Eto jedva cekaju tebe da pitaju. Kao ti si neki faktor i bez tebe drzava ne moze. Ustav su pravili oni koje je narod birao. Ti si imala isto pravo da biras. one koji su po tvom misljenju najbolji. Koliko ja znam niti jedna stranka nema u svom programu nastajanje nove nacije il nesto slicno.danas wrote:nesto se ne sjecam da su oni mene ista pitali kad su mijenjali ustav i drzavno uredjenje moje drzave... nego promijenise... da bude onako kako samo njima pase...chuchumbamayumbe wrote:Da, upravo sa njima! A sa kim bi ti to pravio ustav? Sa pingvinima? Sa kime bi ti mijenjao Ustav ove drzave?danas wrote:
kojih bolan 'svih' stanovnika BiH -- onih sto i dalje ceznutljivo gledaju prema BG i ZG? onih koji su rusili ovu drzavu svim silama zadnjih 15 godina, i dan-danas je ruse? onih sto su meni (i bilo kojem drugom dzravljaninu BH koji nije bosnjak, srbin, ili hrvat) oduzeli pravo na politicku participaciju i napravili me strancem u rodjenoj drzavi? onih sto su se sa mnom 'dogovarali' preko konc-logora i VBR-a?
i ne shvatam zasto se u ovoj drzavi fasisti 'moraju' pitati za dozvolu... glede bilo cega...
Bosanci i Hercegovci
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#151 Re: Bosanac DA ili ne?
- chuchumbamayumbe
#152 Re: Bosanac DA ili ne?
Nije bas tako, Dejton su potpisli Alija, Franjo i Slobo. Tebe nisu ni trebali pitati, mi smo bili previse mali, topovsko meso za njih.danas wrote:nesto se ne sjecam da su oni mene ista pitali kad su mijenjali ustav i drzavno uredjenje moje drzave... nego promijenise... da bude onako kako samo njima pase...chuchumbamayumbe wrote:Da, upravo sa njima! A sa kim bi ti to pravio ustav? Sa pingvinima? Sa kime bi ti mijenjao Ustav ove drzave?danas wrote:
kojih bolan 'svih' stanovnika BiH -- onih sto i dalje ceznutljivo gledaju prema BG i ZG? onih koji su rusili ovu drzavu svim silama zadnjih 15 godina, i dan-danas je ruse? onih sto su meni (i bilo kojem drugom dzravljaninu BH koji nije bosnjak, srbin, ili hrvat) oduzeli pravo na politicku participaciju i napravili me strancem u rodjenoj drzavi? onih sto su se sa mnom 'dogovarali' preko konc-logora i VBR-a?
i ne shvatam zasto se u ovoj drzavi fasisti 'moraju' pitati za dozvolu... glede bilo cega...
To je bilo tada, sada su druga vremena, ali novi Ustav se ne moze graditi bez svih naroda Bosne i Hercegovine, inace to vodi u podjelu BiH. Ispravi me ako grijesim, ali ko bi to mogao proglasiti novo drzavno uredjenje bez saglasnosti, recimo, ostala dva naroda koja tu zive? Htio bi Silajdzic, ali ne moze, htio bi i Dodik, ali ne moze. Covic bi sutra, ali ne moze sam. Kontas?
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Chumba - kako smo mi napravili Federaciju i Dayton?
Ko je bolan mene pitao o federaciji a ko o Daytonu?
Ko je pitao ikog od nas? Napravili Izetbeg, Franjo i Slobo - SVE!
I sad - ja trebam da prihvatim? Kako ti nije jasno da sam JA i MOJI radi tog razloga otisao u Ameriku - i da necu prihvatiti NIKAD a mozda NI TAD "TO".
Treba da prihvatim sta je jedan Slobo - koji je ubio 300.000 ljudi - planirao za mene i ne samo mene, vec dijecu moju. Treba da prihvatim sta je jedan Franjo koji je cetnik Bosanski - sve i jedan Hrvat iz RH koji je na svom mjestu je rekao da je HZ HB - ono sto su Srbi u Hrvatskoj napravili. I TO uzme i napravi Franjo. I TO kazu Hrvati u BiH skolni HDZ-u, da je PRAVA STVAR, a RBiH je KRIVA STVAR, i ja trebam TO da prihvatim. Trebam uzeti jednog Izetbega koji je sa 62 bio u zatvoru, sa 64-5 predsjednik Bosne i Hercegovine koji me je LAGAO i na osnovni njegovih LAZI - doveo prvo, familiju moju na noz - onda LAGAO - za kakvu se BiH bore ljudi 4 godine, onda potpisao Dayton - SVO vrijeme pljackajuci - jer da nije OPLJACKAO danas bi neko negdje podnjeo referato o tome GDJE SU PARE? Znaci referata NEMA, para NEMA.
I trebam ja sad da PRISTANEM. I 12 godina poslje Daytona kazem - da sam ja kreirao Federaciju i doprinjeo Daytonu.
