liberal wrote:Talicni Tom wrote:liberal wrote:da vas nesto pitam?
sta mislite koliko nas na to trulom zapadu zeli bih drzavljanstvo/pasos?
ima jedna grupa koja se jos uvijek naziva patriotama i uzima bih pasos ali realno gledajuci mi sto smo napolju nismo bas za pasos sto mi omogucava da putujem skoro pa nigdje.prema tome to prazno prepiranje i briga o imigraciji je samo suplja.
sa druge strane sto vrijeme vise prolazi sve su manji izgledi da cemo se vratit odakle smo izasli. to pogotovo vazi za one sto su istjerani/zdusili na pocetku. pa sjetite se kad je njemacka "dobrovoljno" vracala izbjeglice. koliko ih je odlucilo da ide za ameriku samo da se nevraca nazad. jedna velika grupa se mogla vratit kuci slobodno , nemislim u rs ali...... puna usta bosne samo bliza nam je kanada ili amerika
zato cuvajte zivce za nesto drugo....jebo dijasporu ukljucujuci i mene
Ili ne razumijes ili neces da razumijes .Moja je stvar dali cu se vratiti ili ne .To je moja licna stvar.Ali nedam da mi cetnik iz tzv rs oduzima bosansko drzavljanstvo .Ne dam i tacka .Hocu da imam drzavljanstvo zemlje u kojoj sam rodjen .Nebitno da li sam se borio ili ne .Hocu drzavljanstvo svoje zemlje .Za ukras.Ne vrijedi puno jer su ga najvise srozali oni koji mrze Bosnu.Ne dam drzavljanstvo .Ne samo da ga ne dam nego cu ga uzeti Srbima iz tzv SAO Krajina Hrvatska.Sta ce njima bosansko drzavljanstvo? Da mogu glasati da se Meho i Mujo izbace iz drzavljanstva.
koliko je bosanaca potrcalo i odreklo se bosanskog drzavljanstva dobrovoljno da bi dobili drzavljanstvo neke druge drzave?....bruka
.....de malo smo licemjerni.....kad se odricemo drzavljanstva da bi postali njemci ( a to moras da uradis ako ihoces da dobijes njemacko) ili neko drugo niko nista neprica sad kad se legalno (koliko se to nekima svidjalo ili ne to je legalni zahtjev...sad dali je poste je druga stvar) onda citava frka.
uostalom taj zahtjev sa srpske strane se moze kontrirat za dvojno drzavljanstvstvo sa srbijom ili specijalne veze sa srbijom. bruka srba iz rs ima dvojno srpsko drzavljanstvo .politika je cista trgovina .
ti sto hoces da imas bosansko drzavljanstvo je ok samo vecina, zapamti vecina, se odrice ili uzima drugo samo zato sto mu daje sigurnost za buducnost.
tako i ja sad imam kanadski pasos i svi moji prijatelji u sarajevu samo kazu blago tebi ...nas niko ovdje nejebe pa kad treba da idemo negdje muka ziva ti barem sjednes u avion i ides bez razmisljanja
glede ovoga podebljanog -- ne moze... to je se moglo uraditi ranije, ali sad je prekasno. BH je vec potpisala sporazum sa srbijom o dvojnom drzavljanstvu i ne moze ga sada tek tako ponistiti. kada je to potpisivala trebalo je se pitanje dvojnih drzavljanstava rijesiti za sve. a ovako srbi imaju sva prava a ostali -- opet nikakva. i ne samo to, nego ostadose svi ostali taoci cetnika iz RS-a po svakom pitanju. ali to je ta balijska politika -- da ne vidi sta nosi dan a sta nosi noc, da ne gleda dalje od sopstvenog sitnog interesa, da nema nikakve drzavotvorne svijesti, i da dan-danas ne vidi sta mu komsija iz RS-a pakuje. ne prepoznaje suljo kad mu neko prodaje muda za bubrege, pa ce tako amir i emir iz kanade i USA ostati bez BH drzavljanstva, a svaki jebeni marko i pero iz RS-a ce imati srpsko. da ne govorim o tome da svaki random jozo i mato vec imaju putovnicu, iako hrvatske nisu vidjeli. ali neka. to je nama nasa borba dala.
dalje, neko je vec objasnio da kanada i USA ne brane dvojna drzavljanstva, te stoga nema potrebe da potpisuju ikakve sporazume sa drugim drzavama. znaci -- ovo je do BH. pa nisu ti delegati iz RS tokmaci, znaju tacno sta rade i na sta idu. to samo slijepac ili glupan ne vidi. a vajna 'bosnjacka intelektulna i politicka elita' koja je dovela do ove situacije svakako spada u ovu drugu grupu, sa time sto su usput i duse prodane koje i dalje podilaze cetnicima. da je makar zarad 'mira u kuci' nego ni to ne dobise za uzvrat. rovari im mile i dalje ko krmak po prciji.
PS koliko znam (mozda grijesim) u BH je i dalje na snazi zakon iz ex-YU po kojem strani drzavljanin me moze imati privatno vlasnistvo. ljudi koji zive u kanadi i USA a koji recimo imaju roditelje dole, nece moci naslijediti nekretnine ako se ovaj zakon sprovede. ono jada sto nam je ostalo poslije cetnicke posasti, sad ce dokrajciti i pokrasti balije. aferim.