Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
shana_majka

#276 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by shana_majka »

gospodar kuglastih munja wrote:
shana_majka wrote:@gospodaru, al' znash cega, nisam pismen ni shkolovan(na zalost) tako da sam Boshnjak, a moju majku ne spominji ni figurativno (ne znam stranjski,mozda je ta rijec uvrijedljiva)
Zao mi je sto ti to ne razumijes, ali,razumjece vecina.

Tebi nisam nista direktno porucio, pa tako ni tu figurativnu psovku.
Ziv Ti i zdrav bio, skont'o sam ,nego, drz' se Alije i IZ , a druge ne mijeshaj... :D ;-)
xyz2007

#277 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

Tema "Bosanska Nacija" je zakljucana a ponudjen je ovak link "Bosanci i Hercegovci kao 4. Konstitivan narod u BIH" :roll:

Tema "Bosanska nacija" i "Konstitutivnost Bosanaca u ustavu" ne diskutuje isti problem. U jednoj temi nacija je subjekt rasprave a u drugoj konstitutivnost.

To su 2 teme i 2 razlicita problema.

To bi isto bilo kao kad bi mi temu "Hrvatska Nacija" zakljucali pa ponudili link "Hrvati kao konstitutivni 4. narod".
Den

#278 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

100% sam ZA da Bosanci budu kao 4. konstutivni narod. Ali ako neki pametnjakovici misle da ce to Bosanstvo znaciti dizanje Titove slike i dizanje u nebesa Jugoslaviju ili sta ja znam onda cu biti medu prvima koji ce se suprostaviti tom Bosanstvu. Ako ce Bosanstvo znaciti da ce ljudi biti svjesni nase Bosanske istorije od Banevine, kraljevine Bosne i njihovih kraljeva Banova i Bosanskih heroja posle Kraljevine koji su se borili za samostalnu Bosnu kao sto su Husein Kapetan Gradascevic. U tom slucaju ja sam za to Bosanstvo i to Bosanstvo ce nama Bosancima biti puno jaci mac za borbu nase drzave u ovoj evropi u kojoj je nacionalnost i nacija uvijek bila jako vazna. To Bosnjakstvo i balezganje o Bogumilima (koji su se-kao eto- molili 5 puta na dan "isto kao muslimani") i novokomponovane istorije radi dnevnopolitickih ciljeva SDA da preko noci osvijeste Bosanski narod (koji od srednjeg vijeka nije ima drzavu svoju), moze samo Bosnu odvuci u propast.
polumasni

#279 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by polumasni »

ja sam protiv konstitutivnih naroda.. svi trebamo biti gradjani sa jednakim pravima bez obzira na nacionalnost.
xyz2007

#280 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

polumasni wrote:ja sam protiv konstitutivnih naroda.. svi trebamo biti gradjani sa jednakim pravima bez obzira na nacionalnost.
Pa tako imaju i Srbija i Hrvatska. Kao i sve druge zapadne drzave. MI NAROD BOSNE I HERCEGOVINE ( bez ikakvog navodjenja ko se podrazumjeva pod tim narodom - pa sasvim je jasno da se podrazumjeva na narod BIH - nema potrebe nabrajati )
Den

#281 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

polumasni wrote:ja sam protiv konstitutivnih naroda.. svi trebamo biti gradjani sa jednakim pravima bez obzira na nacionalnost.
Pa i ja sam za to ali sta ako 50% tih Gradana (Srbi i Hrvati) to nece? :wink:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:05, edited 2 times in total.
Den

#283 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

jOFLA wrote:
Den wrote:
Jest, samo... ima i tamo ljudi, u RS na primjer koje lično znam, koji su za tu istu ideju, ali ne smiju reći. Ode glava.
Pa ima maksimalno 5% :-)
xyz2007

#284 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

E to ne mozemo znati jel 5% dok ne upitamo narod. Ne mozemo pretpostavljati. Zato i smatram da je u redu imati ankete i diskusije sa Bosanac u kategoriji da se ocjeni situacija kako se ljudi osjecaju.
Den

