Bosanac=Bosnjak

Post Reply
Connaisseur Karlin

#451 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: sto imaju "sve ostalo isto" ? :)
Ne znam crtati.
Rekoh, samo će ti se kazati.
Ja mislim da ti jednostavno ne znas obajsniti :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#452 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote: Pa šta hoćeš reći?
Drugi narodi su dobili i razvijenije republike i svoju baklju u startu.
Hocu da kazem da trebas cijeniti razvoj sopstvene drzave u tom periodu. I biti spreman da, ako mu vec trazis dlaku u jajetu, da onda i tebi drugi mogu ciniti isto.
Connaisseur Karlin

#453 Re: Bosanac=Bosnjak

ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote: Država ili narod?
U kojem smislu progres?
Oboje.

Od uspostavljanja drzavnosti u modernom smislu rijeci, preko industrijalizacije, opismenjavanja, osnivanja visokoskolskih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih ustanova, izgradnje infrastrukture. Sve su to benefiti za drzavu, a samim tim i za njen(e) narod(e).
Pa šta hoćeš reći?
Kako? :)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#454 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote: Država ili narod?
U kojem smislu progres?
Oboje.

Od uspostavljanja drzavnosti u modernom smislu rijeci, preko industrijalizacije, opismenjavanja, osnivanja visokoskolskih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih ustanova, izgradnje infrastrukture. Sve su to benefiti za drzavu, a samim tim i za njen(e) narod(e).
Pa šta hoćeš reći?
Drugi narodi su dali i puno vece zrtve u II svjetskom ratu...pogotovo ako pricamo u Srbima i Hrvatima.
Nacionalni sastav NOVJ-a u svibnju 1944. bio je 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 5% Crnogoraca, 2,5% Makedonaca i 2,5% bosanskohercegovačkih Muslimana
Last edited by hrasno38 on 02/11/2016 16:26, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#455 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by _BataZiv_0809 »

Drugi narodi su razvijeniji usli u Jugoslaviju. A razlika se smanjila iako je ostala.
hrasno38

#456 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

_BataZiv_0809 wrote:Drugi narodi su razvijeniji usli u Jugoslaviju. A razlika se smanjila iako je ostala.
A sta znaci druze ravijeniji. Ko je danas kriv pojedincima koji su izbarali da zive zivotima pecinskih ljudi. Ko je bio kriv sto nisu dali djeci da idu u skole??? Nije bila kriva drzava vec pojedinac. S tim da je to naravno nakon rata puno bolje islo jer se moralo u zatvor ako djecu ne posaljes u skolu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#457 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by _BataZiv_0809 »

hrasno38 wrote:
A sta znaci druze ravijeniji. Ko je danas kriv pojedincima koji su izbarali da zive zivotima pecinskih ljudi. Ko je bio kriv sto nisu dali djeci da idu u skole??? Nije bila kriva drzava vec pojedinac. S tim da je to naravno nakon rata puno bolje islo jer se moralo u zatvor ako djecu ne posaljes u skolu.
Hocu da kazem da bi trebalo uporediti Sloveniju i BiH iz, recimo, 1900 i 1990.
ABH017

#458 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: Pa Srbin i Hrvat je u BiH najcesce etnicki,a u Hrvatskoj i Srbiji je oboje ,i gradjasnki nacionalni identet i etnciki nacionalni identet :)

Bosanac je u Hrvatkosj opet iskljucivo dio gradjanskod idneteta,a etnicki mu moze biti Bosanjak,Srbin,Hrvat ili kao Manjina,Jeverj Rom i sl.

Npr. posotje hrvatski Jevrjei Bosasnki jervjreji ,gdje je bosanski i hrvatski dio iskljucvo gradjasnkog idneta,mejsto zivljenja :)
Ne mozes Romu ili jevreju reci da su danas Bosnjaci,nije logicno :)
Pa nisi ništa objasnila. Ako ti je smiješno Bosanski Bošnjak, zašto ti nije smiješno Hrvatski Hrvat ili Srbijanski Srbin?
ABH017

#459 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: sto imaju "sve ostalo isto" ? :)
Ne znam crtati.
Tvoje mišljenje. Svi drugi razumiju osim tebe.
Ti ne znaš ni pisati čak, kad već pišemo o nama. Nisam samo ja primjetio. ;-)

Šta da ti objasnim, Bog ti pamet dao?
Ovo?
sto imaju "sve ostalo isto" ?

