Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
xyz2007

#226 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

belfy wrote: ja nisam za bilo kakvo dodavanje novih konstitutivnih naroda. ja sam za ukidanje postojecih, a ako vec moraju biti tri konstitutivna naroda nek onda to budu Bosanski, Hercegovacki i Bosanskohercegovacki.
To bi znacilo da je:

Bosanac pripadnik Bosanske Nacije i naroda drzave Bosne.

Hercegovac je pripadnik Hercegovacke Nacije i naroda drzave Hercegovine.

Bosanskohercegovac je pripadnik Bosanskohercegovacke Nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine.

Onda znaci i 3 jezika jelde, pa bi bio bosanski, hercegovacki i bosanskohercegovacki?

I 3 zastave jelde? Bosanska, hercegovacka i bosanskohercegovacka.

Pa onda i 3 vojske i 3 predsjednika. Svaka drzava ima samo 1 Narodni i 1 nacionalni identitet.

Stoga ima samo 1 Narod i 1 Naciju. Onu u plavim slovima.
gospodar kuglastih munja

#227 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

Konstutivnost naroda je cisto tehnicka stvar. Ona govori o tome koji narodi su konstituisali, stvorili drzavu. Na tom se i zavrsava ovo poglavlje. Proizvod njihovog dogovora je drzava u kojoj zivi sveukupno pucanstvo, svi gradjani koji postaju subjekt te drzave. Svi oni skupa su narod te drzave i njena nacija. Nacija ne osporava etnicki identitet, on i dalje ostaje ono sto je i bio, sa svim svojim elementima identiteta.
Svjest o ovom saznanju i prihvatanju ove cinjenice govori o svakom ponaosob koliko je ko duhovno i mentalno sposoban da bude clan jedne zajednice. Oni koji ne mogu prihvatiti ovu cinjenicu su naprosto nezrele jedinke da zive u jednoj organizovanoj zajednici na nivou drzave ,da budu njen zdravi element. Za takve ljude nivo organizovanja i svjesti kolektiva zavrsava na nivou plemena. I upravo takvi, nedozreli su i najlaksi elemnti za manipulaciju politicarima, takvi koji sami od sebe daju otpor. Potrebno ih je samo usmjeriti , iskoristiti za ideju separatizma , sto se ovdje u BiH i desava.
belfy

#228 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by belfy »

bravo, opet cu potpisati kuglastog. jako lijepo sroceno. to je i moja poenta u zadnja tri posta, ali neki ne mogu izaci iz okvira uskog razmisljanja i sagledati stvari iz vise uglova, pa onda donijeti zakljucak o cemu se radi. nekima jos uvijek nije lako razdvojiti pojam nacije i naroda. upravo o tome sam pisao u one dvije teme gdje smo se takodjer slozili. tamo je ona tvoja nadopuna sa etnosom i vjerskim odredjenjem upotpunila sliku, bas kao i sada ovaj post ovdje.
nazalost, neki jos uvijek ne citaju cijele postove, pa se obaziru samo na dio vadjenjem iz konteksta sto smatram razoblicavanjem recenog...
friman

#229 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

belfy jedan savjet tj upozorenje. ( vazi i za ostale ucesnike foruma)
Nemoj se truditi sa ovim xyz.
Lik ili nije narocito pametan ili se pravi glup.

U svakom slucaju slobodno odustani od diskusije sa njim.

ON vec 10 strana ima svoju pricu koju samo ponavlja ko papagaj.
Nit sta novo kaze a jos manje pametno.

Mnogi su mu, kao i ja, argumentovano objasnici u cemu gresi i razliku nacije i naroda.
Ali on ne samo da nije argumentovano to nerigao braneci svoj stav, nego nije uopste ni odgovorio.
To znaci da mu prica nema realnu pozadinu nego samo lupa gluposti.

Tako su svi prestali pricu sa njim.
Predlazem i tebi to sto skorije.

Sto se tice ostalih ucesnika neka bace pogled na 7. i 8. stranu, tamo je sve objasnjeno da se ne ponavljam.
gospodar kuglastih munja

#230 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

friman wrote:belfy jedan savjet tj upozorenje. ( vazi i za ostale ucesnike foruma)

Mnogi su mu, kao i ja, argumentovano objasnici u cemu gresi i razliku nacije i naroda.
Ali on ne samo da nije argumentovano to nerigao braneci svoj stav, nego nije uopste ni odgovorio.

