Bosanci i Hercegovci

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

su

su geografska odrednica stanovnika BiH i tako treba da ostane, jer u njoj žive samo Bošnjaci/Hrvati/Srbi i grupa ostalih
14
15%
bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod
15
16%
bi trebali postati jedini konstitutivni narod i time zamijeniti konstitutivnost Bošnjaka/Hrvata/Srba
58
61%
su u stvari prikriveni Bošnjaci
8
8%
 
Total votes: 95

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Bosanci i Hercegovci

Post by klif » 05/03/2007 12:12

Bosanci i Hercegovci su lica rođena od roditelja Bosanaca i Hercegovaca odnosno od strane pripadnika nekog od konstitutivnih BH naroda bez obzira gdje žive ili lica kojima je ili koja su svjesno odabrala BiH kao jedinu domovinu, svjesni svih bosanskohercegovačkih istorijskih, religijskih, kulturnih, ideoloških ili drugih osobenosti i različitosti, sposobni i voljni da u sebi integriraju i sintetiziraju svaku postojeću bosanskohercegovačku osobenost i različitost, te opredjeljena i istrajna u odluci da u BiH na ravnopravnoj osnovi žive sa svima koji su jednako otvoreni, tolerantni, spremni na dijalog kao i oni.

Kao rezultat tog procesa sinteze i unutrašnje integracije različitih vrijednosnih sistema koji su BiH u toku njegog dugog razvoja postali imanentni, Bosanci i Hercegovci su stvorili jedan specifičan oblik svijesti o pripadnosti i poimanju domovine BiH, što je dovelo do stvaranja jednog tipičnog i sveobuhvatnog - bosanskohercegovačkog - vrijednosnog i životnog sistema.

Upravo ih taj sveobuhvatni subjektivni kvalitet nakon okončanog procesa unutrašnje sinteze i integracije svih bosanskohercegovačkih osobenosti i različitosti čini zasebnim i jedinstvenim, čini ih Bosancima i Hercegovcima.


Odnos Bosanaca i Hercegovaca prema

Državi BiH

Bosanci i Hercegovci smatraju BiH jedinom domovinom. Privrženi su parlamentarnoj demokratiji, okrenuti su Evropi čije najprogresivnije ideje i vrijednosti smatraju svojima.

Međusobnom odnosu

Bosanac i Hercegovac neće nikada ni pomisliti na to da ugrozi, založi ili na bilo koji način dovede u pitanje život drugog Bosanca i Hercegovca, a pogotovo ne u svrhu ostvarivanja bilo kakvih političkih, vjerskih, ideoloških ili nekih drugih interesa.

Bosanci i Hercegovci su najiskrenije opredijeljeni za najviši stepen međusobne solidiranosti i to u svakoj sferi života, a lične karakteristike i osobenosti koje im eventualno omogućuju lakši pristup drugim državama (na političkom, ekonomskom, kulturnom itd. planu) koriste za ostvarivanje dobrobiti svih Bosanaca i Hercegovaca.

Religiji

Bosanac i Hercegovac prihvata činjenicu postojanja tri ravnopravne i jednakovrijedne religije – islamske, katoličke, pravoslavne – u BiH i iskreno se saglašava s njihovim postojanjem.

Bosanac i Hercegovac smatra činjenicu postojanja tri pobrojane religije najvećim bogatstvom koje oplemenjuje njega i njegov život, a nikako kao osnov za bilo kakve podjele ili isključivosti u BiH.

Bosanac i Hercegovac koji je religiozan slobodno odlučuje o svojoj religiji i ispoljavanju iste, a to čini na način da svoju religioznu opredijeljenost tretira isključivo kao dio svog bića, a javno i privatno iskazuje najprije najdublje poštovanje za druge religije, pa tek onda za svoju.

Bosanac i Hercegovac koji je pripadnik neke druge od pobrojanih religija ispoljava svoju religiju na jednak način kao i pripadnici tri dominantne BH religije, te biva tretiran na isti način.

Bosanac i Hercegovac koji nije religiozan iskazuje prije svega najdublje poštovanje za religiozne, pa tek onda za sebi slične i sebe.

