Bosanska piramida Sunca
Moderator: Chloe
-
_galaksija
Slusaj ti ludost,ne diraj mi moj kanton TZ,tu zivim!!!!Ja veoma postujem Jasmina Imamovica-Kremenka 
- Alfons Kauders
Ukratko - SDA pamflet..._galaksija wrote:E ludost preCera ga tgi s ovim postom.Ko ce to sve citat,de ba ukratko nam prepricaj
-
novalic
ja imam samo jedno pitanje za ovoga Ur...
koji su argumenti tvoje izjave da bi se tu mogla naci piramida..
osim zarke zelje da je to istina, sto je, ruku na srce, zelja svih nas iz bosne.. da, kada kazem da sam iz bosne, ljudi ne misle samo na rat.. nego i na nesto posebno.. to bi mi bila zelje...
na stranu kritike.. niske.. i zajedljivost.. da li ti Ur mislis da narodu nije dodijalo da mu se redovito prodaju jaja pod bubrege, na svim poljima.. i da to jeftino ponizavanje jednostavnih ljudi.. njihove naobrazbe.. nije samo ogledala nemocnosti elite.. koja zavrsi pokoju skolu.. teoretski.. a koja prakticno zivi kao narodski krpelj..
meni je pun klinac izradjivanja naroda
koji su argumenti tvoje izjave da bi se tu mogla naci piramida..
osim zarke zelje da je to istina, sto je, ruku na srce, zelja svih nas iz bosne.. da, kada kazem da sam iz bosne, ljudi ne misle samo na rat.. nego i na nesto posebno.. to bi mi bila zelje...
na stranu kritike.. niske.. i zajedljivost.. da li ti Ur mislis da narodu nije dodijalo da mu se redovito prodaju jaja pod bubrege, na svim poljima.. i da to jeftino ponizavanje jednostavnih ljudi.. njihove naobrazbe.. nije samo ogledala nemocnosti elite.. koja zavrsi pokoju skolu.. teoretski.. a koja prakticno zivi kao narodski krpelj..
meni je pun klinac izradjivanja naroda
-
El-bosniaco
ja mislim da ovi sto pljuju po osmanagicu treba da sacekaju proljece i te stelitske i radarske sninmke , kad sve dodje crno na bijelo, ako se ispostavi da nema nista onda pljujte po covjeku koliko god hocete a ovako , niti je dokazano da nema ni da ima , mada vishe je dokaza da ima
kako god ovaj covjek je bio razlog da svjetski medji pishu o nama ne u negativnom konetkstu nego u pozitivnom, pa makar i ne bila piramida
evo sta je jedan napisao na cyberbulevar forumu
ili ovaj
kako god ovaj covjek je bio razlog da svjetski medji pishu o nama ne u negativnom konetkstu nego u pozitivnom, pa makar i ne bila piramida
evo sta je jedan napisao na cyberbulevar forumu
Klarifikacija - nisam bio sa Osmanagicem, vec smo se culi E-mailom vezano za neke geoloske stvari a isto i oko satelitskih snimaka. Koliko je spomenuo, kad zavrsi sa ovom etapom, ide nazad u SAD pa se onda vraca u Aprilu. Mislim da ce sada preko zime pokusati da napravi nesto sa cim moze da trazi potencijalne investitore i za nastavak daljeg rada.
Eh sad ovo - Ni gospu niko nije naucno dokazao da se ukazala u Medjugorju, pa se od toga napravio multimilionski biznis i turisticka atrakcija. Gotovo isto koliko je katolika-vjernika na planeti, ima otprilike isto toliko new age / paganski vjernika koji pohadjaju piramide i traze kristale diljem svijeta.
Sa obzirom na Visoko (sa potencijalnom piramidom), Vares (kristali), Hvojnicu (banja) etc. - ovo bi predstavljao trokut new age turizma kakvog nema na svijetu. Ja se iskreno nadam da Visocaci nisu izgubili onaj svoj osjecaj za biznis (jer kako se kaze imaju tri skole - niza, visa i Visocka).
ili ovaj
Raja,
Spremite lopate i krampove. Na proljece svi na radnu akciju , Izgradnja Piramide. Ova sansa se nesmije propustiti.
