Bosanci, pokazimo koliko smo solidarni i humani

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
sarajevo_forever

#1 Bosanci, pokazimo koliko smo solidarni i humani

Post by sarajevo_forever »

Dragi forumasi,
kao novi clan foruma,prvo zelim da pozdravim sve humane i ljude dobrog srca. Na zelju da se prijavim ovom forumu natjerala me tuzna sudbina jedne Bosanske porodice. Upravo sam se vratila nazad u Njemacku iz mog rodnog grada Sarajeva. Na godisnjem odmoru sam upoznala jednu predivnu familiju cija me sudbina nije ostavila ravnodusnom i zato zelim da pokrenem humanitarnu akciju za ove ljude, koji jedva prezivljavaju. Naime, zelim vec na pocetku da naglasim da ova familija ne zna nista o humanitarnoj akciji,jer ih je bilo sramota kako mi je gospodza rekla da otvoreno pricaju o svojoj sudbini. Ja sama ne mogu da im pomognem, ali ne mogu ni da ih zaboravim i da ignorisem bijedu u kojoj zive. Naime, radi se o familiji Omerspahic. Ova familija se sastoji od 4 clana:otac(60), majka(60) i 2 sina(23 i 28). To je jedna familija koja je dobro zivila u Han Pijesku dok nije poceo rat. Na pocetku rata otac je bio zarobljen od strane cetnika i nakon njegovog pustanja, pristupio je dobrovoljcima i borio se za Bosnu. Ti ljudi sada zive u jednom malom prigradskom naselju pored Rajlovca koje se zove Rjecica(gdje drugi ljudi imaju vikendice), u maloj drvenoj kucici sa 25 kvadrata, koju su izgradili prodavsi kravu.Jedina primanja koja imaju su 290 KM (penzija od muza) . U ovoj familiji niko osim srednjeg sina ne radi, a on radi samo ponekad kada ga neko pozove da mu iscjepa drva ili iskopa bastu.Sa to malo crkavice pokusava da plati fakultet mladzem bratu, jer je decko strasno inteligentan i nadaren. Ostala primanja su milostinja od komsija koji su im kupili mobitel za hitni slucaj i koji im daju hranu ili staru gardarobu. Ova familija ima malo baste koju obradzuje a kako sam vec navela, nemaju nikakve stoke osim kokoski, jer su morali da prodaju kravu da bi sagradili drvenu kucicu. Ovi divni ljudi su vise gladni nego siti, i svaki prozivljeni dan karakterisu kao pobjedu.Tuzna, stara lica ne zele nista za sebe osim za svoje sinove. Ja nisam mogla da vjerujem da postoji takva bijeda samo 6 kilometara od centra Sarajeva.
Na ovaj nacin se obracam svim humanim ljudima dobrog srca,svim ljudima koje ova sudbina ne ostavlja ravnodusnim i svim ljudima koji vjeruju da svako zasluzuje koru hljeba da pomognu. Sa obzirom da ova familija nije zelila da se javno oglasi, i da ja ne mogu da izbrisem ovu sliku iz svoje podsvjesti, ipak sam se odlucila na ovu akciju bez njihovog znanja. Oni misle da ljudi nece reagovati, da postoji puno onih koji su siromasniji i ugrozaniji. Na ovaj nacin zelim da im vratim vjeru u ljude, zelim da ih ohrabrim i da im dokazem da oni nama nisu svejedni. Mozda jesu drzavi i socijalnom ustavu u Bosni......ali nisu nama, nisu ljudima koji imaju srce.
Ovim ljudima je svaka pomoc dobro dosla:hrana, gardaroba, stoka, kucanski aparati, aparati za obradu zemlje(motika, sjekira, zaga...)namjestaj(koliko moze da stane u malu drvenu kucicu), novac(jos uvijek ne postoji otvoren racun u banci, ali ukoliko ljudi zele da uplate novac, ja bih licno stupila sa ovom familijom u kontakt i zamolila ih da otvore racun-jer oni vise ne vjeruju ni u sto). Ukoliko neko od vas zeli da pomogne, a ja cvrsto vjerujem da zeli i zato sam i odabrala ovaj nacin oglasavanja, moze da se oglasi ovdje na forumu a ja cu onda da postavim adresu i puno ime i prezime ovih ljudi i da poduzmem sve daljne korake.

DOBRI LJUDI, POMOZITE!
Post Reply