Zatucane hodze,zaostali islam,wc solje i ostalo-hebo te koji miks zadrtog islamofoba i ksenofoba.dustaban wrote:Naceo si zaista ozbiljnu temu, kojom treba da se bave neki eksperti socio-teisticko-etno...profila. Jer zaista se radi o necemu sto je muslimane cinilo drugacijim i, da ne okolisimo, nizevrijednim.Connaisseur Karlin wrote: Bilo je uspjesnih muslimana, ali vecini muslimana je bio instaliran komplkes nize vrijednosti jeste. Ja se i danas pitam zasto su bili iskompleksirani tokom jugosavije? Sto je uzrok doticnog kompleksa nize vrijednosti od srba i hrvata? Ja sam dobila utisak da muslimanski intelektualci u BiH nisu bili previse motivirani ili im jugo-politika nije dozvoljavala. Puno je faktora ukljuceno definitvno.
Uspjesni muslimani su dokazali da posjeduju kapacitet,i mislim da su se vise identificirali sa drzavom,umjesto sa etnickim identitom poput hrvata ili srba.
Mene danas nervira sto muslimani u BiH trose previse energije na nebitne elemente,umjesto da prvo eliminusu probleme unutar vlastite grupe, npr. radikalno ponasnaje Bosnjaka u SDA politke, previse se pise i prica o vjeri i belsavo se reagira ne sprske i hrvatske bezobrazluci u politici. Razumijem da je ovo period etnickog budjenja muslimana,to je OK,ali ga treba pravilno usmjeriti.
A ja cu bubnuti svoju prostu definiciju - kriv je islam, koji je, u to vrijeme i na ovim prostorima bio definitivno "religija zaostajanja". Mozda je to i danas, ali ja ne zelim da to generalizujem jer sam se uvjerio da je nekad, doduse davno, to bila religija naucnog prosperiteta (Timur & Samarkand, naprimjer).
Od pokrivanja zena, preko nekih prevazidjenih obicaja sa neobjasnjivim smislom (da. mislim na bocu kraj wc sholje!) do potpunog odvlacenja od realnih situacija i potreba konkretnog stanista... islam se pretvorio zaista u glavni razlog svekolikog zaostajanja muslimanskog stanovnistva u sredinama gdje se mijesa sa krscanskim, a pri tome posebno mislim na katolicko, stanovnistvom.
Pogledajte samo VANRELIGIJSKE aspekte jednog katolickog i jednog muslimanskog sela. Pa ta razlika se okom vidi.
Zasto? Pa zato sto su katolicki vjeroucitelji, za razliku od hodza, obrazovani u OPCEM SMISLU. Ne samo religijskom. I to se naravno prenosi i na puk i zato ce mnogo vise katolicke omladine uhvatiti korak sa svijetom, za razliku od muslimanske djece koja imaju nesrecu da ih u pamet zatucaju neobrazovane hodze!
I to je korjen ovoga o cemu govoris. Tek kad postanu zreli ljudi i kad se (i ako se) obhrvu primitivnom religijskom drilu, muslimani shvate koliko su izgubili korak sa ostalima i to mora rezultirati ovim kompleksom o kojem govoris.
Znam da su ovo grube rijeci, ali su ubitacno tacne. U prilog tome najvise govore primjeri onih uspjesnih i svjetski priznatih Muslimana/Bosnjaka poput Kemala Hanjalica. Trazio sam intervju sa njim, nisam ga nasao - pomozite, gdje on govori o svome uspjehu. Uspio je, da skratim, upravo zahvaljujuci tom otimanju od tradicije koja vuce nazad, prihvatio sansu koja mu se ukazala u Titinom vaktu i... dalje se zna. On je u tom intervjuu, dobro se sjecam, citirao svoju samohranu majku koja je rekla - nama muslimanima nije nikad bilo bolje kao sad (u Titino doba)!
I tako dalje. E dabogdo slijedite Kemu Hanjalica umjesto Tokica i ostale budaletine...
Bosanac=Bosnjak
- LBVIEW
#526 Re: Bosanac=Bosnjak
- dustaban
#527 Re: Bosanac=Bosnjak
Nisam ni Srbin ni pravoslavac (skroz si profulo), a ako sta velicam "sa ove strane" to je katolicki sistem (pogotovo protestantizam) koji fakat ne sputava razvoj i napredovanje.
