Borba DUHA I MATERIJE
-
seldzuk
#1 Borba DUHA I MATERIJE
Svaki čovjek se sastoji od onog što jasno vidimo – organa i tkiva tj. materije, ali i od onoga što se na ovom vidljivom manifestuje – emocija, htijenja, ideja itd. Ovo drugo donekle opisuje ono što bismo nazvali duhom.
Povijest ljudskog roda u cijelosti je jedna vrsta „nadmetanja“ duha i materije koja se dešava u ljudskim društvima. Ustvari prava borba se odvija u ljudima samim. Na strani materije je kvantitet, a na strani duha je kvalitet.
Čitav je spektar ljudskih ideologija – učenja o idejama - koje su prodefilovale ovim svijetom. U nekim od tih ideologija i ideja preovladavale su metafizičke, a u nekim fizičke ideje.
Pošto živimo u vremenu materijalizma, donedavno su dvije glavne ideologije bile one koje ustvari uređuju način organizovanja dobara – s jedne strane kapitalizam, a s druge strane socijalizam koji je pred kapitalizmom već ustuknuo.
Pitanje za sve: Da li će u vremenu koje dolazi vladati neki novi ili stari idealizmi ili materijalizmi?
Povijest ljudskog roda u cijelosti je jedna vrsta „nadmetanja“ duha i materije koja se dešava u ljudskim društvima. Ustvari prava borba se odvija u ljudima samim. Na strani materije je kvantitet, a na strani duha je kvalitet.
Čitav je spektar ljudskih ideologija – učenja o idejama - koje su prodefilovale ovim svijetom. U nekim od tih ideologija i ideja preovladavale su metafizičke, a u nekim fizičke ideje.
Pošto živimo u vremenu materijalizma, donedavno su dvije glavne ideologije bile one koje ustvari uređuju način organizovanja dobara – s jedne strane kapitalizam, a s druge strane socijalizam koji je pred kapitalizmom već ustuknuo.
Pitanje za sve: Da li će u vremenu koje dolazi vladati neki novi ili stari idealizmi ili materijalizmi?
Last edited by seldzuk on 03/06/2008 00:29, edited 3 times in total.
-
seldzuk
#2 Re: Borba duha i materije
Naravno kada kažemo borba duha i materije to ne znači bukvlnu borbu, jer materija sama po sebi nije ni dobra ni loša, ali u ljudima često izaziva zlo - zbog pohlepe, strasti, zavisti itd...
-
Vertigo
#3 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Nema tog drustva koje bi funkcionisalo na idealizmu bez jake materijalne podrske.
Vidjeti pod vjerske zajednice
Vidjeti pod vjerske zajednice
- Lincoln-Burrows
#4 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Nažalost materijalizam. Ljudska je pohlepa velika, a samo mali broj će ostati na putu ljubavi.
Matej 6,
24 "Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu." 25 "Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" 26 "Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrijedniji od njih?
Matej 6,
24 "Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu." 25 "Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" 26 "Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrijedniji od njih?
-
seldzuk
#5 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Evo jedna poučna priča...
Jedan pobožnjak je živio asketskim životom.
Jedne prilike mu nekakav čovjek ponudi vreću dukata. Pobožnjak mu reče: "Prihvatiću tvoj poklon samo ako si bogat čovjek." Čovjek izjavi da je bogataš, te ga pobožnjak poče ispitivati:
"Koliko je tvoje blago?"
"Posjedujem više od pet hiljada zlatnika", odgovori čovjek.
"Da li bi volio da imaš deset hiljada zlatnika?", upita pobožnjak.
"Naravno!", odgovori pohlepno bogataš.
"A da li bi volio da imaš dvadeset hiljada?", reče pobožnjak.
"To bi zaista bilo sjajno!", raspali se još veća pohlep u čovjeku.