Jesi ti normalan/normalna?
I sad - ja trebam da prihvatim? Kako ti nije jasno da sam JA i MOJI radi tog razloga otisao u Ameriku - i da necu prihvatiti NIKAD a mozda NI TAD "TO".
Treba da prihvatim sta je jedan Slobo - koji je ubio 300.000 ljudi - planirao za mene i ne samo mene, vec dijecu moju. Treba da prihvatim sta je jedan Franjo koji je cetnik Bosanski - sve i jedan Hrvat iz RH koji je na svom mjestu je rekao da je HZ HB - ono sto su Srbi u Hrvatskoj napravili. I TO uzme i napravi Franjo. I TO kazu Hrvati u BiH skolni HDZ-u, da je PRAVA STVAR, a RBiH je KRIVA STVAR, i ja trebam TO da prihvatim. Trebam uzeti jednog Izetbega koji je sa 62 bio u zatvoru, sa 64-5 predsjednik Bosne i Hercegovine koji me je LAGAO i na osnovni njegovih LAZI - doveo prvo, familiju moju na noz - onda LAGAO - za kakvu se BiH bore ljudi 4 godine, onda potpisao Dayton - SVO vrijeme pljackajuci - jer da nije OPLJACKAO danas bi neko negdje podnjeo referato o tome GDJE SU PARE? Znaci referata NEMA, para NEMA.
I trebam ja sad da PRISTANEM. I 12 godina poslje Daytona kazem - da sam ja kreirao Federaciju i doprinjeo Daytonu.
-
horiznot
#155 Re: Bosanac DA ili ne?
Kako su oni srusli onaj tako ce neko srusiti ovaj .U ovoj drzavi se pocinje ispocetka uvijek.Oni koji su dobili mandat 1991 , zakleli su na Ustavu da ce cuvati zemlju.Sve su pogazali.Nisu imali na to pravo.Zato i u buducnosti ne vaze nikakva pravila.Cuj Dodik ce uzeti zakonske ovlasti da brani Ustav rs .chuchumbamayumbe wrote:Da, upravo sa njima! A sa kim bi ti to pravio ustav? Sa pingvinima? Sa kime bi ti mijenjao Ustav ove drzave?danas wrote:kojih bolan 'svih' stanovnika BiH -- onih sto i dalje ceznutljivo gledaju prema BG i ZG? onih koji su rusili ovu drzavu svim silama zadnjih 15 godina, i dan-danas je ruse? onih sto su meni (i bilo kojem drugom dzravljaninu BH koji nije bosnjak, srbin, ili hrvat) oduzeli pravo na politicku participaciju i napravili me strancem u rodjenoj drzavi? onih sto su se sa mnom 'dogovarali' preko konc-logora i VBR-a?chuchumbamayumbe wrote: I "MI" smo napravili Federaciju, a "zajedno" smo napravili Dejtonski ustav. A poslije njega mozemo opet praviti neki ustav, prepravljati postojeci, ali samo uz dogovor svih stanovnika BiH.
Ma hajde bolan nemoj me nasmijavati , nije rs Njemacka gdje Turci ruse Ustav pa ce policija da ureduje.Kakav Dodik i njegov Ustav.Ako on ima Ustav onda ima i drzavu .Neka mi pokaze svoj pasos i neka pokaze barem jednu svoju ambsadu u svijetu.Nista od toga.rs ide u kanalaziciju odakle i dosla .Kad tad , vidjeces .Ne moze nista preko noci.Oni su 4 godine ubijali i klali da bi napravili sebi taj rezervat na tudjoj zemlji.Cekaj , mi smo na potezu.
Zatim , ako se svi Bosnjaci ( a hoce ) sloze s tim da Bosanac bude jedini nosilac konstitutivnosti , ako to takodje prihvate svi ljudi poput Josipa Pejakovica I Gojka Berica ( a hoce ) ko ce to zaustaviti a to ce biti oko 60 % stanovnika BiH. Licno vjerujem u to .Jer ne vidim alternativu.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Pa da. Programi katastrofa kao i drzava. Ovdje jednostavno ne postoji stranka koja moze da osvoji potpunu vlast i da radi samo po svom programu. Uvijek je potreban kompromis i to je katastrofa naseg drustva. I onda se nadju likovi koji pocnu da pametuju o svemu a njihov glavni domet je ovaj forum. I nista drugo..pitt wrote:pisham im se na izbor i na programe. Zato je tako dobro u drzavi krasnoj.
