Bosanac=Bosnjak

Post Reply
supercali

#226 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by supercali »

ne moras reci ti si islamofob da bi to mislio
to pokazujes sa svim dosadasnjih postovima al ne da si meni rekao nego generalno bilo ko sta kaze protiv bosnjaka ti odmah napadas u stilu mrzite bosnjake jer su muslimani i sl i nisi jedini takva je vecina
ja licno nemam nista protiv bosnjaka samo mi smeta sto vecina nece da prizna stvari onakve kakve su ta licemjernost dvolicnost i sl stvari
to je slucaj i sa srbima i hrvatima samo malo drugacije jer oni imaju matice i jasnije stvari nego kod bosnjaka jer oni nisu pravili narod u interkontinentalu 93-e ili u zagrebackom nekom hotelu

sto se mene licno tice ljudi se mogu nazivati marsovcima cecenima japancima klingoncima meni sasvim svejedno sve dok pokazuje da je covjek jer ne gledam ljude kroz izjasnjavanja
gledam ih kroz ponasanje stavove koje zastupaju i sl
a licemjerje dvolicnost mrznja i jos dosta stvari za mene nisu pozeljne osobine
ABH017

#227 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

supercali wrote:ne moras reci ti si islamofob da bi to mislio
to pokazujes sa svim dosadasnjih postovima al ne da si meni rekao nego generalno bilo ko sta kaze protiv bosnjaka ti odmah napadas u stilu mrzite bosnjake jer su muslimani i sl i nisi jedini takva je vecina
ja licno nemam nista protiv bosnjaka samo mi smeta sto vecina nece da prizna stvari onakve kakve su ta licemjernost dvolicnost i sl stvari
to je slucaj i sa srbima i hrvatima samo malo drugacije jer oni imaju matice i jasnije stvari nego kod bosnjaka jer oni nisu pravili narod u interkontinentalu 93-e ili u zagrebackom nekom hotelu

sto se mene licno tice ljudi se mogu nazivati marsovcima cecenima japancima klingoncima meni sasvim svejedno sve dok pokazuje da je covjek jer ne gledam ljude kroz izjasnjavanja
Ma bravo majstore. Sad bih ja tebi mogao štošta nakačiti bez ikakvog dokaza, na isti način kao ti meni. Ubi te predrasuda druže.
A za ovo boldirano, svaka čast. Samo si trebao dodati da mi nismo narod, da smo prodali veru za večeru, poturice itd. i time otkloniti svaku sumnju odakle ti takvo mišljenje.

I da ne zaboravim, BOŠNJACI IMAJU SVOJU MATIČNU I JEDINU DRŽAVU. ZOVE SE BOSNA I HERCEGOVINA. A ti dalje nastavi da pišeš svoja mišljenja. Ni prvi ni zadnji. Živio.
Inception1

#228 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Inception1 »

Ma pusti ovog supercalija, na jednoj temi tvrdi da su Bošnjaci zatrovani "bošnjakistanom" a kad ga pitaš ko su najpoznatiji predstavnici tog ideološkog pravca i na čemu se zasniva on je manji od makovog zrna. Nije relevantan sagovornik jer je previše iskompleksiran Bosnom i Bošnjacima. Brkane, is that you?
hAZNADAR

#229 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by hAZNADAR »

I onda tvrdis da nisi islamofob. :roll:
Ne kazem ni sam da jesi osvjedoceni i definirani,.... ali je cinjenica da je korijen takvih postavki prema nama proizvod islamofobicnih ideologija.

Nekada je bio Musliman sa velikim M i to je defakto bio prefiks sa nacionalnim predznakom. Ja se licno nisam nalazio u tome samo zbog asocijacije na vjeru.

Danas imamo Bosnjak kao alternativu gdje je korijen rijeci u imenu Bosna a historijski - stanovnik Bosne.

I to ti ne valja jer ti previse asocira na vjeru.

I sta covjek da zakljuci.

