Borbe bikova u BiH

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

amelino

#1 Borbe bikova u BiH

Post by amelino »

Prijatelji životinja u BiH

"Spriječite borbe bikova na Čevljanskom polju!"

Povodom najavljenog održavanja borbe bikova na Čevljanskom polju, Gornji Čevljanovići, u nedjelju, 26.07.2009., čiji je medijski pokrovitelj FTV, Prijatelji životinja u BiH i UG Pomoć životinjama "Help Animals Sarajevo" uputili su MUP-u Kantona Sarajevo, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Uredu za veterinarstvo BiH, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zahtjev za zabranom održavanja najavljene borbe bikova.
"Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja ('Službeni glasnik BiH' br. 25/09) koji je stupio na snagu 08.04.2009. Članom 3. decidno zabranjeno svako nanošenje bola, patnje, štete, mučenje, te namijerno izlaganje životinje stresu i strahu. Nadalje, Član 4. tačka f) Zakona eksplicitno zabranjuje provjeravati oštrinu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te priređivati borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova kao i svih ostalih životinja, te svaka takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, te je niko ne smije odobriti kao dozvoljenu, a ne bi je smio niti najaviti", podsjećaju Prijatelji životinja.

"Članom 39. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja se jasno definiše obaveza pomoći policije i carinske službe u nadzoru nad provođenjem ovoga Zakona, a Članovi 36, 37, 38 jasno definišu nadzor nad provođenjem Zakona te prava i dužnosti službenih veterinara. Borbe bikova predstavljaju nedvosmisleno izlaganje životinje stresu i strahu, te prisilno stavljaju životinje u okruženje u kojem ih se huška na borbu, za što nema opravdanja u civiliziranom svijetu. Ovo ne smije biti dio naše tradicije", poručili su te uputili zahtjev da nadležni poduzmu sve potrebne radnje, postupe po Zakonu i spriječe održavanje najavljene borbe bikova.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090723023
DS9

#2 Re: Borbe bikova u BiH

Post by DS9 »

Ovo nigdje na svijetu nema: Drzavna televizija (ili "poludrzavana", federalna, kako god), finansirana dobrim dijelom od pretplate koju placaju gradjani, krsi drzavni zakon!
Zakon je jasan kao suza - Nema! Zabranjeno! Al, jok, ta ista televizija je medijski pokrovitelj! :shock:
amrica

#3 Re: Borbe bikova u BiH

Post by amrica »

Ima li kakva peticija da se potpise ili fb da povecamo clanstvo?
energy_shock

#4 Re: Borbe bikova u BiH

Post by energy_shock »

opet ovi "ljubitelji" :x :run:
BSn

#5 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BSn »

FTV je neki dan prikazao izvjestaj iz Posavine, cini mi se. Tamo je, valjda, odrzana prva korida u historiji. Naravno, o tome se pricalo k'o o velikom sportskom spektaklu... Jedan od mucitelja, pardon - vlasnika, bika je i opisao kako je njabolje trenirati bika da bi bio sto uspjesniji. Tako smo mogli saznati da je najbolje da ga se zimi sto manje hrani i da mu se ljeti ne daje nesto (ne sjecam se koja zitarica), jer tako postaje najspremniji za borbu.
Naravno, u prilogu je podcrtana i sramna cinjenica da na pomenutoj koridi nije bio niti jedan predstavnik iz Posavskog kantona, jer tamo taj "sport" jos nije dovoljno populariziran, ali se radi sve na tome da se i ta cinjenica promjeni.

I tako, nasi javni emiteri, koji primaju bruku novca od platisa TV-pretplate i jos od Vlade koja ih sponzorise, nisu u stanju prenositi utakmice nasih klubova u inozemstvu, pa ponekada ni reprezentaciju u fudbalu ne prenose kada igra vani, ali uredno izvjestavaju s "sportskih" borilista na kojima ljudi gledaju kako se dvije zivotinje medjusobno "kolju", a vrlo cesto to zivotinje i ne zele, ali su tu njihovi "treneri"/vlasnici da ih nahuskaju na borbu.
BHCluster

#6 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BHCluster »

Pa imaju i u Spaniji borbe bikova pa je legalno sto nebi bilo kod nas?
Image
BSn

#7 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BSn »

BHCluster wrote:Pa imaju i u Spaniji borbe bikova pa je legalno sto nebi bilo kod nas?
Zato sto se mi furamo da smo imali prvo javno kupatilo, ovo-ono, u Evropi. Mi se furamo da smo civilizovaniji od Evrope...
Npr., Katalonjci su dostigli taj stepen ljudske svijesti u kojem su skontali da muciti zivotinje i tjerati ih da se medjusobno muce bas i nije normalno, pa su polahko, ali sigurno :D , izbacili iz svoje kulture taj obicaj i preuredili te terene u prave sportske terene.
BHCluster

