Bosanci, Srbi, Hrvati

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
carlsberg

#1 Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by carlsberg »

e ovako htjeo bi da otvorim diskusiju o tome, zašto srbi(malo manje) i hrvati(sve što mogu), bosance pretvarati u srbe i hrvate, npr. za hrvate je hrvat i čorluka koji je rođen u bosni, i goran suton koji je rođen u sarajevu i damir mulaomerović koji je rođen u tuzli i irfan smajlagić koji je rođen u bl i emir spahić koji je rođen u dubrovniku i mirko hrgović koji je rođen u hrvatskoj, i ima još hiljadu primjera, ne samo sportista, već i muzičara, književnika itd., po kojem oni osnovu se prepisuju sebi meni to nije nikako jasno, ako ima hrvata ovdje neka mi objasne, i svi oni koji će odmah početi vrijeđati na nacionalnoj osnovi neka bogati ne dolaze, znači samo normalni neka komentarišu, i ako već postoji ova tema ili neka slična neka se briše, mrsko mi bilo tražiti
Plemkinja

#2 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by Plemkinja »

prvo ne znam zašto si ovu temu stavio u sport tj nogomet.

drugo, postoji više pojašnjenja pojma i nastanka nacija ali ono što je po meni najjednostavnije za objasniti i prihvatiti jest pojašnjenje povjesničara Srećka Džaje a to je podjela na političku i genetičku naciju.
politička je prema mjestu/državi rođenja
genetička po tradiciji, kulturi, jeziku itd tj "naslijeđena" kako sam naziv govori

po tome je neka osoba npr. Hercegovac ili Bosanac po političkoj a Hrvat/Srbin /Bošnjak po genetskoj naciji i nije nikakav problem biti u isto vrijeme Bosanac i Hrvat.
ako je jednostavnije, Srbin rođen u Srbiji je Srbin - Srbijanac, Srbin rođen u Sarajevu je Srbin - Bosanac. i to se ne može promijeniti.

Ćorluki se nikad nije poništavalo to što je Bosanac i jasno se zna odakle je, ali je istodobno i Hrvat. i može biti bilo gdje na svijetu i bit će opet to isto. evo i Brena nikad nije postala Srbijanka jer i ne može, ona je Bosanka, Fahreta i na isto ti to dođe samo s druge strane gledano.

po meni je ovo jasno sve i ne vidim zašto se godinama ljudi bave ovim pitanjima.
carlsberg

#3 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by carlsberg »

MaliJastreb wrote:Koliko ja znam Corluka sam za sebe kaze da je Hrvat, isto tako i Suton, za Mulaomerovica i Spahica ne znam kako se izjasnjavaju. Smajlagic je hrvatski rukometni trener, odes do Skenderija pa ga pitas, i on ce ti sam to reci, na tecnom hrvatskom.

Ne vidim u cemu je problem. Ko to prisvaja Corluku, on je sam obukao dres hrvatske nogometne reprezentacije, on se sam svrstao.
znači irfan smajlagić - rođen u bosni, bosanac, musliman - ti kažeš da on sebe smatra hrvatom i zato ga vi nazivate hrvarskim trenerom uredu, a šta je sa spahićem koji sebe smatra bosancem, i vi ga opet nazivate hrvatom, ja hoću samo da kažem da hrvati nekog nazivaju hrvatom zato što je rođen u hrvatskoj, nema veze koje je nacionalnosti(spahić), a isto tako nazivaju hrvatom nekog koje rođen u nekoj drugoj zemlji posebno bosni samo zato jer je hrvatske nacionalnosti(suton), a hrvatom nazivaju i onog ko je rođen u bosni, a još je bošnjačke nacionalnosti(mulaomerović), pa znači njima su svi oni hrvati, a igrače tipa damjanović, hrgović, bartolović nazivaju hrvatom koji igra za bosnu, to mi nije nikako jasno
cyprus

#4 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by cyprus »

Plemkinja wrote:prvo ne znam zašto si ovu temu stavio u sport tj nogomet.

drugo, postoji više pojašnjenja pojma i nastanka nacija ali ono što je po meni najjednostavnije za objasniti i prihvatiti jest pojašnjenje povjesničara Srećka Džaje a to je podjela na političku i genetičku naciju.
politička je prema mjestu/državi rođenja
genetička po tradiciji, kulturi, jeziku itd tj "naslijeđena" kako sam naziv govori

po tome je neka osoba npr. Hercegovac ili Bosanac po političkoj a Hrvat/Srbin /Bošnjak po genetskoj naciji i nije nikakav problem biti u isto vrijeme Bosanac i Hrvat.
ako je jednostavnije, Srbin rođen u Srbiji je Srbin - Srbijanac, Srbin rođen u Sarajevu je Srbin - Bosanac. i to se ne može promijeniti.

