Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
Tomislav MO

#26 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Tomislav MO »

komeba wrote: Obzirom da ne postoji nacin da svi gradani Bosne i Hercegovine postanu konstitutivni i jednakopravni,nema nam druge nego da im se(Bosanci/Hercegovci) uslepamo kao cetvrti konstitutivni narod,obzirom da se oni svoje narodne/nacionalne konstitutivnosti nece odreci.
Meni je to ok. Samo naprijed. :thumbup: :bih:
zambaklija

#27 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by zambaklija »

Skye wrote:Evo ovako: s obzirom na činjenicu da svaki put kada se od mene traži da se na nekom komadu papira izjasnim koje sam nacionalnosti, tj. kojem narodu pripadam(a u nas mašala može se probrati, široke mogućnosti, 3 osnovna plus manjine) ja vam fino napišem Bosanka.
I nikad neću zaboraviti prije nekih 5 godina, bila sam drugi srednje i svi učenici dobili papir da ga ispune; osnovni podaci onih koji pohađaju školu trebali da se unesu u bazu podataka - i ja napišem BOSANKA u onom odjeljku za nacionalnost(by the way jedina od nas 33 u razredu). Kad dolazi ti meni pedagogica(ne pitajte zašto se pedagog škole bavi tim tehničkim stvarima, nažalost jedina je koja je u toj školi nešto i radila) i kaže mi da imam dvije opcije: ili da se izjasnim kao Bošnjak/inja, ili da ostane ovako kako jeste, s tim da će me onda strpat u grupu 'ostalih'. Naravno, nije mi padalo napamet da išta mijenjam, nemam ništa protiv bilo koje skupine naroda na kugli zemaljskoj, no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači. Opet da napomenem - nemam ništa protiv onih koji sebe vide kao sljedbenike određenih opredjeljenja i struja u ovoj državi ali bez mene, molim.

E sad, nemam ništa ni protiv 'ostalih', ali imam problem što me u rođenoj državi - gdje sam odrasla, provela doadašnjih 20 godina života i planiram umrijeti, koju smatarm jedinom domovinom, imam samo njen pasoš - smatraju drugorazrednim građaninom. Ja znam da to 'ostali' NE BI TREBALI BITI, ali suočimo se sa stvarnošću - ONI TO JESU. Stoga sam odlučila da, ukoliko se ikada budem aktivno uključila u politiku, il' ne daj Bože, osnovala kakvu stranku, jedan od osnovnih ciljava će mi biti stvaranje 4. konstitutivnog naroda pod nazivom Bosanci i Hercegovci, pa da onda fino nemam ovakvih i sličnih problema. Hvala lijepo!
100% potpisujem :bih:
cyprus

#28 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

komeba wrote:Obzirom da ne postoji nacin da svi gradani Bosne i Hercegovine postanu konstitutivni i jednakopravni,nema nam druge nego da im se(Bosanci/Hercegovci) uslepamo kao cetvrti konstitutivni narod,obzirom da se oni svoje narodne/nacionalne konstitutivnosti nece odreci.
A zašto misliš da je lakše postić konstitutivnost četvrtog hibridnog naroda, nego izjednačit prava konstitutivnih i ostalih?
klixober

#29 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by klixober »

cyprus wrote:
komeba wrote:Obzirom da ne postoji nacin da svi gradani Bosne i Hercegovine postanu konstitutivni i jednakopravni,nema nam druge nego da im se(Bosanci/Hercegovci) uslepamo kao cetvrti konstitutivni narod,obzirom da se oni svoje narodne/nacionalne konstitutivnosti nece odreci.
A zašto misliš da je lakše postić konstitutivnost četvrtog hibridnog naroda, nego izjednačit prava konstitutivnih i ostalih?
Kada shvatis da ja u svojoj drzavi nisam "ostali",shvatices o cemu govorim.
Umjetnik a

#30 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Umjetnik a »

Frane-x wrote:
Skye wrote:
Frane-x wrote: Nijedno od toga!