#8 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BHCluster »

BSn wrote:
BHCluster wrote:Pa imaju i u Spaniji borbe bikova pa je legalno sto nebi bilo kod nas?
Zato sto se mi furamo da smo imali prvo javno kupatilo, ovo-ono, u Evropi. Mi se furamo da smo civilizovaniji od Evrope...
Npr., Katalonjci su dostigli taj stepen ljudske svijesti u kojem su skontali da muciti zivotinje i tjerati ih da se medjusobno muce bas i nije normalno, pa su polahko, ali sigurno :D , izbacili iz svoje kulture taj obicaj i preuredili te terene u prave sportske terene.
:thumbup:
jaca78

#9 Re: Borbe bikova u BiH

Post by jaca78 »

To je nas primitivni mentalitet. Pa gdje se jos ovdje ikad skupilo 100 hiljada ljudi? Nemaju šta da jedu, nemaju od čega da zive, al Korida je obavezna :( :( :(
Ali eto mozemo mi misliti sta hocemo, korida nije dozvoljena zakonom.

a ti energy_shock, de brate od... od teme :run:
alijadzigibau

#10 Re: Borbe bikova u BiH

Post by alijadzigibau »

Borbe bikova su haman bezopasne za razliku od borbi pasa :D
BSn

#11 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BSn »

energy_shock wrote:opet ovi "ljubitelji" :x :run:

Ovdje nije bitno jesi li ljubitelj, ili ne - licno ih ni ja pretjerano ne gotivim.
Ovdje je samo bitno jesi li Covjek, ili ne.
karanana

#12 Re: Borbe bikova u BiH

Post by karanana »

imate li kakve konkretne podatke o zrtvama i povredama bikova na koridama odnosno konkretno na ovoj cevljanovickoj koja se desila vec 61 put?

koliko ih je ubijeno?
koliko ih je osakaceno pa onda ubijeno?
koliko ih je povrijedjeno ubodom rogova suparnika?
Ne pada mi na pamet

#13 Re: Borbe bikova u BiH

Post by Ne pada mi na pamet »

A sto ne potpisujete peticiju protiv boksa? Ili bilo kojeg sporta, jer prisilno stavljaju ljude u okruženje u kojem ih se huška na borbu, za što nema opravdanja u civiliziranom svijetu.

Ne znam ko je gori, vi, ili ovi sto usvojise zakon a da ga i ne procitase.
mrtva kokoš

#14 Re: Borbe bikova u BiH

Post by mrtva kokoš »

borbe bikova, teferic odnosno zabava za pretezno ruralno stanovnistvo !! mrtvi seljakluk, na koji nikada ne bih otisao ...
BSn

#15 Re: Borbe bikova u BiH

Post by BSn »

Ne pada mi na pamet wrote:A sto ne potpisujete peticiju protiv boksa? Ili bilo kojeg sporta, jer prisilno stavljaju ljude u okruženje u kojem ih se huška na borbu, za što nema opravdanja u civiliziranom svijetu.

Ja sam licno i protiv boksa. No, ljudi imaju pravo izbora - niko ih ne tjera u ring i niko im ne kaze "ti se moras boriti", dok zivotinje to nemaju. Ako se ne zele boriti, onda ih ciko lozi i tjera na to.

Razlika je samo u mogucnosti izbora.
Ne pada mi na pamet

#16 Re: Borbe bikova u BiH

BSn wrote:
Ne pada mi na pamet wrote:A sto ne potpisujete peticiju protiv boksa? Ili bilo kojeg sporta, jer prisilno stavljaju ljude u okruženje u kojem ih se huška na borbu, za što nema opravdanja u civiliziranom svijetu.

Ja sam licno i protiv boksa. No, ljudi imaju pravo izbora - niko ih ne tjera u ring i niko im ne kaze "ti se moras boriti", dok zivotinje to nemaju. Ako se ne zele boriti, onda ih ciko lozi i tjera na to.

