Boris Tadic "Dugujemo jedni drugima Izvinjenje"...

bilyu

#1 Boris Tadic "Dugujemo jedni drugima Izvinjenje"...

Post by bilyu »

Izvor su Vecernje Novosti od 24.juna 2007

Bas me zanima da li je "po vama " pocela da se mjenja politika Srbije prema drzavama iz Starog sastava Jugoslavije...

ZAGREB (Beta) - Moje izvinjenje svim pripadnicima hrvatskog naroda koje je neko učinio nesrećnim u ime mog naroda ja upućujem i evo preuzimam na sebe odgovornost - izjavio je predsednik Tadić u intervjuu za emisiju "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije.
Podsećajući na odlazak u Srebrenicu pre dve godine, Tadić je rekao da je to bio politički čin, a i individualan.
- Na sebe sam preuzeo dobar deo krivice prema bošnjačkom narodu", rekao je on i dodao da ne zanemaruje nijedan drugi slučaj u kome su neki ljudi koji su zvanično u ime srpskog naroda ili države činili nedela prema ljudima druge vere i nacije, ali da "nikada ne zaboravlja" činjenicu da su takve stvari činjene i prema srpskom narodu.
- Voleo bih kada bi lideri na Balkanu bili malo manje ponosni, a malo više se trudili da preuzmu odgovornost za ono što su neki činili - rekao je Tadić, i dodao da "svi dugujemo jedni drugima izvinjenje".
Tadić je rekao da je Mladić "jedna od najtamnijih stranica naše istorije".
- Ne prihvatam da je njegovo oficirsko ponašanje deo mog nacionalnog identiteta i da je ono što je on učinio deo moje nacionalne kulture - rekao je predsednik Srbije.
Govoreći o raspadu bivše Jugoslavije, Tadić je rekao da je to bila "mešavina terorizma i patriotizma", a da su najbolje prošli ljudi koji su se dobro okoristili i koje, kako je dodao, "sada vidimo kao velike privrednike". Ti ratovi su, prema njegovim rečima, bili "neobične olimpijske igre zla", ali je, kako ocenjuje Tadić, Milošević bio "za prst odgovorniji od drugih".
Za vreme emitovanja intervjua, gledaoci su odgovarali na pitanje da li će budući odnosi Srba i Hrvata biti bolji ili lošiji. Većina gledalaca, njih 2.184, ocenila da će budući odnosi biti bolji, dok je drugačijeg mišljenja 873.

REAGOVANJA NA IZJAVU

* ALEKSANDAR Vučić (SRS) ocenio je da je Boris Tadić "bruka i sramota" za Srbiju, jer se izvinio Hrvatima za ubijanje i progon Srba. Vučić je rekao da je Tadić "najveća štetočina za državu Srbiju i njene nacionalne interese i direktno je optužio našu zemlju za izazivanje rata na prostoru bivše Jugoslavije".
* SNEŽANA Stojanović (G 17 plus) ocenila je da izvinjenje predsednika Srbije predstavlja "dobar državnički gest", a srpsko društvo mora da se suoči sa prošlošću što, između ostalog, znači i priznavanje zločina koji su počinjeni, njihova individualizacija i osuda.
* DUBRAVKA Filipovski (Nova Srbija) podvukla je da je potrebno izvinjenje svih učesnika u proteklim ratovima kako bi se izgradili čisti odnosi među zemljama Balkana uz pojašnjenje da nisu samo Srbi činili zločine.
* NATAŠA Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, navela je da je izvinjenje Tadića najozbiljnije koje se do sada čulo na ovim prostorima. Ona je dodala da je Tadić uz izvinjenje preuzeo odgovornost u svojstvu predsednika Srbije, za nedela koja su, u ime srpskog naroda, počinile srpske oružane snage i istakla da se to sada prvi put čuje.
* ČEDOMIR Jovanović izjavio je da nema ništa protiv izvinjenja predsednika građanima Hrvatske, ali da nisu dovoljne "samo reči". Lider LDP je dodao da je "odnose Srbije i Hrvatske poremetila politika proistekla iz pogrešnog sistema vrednosti, koja (u Srbiji) opstaje i danas".
* SONJA Biserko izjavila je da je izvinjenje "dobrodošlo" i da je u funkciji poboljšanja odnosa između dve zemlje. Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava navodi da "svaki gest u tom pravcu je dobrodošao pogotovo kada se radi o predsedniku jedne zemlje u ovom slučaju Borisu Tadiću s obzirom na to da nije moguće očekivati normalizaciju odnosa u regionu sve dok država i njene institucije ne priđu tom pitanju na takav način".
* ALEKSANDAR Popov, koordinator Igmanske inicijative, izvinjenje predsednika Srbije je nazvao "dobrim gestom" u pravcu normalizacije odnosa između dve zemlje. Popov je naveo da izvinjenje dolazi posle svih turbulencije - presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne za genocid i u trenutku kada je ostala tužba Hrvatske.
Joško