Osim toga - nisi svjestan koliko ove tvrdnje o izmisljanju nacije u hotelu omalovazavaju i ismijavaju Bosnjake i Ko to primarno na ovim prostorima tvrdi.
Naziv Bosnjak je vracen na Saboru gdje se skupila sva Bosna, ljudi svih politickih i religioznih svjetonazora. Nije to ni Alijina ni MM izmisljotina. I tu su Bosnjaci prvi put samo odlucili svoje ime. Cemu onda fokus na mjestu dogadjaja i maksuz akcent na datum skorije historije?
Pa nek smo jucer se skupili u birtiji kod Olova i odlucili kako se zovemo - ima to da postujes i dobronamjerno pozdravis. Ako si imalo covjek. Pa neka su Srbi i Hrvati oformili nacije prije rimskog carstva, nek su izmislili sve tekovine civilizacije - opet su Bosnjaci danas istog ranga u politici.

Ako nije islamofobija u pitanju - onda je pokusaj degradiranja Bosnjaka u odnosu na ostale. A znamo Ko i zasto to tako zeli.
prog321

#230 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by prog321 »

Respo nije u životu jednu knjigu pročitao.
S kim vi ba raspravljate? :-) :lol:
Ludzak

#231 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Ludzak »

Zašto samo kod muslimana postoji ta islamofobija?
Zašto ne postoji hriščanofobija?
Jednostavno ne žele čuti mušljenja od drugih, i ako im nije po volji proglasi te islamofobom.
prog321

#232 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by prog321 »

Jarane, nije samo o mišljenju ako nepovezano brbljaš i ponavljaš netačne podatke u nadi da što češćim ponavljanjem one će postati činjenice.
I na jedan smišljen post odgovoriš nepreglednim nabadanjem. A to je u biti Respin svaki tekst :-)
supercali

#233 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:

Ne kazem ni sam da jesi osvjedoceni i definirani,.... ali je cinjenica da je korijen takvih postavki prema nama proizvod islamofobicnih ideologija.

Nekada je bio Musliman sa velikim M i to je defakto bio prefiks sa nacionalnim predznakom. Ja se licno nisam nalazio u tome samo zbog asocijacije na vjeru.

Danas imamo Bosnjak kao alternativu gdje je korijen rijeci u imenu Bosna a historijski - stanovnik Bosne.

Osim toga - nisi svjestan koliko ove tvrdnje o izmisljanju nacije u hotelu omalovazavaju i ismijavaju Bosnjake i Ko to primarno na ovim prostorima tvrdi.
Naziv Bosnjak je vracen na Saboru gdje se skupila sva Bosna, ljudi svih politickih i religioznih svjetonazora. Nije to ni Alijina ni MM izmisljotina. I tu su Bosnjaci prvi put samo odlucili svoje ime. Cemu onda fokus na mjestu dogadjaja i maksuz akcent na datum skorije historije?
Pa nek smo jucer se skupili u birtiji kod Olova i odlucili kako se zovemo - ima to da postujes i dobronamjerno pozdravis. Ako si imalo covjek. Pa neka su Srbi i Hrvati oformili nacije prije rimskog carstva, nek su izmislili sve tekovine civilizacije - opet su Bosnjaci danas istog ranga u politici.

Ako nije islamofobija u pitanju - onda je pokusaj degradiranja Bosnjaka u odnosu na ostale. A znamo Ko i zasto to tako zeli.
Ko je odlucio da vrati
Aha bas je narod pod granatama odlucivao da vraca ime bosnjaci
Ljude niko nije pitao a nije ih to ni zanimalo dok su oko njih rokale granate da ne pricamo o ljudima u recimo bihacu tuzli mostaru gorazdu i sl

Aha znaci islamofob si ako ti smeta lazljivac sa muslimanskim imenom
Ako je tako onda jesam islamofob najveci na svijetu
ABH017

#234 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

hAZNADAR wrote:

:thumbup: :bih:
To je to.
512MB

#235 Re:

Post by 512MB »

draganbl wrote:Bosna i Hercegovina nije nacionalna država Bosanaca i Hercegovaca, već država tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) i Ostalih.

