Boriša Falatar - predsjednik?

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1476 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by pici »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:E pa nista,
Onda ce najvece dostignuce te stranke biti,
Pedja ima repliku,
Eto, jes reko, jesi, fala.
Rijec ima gospodin Budnjo.
briljiraš danas dofu :thumbup:
:thumbup:
dofu je danas u elementu, mora da je kaka gara zaplatila u ohaJu motel kafeu za kamijondjije
Fudo387

#1477 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Fudo387 »

pici wrote:
palermo wrote:
Fudo387 wrote:E pa nista,
Onda ce najvece dostignuce te stranke biti,
Pedja ima repliku,
Eto, jes reko, jesi, fala.
Rijec ima gospodin Budnjo.
briljiraš danas dofu :thumbup:
dofu je danas u elementu, mora da je kaka gara zaplatila u ohaJu motel kafeu za kamijondjije
:lol:
Nista moj piConi,
Suha karburatora :cry:
kmirsad

#1478 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Image
Capsicum

#1479 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Capsicum »

Gdje nam je ovaj predsjednik? Jel kupio avio kartu za odlazak kući?
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1480 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by pici »

Capsicum wrote:Gdje nam je ovaj predsjednik? Jel kupio avio kartu za odlazak kući?
Image
akobogda inšallah ima da on stigne to do 9 listopada sve... karta čekirana odavno
julisiz es grant

#1481 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by julisiz es grant »

Samo zamijeniti "Dejan Cukić" sa "Boriša Falatar" i to je ta definicija.

https://vukajlija.com/dejan-cukic/127042
Lincoln-Burrows

#1482 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Lincoln-Burrows »

Idemo Boriša

Image
kmirsad

#1483 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

http://ba.n1info.com/a286018/Vijesti/Vi ... vijek.html

Falatar odgovorio Čoviću: Nećete vladati zauvijek
Image

Na konstataciju kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da se obraća isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu, kandidat za člana Predsjedništva BiH Boriša Falatar je odgovorio da se u toj izjavi najbolje vidi pogubnost Čovićeve politike.

"Gospodine Čoviću, vaš problem je što decenijama živite od podjela. Svojom politikom, ne da produbljujete podjele među narodima i građanima, već dijelite i Hrvate, na prave i krive, na podobne i nepodobne. Posljednjih pet mjeseci razgovarao sam s tisućama ljudi u mjestima gdje vi suvereno vladate. Slušao sam šta govori i osjeća naš narod. Kristalno je jasno da je upravo vaša politika ispraznila škole i fabrike od Posušja do Orašja. Vaša nesposobnost na diplomatskoj sceni najbolje se oslikava zastojem na EU putu. Ne dajite sebi za pravo da određujete ko su moji glasači, pogotovo što ništa niste uradili za vaše", stoji u reakciji.

"Osnovni razlog vašeg političkog opstanka jest apatija, masovno iseljavanje i dobro razrađena mašinerija zasnovana na strahu. Dugo ste vladali zahvaljujući toj kombinaciji. Ali nećete i ne možete vladati zauvijek",
navodi se u saopštenju Boriše Falatara.
insomnia78

#1485 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by insomnia78 »

:lol:
insomnia78

#1486 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by insomnia78 »

Hocel taj biti Srbin il Hrvat? Abide reci nam de hocelvtu biti kakog preglasavanja?
Realnije bi zvucalo da je reko kako cemo do dvijeiljadedvaesipete poslati ljudsku misiju na mjesec drito sa kosmodroma u Visokom
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1487 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Velkoski »

Progresivno nikad neću glasat' za njih :mrgreen:
Lakat Jebić

#1488 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Lakat Jebić »

Gledam ga sinoc u ovoj debati n ftvu... Sta je ovdje progresivno, obrazavano, ono ko biva da se ponosimo presjenikom? Frajer poradja svaku recenicu
azurna_obala

#1489 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by azurna_obala »

Baš je refreshing :mrgreen:
high_volume

#1490 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by high_volume »

Boriša Falatar osvojio je četvrtu poziciju u svom rangu u kandidaturi za člana Predsjedništva. I ovaj rezultat je odličan, obzirom na sve okolnosti njegovog pojavljivanja u politici u BiH, ali i takav pokazao je da imamo obrazovane ljude koji nas neće osramotiti.

