Po čemu su ateisti nemoralni. Oni barem ne ubijaju u ime boga i vjere.Fair Life wrote:Alija Izetbegovic - 7. 5. 1999: "Ja ne kazem da su ateisti nemoralni, ali je ateizam s one strane morala."JohnnyS wrote:Nisam tužibaba, ali ovakva izjava se mora prijavit...Vares City wrote: PS-oni koje vjera ne zanima za mene nisu ljudi,nek' ti je Bog na pomoci
De mi reci, koja je razlika između tvog ekstremizma i šovinizma i onog kod tog stanovitog Adnana Maleska?
Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
-
Voda_je_Život
#26 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
- harač
#27 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
babilon wrote:Nije u pitanju to da se muslimanima ne svidja u norveskoj, vec je u pitanju hajka koja se provodi od strane nacionalista u zemljama zapadne evrope. Onda se nadju ovakvi poput Adnana i ti isti desnicari kazu: U pravu smo, jer i jedan bivsi musliman se slaze sa tim.rodiboga wrote:a zasto se muslimani ne moraju prilagoditi nacinu zivota u zapadno evropskim zemljama, a ne-muslimani moraju 100% da postuju sve zakone i obicaje u islamskim zemljama?
znaci hriscanske ili sekularne drzave na zapadu moraju da mjenjaju pravila da bi ugodili muslimanima ili da ih slucajno nebi uvrjedili a zene iz evrope kad odu u saudijsku arabiju moraju da hodaju pokrivene, nesmiju da voze, itd... sta sad trebamo i mi da se bunimo zbog diskriminacije u islamskim drzavama??? ako se muslimanima ne svidja u norveskoj, neka idu u iran...
to isto se odnosi i na hriscane u islamskim ili sekularnim drzavama...
zamislite kako bi svijet bio divan da se ljudi ne zamaravaju nekim carolijama i religijama...
Norveska bi trebala biti demokratska zemlja za razliku od irana, koga ti navede. Demokratska i sekularna. Ne vidim koji je problem sa halal-mesom. Ni jedan farma nije natjerana da etiketira meso kao halal. One to same odaberu, i tu je novac u pitanju, jer se sve vise ljudi u zapadnoj evropi opredjeljuje da jede upravo halal-meso.
to za zamaranje sa religijom se potpuno slazem
ne razumijem to konstantno korištenje argumenta tu quoque od nekih neobrazovanih sa ovog foruma
-
Voda_je_Život
#28 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Problem je što muslimani u Europi ne žele sekularnu državu već džamahiriju. Ubili su u Nizozemskoj onog novinara što je kritizirao islam, izvršili napade u Madridu, Londonu, Berlinu, Moskvi... , stalno porsvjeduju protiv slobode govora i izražavanja.
Sve im smeta. Čak su i u Engleskoj u KATOLIČKIM ŠKOLAMA počeli tražiti da im se prave prostorije za molitvu i za pranje nogu.
Gledao sam dokumentarac o bivšim-muslimanima u Njemačkoj.To su ljudi koji su kasnije odbačeni od zajednice te su često primali prijetnje smrću, a neki su i ubijeni. S druge strane, ako musliman oženi nemuslimanku stalno je pritišće na promjenu religije.
Ponašaju se jako licemjerno, u Europi bi htjeli sva prava , htjeli bi nametnut svoju kulturu i svoje običaje dok je u njihovim zemljama nešto tako nemoguće. Jedino što ih spašava su liberalni Europski zakoni koji će kad-tad morati biti promijenjeni jer inače Europa ide u propast. Barem ona ne-muslimanska.
Sve im smeta. Čak su i u Engleskoj u KATOLIČKIM ŠKOLAMA počeli tražiti da im se prave prostorije za molitvu i za pranje nogu.
Gledao sam dokumentarac o bivšim-muslimanima u Njemačkoj.To su ljudi koji su kasnije odbačeni od zajednice te su često primali prijetnje smrću, a neki su i ubijeni. S druge strane, ako musliman oženi nemuslimanku stalno je pritišće na promjenu religije.
Ponašaju se jako licemjerno, u Europi bi htjeli sva prava , htjeli bi nametnut svoju kulturu i svoje običaje dok je u njihovim zemljama nešto tako nemoguće. Jedino što ih spašava su liberalni Europski zakoni koji će kad-tad morati biti promijenjeni jer inače Europa ide u propast. Barem ona ne-muslimanska.