Svi mi kao stanovnici Bosne i Hercegovine imamo bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Ovo je i minimum i maksimum koji se u Bosni i Hercegovini može postići i očuvati bez rata.
Dok vi u taj spin vjerujete ostatak svjeta gleda na to malo drugcije => draganBL ima pasos drzave BiH elem mu je nacionalitet "Bosanac i Hercegovac" :thumbup:
ABH017

#236 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

supercali wrote:
hAZNADAR wrote:

Ko je odlucio da vrati
Aha bas je narod pod granatama odlucivao da vraca ime bosnjaci
Ljude niko nije pitao a nije ih to ni zanimalo dok su oko njih rokale granate da ne pricamo o ljudima u recimo bihacu tuzli mostaru gorazdu i sl

Aha znaci islamofob si ako ti smeta lazljivac sa muslimanskim imenom
Ako je tako onda jesam islamofob najveci na svijetu
A u kojem to sistemu se kompletan narod pita oko bitnih stvari? Zbog čega postoje izbori, 'nako, šta ti misliš?
Svoju netrpeljivost prema Bošnjacima i Islamu pokušavaš podvući pod netrpeljivost prema SDA. Svemu tome pokušavaš dati neku moralnu notu Bosanstvom.
Pokušaj da shvatiš da nisu svi Bošnjaci automatski i muslimani-vjernici, a posebno da nisu svi Bošnjaci simpatizeri i glasači SDA. Tvoja porodica i mahala nisu referenti cijelog društva, ako po tome mjeriš. Nadam se da ćeš uspjeti.
cyprus

#237 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by cyprus »

Jao kakvo zamlaćivanje po ko zna koji put... Jel se narod trebao nazvati Bosancima ili Bošnjacima, i šta nacionalnost predstavlja su krajnje periferna, rekao bih i čisto lingvistička pitanja...

Suština govana u kojima se nalazimo je u nečemu sasvim drugom...
dustaban

#238 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by dustaban »

Pitanje bosnjacke nacionalnosti je vise puta ovdje zvakano (nikad prezvakano) u tim raspravama sam i ja ucestvovao i, naravno, svaki put bivao etiketiran islamofobom.
Dakle obratite paznju na taj detalj - ko dira u bosnjastvo on je islamofob, ne bosnofob!?

I tu je upravo najveci problem. Sve druge nacionalnosti su iznad religije, samo je bosnjastvo taoc muslimanstva. A da bi nacionalnost bila nacionalnost ona mora biti veoma siroka i ukljuciti SVE pripadnike jednog naroda: vjernike, nevjernike, umjetnike, naucnike, pedere...
Bosnjastvo je nekako predefinisano kao nacionalno opredjeljenje proisteklo iz islamske religije (muslimana) sa podrucja bivse drzave. I, jebiga sad, svidjalo se nekome ili ne svidjalo, tako je sad.

Medjutim, ono sta sam ja htio problematizirati ovaj put, jeste ta utopisticka teorija kako je moguca istovremena uzurpacija Bosanskog identiteta preko rijeci Bosnjak, uz istovremeno hipokrizijsko palamudjenje kako je termin Bosanac i dalje jednako prihvatljiv za sve BH drazavljane.

Je al' ukurtzu. Svaki nebosnjak koji se izjasnio kao Bosanac je jednako izigran kao i svaki Bosnjak koji si je umislio da je njemu BiH ono sto je Slovencu Slovenija.
Novi_Nick

#239 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Novi_Nick »

Kad si tako pametan i bezobrazan, kade ne postujes tudze etnicke identitete, narodnost, nacionalnost, drzavnost, njihovu istoriju, kulturu, vjeroispovijest da da i mi tebi nakacimo i odredimo tvoju takozvanu etnicku pripadnost, kojem narodu i nacionalnosti pripadas?

Ko god da si i ako nesto znas u zivotu pripadnici bosnjackog naroda imaju stariju istoriju na Balkanu nego Srbi i Hrvati i to su ti sva fakta. Druga je stvar sto su Srbija i Hrvatska nakon povlacenja Otomanskog carstava sa Balkana radi njihovih teritorijalnih pretenzija na maticnu drzavu Bosnjaka Bosnu i Hercegovinu 130 godina radili i rade na negiranju vecinskog naroda u BiH i nacionalnodrzavne Bosance. Bosanci su pripadnici svih naroda i vjera iz Bosne i Hercegovine osim naravno Srba, Hrvata i nekih drugih koji se izjasnajvaju tako. Tako da su ti narod Bosnjaci u isto vrijeme i nacionalni/drzavni Bosanci i Hercegovci po nazivu njihove drzave Bosne i Hercegovine. Nadam se da ti je sada malo jasnije i da ti ne treba crtati da bi nesto shvatio kako treba.
dustaban