- danas
ja nisam birala ni tudjmana ni milosevica (a ni aliju) ali mi eto njih trojica, skrojise kapu. i drzava bez mene moze, ali ne moze bez tebe i tebi slicnih izgleda. koji ne znaju nista drugo reci doli ja sam srbin, ja sam bosnjak, ja sam hrvat. jer nista drugo niti znaju, niti imaju za reci.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Eto jedva cekaju tebe da pitaju. Kao ti si neki faktor i bez tebe drzava ne moze. Ustav su pravili oni koje je narod birao. Ti si imala isto pravo da biras. one koji su po tvom misljenju najbolji. Koliko ja znam niti jedna stranka nema u svom programu nastajanje nove nacije il nesto slicno.danas wrote:nesto se ne sjecam da su oni mene ista pitali kad su mijenjali ustav i drzavno uredjenje moje drzave... nego promijenise... da bude onako kako samo njima pase...chuchumbamayumbe wrote: Da, upravo sa njima! A sa kim bi ti to pravio ustav? Sa pingvinima? Sa kime bi ti mijenjao Ustav ove drzave?
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Siguran sam da ces u americi naci adekvatnu pomoc.Nosferatu wrote:Chumba - kako smo mi napravili Federaciju i Dayton?
- chuchumbamayumbe
Ma dobro jarane, nemoj prihvatati, eto. Je li ti sada lakse? Samo mi reci, mozda i imas nekakav prijedlog...sta to ti planiras ili mozes uciniti da nesto bude drugacije od onoga sto jeste?Nosferatu wrote:Chumba - kako smo mi napravili Federaciju i Dayton?
Jasno mi je da ste ti i tvoji otisli u Ameriku zbog toga, sve mi je jasno, ali ne znam sta da ti kazem i kako da te utjesim, a da te ne slazem? Mozda ovako, hajde da se mijenjamo, to u Bosnu (Sarajevo, Alipasino, ako ti odgovra), a pusti mene u USA? Moze li tako?
I jos nesto, normalan sam, odavno nisam bio normalniji, ozenio se, dobio dijete, shljakam, druzim se sa normalnim ljudima i pisham se na sve ovo ovdje. Eto.
-
horiznot
Nikad u zivotu nisam nekoga pitao sta je po nacinalnosti .Nikad za nikad niti mi to nesto znaci.Sinoc sam provalio jednog koji se cijelu godinu i vise slepa na ovom forumu i prodaje za nesto sto on nije .Pa te stoga molim , posto si se nesto zestoko obrusio na forumase koji se zalazu za cjelovitu Bosnu u kojoj ce Bosanci jedini nositi suverenitet , da nam kazes sta si po nacinalonosti.Ja sam bio i ostao Bosanac.Nije mi zaista jasno sa koliko zara i mrznje si obrusio na forumasicu @Danas koja je provjerni prijatelj i Bosne i svih ljudi dobre volje.Sta ti toliko smeta na ovoj temi.Sta ? Sta ti skrivila forumisaca @Danas ? Sta ?Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa da. Programi katastrofa kao i drzava. Ovdje jednostavno ne postoji stranka koja moze da osvoji potpunu vlast i da radi samo po svom programu. Uvijek je potreban kompromis i to je katastrofa naseg drustva. I onda se nadju likovi koji pocnu da pametuju o svemu a njihov glavni domet je ovaj forum. I nista drugo..pitt wrote:pisham im se na izbor i na programe. Zato je tako dobro u drzavi krasnoj.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Normalno da cu naci.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Siguran sam da ces u americi naci adekvatnu pomoc.Nosferatu wrote:Chumba - kako smo mi napravili Federaciju i Dayton?
U Americi se skolujem za doktora, prosjecna plata $150.000 godisnje. Za te pare - ce mi imati ko pomoci da budem sta hocu da budem gdje hocu da budem a pusi-kurci neka se i dalje prodaju za 500km mjesecno i gledaju da mora da im valja. Mene medju tim neces vidjeti. Jer ja se ne prodajem jeftino.
- chuchumbamayumbe
Nosferatu,
Vidim da si skontao sta ces...nista od zamjene ti ovamo, a ja tamo...Amerika, zemlja obecana, jebo Bosnu, jel tako?
Svi vi BH patriote iz dijaspore koji ne prihvatate fakticko stanju u BiH, palamudite preko foruma koliko hocete, ali vas molim da se ne vracate, ne zbog nas nego zbog vas! Bice vam bolje i u crnoj Africi nego ovdje...
Jbga, ja sa triest kuka fasovo cir na zelucu zbog budala!
Vidim da si skontao sta ces...nista od zamjene ti ovamo, a ja tamo...Amerika, zemlja obecana, jebo Bosnu, jel tako?
Svi vi BH patriote iz dijaspore koji ne prihvatate fakticko stanju u BiH, palamudite preko foruma koliko hocete, ali vas molim da se ne vracate, ne zbog nas nego zbog vas! Bice vam bolje i u crnoj Africi nego ovdje...
Jbga, ja sa triest kuka fasovo cir na zelucu zbog budala!