Ako se stvar prezentira kako treba, makar Osmanagic ne nasao nista, bice onih koji ce pozeljeti avanturu i doci u Visoko.
Evo ja bih prvi isao iz znatizelje da vidim kako to izgleda, bez obzira na sve skeptike.
Mislim da je Osmanagic dovoljno pametan i da moze napraviti nesto. Procitajte malo bolje njegovo pisanje, o spiritualnom djelu njegovih istrazivanja, kojima on daje veliki znacaj. U jednom dijelu , u Misteriji Anasazija, on pise i slikom docarava , planinu , dugu oko 20 km. koja sa velike udaljenosti izgleda kao indijanac koji lezi na ledjima i spava. Vidikovac je oznacen tablom i ima mnogo posjetilaca koji dolaze. Bez obzira sto se radi o slucajnosti, on ce "bosansku piramidu", predstaviti u istom svjetlu. -Nisam siguran da se radi o piramidi , ali dokazite da je brdo iznad Visokog nastalo prirodnim putem, slucajno.- I eto reklame, eto znatizeljnika iz citavog svijeta.
Raja, kazem vam, krampove i lopate u ruke...
-
Sarafcina
Lika wrote:Arheolog prof. dr. Enver Imamoviæ o bosanskoj piramidi Sunca
Nepovratno uni¹tavanje nacionalne ba¹tine
©ta o tvrdnjama Semira Osmanagiæa, koji je "prona¹ao" ovu piramidu, iako su radovi na iskopavanaju tek poèeli, a on veæ ima i napisanu knjigu o bosanskoj piramidi Sunca, kako je naziva, ima da ka¾e struèna javnost pitali smo arheologa i struènjaka za stari vijek prof. dr. Envera Imamoviæa.
Kako Imamoviæ navodi na¹a javnost je uvijek vi¹e spremna povjerovati u nerealne tvrdnje nego u ono ¹to joj se de¹ava pred oèima.
"Primjera radi u Kre¹evu su juèer, dok je raðeno bagerima, pronaðeni temelji graðevina iz rimskog doba, kao i 20 metara vodovada starog oko 2.000 godina. Na taj pronalazak niko se ne obazire, kao ni na èinjenicu da se u Bugojnom permanetno uni¹tva srednjovjekovni lokalitet poznat pod nazivom Vesela stra¾a...", kazao je Imamoviæ.
Ovo su samo neki primjeri nebrige i uni¹tavanja bh. ba¹tine. Kako navodi prof. Imamoviæ niko, ni odgovorni ni ¹ira javnost ovome ne pridaje pa¾nju.
"Meðutim, kada se pojavi ne¹to ovako kao u Visokom, ne¹to potpuno irealno to toliko zaintrigira ¹iru javnost da samo o tome pi¹e. Te prièe o nekakvim piramidima Sunca, Mjeseca su totalno neraalne. U nauci se dobro zna na kojim prostorima zemaljske kugle i koje civilizacije su u svojoj arhitekturi imale piramide.To su prije svega Egipæani, pa narodi amerièkih kontinenata Asteci, Maje, Inke ...", upozorio je prof. Imamoviæ.
Osim toga Osmanagiæ navodi da je piramida nastala prije 12.000 godina. U nauci se pouzdano zna da u to vrijeme nigdje na zemaljskoj kugli èovjek nije bio sposoban umno ni intelektualno da stvara takva veleljepna arhitektonska djela.
"Prije 10.000 godina to je duboko razdoblje prahistorije, kamenog doba, kada èovjek uopæe nije poznavao metal... Odnosno u vrijeme kada on tvrdi da su nastajale piramide tada su ljudi jo¹ ¾ivjeli u peæinama. Osim toga pouzdano se zna da je to razdoblje ledenog doba, na svijetu je èitava hemisfera bila pod ledom. Iz tog perioda imamo dokaze èovjekove prisutnosti, to je èuvena peæina Badanj kod Stoca. Znaèi nema nikakve moguænosti da je èovjek bio u intelektualanim stadiju da napravi ne¹to kao ¹to je piramida", rekao je prof. Imamoviæ.