-
slim_shady
#29 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Ocigledno je da ovom covjeku vjeroispovijest ne igra znacajnu ulogu u zivotu, Muslimana ima dovoljno u svijetu tako da jedan covjek koji ne vjeruje nikome nista ne znaci, ono sto je bitno je da je ovaj covjek u drugoj drzavi i da se prilagodzava tamosnjim uvjetima zivota, a sto se tice halal hrane i svinjetine, razlicitosti su tu da se postuju ja vjerujem da tamosnje vlasti u norveskoj niko nije natjerao da da zatvorenicima Islamske vjeroispovijesti, omoguce da jedu ono sto oni smatraju da treba da jedu, jer njima je ukinuta sloboda naravno zasluzeno su tu, ali hrana je nesto sto je Bog dao i najgorim ljudima, TAKO DA SE SVE DRZAVE TREBAJU "OGLEDATI" NA NORVESKU KOJA ZAISTA POSTUJE RAZLICITOSTI..............ali ko sam ja da sudim...almin-78 wrote:Adnan Malesko clan jedne ultra-nacionalisticke partije u Norveskoj u ovoj emisiji govori o opasnosti islama,,spominje kako Norveska sve vise postaje islamska i kao primjer koristi zatvore gdje muslimanski zatvorenici jedu halal hranu,po njegovom misljenju oni se moraju prilagodjavati Norveskoj i jesti svinjetinu i sve ostalo sto jedu norvezani .Ko razumije norveski neka pogleda:
http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/160982
Inace je rodom iz Foce,i nije jedini bivsi musliman u stranci...ima i jedna Ferida Amini
koja budala Boze sacuvaj!!!!
-
almin-78
#30 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
pa dobro pametnjakovic,da si shvatio znao bi da se radi o stranci koja nije u vlasti a norvezanska vlada je znatno tolerantnija.Uvest ce dozvolu muslimankama-policajkama da nose maramu,otvaraju posebne zenske bazene itd.Sve to malom Adnanu smetaJThomas wrote:a svi opet hrle u tu norvešku, gle tog čuda...mora da je pravo loše tamo i da su svi pravo ugroženi, a naročito muslimani...
ne znam šta bi ovo uopšte trebalo da znači, da svagdje ima budala, pa čak i u skandinaviji? 'brojtro kolumbo.
moram priznati da Evropa sve vise postaje islamska,,istina nazalost
-
dallton
#31 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
ma ciji si ti tako pametan? jel to citiras rajka vasica?Voda_je_Život wrote:Problem je što muslimani u Europi ne žele sekularnu državu već džamahiriju. Ubili su u Nizozemskoj onog novinara što je kritizirao islam, izvršili napade u Madridu, Londonu, Berlinu, Moskvi... , stalno porsvjeduju protiv slobode govora i izražavanja.
a sto se tice teme - ako ovaj citirani frajer iz norveske smatra da je islam opasnost i muslimani potajni teroristi, njegov problem, nek prica sta hoce, postoji sloboda govora i ubjedjenja, nek zagovara mjere koje zeli, samo u okvirima zakona...meni je licno budalastina reci da je norveska u opasnosti od nekih mozda par hiljada muslimana koji tamo zive...
generalno moje misljenje o cijeloj stvari je da stvarno postoje problemi na relaciji odnosa muslimana koji zive u evropi i zemalja u kojima zive, mislim da je to specificno evropski problem, iz sljedeceg razloga - u americi ima 3-4 puta vise muslimana nego u cijeloj evropi i islam je religija koja se najbrze siri u americi, brze nego recimo tradicionalno dominantne protestantske denominacije...i pored borbe protiv "terorizma" po svijetu itd zbog cega su mnogi arapi u americi bili lose tretirani bez razloga, generalno masa je knjiga napisana o tome kako je u principu islam vec postao jedna od mainstream religija u americi, djelom i zbog toga sto je ogromni broj afro-amerikanaca presao na islam o imigraciji da ne govorim, plus veliki broj konvertita...s druge strane, ti isti muslimani u americi se kunu u ameriku kao u najbolju zemlju na svijetu i jako su ponosni sto su amerikanci, cak imaju vrlo jako izrazen patriotizam....ta se cinjenica uglavnom navodi kao kontra-argument tvrdnjama da je islam uvijek nekompatibilan sa demokratijom, itd...znaci ako su se muslimani u americi tako brzo prilagodili i smatraju da ih sistem tretira jednako kao i druge vjerske grupe, onda slijedi da je problem negdje na relaciji evropske zemlje i pravni sistemi i drustvo v. muslimanska imigracija...