Niti sam katolik (agnostik sam), a još manje bosanski katolik (Hercegovac sam).
Imao sam (ne)priliku :D jedno 2 puta da prođem kroz Bosnu, tako da mogu reć da sam bio i tamo.
Govorim standardnim hrvatskim jezikom, iako su moji roditelji pričali srpskohrvatski/hrvatskosrpski, a o jeziku kojeg su sklepali 93. Bošnjaci i nazvali ga "bosanski", znam samo da na njemu nije radio ni jedan hrvat/srbin pa mi je malo čudan raskorak između naziva naroda i jezika al eto.
Samo da napomenem da je još Benjamin Kallay uveo bosanski jezik kao službeni jezik u tadašnjoj Bosni i Hercegovini dok se nalazila pod okupacijom Austro-Ugarske, kraj 19. i početak 20.stoljeća. :)
Onda vjerujem da znaš i da je današnja Gramatika bosanskog doslovno prepisana gramatika iz srpskog i hrvatskog.
Ta gramatika je rađena u 19. stoljeću, i na njoj nije radio ni jedan Musliman.
Kao i abecedu sa slovima č,ć,ž,š,đ, dž, nj, lj, koje je izmislio Ljudevit Gaj za potrebe hrvatskog jezika.

Nekakve odluke austrijskog upravitelja Kallaya su srećom samo pokušaj da se nešto nametne i ništa više od pokušaja, jer znamo kako je završio.
da sam ja adiminstrator dobio bi BAN
a ovo napisano ne bi ni da komentrišem, jedino ovaj komentar (smajli) dolazi u obzir :lol:
feral.tribune

#31 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Skye wrote:Evo ovako: s obzirom na činjenicu da svaki put kada se od mene traži da se na nekom komadu papira izjasnim koje sam nacionalnosti, tj. kojem narodu pripadam(a u nas mašala može se probrati, široke mogućnosti, 3 osnovna plus manjine) ja vam fino napišem Bosanka.
I nikad neću zaboraviti prije nekih 5 godina, bila sam drugi srednje i svi učenici dobili papir da ga ispune; osnovni podaci onih koji pohađaju školu trebali da se unesu u bazu podataka - i ja napišem BOSANKA u onom odjeljku za nacionalnost(by the way jedina od nas 33 u razredu). Kad dolazi ti meni pedagogica(ne pitajte zašto se pedagog škole bavi tim tehničkim stvarima, nažalost jedina je koja je u toj školi nešto i radila) i kaže mi da imam dvije opcije: ili da se izjasnim kao Bošnjak/inja, ili da ostane ovako kako jeste, s tim da će me onda strpat u grupu 'ostalih'. Naravno, nije mi padalo napamet da išta mijenjam, nemam ništa protiv bilo koje skupine naroda na kugli zemaljskoj, no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači. Opet da napomenem - nemam ništa protiv onih koji sebe vide kao sljedbenike određenih opredjeljenja i struja u ovoj državi ali bez mene, molim.