Sto se tice ostalih ucesnika neka bace pogled na 7. i 8. stranu, tamo je sve objasnjeno da se ne ponavljam.

XYZ Luta zato sto ne poznaje materiju do kraj, tesko mu je rasclaniti sve elemente i ponovno ih uobliciti ih u jednu cjelinu. No, nije samo on takav. Radi se o vecini, koji samo polovicno razumiju sta pisu. Na stranu vrlo tezak stil izrazavanja XYZ-a, ali to je vec nesto sto se trebalo obraditi u osnovnoj skoli. Mozda on i nije tome kriv.
I sam XYZ je mala maca. Treba poslusati nase akademce, nase politicare, nase oskarovce koliko su u zabludi i lutanju? Onda i ne cudi ovakvo razmisljanje obicne vecine.

Nacionalni identitet je i najveci kamen spoticanja za ovu zemlju. Svaki pokusaj ataka na naciju jedne drzave je i atak na samu nju, bilo da dolazi s vana ili iznutra.Kad bi mi svi znali ko smo i sta smo, vjerovatno bi imali sansu i da se dogovorimo. Ugledajmo se jednostavno na drzave u kojima to funkcionise, bas zato sto imaju odgovore na te dileme.
friman

#231 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

gospodar kuglastih munja wrote: XYZ Luta zato sto ne poznaje materiju do kraj, tesko mu je rasclaniti sve elemente i ponovno ih uobliciti ih u jednu cjelinu. No, nije samo on takav. Radi se o vecini, koji samo polovicno razumiju sta pisu. Na stranu vrlo tezak stil izrazavanja XYZ-a, ali to je vec nesto sto se trebalo obraditi u osnovnoj skoli. Mozda on i nije tome kriv.
I sam XYZ je mala maca. Treba poslusati nase akademce, nase politicare, nase oskarovce koliko su u zabludi i lutanju? Onda i ne cudi ovakvo razmisljanje obicne vecine.

Nacionalni identitet je i najveci kamen spoticanja za ovu zemlju. Svaki pokusaj ataka na naciju jedne drzave je i atak na samu nju, bilo da dolazi s vana ili iznutra.Kad bi mi svi znali ko smo i sta smo, vjerovatno bi imali sansu i da se dogovorimo. Ugledajmo se jednostavno na drzave u kojima to funkcionise, bas zato sto imaju odgovore na te dileme.
Podzavam, samo da dodam jos nesto.

On je mozda i malo veca maca.
U redu je da ne zna i da mu je tesko sve pohvatati.
Ali nije samo to kod njega.
Ima najvise postova na ovoj temi ko da je najpametniji a prica gluposti.
Kad mu neko objasni kako jeste, on se pravi lud kao da nije cuo ne pokusavajuci ni odbraniti svoju pricu.
Jedno je ne znati a drugo kad ne zelis znati.
Ko ne zna mozes ga nauciti, a onog ko ne zeli da zna ne mozes.

Zato sam ja i odustao od polemike sa njim.
feral.tribune

#232 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

friman wrote:belfy jedan savjet tj upozorenje. ( vazi i za ostale ucesnike foruma)