#240 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by dustaban »

Eno ga opet...
Novi_Nick, novi kolac, stara zabluda
Novi_Nick wrote:... Bosanci su pripadnici svih naroda i vjera iz Bosne i Hercegovine osim naravno Srba, Hrvata i nekih drugih koji se izjasnajvaju tako. Tako da su ti narod Bosnjaci u isto vrijeme i nacionalni/drzavni Bosanci i Hercegovci po nazivu njihove drzave Bosne i Hercegovine. Nadam se da ti je sada malo jasnije i da ti ne treba crtati da bi nesto shvatio kako treba.
:-) :-) :-) :-)
Novi_Nick

#241 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Novi_Nick »

dustaban wrote:Eno ga opet...
Novi_Nick, novi kolac, stara zabluda
Novi_Nick wrote:... Bosanci su pripadnici svih naroda i vjera iz Bosne i Hercegovine osim naravno Srba, Hrvata i nekih drugih koji se izjasnajvaju tako. Tako da su ti narod Bosnjaci u isto vrijeme i nacionalni/drzavni Bosanci i Hercegovci po nazivu njihove drzave Bosne i Hercegovine. Nadam se da ti je sada malo jasnije i da ti ne treba crtati da bi nesto shvatio kako treba.
:-) :-) :-) :-)
Sta kolutas ocima? ti vozi svoje a ja moje?
prog321

#242 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by prog321 »

dustaban wrote:Pitanje bosnjacke nacionalnosti je vise puta ovdje zvakano (nikad prezvakano) u tim raspravama sam i ja ucestvovao i, naravno, svaki put bivao etiketiran islamofobom.
Dakle obratite paznju na taj detalj - ko dira u bosnjastvo on je islamofob, ne bosnofob!?

I tu je upravo najveci problem. Sve druge nacionalnosti su iznad religije, samo je bosnjastvo taoc muslimanstva. A da bi nacionalnost bila nacionalnost ona mora biti veoma siroka i ukljuciti SVE pripadnike jednog naroda: vjernike, nevjernike, umjetnike, naucnike, pedere...
Bosnjastvo je nekako predefinisano kao nacionalno opredjeljenje proisteklo iz islamske religije (muslimana) sa podrucja bivse drzave. I, jebiga sad, svidjalo se nekome ili ne svidjalo, tako je sad.
.
Nisi u pravu.
Ja znam veoma veliki broj Bosnjaka ateista, umjetnika, profesora i cak nekih sto su mi sumnjivi da bi mogli biti homo. Ljudi koji mozda sa Islamom imaju samo ime i nista vise. Ime koji su im roditelji dali
Ali kojim cudom ne znam nijednog krscana koji je Bosnjak. I ako ih ima to je veoma mali broj jer se njihov identitet vec preko 200 godina vezao za komsijski. Sad da postanu Bosnjaci znacilo bi izdaju identiteta predaka. Barem ja tako mislim.
Realno ne vidim kako bi se nemuslimani mogli ukljuciti u ideju Bosnjastva jer su oni svoje ideologije prije Bosnjaka izabrali. Sad bi bilo kao izdaja tih ranijih ideala.
Novi_Nick

#243 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Novi_Nick »

dustaban wrote:
Pitanje bosnjacke nacionalnosti je vise puta ovdje zvakano (nikad prezvakano) u tim raspravama sam i ja ucestvovao i, naravno, svaki put bivao etiketiran islamofobom.

Ti opet ko papagaj. Narod Bosnjaci su po drzavnosti/nacionalnosti Bosanci i Hercegovci ili skraceno Bosanci koji pricaju i pisu svojim bosanskim jezikom i to ti je davno prezvakano jos prije 1000 i kusur godina. Ne mogu da shvatim da se treba pisati 10 strana ove teme da bi se shvatile najjednostavnije i najnormalnije stvari!
dustaban

#244 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by dustaban »

OK, ovdje svak svoju pricu...