Da li Boriša Falatar sada ima mogućnost i šansu da ga nova vlast u BiH imenuje ministrom inostranih poslova BiH, da li Falatar uopšte i može ući u MVP BiH, obzirom na prethodnu kandidaturu za člana Predsjedništva?

Vjerujem da bi bio odličan ministar VP i predstavnik BiH i interesa svih građana, nezavisno od bilo kakve pripadnosti.
kmirsad

#1491 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

high_volume wrote:Boriša Falatar osvojio je četvrtu poziciju u svom rangu u kandidaturi za člana Predsjedništva. I ovaj rezultat je odličan, obzirom na sve okolnosti njegovog pojavljivanja u politici u BiH, ali i takav pokazao je da imamo obrazovane ljude koji nas neće osramotiti.

Da li Boriša Falatar sada ima mogućnost i šansu da ga nova vlast u BiH imenuje ministrom inostranih poslova BiH, da li Falatar uopšte i može ući u MVP BiH, obzirom na prethodnu kandidaturu za člana Predsjedništva?

Vjerujem da bi bio odličan ministar VP i predstavnik BiH i interesa svih građana, nezavisno od bilo kakve pripadnosti.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1492 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by japin_mutapi »

vi, zaista, ozbiljno dozivljavate borisu
high_volume

#1493 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by high_volume »

Boriša Falatar: Dao sam otkaz u UN-u da bih se posvetio BiH, zato ostajem u politici

Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, koji je nakon 91 posto obrađenih glasova dobio 13.673 glasa, što nije bilo dovoljno da postane novi član Predsjedništva, izjavio je u intervjuu za Klix.ba da će ostati u bh. politici.

Image

Falatar je napravio impozantnu karijeru u Ujedinjenim narodima i u UNESCO-u te za naš portal govori da je kao međunarodni službenik dao otkaz da bi se posvetio BiH. Uprkos ovom rezultatu ne misli odustati od politike u našoj zemlji. Naprotiv.

Koliko ste zadovoljni rezultatima koje ste ostvarili na izborima?

Strategija Naše stranke bila je dvostruka. Prvo da na lokalnom nivou osnažimo i da uđemo u što više skupština i parlamenata. To smo ostvarili i zbog toga sam veoma zadovoljan. Što se tiče moje lične kandidature, cilj je bio da ponudimo neke naše vrijednosti, zatim vizija jedne snažne države koja može voditi jednu mudru vanjsku politiku, da izgradimo mostove između ljudi, naroda, koji su porušeni. Veoma sam zadovoljan što smo sve to ostvarili.
Dali smo sve od sebe. Moram priznati da sam očekivao više glasova, iako sam znao kakva je situacija, da je teško ući u borbu sa dva bivša predsjednika, s ljudima koji su obilježili političku scenu. Ali sam očekivao da će veći broj ljudi vidjeti u čemu je stvar. Nudila im se budućnost, ali su glasali za prošlost. Nudili smo rad i trud, ljudi su glasali za nerad i za nekoga ko je izbjegavao dolazak u debate. Nudili smo toleranciju, politiku koja zbližava, glasano je za politiku koja dijeli.

Šta će biti s vama konkretno? Koji su vam budući koraci u karijeri?

Prvo ću se posvetiti porodici koju sam zapostavio u proteklih šest mjeseci, jer sam po tri-četiri dana u sedmici bio na putu. Vrlo malo sam viđao i svog sinčića koji je u međuvremenu i prohodao i počeo govoriti. Zaista se veselim što ću više vremena provoditi s porodicom.

Što se tiče politike, nastavljam borbu. Čitav život se na neki način borim protiv populizma. Sigurno ću igrati ulogu i u Predsjedništvu Naše stranke, a nadam se i u bh. politici, na ovaj ili onaj način. Ja nisam pristao da budem kandidat za Predsjedništvo da bih se ovdje ostvario. Smatram da, naprimjer u međunarodnim odnosima, više vrijedim u odnosu na druge političke subjekte odavde. To se pokazalo kada sam bio u Briselu. Mislim da mnogo veću ulogu mogu igrati u izgradnji odnosa s međunarodnim faktorima.
Da bih bio ovo što sam bio u proteklim sedmicama i mjesecima, ja sam morao dati otkaz. Dakle, u takvoj jednoj instituciji s tako dobro plaćenom funkcijom možete dati otkaz samo iz ideala. To sam uradio kako bih dao doprinos u svojoj zemlji. Moja vizija je bila do 7. oktobra. Dalje nisam gledao. Vidjet ćemo šta će biti.