I shvati konacno, evo necu se braniti niti tuzakati moderatoru - ja sam "islamofob, ksenofob (?), chetnik, barbarin"... KAKVE KORISTI TI OD TOGA IMAS? Hoce li te to napraviti pametnijim, jacim, vecim...Bosnjakom?
Predlazem ti (vam) prijatelju da se konacno okrenete sebi i pogledate gdje su vasi UNUTRASNJI problemi, ne moze vam, jebemumisha, za sve dobro i loshe biti krivi oni drugi.
A zaostajete li zaostajete...
I shvati konacno, evo necu se braniti niti tuzakati moderatoru - ja sam "islamofob, ksenofob (?), chetnik, barbarin"... KAKVE KORISTI TI OD TOGA IMAS? Hoce li te to napraviti pametnijim, jacim, vecim...Bosnjakom?
Predlazem ti (vam) prijatelju da se konacno okrenete sebi i pogledate gdje su vasi UNUTRASNJI problemi, ne moze vam, jebemumisha, za sve dobro i loshe biti krivi oni drugi.
- GeeTnT
#528 Re: Bosanac=Bosnjak
..ne mozemo moj tabane da se okrenemo prema sebi jer nas konstantno smetate i zamarate sa ovakvim i slicnim temama.....dustaban wrote:Nisam ni Srbin ni pravoslavac (skroz si profulo), a ako sta velicam "sa ove strane" to je katolicki sistem (pogotovo protestantizam) koji fakat ne sputava razvoj i napredovanje.
I shvati konacno, evo necu se braniti niti tuzakati moderatoru - ja sam "islamofob, ksenofob (?), chetnik, barbarin"... KAKVE KORISTI TI OD TOGA IMAS? Hoce li te to napraviti pametnijim, jacim, vecim...
- ABH017
#529 Re: Bosanac=Bosnjak
A ja tebi predlažem da se ne nerviraš toliko zbog Bošnjaka, Islama, muslimana, boca pored wc šolje, pokrivenih žena itd.dustaban wrote:Nisam ni Srbin ni pravoslavac (skroz si profulo), a ako sta velicam "sa ove strane" to je katolicki sistem (pogotovo protestantizam) koji fakat ne sputava razvoj i napredovanje.
Samo se ti okreni sebi i svojima (a vidimo kako su oni uspješni u pi*ku materinu. Otišli su toliko daleko da čak ne drže flašu pored wc šolje.
Što se nerviraš? Nije ti to dobro za zdravlje.
- dustaban
#530 Re: Bosanac=Bosnjak
izgovor, izgovor, izgovor...GeeTnT wrote: ..ne mozemo moj tabane da se okrenemo prema sebi jer nas konstantno smetate i zamarate sa ovakvim i slicnim temama.....
Eto, iznervirani Taban sam ispiso 22 straneABH017 wrote: A ja tebi predlažem da se ne nerviraš toliko zbog Bošnjaka, Islama, muslimana, boca pored wc šolje, pokrivenih žena itd.
Samo se ti okreni sebi i svojima (a vidimo kako su oni uspješni u pi*ku materinu. Otišli su toliko daleko da čak ne drže flašu pored wc šolje.![]()
I nemas pojma koliko sam daleko otisao... LICNO. Jebe me se za balkanske narode i narodnosti.
Ali fakat, najvise sam zabrinut za vas bracu muslimane/Bosnjake koji ste zaglavili u zacaranom krugu...
- Connaisseur Karlin
#531 Re: Bosanac=Bosnjak
Zensko sam dustbandustaban wrote:Naceo si zaista ozbiljnu temu, kojom treba da se bave neki eksperti socio-teisticko-etno...profila. Jer zaista se radi o necemu sto je muslimane cinilo drugacijim i, da ne okolisimo, nizevrijednim.Connaisseur Karlin wrote: Bilo je uspjesnih muslimana, ali vecini muslimana je bio instaliran komplkes nize vrijednosti jeste. Ja se i danas pitam zasto su bili iskompleksirani tokom jugosavije? Sto je uzrok doticnog kompleksa nize vrijednosti od srba i hrvata? Ja sam dobila utisak da muslimanski intelektualci u BiH nisu bili previse motivirani ili im jugo-politika nije dozvoljavala. Puno je faktora ukljuceno definitvno.