#285 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

xyz2007 wrote:E to ne mozemo znati jel 5% dok ne upitamo narod. Ne mozemo pretpostavljati. Zato i smatram da je u redu imati ankete i diskusije sa Bosanac u kategoriji da se ocjeni situacija kako se ljudi osjecaju.
..Ako ima vise od 0.5% pravoslavaca u Bosni koji se ne osjecaju Srbima vec Bosancima onda neka me siluju :D
xyz2007

#286 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

Den wrote:
xyz2007 wrote:E to ne mozemo znati jel 5% dok ne upitamo narod. Ne mozemo pretpostavljati. Zato i smatram da je u redu imati ankete i diskusije sa Bosanac u kategoriji da se ocjeni situacija kako se ljudi osjecaju.
..Ako ima vise od 0.5% pravoslavaca u Bosni koji se ne osjecaju Srbima vec Bosancima onda neka me siluju :D
Ima naravno da ima. Nacionalne vodje u BH generalno guraju Bosanske pravoslavce u Srbe samo zato sto se zovu Aleksandar, Pero, Dejan itd. Imate Bosanskih pravoslavaca i katolika koji su bili u Armiji BIH 100% za odbranu cjelokupne Bih.

Pripadnost religiji nije pokazatelj ko vam je neprijatelj drzave. Vec njegovo politicko samo-opredjeljenja. Recimo Emir Kusturica je Bosanac musliman ali on se opredjelio da bude Srbin pravoslavac. Ma hajde sto se on opredjleio za to to je njegova stvar nego se on opredjelio za srpsku ideologiju.

Osoba moze imati oca Crnogorca a Majku Srpkinju pa se opet moze se samovoljno deklarisati kao Bosanac. Recimo rodjen je u Bosni.

Svaka osoba odlucuje sama o tome. Sve u zavisnosti kako se ko osjeca. Ali ako mu se neda to pravo a narod ga gura u Srbe iako on kaze 100 puta ja sam Bosanac pravoslavac onda nije fer prema njemu jer mu se negira njegova pripadnost u sopstvenoj drzavi.

Ja imam u stvari druga on je Bosanac musliman ali majka mu je Bosanka pravoslavka, otac Bosanac musliman. On je imao muslimansko ime a brat mu je imao medjunarodno ime.

Kad su cetnici uhvatili njegovog brata, jos je mali dijete bio - iako nije imao muslimansko ime - zakolju ga. Neznam koliko je imao godina, mozda 16. ili 17. To njegova mama Bosanka pravoslavne vjere nikad nije oprostila Srbima.

Jer njeno dijete je stradalo bez razloga. Niti je bio u politickim partijama, niti je znao sta se zaista desava.

A imam drugog druga otac mu je Bosanac musliman a mama mu je Srbijanka iz Beograda. On ima muslimansko ime, izjasnjava se kao Bosanac i pobozan je.

Mama zivjela u Sarajevu preko 30+ godina i odgojila ga, prica ekavski 100% nije promjenila akcenat - a on prica Bosanski maternjim i izjasnjava se kao Bosanac musliman. Bio u Armiji BH i nema sansi da bi se ikad odrekao Sarajeva , svoje nacije i svog naroda.

Znaci ne mozemo znati i ne trebamo ljude zbog religije razdvajati nacionalno.
Last edited by xyz2007 on 13/04/2008 07:39, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:05, edited 2 times in total.
xyz2007