Ma bravo !!! Evo ja kazem da pripadam bosanskom narodu i da sam Bosanac po nacinalnosti .XYZ je " glup " sto trazi da bosanski Ustav izgleda kao njemacki , srpski , hrvtski , americki , francuski .....a ti si pametan sto hoces nakazu od drzave i od bosanskog Ustava .Sto niko na svijetu ne prepise ovaj bosanski Ustav kada je tako dobar. Bosna se zove Bosna i pripada bosanskom narodu bez obzira kako se ko osjeca i izjasnjava .U Americi zivi 40 miliona Hispaneza .Oni koji su rodjeni u Americi se dekarisu kao Amerikanci , oni koji nisu , oni koji sisaju travu , ne govore engleski cak i ako se neko docepao americkog pasosa ostaju Mexicanci , sta ce drugo biti .Sta je Meho u Chicagu nego Bosanc .njeogovo dijete postaje Amerikanc .Amerika se moze porediti sa Australijom , novim Zelandom , Australijom , Canadom .Amerika se ne moze porediti sa Bosnom americka drzavava i americka nacija su stari 200 god .U Amrici samo jedna kategorija ljudi nosi drzavu .Amerikanci .Americki narod , i americka nacija .Ne smije niko ni pomisliti da se suvernitet dijeli sa nekim drugim .Uostalom Bosna je opet nesto drugo a sa njom rade experimnte kao da je mladja od Amerike .Amerika je useljenicka drzava .Bosna je nacinalna drzava , Bosanaca .Sa Bosnom se se moze porediti Francuska , Italija , Srbija , Hrvatska .Zasto bi oni u preaumbulma imali jedan narod kao nosioc suvereniteta a Bosna tri .Kako mogu tri naroda nositi suvernitet u jednoj drzavi i to na takav nacin da se dva od ta tri naroda vec suvereni negdje .I to tacno preko puta Save i Drine .Srpski narod nosi suverenitet , konstitutivnost , drzavnost u dvije drzave .Zar je to tebi ( vama ) normalno .I to u drzave koje granice jedna s drugom .Posto je srpski narod jedan narod on onda moze traziti da zivi u jednoj drzavi bas kao i njemacki narod iz Drzedena koji zeli da zivi skupa sa njemackim narodom iz Hamburga .To je podvala Bosni jer Srbin iz Trebinja takodje hoce da zivi sa Srbinom iz Zajecara .A to mu omugacava bosanski Ustav .Koji paradoks .Trostruka konstituvnost polako urusava Bosnu i kopa grob ispod zive zemlje koja ce uskoro postati mrtvac zbog toga .Sta se pravite ludi .Srpski narod je jedan narod koji je konstituivan u dvioje razlicite drzave .Pa gdje to ima .Pa daj suverenost tamo onim sandzakim mulimanima pa da im daj enitet ako je to tako krasno i divno .Daj i Madjarima da budu nosioci suvereniteta u Srbiji jer Vojodina je tako i tako bila u sastavu Madjarske .U roku od 24 sata u tom slucaju Vojvodina bi osvanula u Madjarskoj .Zato to Srbi ne daju .Ali hoce u Bosni ono sto ne daju u Srbiji .Za Hrvtsku isto vazi .Gde su Srbi u Ustavu .Nacinalna manjina .Ne mozes imati deset nacinalnih drzava nego jednu .
jeza u ledja

#233 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

belfy ba, ne gubi vrijeme na raspravu s njim. ;-)
Den

#234 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

feral.tribune wrote:

Ma bravo !!! Evo ja kazem da pripadam bosanskom narodu i da sam Bosanac po nacinalnosti .XYZ je " glup " sto trazi da bosanski Ustav izgleda kao njemacki , srpski , hrvtski , americki , francuski .....a ti si pametan sto hoces nakazu od drzave i od bosanskog Ustava .Sto niko na svijetu ne prepise ovaj bosanski Ustav kada je tako dobar. Bosna se zove Bosna i pripada bosanskom narodu bez obzira kako se ko osjeca i izjasnjava .U Americi zivi 40 miliona Hispaneza .Oni koji su rodjeni u Americi se dekarisu kao Amerikanci , oni koji nisu , oni koji sisaju travu , ne govore engleski cak i ako se neko docepao americkog pasosa ostaju Mexicanci , sta ce drugo biti .Sta je Meho u Chicagu nego Bosanc .njeogovo dijete postaje Amerikanc .Amerika se moze porediti sa Australijom , novim Zelandom , Australijom , Canadom .Amerika se ne moze porediti sa Bosnom americka drzavava i americka nacija su stari 200 god .U Amrici samo jedna kategorija ljudi nosi drzavu .Amerikanci .Americki narod , i americka nacija .Ne smije niko ni pomisliti da se suvernitet dijeli sa nekim drugim .Uostalom Bosna je opet nesto drugo a sa njom rade experimnte kao da je mladja od Amerike .Amerika je useljenicka drzava .Bosna je nacinalna drzava , Bosanaca .Sa Bosnom se se moze porediti Francuska , Italija , Srbija , Hrvatska .Zasto bi oni u preaumbulma imali jedan narod kao nosioc suvereniteta a Bosna tri .Kako mogu tri naroda nositi suvernitet u jednoj drzavi i to na takav nacin da se dva od ta tri naroda vec suvereni negdje .I to tacno preko puta Save i Drine .Srpski narod nosi suverenitet , konstitutivnost , drzavnost u dvije drzave .Zar je to tebi ( vama ) normalno .I to u drzave koje granice jedna s drugom .Posto je srpski narod jedan narod on onda moze traziti da zivi u jednoj drzavi bas kao i njemacki narod iz Drzedena koji zeli da zivi skupa sa njemackim narodom iz Hamburga .To je podvala Bosni jer Srbin iz Trebinja takodje hoce da zivi sa Srbinom iz Zajecara .A to mu omugacava bosanski Ustav .Koji paradoks .Trostruka konstituvnost polako urusava Bosnu i kopa grob ispod zive zemlje koja ce uskoro postati mrtvac zbog toga .Sta se pravite ludi .Srpski narod je jedan narod koji je konstituivan u dvioje razlicite drzave .Pa gdje to ima .Pa daj suverenost tamo onim sandzakim mulimanima pa da im daj enitet ako je to tako krasno i divno .Daj i Madjarima da budu nosioci suvereniteta u Srbiji jer Vojodina je tako i tako bila u sastavu Madjarske .U roku od 24 sata u tom slucaju Vojvodina bi osvanula u Madjarskoj .Zato to Srbi ne daju .Ali hoce u Bosni ono sto ne daju u Srbiji .Za Hrvtsku isto vazi .Gde su Srbi u Ustavu .Nacinalna manjina .Ne mozes imati deset nacinalnih drzava nego jednu .
Pa jeste paradox ali po tebi je jedini nacin da povadimo ono malo tenkova sto imamo iz garaza i da njiha metnemo u brcko a potom izvrsimo juris na Banja Luku uz zestoko cuvanje linija radi napada iz pravca Srbija? :D
xyz2007

#235 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

gospodar kuglastih munja wrote: Treba poslusati nase akademce, nase politicare, nase oskarovce koliko su u zabludi i lutanju?
Evo da a pitam vas i vase kolege, friemene, jeza, i ostale "Majkl Dzeksone", akademce, politicare, oskarovce i intelektualce koji '"nisu" u zabludi:

Ako je Bosna i Hercegovina drzava svih svojih gradjana koji su pripadnici njene Bosanskohercegovacke nacije i njenog Bosanskohercegovackog naroda...

a Srbija je drzava svih svojih gradjana koji su pripadnici njene srpske nacije i njenog srpskog naroda i

Hrvatska je drzava svojih gradjana koji su pripadnici njene hrvatske nacije i njenog hrvatskog naroda

koji gradjani - drzavljani drzave BiH pripadaju naciji i narodu BiH a koji nacijama i narodima drugih drzava ?
ljubav_aha

#236 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

osa wrote:
ljubav_aha wrote:
osa wrote:ne znam da li sam shvatio suštinu, ali ovaj gospodin stalno protura priču kako su naivni bosanci katoličke i pravoslavne vjerispovjesti prevedeni žedni preko vode od strane hrvatske i srbije, u stilu "2 000 000 glupih i nepismenih koji ne znaju tko su i što su pa će im on to posjasniti", pa reko, šta je tek onda s 2 000 000 muslimana u bih, kako li su tek njih turci preveli žedne preko vode. ovih dvije milje "izdajnika" bar nije silom postalo to što misli da je, jer ako oni nisu hrvati i srbi onda brate niti bošnjaci nisu muslimani, ako ćemo ganjati mak na konac.
opet pises o bosancima koji su postali muslimani jer su ih turci "preveli zedne preko vode"

