Bosanska genijalnost strikes again

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#1 Bosanska genijalnost strikes again

Post by ztluhcs »

Da je saobraæaj u Sarajevu jedna velika k*** to veæ svi odavno znaju. Ono ¹to mene fascinira je kolièina gluposti koju na¹i "projektanti" prave èak i kad rade nove pravce.

Najnoviji primjer je raskrsnica kod EI na Pofaliæima. Stavljanjem semafora samo na tu raskrsnicu a ne (sinhronizovanih) i na onu na ulazu u FDS je Drinska ulica (kao "jedini" alternativni pravac) uèinjena totalno beskorisnom.

"Normalno" je da se kolone poslije genijalnih semafora prote¾u do metalnog pje¹aèkog nadvo¾njaka u toj (Drinskoj) ulici ali je vrhunac svega neprekinuta kolona ovog jutra koja poèinje kod nadvo¾njaka prema Otoci i prote¾e se do nadvo¾njaka pored navedene raskrsnice kod EI.

Pa jebote da li treba biti doktor nauka da se predvidi ¹ta æe postavljanje samo jednog semafora u kombinaciji sa polo¾ajem ulica napraviti od traffic flow-a? Ili neki genijalac ne zna uporediti kolièinu saobraæaja i/ili prioritet pojedinih pravaca?

Taj isti genijalac a ni drotovi ne gledaju svako jutro egzotiène pojave kao ¹to je vo¾nja sa lijevim toèkovima na trotoaru (da se brzo mo¾e popeti na trotoar ako naiðe auto iz suprotnog pravca) a desnim na cesti dok se pretièe kolona. Ne gleda situacije gdje auto i autobus stoje jedan ispred drugog, u lijevoj traci po 20 sekundi, blokirajuæi kompletan saobraæaj jer niko neæe da pusti to auto nazad u kolonu.

Ba¹ me zanima na ¹ta æe to lièiti kad padne snijeg...

Bosno - nigdje te nema...

:lol: :lol:
zena21

Post by zena21 »

Ma grozno. Ovakvih i slicnih situacija se nagledamo svaki dan, u raznim dijelovima grada...

Meni je daleko najgore kad policija regulise saobracaj. Tad je stvarno j... lud zbunjenog :lol: :lol:
rewritable

Post by rewritable »

Jedan od uzroka jutrosnje guzve je i poplavljen (ponovo!!!!) podvoznjak iz Drinske prema Otoci. Zakasnio na poso' godinama...
Liv4

Post by Liv4 »

A cujte, kupite Vespicu i to je to. Necete vise nikad upasti u guzvu. :)
Guento

Post by Guento »

Sarajevski saobracaj inace dozivi kolaps cim padne i najmanja kisica.... :roll:

Liv4, bas bih te volio vidjeti na vespici jutros :D :D
deset_u_pola

#6 Re: Bosanska genijalnost strikes again

Post by deset_u_pola »

ztluhcs wrote:Da je saobraćaj u Sarajevu jedna velika k*** to već svi odavno znaju. Ono što mene fascinira je količina gluposti koju naši "projektanti" prave čak i kad rade nove pravce.

Najnoviji primjer je raskrsnica kod EI na Pofalićima. Stavljanjem semafora samo na tu raskrsnicu a ne (sinhronizovanih) i na onu na ulazu u FDS je Drinska ulica (kao "jedini" alternativni pravac) učinjena totalno beskorisnom.

"Normalno" je da se kolone poslije genijalnih semafora protežu do metalnog pješačkog nadvožnjaka u toj (Drinskoj) ulici ali je vrhunac svega neprekinuta kolona ovog jutra koja počinje kod nadvožnjaka prema Otoci i proteže se do nadvožnjaka pored navedene raskrsnice kod EI.

Pa jebote da li treba biti doktor nauka da se predvidi šta će postavljanje samo jednog semafora u kombinaciji sa položajem ulica napraviti od traffic flow-a? Ili neki genijalac ne zna uporediti količinu saobraćaja i/ili prioritet pojedinih pravaca?

Taj isti genijalac a ni drotovi ne gledaju svako jutro egzotične pojave kao što je vožnja sa lijevim točkovima na trotoaru (da se brzo može popeti na trotoar ako naiđe auto iz suprotnog pravca) a desnim na cesti dok se pretiče kolona. Ne gleda situacije gdje auto i autobus stoje jedan ispred drugog, u lijevoj traci po 20 sekundi, blokirajući kompletan saobraćaj jer niko neće da pusti to auto nazad u kolonu.