-
Šandor
Horizont, jedna ispravka. Albanci u Makedoniji jesu konstitutivni (a manjina su) od prije par godina. Parlament Makedonije donio je tu odluku (odluka donešena tamo negdje 2-3 sata iza ponoći - prepirali su se dugohoriznot wrote:![]()
![]()
Ja pokusavm urusiti multietnicku priprodu nase i moje Bosne a ne tvoji mentori Tudjman , Budisa , Varalica ......skupa s tobom koji si dobro , zaista dobro glumio i glumato Alijinog advokata a iza toga se krije Croata koji zeli braneci sav besmisao Alijine politike uvjeriti nas u neophodnost i nuznost podjele na tri dijela.Mene nisi uspio prevariti savojim vilenjacima i slicnom demagogijom .Sta si se uhvatio Bosne prije rata.Rekao sam ti , i ponavljam ti u bivskoj Yugoslaviji 6 naroda je nosilo konstrituivnost a drugi su bili nacinalne manjine.Raspadom Juge to pravilo o konstitutivnosti ne vazi vise ni u jednoj republici osim u Bosni .Zasto ? Zasto Srbi nisu konstitutivni u Hrvatskoj a Bosanjci Sandzaka nisu konstituivni u Srbiji.Zasto ? Zasto Albanci nisu konstititivni u Crnoj Gori a zive stoljecima na jugu zemlje prije svih naroda na ovim prostorima .Zasto ? Zasto Albanci nisu kostit....u Makedoniji mada ih ima vise nego Makedonaca.Zasto ? Zato sto imaju maticnu drzavu Albaniju.Za BiH Hrvate i Srbe vrijede neki specijalni zakoni na ovom globusu.Zasto su Srbi i Hrvati , kada govoris o nasljedju iz AVNOJ -a , uzeli samo ono sto im odgovara .Konstituivnost.A sve drugo od samog imena Repubika BiH i Usatva i svega ama bas svega drugog su odbacili .Sve ama bas sve i posljednji sokak koji je nosio partizansko ime danas nosi ime nekog ustase ili cetnika.Sa Seseljom si opasno fulio .Ili u neznanju ili u laganju
![]()
kao i obicno
Saselj osoprava nacionalnost i ime Bosnjak a ja osporavam da tri naroda mogu da nose konstitutivnost.
Ja nikome ne osporavam pravo na nacionalonost i njegovo ime , nikome .
Ja bih cak i psima dao nacinalnost.Oni toi u stvri i imaju ....njemacki ovcar , irski seter , dalmtinac .......ali ponavljam Samo jedna nacija mora da nosi konstit.....u jednoj drzavi.U Njemackoj Njemacka u Bosni Bosanska.Onaj ko se prepozna kao Bosanac on ce moju ideji podrzati .Kad tad .Nase vrijeme tek dolazi a vase odlazi.Ti si se prepoznao kao Hrvat i ja to postujem.I Madjari i Hrvati koji zive stoljecima u Vojvodini su nacionalna manjina ne znam sta si ti bolji od njih.Samo je izgleda Bosna gora od Srbije pa ne vaze ista pravila za sve.Glupim Bosancima mozes podvaliti sta hoces.Vidjecemo.Samo ne znam kako preko noci prestade tvoja silna briga za Srbima . Dosadilo ti vise da pravis budalu od sebe .Nemoj zaboraviti skinuti prasinu sa slike svog prdsjedinka Sranje Tudjamna koji je moju i tvoju Bosnu zavio u crno . a sada te pozdravljam drevnim konstitutivnim bosanskim pozdravom Bog i Hrvati.
Mnogi Makedonci bili su ljuti nakon toga.
Horizont, zar stvarno misliš da je moguće nametnuti bosansku naciju u BiH?
Hajde da malo maštamo. Sve i da je Armija R BiH oslobodila zemlju tokom rata takvo nametanje ne bi moglo proći zbog EU. Mislim da bismo tada imali probleme koje ima Turska. Sa takvom odlukom samo bi pogoršali probleme. I sa i bez 9/11.
Bili bi u poziciji u kojoj je Turska zato što bi muslimani bili većina. Nikad se ne bi vratilo dovoljno Srba da bi se uspostavio balans iz 1991. godine. Falilo bi ih barem 40% nakon okončanja procesa povratka što znači da kroz parlament ne bi mogli raditi sranje. Ne bi se vratili iz više razloga koje ovdje ne bih navodio.
U tom zamišljenom stanju oni koji bi činili većinu morali bi biti veoma oprezni jer bi ih Evropa opasno handrila. Vjerovatno bi i tada morali dopustiti srpske i hrvatske škole u BiH. Pitanje je da li bi nas i tada primili u EU.
Uglavnom, od Bosanstva nema ništa ako narodi to ne žele. Uzevši u obzir šta znači biti musliman u Evropi u toj zamišljenoj situaciji kao zastupnik u parlamentu bio bih PROTIV.
Ako bih bio ZA to bi naškodilo zemlji.
Last edited by Šandor on 12/03/2007 18:32, edited 5 times in total.
- Nosferatu
Koliko je poginulo ljudi u RH, BiH i na Kosovu, plus u NATO-napadima?
Mada to nije ni bitno.
Koliko ih je Milosevic POKUSAO UBITI?