Ćorluki se nikad nije poništavalo to što je Bosanac i jasno se zna odakle je, ali je istodobno i Hrvat. i može biti bilo gdje na svijetu i bit će opet to isto. evo i Brena nikad nije postala Srbijanka jer i ne može, ona je Bosanka, Fahreta i na isto ti to dođe samo s druge strane gledano.

po meni je ovo jasno sve i ne vidim zašto se godinama ljudi bave ovim pitanjima.
Ma sve bi to bilo cool da reprezentacije predstavljaju nacije. No, yok. Pazi ovo: reprezentacije predstavljaju države (uglavnom nezavisne, mada ima slučajeva gdje i nije baš tako) :wink: . Druga je stvar balkansko nakaradno (ne)shvatanje pojma nacije, države i politike, što je u principu i uzrok ove sveopšte konfuzije, koja se preslikala i na sport, a zbog čega je i otvorena ova tema.
dalmatinka

#5 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by dalmatinka »

carlsberg
znači irfan smajlagić - rođen u bosni, bosanac, musliman - ti kažeš da on sebe smatra hrvatom i zato ga vi nazivate hrvarskim trenerom uredu, a šta je sa spahićem koji sebe smatra bosancem, i vi ga opet nazivate hrvatom, ja hoću samo da kažem da hrvati nekog nazivaju hrvatom zato što je rođen u hrvatskoj, nema veze koje je nacionalnosti(spahić), a isto tako nazivaju hrvatom nekog koje rođen u nekoj drugoj zemlji posebno bosni samo zato jer je hrvatske nacionalnosti(suton), a hrvatom nazivaju i onog ko je rođen u bosni, a još je bošnjačke nacionalnosti(mulaomerović), pa znači njima su svi oni hrvati, a igrače tipa damjanović, hrgović, bartolović nazivaju hrvatom koji igra za bosnu, to mi nije nikako jasno
Što ti tu nije jasno? Kako bi ti nazvao jednom riječju sve hrvatske građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili rasu? Tu ti leži odgovor.
hidrant

#6 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by hidrant »

dalmatinka wrote: Što ti tu nije jasno? Kako bi ti nazvao jednom riječju sve hrvatske građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili rasu? Tu ti leži odgovor.
Suzdrzat cu se da ne popusim ban.
Ugodno forumiranje!
:sax:
carlsberg

#7 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by carlsberg »

hidrant wrote:
dalmatinka wrote: Što ti tu nije jasno? Kako bi ti nazvao jednom riječju sve hrvatske građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili rasu? Tu ti leži odgovor.
Ugodno forumiranje!

haj ti meni reci šta je za tebe
EMIR SPAHIĆ
IRFAN SMAJLAGIĆ
VEDRAN ČORLUKA
GORAN SUTON
DAMIR MULAOMERIVIĆ
carlsberg

#8 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by carlsberg »

hidrant wrote:
Ugodno forumiranje!

haj ti meni reci jesu li ovo hrvati ili bosanci
EMIR SPAHIĆ
IRFAN SMAJLAGIĆ
VEDRAN ČORLUKA
GORAN SUTON
DAMIR MULAOMERIVIĆ
zecko_kupuz

#9 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by zecko_kupuz »

Tema je već prilično prožvakana. I stvarno nije za sport, kao što neko ranije reče. Sad pokvari cijelu atmosferu oko Armenije. :D
cyprus

#10 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by cyprus »

Pretpostavljam da misliš na pripadnost državi. U tom slučaju:

EMIR SPAHIĆ - BiH
IRFAN SMAJLAGIĆ - CRO
VEDRAN ČORLUKA - CRO
GORAN SUTON - ne znam ko je on
DAMIR MULAOMEROVIĆ - CRO

Mada vjerovatno svi imaju dvojno državljanstvo. No, u sportu si primarno ono za šta nastupaš...
klixober

#11 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by klixober »

cyprus wrote:Pretpostavljam da misliš na pripadnost državi. U tom slučaju:

EMIR SPAHIĆ - BiH
IRFAN SMAJLAGIĆ - CRO
VEDRAN ČORLUKA - CRO
DAMIR MULAOMEROVIĆ - CRO

Mada vjerovatno svi imaju dvojno državljanstvo. No, u sportu si primarno ono za šta nastupaš...
Zajednicko svim navedenima je da su porijeklom iz BiH,dakle svi su Bosanci/Hercegovci :) .Jedino je Spahic rodjen u Hrvatskoj,ali su mu roditelji iz BiH i Crne Gore.
cyprus

#12 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by cyprus »

komeba wrote:
cyprus wrote:Pretpostavljam da misliš na pripadnost državi. U tom slučaju:

EMIR SPAHIĆ - BiH
IRFAN SMAJLAGIĆ - CRO
VEDRAN ČORLUKA - CRO
DAMIR MULAOMEROVIĆ - CRO

Zajednicko svim navedenima je da su porijeklom iz BiH,dakle svi su Bosanci/Hercegovci :) .Jedino je Spahic rodjen u Hrvatskoj,ali su mu roditelji iz BiH i Crne Gore.
Eh, za razliku od raznih balkanskih nacionalnih romantičara (99% stanovništva), meni je mnogo bitnije faktičko stanje, a porijeklo vrlo malo bitno do nebitno :wink:
hidrant

#13 Re: Bosanci, Srbi, Hrvati

Post by hidrant »

carlsberg wrote: haj ti meni reci jesu li ovo hrvati ili bosanci
EMIR SPAHIĆ-Korektan momak.
IRFAN SMAJLAGIĆ-Ko je ovo?
VEDRAN ČORLUKA-Ko je ovo?
GORAN SUTON-Ko je ovo?
DAMIR MULAOMERIVIĆ-Sta je ovo?
Locked