E sad, nemam ništa ni protiv 'ostalih', ali imam problem što me u rođenoj državi - gdje sam odrasla, provela doadašnjih 20 godina života i planiram umrijeti, koju smatarm jedinom domovinom, imam samo njen pasoš - smatraju drugorazrednim građaninom. Ja znam da to 'ostali' NE BI TREBALI BITI, ali suočimo se sa stvarnošću - ONI TO JESU. Stoga sam odlučila da, ukoliko se ikada budem aktivno uključila u politiku, il' ne daj Bože, osnovala kakvu stranku, jedan od osnovnih ciljava će mi biti stvaranje 4. konstitutivnog naroda pod nazivom Bosanci i Hercegovci, pa da onda fino nemam ovakvih i sličnih problema. Hvala lijepo!
Svaka cast .Ne mogu da vjerujem da imas samo 20 godina .Da sam ja bio tako pametan sa 20 godina danas bi bio predsjednik Republike Bosne , sekularne drzave u kojoj bi samo jedan narod nosio suverenitet i konstitutivnost .Bosanski narod , dok bi zatvori bili puni Hrvata , Srba i Bosnjaka .Iz imana drzave bi bila izbacena prikolica Hercegovina jer to nije normalno i osjecam se glupo i prevareno kada vidim da mi se zemlja zove tako .Postojanje tri uljeza koja nose suverenitet i tu tzv konstitutivnost jeste smrtna opsanost za Bosnu koja visi kao Demaklov mac iznad bosdanske glave evo vec 18 godina .Uvodjenje autohtone nacije koja crpi ime iz imena drzave je prvi veliki korak da se Bosna poocne sastavljati od ova tri neljudska , nemoralna , zlocinacka dijela .Samo Bosanac ima tapiju na Bosnu .Samo on i niko drugi .Niko ama bas niko drugi ne moze polagati pravo na Bosnu .U Bosni se mozes izjasnjavati kako hoces ali moras postovati cjelovitost , teritorijalni integritet i suverenitet drzave .Drzava se zove Bosna , suvernitet nosi jedino Bosanac/ka odnosnoi drzava Bosna .Na pijaci se prica cak i kineski ali samo jedan jezik je sluzbeni .Bosanski .I bosanski franjevci su pisali i govorili bosanskim jezikom prije 500 godina zasto bi danas bilo drukcije .U svakom slucaju Bosna se budi .Bosanc je odlucio da uzme sudbinu svoje zemlje u svoje ruke i da zauvjek zalupi vrata Zagrebu i Beogradu koji vec 100 godina manipulisu sa svojim bobanima i karadjicama i ruse i pale Bosnu samo zbog toga sto ne znaju na karti da pronadju zemlju koja se koci na istom mjestu , evo vec hiljadu godina .Zabraniti Bosancu da bude bosanc u vlastitoj zemlji Bosni je isto da kazes u Njemackoj da nema Njemaca da suverenitet nose Hrvati , Srbi , Turci , Talijani .....moze li to tako ?
Naravno da ne moze .Bosanska stranka ce u parlamnrtu prvo traziti opciju Bosanac a onda ce taj isti Bosanac od Bosne napraviti drzavu kao sto je svaka druga na svijetu .A to znaci jedan narod u jednoj drzavi nosi suvernitet .Nigdje na svijetu nije zabiljezena kuca koja ima tri vlasnika .U slucaju da jeste ( kada otac umre i ostanu tri sina ) ta kuca se dijeli na tri dijela .e vidis Bosna nije kuca od trojice sinova .Bosna je drzava stara hiljadu godina i ne moze se dijeliti .Ne moze .Nije djeljivo na bilo koji nacin osim na opcine koje imaju pravo samo da izdaju dozvole za ribolov , nista vise .Danas opcina i kanton i entitet i ....ima ovlasti da pusti kamione iz susjednih drzava gdje ovi sjeku sumu , kradu struju , vade kamen dusu iz bosne , rade sto hoce kao u kavoj koloniji a za uzvrat ostavljaju smece ( Orebic - Neum )
Republika Bosna sa takvim ljudima kao sto si ti mora ispostaviti racun Hrvatskoj i Srbiji za svu nanesenu stetu .Mimo Haga .Imamo mi sud u Sarajevu .U protivnom , prekid diplomatskih odnosa za pocetak .Moraju nas postovati .Hem su nas napali hem smo bolji od njih .Bosna ne moze i ne smije biti taoc Zg i Bg a to ce desiti jedino kada Bosanc bude vodio drzavu .Primjer Komsic .SDA , HDZ , SDS , SSNDS ...treba zabraniti djelovanje tih stranaka jer su neprijateljske i izdajnicke a njohove clanove procesuirati za svu ovu patnju i stetu .Drugi put ne postoji .Drzavi Bosni koju jase jedino Bosanac , alernativa je nestanak .
cyprus

#32 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

komeba wrote:
cyprus wrote:
Kada shvatis da ja u svojoj drzavi nisam "ostali",shvatices o cemu govorim.
Pa ako nisi Bošnjak, Srbin ili Hrvat, onda jesi "ostali".

Al problem je što svi, a očigledno i vi što se proglašavate etničkim Bosancima, smatrate da konstitutivni imaju veće pravo na BiH od "ostalih", i da je sramota biti "ostali" - što je jako pogrešno shvatanje.
The__Doctor

#33 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by The__Doctor »

