Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#476 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hadzinicasa »

DaysleepeR wrote:
hadzinicasa wrote:
da kad bi kriteriji za normalno ili legalno bili jednaki.
po serijatskom zakonu ovo je, recimo legalno i normalno.

to sto nama ovdje nije.... a potezanje samohranog roditelja kao oruzja za ispravnost stavova.... tacno, neke zene uspiju, bolje su obrazovane, imaju posao, krov nad glavom, podrsku porodice, ili nemaju nista od Toga no snaznu volju pa uspiju.... ima onih i Koje ne uspiju pa gledaju kako im djeca gladuju. i? da postoji razvijen socijalni sistem koji bi se pobrinuo da ta djeca nisu gladna, ni po' jada.

i izvini nije isto kao krasti i ubijati, necemo relativizirati.
šerijatski zakon je što se tiče ove države apstrakcija i ostaće tako dok šerijatlije ne uzmu oružje i ne okupiraju silom komplet državu i ne promijene sistem, dakle ubleha

nelegalno je krasti i ubijati, kao i poligamija, to su izbori koji povlače nelegalnu praksu sa sobom i ti se izbori ne mogu podržavati

niti bi ti podržala moj izbor da ti spucam šamar ako recimo ovako diskutujemo licem u lice pa mi šukneš, a šamar nije nelegalan niti isto kao krasti i ubijati
Problem je jedini sto ja ne podrzavam niti osudjujem, razumijes? ne uzimam sebi to pravo. ja pokusavam da razumijem zasto bi neka zena to napravila, jer sam gle cuda i ja zena. i vidi... ako je to njen JEDINI (dakle ona ne vidi drugi ili nema mogucnost izbora) nacin da se izbori za svoju djecu, prelazeci preko sebe, zatomljujuci sve svoje, suocavajuci se, kako vidimo s osudom okoline, pljuvanjem itd. itd. je li ona manji heroj od one druge koja je to ucinila na neki drugi, mozda TEBI ili MENI (!?) prihvatljiviji nacin?

i ko sam ja da je osudim?
uglavnomja

#477 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

hadzinicasa wrote: po serijatskom zakonu ovo je, recimo legalno i normalno.

.
negdje je i ovo normalno ...

Jugoistočna Papua Nova Gvineja
Pleme Korowai jedno je među posljednjim plemenima na svijetu koje prakticiraju kanibalizam - na redovnoj dnevnoj bazi. ...

Indija
Sjevernoindijsko hindu pleme Aghori tvrdi da jede samo „volontere“ koji doniraju svoje tijelo.

Fiji
Prije procvata turizma Fiji je bio poznat i pod nazivom kanibalski otoci. Ali, još nisu uspjeli sve uvjeriti da su odustali od te tradicije.

Brazil
Pripadnici plemena Vari bili su poznati po svojem običaju koji je u većinskom dijelu uključivao kanibalizam. No 1960. godine pojavili su se misionari koji su nametnuli svoju vjeru i uvjerili ih da kanibalizam nije baš cool stvar. Ali, 1994. godine u Brazilu je nastala velika kriza koja se posebice odrazila na život u slamovima, te se ponovno pojavio kanibalizam zbog nedostatka hrane. Ljude su doslovce ubijali na ulicama kako bi mogli preživjeti. Početkom 2012. godine u Brazilu se pojavila sekta koja je tvrdila da su sljedbenici božanstva koje im je reklo da bludne žene moraju pretvoriti u poslastice.

itd ...
DaysleepeR

#478 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

hadzinicasa wrote:
Problem je jedini sto ja ne podrzavam niti osudjujem, razumijes? ne uzimam sebi to pravo. ja pokusavam da razumijem zasto bi neka zena to napravila, jer sam gle cuda i ja zena. i vidi... ako je to njen nacin da se izbori za svoju djecu, prelazeci preko sebe, zatomljujuci sve svoje, suocavajuci se, kako vidimo s osudom okoline, pljuvanjem itd. itd. je li ona manji heroj od one druge koja je to ucinila na neki drugi, mozda TEBI ili MENI (!?) prihvatljiviji nacin?