"Žao mi je, ali ja ne mogu primiti tvoj poklon", reče pobožnjak pa nastavi: "Ti nisi bogat čovjek, ti si siromah, jer nisi zadovoljan sa onim što imaš, unatoč tome što posjeduješ toliko dukata. Sa druge strane, ja nemam ništa, ali sam bogat čovjek, jer sam potpuno zadovoljan sa onim što mi je Uzvišeni Gospodar odredio i darovao".
Jedan pobožnjak je živio asketskim životom.
Jedne prilike mu nekakav čovjek ponudi vreću dukata. Pobožnjak mu reče: "Prihvatiću tvoj poklon samo ako si bogat čovjek." Čovjek izjavi da je bogataš, te ga pobožnjak poče ispitivati:
"Koliko je tvoje blago?"
"Posjedujem više od pet hiljada zlatnika", odgovori čovjek.
"Da li bi volio da imaš deset hiljada zlatnika?", upita pobožnjak.
"Naravno!", odgovori pohlepno bogataš.
"A da li bi volio da imaš dvadeset hiljada?", reče pobožnjak.
"To bi zaista bilo sjajno!", raspali se još veća pohlep u čovjeku.
"Žao mi je, ali ja ne mogu primiti tvoj poklon", reče pobožnjak pa nastavi: "Ti nisi bogat čovjek, ti si siromah, jer nisi zadovoljan sa onim što imaš, unatoč tome što posjeduješ toliko dukata. Sa druge strane, ja nemam ništa, ali sam bogat čovjek, jer sam potpuno zadovoljan sa onim što mi je Uzvišeni Gospodar odredio i darovao".
-
xyz2007
#6 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Mi treba da budemo bogati i u materijalnom a i u duhovnom smislu jer u svijetu kapitalizma to je jedini nacin prezivljavanja a i pomaganja onima koji nemaju.seldzuk wrote: "Ti nisi bogat čovjek, ti si siromah, jer nisi zadovoljan sa onim što imaš, unatoč tome što posjeduješ toliko dukata. Sa druge strane, ja nemam ništa, ali sam bogat čovjek, jer sam potpuno zadovoljan sa onim što mi je Uzvišeni Gospodar odredio i darovao".
-
seldzuk
#7 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Imetka koji se troši u loše svrhe uvijek je mnogo, jer će taj ometak biti svjedok protiv svog vlasnika na sudnjem danu. Dok je imetka koji se troši u dobro uvijek malo, jer će taj imetak biti svjedok na strani svog vlasnika.
-
xyz2007
#8 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Odlicno ste ovo zadnje rekli seldzuk. Isto tako smatram da je duhovno bogatstvo puno trajnije i vrednije od bilo kakvog materijalnog, ali zdrav balans duhovnog i materijalnog nije na odmet. 
-
sapati srca
#9 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Objave ne negiraju ovaj materijani svijet, cak sta vise u zavrsnoj molitvi ucimo da nam se da i na ovom i na onom svijetu...Ali istice se umjerenost u svemu, ne obozavanje materijalnog (zlatno tele) na ustrb Stvoritelja...I ne pridavanje druga, Njemu koji je stvorio svijetove...Nije postojanje materijalnog uzrok tome da se bude manje ili vise duhovan ili religiozan...Kada se kaze da se treba odricati materijalnog na ustrb duha, misli se na unutarnjo odricanje, u smislu sazrijevanja da se potisne zelja kao izvor onog sto nas vuce ka materijalnog...Da ne vlada zelja samnom, nego ja s njom...Suzbijajuci poriv zelje, nestaje i potreba za okretanjem i utkivanjem u sticanju na nacin da je materijalno ono cemu srcem tezim... Ne mislim da ce materijalizam nestati i da ce ga zamjeniti nesto drugo, duhovnost je u svim vremenima uvijek bila manjeg obima jer se do nje dolazi tezim putevima, a i sam ovaj materijalni svijet stvoren je da bitise do Sudnjeg dana...I materijalno moze bezbroj dobra donijeti ako se koristi i trosi na promicanje duhovnih, moralnih vrijednosti, ako se preferira "Trazite znanje makar u Kini", ako se preferira "Udjeljuj od onog sto vam Allah daje", ako se pomazu siromasni i nemocni i gladni, ako se materijalnim promice ono sto sve Objave kazuju o odnosima medu drugima i unutar nas...Ja mogu novac zaradivati, sticati i trositi ga na licna zadovoljstva, ziveci hedonisticki, ali istim mogu graditi skole, otvarati nova radna mjesta...Nije materijalizam uzrok mom duhovnom padu ili rastu, i nije bogatsvo uzrok da ja budem dalji ili blizi Bogu, nacin na koji sticem i trosim je ono sto cini da moj odabir bude materijalizam u svrsi promicanja duhovnih vrijednosti, ili ja u svrsi materijalizma, u kojem ja robujem njemu...Lijepa i siroka tema koja otvara mnoga druga pitanja...