Uspjesni muslimani su dokazali da posjeduju kapacitet,i mislim da su se vise identificirali sa drzavom,umjesto sa etnickim identitom poput hrvata ili srba.
Mene danas nervira sto muslimani u BiH trose previse energije na nebitne elemente,umjesto da prvo eliminusu probleme unutar vlastite grupe, npr. radikalno ponasnaje Bosnjaka u SDA politke, previse se pise i prica o vjeri i belsavo se reagira ne sprske i hrvatske bezobrazluci u politici. Razumijem da je ovo period etnickog budjenja muslimana,to je OK,ali ga treba pravilno usmjeriti.
A ja cu bubnuti svoju prostu definiciju - kriv je islam, koji je, u to vrijeme i na ovim prostorima bio definitivno "religija zaostajanja". Mozda je to i danas, ali ja ne zelim da to generalizujem jer sam se uvjerio da je nekad, doduse davno, to bila religija naucnog prosperiteta (Timur & Samarkand, naprimjer).
Od pokrivanja zena, preko nekih prevazidjenih obicaja sa neobjasnjivim smislom (da. mislim na bocu kraj wc sholje!) do potpunog odvlacenja od realnih situacija i potreba konkretnog stanista... islam se pretvorio zaista u glavni razlog svekolikog zaostajanja muslimanskog stanovnistva u sredinama gdje se mijesa sa krscanskim, a pri tome posebno mislim na katolicko, stanovnistvom.
Pogledajte samo VANRELIGIJSKE aspekte jednog katolickog i jednog muslimanskog sela. Pa ta razlika se okom vidi.
Zasto? Pa zato sto su katolicki vjeroucitelji, za razliku od hodza, obrazovani u OPCEM SMISLU. Ne samo religijskom. I to se naravno prenosi i na puk i zato ce mnogo vise katolicke omladine uhvatiti korak sa svijetom, za razliku od muslimanske djece koja imaju nesrecu da ih u pamet zatucaju neobrazovane hodze!
I to je korjen ovoga o cemu govoris. Tek kad postanu zreli ljudi i kad se (i ako se) obhrvu primitivnom religijskom drilu, muslimani shvate koliko su izgubili korak sa ostalima i to mora rezultirati ovim kompleksom o kojem govoris.
Znam da su ovo grube rijeci, ali su ubitacno tacne. U prilog tome najvise govore primjeri onih uspjesnih i svjetski priznatih Muslimana/Bosnjaka poput Kemala Hanjalica. Trazio sam intervju sa njim, nisam ga nasao - pomozite, gdje on govori o svome uspjehu. Uspio je, da skratim, upravo zahvaljujuci tom otimanju od tradicije koja vuce nazad, prihvatio sansu koja mu se ukazala u Titinom vaktu i... dalje se zna. On je u tom intervjuu, dobro se sjecam, citirao svoju samohranu majku koja je rekla - nama muslimanima nije nikad bilo bolje kao sad (u Titino doba)!
I tako dalje. E dabogdo slijedite Kemu Hanjalica umjesto Tokica i ostale budaletine...
Poslije drugog sv. rata , rad islasmke zajdnice je bio pod lupom,a tekije i mektebi su bili zatvoreni,a slijediloj eoduzimanje vakufa. Rad je nastavila gimanazija medresa u Sarajevu. Kasnije,pocinje obnavljanje dzamija i crkava kao turistickih spomenika. Konstantno se insisitralo da se muslimani identificiraju Hrvatima ili Srbima. Pocetkom 60tih godina muslimani su prvi put spomenuti kao zasebna etnicka grupa u popisu i u Ustavu. Znaci od '45- do '61 muslimani nisu sluzbeno ni postojali .
Problem je da su sve tri strane, od zavrstaka drugog svjetsokg rata u BiH i do pocekta ponovnog rata u BiH, bile pod kosntantim tenzijama,a sve tri strane su isticale svoju religiju tokom politickih afera unutar ili van drzave. Zato sma pitala,zasto e isticna poseban kompleks muslimanima,iako ni ruge dvije grupe nisu bile naprednije. BiH je bila jako dugor nerazvijena republika,i nije moguce ,da su radi toga iskljucvo krivi muslimani.