Ovo je prije svega nerazumljivo.
ABH017

#460 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote: Pa šta hoćeš reći?
Hocu da kazem da trebas cijeniti razvoj sopstvene drzave u tom periodu. I biti spreman da, ako mu vec trazis dlaku u jajetu, da onda i tebi drugi mogu ciniti isto.
Dlaku u jajetu???
Zezaš me?
Još nam samo reci da nam je Srbija razvijala državu.
Herb

#461 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Herb »

Jugoslavija je mrtva,pomirite se s tim
ABH017

#462 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Oboje.

Pa šta hoćeš reći?
Kako? :)
Hoćeš reći da nisu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#463 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote: Dlaku u jajetu???
Zezaš me?
Ja stvarno ne znam sta ti i tvoji istomisljenici ocekuju od Jugoslavije?

Jugoslavenski komunisti su bili usmjereni na izgradnju socijalistickog drustva, a ne na nacionalna pitanja.

Oni ni jugoslovenstvo kao nacionalnu pripadnost nisu nesto aman zaman forsirali, a kamoli da se bave zamrsenim pitanjem (samo)identifikacije jugosovenskih muslimana.

Musliman sa veliko M je u tom kontekstu i u tom vremenu imalo itekako smisla. Jer da je prihvaceno "Bosanstvo", sta bi onda bilo sa muslimanima van Bosne?

Sta je primarna idetifikacija Bosna ili islam?
ABH017

#464 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

hrasno38 wrote:
ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Oboje.

Pa šta hoćeš reći?
Drugi narodi su dali i puno vece zrtve u II svjetskom ratu...pogotovo ako pricamo u Srbima i Hrvatima.
Nacionalni sastav NOVJ-a u svibnju 1944. bio je 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 5% Crnogoraca, 2,5% Makedonaca i 2,5% bosanskohercegovačkih Muslimana
I to je razlog da Crnogorci i Makedonci dobiju baklju, kao i Slovenci, pa i budu uvedeni u ustav kao konstitutivni? Samo Bosanci/Bošnjaci ne mogu. Zašto?
U žrtve, vjerovatno ne ubrajate one koji su poklani od strane četnika (kasnije partizana).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#465 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
I to je razlog da Crnogorci i Makedonci dobiju baklju, kao i Slovenci, pa i budu uvedeni u ustav kao konstitutivni? Samo Bosanci/Bošnjaci ne mogu. Zašto?
To sa bakljom jeste simbolicka greska, koja je priznata i ispravljena. Ono sto je najvaznije sustinsko pitanje, a nama je ocito uvijek vaznija forma od sustine jeste obnova drzavnosti i uspostavljanje republike kao garanta ostvarivanja prava gradjana Bosne i Hercegovine.

Neposteno je ovo prvo zestoko zamjerati, a ovo drugo podrazumjevati.
Connaisseur Karlin

#466 Re: Bosanac=Bosnjak

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa Srbin i Hrvat je u BiH najcesce etnicki,a u Hrvatskoj i Srbiji je oboje ,i gradjasnki nacionalni identet i etnciki nacionalni identet :)

Bosanac je u Hrvatkosj opet iskljucivo dio gradjanskod idneteta,a etnicki mu moze biti Bosanjak,Srbin,Hrvat ili kao Manjina,Jeverj Rom i sl.

Npr. posotje hrvatski Jevrjei Bosasnki jervjreji ,gdje je bosanski i hrvatski dio iskljucvo gradjasnkog idneta,mejsto zivljenja :)
Ne mozes Romu ili jevreju reci da su danas Bosnjaci,nije logicno :)
Pa nisi ništa objasnila. Ako ti je smiješno Bosanski Bošnjak, zašto ti nije smiješno Hrvatski Hrvat ili Srbijanski Srbin?
Bosanjanin-Bosnjak-Bosanac = jedno znacenje :D a znacenje je bilo gradjasnki identet za sve narode ,ne etnicki :D

Hrvat i Srbin su prvo oformelni kao etnnicki idnetet,a ptoom su formirane republike sa isitm pojmom ,a koriste se za gradjasnki idnetiti istih drzava.