I jel i to glupost? Il' je tvoja pamet zasnovana na onoj, samo nas je 100.000 mrtvih u BiH, 1.000.000 raseljenih. 1.500.000 razmjestenihi unutar BiH., 20.000 silovanih, 2.000 kopiladi.
Pa sto ja ne bih prihvatio Milosevicev plan za Bosnu?
Mislim - kad me nije mogao on ubiti - sto da je ne ubijem sam sebe - jer ovo sto radite se zove ne genocid, ne urbicid, ne elitocid (iseljenje i progonstvo elite) vec se zove zrtva koja ne zamjera katilu nista vec mu se divi.
Jebeno je to kad pristanes da ti bude sve sta hoce...
Mada to nije ni bitno.
Koliko ih je Milosevic POKUSAO UBITI?
I jel i to glupost? Il' je tvoja pamet zasnovana na onoj, samo nas je 100.000 mrtvih u BiH, 1.000.000 raseljenih. 1.500.000 razmjestenihi unutar BiH., 20.000 silovanih, 2.000 kopiladi.
Pa sto ja ne bih prihvatio Milosevicev plan za Bosnu?
Mislim - kad me nije mogao on ubiti - sto da je ne ubijem sam sebe - jer ovo sto radite se zove ne genocid, ne urbicid, ne elitocid (iseljenje i progonstvo elite) vec se zove zrtva koja ne zamjera katilu nista vec mu se divi.
Jebeno je to kad pristanes da ti bude sve sta hoce...
-
horiznot
No coments .Bez ljutnje ovaj post ne zasluzje nikav odgovor .Turci , sruseni neboderi u americi , clanstvo u EU ...nigdje veze sa temom .Sorry .Šandor wrote:Horizont, jedna ispravka. Albanci u Makedoniji jesu konstitutivni (a manjina su) od prije par godina. Parlament Makedonije donio je tu odluku (odluka donešena tamo negdje 2-3 sata iza ponoći - prepirali su se dugohoriznot wrote:![]()
![]()
Ja pokusavm urusiti multietnicku priprodu nase i moje Bosne a ne tvoji mentori Tudjman , Budisa , Varalica ......skupa s tobom koji si dobro , zaista dobro glumio i glumato Alijinog advokata a iza toga se krije Croata koji zeli braneci sav besmisao Alijine politike uvjeriti nas u neophodnost i nuznost podjele na tri dijela.Mene nisi uspio prevariti savojim vilenjacima i slicnom demagogijom .Sta si se uhvatio Bosne prije rata.Rekao sam ti , i ponavljam ti u bivskoj Yugoslaviji 6 naroda je nosilo konstrituivnost a drugi su bili nacinalne manjine.Raspadom Juge to pravilo o konstitutivnosti ne vazi vise ni u jednoj republici osim u Bosni .Zasto ? Zasto Srbi nisu konstitutivni u Hrvatskoj a Bosanjci Sandzaka nisu konstituivni u Srbiji.Zasto ? Zasto Albanci nisu konstititivni u Crnoj Gori a zive stoljecima na jugu zemlje prije svih naroda na ovim prostorima .Zasto ? Zasto Albanci nisu kostit....u Makedoniji mada ih ima vise nego Makedonaca.Zasto ? Zato sto imaju maticnu drzavu Albaniju.Za BiH Hrvate i Srbe vrijede neki specijalni zakoni na ovom globusu.Zasto su Srbi i Hrvati , kada govoris o nasljedju iz AVNOJ -a , uzeli samo ono sto im odgovara .Konstituivnost.A sve drugo od samog imena Repubika BiH i Usatva i svega ama bas svega drugog su odbacili .Sve ama bas sve i posljednji sokak koji je nosio partizansko ime danas nosi ime nekog ustase ili cetnika.Sa Seseljom si opasno fulio .Ili u neznanju ili u laganju
![]()
kao i obicno
Saselj osoprava nacionalnost i ime Bosnjak a ja osporavam da tri naroda mogu da nose konstitutivnost.
Ja nikome ne osporavam pravo na nacionalonost i njegovo ime , nikome .
Ja bih cak i psima dao nacinalnost.Oni toi u stvri i imaju ....njemacki ovcar , irski seter , dalmtinac .......ali ponavljam Samo jedna nacija mora da nosi konstit.....u jednoj drzavi.U Njemackoj Njemacka u Bosni Bosanska.Onaj ko se prepozna kao Bosanac on ce moju ideji podrzati .Kad tad .Nase vrijeme tek dolazi a vase odlazi.Ti si se prepoznao kao Hrvat i ja to postujem.I Madjari i Hrvati koji zive stoljecima u Vojvodini su nacionalna manjina ne znam sta si ti bolji od njih.Samo je izgleda Bosna gora od Srbije pa ne vaze ista pravila za sve.Glupim Bosancima mozes podvaliti sta hoces.Vidjecemo.Samo ne znam kako preko noci prestade tvoja silna briga za Srbima . Dosadilo ti vise da pravis budalu od sebe .Nemoj zaboraviti skinuti prasinu sa slike svog prdsjedinka Sranje Tudjamna koji je moju i tvoju Bosnu zavio u crno . a sada te pozdravljam drevnim konstitutivnim bosanskim pozdravom Bog i Hrvati.![]()
).