-
seldzuk
#10 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Hamza Ražnjatović jejednomprilikom rekao: "Ti možeš imati mercedes u garaži, ali ne i u srcu."
Naravno, uvijek je pitanje kome taj mercedes zaista treba. Nekome ko putuje svakodnevno, prelazi velike relacije, a ima novac, logično je da će uzeti bolje auto. Ali mi često, potaknuti filozofijom potrošačkog društva, mislimo da nam treba i ono što nam ne treba. Koliko samo ljudi ima koji kupuju da bi drugi vidjeli da oni imaju, da bi potakli tuđu zavist itd. a onda to rađa druge bolesti u društvu. U tom smislu je kur'anski ajet: "Namnožio se nered na Zemlji zbog djela ljudskih ruku."
Naravno, uvijek je pitanje kome taj mercedes zaista treba. Nekome ko putuje svakodnevno, prelazi velike relacije, a ima novac, logično je da će uzeti bolje auto. Ali mi često, potaknuti filozofijom potrošačkog društva, mislimo da nam treba i ono što nam ne treba. Koliko samo ljudi ima koji kupuju da bi drugi vidjeli da oni imaju, da bi potakli tuđu zavist itd. a onda to rađa druge bolesti u društvu. U tom smislu je kur'anski ajet: "Namnožio se nered na Zemlji zbog djela ljudskih ruku."
-
Kjajević Majko
#11 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Duh i materija će uvijek biti u borbi. U prirodi nam je da tražimo nešto novo, kopamo po starom, da tražimo nešto više ili manje. Nekome je to bolje nekome lošije. Rijetko ko je istinski sretan i zadovoljan. U duhovnom se siguno može naći puno više zadovoljstva, ali nije ni duhovno samo dovoljno. Jedinstvo duhovnog i materijalnog jedino može donjeti neku veću ispunjenost. Bar tako ja vidim.. 
-
Benighted
#12 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Emocije htjenja i ideju su psihicke aktivnosti koje se desavaju u mozgu - dakle u organima tkivima tj. materiji - tako da u realnosti nema sukoba ... (osim po necijem shvatanju - ironija je u tome da je i to samo shvatanje takodje aktivnost mozga tj. materije - pa situacija malo mirise na paranoju )Svaki čovjek se sastoji od onog što jasno vidimo – organa i tkiva tj. materije, ali i od onoga što se na ovom vidljivom manifestuje – emocija, htijenja, ideja itd. Ovo drugo donekle opisuje ono što bismo nazvali duhom
Kako se manifestuja to nadmetanje duha i materije ? Postoji nadmetanje suprostavljenih ideja ili skupina isl. nisam vidio materiju da se sukobljava sa duhom...Povijest ljudskog roda u cijelosti je jedna vrsta „nadmetanja“ duha i materije koja se dešava u ljudskim društvima.
Ustvari prava borba se odvija u ljudima samim. Na strani materije je kvantitet, a na strani duha je kvantitet.