Istoriji

Bosanac i Hercegovac je svjestan svih istorijskih uzroka koje su u njegovom tkivu dovele do osobenosti i različitosti koje ga karakteriziraju. On u njima ne traži opravdanje ili osnov za podjele, nego uči iz njih da bi mu se ne bi ponovile, te mu služe kao osnov za daljnje međusobno približavanje.

On pokazuje najiskrenije razumijevanje za istorijske nedaće onog Bosanca i Hercegovca koji je zbog svoje religijske pripadnosti, nekog drugog životnog nazora ili iz drugog razloga bio doveden – u bilo kojem dijelu istorijskog razvoja – u neravnopravan položaj, te zbog toga bio izložen lošem tretmanu od strane stranih ili domaćih vladara ili sistema i solidariše se s njim, tako da rezultate tih negativnosti neće nikada zloupotrijebiti u odnosu prema drugim Bosancima i Hercegovcima, a pogotovo ne s ciljem ostvarivanja bilo kakve materijalne ili nematerijalne koristi ili interesa.

Kulturi

Bosanac i Herecegovac tretira kulturno nasljeđe svih naroda BiH i svih religija koje su imale utjecaja na razvoj BiH kao svoje.

Budućnosti

Bosanac i Hercegovac se nalazi u stalnom kritičkom dijalogu sa svojim cjelokupnim okruženjem. Na osnovu toga svakodnevno preispituje, kritički sagledava i eventualno koriguje svoj odnos prema ljudima i svijetu oko sebe, a prije svega sa samim sobom.

Sve što je napisano u muškom rodu se podjednako odnosi i na ženski.

Ovako ja doživljavam Bosance i Hercegovce. Jasno mi da nisam rekao ništa novo i da mnogo nas ovo svakodnevno živi, ali sam imao potrebu ovo reći, jer su me na forumu već pitali šta je to “Bosanac i Hercegovac”.

Moje viđenje je amatersko i nedorečeno, ali je iskreno.


User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 05/03/2007 12:21

Ja sam Bosanac.... samo mi ova vještački stvorena država i svi ovi klero-fašisti u raznim političkim strankama... uglavnom usko-zaštitničkim ali mafijaškim i lopovskim u isto vrijeme.... ne daju da se tako izjašnjavam....

Ja jesam Bosanac.... Hercegovac nisam ali imam dosta prijatelja i drugova koji jesu..... i ako se ikako možemo dijeliti, osim na ljude i neljude... to jest na Hercegovce i Bosance....naravno na pitare i košpicare....

Nonsense
Posts: 25
Joined: 27/02/2007 10:26
Location: Galiè, Hercegovina

Post by Nonsense » 05/03/2007 13:29

Bi trebali postati jedini konstitutivni narod i time zamijeniti konstitutivnost Bo¹njaka/Hrvata/Srba... :roll: :lol: :zzzz:

masko33
Posts: 32
Joined: 07/01/2007 18:24

Post by masko33 » 05/03/2007 13:42

Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 05/03/2007 13:43

Nek si nam rekao.

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 05/03/2007 14:37

.... Dobro si rekao ovim pionirima... ovim ljudima koji su svoj stav oblikovali na osnovu medijske iskrivljene slike, na osnovu stavova svog gradića mahala svojih... , svojih uskogrudih komšija... nikako ne na činjenicama... na istini, na istoriji il na povijesti....ma ne ni na iskustvu

Nikom niko ne brani da bude vjerski nastrojen il da gaji ta osjećanja... no ja iako nisam Bošnjak osjećam se Bosancem i pravo mi je krivo što mi današnja vlast ne dozvoljava da se izjašnjavam tako.... njima hvala a Vi svi koji mislite za sebe da ste veliki Bošnjaci, Hrvati il Srbi... pogledajte kako živi komšija vaš, on je vaš bližnji... zapitajte se vi licemjerni vjernici šta govore vem te duhovne knjige... jel tamo piše, ne ukradi, ne ubij... jer naši političari na pravi način inplementiraju tu logiku dok bjesomučno kradu i lažu... i jel u duhovnim knjigama propisano jest ko je veći vijernik od koga.....