Baš me zanima na šta će to ličiti kad padne snijeg...

Bosno - nigdje te nema...

Možda neće padati snijeg ove godine
karanana

Post by karanana »

Mozda nije bas 100% vezano za temu i dosadasnju diskusiju, ali ja bih ukinuo i "zeleni val". To je samo potsticaj za trkace sa golfovima 2 i 25 godina starim bengama da ni ne cekaju da se zeleno upali nego piche svojih 100km/h bez obzira, i ko fol malo zakoce. A oni koji voze 60 ionako mogu prikociti i nece izgubiti puno vremena a mnoge ce nesrece biti izbjegnute.
shin

Post by shin »

Niko ne spominje semafor izmedju aneksa i švrakinog sela :-D
Qler

Post by Qler »

karanana wrote:Mozda nije bas 100% vezano za temu i dosadasnju diskusiju, ali ja bih ukinuo i "zeleni val". To je samo potsticaj za trkace sa golfovima 2 i 25 godina starim bengama da ni ne cekaju da se zeleno upali nego piche svojih 100km/h bez obzira, i ko fol malo zakoce. A oni koji voze 60 ionako mogu prikociti i nece izgubiti puno vremena a mnoge ce nesrece biti izbjegnute.
pa zeleni val je bas extra stvar. ako ides 60km/h crveno te fata na pofalicima otoci i dole alipasino/nedzarici. na tim relacijama ubrzas na 70km/h i tu prolazis kor zeleno... svako iole pametan to zna iskoristiti i prije ce na tim brzinama doci gdje treba nego da gasa...

zeleni val je najbolja stvar u sarajevskom saobracaju...
karanana

Post by karanana »

eh da svako ide 60-70, ali onima sto idu stoju i presjecaju iz trake u traku, zeleni val daje jos veci motiv da furaju i kad dodju do crvenog ocekuju da ce se zeleno odmah upaliti pa profuraju prije nego se zeleno upali.
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

Qler wrote:
karanana wrote:Mozda nije bas 100% vezano za temu i dosadasnju diskusiju, ali ja bih ukinuo i "zeleni val". To je samo potsticaj za trkace sa golfovima 2 i 25 godina starim bengama da ni ne cekaju da se zeleno upali nego piche svojih 100km/h bez obzira, i ko fol malo zakoce. A oni koji voze 60 ionako mogu prikociti i nece izgubiti puno vremena a mnoge ce nesrece biti izbjegnute.
pa zeleni val je bas extra stvar. ako ides 60km/h crveno te fata na pofalicima otoci i dole alipasino/nedzarici. na tim relacijama ubrzas na 70km/h i tu prolazis kor zeleno... svako iole pametan to zna iskoristiti i prije ce na tim brzinama doci gdje treba nego da gasa...

zeleni val je najbolja stvar u sarajevskom saobracaju...
nazalost, retardirani debili idioti i ostali sarajevotaxisti (:D ) ti ne dozvoljavaju da iskoristis zeleni val gotovo nikad! ako vozis po ogranicenju, nace se djikana koji ce vozit brze pa se ugurat u traku ispred tebe, i naravno doc na crveno, pa ces i ti morat stat. a ako vozis brze, opet ti ne gine stajanje na crvenom. fuj. izgubio sam dosad 10 godina zivota nervirajuci se zbog chobana na sarajevskim ulicama.

hej, neki dan KRMAK SA BP registracijom PRESTIZE ME KROZ ZAUSTAVNU TRAKU NA AUTOPUTU !!!!!!!!!!!!!!! :x
Guento

Post by Guento »

Teufik iz Los Angelesa wrote:hej, neki dan KRMAK SA BP registracijom PRESTIZE ME KROZ ZAUSTAVNU TRAKU NA AUTOPUTU !!!!!!!!!!!!!!! :x
Enjoy life.... :D Enjoy Bosnia.... :D :D
zzzzz

#13 Re: Bosanska genijalnost strikes again

Post by zzzzz »

ztluhcs wrote:Da je saobraćaj u Sarajevu jedna velika k*** to već svi odavno znaju. Ono što mene fascinira je količina gluposti koju naši "projektanti" prave čak i kad rade nove pravce.

Najnoviji primjer je raskrsnica kod EI na Pofalićima. Stavljanjem semafora samo na tu raskrsnicu a ne (sinhronizovanih) i na onu na ulazu u FDS je Drinska ulica (kao "jedini" alternativni pravac) učinjena totalno beskorisnom.