bosanski katolici i bosnaski pravoslavci su godinama imali kompleks,koji su im stvorili njihovi braca i sestre iz susjdenih republika,i kako jedino mogu biti poputne licnosti,kompletan simbol bratstva i jednistva ako suradjuju tako sto stvore veliku srbiju i jos vecu hrvatsku,a istovremeno su ismijavani od doticne brace i sestara ,jer su upravo bili poljuljani ,ne samo kao pripradnici jedne drzave,nacije,vec ,sto je naj-jdanije i najgore ,iskomleksirani kao licnosti,koja ironija,a sto se tice bosasnkih muslimana,oni su dugo imali kompleks sto su neopredjeljeni,kada su dobili pravo da se opredjele kao musllimani,bili su komunisti,a nakon titove smrti,nisu se bas puno ponosili svojom religijom, kao da je bila manje vrijedna od spomenute dvije kriscanske religije,koja ironija jos jednog slucaja/opet/,a danas najvise ima mislimana na baterije,danas samo vlada religiozni ekstremizam,a religjia nije krivac,/konraditkotorna cinejnica/,znaci dvije krajnosti koje ni dragi Bog ne podrzava
oh,da,kompleks bosnaskih katolika i bosanskih pravoslavaca je samo jos vise uvecan upravo definisanjem bosnjaka kao muslimana bosanaca,ponekad mislim da smo mi narod koji se bavi glupostima,koja ogranicenost,vaznija je istorija pisana na sto razlicitih nacina,nego vlastiti zivot i zovot novih generacija

danas samo religiozno osvjesceni,religija ne smeta nikome,religija je samo izgvor za postizanje potpuno drugacijih ciljeva,koja sramota,pricati u ime Boga a ne cijeniti Boga,zato nije ni cudo sto se sve danas desava,zna Bog sta radi,i svaka mu cast ;-)
bojim se da nisi pažljivo pročitao moj napis ili nisi shvatio kontekst istoga. a ako dotični bog stvarno zna šta radi, onda je od 91. do 95. spavao ili bio debelo pijan, a za narod darfura, konga i sličnih mjesta na kugli je to još uvijek.
opet krivis Boga i religiju,a lijepo sam napisala,uzrok sukoba nije religija

inace sam vrlo dobor razumjela sto pises,i mogu samo reci,pogresno sastavljas informacije
ljubav_aha

#237 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

gospodar kuglastih munja wrote:Konstutivnost naroda je cisto tehnicka stvar. Ona govori o tome koji narodi su konstituisali, stvorili drzavu. Na tom se i zavrsava ovo poglavlje. Proizvod njihovog dogovora je drzava u kojoj zivi sveukupno pucanstvo, svi gradjani koji postaju subjekt te drzave. Svi oni skupa su narod te drzave i njena nacija. Nacija ne osporava etnicki identitet, on i dalje ostaje ono sto je i bio, sa svim svojim elementima identiteta.
Svjest o ovom saznanju i prihvatanju ove cinjenice govori o svakom ponaosob koliko je ko duhovno i mentalno sposoban da bude clan jedne zajednice. Oni koji ne mogu prihvatiti ovu cinjenicu su naprosto nezrele jedinke da zive u jednoj organizovanoj zajednici na nivou drzave ,da budu njen zdravi element. Za takve ljude nivo organizovanja i svjesti kolektiva zavrsava na nivou plemena. I upravo takvi, nedozreli su i najlaksi elemnti za manipulaciju politicarima, takvi koji sami od sebe daju otpor. Potrebno ih je samo usmjeriti , iskoristiti za ideju separatizma , sto se ovdje u BiH i desava.
s ozirom da smo na 10oj stranici,evo samo sam podebljala i uvecala rijeci gospodara kuglastih munja ;-)
xyz2007

#238 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

gospodar kuglastih munja wrote: XYZ Luta zato sto ne poznaje materiju do kraj, tesko mu je rasclaniti sve elemente i ponovno ih uobliciti ih u jednu cjelinu.
Konkretan primjer molim.

Koje drzave naciji i narodu pripadate ?

A. Albanije
B. Srbije
C. Hrvatske
D. Turske
E. Njemacke
F. Bosne i Hercegovine
G. Kosova
H. Slovenije
I. neke trece drzave.

