Bosanska jela (al' baš bosanska)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bosanska rijec

#126 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

eto tek sad vidjeh njegov drugi odgovor, cek da vidim sta pise... :-D
to sam ja

#127 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by to sam ja »

Ovo bi ti bio orginalni bosanski ambijent iz doba Osmanskog Carsta...u bosanskim kucama je bilo jako malo namjestaja...npr. krevet uopste nisu imali

Image
Ponekad s'proljeca

#128 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by Ponekad s'proljeca »

Ma pravo da vam kazem, ja mislim da do dolaska Turakka na ove balkanske prostore nisu nista drugo znali do puru i kljukusu praviti te razne supe. Ja kad vidim sta se jede po Grckoj i Turskoj izgleda da su nam oni sve ove recepte i donijeli pa mi malo preinacili na svoj nacin.

Mnoge nacije nemaju svoju kuhinju ili je toliko beznacjna da se moze reci da ne postoji. Recimo holandjani su sve zivo prekopirali po bivsim kolonijama ili naucili od azilanata.

Ali sve se u zivotu uci i nakon izvjesnog vremena postaje nesto licno pa tako i kuhinja bosanska, srpska, hrvatska itd.

Ma neka ima sta da se jede ba, a za nazive cemo lahko!!!!
pustopoljina

#129 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by pustopoljina »

zverko,nema slike.
nekako s'proljeca-apsolutno sam istog misljenja.
bosanska rijec

#130 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

:?
a slike...

Pa moj pradjed je imao kucu u prepoznatljivom bosanskom stilu. Izmedju ostalog, imala je 2 spavace sobe , ostala mi je u lijepom sjecanju, ali eto srusena je.
U mom komsiluku su ljudi napravili kuce u bosanskom stilu i stvarno su lijepe, ljepse su nego ove druge koje se uglavnom prave.
U Mostaru ima lijepih bosanskih kuca koje su pod zastitom drzave. Prelijepe su i to su bile kuce uglavnom bogatih ljudi ...ciji su danas potomci dali da budu pod zastitom drzave. Mogu se i posjetiti. Nazalost neki dan je izgorila jedna u Sarajevu, isto je bila pod zastitom drzave , e to mi je strasno zao..
A evo slika Jajca i kuca u bosanskom stilu...

http://www.gradacac.eu/index.php?name=F ... asc&start=
vox-populi

#131 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by vox-populi »

Hajde da ja pokusam da ne budem babaroga. :).

Vrlo malo nacija se moze pohvaliti bogatom autohtonom kuhinjom. To sto jedna mala zemlja na Balkanu nije sacuvala svoju izvornu kuhinju, uzimajuci u obzir da je od 1463. pa do 1943. bila pod vlascu neke druge velesile i nije neka sramota. Ja vjerujem da je Bosna a i Hercegovina imala autohtonu kuhinju prije dolaska Turaka ali je ona, nazalost izgubljena. Preko 400 godina Osmanlijske vladavine, 40 godina Austro-Ugarske te period dominacije srpske kraljevske prodice do Drugog svjetskog rata je ucinilo svoje, dosta toga je izgubljeno i tesko da ce se moci vratiti. Ipak, dosta toga smo i dobili, dobili smo osmansku kuhinju koja sadrzi specijalitete iz svih zemalja koje je Turska od tada osvojila a kratkih ali plodnih 40 godina austro-ugarske vladavine je donijelo snicle, alvar, gulase i sl. Sva ova jela su se u Bosni pripremala malo drugacije nego u svojim izvornim zemljama te tako dobila donekle novi ukus. Danas su to tradicionalna bosanska jela i ne mogu se naci nigdje drugdje. Pita postoji i u Turskoj (zove se börek) ali nije istog ukusa, cevapcici postoje i u Turskoj ali i u drugim dijelovima Evrope ali se bitno razlikuju od onih iz Sarajeva, Travnika, Banja Luke ili Tuzle. Danasnja bosanska kuhinja je bogata i prepoznatljiva i po mom subjektivnom misljenju, jako ukusna. Sastavljenja je od razlicitih specijaliteta sa Bliskog Istoka i iz srednje i zapadne Evrope i takav spoj je rijedak. Ni u kom slucaju ne bih zelio ovdje da omalovazavam bosansku kuhinjum, mislim da je cak bogatija od mnogih evropskih, upravo zbog jedinstvenog spoja istoka i zapada. Ali, nazalost, u bosanskoj kuhinji je jako malo izvornih jela, onih koju su nastali na tlu Bosne i Hercegovine, onih koji niko nije donio iz neke druge zemlje. Jako bih volio naci neke izvore, neke informacije o tome sta se to jelo u sadasnjoj BiH u vrijeme bosanskih kraljeva. Ako nadjemo bar jedno jelo, jedan specijalitet koji nisu donijeli Turci, Austro-Ugari ili neko drugi, mislim da mozemo biti sretni. Kao sto sam rekao prije, trebamo se koncentrisati na Bosansku Krajinu i specijalitete iz te regije traziti po svijetu. Ja cu prekosutra svecano da pokusam da napravim kvrgusu, pa sta ispadne. Jos uvijek mislim da je to izvorno bosansko jelo. I jos jedno pitanje koje me muci. Ako neka jela kod nas danas imaju turska imena, da li to znaci da su ih donijeli Turci ili da se samo ime promijenilo tokom 400 godina turske vladavine?
to sam ja