Odluku otrkivanja zena naravno podrzavam,a za doticno pravo su se upravo izborile zene a ne Crkva
- GeeTnT
#532 Re: Bosanac=Bosnjak
..jbt.... Sta si ti, klix-svetac, majka Tereza, papa sa ravnim tabanima..sta?dustaban wrote:izgovor, izgovor, izgovor...GeeTnT wrote: ..ne mozemo moj tabane da se okrenemo prema sebi jer nas konstantno smetate i zamarate sa ovakvim i slicnim temama.....
Eto, iznervirani Taban sam ispiso 22 straneABH017 wrote: A ja tebi predlažem da se ne nerviraš toliko zbog Bošnjaka, Islama, muslimana, boca pored wc šolje, pokrivenih žena itd.
Samo se ti okreni sebi i svojima (a vidimo kako su oni uspješni u pi*ku materinu. Otišli su toliko daleko da čak ne drže flašu pored wc šolje.![]()
I nemas pojma koliko sam daleko otisao... LICNO. Jebe me se za balkanske narode i narodnosti.
Ali fakat, najvise sam zabrinut za vas bracu muslimane/Bosnjake koji ste zaglavili u zacaranom krugu...
- Connaisseur Karlin
#533 Re: Bosanac=Bosnjak
Protestnati su odstupili od katolickog sistemadustaban wrote:Nisam ni Srbin ni pravoslavac (skroz si profulo), a ako sta velicam "sa ove strane" to je katolicki sistem (pogotovo protestantizam) koji fakat ne sputava razvoj i napredovanje.
- ABH017
#534 Re: Bosanac=Bosnjak
Nema šta. Vidi se kako si jako zabrinut. Od toga kako se nazivamo, kojim jezikom pričamo do toga mećemo li flašu pored wc šolje, jal ćućavca.dustaban wrote:izgovor, izgovor, izgovor...GeeTnT wrote: ..ne mozemo moj tabane da se okrenemo prema sebi jer nas konstantno smetate i zamarate sa ovakvim i slicnim temama.....
Primjetno je kod tebe da jako dobro poznaješ kulturu pražnjenja crijeva i načina pranja guzice u muslimanskim selima davnih 80-ih.
- LBVIEW
#535 Re: Bosanac=Bosnjak
Stipu patetiku,sve ono sto sam nabrojao ti jesi,a sto se tuzavanja tice, prvo bi ti trebao odgovarati za prosipanje islamofobiije i ksenofobije na forumu.dustaban wrote:Nisam ni Srbin ni pravoslavac (skroz si profulo), a ako sta velicam "sa ove strane" to je katolicki sistem (pogotovo protestantizam) koji fakat ne sputava razvoj i napredovanje.
I koga libo kurko sto pripadnik naroda koji ima puno vece probleme zabada nos u tude dvoriste?Ponijeti "titulu" jedinog naroda cije politicko i vojno rukovodstvo osudeno za genocid i koje je istom dalo legitimitet,a deugima dijeliti lekcije nece ici.
Brw.,bolje bi ti bilo da pocistis to svoje,koje je toliko puno smeca da prelijeva preko ograde,nego sto onako "dusebriznicki" dijelis savjete drugima.A to ko ce zaostajati,vec se da nazrijeti,samo lakapo, za par desetljeca cete svi pod onu krusku,samo se drzite baje,grobara i pickoustog.
- Novi_Nick
#536 Re: Bosanac=Bosnjak
"Novi_Nick"
Gresaka, vasih proizvoljnih teorija i gluposti nema kraja gdje ste sada produzili gluposti i otisli u krajnost pa dijelite jedne te iste u dvije grupe na Bosnjaci i Bosanci. Etnicki narod Bosnjaci su po drzavnosti/nacionalnosti Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci koji pricaju i pisu svojim bosanskim jezikom i to ti je davno prezvakano jos prije 1000 i kusur godina. Ne postoji etnicki narod Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci nego postoji etnicki narod Bosnjaci koji su nacionalno/drzavno Bosanci i obratno i njihova maticna drzava je Bosna i Hercegovina.
Osim njih u BiH postoje i zive i pripadnici etnickog naroda i nacije Srbi koji se po narodu i naciji izjasnjavaju kao Srbi i njihova maticna drzava je Srbija. Ista stvar je i sa pripadnicima hrvatskog naroda koji zive u BiH i koji se kao etnicki narod i nacija izjasnjavaju kao Hrvati i njihova maticna drzava je Hrvatska.