Dok nam sve više ljudi odlazi iz države naši kvazi zaštitnici se kunu u svoje vjerske skupine... a te iste skupine se svakim danom prorjeđuju....

Nek smo gladni i nepismeni samo nek vjerujemo.... to je parola naših tumača religije.....

Ja jesam Bosanac..., a neki i nek nisu...

Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Post by Maksim » 05/03/2007 15:57

masko33 wrote:Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode


Prije 150 godina je postojao i glupi pokusaj da se dio Bosanaca izjasnjava kao Hrvati i to se stvarno desi. Mislis da sirim propagandu? Nisam ovo ja izjavio, nego malo listaj u franjevackim arhivima i knjigama Ivana Lovrenovica koji se dobrim dijelom i sluzi franjevackim izvorima.

Ja sam za bosanstvo, ali to je utopija i zbilja mozda glupi pokusaj stvaranje bosanske nacije. No, ja cu dalje ostati Bosanac pa cemo vidjeti tko ce prije nestati, ja ili BiH.

masko33
Posts: 32
Joined: 07/01/2007 18:24

Post by masko33 » 05/03/2007 16:23

Prije 150 godina je postojao i glupi pokusaj da se dio Bosanaca izjasnjava kao Hrvati i to se stvarno desi. Mislis da sirim propagandu? Nisam ovo ja izjavio, nego malo listaj u franjevackim arhivima i knjigama Ivana Lovrenovica koji se dobrim dijelom i sluzi franjevackim izvorima.

Ja sam za bosanstvo, ali to je utopija i zbilja mozda glupi pokusaj stvaranje bosanske nacije. No, ja cu dalje ostati Bosanac pa cemo vidjeti tko ce prije nestati, ja ili BiH.[/quote]
Pa tebi i takvim kao ti nitko ne brani da budete bosanci , nego odkud vama ta potreba ,da i druge nagovarate da se isto osjecaju kao vi.Nije li to licemjerno .To baca jaku sumnju na vasu iskrenost.
Al interesantno kako ja ne upoznah niti jednog Hrvata koji ce ti reci da je Bosanac .Kako to ? Nego uvijek nekakav Bosnjak je cuo kako ima jedan moj susjed on je kao Hrvat a kao Bosanac katolik bla bla .Pa kako to ja nikad da naletim na takvog.

furlan
Posts: 1078
Joined: 05/11/2004 13:13
Has thanked: 1 time

Post by furlan » 05/03/2007 16:28

Ma to ti je ona "Da se Vlasi ne dosjete"Ali ne mogu ovi podmukli forumasi mudrog Latina prehebati. :D :D

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 05/03/2007 16:43

Po tvojim definicijama ja sam sigurno to što ti zoveš "hrvatom"... kad se upoznamo otvoriti ću ti oči..,..i tad ćeš vidjeti da ima tih što se izjašnjavaju kao Bosanci i pri tome ne tjeraju nikog drugog.....

Živili...!!!!

Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Post by Maksim » 06/03/2007 00:29

Marco-x wrote:
maksim wrote:
masko33 wrote:Prije 150 godina je postojao i glupi pokusaj da se dio Bosanaca izjasnjava kao Hrvati i to se stvarno desi. Mislis da sirim propagandu? Nisam ovo ja izjavio, nego malo listaj u franjevackim arhivima i knjigama Ivana Lovrenovica koji se dobrim dijelom i sluzi franjevackim izvorima.

Ja sam za bosanstvo, ali to je utopija i zbilja mozda glupi pokusaj stvaranje bosanske nacije. No, ja cu dalje ostati Bosanac pa cemo vidjeti tko ce prije nestati, ja ili BiH.

Pa tebi i takvim kao ti nitko ne brani da budete bosanci , nego odkud vama ta potreba ,da i druge nagovarate da se isto osjecaju kao vi.Nije li to licemjerno .To baca jaku sumnju na vasu iskrenost.
Al interesantno kako ja ne upoznah niti jednog Hrvata koji ce ti reci da je Bosanac .Kako to ? Nego uvijek nekakav Bosnjak je cuo kako ima jedan moj susjed on je kao Hrvat a kao Bosanac katolik bla bla .Pa kako to ja nikad da naletim na takvog.