Sta je sad na kojoj strani
Pojednostavljenje pojma ideologije - "ucenja o idejama"Čitav je spektar ljudskih ideologija – učenja o idejama - koje su prodefilovale ovim svijetom. U nekim od tih ideologija i ideja preovladavale su metafizičke, a u nekim fizičke ideje
uvijek smo zivjelu u "materijalizmu" materija je relana ,materija smo mi i materija nas okruzuje od pocetka a ostalo je imaginacija... tj. its all in your head...Pošto živimo u vremenu materijalizma,
klise sa politickim konotacijama...i kakve veze sad imaju "ideologije koje ustvari uređuju način organizovanja dobara " kako kazes sa metafizikom ? - ako izuzememo njihovu politicku manifestaciju -a u principu i kap. i soc. sistemi su u najboljem slucaju indiferentni prema religiji...donedavno su dvije glavne ideologije bile one koje ustvari uređuju način organizovanja dobara – s jedne strane kapitalizam, a s druge strane socijalizam koji je pred kapitalizmom već ustuknuo.
Idealizam i materijalizam nisu suprostavljeni ... opet pojednostavljenje i nepoznavanje pojmova...Pitanje za sve: Da li će u vremenu koje dolazi vladati neki novi ili stari idealizmi ili materijalizmi
A preovladavace ono sto vecina kaze na odredjenom podruciju ...
-
budhist
#13 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Jedan od najpametniji ljudi na svijetu je rekao:jedini pravi cilj u zivotu je onaj koji nije motiviran materijalnom koristi ali svi mi volimo nesto novo i lijepo,valjda zato sto smo najbolje dosad poznata iskorištena materija 
- Bosanac sa dna kace
#14 Re: Borba DUHA I MATERIJE
smao da se nadovežem, naš narod ima običaj reć: oči su gladneseldzuk wrote:Hamza Ražnjatović jejednomprilikom rekao: "Ti možeš imati mercedes u garaži, ali ne i u srcu."
-
seldzuk
#15 Re: Borba DUHA I MATERIJE
kao odgovor ću ti postaviti jedno pitanje: Je li za liječenje bolesti duha dovoljna pojačana doza antidepresiva?Benighted wrote:...
-
Benighted
#16 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Ne , treba se predati Allahu/Isusu , slusati sve sto ti narede neki vjerski autoriteti u knjigama/hutbama/propovjedima - jer oni tumace ono sto bog govori ,prihvatiti sve kontradiktorne i nelogicne stvari i ocite lazi, potrebno je potpuno izgubiti licnost i postati brojka koja sluzi samo da povecava dzemat , potpuno potisnuti sve soje zelje , svoje stavove i svi tvoji problemi nestanu - iz prostog razloga zato sto ti nestanes ,i jos plus dobijes gratis osjecaj pravednosti i osjecaj da si bolji od drugih tako da ostali ljudi te njihova misljenja i uvjerenja su samo prepreka koju treba srusiti u tvom putu za dzenet/raj... zato izmedju ovog i antidepresiva - ja bi se radije kljuko tabletama...a da ne pricam o "bolesti duha" - ko je dusevno bolestan on je u vjeri jos bolesniji , al ko ce to objasniti nekome ko svodi "lijecenje duha" na stalno izmisljanje i uvecavanje svojih gresaka i prestupa ,ubije sebe u pojam sa nekakvim prijetnjama koje ce ga stici za takvo ponasanje , te postavi neke neostvarive standarde ponasanja - koje nece nikada ispuniti ; pa se vrti u krug grijeh/pokajanje umjesto da udje u sustinu problema premazuje svoje probleme nekim uzvisenjim "#anjima...seldzuk wrote:kao odgovor ću ti postaviti jedno pitanje: Je li za liječenje bolesti duha dovoljna pojačana doza antidepresiva?Benighted wrote:...