Ti ides suprotnim smijerom , pojam Boanjak je prvo bio identet svih gradjana,a potom je isti pojam ozivljen tokm rata kao zamjena za muslimane,i sad insistiras da se etnicki idnetet Hrvata i Srba izbirise, i da se svi pocnu izjasnjavati u BiH kao Bosanjaci,a u UStavu fino pise tri konstituvna naroda. Ne razumijem sto je tvoj ideja Bosanjstva kao pojma za sve narode u BiH i sto je problem sa koristenjem Bosanstva za sve gradjane BiH. :) Zasto tebi smeta da se iskljucivo danas muslimani Bonjaci sebe identificriaju istim pojmom kao etnicka grupa?
Da li ciljas ka briasnju etnickog idneteta svih naroda u BiH ?
Connaisseur Karlin

#467 Re: Bosanac=Bosnjak

ABH017 wrote:
ABH017 wrote: Ne znam crtati.
Tvoje mišljenje. Svi drugi razumiju osim tebe.
Ti ne znaš ni pisati čak, kad već pišemo o nama. Nisam samo ja primjetio. ;-)

Šta da ti objasnim, Bog ti pamet dao?
Ovo?
sto imaju "sve ostalo isto" ?

Ovo je prije svega nerazumljivo.
pa lijepo sa pitala sto podrazumjvas pod " sve otalo je isto" ? Budi konkretan :D
ABH017

#468 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote:
To sa bakljom jeste simbolicka greska, koja je priznata i ispravljena. Ono sto je najvaznije sustinsko pitanje, a nama je ocito uvijek vaznija forma od sustine jeste obnova drzavnosti i uspostavljanje republike kao garanta ostvarivanja prava gradjana Bosne i Hercegovine.

E jbg sad.
Tema otvorena da bi se ukazalo na podvalu Bošnjaka sa nazivom nacije, a ti bi ga razvodnjavao na sve moguće.
Znamo vrlo dobro, zašto nas nije bilo i zašto smo poslije nazvani Muslimanima. Ova tema je otvorena zbog nečijeg (tabanovog) neslaganja s nazivom Bošnjak. Koliko sam upratio najžešći protivnik je bio i na temi o bosanskom jeziku. Dakle pokušavamo utvrditi činjenice. Jeste. Tako je bilo. Činjenice kažu da je tako bilo. Možete vi to opravdavati i sa hiljadama tona kukuruza, koje je Srbija davala. Nebitno.
Sad je ovako. I nikad se više Beograd neće pitati oko toga.
hrasno38

#469 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:Drugi narodi su dali i puno vece zrtve u II svjetskom ratu...pogotovo ako pricamo u Srbima i Hrvatima.
ABH017 wrote:I to je razlog da Crnogorci i Makedonci dobiju baklju, kao i Slovenci, pa i budu uvedeni u ustav kao konstitutivni? Samo Bosanci/Bošnjaci ne mogu. Zašto?
U žrtve, vjerovatno ne ubrajate one koji su poklani od strane četnika (kasnije partizana).
Mislim ruzno zvuci ali ako uzmes i zrtve i one koji su bili u partizanima opet su muslimani minorni u odnosu na Srbe i Hrvate. Poklani su Bosnjaci od cetnika, poklani su i pobijeni srbi, romi i jevreji od ustasa sirom YU a posebno u Jasenovcu, poklani su boga mi mnogi i od muslimanskih jedinica pri ustasama.....tako da bilo je oko milion mrtvih u YU nakon WW2. Ja znam da mi je otac pricao da je u Sarajevu jako puno muslimana civila a pogotvo vjerskih sluzbenika radilo za ustase. Tako da to pitanje baklje zna jedino onaj i ko ih je djelio.
hrasno38

#470 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote:

E jbg sad.
Tema otvorena da bi se ukazalo na podvalu Bošnjaka sa nazivom nacije, a ti bi ga razvodnjavao na sve moguće.
Znamo vrlo dobro, zašto nas nije bilo i zašto smo poslije nazvani Muslimanima. Ova tema je otvorena zbog nečijeg (tabanovog) neslaganja s nazivom Bošnjak. Koliko sam upratio najžešći protivnik je bio i na temi o bosanskom jeziku. Dakle pokušavamo utvrditi činjenice. Jeste. Tako je bilo. Činjenice kažu da je tako bilo. Možete vi to opravdavati i sa hiljadama tona kukuruza, koje je Srbija davala. Nebitno.
Sad je ovako. I nikad se više Beograd neće pitati oko toga.
Vidi drug samo jednu stvar ovdje nikada nemoj reci a to je "nikad nece"!!!! Ja se ovdje u svom zivotu sjecam mnogo toga sto je ovdje zapocinjalo ili zavrsavalo rijecima "nikad nece" pa se desilo.
Connaisseur Karlin

#471 Re: Bosanac=Bosnjak

_BataZiv_0809 wrote:
Zezaš me?