Moj Maksime prije 150 godina, ne bi nijedne formirane nacije na ovim našim prostorima u obliku, kakvim ih danas poznajemo. Čak u Muenchenu Bavarci se nisu osjećali Nijemcima, a ni Talijani bome nisu imali zajednički nazivnik o svjesnosti osjećaja zajedništva i nacionalne pripadnosti.
Dva različita povijesna konteksta staviti u usporedbu, stvarno je nigdje veze.
I začudo BH Hrvati tada bez sile ili bez ikakvih obećanih povlastica odjednom objeručke prihvatiše hrvatstvo ili je možda i prije bio osjećaj zajedništva, pa samo nacionalna svijest sazrila kad su stekli uvjeti za to.

A i ja @Masko ne vidjeh ovo što je boldirano u tvom postu, iako vjerujem da ima, samo ne znam kakve to veze ima sa hrvatskim nacionalnim identititom u BiH. Ima Hrvata islamske vjeroispovjesti u Velikoj Kladuši, u Hercegovini, pa ćemo sad izuzetke predstavljati kao pravila :lol:

Nacionalni osjećaj je stvarno duboko privatna stvar svake individue...


Marco, ja ne osporavam nekome da ze izjasnjava kao Hrvat ili Bosnjak ili Srbin. Sam kazes, prije 150 godina se nisu ni afirmirale nacije sa ideolosko-etnickom podlogom kako nam je to danas poznato. To je tocno. No, odkud onda da si ti toliko svjestan kao Hrvat? Nije poznato da su se bosanski Hrvati tako izjasnjavali i trebalo je dugo dok su se bosanski katolici integrirali u hrvatstvo. Neka, sto fali. No, jeli to treba da bude svaki razlog da se bosanski Hrvati stide svog bosanstva (ne u etnickom smislu naravno) zato sto je to od njih velikohrvatski sanjar Tudjman ocekivao od njih ne spoznavajuci da ih Tudjman s time stavlja u drugi red? Ne znam da li si primijetio, ali moguce je biti Hrvat i voljeti BiH i osjecati se Bosancem ili Hercegovcem.

I ne zaboravi, one legende o stoljecu sedmom, to ne moze biti dio jedne ozbiljne diskusije. Pogotovo o podrijetlu Hrvata su zahvaljujuci raznim politickim okolnostima nastale raznovrsne teorije koje su vec ridikulozne i ocito u sluzbi kokejakvih ideologija. Evo zadnja igra sa Hrvatima je pocela o ponovnoj reformi hrvatskog jezika odnosno jos veceg unakazenja ovog jezika s starim ciljem artificionalnog i sto veceg razgranicenja od drugih juznih Slavena. Pocelo je sve sa iranskom teorijom o podrijetlu Hrvata i evo gledaj dokle sve dolazi. Jer Hrvati trebaju da budu toliko glupi ljudi da jedini u svijetu misle da su podrijetlom Arijevci?

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 06/03/2007 06:50

Bosanci (i Hercegovci ?) bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod. Ne zato sto je konstitutivnost istih pozitivna ili negativna, nego zato sto ne postoji osnov po kojem bi se moglo negirati konstitutivnost Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Lica koja se smatraju Bosancima po nacionalnosti, svojim izborom jacaju drzavu, ali svoj status trebaju formalno-pravno ozakoniti bez negiranja identiteta drugih, koji svidjalo se to nekom ili ne, nece postati manjine u BiH.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 06/03/2007 13:37

Jastreb35 wrote:Bosanci (i Hercegovci ?) bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod. Ne zato sto je konstitutivnost istih pozitivna ili negativna, nego zato sto ne postoji osnov po kojem bi se moglo negirati konstitutivnost Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Lica koja se smatraju Bosancima po nacionalnosti, svojim izborom jacaju drzavu, ali svoj status trebaju formalno-pravno ozakoniti bez negiranja identiteta drugih, koji svidjalo se to nekom ili ne, nece postati manjine u BiH.