#288 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

Skye wrote:Evo ovako: s obzirom na činjenicu da svaki put kada se od mene traži da se na nekom komadu papira izjasnim koje sam nacionalnosti, tj. kojem narodu pripadam(a u nas mašala može se probrati, široke mogućnosti, 3 osnovna plus manjine) ja vam fino napišem Bosanka.
I nikad neću zaboraviti prije nekih 5 godina, bila sam drugi srednje i svi učenici dobili papir da ga ispune; osnovni podaci onih koji pohađaju školu trebali da se unesu u bazu podataka - i ja napišem BOSANKA u onom odjeljku za nacionalnost(by the way jedina od nas 33 u razredu). Kad dolazi ti meni pedagogica(ne pitajte zašto se pedagog škole bavi tim tehničkim stvarima, nažalost jedina je koja je u toj školi nešto i radila) i kaže mi da imam dvije opcije: ili da se izjasnim kao Bošnjak/inja, ili da ostane ovako kako jeste, s tim da će me onda strpat u grupu 'ostalih'. Naravno, nije mi padalo napamet da išta mijenjam, nemam ništa protiv bilo koje skupine naroda na kugli zemaljskoj, no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači. Opet da napomenem - nemam ništa protiv onih koji sebe vide kao sljedbenike određenih opredjeljenja i struja u ovoj državi ali bez mene, molim.

E sad, nemam ništa ni protiv 'ostalih', ali imam problem što me u rođenoj državi - gdje sam odrasla, provela doadašnjih 20 godina života i planiram umrijeti, koju smatarm jedinom domovinom, imam samo njen pasoš - smatraju drugorazrednim građaninom. Ja znam da to 'ostali' NE BI TREBALI BITI, ali suočimo se sa stvarnošću - ONI TO JESU. Stoga sam odlučila da, ukoliko se ikada budem aktivno uključila u politiku, il' ne daj Bože, osnovala kakvu stranku, jedan od osnovnih ciljava će mi biti stvaranje 4. konstitutivnog naroda pod nazivom Bosanci i Hercegovci, pa da onda fino nemam ovakvih i sličnih problema. Hvala lijepo!
Koliko je ovakvih primjera. Djevojko, jednog dana kad se budete pisali vi cete biti profesorica a druga djeca vasi ucenici i onda se nece morati odlucivati ni na kakvo opredjeljenje jer ce svi biti Bosanci. :bih: Bosanskoherecgovacki Narod i Nacija je jedna. :thumbup: A onda im mozete ispricati i ovu ruznu pricu kako se u svojoj domovini vi niste imali prava izjasniti kao Bosanka.
turban

#289 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by turban »

Frane-x wrote:
xyz2007 wrote:
Frane-x wrote: Jesi razmišljala o tome da se zapišeš kao Hrvatica? :D
A jeste li vi razmisljali da se zapisete kao Bosanski katolik? Rodjeni u Bosni jel da, Bosna vasa domovina... Govorite bosanski... volite svoj bosanskohercegovacki narod i svoju Bosansku Naciju itd...
Nijedno od toga!

Niti sam katolik (agnostik sam), a još manje bosanski katolik (Hercegovac sam).
Imao sam (ne)priliku :D jedno 2 puta da prođem kroz Bosnu, tako da mogu reć da sam bio i tamo.
Govorim standardnim hrvatskim jezikom, iako su moji roditelji pričali srpskohrvatski/hrvatskosrpski, a o jeziku kojeg su sklepali 93. Bošnjaci i nazvali ga "bosanski", znam samo da na njemu nije radio ni jedan hrvat/srbin pa mi je malo čudan raskorak između naziva naroda i jezika al eto.
Ako moze jedno pitanje?
Kojim jezikom govore Bosanci i svi koji potpadaju pod tu kategoriju,da ne nabrajam... :bih:
gospodar kuglastih munja

#290 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

Indijci govore 700 jezika i narjecja pa su opet svi Indijci po naciji.
turban

#291 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by turban »

gospodar kuglastih munja wrote:Indijci govore 700 jezika i narjecja pa su opet svi Indijci po naciji.

Naravno mislis na "plemenske jezike"no, i ova ti je na mjestu.
gospodar kuglastih munja

#292 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

turban wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Indijci govore 700 jezika i narjecja pa su opet svi Indijci po naciji.

