Toozla wrote:The_Flyer2002 wrote:zasto?
....zbog TBC vakcine koju smo svi dobili kao djeca.........pokazujemo poveseni broj antitijela......po njihovim standardima misle da imamo tuberkulozu.....
ps- ja nisam medicinar i pojma nemam jel' ovo tacno......tako su mi objasnili dok sam prolazio kroz imigracioni proces
Ja zivim u Norveskoj, i ovdje je vecina ljudi vakcinisana protiv tuberukloze. Po mom misljenju taj argument ne pije vode, jer se tuberkulin bakterija definitivno ne moze prenijeti na taj nacin. Mi smo vise na taj nacin zasticeni od tuberkuloze nego joj uzlozeni, koliko ja znam.
U Norveskoj ipak nije dozvoljeno davati krv ni meni koja sam bosanka, a ni njima etnicki cistima, ako su rodjeni u nekoj od zemalja vam jedne liste (a na listi su naravno sve zemlje EU i jos par bogatih zemalja), ako su boravili u jednoj od tih zemalja duze od 6 mjeseci, ili cak ako imaju partnera iz neke od tih zemalja (npr. nas..).
Ova pravila su donesena davnih 80 ih kada su se pojavili hiv, hepatitis i ostali problemi koji su ovdje izazvala histeriju jer su do tada bili nepoznati. Po zvanicnom objasnjenju oni su ova pravila zadrzali iz stare navike, i kao planiraju da ih promjene jer su zastarjela. Ja ipak mislim da je to samo los izgovor (jer ih ocigledno ne mijenjaju), i da ce ih zadrzati jer se boje da im neko od nas opet mozda nekad moze prenijeti neki virus za koji do sada nisu znali.
Mene ovo nervira do bola, i mislim da je debela diskriminacija.
Ali opet s druge strane, uvijek se onesvijestim kad mi vade krv, pa je mozda i bolje...