-
almin-78
#32 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
ne zanima nas sto njega vjera ne zanima,ali je za ibreta sto se on kao bivsi musliman bori protiv prava koja su i muslimanima zagarantovanaslim_shady wrote:Ocigledno je da ovom covjeku vjeroispovijest ne igra znacajnu ulogu u zivotu, Muslimana ima dovoljno u svijetu tako da jedan covjek koji ne vjeruje nikome nista ne znaci, ono sto je bitno je da je ovaj covjek u drugoj drzavi i da se prilagodzava tamosnjim uvjetima zivota, a sto se tice halal hrane i svinjetine, razlicitosti su tu da se postuju ja vjerujem da tamosnje vlasti u norveskoj niko nije natjerao da da zatvorenicima Islamske vjeroispovijesti, omoguce da jedu ono sto oni smatraju da treba da jedu, jer njima je ukinuta sloboda naravno zasluzeno su tu, ali hrana je nesto sto je Bog dao i najgorim ljudima, TAKO DA SE SVE DRZAVE TREBAJU "OGLEDATI" NA NORVESKU KOJA ZAISTA POSTUJE RAZLICITOSTI..............ali ko sam ja da sudim....almin-78 wrote:Adnan Malesko clan jedne ultra-nacionalisticke partije u Norveskoj u ovoj emisiji govori o opasnosti islama,,spominje kako Norveska sve vise postaje islamska i kao primjer koristi zatvore gdje muslimanski zatvorenici jedu halal hranu,po njegovom misljenju oni se moraju prilagodjavati Norveskoj i jesti svinjetinu i sve ostalo sto jedu norvezani .Ko razumije norveski neka pogleda:
Inace je rodom iz Foce,i nije jedini bivsi musliman u stranci...ima i jedna Ferida Amini
-
kv99
#33 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Nije istina da se EVROPLJANIN mora prilagoditi kad dodze u ISLAMSKE ZEMLJE samo zato jer su Islamske vec se mora prilagoditi ZAKONIMA TE ZEMLJE kao sto bi se morao prilagoditi zakonima BILO KOJE ZEMLJE. Npr biti toples na plazama Evrope je dozvoljeno zakonski a npr u Brazilu je to zabranjeno bio ti brazilac , evropljanin ili marsovac. Isto tako pravo na abort je dozovoljeno u mnogim evropskim zemljama a u Brazili to nije. Da li to znaci da su brazilci katolicki fundamentalisti koji zabranjuju prava evropljanima ? Pravo na posjedovanja oruzja je upisano u ustav Amerike a zabranjeno je posjedovanje u Britaniji. Da li to znaci da britanci krse ljudska prava amerikancima ako im zabrane da nose oruzje u Britaniji ?bertinjo wrote:neke stvari kojima se europljani MORAJU PRILAGODITI KADA DOĐU U ISLAMSKE ZEMLJEbabilon wrote:Nije u pitanju to da se muslimanima ne svidja u norveskoj, vec je u pitanju hajka koja se provodi od strane nacionalista u zemljama zapadne evrope. Onda se nadju ovakvi poput Adnana i ti isti desnicari kazu: U pravu smo, jer i jedan bivsi musliman se slaze sa tim.rodiboga wrote:a zasto se muslimani ne moraju prilagoditi nacinu zivota u zapadno evropskim zemljama, a ne-muslimani moraju 100% da postuju sve zakone i obicaje u islamskim zemljama?
znaci hriscanske ili sekularne drzave na zapadu moraju da mjenjaju pravila da bi ugodili muslimanima ili da ih slucajno nebi uvrjedili a zene iz evrope kad odu u saudijsku arabiju moraju da hodaju pokrivene, nesmiju da voze, itd... sta sad trebamo i mi da se bunimo zbog diskriminacije u islamskim drzavama??? ako se muslimanima ne svidja u norveskoj, neka idu u iran...
to isto se odnosi i na hriscane u islamskim ili sekularnim drzavama...
zamislite kako bi svijet bio divan da se ljudi ne zamaravaju nekim carolijama i religijama...
