećak?
Oličenje gorštaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stećku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak
na kome Bosanac kleči ili moli.
Na kome je prikazan kao sužanj...

Miroslav Krleža, 1960.
Prenj

Post by Prenj »

Odnos Bosanca prema stecku danas ...

Radimlja, avgust 2005. ...

Image
Vingo

Post by Vingo »

Nista bolji odnos nije ni prema satro-piramidi :P Strucnjak iz Egipta odmah bacio praznu kutiju cigara "Kleopatra" i delegati uslikali i stavili na site....
(Mrsko mi je stavljati sliku...ima na site-u fondacije)
Piramidos

Post by Piramidos »

Vingo wrote:Nista bolji odnos nije ni prema satro-piramidi :P Strucnjak iz Egipta odmah bacio praznu kutiju cigara "Kleopatra" i delegati uslikali i stavili na site....
(Mrsko mi je stavljati sliku...ima na site-u fondacije)
Image
Piramidos

Post by Piramidos »

evo ja sam za tebe svakako nemam sta da radim :)
Vingo

Post by Vingo »

To je ta....hvala!

koji su to seljaci.... :-)
Piramidos

Post by Piramidos »

kamene ploce koje su stare preko 12000 godina a vako se hoda po njima kao da nemaju nikakvu kulturnu vrijednost :? :? :?

Image
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:To je ta....hvala!

nije seljak vec se raspitao gdje dolazi...i cuo da ovdje nema tih zakona i udri i bacaj... :D

odo se balzamovat...
bubim vas abecedno...
Piramidos

Post by Piramidos »

jel ovo i on svoju knjigu tusi hahahha

Image
Vingo

Post by Vingo »

mIRCerka wrote:
Vingo wrote:To je ta....hvala!

nije seljak vec se raspitao gdje dolazi...i cuo da ovdje nema tih zakona i udri i bacaj... :D

odo se balzamovat...
bubim vas abecedno...
Kad ti ne prevodis, a obecala si... :P :D
Locked