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#17 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Sve je to fino, dosta toga tacno i umjereno napisano.sapati srca wrote:Objave ne negiraju ovaj materijani svijet, cak sta vise u zavrsnoj molitvi ucimo da nam se da i na ovom i na onom svijetu...Ali istice se umjerenost u svemu, ne obozavanje materijalnog (zlatno tele) na ustrb Stvoritelja...I ne pridavanje druga, Njemu koji je stvorio svijetove...Nije postojanje materijalnog uzrok tome da se bude manje ili vise duhovan ili religiozan...Kada se kaze da se treba odricati materijalnog na ustrb duha, misli se na unutarnjo odricanje, u smislu sazrijevanja da se potisne zelja kao izvor onog sto nas vuce ka materijalnog...Da ne vlada zelja samnom, nego ja s njom...Suzbijajuci poriv zelje, nestaje i potreba za okretanjem i utkivanjem u sticanju na nacin da je materijalno ono cemu srcem tezim... Ne mislim da ce materijalizam nestati i da ce ga zamjeniti nesto drugo, duhovnost je u svim vremenima uvijek bila manjeg obima jer se do nje dolazi tezim putevima, a i sam ovaj materijalni svijet stvoren je da bitise do Sudnjeg dana...I materijalno moze bezbroj dobra donijeti ako se koristi i trosi na promicanje duhovnih, moralnih vrijednosti, ako se preferira "Trazite znanje makar u Kini", ako se preferira "Udjeljuj od onog sto vam Allah daje", ako se pomazu siromasni i nemocni i gladni, ako se materijalnim promice ono sto sve Objave kazuju o odnosima medu drugima i unutar nas...Ja mogu novac zaradivati, sticati i trositi ga na licna zadovoljstva, ziveci hedonisticki, ali istim mogu graditi skole, otvarati nova radna mjesta...Nije materijalizam uzrok mom duhovnom padu ili rastu, i nije bogatsvo uzrok da ja budem dalji ili blizi Bogu, nacin na koji sticem i trosim je ono sto cini da moj odabir bude materijalizam u svrsi promicanja duhovnih vrijednosti, ili ja u svrsi materijalizma, u kojem ja robujem njemu...Lijepa i siroka tema koja otvara mnoga druga pitanja...
Ali tesko povezujem ove rijeci sa temom na 'Lj&S', 'Moze li se zivot zvati blabla...'.
Zar jos nisi shvatio da je zensko isto ljudsko bice ( iliti insan ) kao i ti, i da se nije sa zenskim dusama igrati ?
Ne kontam.
-
sapati srca
#18 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Kad bi vjetar nosio pameti svak bi za svojom potrcao, a kad bi se iste dijelile, svak bi svoju trazio
Arapska poslovica
Arapska poslovica
Last edited by sapati srca on 06/06/2008 15:13, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#19 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Mnogo toga zavisi od čovjekovog razumijevanja vjere. Oni koji je ne begenišu tumače je kao Damlakov mač koji svakog trena treba da poklopi onog ko je pod njim. Međutim, vjera je i ljubav, vjera je i nada. Vjera je nešto više što nas potiče da idemo dalje, ne ograničavajući se na proste čovjekove biološke potrebe. To što predbacuješ vjeri i vjernicima prije bi se moglo odnositi na ideologiju koja je ostala iza nas, a čiju ikonografiju, vidim, simpatišeš(pentagram na avataru).Benighted wrote:Ne , treba se predati Allahu/Isusu , slusati sve sto ti narede neki vjerski autoriteti u knjigama/hutbama/propovjedima - jer oni tumace ono sto bog govori ,prihvatiti sve kontradiktorne i nelogicne stvari i ocite lazi, potrebno je potpuno izgubiti licnost i postati brojka koja sluzi samo da povecava dzemat , potpuno potisnuti sve soje zelje , svoje stavove i svi tvoji problemi nestanu - iz prostog razloga zato sto ti nestanes ,i jos plus dobijes gratis osjecaj pravednosti i osjecaj da si bolji od drugih tako da ostali ljudi te njihova misljenja i uvjerenja su samo prepreka koju treba srusiti u tvom putu za dzenet/raj... zato izmedju ovog i antidepresiva - ja bi se radije kljuko tabletama...a da ne pricam o "bolesti duha" - ko je dusevno bolestan on je u vjeri jos bolesniji , al ko ce to objasniti nekome ko svodi "lijecenje duha" na stalno izmisljanje i uvecavanje svojih gresaka i prestupa ,ubije sebe u pojam sa nekakvim prijetnjama koje ce ga stici za takvo ponasanje , te postavi neke neostvarive standarde ponasanja - koje nece nikada ispuniti ; pa se vrti u krug grijeh/pokajanje umjesto da udje u sustinu problema premazuje svoje probleme nekim uzvisenjim "#anjima...seldzuk wrote:kao odgovor ću ti postaviti jedno pitanje: Je li za liječenje bolesti duha dovoljna pojačana doza antidepresiva?Benighted wrote:...