Onde bi najvise odgovarao kruzni tok koji je za nas, izgleda, spansko selo. Ja znam samo za jedan u Sarajevu, onaj na ulazu u Hrasnicu iz pravca Kolonije.

Ako sam dobro shvatio planove u vezi zaobilaznice oko Sarajeva da ce se ona spajati sa zapadnim izlazom iz grada na mostarskom raskrscu i da ce tu biti kruzni tok sa izlazima sarajevo - zenica - kiseljak - mostar. Poslije sam citao u novinama da ce ta petlja ipak biti rijesena nadvoznjacima....zna li neko kako ce ovo izgledati, ima li gdje da se pogleda plan
Teufik iz Los Angelesa

imas i kruzni tok na ilidzi sad, raskrsnica butmirske i rustempasine :D
Hendrix

Post by Hendrix »

Kružni tok je u većini slučajeva najbolje riješenje jer je na njemu sve jasno,ko je u krugu ima prednost i gotova priča.Kod nas to baš i ne funkcioniše tako jer ti svak živ uzima prednost jer ljudi uopšte nisu navikli na ovakav tip raskrsnice.Slučaj postaje jako osjetljiv kad imamo kružni tok sa više traka u njemu,onda se auta prepliću i ja stvarno ne znam kako će to kod nas ispasti.Odvajanje traka nadvožnjacima je po meni najbolje za naše vozače,razdvoji ih fizički i nema problema,čim dođu jedan naspram drugog nastaje belaj jer prednost kod nas nema neko značenje osim na papiru,pravilo desne strane je pravilo onog ko ima više hrabrosti.
Teufik iz Los Angelesa

Hendrix wrote:Kružni tok je u većini slučajeva najbolje riješenje jer je na njemu sve jasno,ko je u krugu ima prednost i gotova priča.Kod nas to baš i ne funkcioniše tako jer ti svak živ uzima prednost jer ljudi uopšte nisu navikli na ovakav tip raskrsnice.Slučaj postaje jako osjetljiv kad imamo kružni tok sa više traka u njemu,onda se auta prepliću i ja stvarno ne znam kako će to kod nas ispasti.Odvajanje traka nadvožnjacima je po meni najbolje za naše vozače,razdvoji ih fizički i nema problema,čim dođu jedan naspram drugog nastaje belaj jer prednost kod nas nema neko značenje osim na papiru,pravilo desne strane je pravilo onog ko ima više hrabrosti.
u vecini - vjerovatno, u bosni - nikako :D dodji jednom na ovaj rondo sto sam gore spomenuo na ilidzi, tu niko ne konta da je pravac kretanja DESNO, il im je mrsko obilazit citav krug, pa ih hrpa vozi u smjeru kazaljke na satu :lol: :lol: :lol:

:-?
Hendrix

Post by Hendrix »

Ma znam često tu prođem :lol: I kad su u Hrasnici postavili tek bilo je šega živa ne znam kako je sad valjda su se navikli.Našim ljudima ni semafori još nisu kako treba legli a rondo je viša matematika.
neki

Post by neki »

"Normalno" je da se kolone poslije genijalnih semafora protežu do metalnog pješačkog nadvožnjaka u toj (Drinskoj) ulici ali je vrhunac svega neprekinuta kolona ovog jutra koja počinje kod nadvožnjaka prema Otoci i proteže se do nadvožnjaka pored navedene raskrsnice kod EI.
Ko vas šiša kad ste gradili sebi kuce bespravno. citava ta kolona su chobani sa buca i drugih potoka, pofalica i velesica koji su dosli ko zna odakle i bespravno napravili sebi stale na brdu. i jos se zale sto saobracaj u gradu nije prilagodjen njima!!!
Bespravno ste gradili, bespravno i zivite!:P
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

neki wrote:
"Normalno" je da se kolone poslije genijalnih semafora prote¾u do metalnog pje¹aèkog nadvo¾njaka u toj (Drinskoj) ulici ali je vrhunac svega neprekinuta kolona ovog jutra koja poèinje kod nadvo¾njaka prema Otoci i prote¾e se do nadvo¾njaka pored navedene raskrsnice kod EI.
Ko vas ¹i¹a kad ste gradili sebi kuce bespravno. citava ta kolona su chobani sa buca i drugih potoka, pofalica i velesica koji su dosli ko zna odakle i bespravno napravili sebi stale na brdu. i jos se zale sto saobracaj u gradu nije prilagodjen njima!!!
Bespravno ste gradili, bespravno i zivite!:P
Dobro bi nam do¹lo jo¹ par ovako pametnih... :lol: Blago tebi sa tobom... :lol:
Post Reply