#132 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by to sam ja »

pustopoljina wrote:zverko,nema slike.
kako ba nema slike??? ja gledam u sliku!!! sta vam je???? :-)
vox-populi

#133 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by vox-populi »

to sam ja wrote:
Ja je isto ne vidim.
to sam ja

#134 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by to sam ja »

vox-populi wrote:
to sam ja wrote:
Ja je isto ne vidim.

Kako ba??? unutrasnjost svrzine kuce!!! kako ne vidite :?

Image

jel' sada vidite???
vox-populi

#135 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by vox-populi »

Sad se vidi. :)
Grim_Reaper

#136 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by Grim_Reaper »

Maslenica?

Čije je to?

Kako je dobra kada prenoći i može se drmati bilo s džemom, medom, sirom i kajmakom, ama šta se može mazati po hljebu ide i s maslenicom!!!

Jah, sad se sjetih Kaurme!!!

Mislim da bi to moglo bit starobosansko jelo jer je to mogući oblik skladištenja hrane za zimski period??? Haj mu ga sad budi pametan i skontaj jeli to to ili!!!
Last edited by Grim_Reaper on 16/01/2009 19:28, edited 1 time in total.
to sam ja

#137 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by to sam ja »

vox-populi wrote:Sad se vidi. :)
E fakat mi nije jasno ja je i gore vidim
dugacki

#138 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by dugacki »

Vox, slazem se sa dosta toga sto si napisao, samo nije mi jasno zasto svaki put ides u vrijeme stare Bosne i vrijeme bosanskih kraljeva. Zar nisu bosanska jela mogla nastati i u vrijeme turske ili bilo cije druge vladavine u Bosni? Nego evo jos jedno jelo koje se u Krajini zove ''tuka'' ili dilja od bijele masirace (bundeve).

Bijelu (zimsku) masiracu: izrezes na tanke snite, pomijesas sa sitno sjeckanim bijelim lukom, posolis i peces u rerni jedno 40 minuta.
Nakon toga polijes sve to sa kajmakom (vrhnjem) i jos malo zapeces.
Jeo sam masirace(bundeve) na hrpu nacina ali ovo jelo sam jeo samo u Bosni i to bolje receno samo u Krajini. Ako neko misli drugacije, bujrum. Da vidimo je li ovo jelo bosansko ili nije.
bosanska rijec