Mnogi Makedonci bili su ljuti nakon toga.
Horizont, zar stvarno misliš da je moguće nametnuti bosansku naciju u BiH?
Hajde da malo maštamo. Sve i da je Armija R BiH oslobodila zemlju tokom rata takvo nametanje ne bi moglo proći zbog EU. Mislim da bismo tada imali probleme koje ima Turska. Sa takvom odlukom samo bi pogoršali probleme. I sa i bez 9/11.
Bili bi u poziciji u kojoj je Turska zato što bi muslimani bili većina. Nikad se ne bi vratilo dovoljno Srba da bi se uspostavio balans iz 1991. godine. Falilo bi ih barem 40% nakon okončanja procesa povratka što znači da kroz parlament ne bi mogli raditi sranje. Ne bi se vratili iz više razloga koje ovdje ne bih navodio.
U tom zamišljenom stanju oni koji bi činili većinu morali bi biti veoma oprezni jer bi ih Evropa opasno handrila. Vjerovatno bi i tada morali dopustiti srpske i hrvatske škole u BiH. Pitanje je da li bi nas i tada primili u EU.
Uglavnom, od Bosanstva nema ništa ako narodi to ne žele. Uzevši u obzir šta znači biti musliman u Evropi u toj zamišljenoj situaciji kao zastupnik u parlamentu bio bih PROTIV.
Ako bih bio ZA to bi naškodilo zemlji.
-
Šandor
Tvoje mišljenje. Mislim da ima veze sa temom jer govoriš o nametanju Bosanstva a ja ukazujem na posljedice u situaciji u kojoj bi takvo nametanje bilo moguće.horiznot wrote:No coments .Bez ljutnje ovaj post ne zasluzje nikav odgovor .Turci , sruseni neboderi u americi , clanstvo u EU ...nigdje veze sa temom .Sorry .
- danas
oprosti, ali ko i gdje govori o ikakvom 'nametanju' bosanstva? gdje i kako ja to mati iz gruda i miletu iz banja luke namecem da budu bosanci. to niti zelim niti hocu. neka budu sta hoce, njihova stvar.Šandor wrote:Tvoje mišljenje. Mislim da ima veze sa temom jer govoriš o nametanju Bosanstva a ja ukazujem na posljedice u situaciji u kojoj bi takvo nametanje bilo moguće.horiznot wrote:No coments .Bez ljutnje ovaj post ne zasluzje nikav odgovor .Turci , sruseni neboderi u americi , clanstvo u EU ...nigdje veze sa temom .Sorry .
ovdje govorimo o politickoj participaciji, po kojem je jednom jevreju, albancu, romu, bosancu, kinezu, ukrajincu, italijanu... bilo kome ko NIJE bosnjak, srbin, ili hrvat zabranjeno ozbiljnije politicko djelovanje u BH iako su ti ljudi rodjeni tu i drzavljani su te zemlje. i ti meni pricas o nekom 'nametanju'?
-
horiznot
Niti jednom rjecju se nisi osvrnuo na temu.Uletio si i odmah isukao nozeve i vilama krenuo u oci forumasici @Danas.Umjesto sto sikces ko zmija objasni mi vezano za temu.Zar je to u redu da Hrvati i Srbi budu konstitutivni u dvije drzave a Bosanci niti u jednoj.Zar to ima ikakvog smisla da Srbin iz Knina bude konstitutivan u Bosni i i Srbiji a ja kao Bosanc to ne mogu.Srbin iz Hrvatske je konstituivan u dvije drzave u kojima nikad u zivotu nije ni bio do 1995 .I on konstitutivan a ja koji zivim stoljecima u Bosni to nisam. Kako moze Hrvat biti konstitutivan u dvije drzave a niti u jednoj ? Kako ? Sve relevantne ankete ovog foruma pokazxuju da se 60 % ljudi na ovom forumu izjasnjava kao Bosanac. Ili ti mozda mislis da Bosanci ne postoje i da je Kralj Tvrtko bio HrvatKralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa da. Programi katastrofa kao i drzava. Ovdje jednostavno ne postoji stranka koja moze da osvoji potpunu vlast i da radi samo po svom programu. Uvijek je potreban kompromis i to je katastrofa naseg drustva. I onda se nadju likovi koji pocnu da pametuju o svemu a njihov glavni domet je ovaj forum. I nista drugo..pitt wrote:pisham im se na izbor i na programe. Zato je tako dobro u drzavi krasnoj.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
E vidis to je fula u ustavu. Potpuno se slazem sa tobom u ovom slucaju. Al bojim se da je to isto tako u ovom slucaju nemoguce izmijeniti. Politicari ne mogu da se dogovore oko policije, a cisto sumnjam da bi romima dali udju u parlament. Pogledaj samo u federaciji, ako ijedan srbin udje u parlament odmah ce postati ministar. U ne znam ni sam koliko kantona se zale kako im fali Srba jer po ustavu oni moraju biti dio izvrsne vlasti. Hahaha. Tragikomicno.danas wrote:oprosti, ali ko i gdje govori o ikakvom 'nametanju' bosanstva? gdje i kako ja to mati iz gruda i miletu iz banja luke namecem da budu bosanci. to niti zelim niti hocu. neka budu sta hoce, njihova stvar.Šandor wrote:Tvoje mišljenje. Mislim da ima veze sa temom jer govoriš o nametanju Bosanstva a ja ukazujem na posljedice u situaciji u kojoj bi takvo nametanje bilo moguće.horiznot wrote:No coments .Bez ljutnje ovaj post ne zasluzje nikav odgovor .Turci , sruseni neboderi u americi , clanstvo u EU ...nigdje veze sa temom .Sorry .