Pitanje vazi za sve.
xyz2007

#239 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

feral.tribune wrote: Ma bravo !!! Evo ja kazem da pripadam bosanskom narodu i da sam Bosanac po nacinalnosti .XYZ je " glup " sto trazi da bosanski Ustav izgleda kao njemacki , srpski , hrvtski , americki , francuski .....a ti si pametan sto hoces nakazu od drzave i od bosanskog Ustava .Sto niko na svijetu ne prepise ovaj bosanski Ustav kada je tako dobar. Bosna se zove Bosna i pripada bosanskom narodu bez obzira kako se ko osjeca i izjasnjava . Posto je srpski narod jedan narod on onda moze traziti da zivi u jednoj drzavi bas kao i njemacki narod iz Drzedena koji zeli da zivi skupa sa njemackim narodom iz Hamburga .To je podvala Bosni jer Srbin iz Trebinja takodje hoce da zivi sa Srbinom iz Zajecara .A to mu omugacava bosanski Ustav .Koji paradoks .Trostruka konstituvnost polako urusava Bosnu i kopa grob ispod zive zemlje koja ce uskoro postati mrtvac zbog toga .Sta se pravite ludi .Srpski narod je jedan narod koji je konstituivan u dvije razlicite drzave .Pa gdje to ima .Pa daj suverenost tamo onim sandzakim mulimanima pa da im daj enitet ako je to tako krasno i divno .Daj i Madjarima da budu nosioci suvereniteta u Srbiji jer Vojodina je tako i tako bila u sastavu Madjarske .U roku od 24 sata u tom slucaju Vojvodina bi osvanula u Madjarskoj .Zato to Srbi ne daju .Ali hoce u Bosni ono sto ne daju u Srbiji .Za Hrvtsku isto vazi .Gde su Srbi u Ustavu .Nacinalna manjina .Ne mozes imati deset nacinalnih drzava nego jednu .
Ja mislim da oni to znaju vec ( ali im ne smeta ).

Ja i ne pisem radi njih, ja pisem radi Bosanaca ( pripadnika bosanskohercegovacke nacije i bh naroda ) Hvala na podrsci. :thumbup:
ljubav_aha

#240 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

xyz2007 wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: Treba poslusati nase akademce, nase politicare, nase oskarovce koliko su u zabludi i lutanju?
Evo da a pitam vas i vase kolege, friemene, jeza, i ostale "Majkl Dzeksone", akademce, politicare, oskarovce i intelektualce koji '"nisu" u zabludi:

Ako je Bosna i Hercegovina drzava svih svojih gradjana koji su pripadnici njene Bosanskohercegovacke nacije i njenog Bosanskohercegovackog naroda...

a Srbija je drzava svih svojih gradjana koji su pripadnici njene srpske nacije i njenog srpskog naroda i

SPRSKA NACIJA :lol: NE POSTOJI SRPSKA NACIJA,HALO :lol: U SRBIJI ZIVE SRBIJANCI,A MOGU BITI ISLAMSKE VJEROISOVJESTI

Hrvatska je drzava svojih gradjana koji su pripadnici njene hrvatske nacije i njenog hrvatskog naroda

koji gradjani - drzavljani drzave BiH pripadaju naciji i narodu BiH a koji nacijama i narodima drugih drzava ?
OGOVOR NA PITANJE : danas je doakzano da je u BiH sve moguce,primjer su bosanski katolici koji imaju hrvatski pasos :lol: ali oni se ionako ne osjecaju gradjanima BiH,vec Herceg Bosne, a to je vec druga nacija ,zar ne :lol:
gospodar kuglastih munja

#241 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

xyz2007 wrote:

Pitaj Sandzaklije u Srbiji kojoj naciji pripadaju ?, a kojoj kad su u BiH ??? :lol: :mrgreen: :dance:
ljubav_aha

#242 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

gospodar kuglastih munja wrote:
xyz2007 wrote:

Pitaj Sandzaklije u Srbiji kojoj naciji pripadaju ?, a kojoj kad su u BiH ??? :lol: :mrgreen: :dance:
:lol:
belfy

#243 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by belfy »

xyz2007 wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: XYZ Luta zato sto ne poznaje materiju do kraj, tesko mu je rasclaniti sve elemente i ponovno ih uobliciti ih u jednu cjelinu.
Konkretan primjer molim.

Koje drzave naciji i narodu pripadate ?

A. Albanije
B. Srbije
C. Hrvatske
D. Turske
E. Njemacke
F. Bosne i Hercegovine
G. Kosova
H. Slovenije
I. neke trece drzave.