100% Bosanac :D
feral.tribune

#34 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Frane -X , CITAT : " o jeziku kojeg su sklepali 93. Bošnjaci i nazvali ga "bosanski",
----------------------------- ------------------------- ---------------------------------------
Pusti " nauku " i remek djelo ' Povijesne silnice sveudiljne zbiljnosti ' svog imenjaka sa krivim ustima o tome se manje vise zna....Nego da ti kazem nesto .Prije svega mi kucni odgoj ne bi dozvolio da tvoj jezik bez obzira kako se zvao pa makar i srpski ( kako tvrde istoricari sa istoka , isti takvi kao i ti samo sa drugim predzankom ) dakle kucni odgoj mi ne dozvolio da bilo ciji jezik stavim pod navodnike i kazem da je sklepan ...itd .....Ti nemas prije svega odgoja .Elemntarnu i osnovnu kulturu ti nemas .A i znanje ti je nivou , citiran si cesto na ovom forumu bas kao i tvoj predsjednik .U Feralovoj rubrici Greatest Shit
Leonid Breznjev

#35 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Leonid Breznjev »

mi nemamo svoje zemlje... :)
cyprus

#36 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Skye wrote:Sad ću da budem malo bezobrazna pa ovako da kažem: mene ne interesuju ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi, ni Albanci, ni Slovenci, ni Romi, ni Njemci, ni Turci u BiH, ni bilo gdje drugo. Mene interesuje ono što mene čeka u ovoj zemlji u budućnosti, kakav će to biti život za mene, za moju djecu ako ih bude... U čitavoj priči bitan je izbor... neko ko već pripada grupi ostalih ili čak i konstitutivnih(sad hipotetički govorim), mogao bi da izabere između opcije Bosanac(i Hercegovac) i opcije 'ostali' ili jednog od konstitutivnih. Upravo tu leži snaga.
Ja naglašavam i opet pitam: da li ima ikakve logike da onima koji su rođeni, žive i rade ovdje, govore bosanskim jezikom, imaju državljanstvo samo ove zemlje se ne dozvoli da budu konstitutivan(kakav glup izraz) narod? A da je po meni, popis stanovništva bi se napravio ovdje odmah nakon rata, pa da se zna koliko nas je tačno i 'koliko kojih ima'... znam da su opet Bosnaci i Hercegovci u manjini no i Albanci su bili u odnosu na kompletnu Srbiju pa eno ih danas..ovo molim vas da ne komentarišete, navodim samo kao izraz volje i borbe jednog naroda koji eto, mogao se priljučiti i Albaniji ali su ostali svoji...
Da, i ja se to isto pitam, al vidim ne shvatate me šta želim reći.

Pitanje je dakle sljedeće: Zašto bi po vama (posebno po @komeba) neko ko se zove recimo Boris Avdić imao pravo na konstitutivnost samo zato jer je sam sebe proglasio Bosancem, a neko imena opet lupam Arben Hoxha jer mu u onoj čuvenoj rubrici piše: Albanac, a obojica su rođeni, žive i rade ovdje i imaju državljanstvo samo ove države. Jedina razlika je što imaju različite maternje jezike.
feral.tribune

#37 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Arslan wrote:mi nemamo svoje zemlje... :)
imacemo ! :wink:
uvjek dobar gost

#38 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by uvjek dobar gost »

Mnogi su pokušavali.. no uspjeli nisu odgonetnuti ,nisu uspjeli spoznati tajnu Bosne.. nisu uspjeli shvatiti suštinu i bit ove zemlje.. neki su je pokušali čak i uništiti, zapaliti, zatrti joj trag.. nisu uspjeli ni oni.. ovo je zemlja sa dugom tržavotvornošću, zemlja burne istorije... zemlja svih nas iako nas je danas mnogo u zabludi, mnogi su podlegli propagandi i nasjeli na foru... no mi zbog svih onih koji su se u raznim periodima borili za ovu zemlju... mi moramo podići glas za ovu lijepu zemlju, za nas same.. i za djecu koju imamo il ih imati želimo...

Ja jesam Bosanac, bar to mislim za sebe, Hercegovac nisam jer u Hercegovini imam samo prijatelje ,ali ne i familiju...