ne osuđujem ni ja, ali nemam ni problema da jasno i glasno kažem da je to nenormalno jer su svi argumenti u korist toga

i da nenormalnim smatram ljude koji to opravdavaju

ne možemo opravdavati nenormalne stvari, nenormalne stvari zdravo društvo mora osuđivati i raditi na spriječavanju istih
hadzinicasa

#479 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hadzinicasa »

ima svasta, no to nije tema vecerasnje emisije.
hadzinicasa

#480 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hadzinicasa »

DaysleepeR wrote:
hadzinicasa wrote:
Problem je jedini sto ja ne podrzavam niti osudjujem, razumijes? ne uzimam sebi to pravo. ja pokusavam da razumijem zasto bi neka zena to napravila, jer sam gle cuda i ja zena. i vidi... ako je to njen nacin da se izbori za svoju djecu, prelazeci preko sebe, zatomljujuci sve svoje, suocavajuci se, kako vidimo s osudom okoline, pljuvanjem itd. itd. je li ona manji heroj od one druge koja je to ucinila na neki drugi, mozda TEBI ili MENI (!?) prihvatljiviji nacin?

ne osuđujem ni ja, ali nemam ni problema da jasno i glasno kažem da je to nenormalno jer su svi argumenti u korist toga

i da nenormalnim smatram ljude koji to opravdavaju

ne možemo opravdavati nenormalne stvari, nenormalne stvari zdravo društvo mora osuđivati i raditi na spriječavanju istih
da. mozda kad bi ovo bila drzava (drustvo)...
uglavnomja

#481 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

da se vratimo na pricu, zena ima nikab. znaci pripada jednoj zajednici, koja je zatvorena, ekstremna, ekskluzivna i USKO povezana. mislim ljudi su povezani medjusobno.

a sama zajednica je povezana sa izvorima para iz tamo nekih zemalja.

sanse da neko umre od gladi u takvoj zajednici su cca 0.
eluna

#482 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by eluna »

Satori wrote:
Margita81 wrote:Tebi je zdravije ako legne a nekim za pare nego da zaradi pa ma kako tesko bilo?
Pritom je sve ovo opravdano iskljucivo iz razloga jer su u prici arapi, muslimani, obicaji neki i sl.
Da pricamo npr o mormonima-bilo bi zlo i naopako.
Glavna vam je odlika licemjerje kako vam to nije jasno ;)
Boli me briga hoće li se neka žena udati za mormona, Arapa, Tajlanđana ili Brada Pitta, i hoće li se udati zbog ljubavi, potrebe, novca, slave ili dosade. Ako ona smatra da se treba udati i da će joj (i njenoj sadašnjoj ili budućoj djeci) tako biti dobro, za mene je to gotova stvar.
Sve dok su te osobe odrasle, punoljetne, mentalno zdrave i svojom voljom ušle u brak.
To nije nešto što bih ja lično učinila, ali ne mislim da iko od nas ima pravo da toj ženi sudi.
stav ti je ok, osim u jednoj stvari

ti uopšte nisi svjesna da podržavanjem toga što se radi itovremeno i jednako jako podržavaš i prodaju heriona djeci. Poenta je da je i taj "brak" i prodaja heroina djeci nelegalan. Ako podržavaš jednu nelegalnu stvar, zašto podržavaš drugu?
Satori

#483 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Satori »

eluna wrote:stav ti je ok, osim u jednoj stvari

ti uopšte nisi svjesna da podržavanjem toga što se radi itovremeno i jednako jako podržavaš i prodaju heriona djeci. Poenta je da je i taj "brak" i prodaja heroina djeci nelegalan. Ako podržavaš jednu nelegalnu stvar, zašto podržavaš drugu?
I čega si iščitala da ja podržavam ove brakove?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#484 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Chmoljo »

normalica... :D

odeš u ekstrem da bi kao potvrdio svoj stav. a stav je da je tuđi IZBOR prihvatljiv samo onda kada je tebi prihvatljiv, odnosno, tvom svjetonazoru.

možda da krenemo od toga da naš lični svjetonazor nije meritoran... pa nam onda istovremeno neće smetati ni ugovoreni brak, ni gay populacija.