#139 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

Vox, pa kad vise nismo toliko 100% sigurni u izvornost mnogih jela , zasto si odmah ismijao moju pricu o kralju i buredzicima. To mi bilo cudno. Stvarno covjek koji nazalost nije vise medju zivima, a moj rodjak, inace je volio buredzike i bas dok ih je jeo ispricao mi je tu pricu. Kako je nekad davno putovao kralj i prolazeci kroz Bosnu svratio u Srajevo Rekao je da je prvi put probao takvo jelo i da je strasno ukusno, a da je toliko proputovao svijeta a da nigdje nije probao takvo nesto ukusno. Pohvalio je buredzike i trazio recept, kako bi mu pravili tamo odakle je dosao.
Eh sad moguce da su i od nas uzimali nesto. Recepti se i danas razmjenjuju :)
bosanska rijec

#140 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

dugacki wrote:Vox, slazem se sa dosta toga sto si napisao, samo nije mi jasno zasto svaki put ides u vrijeme stare Bosne i vrijeme bosanskih kraljeva. Zar nisu bosanska jela mogla nastati i u vrijeme turske ili bilo cije druge vladavine u Bosni? Nego evo jos jedno jelo koje se u Krajini zove ''tuka'' ili dilja od bijele masirace (bundeve).

Bijelu (zimsku) masiracu: izrezes na tanke snite, pomijesas sa sitno sjeckanim bijelim lukom, posolis i peces u rerni jedno 40 minuta.
Nakon toga polijes sve to sa kajmakom (vrhnjem) i jos malo zapeces.
Jeo sam masirace(bundeve) na hrpu nacina ali ovo jelo sam jeo samo u Bosni i to bolje receno samo u Krajini. Ako neko misli drugacije, bujrum. Da vidimo je li ovo jelo bosansko ili nije.
Znas sta sam primjetila da ima puno jela koja se prave u srednjoj Bosni a recimo u istocnoj ili juznom dijelu se ne pravi. To sa bijelim lukom to je pogaca tanka ili izljevak. Kad se ispece izljevak ,premaze se tanko sa kajmakom u koji smo stavili dobro istucen bijeli luk. Ma mislim sve je to otprilike isto samo se razlikuje u nijansama. Ne znam da li ima iko da to pravi osim ovdje ili pitu lezu. Pita leza to je kukuruzno brasno, obicno brasno, doda se dosta bundeve, a ima i tu varijacija od mjesta do mjesta, u BiH. Nisam jela moram priznati odavno... :)
vox-populi

#141 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by vox-populi »

@dugacki Pa vracam se na srednjovjekovnu Bosnu jer je to bio jedini period kada je Bosna bila drzava, manje vise neovisna od velikih sila. Od dolaska Turaka pa do 1992. Bosna je bila ili pod vlascu neke velike sile ili u sastavu drzava kojima su opet dominirali neki drugi. Zbog toga mislim da, ako je i jedno jelo nastalo u Bosni, nastalo upravo u tom periodu. Naravno, postoji mogucnost da su neka jela nastala i za vrijeme okupacije velikih sila i zato samo gore postavio pitanje da li mi danas imamo autohtono bosansko jelo koje ima tursko ime.
@bosanska rijec, izvini ako sam te uvrijedio ali prica da je neki kralj tamo nekada prolazio kroz Sarajevo i komentarisao buredzike je jednostavno presmijesna. Za bilo kojeg kralja, cara, vladara koji je prolazio Bosnom, postoje neki zapisi. Kao sto sam rekao, Sarajevo je posjetio kralj Aleksandar Karadjordjevic 1920, i prije njega samo prijestolonasljednik Franc Ferdinnand 1914. Prije toga, u Austrijsko ili u Tursko vrijeme, Bosnu nisu posjecivali kraljevi. Bar o tome ne postoje pisani tragovi. Ako nesto tvrdimo, moramo imati kakav-takav izvor informacija. Ja mozda grijesim ali poprilicno sam siguran da nigdje nisam procitao da je Bosnu za vrijeme Turaka posjetio bilo kakav kralj. A prije Turaka nije bilo buredzika tako da i ako je bilo kraljeva nisu ih mogli komentarisati.
bosanska rijec

#142 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

A zasto prije Turaka nisu mogli biti buredzici :?