Živili Bosanci i Hercegovci... za inat svima !!!!
Ivy

#39 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

Tomislav MO wrote:
Skye wrote: A kad smo već kod toga, mislim da je prihvatljivo kao ideja da se recimo uvede i termin Bosanski Hrvat, Bosanski Srbin, Bosanski Rom..je li to moguće?
Nije. Nacionalnost je Hrvat. Ništa manje, ništa više. :oops:
...nacionalnost jeste Hrvat, ali u Hrvatskoj... jer je, u najmanju ruku, kontraverzno da Hrvati budu konstitutiavan narod jedne drzave i dijaspora druge :shock: :?
feral.tribune

#40 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

cyprus wrote:
Skye wrote:Sad ću da budem malo bezobrazna pa ovako da kažem: mene ne interesuju ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi, ni Albanci, ni Slovenci, ni Romi, ni Njemci, ni Turci u BiH, ni bilo gdje drugo. Mene interesuje ono što mene čeka u ovoj zemlji u budućnosti, kakav će to biti život za mene, za moju djecu ako ih bude... U čitavoj priči bitan je izbor... neko ko već pripada grupi ostalih ili čak i konstitutivnih(sad hipotetički govorim), mogao bi da izabere između opcije Bosanac(i Hercegovac) i opcije 'ostali' ili jednog od konstitutivnih. Upravo tu leži snaga.
Ja naglašavam i opet pitam: da li ima ikakve logike da onima koji su rođeni, žive i rade ovdje, govore bosanskim jezikom, imaju državljanstvo samo ove zemlje se ne dozvoli da budu konstitutivan(kakav glup izraz) narod? A da je po meni, popis stanovništva bi se napravio ovdje odmah nakon rata, pa da se zna koliko nas je tačno i 'koliko kojih ima'... znam da su opet Bosnaci i Hercegovci u manjini no i Albanci su bili u odnosu na kompletnu Srbiju pa eno ih danas..ovo molim vas da ne komentarišete, navodim samo kao izraz volje i borbe jednog naroda koji eto, mogao se priljučiti i Albaniji ali su ostali svoji...

Pitanje je dakle sljedeće: Zašto bi po vama (posebno po @komeba) neko ko se zove recimo Boris Avdić imao pravo na konstitutivnost samo zato jer je sam sebe proglasio Bosancem, a neko imena opet lupam Arben Hoxha jer mu u onoj čuvenoj rubrici piše: Albanac, a obojica su rođeni, žive i rade ovdje i imaju državljanstvo samo ove države. Jedina razlika je što imaju različite maternje jezike.
Arben ima maticnu i nacionalnu drzavu Albaniju i zato je u Bosni , Hrtskoj , Srbiji , Makedoniji , Crnoj gori ...nacinalna manjina .
Bosanc ima samo jednu drzavu a to je Bosna i on je tu konstituivan i suveren .Hrvati i Srbi su takodje nacinalne manjine .I Bosnjaci ako ih bude .Ako necu da budu Bosanci onda ce biti nacinalna manjina .
cyprus

#41 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Skye wrote:Pa kako me neće biti sramota kad te označe kao OSTALI u vlastitoj zemlji??? Je li mi živimo u istoj zemlji? :?
Ovo OSTALI je ustvari sinonim za nacionalnu manjinu kod nas. Eh sad, ako nisi većina onda si manjina. A država treba pripadat jednako nekome i iz većine i iz manjine. Ili želiš reć da neko ko je u manjini ovdje ne živi u vlastitoj domovini?
klixober

#42 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by klixober »

cyprus wrote:

Razlika je u tome sto taj Hoxha ima maticnu drzavu Albaniju iz koje je doselio on ili njegovi roditelji u BiH,a Borisova jedina drzava je BiH i njegovi u ovoj drzavi zive stotinama godina.
feral.tribune

#43 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Ivy wrote:
Tomislav MO wrote:
Skye wrote: A kad smo već kod toga, mislim da je prihvatljivo kao ideja da se recimo uvede i termin Bosanski Hrvat, Bosanski Srbin, Bosanski Rom..je li to moguće?
Nije. Nacionalnost je Hrvat. Ništa manje, ništa više. :oops:
...nacionalnost jeste Hrvat, ali u Hrvatskoj... jer je, u najmanju ruku, kontraverzno da Hrvati budu konstitutiavan narod jedne drzave i dijaspora druge :shock: :?
Naravno .a da apsurd bude veci jedan te isti narod suveren , konstitutivan u dvije drzave ( Srbi i Hrvati ) Glupost malo zasca , presadan jedinstven u svijetu ! Zasto ? Da bi podijelili Bosnu .Trik .Boli njih za konstituivnost kao da je to janje na raznju pa se jede .To je paravan iza kojeg uvijek stoji i vreba prilika za bjezanjem iz Bosne sa komadom teritorije .Nece moci .
cyprus