Razlika je samo u mogucnosti izbora.
Znaci biku je bolje da zagine od mesara dok je dijete ili, ako je sretan, u tinejdzerskim godinama, nego da dozivi duboku starost usput oplodjavajuci sve sto je zensko na podrucju kantona i sire. Dok ga hrane kao sultana citavo to vrijeme :)

De malo razmislite sta radite.
SenSen

#17 Re: Borbe bikova u BiH

Post by SenSen »

Ja sam zivjela u Spaniji (tacnije Barceloni) i mogu ti reci da su oni daleko ispred nas sto se tice odnosa prema zivotinjama. Rijesili su se svakakvih ruralnih, barbarskih obicaja u zadnje dvije decenije. Koride se vec odavno uveliko diskutuju, vjerujem da ce u roku od 5-10 godina biti ilegalne u svim djelovima Spanije. Kao sto neko drugi spomenu, Katalanija se dici s time da je prva koja je zabranila borbe bikova. To je inace najprogresivnija "pokrajna".

Kada mogu Spanci da se odreknu svoje stoljetne tradicije, (zbog koje imaju cak izgradjene elegantne objekte), onda mogu vala i Bosnje da prestanu zabadati kolceve i razapinjati plasticnu traku na nekoj tamo livadi. Ja nam tradicije za ocuvati :roll:
Ne pada mi na pamet

#18 Re: Borbe bikova u BiH

SenSen wrote:
Ja sam zivjela u Spaniji (tacnije Barceloni) i mogu ti reci da su oni daleko ispred nas sto se tice odnosa prema zivotinjama. Rijesili su se svakakvih ruralnih, barbarskih obicaja u zadnje dvije decenije. Koride se vec odavno uveliko diskutuju, vjerujem da ce u roku od 5-10 godina biti ilegalne u svim djelovima Spanije. Kao sto neko drugi spomenu, Katalanija se dici s time da je prva koja je zabranila borbe bikova. To je inace najprogresivnija "pokrajna".
Korida u Spaniji nema nista zajednicko sa borbama bikova u BiH. Kao da ste nesposobni da procitate makar osnovno o ovim manifestacijama prije nego sto podijelite svoje cijenjeno misljenje sa ostatkom foruma.
karanana

#19 Re: Borbe bikova u BiH

Post by karanana »

u spaniji, bik ha udje na boriliste on je osudjen na smrt. matadori se igraju sa njim i lagano ga strelicama ranjavaju i bik satima umire u agoniji krvareci. ovdje bikovima nije nista. ili mozda i ovdje jeste, ja sam postavio pitanje: koliko je na cevljanovicima bikova zaplatilo, koliko je ranjeno i sl?
SenSen

#20 Re: Borbe bikova u BiH

Post by SenSen »

Ne pada mi na pamet wrote:
SenSen wrote:
Korida u Spaniji nema nista zajednicko sa borbama bikova u BiH. Kao da ste nesposobni da procitate makar osnovno o ovim manifestacijama prije nego sto podijelite svoje cijenjeno misljenje sa ostatkom foruma.

Spomenula sam Spaniju zbog onoga sto je BHCluster napisao. Ako vec predlazete da se na njih ugledamo, ima samo jos par godina fore nasim koridama.. Kada se vec toliko zalazes za citanje, procitaj prvo ono sto si sam citirao :-)
Ne pada mi na pamet

#21 Re: Borbe bikova u BiH

SenSen wrote: Spomenula sam Spaniju zbog onoga sto je BHCluster napisao. Ako vec predlazete da se na njih ugledamo, ima samo jos par godina fore nasim koridama.. Kada se vec toliko zalazes za citanje, procitaj prvo ono sto si sam citirao :-)
"mogu ti reci da su oni daleko ispred nas sto se tice odnosa prema zivotinjama"
SenSen

#22 Re: Borbe bikova u BiH

Post by SenSen »

Ne pada mi na pamet wrote:
SenSen wrote: Spomenula sam Spaniju zbog onoga sto je BHCluster napisao. Ako vec predlazete da se na njih ugledamo, ima samo jos par godina fore nasim koridama.. Kada se vec toliko zalazes za citanje, procitaj prvo ono sto si sam citirao :-)
"mogu ti reci da su oni daleko ispred nas sto se tice odnosa prema zivotinjama"

Molim te, objasni sta hoces ovim reci?
amrica

#23 Re: Borbe bikova u BiH

Post by amrica »

Ove godine u Pamploni 5 mrtvih (dvonoznih) bikova :run:
SenSen

#24 Re: Borbe bikova u BiH

Post by SenSen »

amrica wrote:Ove godine u Pamploni 5 mrtvih (dvonoznih) bikova :run:
Shokantno! Ko je mogao predviditi da bi trcanje u rulji ispred isprepadanih bikova moglo biti opasno? :roll:

:run:
uradi sam

#25 Re: Borbe bikova u BiH

Post by uradi sam »

Pa ovo na Cevljanovicima je bilo i na CNN pod temom NO COMMENT naslov: somewhere in Bosnia :lol....
Post Reply