Zasto prije Turaka nisu mogli svracati kraljevi ?

Naravno da su mogli .

Ne mogu vise stvarno vec sam pisala o tome.

Pozdrav Vox :)
vox-populi

#143 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by vox-populi »

bosanska rijec wrote:A zasto prije Turaka nisu mogli biti buredzici :?

Zasto prije Turaka nisu mogli svracati kraljevi ?

Naravno da su mogli .

Ne mogu vise stvarno vec sam pisala o tome.

Pozdrav Vox :)
Pa kraljevi su mogli svracati prije Turaka, vjerovatno i jesu, bar oni susjedni ali o tome nemamo nikakvih pisanih dokumenata ni naucnih radova. Znaci svodi se na ono, moze bit bidne da su bili.
A buredzici nisu bili prije Turaka jer u samom korijenu rijeci buredzik je burek odnosno börek, turska rijec. Logicno je da su buredzici dosli s Turcima.
bosanska rijec

#144 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

Pa eto ne znam kad je kralj dolazio prije , za vrijeme ili poslije Turaka.
Mislim meni su buredzici onako mali kao burenca pa mozda su po njima dobili ime :lol:

Hajde eto ispitaj korijen imena pite leze... :-D cije je to :) ili izjljevak pita...
to sam ja

#145 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by to sam ja »

U Turskoj je burek pita...ono nesto kao i u Hrvatskoj burek od sira, burek od krompira, burek od mesa....Burek tj. pita to je definitivno tursko jelo...Dok recimo strudla od jabuka, to se vodi kao austrijsko jelo..Austrianci se hvale njihovim Apfelstrudel-om :D mada se zna da su to pokupili od turaka...daaaaaavno nekad, ali nikad nisu uspjeli razviti jufku pa su tako dobili onu njihovu specificnu strudlu od jabuka...tj u obicnom tijestu...sve sto se pravi u jufci je turcizam to mozes biti 100% sigurna
uozo

#146 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by uozo »

bosanska rijec wrote:Pa eto ne znam kad je kralj dolazio prije , za vrijeme ili poslije Turaka.
Mislim meni su buredzici onako mali kao burenca pa mozda su po njima dobili ime :lol:

Hajde eto ispitaj korijen imena pite leze... :-D cije je to :) ili izjljevak pita...
Rijec burek dolazi iz (farsce) persijske rijeci börüök a pita najvjerovatnije iz starohebrejskog ili staroromanskog gdje je oznacavala kruh.
A ekmek paparasi postoji naravno i u Turskoj. Najvjerovatnije ima rumsko ili lazsko porijeklo.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#147 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by Šeherzada »

Uh sto volim ovu temu,samo se prica o Turskoj i hrani :-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:45, edited 2 times in total.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#149 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by Šeherzada »

Hoces da ti pricam pricu?
bosanska rijec

#150 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)

Post by bosanska rijec »

uozo wrote:
bosanska rijec wrote:Pa eto ne znam kad je kralj dolazio prije , za vrijeme ili poslije Turaka.

Rijec burek dolazi iz (farsce) persijske rijeci börüök a pita najvjerovatnije iz starohebrejskog ili staroromanskog gdje je oznacavala kruh.
A ekmek paparasi postoji naravno i u Turskoj. Najvjerovatnije ima rumsko ili lazsko porijeklo.
Pa dobro eto neko kaze turska neko perzijska rijec. Vidis ti kako su nasi preci kupili od drugih i to je ostajalo dio nase tradicije i sada je i dio naseg identiteta. Mislim na nas zajednicki bosansko i hercegovacki. Idem nekako onom logikom kako smo obogatili jezik , a ipak smo sacuvali svoj, pa tako je vjerovatno i nasa kuhinja obogatila se jelima iz drugih kultura a vjerujem onda da je sacuvala i svoja. :)
Post Reply