Ali jebajiga sad. :mrgreen:
Ovaj put par rijeci i o tom famoznom odricanju od Bosne od strane bosanskih srba i hrvata.
Prvo i prvo i ja jebem sve po spisku svim religijama. One su nas razdvojile tako sto su se on, same, religije, pretvorile u nacije.
Medjutim fakat nije moguce iste principe, dakle one od prije nekoliko stotina godina, primjenjivati danas i u danasnjim okolnostima. Biti Srbin i Hrvat davno je prestalo biti isto sto i katolik / pravoslavac. To medjutim nije slucaj sa danasnjim bosnjastvom jer je ovdje rijec o "religijskoj naciji" u povoju.
I da sad dalje ne razglabamo koliko je religija isto sto i nacija, hajmo se fino skoncentrisati na "obicaje i naslijedje" jer, eto necete vjerovati, cak i Bosnjaci ateisti nose muslimanska imena, kao sto i teski krscanski antikristi se zovu onako kako su ih roditelji krscani imenovali.

Ali i u toj ravni imamo taj problem da se Bosnjaci opet ne mogi izjednaciti ( i samo-opravdati) sa bosanskim Srbima i Hrvatima. Mi smo jednostavno do jucer zivjeli u jednoj drzavi i sasvim je bilo logicno da se Jovan sa jedne strane Drine i Jovan sa druge strane isto opredjele nacionalno. Kao sto su radili Hrvoje sa ovu i onu stranu Save.
Danas to isto rade bosanski i crnogorski Nusret.
I to tako mora biti, to se zaustaviti ne moze.

Ono sta se mora konacno shvatiti i zaustaviti jeste ovo samozavaravanje kako je moguce biti zadrti Ovaj i istovremeno biti brat sa zadrtim Onim, te kako je moguce beznadezno razdvojenima dati isto nacionalno ime.
Ne moze to, shvatite vec jednom.

I samo s tim na umu sam zapoceo ovu temu. Dakle, zaboravimo sta su nekad znacili pojmovi Bosnjak i Bosanac, a znacili su bogami jedno te isto, danas je tako kako je.
Ali ko boga vas molim, ako vec mijenjate znacenje jednom terminu (Bosnjak) ucinite to isto i sa onim njegovim sinonimom (Bosanac), umjesto sto istrajavate na ovoj podvali kako su odvajkada Bosanci znacili jedno (svi mi) a Bosnjaci nesto drugo (samo mi).

TO NAPROSTO NIJE ISTINA.
Last edited by dustaban on 31/10/2016 11:36, edited 1 time in total.
supercali

#245 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by supercali »

ABH017 wrote: A u kojem to sistemu se kompletan narod pita oko bitnih stvari? Zbog čega postoje izbori, 'nako, šta ti misliš?
Svoju netrpeljivost prema Bošnjacima i Islamu pokušavaš podvući pod netrpeljivost prema SDA. Svemu tome pokušavaš dati neku moralnu notu Bosanstvom.
Pokušaj da shvatiš da nisu svi Bošnjaci automatski i muslimani-vjernici, a posebno da nisu svi Bošnjaci simpatizeri i glasači SDA. Tvoja porodica i mahala nisu referenti cijelog društva, ako po tome mjeriš. Nadam se da ćeš uspjeti.
I onda kazes gdje sam te nazvao islamofobom?
Pa perifidno to o netrpeljivosti i sl znaci da si me nazvao islamofobom
Nema to veze sa sda i sl
Znamo ko je usvojio da se muslimani preko noci zovu bosnjacima i to nije sva bosna se skupila kako kazes
Ko je pitao recimo divjaka vikica pa onda krenimo redom sa muslimanima
Ko je pitao 93-e nekog fikreta u rovu kako ce se zvati njegov narod?
Da ne idemo daleko ko je pitao nacelnike tuzle zenice bihaca mostara o tome u to doba
Cinjenica je da je to odlucio mali dio ljudi jer je njima odgovaralo a to koriste i danas ne samo sda nego sve bosnjacke stranke a i srpske i hrvatske
I dobro si rekao nekome nismo cobani
Pa ja bih rekao ne niste vecina vas je ovaca koji ne misle svojom glavom cobani su bakir mile i covic
ABH017

#246 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by ABH017 »

dustaban wrote:Pitanje bosnjacke nacionalnosti je vise puta ovdje zvakano (nikad prezvakano) u tim raspravama sam i ja ucestvovao i, naravno, svaki put bivao etiketiran islamofobom.