Kako gledate na pobjednike izbora? S tim da treba reći da je Naša stranka ostvarila najbolji rezultat do sada.

Taj rezultat je višestruko bolji od prošlih izbora i nadmašili smo naša očekivanja. Na prošlim izborima imali smo četiri zastupnika. Tri u KS i jednog u Parlamentu FBiH. Sada imamo 15. S jednog kantona smo se raširili na četiri. U KS smo sa tri zastupnika skočili na pet-šest. U Parlamentu FBiH s jednog na vjerovatnih pet.
U Parlamentarnu skupštinu smo vjerovatno ušli sa dva. Rezultat je fenomenalan. Teško je zapravo objasniti da je jedan kandidat koji je dobio toliko manje glasova od stranke ustvari pomogao stranci da ostvari dobar rezultat. Ali neko ko je upućen u bh. politiku to shvata. Koliko sam spreman preuzeti odgovornost za mali rezultat na izborima za Predsjedništvo, toliko sam spreman da kažem da ipak imam zaslugu što je stranka toliko dobro prošla.
Veoma sam zadovoljan i zbog toga što je veliki broj žena iz Naše stranke ušao u parlamente. U Federalnom parlamentu će od pet zastupnika biti četiri žene. Vjerovatno će sve nositeljice lista Naše stranke ući u kantonalne skupštine, u Sarajevu, Bihaću i Zenici.

Analitičari tvrde da je ovaj sistem napravljen tako da nagrađuje nacionalne stranke. Šta mislite o tome?

Apsolutno. Sistem su napravile nacionalne stranke zajedno s međunarodnom zajednicom tako da se održe na vlasti. Njih taj sistem zadržava na vlasti već 20 godina. Zbog toga se mi i zalažemo za jedan inkluzivniji proces reforme Ustava.

Bit će dosta prigovora na izborni proces zbog izborne krađe. Kako ste to doživjeli?

Sigurno ih je bilo. To smo očekivali, posebno zbog toga što nismo izglasali elektronsko glasanje. Ipak, ja bih više volio da se mi kao država okrenemo budućnosti. Jedan od prvih poteza Naše stranke u skupštinama jeste predlaganje zakona kako bi se smanjio prostor za prevaru na sljedećim izborima, poput elektronskog glasanja, boljeg mehanizma koji će spriječiti buduću krađu.

U proteklim danima, sedmicama i mjesecima vidjeli ste koliko je nacionalizma prisutno u javnom diskursu političara. Kada biste pred nekom međunarodnom institucijom pokušali objasniti situaciju u BiH, kako biste to učinili?

BiH je zemlja koja pokušava voziti naprijed, ali gleda samo u retrovizor. Normalno je da se onda prave pogrešni koraci. Od početka sam govorio da treba poštovati našu prošlost, naše žrtve, ali ne možemo živjeti u prošlosti i ne možemo se čitav život osjećati kao žrtve. Tako se ne može graditi budućnost. Moramo imati zdraviji pogled prema budućnosti.
U našoj zemlji je veoma lako odgovornost prebaciti na nekog drugog, a teško je preuzeti odgovornost i reći hajde da nešto uradimo. Napravljen je sistem u kojem vlada nepovjerenje i tako omogućava konflikte. Mi ovdje glasamo ne za naše najbolje predstavnike, nego za one koji bi bili najbolji suparnici onim drugima.
U ekonomiji imate jednu granu koja se zove teorija igre. Tu ima jedan eksperiment koji se zove dilema zatvorenika koji pokazuje da kada nema dovoljno povjerenja, ljudi biraju opcije koje su štetne za njih. Ono što smo pokušavali našom kampanjom je bilo da se promijeni klima i da izgradimo povjerenje koje bi omogućile promjene.

Image

Šta mislite o osobama koje su pobijedile na izborima i ušle u Predsjedništvo BiH?