jer, u očima "nekih" (navodnici jer je to većina, nažalost), ovi potonji također urušavaju društvene norme, i vode u dekadenciju...
DaysleepeR

#485 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

hadzinicasa wrote:
da. mozda kad bi ovo bila drzava (drustvo)...
s obzirom da si se ti predala, pusti onda ljudima koji bi da imaju jednog dana normalnu državu da nazivaju stvari pravim imenom

ti sjedi i lamentiraj nad gorkom sudbinom
zavezata-vreca

#486 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by zavezata-vreca »

DaysleepeR wrote:
zavezata-vreca wrote:svako za sebe zna sta mu je najbolje ... sve dok te zene nisu primorane na takav brak, to je ok. uostalom, koliko nasih zena se u ratu preudao za strance, pa poslije rata se poudavase zbog papira ... al eto nekom ovo s arapima ocito smeta.
nije isto.

stranci su vodili te žene vani sa sobom, ili su ostajali ovdje pa živjeli jako lagodno, ali bili tu

ovdje imaš ženu zaključanu u kući koju kupac posjeti par puta godišnje, koja nije legalno u braku

i logično je da smeta jer je nenormalno i civilizacijski prevaziđeno, nenormalno je i u većini arapskog svijeta
isto tako imas tu istu zenu koja je na sve to pristala ... da joj tako ne odgovara, mislim da ne bi pristala zar ne
DaysleepeR

#487 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

zavezata-vreca wrote:
isto tako imas tu istu zenu koja je na sve to pristala ... da joj tako ne odgovara, mislim da ne bi pristala zar ne
ama pristao je i džeparoš da bude džeparoš, jel ima koga unutra kod tebe u vugla?
eluna

#488 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by eluna »

Satori wrote:

iz tvojih postova i argumentacije. Mogu i ja pokušati razmujeti, ali neću dozvoliti sebi da kažem da je to u redu. U pravu si kada kažeš da nije naše da sudimo, ali kao građani i društvo imamo obavezu zauzeti jasan stav prema svakoj, pa i ovoj pojavi.

Moj stav je - kurvanje. Punktum, barem što se mene tiče. Ponovo se preudati legalno, za slobodnog čovjeka, pa i njemu roditi djecu, to je nešto drugo. Pružiti ruku nekome i pomoći mu da bude svoj čovjek, i to je naravno u redu. Ali pod plaštom religije i vjerovanja zadovoljavati svoje potrebe za kurvanjem - e to nije u redu. Još je manje u redu pod istim tim plaštom uvoditi običaje strane ovim podnebljima i ovom društvu, običaje koji se smatraju neprimjerenim.

One sekunde kada odbiješ da zauzmeš jasan stav prema tome i sličnom - ti i ini takvi, osuđujete našu djecu da danas sutra budu isto što ta žene jeste, i/ili da moraju da se bore protiv istih stvari protiv kojih ti i ini niste imali petlje da se borite. Sve skupa - dekadencija.
uglavnomja

#489 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

Chmoljo wrote:normalica... :D

odeš u ekstrem da bi kao potvrdio svoj stav. a stav je da je tuđi IZBOR prihvatljiv samo onda kada je tebi prihvatljiv, odnosno, tvom svjetonazoru.

možda da krenemo od toga da naš lični svjetonazor nije meritoran... pa nam onda istovremeno neće smetati ni ugovoreni brak, ni gay populacija.

jer, u očima "nekih" (navodnici jer je to većina, nažalost), ovi potonji također urušavaju društvene norme, i vode u dekadenciju...
ne radi se o licnom svjetonazoru
radi se o tome da su u bosni i bi- poligamija kao i prostitucija nelegalne stvari.
uglavnomja

#490 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

eluna wrote:
Satori wrote:

iz tvojih postova i argumentacije. Mogu i ja pokušati razmujeti, ali neću dozvoliti sebi da kažem da je to u redu. U pravu si kada kažeš da nije naše da sudimo, ali kao građani i društvo imamo obavezu zauzeti jasan stav prema svakoj, pa i ovoj pojavi.