Da nije malo licemjerno optuzivati nekoga koga negiraju vec petnaest godina, ko nema nikakva prava u vlastitoj drzavi, da negira one koji su sebe nametnuli i drze se toliko cvrsto jer su svjesni da ako padnu jedni padaju i drugi i treci?

gradjani svijeta
Posts: 180
Joined: 23/01/2007 07:31

Post by gradjani svijeta » 06/03/2007 13:40

Ljudska glupost je beskrajna. Dokle god budemo Srbi/Hrvati/Bosnjaci moci ce manipulirati nama. Da smo Bogo svi Bosanci i hercegovci, razlicitih vjeroispovjesti i/ili ateisti, bolje bi nam bilo.

gradjani svijeta
Posts: 180
Joined: 23/01/2007 07:31

Post by gradjani svijeta » 06/03/2007 13:42

ja sam licno imala problem jer sam se htjela izjasniti kao Bosanka prilikom izrade licne karte. I lijepo mi je receno da ne mogu biti Bosanka i sta se tu foliram i komplikujem...ja pomenuh ljudska prava, pravo na izjasnjavanje i td, no vidjeh da govorim sa slijepim i gluhim...

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 06/03/2007 13:53

masko33 wrote:Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode


Pa sta tebi to toliko smeta? U cemu je problem?

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Re: Bosanci i Hercegovci

Post by rashid » 06/03/2007 13:56

klif wrote:Bosanci i Hercegovci su lica rođena od roditelja Bosanaca i Hercegovaca odnosno od strane pripadnika nekog od konstitutivnih BH naroda bez obzira gdje žive ili lica kojima je ili koja su svjesno odabrala BiH kao jedinu domovinu, svjesni svih bosanskohercegovačkih istorijskih, religijskih, kulturnih, ideoloških ili drugih osobenosti i različitosti, sposobni i voljni da u sebi integriraju i sintetiziraju svaku postojeću bosanskohercegovačku osobenost i različitost, te opredjeljena i istrajna u odluci da u BiH na ravnopravnoj osnovi žive sa svima koji su jednako otvoreni, tolerantni, spremni na dijalog kao i oni.

Kao rezultat tog procesa sinteze i unutrašnje integracije različitih vrijednosnih sistema koji su BiH u toku njegog dugog razvoja postali imanentni, Bosanci i Hercegovci su stvorili jedan specifičan oblik svijesti o pripadnosti i poimanju domovine BiH, što je dovelo do stvaranja jednog tipičnog i sveobuhvatnog - bosanskohercegovačkog - vrijednosnog i životnog sistema.

Upravo ih taj sveobuhvatni subjektivni kvalitet nakon okončanog procesa unutrašnje sinteze i integracije svih bosanskohercegovačkih osobenosti i različitosti čini zasebnim i jedinstvenim, čini ih Bosancima i Hercegovcima.


Odnos Bosanaca i Hercegovaca prema

Državi BiH

Bosanci i Hercegovci smatraju BiH jedinom domovinom. Privrženi su parlamentarnoj demokratiji, okrenuti su Evropi čije najprogresivnije ideje i vrijednosti smatraju svojima.

Međusobnom odnosu

Bosanac i Hercegovac neće nikada ni pomisliti na to da ugrozi, založi ili na bilo koji način dovede u pitanje život drugog Bosanca i Hercegovca, a pogotovo ne u svrhu ostvarivanja bilo kakvih političkih, vjerskih, ideoloških ili nekih drugih interesa.

Bosanci i Hercegovci su najiskrenije opredijeljeni za najviši stepen međusobne solidiranosti i to u svakoj sferi života, a lične karakteristike i osobenosti koje im eventualno omogućuju lakši pristup drugim državama (na političkom, ekonomskom, kulturnom itd. planu) koriste za ostvarivanje dobrobiti svih Bosanaca i Hercegovaca.