Medjutim, ono sta sam ja htio problematizirati ovaj put, jeste ta utopisticka teorija kako je moguca istovremena uzurpacija Bosanskog identiteta preko rijeci Bosnjak, uz istovremeno hipokrizijsko palamudjenje kako je termin Bosanac i dalje jednako prihvatljiv za sve BH drazavljane.

Je al' ukurtzu. Svaki nebosnjak koji se izjasnio kao Bosanac je jednako izigran kao i svaki Bosnjak koji si je umislio da je njemu BiH ono sto je Slovencu Slovenija.
Jeste, ali malo prekosutra.
Prvo, zašto su svi pravoslavci iz Hrvatske, BiH, Kosova, Srbije nacionalno opredjeljeni Srbi?
Zašto su svi katolici automatski Hrvati?
Kako se onda samo Bošnjaštvo vezuje za jednu religiju?
K'o da je neko mutav i k'o da ne znamo da bi se škole u Kninu zvale po Svetom Savi, da je kojim slučajem opstala SAO Krajina.
To je samo tvoja percepcija stvarnosti, jer ja znam Bošnjake koji su vjernici, ateisti, nevjernici, umjetnici, naučnici, profesori, pederi, šupci itd. Isto kao i kod drugih naroda.
Ono što ti ne možeš da shvatiš, zašto se onima koji osporavaju Bošnjaštvo kači etiketa islamofoba, je upravo zbog takve percepcije. Uporno Bošnjaštvo vezujete isključivo za muslimanstvo, ne bi li time dobili na vrijednosti argumenta. Zato se tako etiketiraju osporavatelji, a ne zbog rezerviranosti termina Bošnjak za vjernika muslimana. (Nisam znao da imamo gotovo 2 miliona vjernika, al' eto svašta se ovdje sazna) :lol:
Nisu Bošnjaci uzeli taj pojam tek onako, već upravo zbog toga što su htjeli da se identifikuju i nastave da egzistiraju pod starim nazivom za svoju naciju (što se ne može reći za druga dva naroda u BiH), koji je svojevremeno zabranjen jer se nije uklapao u velikosrpsku i velikohrvatsku koncepciju. Nametnuto, kompromisno, rješenje - Musliman je presmiješno, ali je i nametnuto s razlogom, a to je da se ne bi izgubio uticaj na pravoslavni i katolički živalj u BiH i izbjeglo svako, eventualno, moguće identifikovanje sa istim.
Da se tad, hipotetički, uzeo termin Bosanac, protivili bi se prvi Hercegovci, a svi koji se sad ne identifikuju sa terminom Bošnjak, u tom slučaju bi pričali kako muslimani vjernici uzurpiraju regionalnu i državnu odrednicu za etnički naziv. S toga, mante se šuplje priče i ćorava posla.
Tomahawk11
Globalni moderator

#247 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote: I onda kazes gdje sam te nazvao islamofobom?
Nema to veze sa sda i sl
Znamo ko je usvojio da se muslimani preko noci zovu bosnjacima i to nije sva bosna se skupila kako kazes
Da ne idemo daleko ko je pitao nacelnike tuzle zenice bihaca mostara o tome u to doba
Cinjenica je da je to odlucio mali dio ljudi jer je njima odgovaralo a to koriste i danas ne samo sda nego sve bosnjacke stranke a i srpske i hrvatske
Pa ja bih rekao ne niste vecina vas je ovaca koji ne misle svojom glavom cobani su bakir mile i covic
Bold jednostavno nije tacan.
Koliko hoces ateista, a kazu da su Bosnjaci.
Ponavljanjem tvrdnje necemo doci do toga da je to istina.
Jesu li i ti ljudi ovce pod cobanom Bakirom?
supercali

#248 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by supercali »