ovdje govorimo o politickoj participaciji, po kojem je jednom jevreju, albancu, romu, bosancu, kinezu, ukrajincu, italijanu... bilo kome ko NIJE bosnjak, srbin, ili hrvat zabranjeno ozbiljnije politicko djelovanje u BH iako su ti ljudi rodjeni tu i drzavljani su te zemlje. i ti meni pricas o nekom 'nametanju'?
Lijepi je eto izabrao jevreja za ministra vanjskih poslova al cisto sumnjam da je to uradio iz moralnih razloga. Najbolje bi bilo da imamo jednog premijera i jednog predsjednika, al tako nesto se nece dogoditi bojim se jer realna situacija je ocaj.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Prvo ti meni objasni od kad je to bosanac nacija. I u kojem ustavu to pise, il kad je to u historiji bosne bosanac bio nacija? Ako nesto ne postoji ko nacija onda ne moze ni biti konstitutivno.horiznot wrote:Niti jednom rjecju se nisi osvrnuo na temu.Uletio si i odmah isukao nozeve i vilama krenuo u oci forumasici @Danas.Umjesto sto sikces ko zmija objasni mi vezano za temu.Zar je to u redu da Hrvati i Srbi budu konstitutivni u dvije drzave a Bosanci niti u jednoj.Zar to ima ikakvog smisla da Srbin iz Knina bude konstitutivan u Bosni i i Srbiji a ja kao Bosanc to ne mogu.Srbin iz Hrvatske je konstituivan u dvije drzave u kojima nikad u zivotu nije ni bio do 1995 .I on konstitutivan a ja koji zivim stoljecima u Bosni to nisam. Kako moze Hrvat biti konstitutivan u dvije drzave a niti u jednoj ? Kako ? Sve relevantne ankete ovog foruma pokazxuju da se 60 % ljudi na ovom forumu izjasnjava kao Bosanac. Ili ti mozda mislis da Bosanci ne postoje i da je Kralj Tvrtko bio HrvatKralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa da. Programi katastrofa kao i drzava. Ovdje jednostavno ne postoji stranka koja moze da osvoji potpunu vlast i da radi samo po svom programu. Uvijek je potreban kompromis i to je katastrofa naseg drustva. I onda se nadju likovi koji pocnu da pametuju o svemu a njihov glavni domet je ovaj forum. I nista drugo..pitt wrote:pisham im se na izbor i na programe. Zato je tako dobro u drzavi krasnoj.![]()
![]()
![]()
Vidis ja sam bosanac i bosnjak. Ja sam konstitutivan u BiH. Ne vidim u cemu je problem.
- danas
slazem se ja, ali to se moze desiti samo ako je drzava uredjena po gradjanskom principu, sto kod nas nije slucaj. niti vidim da ce biti slucaj sve dok se identitet i politicki interesi definisu na osnovu imena i vjere, a ne na osnovu politicko-ekonomskih ideja.Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Najbolje bi bilo da imamo jednog premijera i jednog predsjednika, al tako nesto se nece dogoditi bojim se jer realna situacija je ocaj.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
To se moze dobiti samo ratom. Demokratskim putem to stvoriti u BiH je nemoguce. Dakle potrebna je sila, a ne demokratski principi.danas wrote:slazem se ja, ali to se moze desiti samo ako je drzava uredjena po gradjanskom principu, sto kod nas nije slucaj. niti vidim da ce biti slucaj sve dok se identitet i politicki interesi definisu na osnovu imena i vjere, a ne na osnovu politicko-ekonomskih ideja.Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Najbolje bi bilo da imamo jednog premijera i jednog predsjednika, al tako nesto se nece dogoditi bojim se jer realna situacija je ocaj.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Kralj Tvrtko bio je pravoslavac, krunisan u manastiru Mileseva, kod Prijepolja u sred Sandzaka. 