Norveska bi trebala biti demokratska zemlja za razliku od irana, koga ti navede. Demokratska i sekularna. Ne vidim koji je problem sa halal-mesom. Ni jedan farma nije natjerana da etiketira meso kao halal. One to same odaberu, i tu je novac u pitanju, jer se sve vise ljudi u zapadnoj evropi opredjeljuje da jede upravo halal-meso.
to za zamaranje sa religijom se potpuno slazem
žene nesmiju nositi kratke suknje i kratke ljetne hlače (a u nekim zemljama se moraju i zamotati iako su kršćanke)
pa recimo u saudijskoj arabiji žene ne smiju voziti auto
ili zbog seksa na plaži možeš završiti na višegodišnjoj robiji a možda prođeš i još gore
itd.....
To sto neko hoce da jede halal je pravo kao sto i svako drugi ima da jede svinjetinu i dok on ne zabranjuje drugom u Norveskoj da jede svinjetinu zasto bi neko njemu zabranio da jede halal ? Taj Adnan je tipican slucaj prodane duse i tih slucajeva imas svuda pa cak i u Bosni i Hercegovini ( Galijasevic) .
-
dallton
#34 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
sto je to za ibreta, nek covjek radi sta hoce, koliko ima bivsih ubjedjenih katolika koji postanu kriticari katolicanstva pa nikom nista...sta je to toliko cudno u tome da neko ko je mozda iz neke muslimanske porodice ne gotivi islam? pa ne mora gotiviti, nije obavezanalmin-78 wrote:ne zanima nas sto njega vjera ne zanima,ali je za ibreta sto se on kao bivsi musliman bori protiv prava koja su i muslimanima zagarantovanaslim_shady wrote:Ocigledno je da ovom covjeku vjeroispovijest ne igra znacajnu ulogu u zivotu, Muslimana ima dovoljno u svijetu tako da jedan covjek koji ne vjeruje nikome nista ne znaci, ono sto je bitno je da je ovaj covjek u drugoj drzavi i da se prilagodzava tamosnjim uvjetima zivota, a sto se tice halal hrane i svinjetine, razlicitosti su tu da se postuju ja vjerujem da tamosnje vlasti u norveskoj niko nije natjerao da da zatvorenicima Islamske vjeroispovijesti, omoguce da jedu ono sto oni smatraju da treba da jedu, jer njima je ukinuta sloboda naravno zasluzeno su tu, ali hrana je nesto sto je Bog dao i najgorim ljudima, TAKO DA SE SVE DRZAVE TREBAJU "OGLEDATI" NA NORVESKU KOJA ZAISTA POSTUJE RAZLICITOSTI..............ali ko sam ja da sudim....almin-78 wrote:Adnan Malesko clan jedne ultra-nacionalisticke partije u Norveskoj u ovoj emisiji govori o opasnosti islama,,spominje kako Norveska sve vise postaje islamska i kao primjer koristi zatvore gdje muslimanski zatvorenici jedu halal hranu,po njegovom misljenju oni se moraju prilagodjavati Norveskoj i jesti svinjetinu i sve ostalo sto jedu norvezani .Ko razumije norveski neka pogleda:
- Optimus Prime
#35 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Prijatelju, ti moras shvatiti da na svijetu postoje ljudi koji jednostavno ne vjeruju da postoji bog, niti da postoji raj, niti pakao ni ostale bajke koja nam religije podturaju.Vares City wrote:Nista strasno,takvi su se previse "prilagodili",a to pametni prokuze za sekundu!almin-78 wrote:Adnan Malesko clan jedne ultra-nacionalisticke partije u Norveskoj u ovoj emisiji govori o opasnosti islama,,spominje kako Norveska sve vise postaje islamska i kao primjer koristi zatvore gdje muslimanski zatvorenici jedu halal hranu,po njegovom misljenju oni se moraju prilagodjavati Norveskoj i jesti svinjetinu i sve ostalo sto jedu norvezani .Ko razumije norveski neka pogleda:
koja budala Boze sacuvaj!!!!![]()
Sratna okolnost je sto su radikali svugdje manjina osim u Izraelu,...
Nije on prvi ni posljednji koji prodaju vjeru za karijeru![]()
Sjetimo se Rushdija,...