Religiji

Bosanac i Hercegovac prihvata činjenicu postojanja tri ravnopravne i jednakovrijedne religije – islamske, katoličke, pravoslavne – u BiH i iskreno se saglašava s njihovim postojanjem.

Bosanac i Hercegovac smatra činjenicu postojanja tri pobrojane religije najvećim bogatstvom koje oplemenjuje njega i njegov život, a nikako kao osnov za bilo kakve podjele ili isključivosti u BiH.

Bosanac i Hercegovac koji je religiozan slobodno odlučuje o svojoj religiji i ispoljavanju iste, a to čini na način da svoju religioznu opredijeljenost tretira isključivo kao dio svog bića, a javno i privatno iskazuje najprije najdublje poštovanje za druge religije, pa tek onda za svoju.

Bosanac i Hercegovac koji je pripadnik neke druge od pobrojanih religija ispoljava svoju religiju na jednak način kao i pripadnici tri dominantne BH religije, te biva tretiran na isti način.

Bosanac i Hercegovac koji nije religiozan iskazuje prije svega najdublje poštovanje za religiozne, pa tek onda za sebi slične i sebe.

Istoriji

Bosanac i Hercegovac je svjestan svih istorijskih uzroka koje su u njegovom tkivu dovele do osobenosti i različitosti koje ga karakteriziraju. On u njima ne traži opravdanje ili osnov za podjele, nego uči iz njih da bi mu se ne bi ponovile, te mu služe kao osnov za daljnje međusobno približavanje.

On pokazuje najiskrenije razumijevanje za istorijske nedaće onog Bosanca i Hercegovca koji je zbog svoje religijske pripadnosti, nekog drugog životnog nazora ili iz drugog razloga bio doveden – u bilo kojem dijelu istorijskog razvoja – u neravnopravan položaj, te zbog toga bio izložen lošem tretmanu od strane stranih ili domaćih vladara ili sistema i solidariše se s njim, tako da rezultate tih negativnosti neće nikada zloupotrijebiti u odnosu prema drugim Bosancima i Hercegovcima, a pogotovo ne s ciljem ostvarivanja bilo kakve materijalne ili nematerijalne koristi ili interesa.

Kulturi

Bosanac i Herecegovac tretira kulturno nasljeđe svih naroda BiH i svih religija koje su imale utjecaja na razvoj BiH kao svoje.

Budućnosti

Bosanac i Hercegovac se nalazi u stalnom kritičkom dijalogu sa svojim cjelokupnim okruženjem. Na osnovu toga svakodnevno preispituje, kritički sagledava i eventualno koriguje svoj odnos prema ljudima i svijetu oko sebe, a prije svega sa samim sobom.

Sve što je napisano u muškom rodu se podjednako odnosi i na ženski.

Ovako ja doživljavam Bosance i Hercegovce. Jasno mi da nisam rekao ništa novo i da mnogo nas ovo svakodnevno živi, ali sam imao potrebu ovo reći, jer su me na forumu već pitali šta je to “Bosanac i Hercegovac”.

Moje viđenje je amatersko i nedorečeno, ali je iskreno.


A tebi svaka cast!

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Post by klif » 06/03/2007 14:12

Slažem se da je narodna pripadnost privatno određenje svakog pojedinca, te da se pri "donošenju" te odluke svako od nas duboko suočava sa samim sobom. Nametati nekome bilo kakvo određenje narodne pripadnosti sa kojom se pojedinac ne može ili ne želi poistovjetiti je nemoguć, a i potpuno besmislen posao.

Živimo u svijetu u kojoj narodna, a u većini slučajeva iz toga izvedena i nacionalna, pripadnost, htjeli mi to ili ne, igra vrlo važnu ulogu u mnogim sferama života. Za neke stvari je čak odlučujuća. Ako si pripadnik "pogrešnog" naroda ili/i nacije, mogu ti se desiti neke stvari, ako nisi pripadnik nekog naroda ili/i nacije, neke ti se stvari jednostavno neće desiti ili ih nećeš moći ostvariti ili doživjeti.