Pitanje vazi za sve.
e vidis, ovo boldirano je podvala. obicna navlakusa. ne mozes traziti da se neko izjasni o dvije stvari sa jednim odgovorom. NACIJA I NAROD NISU ISTO!
ovo je moj posljednji pokusaj da ti to objasnim. evo ti pocetak:
http://en.wikipedia.org/wiki/People
http://en.wikipedia.org/wiki/Nation
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_origin
idi pa citaj, a onda koristi google, pa nakon toga popricaj sa prijateljima, pa nakon toga sa neprijateljima. onda se vrati da vidimo da li si dozreo za diskusiju. to da li si dozreo cemo odrediti po odgovoru na pitanja:
1. kako nastaju drzave
2. kada bi se dva naroda dogovorila da naprave drzavu da li bi oni ostali pripadnici istih naroda?
3. da li su romi narod ili nacija ili nesto trece? ako su nesto trece objasniti sta.
4. kakva je razlika izmedju flamanaca i belgijanaca?
5. da li ti stvarno mislis da mnogi ovdje ne bi voljeli da BiH ima samo jedan narod i jednu naciju ili mislis da si najpametniji i jedini koji to zeli?

posto znam da neces odgovoriti na ova pitanja, nego da ces pisati na dalje nesto svoje, ja cu po drugi put, ali sada zaista definitivno stati sa daljim ucestvovanjem na ovoj temi. odzdrav.
Den

#244 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

xyz2007 wrote:
feral.tribune wrote: Ma bravo !!! Evo ja kazem da pripadam bosanskom narodu i da sam Bosanac po nacinalnosti .XYZ je " glup " sto trazi da bosanski Ustav izgleda kao njemacki , srpski , hrvtski , americki , francuski .....a ti si pametan sto hoces nakazu od drzave i od bosanskog Ustava .Sto niko na svijetu ne prepise ovaj bosanski Ustav kada je tako dobar. Bosna se zove Bosna i pripada bosanskom narodu bez obzira kako se ko osjeca i izjasnjava . Posto je srpski narod jedan narod on onda moze traziti da zivi u jednoj drzavi bas kao i njemacki narod iz Drzedena koji zeli da zivi skupa sa njemackim narodom iz Hamburga .To je podvala Bosni jer Srbin iz Trebinja takodje hoce da zivi sa Srbinom iz Zajecara .A to mu omugacava bosanski Ustav .Koji paradoks .Trostruka konstituvnost polako urusava Bosnu i kopa grob ispod zive zemlje koja ce uskoro postati mrtvac zbog toga .Sta se pravite ludi .Srpski narod je jedan narod koji je konstituivan u dvije razlicite drzave .Pa gdje to ima .Pa daj suverenost tamo onim sandzakim mulimanima pa da im daj enitet ako je to tako krasno i divno .Daj i Madjarima da budu nosioci suvereniteta u Srbiji jer Vojodina je tako i tako bila u sastavu Madjarske .U roku od 24 sata u tom slucaju Vojvodina bi osvanula u Madjarskoj .Zato to Srbi ne daju .Ali hoce u Bosni ono sto ne daju u Srbiji .Za Hrvtsku isto vazi .Gde su Srbi u Ustavu .Nacinalna manjina .Ne mozes imati deset nacinalnih drzava nego jednu .
Ja mislim da oni to znaju vec ( ali im ne smeta ).

Ja i ne pisem radi njih, ja pisem radi Bosanaca ( pripadnika bosanskohercegovacke nacije i bh naroda ) Hvala na podrsci. :thumbup:
:sax:
Agic Nurija

#245 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Agic Nurija »

Frane-x wrote:
xyz2007 wrote:
Frane-x wrote: Jesi razmišljala o tome da se zapišeš kao Hrvatica? :D
A jeste li vi razmisljali da se zapisete kao Bosanski katolik? Rodjeni u Bosni jel da, Bosna vasa domovina... Govorite bosanski... volite svoj bosanskohercegovacki narod i svoju Bosansku Naciju itd...
Nijedno od toga!

Niti sam katolik (agnostik sam), a još manje bosanski katolik (Hercegovac sam).
Imao sam (ne)priliku :D jedno 2 puta da prođem kroz Bosnu, tako da mogu reć da sam bio i tamo.
Govorim standardnim hrvatskim jezikom, iako su moji roditelji pričali srpskohrvatski/hrvatskosrpski, a o jeziku kojeg su sklepali 93. Bošnjaci i nazvali ga "bosanski", znam samo da na njemu nije radio ni jedan hrvat/srbin pa mi je malo čudan raskorak između naziva naroda i jezika al eto.
Originalan ustaški/emigrantski govor jednog nedovršrnog/poremećenog ljudskog proizvoda!
Zamisli da Dalmatinac kaže kako on nije hrvatski, več dalmatinski katolik !?
A to o "originalnom/standardnom hrvatskom govoru u Bosni" bi se moglo iscijediti mnogo "nauke i polemike" na bosanskim historijskim stranicama čiji broj munjevito i svakodnevno raste, jer o tome više ne odlućuje Zagrebi ili Beograd!