U svakom slucaju,njemu njegovo,....
Dakle Rushdie u svakom slucaju nije prodao vjeru posto je covjek deklarisani ateista, tako da nije mogao prodati nesto sto nema.
A ovaj Adnan je totalna budala, ne treba uopste komentarisati o njemu.
- Altsa
#36 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
eto mene ne zanima i stas sad.JohnnyS wrote:Nisam tužibaba, ali ovakva izjava se mora prijavit...Vares City wrote: PS-oni koje vjera ne zanima za mene nisu ljudi,nek' ti je Bog na pomoci
De mi reci, koja je razlika između tvog ekstremizma i šovinizma i onog kod tog stanovitog Adnana Maleska?
- Altsa
#37 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
De mi reci, koja je razlika između tvog ekstremizma i šovinizma i onog kod tog stanovitog Adnana Maleska?[/quote]
Alija Izetbegovic - 7. 5. 1999: "Ja ne kazem da su ateisti nemoralni, ali je ateizam s one strane morala."[/quote]
koga si majko moja uzeo da citiras. aliju izetbegovica koji je za sobom vukao najnemoralnije ljude koji su se podvukli pod plast vjere.
Alija Izetbegovic - 7. 5. 1999: "Ja ne kazem da su ateisti nemoralni, ali je ateizam s one strane morala."[/quote]
koga si majko moja uzeo da citiras. aliju izetbegovica koji je za sobom vukao najnemoralnije ljude koji su se podvukli pod plast vjere.
-
slim_shady
#38 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Postao/la Altsa dana 07/03/2009 15:28
koga si majko moja uzeo da citiras. aliju izetbegovica koji je za sobom vukao najnemoralnije ljude koji su se podvukli pod plast vjere.[/quote]
Nije tacno to da je Alija vukao za sobom ljude koje navodite, Alija je covjek bez kojeg ne bi bilo ove nase lijepe
; to vase razmisljanje je vrijedno paznje psihijatra, mozda i onoga sto je sad u hagu i sigurno dijeli vase misljenje, bilo ko ko je za vrijeme Alije dosao pod taj vas "plast" vjere je branio ovu zemlju, zato tu mrznju cuvajte za sebe, i ne treba blatiti ime Alije Izetbegovica, ako blatite njega blatite sve osobe koje je on vodio, poginule borce ove drzave koji su dali zivote da bi jedna osoba kao vi mogla danas da mirno koraca Bosnom i Hercegovinom, i da valja gluposti kao ove koje ste gore naveli........
koga si majko moja uzeo da citiras. aliju izetbegovica koji je za sobom vukao najnemoralnije ljude koji su se podvukli pod plast vjere.[/quote]
Nije tacno to da je Alija vukao za sobom ljude koje navodite, Alija je covjek bez kojeg ne bi bilo ove nase lijepe
- amrica
#39 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
slim_shady wrote:Postao/la Altsa dana 07/03/2009 15:28
Opet demagogija, poistovjecivanje alije i boraca, nidje veze, alije i odbrane nase zemlje, nidje veze....
-
Šaner
#40 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
ovaj adnan je smijesan...on je clan stranke koja se zalaze za odlazak stranaca, pa sa time i samog adnana?! vjerski ekstremizam je veliki problem u 21.stoljecu i svaka normalna drzava mora stati u kraj ekstremizmu bilo koje vrste...ali ko je on da tjera na silu ljude da jedu svinjetinu? ovakvim misljenjem on postaje sam veci ekstremista od ovih vjerskih ekstremista (kao u "my son the fanatic" od hanifa kureishia)...mrznja prema strancima a narocito muslimanima je u evropi na uzlaznoj putanji...bas zbog ovih ekstremista... 
- bogoljub
#41 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Bas tako!
Cuj Adnana brine sto muslimani nejedu svinjetinu.
Kao da je prvi clan ustava Norveske: jesti svinjetinu. Kao da svi doktori svijeta nisu kazali da je jesti svinjsko meso stetno za zdravlje.
Kao da vjernice katolkinje nisu obavezne nositi se moralno i sa pokrivenom glavom, kao da Sveta Marija nije bila pokrivene glave,
Kao da vjernici koji ne jedu svinjsko meso čine nekakv zločin protiv nevjernika koji jedu, Zašto im to smeta?