Moj stav je - kurvanje. Punktum, barem što se mene tiče. Ponovo se preudati legalno, za slobodnog čovjeka, pa i njemu roditi djecu, to je nešto drugo. Pružiti ruku nekome i pomoći mu da bude svoj čovjek, i to je naravno u redu. Ali pod plaštom religije i vjerovanja zadovoljavati svoje potrebe za kurvanjem - e to nije u redu. Još je manje u redu pod istim tim plaštom uvoditi običaje strane ovim podnebljima i ovom društvu, običaje koji se smatraju neprimjerenim.

One sekunde kada odbiješ da zauzmeš jasan stav prema tome i sličnom - ti i ini takvi, osuđujete našu djecu da danas sutra budu isto što ta žene jeste, i/ili da moraju da se bore protiv istih stvari protiv kojih ti i ini niste imali petlje da se borite. Sve skupa - dekadencija.
:thumbup:
lijepa u dusi

#491 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by lijepa u dusi »

kritichar wrote:Sve o braku znaju, koji je dobar, koji nije, biološki sat odkucava, ni kučeta ni mačeta, u biografiji tuce fijasko veza, a i dalje trune o ljubavi, romantici, srodnim dušama i ostalim filmskim bajkama
:)

@eluna
De nemoj mi Boga ti trunit o tim feministickim glupostima, da bude malo svoja. Znas ti na sta sam ja mislila, kao i svaka zena. Sto je zena nesretnija i usamljenija, vise truni o tome kako je tako sretna, kako je samostalna i svoja, a u sustini pati za paznjom i tim osjecajem pripadnosti.
Hoce li joj to nahraniti djecu, sto je ona svoja? Daj ba... Ko da i ona ne bi izabrala bolji zivot da je mogla.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#492 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Chmoljo »

uglavnomja wrote:
ne radi se o licnom svjetonazoru
radi se o tome da su u bosni i bi- poligamija kao i prostitucija nelegalne stvari.
pa jeste tako što ne možeš biti vjenčan za dvoje pred državom.

šta je sa ljubavnicama? nema brakova gdje je on više sa priležnicom nego sa ženom, iako cijela mahala to zna? kako država to misli regulisati? kamenovanjem? :D

hoće li to neko zvati poligamijom, prostitucijom ili nekako treće, bogami je to stvar svjetonazora...
eluna

#493 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by eluna »

lijepa u dusi wrote:
kritichar wrote:Sve o braku znaju, koji je dobar, koji nije, biološki sat odkucava, ni kučeta ni mačeta, u biografiji tuce fijasko veza, a i dalje trune o ljubavi, romantici, srodnim dušama i ostalim filmskim bajkama
:)

@eluna
De nemoj mi Boga ti trunit o tim feministickim glupostima, da bude malo svoja. Znas ti na sta sam ja mislila, kao i svaka zena. Sto je zena nesretnija i usamljenija, vise truni o tome kako je tako sretna, kako je samostalna i svoja, a u sustini pati za paznjom i tim osjecajem pripadnosti.
Hoce li joj to nahraniti djecu, sto je ona svoja? Daj ba... Ko da i ona ne bi izabrala bolji zivot da je mogla.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

mogla je - nije htjela .......... big difference ....
lijepa u dusi

#494 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by lijepa u dusi »

uglavnomja wrote:da se vratimo na pricu, zena ima nikab. znaci pripada jednoj zajednici, koja je zatvorena, ekstremna, ekskluzivna i USKO povezana. mislim ljudi su povezani medjusobno.

Odavno ne procitah komentar koji je u meni izazvao ovakav nagon za povracanjem. Pa sram te bilo!
Hakiz

#495 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

Margita81 wrote:Samo kazem da se u ovakmim slucajevima zaludno koriste pojmovi brak i supruga. Da je zalosno-jeste. Da li razumijem te zene-zalim ih, ne mislim da im je lako u svakom slucaju.
A drugo-nije sve na prodaju ni slucajno! Ako nisi imala tu srecu da brak zapocnes i temeljis iskljucivo na ljubavi mozda imas ili ces imati djecu. Ako nista to dvoje nema cijenu nikad i nikako.
Rijetko se neko daje, a da ne traži nešto zauzvrat. Ljudi koji to rade vjerovatno su mazohisti, a to je već pitanje psihijatrije.

