ljubav_aha wrote:osa wrote:po tvojoj logici onda je i islam kukavičje jaje, podmetnuto od strane turaka, zbog lakšeg vladanja bosnom, da li je taj projekt po tebi uspio, šta misliš da su svi bosanci katolici ili pravoslavci da li bi država lakše funkcionirala, vjerojatno bi. ali stanje je takvo kakvo je a najmanje njegovom rješavanju doprinose oni koji bi mjenjali ili koji negiraju druge. možda treba pokušati mjenjati sebe, to je najteže ali pokušaj možda se isplati.feral.tribune wrote:Da ne bilo zabune , srpstvo i htvatsvo je kukavicije jaje podmenuto od strane Bg i Zg bosanskim katolicima i bosanskim pravoslavicima u 19 stoljecu sa ciljem pripajanja Bosne Hrvatskoj odnosno Srbiji .Projekat nije uspio a bosanski katolici i pravoslavci su se sazivili ( u zadnjih 150 ili kolko vec nije bitno, godina ) sa tim imenom .Oni su odavno Srbi i Hrvati cak i " veci " od originala jer kopija je uvijek trudi i prsi i kofrci i lomi i upinje da sustigne svog idola i uzora .Zemlja bosanska , drzava bosanska , drzavljansvo bosanskohrecgovacko , bosanska zastava ( kakva god ) , bosanska himna ( kakva god pa makar i bez teksta ) bosanski novac ( kakav god , marka , dinar , kulin , ....) bosanske tablice , bosanska vojska , bosanska ambasada , bih ambsador .....bosanski lonac , bosanska rijeka , Grmec i Sator i Kozara su bosanske planine.... sve bosansko a neki ljudi Srbi i Hrvati pa jos konstitutivni pa jos auuothtoni , pa ovdje zive vjekovima ....pa otkud onda problemi ovoliki .Samo treba malo razmisliti logicki i vratiti film unazad .Ali ljudi nece .Jebig ponos ne da .Nema problema onda se makni u stranu ,( postani nacinalna manjina ) zar ne vidis sta koci Bosnu na njenom napretku i njenom putu da nam bude barem malo bolje .Ako se neces pomaketi sam moze te neko pomakunti bas kao u tramvaju .Ti stojis na vratima a covjek mora izaci .Ili ili . I sofer i ostali putnici se te pomesti sa vrata jer tramvaj mora da ide , ljuima sue zuri .Medjutim ako na vratima traqmvaja ima vise ljudi koji su blokirali ulaz negio li oni koji hoce van taj tramavj ce stajati kao sto Bosna stoji danas .Srba i Hrvata , onih koji koce bosanski tramvaj je vise nego Bosanca .To je uzrok zasto bosanski tramavaj ne mrda .Bosanci u Bosni ne mogu napraviti Bosnu a Srbi i Hrvati ne mogu napraviti Srbiju iod Hrvtsku .Navlace konopac kao u jadranskim susretima .Bosanci jacaju a secesioniti slabe .Zato se Dodiku zuri . Srbi i Hrvati su zauzeli stav i poziciju kao da se nalaze u Hrvatskoj i u Srbiji .U tom svom nacinalnom sljepilu zaboravljaju da se zemlja , drzava zove Bosna i da se ona sam u nekom metafizckom smislu tome opire .Srbin je Srbin .Hrvat je Hrvat .A Bosanc je Bosanc .Srbin hoce da u Banja luci sve izgleda kao u Beogradu .Ekavica , udzbenici , nazivi ulica trgova skola , televizija .....on to hoce jer on je Srbin .Ne znam sta bi mu rekao ja ga razumijem tek sada .Hrvat u Capljini hoce da se osjeca kao u Varzdinu .U svakom pogledu .Pogledaj skolske udzbenike , jezik , nazive mostova ( most Franje Tudjmana ) ....Sta bi tek bilo da je mogao napraviti sve kako on hoce .U Bosnui su Hrvati i Srbi napravili paralelne drzave koje se zovu Srbija 2 i Hrvtska 2 .Svijet nije dao da bude 1/1 .jer svijet zna sta je drzava i ko je drzava .Badanterova komsija je znala sta radi .Njih ne mozes farbati pricama da je Bosna umjetna komunsticka izmisljotina i tvorevina kako su uoprno tvrdili arhtekti iz Zg i Bg .A Bosanc pak hoce da u Sarajevu izgleda kao i u Banja Luci .To sto su napravljeno u Bosni i sto Banja Luka danasd vise lici na Smederovo nego li na bosanski grad kakv je uvijek bila napravljeno je silom .
osa nisi shvatio susitnu,dolazak turaka moras posmatrati sa durgacije aspetka,npr. imali smo austro -ugarsku,rimljane i sl.
dansnji rezlutat je upravo politika koja je uvijek tinjala nakon II sv. rata, zatim preriod od Titove smrti do pocetka rata,kompletna faza,podjeljenja u vise manjih faza, je uvijek bila nabijena nekim negativnim tenzijama ,koje su se mogle kontrolisati,sustina je ,sve se moze staviti pod kontrolu,ali u nasoj zemlji se sve suvise brzo desilo,narod,a narocito mentalitet nije bio zreo za pozitivne promjene,a nije ni danas
ne znam da li sam shvatio suštinu, ali ovaj gospodin stalno protura priču kako su naivni bosanci katoličke i pravoslavne vjerispovjesti prevedeni žedni preko vode od strane hrvatske i srbije, u stilu "2 000 000 glupih i nepismenih koji ne znaju tko su i što su pa će im on to posjasniti", pa reko, šta je tek onda s 2 000 000 muslimana u bih, kako li su tek njih turci preveli žedne preko vode. ovih dvije milje "izdajnika" bar nije silom postalo to što misli da je, jer ako oni nisu hrvati i srbi onda brate niti bošnjaci nisu muslimani, ako ćemo ganjati mak na konac.