Cuj Adnana brine sto muslimani nejedu svinjetinu.
Kao da je prvi clan ustava Norveske: jesti svinjetinu. Kao da svi doktori svijeta nisu kazali da je jesti svinjsko meso stetno za zdravlje.
Kao da vjernice katolkinje nisu obavezne nositi se moralno i sa pokrivenom glavom, kao da Sveta Marija nije bila pokrivene glave,
Kao da vjernici koji ne jedu svinjsko meso čine nekakv zločin protiv nevjernika koji jedu, Zašto im to smeta?
- Jazz_Junkie
#42 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Autor teme je postulirao tvrdnju kako je ovaj Madesko navodno izjavio da odredjena grupi ljudi treba jesti svinjetinu. Misljenja sam da je clan foruma pod nadimkom almin-78 to jednostavno izmislio, kao sto i pogresno tumaci termin "prilagodjavanje". Iskreno prvi put cujem za ovog Adnana Madeska, ali sam sinoc malo trazio nekoliko podataka i saznao da u Norveskoj postoje dvije partije slicnog imena: Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), ciji je Madesko clan, i Fremskrittspartiet (FrP) koja se ubraja medju desnicarsko-populisticke partije, slicne austrijskoj FPÖ.Šaner wrote:ovaj adnan je smijesan...on je clan stranke koja se zalaze za odlazak stranaca, pa sa time i samog adnana?! vjerski ekstremizam je veliki problem u 21.stoljecu i svaka normalna drzava mora stati u kraj ekstremizmu bilo koje vrste...ali ko je on da tjera na silu ljude da jedu svinjetinu? ovakvim misljenjem on postaje sam veci ekstremista od ovih vjerskih ekstremista (kao u "my son the fanatic" od hanifa kureishia)...mrznja prema strancima a narocito muslimanima je u evropi na uzlaznoj putanji...bas zbog ovih ekstremista...
O stranci u kojoj je Madesko nisam mogao pronaci dovoljno informacija, jer se izgleda radi o manjoj stranci, a i na Wikipediji postoje samo norveska i engleska verzija koja opet ne nudi dovoljno podataka za opce shvacanje politickih ciljeva ove partije. Zato, ako netko zna norveski, neka makar ukratko objasni sto je Madesko rekao na postavljenom video linku i mozda malo rasvijetli program njegove stranke. Poznavajuci ekstremne stravove almina-78, smatram da on ne moze biti vjerodostojan izvor.
Nije u redu da se Rushdie spominje ovdje, jer isti je ateist i kriticar vjere, a ne desnicar. Evropski desnicari nisu kriticari vjere nego kulturni pesimisti kojima smetaju svi strani kulturni elementi, te kosmopolitizam i priznaju samo validnost "krscanske civilizacije" po cemu se ne razlikuju od islamskih ekstremista. Ukratko: zive u 18. stoljecu. Evropa ne pripada nikakvoj krscanskoj civilizaciji nego je vecinski sekularno umjerena i to je nesto sto primjerice Rushdie brani. E sada koji su motivi Madeska, ostaje otvoreno pitanje sve dok netko ne objasni o cemu isti govori.
-
slim_shady
#43 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
izvini buraz nisam stvarno znao, nece se ponovit!!!zoom66 wrote:Slim shady, ne koristi crvena slova, to smiju koristiti sam administratori i moderatori! opomena pred ban!
07. mar. 2009. 18:11 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijedjanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi”
» Voda_je_Život
- LadyBear
#44 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Norveski je nesto slican danskom, tako da sam dosta razumjela pa cu ukratko prevesti .Jazz_Junkie wrote:Autor teme je postulirao tvrdnju kako je ovaj Madesko navodno izjavio da odredjena grupi ljudi treba jesti svinjetinu. Misljenja sam da je clan foruma pod nadimkom almin-78 to jednostavno izmislio, kao sto i pogresno tumaci termin "prilagodjavanje". Iskreno prvi put cujem za ovog Adnana Madeska, ali sam sinoc malo trazio nekoliko podataka i saznao da u Norveskoj postoje dvije partije slicnog imena: Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), ciji je Madesko clan, i Fremskrittspartiet (FrP) koja se ubraja medju desnicarsko-populisticke partije, slicne austrijskoj FPÖ.Šaner wrote:ovaj adnan je smijesan...on je clan stranke koja se zalaze za odlazak stranaca, pa sa time i samog adnana?! vjerski ekstremizam je veliki problem u 21.stoljecu i svaka normalna drzava mora stati u kraj ekstremizmu bilo koje vrste...ali ko je on da tjera na silu ljude da jedu svinjetinu? ovakvim misljenjem on postaje sam veci ekstremista od ovih vjerskih ekstremista (kao u "my son the fanatic" od hanifa kureishia)...mrznja prema strancima a narocito muslimanima je u evropi na uzlaznoj putanji...bas zbog ovih ekstremista...