Post by Joško »

Nek prestane da drži Dodiku leđa, nek uhapsi Mladića i Karadžića i ne mora ništa da se izvinjava!!!
bilyu

Post by bilyu »

Joško wrote:Nek prestane da drži Dodiku leđa, nek uhapsi Mladića i Karadžića i ne mora ništa da se izvinjava!!!
Po meni ce Hapsenje Ratka Mladica,Karadzica i svih onih sto su ih savjetovali ili pak podrzavali tesko ici jer SRS ( Srbska Radikalna Stranka ) i Pokret Obnove to nece nikada dozvoliti dok su na poziciji donosenja odluka jer bi samom tom akcijom ili pak potpomaganjem te akcije hvatanja i predavanja Haskiom Sudu dovelo do toga da bi Izgubili povjerenje Prosrbskih Radikalnih snaga koje sacinjavaju vecinom Srbske Izbjeglice iz Hrvatske Bosne i Hercegovine kao i Kosova.
Znacida je to po meni bar za sada neizvodljivo.. :sad:
Joško

Post by Joško »

bilyu wrote:
Joško wrote:Nek prestane da drži Dodiku leđa, nek uhapsi Mladića i Karadžića i ne mora ništa da se izvinjava!!!
Po meni ce Hapsenje Ratka Mladica,Karadzica i svih onih sto su ih savjetovali ili pak podrzavali tesko ici jer SRS ( Srbska Radikalna Stranka ) i Pokret Obnove to nece nikada dozvoliti dok su na poziciji donosenja odluka jer bi samom tom akcijom ili pak potpomaganjem te akcije hvatanja i predavanja Haskiom Sudu dovelo do toga da bi Izgubili povjerenje Prosrbskih Radikalnih snaga koje sacinjavaju vecinom Srbske Izbjeglice iz Hrvatske Bosne i Hercegovine kao i Kosova.
Znacida je to po meni bar za sada neizvodljivo.. :sad:
Moja poenta je da njegovo izvinjenje vrijedi i služi koliko i tariguz!
grim

Post by grim »

Rijeci bez djela nista ne znace!
Kada srbijanski politicari i narod priznaju da su izvrsili agresiju i genocid u BiH, u ime ludacke ideje velike srbije, onda mozemo da se mirimo. Ne moze se pobiti 100 000 ljudi i onda se ponasati kao da se nista nije desilo.

Samo se pitam, zasta to treba da se izvinu Sarajlije, srebrenicani, samljeveni brcaci, djeca sa tuzlanske kapije, ...i svi ostali koji su rasli ili odrasli pod kisom cetnickih granata...!?
bilyu

Post by bilyu »

grim wrote:Rijeci bez djela nista ne znace!
Kada srbijanski politicari i narod priznaju da su izvrsili agresiju i genocid u BiH, u ime ludacke ideje velike srbije, onda mozemo da se mirimo. Ne moze se pobiti 100 000 ljudi i onda se ponasati kao da se nista nije desilo.

Samo se pitam, zasta to treba da se izvinu Sarajlije, srebrenicani, samljeveni brcaci, djeca sa tuzlanske kapije, ...i svi ostali koji su rasli ili odrasli pod kisom cetnickih granata...!?
Hmm da ih pitamo dobit cemo brdo glupih odgovora al opet treba podrzavati po meni i ovo sto pojedinci pokusavaju da urade jer je tesko da nekoga ko je godinama ratovao primoras da se izvini i sve ono sto je radio baci u vodu.Nemoguce po meni.Al naravno nisu svi ni srbi kao ni hrvati ratovali ili pak podrzavali njihovu ubilacku politiku... ehh zivot je kratak i treba ga usmjeriti na bolje i pametnije stavri u zivotu a ne smislajti akkao nekom nauditi i unistiti mu sve sto ima...
Prozor

Post by Prozor »

Nista mu ne vjerujem.
grim

Post by grim »

bilyu wrote: Hmm da ih pitamo dobit cemo brdo glupih odgovora al opet treba podrzavati po meni i ovo sto pojedinci pokusavaju da urade jer je tesko da nekoga ko je godinama ratovao primoras da se izvini i sve ono sto je radio baci u vodu.Nemoguce po meni.Al naravno nisu svi ni srbi kao ni hrvati ratovali ili pak podrzavali njihovu ubilacku politiku... ehh zivot je kratak i treba ga usmjeriti na bolje i pametnije stavri u zivotu a ne smislajti akkao nekom nauditi i unistiti mu sve sto ima...
Naravno, nisu svi srbi cetnici kao sto ni svi muslimani nisu teroristi. Ali upitaj gradjane srbije sta misle o proslom ratu, velika vecina ce reci da srbija nije kriva nizasta a kamoli da je izvrsila agresiju. Dakle, narod snosi moralnu krivicu jer su vise puta glasali za koljace!
Naravno da je zivot kratak, ako ga protracis na budalastinje. Medjutim, ma koliko zivot trajao, uvjek treba direktno, ustrajno i neumorno uzvracati na bljuvotine da genocida nije bilo ili da agresije nije bilo. Uzvracati bas onako kako to Hare radi! Zub za Zub!!
Ako oni imaju hrabrosti da kazu i slazu da su svi bili isti, zasto bi se Hare ili bilo ko drugi bojao reci istinu i reci da nisu svi bili isti i da Jeste pocinjen genocid. ...a onda ga neki nasi nazovu radikalom... :roll:

POruka Tadicu: bolji si od ostalih, ali ti ipak ne vjerujem!
sasapfc_zenica

Post by sasapfc_zenica »

[
POruka Tadicu: bolji si od ostalih, ali ti ipak ne vjerujem![/quote]

e jebiga nikom nevjerujes gledao sam sinoc reprizu i on mi je sasvim ok
kad nevjerujes njemu kao i cedi jovanovicu
kome ces vjerovati radikalima mozda
neshto

Post by neshto »

meni su ta izvinjenja samo provokacija!!

hoće li mi to nadoknaditi mrtve u porodici?
hoće li mi to nadoknadaiti zdravlje?
hoće li mi to nadoknaditi sve što sam imao a u danu izgubio?
hoće li mi to nadoknaditi najljepše godine života!!!???

nek on fino pohapsi SVE zločince, isplati koju milijardicu i zabrani četnički i bilo kakav extremno-srpski pokret za svagda, onda mu budem vjerovao!
neshto

Post by neshto »

sasapfc_zenica wrote:[
POruka Tadicu: bolji si od ostalih, ali ti ipak ne vjerujem!
e jebiga nikom nevjerujes gledao sam sinoc reprizu i on mi je sasvim ok
kad nevjerujes njemu kao i cedi jovanovicu
kome ces vjerovati radikalima mozda[/quote]

od srba samo radikalima i vjerujem!!
iskreno ti kažu šta misle o tebi i tvojoj zemlji, znaš na čemu si...
cyprus

Post by cyprus »

Za mene Boris Tadić predstavlja jednog normalnog srpskog političara i ja mislim da on jedini potencijal da dovede Srbiju u normalu.
Joško

Post by Joško »

cyprus wrote:Za mene Boris Tadić predstavlja jednog normalnog srpskog političara i ja mislim da on jedini potencijal da dovede Srbiju u normalu.
Ma Boris Tadić ne može meda, Koštunica i radikali kroje sve!!

A njegovo izvinjenje je relativizacija a ne pokajanje!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Ceda Jovanovic ima najbolji komentar, svaka cast!

sto se tice Borisovog izvinjenja - sve je u cilju popravljanja srpske pozicije. Karadzic i Mladic nisu uhvaceni, kosovski problem nije rijesen, u Srbiji nisu napravljenje reforme. Poslovica kaze: Lijepa rijec i zlatna vrata otvara. I ne kosta nista.
Fair Life

Post by Fair Life »

Last edited by Fair Life on 25/06/2007 13:03, edited 1 time in total.
rashid

Post by rashid »

basta sljezove boje wrote:Ceda Jovanovic ima najbolji komentar, svaka cast!

sto se tice Borisovog izvinjenja - sve je u cilju popravljanja srpske pozicije. Karadzic i Mladic nisu uhvaceni, kosovski problem nije rijesen, u Srbiji nisu napravljenje reforme. Poslovica kaze: Lijepa rijec i zlatna vrata otvara. I ne kosta nista.
Ali valja negdje poceti ... zar ne mislis tako?
bilyu

Post by bilyu »

rashid wrote:

Sto se tice Karadzica,Mladica i onih sto su bili oko njih malo je teze da ce biti uhapseni i da ce biti predati sudu.Prvo oni raspolazusa svim podatcima kojim je i Milosevic raspolagao.Drugo oni su srbi tj pravoslavne vjeroispovesti i posto su radikali glavni propagatori srbstva i srbskog nacionalizma a podrzavaju ih Kostunica i Draskovic to ce hvatanje ,hapsenje ipredavanje ici veoma tesko jer ko to uradi izgubio je biracku vecinu koju opet sacinjavaju najvecom vjecinom izbjeglice iz Hrvatske,Bosne i Hercegovine a sada i kosova.
Tesko ce to ici ...
Last edited by bilyu on 25/06/2007 20:27, edited 2 times in total.
bilyu

Post by bilyu »

bilyu wrote:
rashid wrote:

Sto se tice Karadzica,Mladica i onih sto su bili oko njih. Malo je teze da ce biti uhapseni i da ce biti predati sudu.Prvo oni raspolazusa svim podatcima kojim je i Milosevic raspolagao.Drugo oni su srbi tj pravoslavne vjeroispovesti i posto su radikali glavni propagatori srbstva i srbskog nacionalizma a podrzavaju ih Kostunica i Draskovic to ce hvatanje ,hapsenje ipredavanje ici veoma tesko jer ko to uradi izgubio je biracku vecinu koju opet sacinjavaju najvecom vjecinom izbjeglice iz Hrvatske,Bosne i Hercegovine a sada i kosova.