ABH017 wrote:
Jeste, ali malo prekosutra.
Prvo, zašto su svi pravoslavci iz Hrvatske, BiH, Kosova, Srbije nacionalno opredjeljeni Srbi?
Zašto su svi katolici automatski Hrvati?
Kako se onda samo Bošnjaštvo vezuje za jednu religiju?
K'o da je neko mutav i k'o da ne znamo da bi se škole u Kninu zvale po Svetom Savi, da je kojim slučajem opstala SAO Krajina.
To je samo tvoja percepcija stvarnosti, jer ja znam Bošnjake koji su vjernici, ateisti, nevjernici, umjetnici, naučnici, profesori, pederi, šupci itd. Isto kao i kod drugih naroda.
Ono što ti ne možeš da shvatiš, zašto se onima koji osporavaju Bošnjaštvo kači etiketa islamofoba, je upravo zbog takve percepcije. Uporno Bošnjaštvo vezujete isključivo za muslimanstvo, ne bi li time dobili na vrijednosti argumenta. Zato se tako etiketiraju osporavatelji, a ne zbog rezerviranosti termina Bošnjak za vjernika muslimana. (Nisam znao da imamo gotovo 2 miliona vjernika, al' eto svašta se ovdje sazna) :lol:
Nisu Bošnjaci uzeli taj pojam tek onako, već upravo zbog toga što su htjeli da se identifikuju i nastave da egzistiraju pod starim nazivom za svoju naciju (što se ne može reći za druga dva naroda u BiH), koji je svojevremeno zabranjen jer se nije uklapao u velikosrpsku i velikohrvatsku koncepciju. Nametnuto, kompromisno, rješenje - Musliman je presmiješno, ali je i nametnuto s razlogom, a to je da se ne bi izgubio uticaj na pravoslavni i katolički živalj u BiH i izbjeglo svako, eventualno, moguće identifikovanje sa istim.
Da se tad, hipotetički, uzeo termin Bosanac, protivili bi se prvi Hercegovci, a svi koji se sad ne identifikuju sa terminom Bošnjak, u tom slučaju bi pričali kako muslimani vjernici uzurpiraju regionalnu i državnu odrednicu za etnički naziv. S toga, mante se šuplje priče i ćorava posla.
To je tvoj problem sto svakog katolika zoves hrvatom a svakog pravoslavca srbinom
Jbg onda je i putin srbin a papa najveci hrvat

Ti uporno izvrces pricu al dzaba tebi pricati i pisati
supercali

#249 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote: I onda kazes gdje sam te nazvao islamofobom?
Nema to veze sa sda i sl
Bold jednostavno nije tacan.
Koliko hoces ateista, a kazu da su Bosnjaci.
Ponavljanjem tvrdnje necemo doci do toga da je to istina.
Jesu li i ti ljudi ovce pod cobanom Bakirom?
Jednostavno je tacno
Necemo se lagati pa je tako prosle cini mi se izbore samir bio srbin da bi usao u neko vijece vlast ili sl
Da se taj ateista izjasnio kao bosanac kad bi on usao u bilo koje to vijece vlast i sl? Nikad jer ne moze kao takav uci zbog nakaradnog ustava gdje se samo priznaju konstitutivni pa zato imamo slucaj sejdic finci

I da jesu ovce jer gaze svoja uvjerenja zbog interesa koji nazalost preovladavaju u danasnjem drustvu
Tu su naizrazeniji licni interesi daj meni a druge ko jebe
Tomahawk11
Globalni moderator

#250 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Tomahawk11 »

Jbg, respo, to je demokratija.
Niko nije kriv Bosancima sto ih ima, koliko, 0,5 %?!
Pod tim mislim na one koji nece ni da su Srbi, Hrvati, Bosnjaci.
Dakle, ne mozes ocekivati da ces uci u vlast, a prakticno si nebitan na politickoj sceni.
Znamo ko je usvojio da se muslimani preko noci zovu bosnjacima
Ovo tacno??
Kako??
Pitaj forumske Bosnjake ateiste je li tacno. Pitaj ih zasto su oni Bosnjaci.
I da jesu ovce jer gaze svoja uvjerenja zbog interesa koji nazalost preovladavaju u danasnjem drustvu
Tu su naizrazeniji licni interesi daj meni a druge ko jebe
Kako gaze svoja uvjerenja, kad su svjesno Bosnjaci? Kad hoce da su Bosnjaci?
Jbg, tebe niko ziv ne moze ubijediti da Bosnjak nije isto sto i musliman.
Post Reply