Prvo, svaki čovjek govori onako, kako govori narod u kojem je rođen, a taj narod, od Jadrana do Drave i od Kupe do Drine vazda je bio i ostao BOSANSKI NAROD!
Drugo, nikada niko na ovom svijetu nije mogao "govoriti" dva govora/jezika u isti mah, dakle "srpskohrvatski govor/jezik" je samo dekadentan naziv za govor BOSANSKOG NARODA, koji je nikao, bio i ostao na svojoj zemlji i baštini plemenitoj.
Treće, biti neko drugi i drugačiji od sebe samog i to uporno glumiti cijelog vijeka, tako još odgajati i svoju djecu mogu zaista samo umno poremećeni ljudi sa svetri bosanske kleronacističke strane!
uozo

#246 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by uozo »

Kad ne moze vec konstitutivan narod, da se da makar da smo nacionalna manjina! :skoljka:
xyz2007

#247 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

belfy wrote:
xyz2007 wrote: Koje drzave naciji i narodu pripadate ?

A. Albanije
B. Srbije
C. Hrvatske
D. Turske
E. Njemacke
F. Bosne i Hercegovine
G. Kosova
H. Slovenije
I. neke trece drzave.

Pitanje vazi za sve.
ne mozes traziti da se neko izjasni o dvije stvari sa jednim odgovorom. NACIJA I NAROD NISU ISTO!
Pripadnici naciji neke drzave su automatski i pripadnici naroda te iste drzave. :bih:

Evo moj odgovor: F :) Hajde da cujem vas.
xyz2007

#248 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

uozo wrote:Kad ne moze vec konstitutivan narod, da se da makar da smo nacionalna manjina! :skoljka:
Bosanci su duzni da povise standarde pod hitno. :)

Mi Bosanci nismo manjina, mi smo jedini narod koji ima pravo na konstiutivnost u nasoj bosanskohercegovackoj drzavi jer mi smo jedini pripadnici njene nacije i njenog naroda - mislite pozitivno. :bih:

Znaci ako mi Bosanci kazemo da je ovaj Ustav nekonstutivan a mi se deklarisemo kao Bosanci, i mi odbijamo kategoricki da se izasnjavamo kao Srbi, Hrvati i Bosnjaci - mi smo vecina a oni su manjina.... a onda Ustav nije vise konstitutivan.

Znaci nece imati izbora. Ili 4ti ili jedini.
Control panel

#249 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Control panel »

sta 4. konstitutivan narod treba da bude prvi ili jedini. i onda ne bi bilo raznih gluposti koje nastaju iz

srbin, bosnjak, hrvat :run:
cogni

#250 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cogni »

xyz2007 wrote:
uozo wrote:Kad ne moze vec konstitutivan narod, da se da makar da smo nacionalna manjina! :skoljka:
Bosanci su duzni da povise standarde pod hitno. :)

Mi Bosanci nismo manjina, mi smo jedini narod koji ima pravo na konstiutivnost u nasoj bosanskohercegovackoj drzavi jer mi smo jedini pripadnici njene nacije i njenog naroda - mislite pozitivno. :bih:

Znaci ako mi Bosanci kazemo da je ovaj Ustav nekonstutivan a mi se deklarisemo kao Bosanci, i mi odbijamo kategoricki da se izasnjavamo kao Srbi, Hrvati i Bosnjaci - mi smo vecina a oni su manjina.... a onda Ustav nije vise konstitutivan.

Znaci nece imati izbora. Ili 4ti ili jedini.
Bravo. Stavio si tocku na i. :thumbup:

Vrijeme je da raspisemo konkurs za peti konstitutivni (ili barem konstutivni) narod. Citao sam jednom da se nekonstitutivnost ustava ( :-) ) najbolje rijeshava dodavanjem novih konstitutivnih naroda.
Post Reply