Osim ova 3 najveca naroda i nacije u drzavi BiH postoje i manjinski pripadnici drugih naroda i nacija a koji su se sami tako izjasnili.
Vas cijelo vrijeme bune pripadnici iz mjesanih etnickih naroda i nacija (djeca iz mjesanih brakova) koje smatrate ili oni smatraju da su Bosanci sto je i tacno ako se oni izjasnjavaju tako ali ne kao etnicki narod nego Bosanci po nacionalnosti/drzavnosti. Medjutim oni imaju i jednostavniji izbor izjasnjavanja koji nije pogresan ako oni zele sami da pojednostave stvari a to je da se izjasnjavaju po imenu jednog etnickog naroda od njihovih roditelja a da se po nacionalnosti drzavnosti izjasnjavaju kao Bosanci ako to tako osjecaju i zele. Primjer mjesani brak izmedju etnickog Bosnjaka i etnicke Srpkinje, njihovo dijete moze da se izjasni po etnickom narodu kao njegova majka da pripada srpskom narodu ali se izjasnjava da je u isto vrijeme po nacionalnosti/drzavnosti Bosanac.
Ne mogu da shvatim da se treba pisati 30 strana ove teme da bi se shvatile najjednostavnije i najnormalnije stvari!
Da rezimiramo, zakljucimo i zatvorimo ovu temu zbog provokatara, neznalica i glupana koji nisu zasluzili da pisu i diskutuju na ovako bitnoj temi. Sve vam je gore iznad Novi Nick lijepo, kratko i konstruktivno objasnio i razjasnio. I nemojte vise da se moram ponavljati sa mojim postom jer ce te dobijati isti post sa istom replikom non stop do zakljucavanja teme.
Pomozi sam sebi prvo i tvojima. Mi Bosnjaci/Bosanci pomoci cemo sami sebi kao i uvijek u istoriji i zato ti netrebas biti zabrinut kao sto kazes.
Odnosno sto se kaze, pomozi sam sebi da bi mogao pomoci drugome

Gresaka, vasih proizvoljnih teorija i gluposti nema kraja gdje ste sada produzili gluposti i otisli u krajnost pa dijelite jedne te iste u dvije grupe na Bosnjaci i Bosanci. Etnicki narod Bosnjaci su po drzavnosti/nacionalnosti Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci koji pricaju i pisu svojim bosanskim jezikom i to ti je davno prezvakano jos prije 1000 i kusur godina. Ne postoji etnicki narod Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci nego postoji etnicki narod Bosnjaci koji su nacionalno/drzavno Bosanci i obratno i njihova maticna drzava je Bosna i Hercegovina.
Osim njih u BiH postoje i zive i pripadnici etnickog naroda i nacije Srbi koji se po narodu i naciji izjasnjavaju kao Srbi i njihova maticna drzava je Srbija. Ista stvar je i sa pripadnicima hrvatskog naroda koji zive u BiH i koji se kao etnicki narod i nacija izjasnjavaju kao Hrvati i njihova maticna drzava je Hrvatska.
Osim ova 3 najveca naroda i nacije u drzavi BiH postoje i manjinski pripadnici drugih naroda i nacija a koji su se sami tako izjasnili.
Vas cijelo vrijeme bune pripadnici iz mjesanih etnickih naroda i nacija (djeca iz mjesanih brakova) koje smatrate ili oni smatraju da su Bosanci sto je i tacno ako se oni izjasnjavaju tako ali ne kao etnicki narod nego Bosanci po nacionalnosti/drzavnosti. Medjutim oni imaju i jednostavniji izbor izjasnjavanja koji nije pogresan ako oni zele sami da pojednostave stvari a to je da se izjasnjavaju po imenu jednog etnickog naroda od njihovih roditelja a da se po nacionalnosti drzavnosti izjasnjavaju kao Bosanci ako to tako osjecaju i zele. Primjer mjesani brak izmedju etnickog Bosnjaka i etnicke Srpkinje, njihovo dijete moze da se izjasni po etnickom narodu kao njegova majka da pripada srpskom narodu ali se izjasnjava da je u isto vrijeme po nacionalnosti/drzavnosti Bosanac.
Ne mogu da shvatim da se treba pisati 30 strana ove teme da bi se shvatile najjednostavnije i najnormalnije stvari!