Iako se ne prodaje sve za novac (da banalizujemo, ne tražiš od osobe koju voliš prvenstveno novac, tražiš da ti uzvrati ljubav, ali ipak nešto tražiš zauzvrat), ja i dalje tvrdim da postoji jedna granica, suma novca, koju kada ponudiš nekoj osobi ta osoba će uraditi ono što do tada ne bi ni pomislila da uradi.

Naravno, ne može se sve generalizovati, ali mislim smo svi, osim u statistički zanemarljivom broju slučajeva, ipak na prodaju.

A da je to licemjerno zvati brakom, u potpunosti se slažem.

Za djecu. Vjeruj mi da se i nedostatak djece može zamjeniti novcem. Možda ne vjeruješ, ali ja znam da može.
lijepa u dusi

#496 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by lijepa u dusi »

Halo, zena je PRISTALA na takav brak! Sva dalja prica o tome, sto se mene tice, tu zavrsava.
DaysleepeR

#497 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

lijepa u dusi wrote:Halo, zena je PRISTALA na takav brak! Sva dalja prica o tome, sto se mene tice, tu zavrsava.
pa ne baš jer država ima puno pravo da to sankcioniše

a tvoj je prijedlog da svu sirotinju ubuduće ovako utalimo arapima?
Hakiz

#498 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

lijepa u dusi wrote:
uglavnomja wrote:da se vratimo na pricu, zena ima nikab. znaci pripada jednoj zajednici, koja je zatvorena, ekstremna, ekskluzivna i USKO povezana. mislim ljudi su povezani medjusobno.

Odavno ne procitah komentar koji je u meni izazvao ovakav nagon za povracanjem. Pa sram te bilo!
Ne da branim citirani post, ali u zajednici u kojoj dvoje koje ulaze u brak nemaju priliku stvarno upoznati se kakvi su, u kojoj očevi dogovaraju brakove djece zbog njihovih razloga (ugled porodice sa kojom se orodi, bogatstvo te porodice, strah da će im djeca ostati sama, bilo šta), teško da se takav brak sklapa jer dvoje koji se vjenčavaju vole.

Ugovoreni brakovi se najrjeđe sklapaju zbog ljubavi onih koji u brak ulaze. Interes je na prvom mjestu.
Hakiz

#499 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote:pustite šuplju, ja sam dijete samohrane majke koja se vazda borila sama za nas sve i nikad joj nije trebao sponzor
Moja je odgojila nas dvojicu. Bez sponzora. Ostali bez oca kada sam ja imao 5 a brat 2 godine. Sa punim radnim vremenom.

Doduše, tada je bio mrak komunizma umjesto slobode, demokratije i religijskog morala i merhameta, pa joj je bilo lakše. Danas ko zna.
lijepa u dusi

#500 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by lijepa u dusi »

DaysleepeR wrote:
lijepa u dusi wrote:Halo, zena je PRISTALA na takav brak! Sva dalja prica o tome, sto se mene tice, tu zavrsava.
pa ne baš jer država ima puno pravo da to sankcioniše

a tvoj je prijedlog da svu sirotinju ubuduće ovako utalimo arapima?
Onda kada drzava bude u stanju da sirotinja ne bude sirotinja, onda ce biti u stanju i da sankcionise ovakve pojave. S obzirom da ovdje nema prevare drzave, dakle niko nije falsifikovao svoje dokumente pa da se moze odrzati i civilno vjencanje iako je jedan od partnera vec u braku, drzava moze hladno... Da ne kazem sta.
Ako ljudi svoj odnoa definisu kao brak, njima to apsolutno normalno, mene boli neka stvar, a vjerujem i drzavu jer im je skinuta jos jedna porodica sa onih pisljivih socijalnih primanja.

Ko kaze da su ovi brakovi ugovoreni? Spominje se otac zato jer se po serijatu ne moze sklopiti brak bez dozvole oca. Jedno je dozvola, a drugo naredba.
Ko kaze da ona sjedi svezana u kuci? Ja to nigdje nisam procitala u tekstu. Mozda zena vodi sasvim normalan zivot, a vi samo zabadajte noseve u tudje stvari. Normala, nista drugo i ne znamo, he he.
Post Reply