#44 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

feral.tribune wrote:Arben ima maticnu i nacionalnu drzavu Albaniju i zato je u Bosni , Hrtskoj , Srbiji , Makedoniji , Crnoj gori ...nacinalna manjina .
Bosanc ima samo jednu drzavu a to je Bosna i on je tu konstituivan i suveren .Hrvati i Srbi su takodje nacinalne manjine .I Bosnjaci ako ih bude .Ako necu da budu Bosanci onda ce biti nacinalna manjina .
To da Arben ima matičnu državu je najveća zabluda, a ujedno i tragedija Balkana. Shvatite slijedeće:

Albanija nije država svih etničkih Albanaca, Srbija nije država svi etničkih Srba, Hrvatska nije država svih etničkih Hrvata, Makedonija nije država svih etničkih Makedonaca, BiH nije država svih etničkih Bošnjaka itd.

Albanaca ima i izvan Albanije, Srba ima i izvan Srbije, Hrvata ima i izvan Hrvatske, Makedonaca ima i izvan Makedonije, Bošnjaka ima i izvan BiH i ako eventualno ne predstavljaju dijasporu (iseljeničku populaciju sa teritorije navedenih država) oni nemaju matične države, odnosno oni žive u SVOJIM DRŽAVAMA.

Albanija nije država samo etničkih Albanaca, nego i tamošnjih Grka, Roma, Makedonaca i ostalih, Srbija nije samo država etničkih Srba, nego i tamošnjih Mađara, Albanaca, Bošnjaka, Bugara, Rumuna i ostalih, Hrvatska nije samo država etničkih Hrvata, nego i tamošnjih Srba, Bošnjaka, Italijana, Čeha i ostalih, Makedonija nije država samo etničkih Makedonaca, nego i tamošnjih Albanaca, Roma, Turaka, Srba i ostalih, BiH nije država samo etničkih Bošnjaka, pa ni država etničkih Bosanaca, nego i ovdašnjih Srba, Hrvata, Albanaca, Roma, Jugoslavena i ostalih.

Ovo 99% stanovnika Balkana se shvata i ne gleda tako, a kad bi shhvatili, garantujem da bi Balkan prestao biti krizno područje. Ne razumjevanje ovoga je jedan od najvažnijih faktora svih ratova ovog područja (to što skoro svaki Srbin misli da mu je Srbija matica, i što skoro svaki Albanac misli da mu je Albanija matica, dalje znate nastavit...)

Dakle, iz svega napisanog proizilazi sljedeće: ARBEN NEMA MATIČNU DRŽAVU, OSIM AKO SE NIJE DOSELIO IZ NEKE DRUGE DRŽAVE.
cyprus

#45 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

feral.tribune wrote:Naravno .a da apsurd bude veci jedan te isti narod suveren , konstitutivan u dvije drzave ( Srbi i Hrvati ) Glupost malo zasca , presadan jedinstven u svijetu ! Zasto ? Da bi podijelili Bosnu .Trik .Boli njih za konstituivnost kao da je to janje na raznju pa se jede .To je paravan iza kojeg uvijek stoji i vreba prilika za bjezanjem iz Bosne sa komadom teritorije .Nece moci .
A nije apsurd što su recimo Arapi "konstitutivni" u 15-tak država?
friman

#46 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

Evo pocecu ovdje.
Ko da nam nisu malo ove tri konstitutivnosti sad treba i cetrvrta.

Prvo javlja se pitanje zasto uopste postoje ove konstitutivnosti.

Krenimo od tog da ovdje postoje tri vecinska naroda.
Kad narod stvori drzavu on postaje nacija.
Istorija jest jako komplikovana na ovim prostorima.

Ako sad zanemarimo srednji vijek i posmatramo nacionalno budjenje u XIX.
Srbi su oslobodjenjem od Turaka obnovili i stvorili svoju modernu nacionalnu drzavu.
Kasnije osnivanjem 1. Jugoslavije i Hrvati sa Slovencima postaju nacija al u sklopu Juge.

Muslimani 74 postaju narod a 91 nacija i mjenjaju ime u Bosnjaci.
Ovo sve formalno.