Odmah sam im na prvoj konferenciji za novinare iskreno čestitao i izrazio sam nadu da će biti odlični članovi Predsjedništva koji će znati da rade zajedno i izgraditi istinsku multietničku državu građanskih vrijednosti, da će ojačati ekonomiju i da će nas približiti EU.

Ali, realno, vrlo je teško očekivati da će isti ljudi koji su na vlasti već 20 godina istim metodoma postići drugačiji rezultat. Vidio sam Predsjedništvo kao motor za promjene, kao mjesto za saradnju. Ovi ljudi, mislim, vide Predsjedništvo kao bokserski ring, kao mjesto za blokade koje će biti usmjereno na unutrašnje probleme. Vidimo prve poruke u kojima se govori o ukidanju Ureda člana Predsjedništva u Mostaru. Prvi potezi prema vani su neke prijetnje tužbama... To je suprotno onome što bih ja uradio.

Znači, ništa od onoga što ste vi svojevremeno savjetovali, a to je da članovi Predsjedništva ostvare kontakte sa svjetskim kompanijama poput Googlea ili Amazona?

Koliko znam, nijedan od njih ne zna engleski jezik dovoljno dobro. Oni se ne osjećaju komotno na međunarodnoj sceni. I normalno je da se onda orijenitraju na unutrašnji plan. Ali postoji i 50.000 ljudi koji su glasali za Mirsada Hadžikadića, 150.000 za Denisa Bećirovića, 15.000 za mene.

Ne trebamo svu odgovornost za promjene dati u ruke tri čovjeka koja nisu sposobna da ih provedu. Moramo shvatiti snagu nas ostalih, 200.000 koji su glasali za nešto drugo. Ovi sigurno neće provesti promjene, ali treba se okrenuti nama i početi promjene od nas.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/borisa- ... /181010107
BHCluster

#1494 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by BHCluster »

Gdje se ovaj izgubi? :lol:
Kikibombona

#1495 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote:Gdje se ovaj izgubi? :lol:
Upravo gostuje u TV emisiji, imas prenos uzivo na njegovoj stranici. Tema BiH politika i njegov politicki angazman u buducnosti. :thumbup:

Gostuje na HRT1.
Kikibombona

#1496 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Kikibombona »

Odlicno govori Falatar na HRT1 - odlicno. :thumbup:

Vidi se da je popravio bosanski jezik i da govori tecnije. Bice to jos bolje. :)

Zanimljivi su odgovori na izbor Zeljka Komsica...

Falatar je rekao da se ne slaze sa njegovim izborim i da Komsic nista nije uradio. Jednako tako optuzuje Covica da je svojom anti-drzavnom politikom omogucio pobjedu Zeljku Komsicu.

Hrvatsku politiku prema BiH je okaraterisao kao losu i nedobronajmernu. Poziva Hrvatsku da postuje rezultate izbora.

I sve to govori kulturnim tonom. :thumbup: :thumbup:
kmirsad

#1497 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Kikibombona wrote:Odlicno govori Falatar na HRT1 - odlicno. :thumbup:

Vidi se da je popravio bosanski jezik i da govori tecnije. Bice to jos bolje. :)

Zanimljivi su odgovori na izbor Zeljka Komsica...

Falatar je rekao da se ne slaze sa njegovim izborim i da Komsic nista nije uradio. Jednako tako optuzuje Covica da je svojom anti-drzavnom politikom omogucio pobjedu Zeljku Komsicu.

Hrvatsku politiku prema BiH je okaraterisao kao losu i nedobronajmernu. Poziva Hrvatsku da postuje rezultate izbora.

I sve to govori kulturnim tonom. :thumbup: :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kikibombona

#1498 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Kikibombona »

Falatar na HRT1 :thumbup: :thumbup:

Treba nam vise ovakvih ljudi u politici.

Heartbeats

#1499 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Heartbeats »

Kikibombona wrote:Odlicno govori Falatar na HRT1 - odlicno. :thumbup:

Bravo za Borišu...
Je li naučio i na tutu ili?
seln

#1500 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by seln »

mirso i Kiki... nemojte hatorit, ali postali ste gori nego HM2001 svojevremeno.
Locked