Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Kwaheri

Post by Kwaheri »

black wrote:I have a dream

Ima tome mnogo godina, kao i meni samom. Unuci bi rekli, ima dedi 300 godina, a nema, tek 80 i koja. Stariji sam od priče o kojoj govorim, ali ne i od onoga što je u priči. Možda od ovoga ništa starije i nema što je ljudska ruka napravila. Svega pamtim, i rata i bijede, i gladi, a i mira, blagostanja i izobilja, kao što je sad otprilike, sad kad mi je svjedeno. A nekad mi nije bilo svejedno.
Nekad kad sam bio mlad, kad je život nudio svašta, a najviše stranputica, jer one uvijek ljepše izgledaju, ne pravdam se ali tako je.
Ali priča nije o tome već o nečemu što je staro skoro koliko i čovjekovo kajanje. Sad dok moja generacija čeka pozivnicu s neba kao što je nekad čekala poziv za vojsku, drugačije je.
Čudno sad mladim generacijama zvuči ta vojska, jer je u Bosni više nema. Svi su ratovi već privedeni kraju, odjeci njihovih granata samo se čuju još u sjećanju nas starijih. Bosnom sad više ne pritežu čizme, osim kad idu u arheološka istraživanja, a sad je toga mnogo otkako su otkrili sve ono u Visokom. A već je i 30 godina kako je odavde otišao i posljednji strani vojnik, koji je navodno obezbjeđivao mir.
A zadnjih 5 godina samo su hodali kao turisti i slikali se, naravno najviše u Visokom, podno piramida.
Danas mi unuci zive u sretnoj zemlji, u izobilju. I ne mogu da vjeruju kakva je nekad ovo zemlja bila.
Vremenska odrednica svih generacija prije je bila „prije rata“, „za vrijeme rata“ i „ poslije rata“ i tako.
A sad je vremenska odrednica „prije“ i „poslije“ otkrivanja, naravno piramida.
Pričam im ali ono ne drže do toga i smijesno im je. Onaj stariji je oženio kineskinju, a mlađi rumunjku. Ne čudim se. Ali kako bih kad ih sad ima kao i nas i svake godine ih ima sve više.
Ja brojim svoje posljednje dane, a unuci broje automobile ispred kuće.Najveća im je dilema gdje otići na ljetovanje a gdje na zimovanje. Nije brate lahko ni odlučiti kad su obišli cijeli svijet.
Prošle godine bila žene od onog starijeg u Kini kod svojih, da ih obiđe. Tamo je samo pitali kako se mogu srediti papiri da dođu ovamo.
Sad poslije svega, jedino što zamjeram rahmetli dr. Semiru Osmanagiću jeste što mi je i Egipat učinio nezanimljivim , a kakav je bio u mojoj mladosti.
Sanjao sam cijelu mladost da posjetim Egipat i njihove piramide. Kad sam kasnije kao starac otišao došlo mi da plačem.
Stojim ja ispred one Keopsove piramide i gledam, a nema ni koliko pola naše. Našeg Sunca. Sunca koje je obasjalo cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Sad Mađari i Česi, kako je ovaj autoput prošao pa možeš od Save do mora za tri sata, dolaze za vikend. Djeca im sad dolaze na exkurziju u Visoko. Izgradila se sad Bosna nije kao u mojoj mladosti.
Naša djeca idu u Italiju, Grčku, Španiju, zašto ne bi. Smiješno im kad pričam da ja nisam mogao na 4 god fakulteta ići u Španiju na exkurziju, jer nismo mogli obezbjediti vize za ulazak u EU. Pa im onda objašnjavaj šta je viza jer ne znaju, kako će znat kad je Bosna već odavno u EU.
Učinio mi je Egipat nezanimljivim, rahmetli dr. Semir Osmanagić.
A bio je velik čovjek. Ne zato što se sad po njemu zove glavna ulica u Visokom, našem najvećem gradu. Niti zato što se po njemu zovu fakulteti i trgovi. Već zato što je sanjao veliki san i odsanjao ga. San koji je za mnoge bio nevjerovatan i neostvariv. O njemu i njegovim piramidama su pričali viceve i napadali ga novinari, ali je na kraju pobjedio.
Drago mi je i neka je, jer ovdje su ljudi uvijek mogli da oproste sve osim uspjeha.
A kod nas su uvijek najveći ljudi bili vođe, ratnici, heroji, junaci, poslije biznismeni, lopovi, uglavnom oni ljudi kojih se trebalo bojati.
Prvi put je da nam je najveći čovjek naučnik. Po zvanju arheolog, a po opredjeljenju „sanjar“.
Sad nam je svima bolje. Kako ne bi bilo, kako su otkrivene piramide i od Vatikana priznata gospa u Međugorju, a od naučnika Troja u Gabeli, kroz Bosnu prođe milion turista godišnje.
Ne mogu da vjeruju moji unuci da je moj brat izbjegao u Ameriku „trbuhom za hljebom“ prije 50 godina odmah nakon posljednjeg rata u Bosni. Otišao je tada jer je ovdje vladala neimaština i bijeda. Sad se njegovi unuci vraćaju ovamo, jer poslije krize kakva je zahvatika Ameriku prije nekoliko godina, nije im lako.
Kupit će i oni zemlju u Visokom, a gdje bi drugo. Iako da je sad zemlja u Visokom skuplja nego na Bevrly Hillsu.
Od svih slika i razglednica na svijetu nema ljepše od one kad pada snijeg u Visokom . Ima još piramida u svijetu ali nigdje veće kao u Bosni, a još pod snijegom . Eh.....