E sad nazad u buducnost.
Kalaj je probao stvoriti bosansku naciju da bi Austrougarska lakse upravljala sa BIH, al kao sto znate to je propalo jer su Srbi i Hrvati vec bili u svojoj naciji a muslimani su prakticno bili svoja.

Kad pogledamo danas imamo drzavu koja u ustavu definise tri nacije(naroda) koje cine ovu drzavu.
Tako po ustavu bez njih drzava ne moye postojati.
Tako da ova konstitutivnost naroda obezbjedjuje da ne bude preglasavanja.
TJ da se ne moze donijeti nijedna odluka bez saglasnosti svih jer postoji nepovjrenje medju narodima.

E sad mogucnost da se neko izjasnjava kao Bosanac se moze dati al tad treba dati i mogucnost izjasnjavanja kao Hercegovac, neko bi trazio i kao Krajisnik.
Ovo bi bilo kao nekad izjasnjavanje Jugosloven.
Ipak mislim da sve treba ostati na tome jer ako bi isli dalje onda bi trebali imati cetvoroclano predsjednistvo i jos vecu administraciju jer sve cega ima 3 bi postalo 4.

Druga stvar treba pod hitno izvrsiti popis stanovnistva i za ocekivati je da bude najvise Hrvata, Srba i Bosnjaka.
Sto se tice Bosanaca(Hercegovaca) ako ih bude preko 15% dozvoliti im ovo.
U suprotnom nema potrebe.

Toliko za sad
poz
cyprus

#47 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Skye wrote:Da se razumijemo: u nekoj idelanoj državi, SVI bi mi bili tretirani jednako. No, ovo je BiH. Taj tvoj Albanac IMA MOGUĆNOST IZBORA. Ukoliko on ima samo državljanstvo ove zemlje, zar ne misliš da je u neku ruku on već ujedno i Bosanac? Ne volim praviti ovakve usporedbe, no Amerikanac je Amerikanac pa bio on porijeklom iz Italije, Rusije, Meksika... eno Muhamed Mešić govori 52 jezika al' je Bosanac. :) Šalu na stranu, shavatam da želiš reći da treba da se borimo za prava sviju ovdje... što podržavam, no teško da ćeš doživjeti da recimo neko ko se izjašnjava kao Slovenac ili Albanac postane predsjednik ili premijer u ovoj zemlji. Ne kažem da oni ne bi trebali imati pravo na to, naprotiv. No realnost je realnost. Hmmm.. trebamo je mijenjati.
Pa da to upravo i želim reći, posebno ovo što sam obojio u crveno. Ne da mislim da je on u neku ruku Bosanac - ja mislim da je on u potpunosti Bosanac. Svako ko ima BH državljantvo je Bosanac (i Hercegovac). Međutim, treba razlikovati etničku pripadnost od državne. Po vašoj nekoj logici, oni što se izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci - nisu Bosanci. I kao da bi bio Bosanac - tako se moraš i etnički izjašnjavat. Al naravno, to nije tako.
cyprus

#48 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

friman :thumbup:
gospodar kuglastih munja

#49 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

A ko ce meni objasniti zasto ja kao cistokrvni bosanac u svojoj drzavi ne mogu biti biran za predsjednika drzave zato sto zivim u RS, a jedan sandzaklija koji je protjeran 92 iz Srbije u Federaciju kao bosnjak moze. On prakticno stranac, a ja bosanac sa dna kace. :mrgreen: :lol: :evil:
jeza u ledja

#50 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

"A Bosnian Serb named Princip......It must be noted that he [Gavrilo Princip] was a Serb and not a Serbian. A Croat is a Catholic member and a Serb an Orthodox member of a Slav people that lies widely distributed south of the Danube, between the Adriatic and Bulgaria, and north of the Greek mountains. A Serbian is a subject of kingdom of Serbia, and might be a Croat, just as Croatian-born inhabitant of the old Austrian province of Croatia might be a Serb."

"Black Lamb and Grey Falcon" (Rebecca West) - pisano jos tridesetih godina proslog vijeka, opsteprihvaceno kao remek djelo o historiji nasih prostora.

Prestanite izmisljati toplu vodu. Bosnjaci, Srbi i Hrvati i ostali su narodi koji cine bosanskohercegovacku naciju. Tacka.
Post Reply