Neznam jeste li znali da je Kostunica Unuk od Draze Mihajlovica.
Tesko ce to ici ...
sekiracija

Post by sekiracija »

Dobro si poceo Tadicu,no mi cemo sacekat dok se prvo svi vi izvrnete. :D
pardon,IZVINETE :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Iako smo mi u BIH osjetljivi i oprezni na slicne izjave koje dolaze iz susjedstva..ovu Tadicevu izjavu treba pozdraviti....

neko dobro rece..od necega treba poceti....

I da je njegova izjava poluiskrena.... ona vise utice na BIH srbe i njihovo okretanje BIH...nego li uticaj bilo kojeg politicara u federaciji ili medjunarodnoj zajednici..
bilyu

Post by bilyu »

rashid wrote:

Sto se tice Cede Jovanovica on je bio jedan od kljucnih ljudi u grupi koju je sacinjavao i pokojni Djindjic (prvi precjednik Srbije posle rusenja diktatora Slobodana Milosevica).Neznam da li znate al je Ceda prvi stisnuo m... da ode kod Milosevica na Dedinje i da udje u njegovu tvrdjavu i da mu ponudi predaju prvo lojalnim novoizabranim vlastima a kasnije i Haskom sudu koju je on napocetku odbacivao al mu je dato vrijeme da razmisli jeru svakom slucaju je trebao milom ili silom da bude isporucen.Kasnije ga je Milosevic pozvao mislim da je bilo posle 9 sati uvecer i kazao mu da ce se predati al pod uslovom da mu porodicu niko nedira i da mu porodica bez porblema napusti Srbiju.Sin mu je vec odavno otisao za rusiju jer je cjelo vrijeme rata bio u drugoj grupi mafijasa i sa svojom mamom je sacinjavao lidere te grupe.Prihvatili su i garantovali su mu da ce dozvoliti da idu i tada je Milosevic krenu prema izlazu a njegova je kcer u tom trenutku pucala iz pistolja na cedu i na njegovu srecu promasila ga je .On je obecao Milosevicu da je zbog toga nece nikada suditi.To je bila prvanoc koju je proveo u zatvoru iza resetaka podposebnom strazom jer su se plasili da ce njegove pristalice saznati i napasti zatvor da bi ga izvukli vani.Ubrzo je predat Haskom sudu jer niko nije smio da ga drzi vise u srbiji zbog eventualnih sukoba koji bi izbili izmedju njegovih pristalica i onih protiv njega.
Inace Cedo je prvi posljeratni politicar Srbije koji je gostovao na Hrvatskoj televiziji i otvoreno pricao o svemu....
Last edited by bilyu on 25/06/2007 20:42, edited 1 time in total.
spongebob

Post by spongebob »

Otvoreno govoreci:
meni, mom rahmetli ocu, mojoj siroj i daljoj porodici kojoj su razvukli zivce granatama i bombama poslanim iz prijateljske zemlje Serbije ne treba izvinjenje, ja ga dok sam ziv ionako nikad prihvatit necu, dovoljan je pogled preko Drine pa da skontam da je to ona ista bagra koja je zarila i palila za vrijeme Milosevica. Nisu se oni ni trunke promijenili, samo se vremenu prilagodili. Vampiri pa hajde. Otvoren sam prema svima, volim sav svijet i nemam predrasuda ama bas ni prema kome, ali sa Srbima sam na distanci i dok sam ziv bit cu. Eto im Srbija, mene su njom isprepadali za sva vremena. Bilo bi me strah prec cak i granicu.
bilyu

Post by bilyu »

Šeha wrote:Izvinjavam se na indigresiji ali sve cesce vidim da ljudi pisu "srbska" umjesto "srpska." Jel se to nesto promijenilo u pravopisu ili... ?
Ne nije to je ustvrai prava rijec koju oni sami u izgovoru generacijama upotrebljavaju dok je u pravopisu malo drugacija " srbski ili srpski" po meni je ionako sve isto.Nema razlike jer je ni oni neprave. :-D
neshto

Post by neshto »

aferim radikalima jer su iskreni!!!
meni bi ugodio onaj ko napravi sve ono što navedoh gore, do tada im ne vjerujem i ne želim da vjerujem i smatram ih neprijateljima!!!
Post Reply