Đ.M.

:-)
:lol: :lol: :lol:
H

Post by H »

black wrote:I have a dream

Ima tome mnogo godina, kao i meni samom. Unuci bi rekli, ima dedi 300 godina, a nema, tek 80 i koja. Stariji sam od priče o kojoj govorim, ali ne i od onoga što je u priči. Možda od ovoga ništa starije i nema što je ljudska ruka napravila. Svega pamtim, i rata i bijede, i gladi, a i mira, blagostanja i izobilja, kao što je sad otprilike, sad kad mi je svjedeno. A nekad mi nije bilo svejedno.
Nekad kad sam bio mlad, kad je život nudio svašta, a najviše stranputica, jer one uvijek ljepše izgledaju, ne pravdam se ali tako je.
Ali priča nije o tome već o nečemu što je staro skoro koliko i čovjekovo kajanje. Sad dok moja generacija čeka pozivnicu s neba kao što je nekad čekala poziv za vojsku, drugačije je.
Čudno sad mladim generacijama zvuči ta vojska, jer je u Bosni više nema. Svi su ratovi već privedeni kraju, odjeci njihovih granata samo se čuju još u sjećanju nas starijih. Bosnom sad više ne pritežu čizme, osim kad idu u arheološka istraživanja, a sad je toga mnogo otkako su otkrili sve ono u Visokom. A već je i 30 godina kako je odavde otišao i posljednji strani vojnik, koji je navodno obezbjeđivao mir.
A zadnjih 5 godina samo su hodali kao turisti i slikali se, naravno najviše u Visokom, podno piramida.
Danas mi unuci zive u sretnoj zemlji, u izobilju. I ne mogu da vjeruju kakva je nekad ovo zemlja bila.
Vremenska odrednica svih generacija prije je bila „prije rata“, „za vrijeme rata“ i „ poslije rata“ i tako.
A sad je vremenska odrednica „prije“ i „poslije“ otkrivanja, naravno piramida.
Pričam im ali ono ne drže do toga i smijesno im je. Onaj stariji je oženio kineskinju, a mlađi rumunjku. Ne čudim se. Ali kako bih kad ih sad ima kao i nas i svake godine ih ima sve više.
Ja brojim svoje posljednje dane, a unuci broje automobile ispred kuće.Najveća im je dilema gdje otići na ljetovanje a gdje na zimovanje. Nije brate lahko ni odlučiti kad su obišli cijeli svijet.
Prošle godine bila žene od onog starijeg u Kini kod svojih, da ih obiđe. Tamo je samo pitali kako se mogu srediti papiri da dođu ovamo.
Sad poslije svega, jedino što zamjeram rahmetli dr. Semiru Osmanagiću jeste što mi je i Egipat učinio nezanimljivim , a kakav je bio u mojoj mladosti.
Sanjao sam cijelu mladost da posjetim Egipat i njihove piramide. Kad sam kasnije kao starac otišao došlo mi da plačem.
Stojim ja ispred one Keopsove piramide i gledam, a nema ni koliko pola naše. Našeg Sunca. Sunca koje je obasjalo cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Sad Mađari i Česi, kako je ovaj autoput prošao pa možeš od Save do mora za tri sata, dolaze za vikend. Djeca im sad dolaze na exkurziju u Visoko. Izgradila se sad Bosna nije kao u mojoj mladosti.