O stranci u kojoj je Madesko nisam mogao pronaci dovoljno informacija, jer se izgleda radi o manjoj stranci, a i na Wikipediji postoje samo norveska i engleska verzija koja opet ne nudi dovoljno podataka za opce shvacanje politickih ciljeva ove partije. Zato, ako netko zna norveski, neka makar ukratko objasni sto je Madesko rekao na postavljenom video linku i mozda malo rasvijetli program njegove stranke. Poznavajuci ekstremne stravove almina-78, smatram da on ne moze biti vjerodostojan izvor.
Nije u redu da se Rushdie spominje ovdje, jer isti je ateist i kriticar vjere, a ne desnicar. Evropski desnicari nisu kriticari vjere nego kulturni pesimisti kojima smetaju svi strani kulturni elementi, te kosmopolitizam i priznaju samo validnost "krscanske civilizacije" po cemu se ne razlikuju od islamskih ekstremista. Ukratko: zive u 18. stoljecu. Evropa ne pripada nikakvoj krscanskoj civilizaciji nego je vecinski sekularno umjerena i to je nesto sto primjerice Rushdie brani. E sada koji su motivi Madeska, ostaje otvoreno pitanje sve dok netko ne objasni o cemu isti govori.
Voditelj je pitao Adnana kakve znakove on vidi u Islamicaciji Norveske? Adnan je spomenuo primjer u skolama, gdje se curice i djecaci odvajaju jedni od drugih kada idu na casove plivanja. Spomenuo je kako je za njega licemjerno, sto zatvorenici i pored toga sto su pocinili kriminal traze halal meso, nisam cula da je rekao da zatvorenici moraju da jedu svinjsko meso, vec kako se svinjsko meso u zatvorima ionako neservira cesto. Protivi se isto novom zakonu, gdje je zenama u policiji dozvoljeno da nose hidzab. Druga cura spominje kako njegova partija zeli asimilaciju a ne integraciju stranaca u Norveskoj, Adnan odgovara kako on zeli da svako ko dodje u Norvesku respektuje Norveske vrijednosti i norme, i da je religija privatna stvar koju treba upraznjavati u vlastitoj kuci, problem se javlja tek onda kada neko pocinje da prica o Serijatu i da drugima nareduje neke stvari, naprimjer o pokrivanju zena.
Uglavnom su o tome naglabali.
Sto se mene tice, u nekim stvarima se sa Adnanom slazem u nekim neslazem. Uglavmon potpuno je jasno, da ukoliko si izabrao da zivis u nekoj drzavi onda tu drzavu trebas da respektujes. Pogotovo Skandinavske drzave su jako gostoprimljive i ako netrazis problema rijetko ih i dobijes. Sloboda religije su zagarantovana, imas pravo da budes sta god zelis i da to isto upraznjavas, ali isto tako je zagarantovana sloboda izrazavanja, tako da svako ima pravo na svoje misljenje pa i za kritikovanje religije. Nazalost mnogi to shvataju kao totalno protivljenje pa tako postanu neprijateljski raspolozeni. Sto se tice imigranata, mladi ljudi ovdje imaju dosta mogucnosti kako u skolovanju tako i u sportskim aktivnostima itd. Nazalost i sama sam svjedok, da su mnoga djeca pogotovo imigranata i pored svih tih mogucnosti zagrizla u kriminal, zasto? Odgovor se valjda nalazi kod roditelja i u njihovom odgoju djece, i koliko su oni djeci omogucili integrisanje u drustvo bez naravno odricanje od svoje religije i porijekla.
-
bosna123
#45 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Prvo momak je jako mlad, mislim da ima tek 21 godinu, i ne vjerujem da je neka znacajnija figura, niti da su njegovi stavovi cvrsti.