Pobornik sam ideje da bi Bosanci i Hercegovci, kao narod, u Bosni Hercegovini trebali dobiti konstitutivnost, bez diranja u ičija stečena prava, jer smatram da postoji mnogo ljudi u i van BiH koji ne žele ili ne mogu da se poistovjete sa njihovim svrstavanjem u Bošnjake/Hrvate/Srbe, a pošto nemaju "narod" bivaju, uglavnom po inerciji ili na osnovu imena, od strane "trojice" svrstani u neku od tri postojeće odrednice ili im bude velikodušno ponuđena skupina "ostalih".

Slažem se da "negativna definicija" jednog naroda nije svrsishodna i da nije dovoljno reći da, pošto ne želim biti ili nisam Bošnjak/Hrvat/Srbin, automatski postajem Bosanac i Hercegovac. To jednostavno nije istina. Pripadnost narodu i svijest o pripadnosti jednom narodu je mnogo složenija stvar.

Svrstavam se u kategoriju Bosanca i Hercegovca, jer smatram (cijelu) BiH svojom domovinom. Iako sam naziv za narod – Bosanac i Hercegovac – zvuči komplikovano i čudno, on je neminovnost, jer je i sama država komplikovana i čudna. Bošnjak/Hrvat/Srbin ne priznaje tu komplikovanost i "čudesnost" zemlje BiH. On sebi pojednostavljuje "posao" do kraja, da bi, za svaki slučaj ili zlu ne trebalo, mogao "vući linije" po BiH. I kako god da oni to uspješno zamagle i zabašure u neku od "prihvatljivih" teza, suština ostaje ista. Podjela. Ja prosto ne želim učestvovati u tome, a za čekanje na njihovo eventualno "srastanje" u jedinstvenu bosanskohercegovačku naciju, nemam vremena.

Bude li se demokratskim putem promijenio naziv državi, promijeniće se i ime moga naroda. Budu li ukinuli BiH daljnjim crtanjem ili podebljavanjem linija ukinuće i mene. A ja neću biti ni prvi ni posljednji apatrid na ovom svijetu.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 06/03/2007 17:06

_BosanaC wrote:
Jastreb35 wrote:Bosanci (i Hercegovci ?) bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod. Ne zato sto je konstitutivnost istih pozitivna ili negativna, nego zato sto ne postoji osnov po kojem bi se moglo negirati konstitutivnost Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Lica koja se smatraju Bosancima po nacionalnosti, svojim izborom jacaju drzavu, ali svoj status trebaju formalno-pravno ozakoniti bez negiranja identiteta drugih, koji svidjalo se to nekom ili ne, nece postati manjine u BiH.


Da nije malo licemjerno optuzivati nekoga koga negiraju vec petnaest godina, ko nema nikakva prava u vlastitoj drzavi, da negira one koji su sebe nametnuli i drze se toliko cvrsto jer su svjesni da ako padnu jedni padaju i drugi i treci?


Svoja prava obezbjedi konstitutivnoscu Bosanaca, a ne oduzimanjem konstitutivnosti Srbima ili Bosnjacima. Jako jednostavno kolega.

User avatar
Suicidal Siberian
Posts: 1109
Joined: 30/11/2006 14:07

Post by Suicidal Siberian » 06/03/2007 17:07

Jastreb35 wrote:
_BosanaC wrote:
Jastreb35 wrote:Bosanci (i Hercegovci ?) bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod. Ne zato sto je konstitutivnost istih pozitivna ili negativna, nego zato sto ne postoji osnov po kojem bi se moglo negirati konstitutivnost Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Lica koja se smatraju Bosancima po nacionalnosti, svojim izborom jacaju drzavu, ali svoj status trebaju formalno-pravno ozakoniti bez negiranja identiteta drugih, koji svidjalo se to nekom ili ne, nece postati manjine u BiH.


Da nije malo licemjerno optuzivati nekoga koga negiraju vec petnaest godina, ko nema nikakva prava u vlastitoj drzavi, da negira one koji su sebe nametnuli i drze se toliko cvrsto jer su svjesni da ako padnu jedni padaju i drugi i treci?