Naša djeca idu u Italiju, Grčku, Španiju, zašto ne bi. Smiješno im kad pričam da ja nisam mogao na 4 god fakulteta ići u Španiju na exkurziju, jer nismo mogli obezbjediti vize za ulazak u EU. Pa im onda objašnjavaj šta je viza jer ne znaju, kako će znat kad je Bosna već odavno u EU.
Učinio mi je Egipat nezanimljivim, rahmetli dr. Semir Osmanagić.
A bio je velik čovjek. Ne zato što se sad po njemu zove glavna ulica u Visokom, našem najvećem gradu. Niti zato što se po njemu zovu fakulteti i trgovi. Već zato što je sanjao veliki san i odsanjao ga. San koji je za mnoge bio nevjerovatan i neostvariv. O njemu i njegovim piramidama su pričali viceve i napadali ga novinari, ali je na kraju pobjedio.
Drago mi je i neka je, jer ovdje su ljudi uvijek mogli da oproste sve osim uspjeha.
A kod nas su uvijek najveći ljudi bili vođe, ratnici, heroji, junaci, poslije biznismeni, lopovi, uglavnom oni ljudi kojih se trebalo bojati.
Prvi put je da nam je najveći čovjek naučnik. Po zvanju arheolog, a po opredjeljenju „sanjar“.
Sad nam je svima bolje. Kako ne bi bilo, kako su otkrivene piramide i od Vatikana priznata gospa u Međugorju, a od naučnika Troja u Gabeli, kroz Bosnu prođe milion turista godišnje.
Ne mogu da vjeruju moji unuci da je moj brat izbjegao u Ameriku „trbuhom za hljebom“ prije 50 godina odmah nakon posljednjeg rata u Bosni. Otišao je tada jer je ovdje vladala neimaština i bijeda. Sad se njegovi unuci vraćaju ovamo, jer poslije krize kakva je zahvatika Ameriku prije nekoliko godina, nije im lako.
Kupit će i oni zemlju u Visokom, a gdje bi drugo. Iako da je sad zemlja u Visokom skuplja nego na Bevrly Hillsu.
Od svih slika i razglednica na svijetu nema ljepše od one kad pada snijeg u Visokom . Ima još piramida u svijetu ali nigdje veće kao u Bosni, a još pod snijegom . Eh.....

Đ.M.

:-)
S obzirom da se na području Bosne SF književnost nije nikada razvila, imam čast da te proglasim PRVIM BOSANSKIM PISCEM SF KNJIŽEVNOSTI. ImageImageImageImageImageImageImageImage
Alfa_Ze

Post by Alfa_Ze »

Dr. Ali Abdulah Berekat : Ovo je jedan od vodećih egipatskih stručnjaka iz oblasti piramida, čovjek koji godinama radi na egipatskim piramidama i čije je mišljenje jako bitno u izvođenju dokaza. Njegova eventualna potvrda da se radi o piramidama, veoma je važna za cjelokupan proces istraživanja.

Geološke analize obavit će direktor Instituta za Geologiju prof. dr. Mirza Bašagić, stručnjak za geomehaniku stijena i građevinske materijale prof.dr. Zlatko Langhof i prof.dr. Muris Osmanagić.

Očekuje se i dolazak prof. Nancy Gall, arheologinje iz Grčke, koja će takođe svojim stručnim znanjem i iskustvom upotpuniti stručni tim Fondacije.

Nadam se da ANTI PIRAMIDASI za gore pomenute necete reci COBANI, koji imaju zavrsena dva razreda Mejtefa i veliki odmor !