Drugo, fakat nervira sto su muslimani pod neprestanom lupom i vjecito se nekom moramo pravdati kao da imamo tutora iznad glave. Jedno vrijeme sam zivjela u jednoj katolickoj zemlji i tamo isla u gimnaziju u centru njihovog glavnog grada. Mi smo, djevojke i momci, bili odvojeni na fizickom, oni su imali svog profesora, mi svoju profesoricu i to je tamo normalno. Da je neka muslimanska zemlja odmah bi se tumacilo ovako ili onako. Mada ja ne znam, sta je konkretno u pomenutom slucaju, motiv razdvajanja.
Drugo, fakat nervira sto su muslimani pod neprestanom lupom i vjecito se nekom moramo pravdati kao da imamo tutora iznad glave. Jedno vrijeme sam zivjela u jednoj katolickoj zemlji i tamo isla u gimnaziju u centru njihovog glavnog grada. Mi smo, djevojke i momci, bili odvojeni na fizickom, oni su imali svog profesora, mi svoju profesoricu i to je tamo normalno. Da je neka muslimanska zemlja odmah bi se tumacilo ovako ili onako. Mada ja ne znam, sta je konkretno u pomenutom slucaju, motiv razdvajanja.
- bez_ideje
#46 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Znam da se ovo sigurno nece svidjeti mnogima,ali ja da sam na mjestu vlada zapadnih drzava dobro bi pazila kome dajem drzavljanstvo i dozvoljavam boravak.
Potoje valjda neke kriteriji integracije,ne mozes otici iz Irana i praviti sebi Iran sred Norveske,u redu je da ga pravis u svoja 4 zida,ali cim time pocnes smetati drugom ili ugrozavati ga krsis pravila demokratije!
Ne prihvatas zakone zemlje u kojoj boravis ?!-deportacija odakle si dosao,molim lijepo
pri tome mislim na nebuloze od zahtjeva da se zene slikaju pokrivene za vozacku dozvolu i sl.
Krsis norme ponasanja?! -deportacija,molim lijepo
I mozes biti sretan sto je deportacija,jer bi u obrnutom slucaju,da europlanin ode u neku arapsku zemlju,molio Boga da je samo deportacija ..
A sto se tice ovog pokemona radikala,il su ga safatali dobri kompleksi i frustracije glede toga ko je i sta je..ili se covjek odrekao vjere i primio neke s ruge svjetonazore.....Svakom svoje
Potoje valjda neke kriteriji integracije,ne mozes otici iz Irana i praviti sebi Iran sred Norveske,u redu je da ga pravis u svoja 4 zida,ali cim time pocnes smetati drugom ili ugrozavati ga krsis pravila demokratije!
Ne prihvatas zakone zemlje u kojoj boravis ?!-deportacija odakle si dosao,molim lijepo
pri tome mislim na nebuloze od zahtjeva da se zene slikaju pokrivene za vozacku dozvolu i sl.
Krsis norme ponasanja?! -deportacija,molim lijepo
A sto se tice ovog pokemona radikala,il su ga safatali dobri kompleksi i frustracije glede toga ko je i sta je..ili se covjek odrekao vjere i primio neke s ruge svjetonazore.....Svakom svoje
- Lakat Jebić
#47 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
smijesno je sto je adnan iz foce clan nacionalisticke partije norveske... to je haman isto ko kad bi crnac bio clan ku klux klana...
-
Majjah
#48 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Ne zove se frajer Malesko vec Madesko, evo ga na Facebooku http://www.facebook.com/people/Adnan-Madesko/716320132 mozda nebi bilo lose da ga neko pozove na ovu temu i postavio mu pitanje da mu ja ne bi je.. postavio pitanje
pa nek sam objasni te svoje stavove, pod uslovom da nije zaboravio jezik svojih muslimanskih roditelja 
-
Mobile_Disco
#49 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
Njemu su Vile u glavu 
-
rodiboga
#50 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama
razlika je sto je crnac takav rodjen i ne moze da pobjeli, dok vjernik nije vjernik dok malo ne odraste i shvati sta to znaci, a tad moze da se opameti i postane ateista...Lakat Jebić wrote:smijesno je sto je adnan iz foce clan nacionalisticke partije norveske... to je haman isto ko kad bi crnac bio clan ku klux klana...