Indijci su lansirali i satelit, pa imaju i svemirski jezik :mrgreen: :lol: :lol:
turban

#293 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by turban »

turban wrote:

Indijci su lansirali i satelit, pa imaju i svemirski jezik :mrgreen: :lol: :lol:
Hocu i JA da budem taj indijanac,makar i jedan dan... :lol: :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#294 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

turban wrote:

GKM,da lu je taj novi jezik standardni,kao kod naseg heregovca standardni hrvatski,koji pise rijec "sklepat" :lol:
polumasni

#295 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by polumasni »

Den wrote:
znam da nece jer ne shvataju da ne gube nista time a dobijaju mnogo. problem je sto su se Boshnje zaletile i prihvatile koncept konstitutivnih naroda. sada nam nema povratka. a ja se nikada necu prestavljati kao iskljucivo Bosnjakom jer cijenim da dijelim istorijsku i kulturnu bastinu svih naroda i narodnosti sa prostora BiH... Ja u biti imam vise zajednickog sa komsijom Srbinom ovdje u centru Sarajeva nego sa rodjakom Bosnjakom negdje u Bosanskoj Krajini... Niko me ne moze ubjediti da je drugacije...
salihh

#296 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by salihh »

dozvolite da se predstavim...

bosanac, musliman

volio bih da mi se drzava zove republika bosna, ne zato sto ne volim hercegovinu nego sto je lakse, manje podobno manipulaciji ...
ljubav_aha

#297 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

salihh wrote:dozvolite da se predstavim...

bosanac, musliman

volio bih da mi se drzava zove republika bosna, ne zato sto ne volim hercegovinu nego sto je lakse, manje podobno manipulaciji ...
o kojoj manipulaciji je tacno rijec :?:
Novi_Nick

#298 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Novi_Nick »

Cestitam xyz2007

Na tvojim ovako dobrim prilozima. Slazem se 100% sa ovim tvojim komentarima i razmisljanjima. Mislim da je to jedan od najboljih nacina da se teritorija BiH ne podijeli od strane Srba, Bosnjaka i Hrvata.

Napisao: xyz2007

Razumijem to 100% - to je i razlog zasto smo mi moralno duzni da ne budemo ovce, vec lideri. Nasa djeca nemaju gdje ziviti, nece imati nikakav zivot, i nece imati nikakve perspektive. To je nasa duznost. Malo po malo.... nista ne moze preko noci... ali malm koracima se pocinju velika putovanja. Pasivnost ubija, moramo u akciju, svaki dan mali pomak, danas, sutra, 365 dana to je vec 365 pomaka. Vidite i Turska je vladala 500 godina pa ne vlada vise. Hitler je imao pola Evrope, pa se na kraju ubio. Aleksandar Makedonski je dosegao do Egipta, pa je sad samo puka proslost. Indija kolonija bila godinama. Crnci su bili robovi pa vise nisu. Njemacka je bila podijeljena zidom pa vise nije. Po zakonima prirode, mi samo mozemo ici gore a oni dole, jer kad dodjete na dno nemate kuda dole vise ici, mozete samo gore naprijed.

Ne smije se nIkad gubiti nada jer nada je svjetla tacka. Bosanci nisu zadovoljni jer su daleko od ideje. Sto smo blizi ideji, onda se sve druge ljepse i vece ideje radjaju. Sve je moguce, svaka mogucnost postoji - i kad svi misle da ne postoji - postoji ideja - misao - od tog se radja sve drugo. Politicari u Bosni nisu jaki i nemaju nikakvu moc. Jedinu moc koju imaju je ustav. Ali svijet ceka Bosance da se podignu iz pepela.
xyz2007
Sve je to tacno ali mi imamo najvecu moc. Evo recimo vidite danas ima puno vise Bosanaca nego prije 2 godine. Ili prije 3 godine. Znaci tako ce i broj rasti svake godine.

Onog momenta kad Bosanci kazu - jasno i glasno ( gdje god to mogu ) mi postojimo ovo je nasa domovina - i kad kategoricki odbiju da se izjasnjavaju kao Srbi/Hrvati/Bosnjaci -

a posebno u javnosti, u knjigama, u skolama, na poslu, u zivotu, na TV, na radiju tog svakog momenta kad neko kaze - ja sam Bosanac - digao je jednog mrtvog Bosanca iz zemlje.

Svaki novi Bosanac je bitan. Da li on bio u Bosni u Africi ili Aziji, svaki bosanac je vazan.