Za razliku od '' STRUCNJAKA APWR-a '', ovi ljudi imaju svoje ime i prezime ! ( www. APWR-a . eu :lol: :lol:)
Vingo

Post by Vingo »

Alfa_Ze wrote:Dr. Ali Abdulah Berekat : Ovo je jedan od vodećih egipatskih stručnjaka iz oblasti piramida, čovjek koji godinama radi na egipatskim piramidama i čije je mišljenje jako bitno u izvođenju dokaza. Njegova eventualna potvrda da se radi o piramidama, veoma je važna za cjelokupan proces istraživanja.

Geološke analize obavit će direktor Instituta za Geologiju prof. dr. Mirza Bašagić, stručnjak za geomehaniku stijena i građevinske materijale prof.dr. Zlatko Langhof i prof.dr. Muris Osmanagić.

Očekuje se i dolazak prof. Nancy Gall, arheologinje iz Grčke, koja će takođe svojim stručnim znanjem i iskustvom upotpuniti stručni tim Fondacije.

Nadam se da ANTI PIRAMIDASI za gore pomenute necete reci COBANI, koji imaju zavrsena dva razreda Mejtefa i veliki odmor !

Za razliku od '' STRUCNJAKA APWR-a '', ovi ljudi imaju svoje ime i prezime ! ( www. APWR-a . eu :lol: :lol:)

a prezime je....Osmanagic. :D :-) :oops:
Piramidos

Post by Piramidos »

Vingo wrote:
Piramidos wrote:
Vingo wrote: Ih najlakse tako! Prvo priznaj da si skontao ono gore!
moj jezik nije bosnaski-srpski-hrvatski kao vas, tako da se u mom jeziku koristi izraz Kulturni Genocid
Prailirski? :D
pa da prailirski, jer od kada je nas cjenjeni uvazeni suncem obasjani arheolog Semir kazao ko nevibrira taj nije prailir, od tog trenutka sam otisao u sex shop da sebi kupim par vibratora da se mogu navibrat svako jutro da se osjecam prailirom. obozavam ovaj roza sa tufnicama. :D :D
Vingo

Post by Vingo »

Eno renomirani strucnjak je vec dao dijagnozu. Kako on to odmah....od oka.
Saraswati

Post by Saraswati »

Vingo wrote:Eno renomirani strucnjak je vec dao dijagnozu. Kako on to odmah....od oka.
I, sta kaze?
Mahalac

Post by Mahalac »

Saraswati wrote:
Vingo wrote:Eno renomirani strucnjak je vec dao dijagnozu. Kako on to odmah....od oka.
I, sta kaze?
Za pocetak je demantovao ove tuzlake :D
B@snj@

Post by B@snj@ »

Vingo

Post by Vingo »

Čim je vidio kamene blokove i opipao ih rukama, domaćinima je kazao:
- Ovo je prirodni materijal, obrađen i poslagan ljudskim rukama.

Fakat su poceli gubiti kompas.
Piramidos

Post by Piramidos »

Vingo wrote:Čim je vidio kamene blokove i opipao ih rukama, domaćinima je kazao:
- Ovo je prirodni materijal, obrađen i poslagan ljudskim rukama.

Fakat su poceli gubiti kompas.
ovo je novi nacin otkivanja starosti kamnih blokova "hvatopip"
Vingo

Post by Vingo »

Ja cim sam njega vidjela rek'o "Ovo je prevarant" :D
Bez hvatopipa.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo, sta ti je? kakva je to negativna energija? Ko je to nasikiro?
Sto bi Black rekao: "sjedi, oguli jabuku"!!!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:-) Sta velite, ... vidio, opip`o, trazio cekic da odvali komad kamena i rek`o .... piramida ..... :oops: :zzzz:
:D Dobra mu je metoda, .... imam i ja slicnu, ... :-) ... Vidim, opipam i odvalim, ... bez cekica, ... :oops:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

pape wrote::-) Sta velite, ... vidio, opip`o, trazio cekic da odvali komad kamena i rek`o .... piramida ..... :oops: :zzzz:
:D Dobra mu je metoda, .... imam i ja slicnu, ... :-) ... Vidim, opipam i odvalim, ... bez cekica, ... :oops:
..i kazes: ?

uh kako mrzim nedorecnost i drzanje u neizvjesnosti...
semm

Post by semm »