Da rezimiramo, zakljucimo i zatvorimo ovu temu zbog provokatara, neznalica i glupana koji nisu zasluzili da pisu i diskutuju na ovako bitnoj temi. Sve vam je gore iznad Novi Nick lijepo, kratko i konstruktivno objasnio i razjasnio. I nemojte vise da se moram ponavljati sa mojim postom jer ce te dobijati isti post sa istom replikom non stop do zakljucavanja teme.
@ Dustabandustaban wrote: I nemas pojma koliko sam daleko otisao... LICNO. Jebe me se za balkanske narode i narodnosti.
Pomozi sam sebi prvo i tvojima. Mi Bosnjaci/Bosanci pomoci cemo sami sebi kao i uvijek u istoriji i zato ti netrebas biti zabrinut kao sto kazes.
Odnosno sto se kaze, pomozi sam sebi da bi mogao pomoci drugome
-
aratet
#537 Re: Bosanac=Bosnjak
Samobanuj se, ponavljas vec tri cetiri puta jako glup post.Novi_Nick wrote:"Novi_Nick"
@ Dustabandustaban wrote: I nemas pojma koliko sam daleko otisao... LICNO. Jebe me se za balkanske narode i narodnosti.
Odnosno sto se kaze, pomozi sam sebi da bi mogao pomoci drugome![]()
O kakvim ti etnickim narodima govoris? jel znas koji je ovo vijek? i jel znas razliku izmedju naroda i nacije? ili u tvom slucaju etnickog naroda i nacije.
Jel znas da je jako velik broj "etnickih Bosnjaka" zapravo etnicki Srbi ili Hrvati jer su se doselili iz Hrvatske ili Srbije nakon bjezanja Osmanskog casrstva.
Slicnih slucajeva ima i u druga dva korpusa.
Last edited by aratet on 03/11/2016 15:35, edited 1 time in total.
- Novi_Nick
#538 Re: Bosanac=Bosnjak
A ti zaobidzi mene i moje postove i ponavljanja ako ti se nesvidza, niko ti nije rekao da citas moje postove koje ne idu tebi u prilog i kvare ti ideolosku i drugu koncepciju. Znaci lijepo razgulis i zaboravis mene ko da me nikad nisi vidio i procitao neki moj postaratet wrote:
Samobanuj se, ponavljas vec tri cetiri puta jako glup post.
O kakvim ti etnickim narodima govoris? jel znas koji je ovo vijek? i jel znas razliku izmedju naroda i nacije? ili u tvom slucaju etnickog naroda i nacije.
-
aratet
#539 Re: Bosanac=Bosnjak
Nisam pisao zbog tebe nego zbog drugih, jer ima puno djece koja citaju i mogu misliti da ima nesto pametno.Novi_Nick wrote:A ti zaobidzi mene i moje postove i ponavljanja ako ti se nesvidza, niko ti nije rekao da citas moje postove koje ne idu tebi u prilog i kvare ti ideolosku i drugu koncepciju. Znaci lijepo razgulis i zaboravis mene ko da me nikad nisi vidio i procitao neki moj postaratet wrote:
O kakvim ti etnickim narodima govoris? jel znas koji je ovo vijek? i jel znas razliku izmedju naroda i nacije? ili u tvom slucaju etnickog naroda i nacije.![]()
-
aratet
#540 Re: Bosanac=Bosnjak
Bosnjak je turcizam koji je prihvacen kod muslimana Balkana, ne samo Bosne, nego i Srbije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, nema veze ako isti ne vuku porijeklo od Bosnjana.
Bosanac je regionalna odrednica i odnosi se na zitelja Bosne.
Bosanac i Hercegovac, gradjanin Bosne i Hercegovine, drzave.
Bosanac je regionalna odrednica i odnosi se na zitelja Bosne.
Bosanac i Hercegovac, gradjanin Bosne i Hercegovine, drzave.