Na samom lokalitu na kojem se kopa, koliko je arheolo¹ki dokazano, evidentirano je naselje staro èetiri do pet hiljada godina. Na tom lokalitetu je u srednjem vijeku izgraðen srednjovjekovni grad. Ispod toga, gdje se upravo sada vr¹e iskopavanja, jeste nekropola, odnosno groblje sa steæcima. Imamoviæ nagla¹ava da Osmanagiæ ustvari ru¹i jednu srednjovjekovnu nekropolu, odnosno da su ono za ¹to tvrdi da su ploèe od piramide ustvari grobne ploèe.
Kako navodi prof. Imamoviæ rijeè je o èovjeku koji finasijski ima moguænost da putuje po svijetu i da se bavi istra¾ivanjima. Po Imamoviæevim rijeèima nije ni Osmanagiæ kriv zbog medijske pompe, kao ni èinjenice da mu je odobren rad na terenu.
"Kriv je na¹ sistem, na¹e institucije koje ne rade ni¹ta i koje su i ovaj put zakazale. Dozvoliti jednom amateru da vr¹i iskopavanja! Prema mojim saznanjima on je dobio sve papire i od Kantonalnog zavoda i od Federalnog zavoda za za¹titu spomenika kulture. To je ¾alosno. Kao arheolog struènjak, kao èlan arheolo¹ke komisije, kompetentno govorim da je tu¾no da jedan zanesenjak doðe na teren i vr¹i opse¾na istra¾ivanja, bez ikakave struène kontrole. Oni koji su mu dali te dozvole su pravno odgovorni, jer se na taj naèin nepovratno uni¹tava nacionalana ba¹tina. Ponavljam, on je amater zanesenjak, koji nema veze s arheologijom. To bi bilo isto kao kada bih ja kao historièar, arheolog oti¹ao u bolnicu i vr¹io operacije. rekao je prof. Imamoviæ.
Prema njegovim rijeèima, problem je u nedostatku struènih kadrova u oblasti arheologije tako da su dozvolu Osmanagiæu za iskopavanje dali slu¾benici.
Osmanagiæev eventualni projekt nije pro¹ao struènu procjenu, jer ni kantonalni zavod u Zenici ni entiteski zavod nemaju nijednog arheologa.
"Kako dotièni ima sredstava da kopa, a kako su pojedinci u instutucijama ¾eljni da mogu reæi da kao ne¹to i rade, oni upropa¹tavaju kulturno blago nacije nepovratno", istièe Imamoviæ.
(Fena) mb
Ovo je fakat preseravanje
Hajde sad sto naucne cinjenice u istoriji gotovo da ne postoje
ali kad je vec nemoguca piramida na osnovu cinjenica
kako to da imamo tri razlicite istorije srednjovjekovne Bosne. Sve tri na "cinjenicama".
Pa tri istorije ratova na ovim prostorima plus zapadne varijante toga
Pa do skora su svi mislili da je Olovo srednjovjekovni grad
O nekropoli se prvi put cuje sada od njega.
I sto je jos gore, niko nista nije uradio do sada. Pa bih ja sada isto tako mogao sumnjati i da ima neka nekropola. Kako znaju? To se niko iz Visokog ne sjeca iskopavanja?
A ako vec nema nista
sta fali da covjek kopa.
Nekad mi se nasa akademska zajednica zna gaditi.....
-
Prenj
Fino covjek napisao "SVEMIRSKA kataklizma", ...A wrote:Na svom situ Osmanagic daje objasnjenje kako je zatrpana piramida:Znaci - potop. Ako znamo nadmorsku visinu Visokog + 150 m piramide, pa precnik Zemlje, a ja to sve ne znamSvemirska kataklizma od prije 12.000 godina i otapanje leda u Evropi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i rastinja., onda mozemo izracunati koja je to masa vode trebala da preplavi vrh piramide. Pa eto, kome se da...
Valjda se i Bruce Vilis nasao tu negdje, da pomogne ...