-
Šandor
Danas, ovdje čovjek govori o nametanju a ja kažem da to ne bi moglo proći čak i kad bi teoretski bilo moguće (u situaciji u kojoj bi postojala parlamrntarna većina koja bi bila ZA).horiznot wrote:Vrlo intersantno da vecina ljudi kada im kazes Bosanac , skacu sa stolice i kazu : Sta ti hoces da ukines Srbe i Hrvate ...oni na to nece pristati ...bla bla /. Pa ljudi moji covjece , ko je rekao da ce Srbi i Hrvati biti ukinuti ? Ko ?
Ko je rekao da ce se oni odreci svog nacinalnog identiteta? Ko ? Oni ce ostati i sljedecih milion godina Srbi i Hrvati ali kao nacinalna manjina u BiH .
To je poenta .To je tema naseg razgovara.Kako ? Oni ce buniti .Ma pusti te foluske oni ce opirati , to su price za zastrasivanje male i naivne djece.Bosna ima pravo da se pozove pred medjunarodnim sudom na apsurdnu situaciju.U svim drzavamma svijeta samo je jedan narod konstitivan a samo u Bosni tri.U Srbiji i u Hrvatskoj , Srbi i Hrvati nose suverenitet tih drzava zasto bi u Bosni bilo drukcije.Bosna =Bosanac !!!! Tu nema velike pameti i filozofije.Ili ce mozda hrvatski u srpski extremistri uzeti opet puske kao 1992 da se pobune protiv medjunarodne odredbe o kostitutivnosti kao sto su onomad pobunili protiv nezavisnosti.To bi zaista bilo super samo sada bosansku vojsku vodi Sefer , Divjak i Siber .....a nikad vise Alija i Halid Cengic .I nikad vise UN trupe da nas stite i nikad vise Srebrenica.Bosna ce biti bosanska ili je nece biti.Ne moze u Bosni nositi suverenitet onaj ko je suveren u Kragujevcu ili u Osijeku .Ne moze . Ako mogu biti suvereni Hrvati i Srbi onda mogu biti suvereni i Cesi , Ukrajinci , Cigani , Jevreji .........Samo jedan narod nosi suverenitet u svim drzavama svijeta bez ijednog izuzetka osim naravno Bosne.A taj nosioc se BOSANAC.
Taj se termin nikad nije ubacio u sluzbenu upotrebu zato sto Zagreb i Beograd definitivno gube svaki san o komadanju i unistenju Bosne.SDA i Alija su prihvatili termin Bosnjak da bi se razlikovali od onih Bosanca koji piju alkohol i jedu svnjetinu.Takodje ruku na srce Aliji i nekim ljudima u SDA podjela Bosne nije bila strana .Kljuc bosanske enigme lezi u carobnoj rijeci Bosanac .Te se rijeci najvise boji neprijatelji multi kulti sekularne , gradjanske Bosne.Kada Bosanac ponese suverenitet Bosni ce biti puno puno bolje.Stvarnost neumitno i eklatantno potrdjuje moje rijeci a demantira prisalice trojnog suverniteta.Kada bi crnci dobili konstituivnost u roku dok kazes us nastala bi crna drzava na podrucju Alabame Missisipija ......Taj bosanski apsurd bez presedana se mora mijenjati.To ce se desiti.To ni Bog ne zaustavi.Bosna bosancima Slovenija Slovencima .I tek tada ce Slovenci vratiti pare iz Ljubljanske banke .Tek tada ce Hrvatska i Srbija postovati suverenitet i teritorijalni integritet nepovrjedivost unutrasnjih i vanjskih granica.Tek tada.Gledaj ti npr kazes , " nece se praviti most na Peljescu jer on zatvara Bosnu , mali skolj je bosanski itd itsl ....a onda dodje Ivo Miro Jovic i kaze " Hoce se praviti Most , granica kod Neuma je izmisljena u Istambulu . mali i veliki skolj pripadaju Hrvatskoj , meni pricala moja baba Jela ......" pazi on radi u interesu susjedne drzave a protiv interesa svoje drzave , zato sto ima pravo veta .A pravo veta ima zato sto je konstitutivan .Pa jebote zivot bolje je onda dati Japancima konstitutivnost jer sa njima nemamo granicnih problema.Hrvati u i Srbi u BiH su u stanju da potope sve rijeke i posjeku sve sume da bi Tudjamn i Slobo imali sijalicu i struju u grobu.STOP !!!!!!!!!!!!!!!
Njegova priča je ne mogu Srbi i Hrvati biti konstitutivni...otkud im pravo....ja samo kažem da zbog više razloga ne bi mogli nametnuti takve odluke. Mogli bi samo donijeti Ustav kojim bi ih sveli na nacionalnu manjinu (što bi opet izazvalo negativne posljedice). I donijeti odluku prema kojoj Bošnjaci ili Bosanci mogu biti svi koji to žele i da su svi jednaki (i to bi izazvalo negativne posljedice, a glasao bih za to).