- Novi_Nick
#541 Re: Bosanac=Bosnjak
Nemoj se meni obradzat nego tom pametnom dijelu djece i odraslis koji vole slusati glupane i demagogije koje im ti slazes. Ne daj mi boze ni u blizini tako glupog cobana bez znanja, kulture i karaktera. Znas koji su najgori ljudi, oni sa poluznanjima i poluistinama.aratet wrote:Nisam pisao zbog tebe nego zbog drugih, jer ima puno djece koja citaju i mogu misliti da ima nesto pametno.Novi_Nick wrote:A ti zaobidzi mene i moje postove i ponavljanja ako ti se nesvidza, niko ti nije rekao da citas moje postove koje ne idu tebi u prilog i kvare ti ideolosku i drugu koncepciju. Znaci lijepo razgulis i zaboravis mene ko da me nikad nisi vidio i procitao neki moj postaratet wrote:
O kakvim ti etnickim narodima govoris? jel znas koji je ovo vijek? i jel znas razliku izmedju naroda i nacije? ili u tvom slucaju etnickog naroda i nacije.![]()
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#542 Re: Bosanac=Bosnjak
srbin nije jednako srbijanac
nisu svi srbi srbijanci, niti su svi srbijansci srbi
nisu svi srbi srbijanci, niti su svi srbijansci srbi
- ze kalanga
#543 Re: Bosanac=Bosnjak
Treba razlikovati geografsku od etničke odrednice. Geografska je suštinski daleko manje bitna u identitetu jednog čovjeka. Ali istovremeno, ne smije se miješati sa nacionalnom u smislu raznih manipulativnih činova.
Uostalom, na popisu svako ima pravo da se izjasni onako kako želi.
Legitimno.
Geografska odrednica Srbijanaca daleko je manje zastupljena u Srbiji nego Bosanaca u BiH.
Uostalom, na popisu svako ima pravo da se izjasni onako kako želi.
Legitimno.
Geografska odrednica Srbijanaca daleko je manje zastupljena u Srbiji nego Bosanaca u BiH.
- japin_mutapi
#544 Re: Bosanac=Bosnjak
da li su vojvođani srbijanci ili srbi
- japin_mutapi
#545 Re: Bosanac=Bosnjak
dustabanu nobela za zabrinutost
- ze kalanga
#546 Re: Bosanac=Bosnjak
Najviše geografskih Vojvođana je srpske nacionalnosti. Oni nemaju vezu sa Srbijancima kao geografskom odrednicom. Baš kao što Hercegovci nemaju ve zusa Bosanstvom kao geografskom odrednicom.japin_mutapi wrote:da li su vojvođani srbijanci ili srbi
- Novi_Nick
#547 Re: Bosanac=Bosnjak
Sad predzi poslije regija na gradove pa pitaj. Da li su svi beogradzani Srbi, da li su svi zagrepcani Hrvati, da li su sve sarajlije Bosnjaci itd?japin_mutapi wrote:da li su vojvođani srbijanci ili srbi
- Novi_Nick
#548 Re: Bosanac=Bosnjak
Kod veceg dijela Bosnjaka/Bosanaca je geografsko (u okviru cijele drzave BiH), nacionalno i drzavno odrednica Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci i Bosanstvo, naravno osim onih koji su se izjasnili legitimno drugacije.ze kalanga wrote:Najviše geografskih Vojvođana je srpske nacionalnosti. Oni nemaju vezu sa Srbijancima kao geografskom odrednicom. Baš kao što Hercegovci nemaju ve zusa Bosanstvom kao geografskom odrednicom.japin_mutapi wrote:da li su vojvođani srbijanci ili srbi
- ze kalanga
#549 Re: Bosanac=Bosnjak
Ne može geografska odrednica imati skraćenicu.
Ili je jedno, ili je drugo.
Bošnjak iz Mostara ne može biti geografski Bosanac. Apsolutno. Srbin iz Trebinja takođe ne može biti geografski Bosanac.
Kao što Hrvat iz Gradiške ne može biti Hercegovac.
Ili je jedno, ili je drugo.
Bošnjak iz Mostara ne može biti geografski Bosanac. Apsolutno. Srbin iz Trebinja takođe ne može biti geografski Bosanac.
Kao što Hrvat iz Gradiške ne može biti Hercegovac.
- japin_mutapi
#550 Re: Bosanac=Bosnjak
meni je to sve istoze kalanga wrote:Najviše geografskih Vojvođana je srpske nacionalnosti. Oni nemaju vezu sa Srbijancima kao geografskom odrednicom. Baš kao što Hercegovci nemaju ve zusa Bosanstvom kao geografskom odrednicom.japin_mutapi wrote:da li su vojvođani srbijanci ili srbi