-
mačak u čizmama
dr.arheologije Zilka Kujundžić, radnik Zemaljskog muzeja, izjavila da je
tvrdnja o postojanju piramide u Bosni- besmislica
i zvuci besmisleno, zbilja
tvrdnja o postojanju piramide u Bosni- besmislica
-
_galaksija
Pa mislim..i macak u cizmama zvuci besmileno ako cemo se bas vrijedjatimačak u čizmama wrote:dr.arheologije Zilka Kujundžić, radnik Zemaljskog muzeja, izjavila da je
tvrdnja o postojanju piramide u Bosni- besmislica![]()
-
car-x
ne razumijem zasto se ljudi toliko uzbudjuju oko navodnog pronalaska navodne piramide.. ne moze se tu puno supljirati i pricati okolo naokolo..
nek dovedu onu veliku busilicu, popnu se na vrh brda i zanji.. ako naidju na kamen, dovedi bager i odgrni zemlju.. i eto ga..
ako nadju piramidu postacemo centar svijeta.. barem na neko vrijeme.. a ako je ne nadje, rodice krompir ko nikad..
nek dovedu onu veliku busilicu, popnu se na vrh brda i zanji.. ako naidju na kamen, dovedi bager i odgrni zemlju.. i eto ga..
ako nadju piramidu postacemo centar svijeta.. barem na neko vrijeme.. a ako je ne nadje, rodice krompir ko nikad..
-
Sarafcina
Prenj wrote:Fino covjek napisao "SVEMIRSKA kataklizma", ...A wrote:Na svom situ Osmanagic daje objasnjenje kako je zatrpana piramida:Znaci - potop. Ako znamo nadmorsku visinu Visokog + 150 m piramide, pa precnik Zemlje, a ja to sve ne znamSvemirska kataklizma od prije 12.000 godina i otapanje leda u Evropi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlaèenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i rastinja., onda mozemo izracunati koja je to masa vode trebala da preplavi vrh piramide. Pa eto, kome se da...
Valjda se i Bruce Vilis nasao tu negdje, da pomogne ...
Ljudi ba
zar vi fakat ne kontate jednostavnu cinjenicu da postojanje piramide, objasnjenje njenog nastanka, covjek koji ce je naci i covjek koji ce sve objasniti ne moraju imati veze jedno s drugim
Ja bih se upisao od smijeha da mi bilo ko dodje sa prijedlogom da istrazujemo one energije o kojima ovaj prica.
Ali mu nikada ne bih zabranio niti osporio pravo da to radi. Narocito ako sam sve finansira
A ako se vec bunite zbog titula i pojavljivanja u medijima
zamolio bih vas da prelistate vasu kolekciju ploca, CD i kaseta pa mi kazete koliko njih tu ima sa akademijom
-
car-x
da je jimmy hednricks mozda bi i vrijedilo nesto..A wrote:Sarafcina wrote:A ako se vec bunite zbog titula i pojavljivanja u medijima
zamolio bih vas da prelistate vasu kolekciju ploca, CD i kaseta pa mi kazete koliko njih tu ima sa akademijom.
was born in Arkansas, USA and received her musical training and her Bachelor of Music at the Juilliard School of Music in New York where she studied with mezzo-soprano Jennie Tourel. Earlier, she had completed her studies at the University of Nebraska receiving the degree of Bachelor of Science in Mathematics and Chemistry at the age of 20.Barbara Hendricks
Jel' moze![]()
Sarafcino ba, pa nije ovo ozbiljna diskusija, zabavljamo se, opusti se ba
-
mačak u čizmama
koje nebuloze
i još naziv piramida Sunca
Hamon Ra
onda ide FK Visocki Faraoni
i još naziv piramida Sunca
Hamon Ra
onda ide FK Visocki Faraoni
Last edited by mačak u čizmama on 02/11/2005 16:15, edited 1 time in total.
- pitt
Piramida je mozda iz trece dinastije a mozda ju je i Imhotep licno sadgradio
:D

Imhotep lived during the Old Kingdom and was born a commoner during the Third Dynasty. He was very skilled and was dedicated to the ideals of his nation. Imhotep quickly rose through the ranks of the temple and court to become a vizier and the High Priest of Ptah.
Imhotep was a poet, an architect and physician-priest. He wrote many medical and didactic texts. He is best known, however, as the chief architect of the step pyramid at Saqqara. It remains today as one of the most brilliant architecture wonders of the ancient world. During the New Kingdom, Imhotep was deified and became the "Son of Ptah." The Romans Claudius and Tiberius inscribed their praises of Imhotep in the temples in Egypt.