Jugoslavenski komunisti su bili usmjereni na izgradnju socijalistickog drustva, a ne na nacionalna pitanja.

Oni ni jugoslovenstvo kao nacionalnu pripadnost nisu nesto aman zaman forsirali, a kamoli da se bave zamrsenim pitanjem (samo)identifikacije jugosovenskih muslimana.

Musliman sa veliko M je u tom kontekstu i u tom vremenu imalo itekako smisla. Jer da je prihvaceno "Bosanstvo", sta bi onda bilo sa muslimanima van Bosne?

Bato nisi u pravu , jugoslovenstvo je bili primarni gradjasnki idnetet svih gradjana u SFRJ ,a etnicki nacionalni idetet je bio prisutan,a u politikcim krugovima je bilo tenzija ka etnickim identetima,jer da ih nije bilo,ne bi bilo ni rata '90tih. Jugoslavija je bila formiran akao drzava u odredjenim sulovima kao jedino rijesneje,a kad su se Hrvati theli izvdvojiti ,nije m bilo dopusteno,a to znaci,da je Juga bila prilicno nestabilna zajednica :D
hrasno38

#472 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

_BataZiv_0809 wrote:
Zezaš me?

Bato nisi u pravu , jugoslovenstvo je bili primarni gradjasnki idnetet svih gradjana u SFRJ ,a etnicki nacionalni idetet je bio prisutan,a u politikcim krugovima je bilo tenzija ka etnickim identetima,jer da ih nije bilo,ne bi bilo ni rata '90tih. Jugoslavija je bila formiran akao drzava u odredjenim sulovima kao jedino rijesneje,a kad su se Hrvati theli izvdvojiti ,nije m bilo dopusteno,a to znaci,da je Juga bila prilicno nestabilna zajednica :D
Nakon smrti Tita da ali ne bas odmah ,
Connaisseur Karlin

#473 Re: Bosanac=Bosnjak

hrasno38 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Nakon smrti Tita da ali ne bas odmah ,
Nije nakon smrti,bila j edugo nestabilna,jer Hrvtasko proljce i slicen pobune su bile indikator da mnogi nisu htjeli ostati u Jugoslaviji,a i mnoge republike su bile ekonomski diskriminirane. Bolje bi bilo da su se tad svi civilizirano razisli,umjesto da su izigravali lazni jugoslovenki duh pripadnosti :)
hrasno38

#474 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hrasno38 »

Connaisseur Karlin wrote:Nije nakon smrti,bila j edugo nestabilna,jer Hrvtasko proljce i slicen pobune su bile indikator da mnogi nisu htjeli ostati u Jugoslaviji,a i mnoge republike su bile ekonomski diskriminirane. Bolje bi bilo da su se tad svi civilizirano razisli,umjesto da su izigravali lazni jugoslovenki duh pripadnosti :)
Vidi taj osjecaj nestabilnosti jednostavno se nije osjecao u zivotima obicnih gradjana jer ja to znam jer podosta zivota proveo u tom sistemu.
ABH017

#475 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

hrasno38 wrote:
hrasno38 wrote:Drugi narodi su dali i puno vece zrtve u II svjetskom ratu...pogotovo ako pricamo u Srbima i Hrvatima.
ABH017 wrote:I to je razlog da Crnogorci i Makedonci dobiju baklju, kao i Slovenci, pa i budu uvedeni u ustav kao konstitutivni? Samo Bosanci/Bošnjaci ne mogu. Zašto?
Mislim ruzno zvuci ali ako uzmes i zrtve i one koji su bili u partizanima opet su muslimani minorni u odnosu na Srbe i Hrvate. Poklani su Bosnjaci od cetnika, poklani su i pobijeni srbi, romi i jevreji od ustasa sirom YU a posebno u Jasenovcu, poklani su boga mi mnogi i od muslimanskih jedinica pri ustasama.....tako da bilo je oko milion mrtvih u YU nakon WW2. Ja znam da mi je otac pricao da je u Sarajevu jako puno muslimana civila a pogotvo vjerskih sluzbenika radilo za ustase. Tako da to pitanje baklje zna jedino onaj i ko ih je djelio.
Kakve to veze ima? Bili su i neki potpisnici rezolucije, ali ovdje govorimo o nazivu etnije Bošnjak, njenom osporavanju, negiranju, razlozima svega toga. Ti si samo potvrdio ono što sam ja napisao i pokušao da to opravdaš.
Post Reply