S druge strane mi nemamo bas nekog izbora. Ili cemo biti 4ti ili prvi ili nas nece nikako biti.

i kad zatrazimo od internacionalnih organizacija da nam izadju u suret oko osnivanja politicke stranke sa velikim naglaskom da je u pitanju multi-etnicka i multi-vjerska stranka u kojoj se ne zastupaju interesi podijeljene Bosne vec iskljucivo i kategoricki samo Jedne nacije i naroda drzave bh.

Posto ta stranka predstavlja bosanskoherecgovacki narod i bh naciju... tj ideja o Bosni kao Republici je normalno jedino moguce rijesenje i jedini izlaz iz agonije kroz koje prolazi bh vec 15 godina.

i kad prilozimo svoju ideju o tome kakva Republika Bosna treba biti i da zelimo konstitutivnost - imacemo podrsku zapada automatski jer svi cekaju na Bosance da preduzmu nesto. Stoga situacija u Bosni ne ide nigdje jer ne ide u pravcu u kojem treba da ide.
xyz2007

Moj prijedlog je uvesti termin Bosanac u regularni govor, TV, radio, magazine, novine, knjige, radove, pjesme, knjizevnost i sve moguce aspekte uvesti nazad termin bosanstva i bosanac kolektivno, a posebno vracati nazad bosanski identitet na poljima koji je unisten i vracati mrtve u zive. Istovremeno davati sansu svim gradjanima BH da se slobodno mogu izjasniti kao Bosanci.

Isticati bosanski jezik, bosansku knjizevnost, bosansku muziku, bosansku umjetnost, bosanske intelektualce i sve sto je bosanskohercegovacko nase je. Umjesto kritika sta BHS nisu uradili, i sta treba uraditi, ne trositi energiju na njih - a time im davati nezasluzenu paznju. Svaki razgovor o BHS preusmjeriti na Bosance i Bosanskohercegovacki Narod.

Uzeti njihove propuste i padove i okrenuti ih u bosanskohercegovace mogucnosti.

Sto je SHB nije nase i o tome se brinu njihovi zastpunici. Fokus na BH naciji i bosancima, bh narodu iskljucivo. Gledati interese Bosanstva i multi-etnike.

Stvoriti imidz Bosanca da je Bosanac lider a ne ovca, da je Bosanac pametan a ne glup, da je Bosanac predstavnik BH nacije i naroda drzave BH.

Tako da se borimo za svoja bosanskohercegovacka prava, da stitimo prava Bosanaca, imamo bosanskohercegovacke ugovore, poslove sa bosanskohercegovackim firmama, jacanje bosanske nacije u svakom pogledu pocev od telefonskih mreza, tv stanica, radija, instituciija i da se izjednacavamo sa ostalim "konstitutivnim" politicki a posebno u svjetu - imati svoj bosanski tv kanal, satelitski bosanski iskljucivo i nuditi bolja i savremenija rijesenja za drzavu BH.

Prihvatamo sve sto je bosanskohercegovacko: dzamije, crkve, sinagoge. Nacija na #1 religija nema veze sa politikom.

Treba sakupiti bh intelektualce ma i obican narod koji se izjasnjavaju za pripadnost BH naciji i BH narodu - sastaviti statut stranke i krenuti od 0.
ljubav_aha

#299 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

Novi_Nick,znaci podzavas RS,Herceg Bosnu I ono malo Federacije BiH :D
Novi_Nick

#300 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Novi_Nick »

ljubav_aha wrote:Novi_Nick,znaci podzavas RS,Herceg Bosnu I ono malo Federacije BiH :D
Gdje si to ti procitala da sam ja za te navedene troglave azdaje koji teritorijalno dijele suverenu drzavu BiH :cry:

Ja sam zato da te troglave ukinu skroz i za sva vremena MZ i Bosanci te da na snagu vrate jedini vazeci i legalni Ustav R BiH. Zivjelo ukidanje 2 vjestacka i 1-nog virtuelnog entiteta. :dance:
Post Reply