Svoja prava obezbjedi konstitutivnoscu Bosanaca, a ne oduzimanjem konstitutivnosti Srbima ili Bosnjacima. Jako jednostavno kolega.


Tacno.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 06/03/2007 17:08

Jastreb35 wrote:
_BosanaC wrote:
Jastreb35 wrote:Bosanci (i Hercegovci ?) bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod. Ne zato sto je konstitutivnost istih pozitivna ili negativna, nego zato sto ne postoji osnov po kojem bi se moglo negirati konstitutivnost Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Lica koja se smatraju Bosancima po nacionalnosti, svojim izborom jacaju drzavu, ali svoj status trebaju formalno-pravno ozakoniti bez negiranja identiteta drugih, koji svidjalo se to nekom ili ne, nece postati manjine u BiH.


Da nije malo licemjerno optuzivati nekoga koga negiraju vec petnaest godina, ko nema nikakva prava u vlastitoj drzavi, da negira one koji su sebe nametnuli i drze se toliko cvrsto jer su svjesni da ako padnu jedni padaju i drugi i treci?


Svoja prava obezbjedi konstitutivnoscu Bosanaca, a ne oduzimanjem konstitutivnosti Srbima ili Bosnjacima. Jako jednostavno kolega.


Znas ti dobro o cemu ja pricam...

DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

Post by DONY » 06/03/2007 17:12

masko33 wrote:Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode


od kada si CROAT... :-)

masko33
Posts: 32
Joined: 07/01/2007 18:24

Post by masko33 » 06/03/2007 17:38

DONY wrote:
masko33 wrote:Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode


od kada si CROAT... :-)

Od kada sam rodjen ! Mi Hrvati nemamo problema sa nacionalnim osjecajima
kao Bosnjaci pardon Bosanci buhah.Uvijek smo znali tko smo i sta smo u nacionalnom i vjerskom smislu.U to nemoj sumnjat.

User avatar
sinus
Posts: 1658
Joined: 22/01/2007 23:33
Location: 위치 알 수없는 추가 통보가있을 때까지
Contact:

Post by sinus » 06/03/2007 19:28

Katolik je Hrvat iz Bosne ??? A šta je onda Musliman koji je rođen i živi u Hrvatskoj??Bosanac??

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Post by klif » 06/03/2007 19:45

masko33 wrote:
masko33 wrote:Mada sam Hrvat al nakon sta procitah ovaj tekst , od danas sam Bosnjak pardon Bosanac hahahaha
O boze!! dokle vise ovi glupi , jadni pokusaji stvaranja nekakve bosanske nacije.Ne pije vam to vode

Od kada sam rodjen ! Mi Hrvati nemamo problema sa nacionalnim osjecajima
kao Bosnjaci pardon Bosanci buhah.Uvijek smo znali tko smo i sta smo u nacionalnom i vjerskom smislu.U to nemoj sumnjat.


Pošto govoriš u ime svih Hrvata i imaš detaljan uvid u njihove (nacionalne) osjećaje, jer ste, kako kažeš, a u što ne sumnjam, uvijek znali tko ste i šta ste u nacionalnom i vjerskom smislu, polazim od toga da si u stanju da meni, Bosancu i Hercegovcu, kojeg ismijavaš i kojem imputiraš probleme sa nacionalnim osjećajima (sic), u ime svih Hrvata, čiji si glasnogovornik na ovoj temi, jednostavnim riječima, na hrvatskom jeziku, objasniš kakav je to osjećaj biti Hrvat.

Šta podrazumijeva, a šta isključuje hrvatstvo shvaćeno na način na koji ga ti doživljavaš? Koje su osnovne životne vrijednosti jednog Hrvata odnosno kojem se vrijednosnom sustavu smatra obveznim? Šta je to što ga, posmatrano u nacionalnom smislu, bitno razlikuje od jednog Bosanca i Hercegovca, Bošnjaka, Srbina?

PS. Ako ti je ispod časti da pismenim putem obrazlažeš svoje stavove pred jednim Bosancem i Hercegovcem, zamisli da ti je isto pitanje postavio jedan Nijemac ili Englez i da se njemu obraćaš.

Post Reply