Mama 29,nemogu prestati ,jer Prenj sad upravo telefonira manastiru Resavi i pita đakone imali neka enciklopedija o periodu bar 5000g. prijee krista .
mamica papucarka

ojjj Tito dragi, a i Jovankice :o
mosor1

Post by mosor1 »

Alfa_Ze wrote:Dr. Ali Abdulah Berekat : Ovo je jedan od vodećih egipatskih stručnjaka iz oblasti piramida, čovjek koji godinama radi na egipatskim piramidama i čije je mišljenje jako bitno u izvođenju dokaza. Njegova eventualna potvrda da se radi o piramidama, veoma je važna za cjelokupan proces istraživanja.
Cek, cek, koliko se moze procitati taj Berekin je geolog, i to iz neke egipatske ustanove za upravljanje rudnim blagom. On bi, koliko kuzim, trebao pricati o geoloskim slojevima, a ne poliranju piramide da se sjaji.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Prenj wrote:
hrasno38 wrote:
Prenj wrote:Koga interesuje kako je izgledalo brdo Visocica prije dva dana, iz drugog ugla ... ovdje je izvjestaj APWR-a
http://rapidshare.de/files/20528980/APW ... j.pdf.html
Jel se ti ovo sprdas. A ko je doticna APWR????????
A ko je Semir O.?
Do nedavno nepoznati covjek koji je izasao pred TV kamere sa svojim "IMENOM I PREZIMENOM", adresom stanovanja i svojim teorijama i opet se javno uhvatio posla da te svoje teorije dokaze.
mamica papucarka

ne znam sta ste se toliko oko piramida svezali. Ima piramida - dobro jest. Nema piramida- e jebi ga, nema veze. :oops:

A nesto je otkriveno, pa sta god da je. Jel se ranije znalo za one ploce, pa makar predstavljale kaldrmu iz ne znam kojeg perioda :roll:
pa nije niko od naroda dao lovu za iskopavanje, pa da se svi sad bunite ko naograjisali. :oops:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ne znam jel bio, ali evo ga...

... i tako izadju dvije mumije nedavno iz piramide u Visokom...
razgledaju po Visokom... pita jedna mumija drugu:
"Znas li ti majke ti... jel' ovdje vrijeme islo unaprijed il' unazad?"

:faraon: :faraon1:
mosor1

Post by mosor1 »

semm wrote:Mama 29,nemogu prestati ,jer Prenj sad upravo telefonira manastiru Resavi i pita đakone imali neka enciklopedija o periodu bar 5000g. prijee krista .
Ima, al je vani. Posudila je neka gvozdarija iz Houstona.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

hrasno38 wrote:
Prenj wrote:
hrasno38 wrote: Jel se ti ovo sprdas. A ko je doticna APWR????????
A ko je Semir O.?
Do nedavno nepoznati covjek koji je izasao pred TV kamere sa svojim "IMENOM I PREZIMENOM", adresom stanovanja i svojim teorijama i opet se javno uhvatio posla da te svoje teorije dokaze.
Nije teorijama nego tvrdnjama i tu je sustinski razlog i ovog forumanja! :oops:
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:
...
Isrkeno zaniteresirana ovim, evo pretrazujem po Google-u (znam, znam, nije sva pamet svijeta u google-u...) i nalazim ime ovog Abdullaha SAMO na stranicama vezanim za bosanske piramide, nigdje za egipatske.
A Nancy Gall + arheologija - nigdje :-?

Ima li nekih drugih podataka o njima? Hvala unaprijed.
Samo malo strpljenja, raspitacemo se, pa nije ni Egipat rupa bez dna :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prenj wrote:
A wrote:
...
Isrkeno zaniteresirana ovim, evo pretrazujem po Google-u (znam, znam, nije sva pamet svijeta u google-u...) i nalazim ime ovog Abdullaha SAMO na stranicama vezanim za bosanske piramide, nigdje za egipatske.
A Nancy Gall + arheologija - nigdje :-?

Ima li nekih drugih podataka o njima? Hvala unaprijed.
Samo malo strpljenja, raspitacemo se, pa nije ni Egipat rupa bez dna :D
Ja jos od jutros hocu da upitam zna li neko kako se ispravno pise njegovo ime..
Ovakvog kakav je .... niko ziv ne zna! :D
Locked