-
Benighted
#20 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Vjera je proizvod ljudskih slabosti i (neuspjelog ) pokusaja da se te slabosti zakrpe nekim fantasticnim fiks idejama... a njena realna provodba proizvodi totalitarizam,kako u covjeku tako i u drustvu ...seldzuk wrote:Mnogo toga zavisi od čovjekovog razumijevanja vjere. Oni koji je ne begenišu tumače je kao Damlakov mač koji svakog trena treba da poklopi onog ko je pod njim. Međutim, vjera je i ljubav, vjera je i nada. Vjera je nešto više što nas potiče da idemo dalje, ne ograničavajući se na proste čovjekove biološke potrebe. To što predbacuješ vjeri i vjernicima prije bi se moglo odnositi na ideologiju koja je ostala iza nas, a čiju ikonografiju, vidim, simpatišeš(pentagram na avataru).
A moj avatar je ovo : http://www.last.fm/music/The+Sisters+of+Mercy
-
seldzuk
#21 Re: Borba DUHA I MATERIJE
O kakvom ti totalitarizmu pričaš. Možda onom Staljinovom, koliko ja znam on vjersku školu jest počeo, ali nije i završio. Meni se čini da ti gajiš neke predrasude prema vjeri. Ni jedna od ideologija modernog doba koja je rezultirala ogromnim brojem žrtava nije imala veze sa religijom. Nacionalsocijalizam, komunizam, čak i cionizam imaju sekularnu podlogu.Benighted wrote:Vjera je proizvod ljudskih slabosti i (neuspjelog ) pokusaja da se te slabosti zakrpe nekim fantasticnim fiks idejama... a njena realna provodba proizvodi totalitarizam,kako u covjeku tako i u drustvu ...seldzuk wrote:Mnogo toga zavisi od čovjekovog razumijevanja vjere. Oni koji je ne begenišu tumače je kao Damlakov mač koji svakog trena treba da poklopi onog ko je pod njim. Međutim, vjera je i ljubav, vjera je i nada. Vjera je nešto više što nas potiče da idemo dalje, ne ograničavajući se na proste čovjekove biološke potrebe. To što predbacuješ vjeri i vjernicima prije bi se moglo odnositi na ideologiju koja je ostala iza nas, a čiju ikonografiju, vidim, simpatišeš(pentagram na avataru).
- tranquil
#22 Re: Borba DUHA I MATERIJE
i religijsku metodologiju vladanja strahom.seldzuk wrote:O kakvom ti totalitarizmu pričaš. Možda onom Staljinovom, koliko ja znam on vjersku školu jest počeo, ali nije i završio. Meni se čini da ti gajiš neke predrasude prema vjeri. Ni jedna od ideologija modernog doba koja je rezultirala ogromnim brojem žrtava nije imala veze sa religijom. Nacionalsocijalizam, komunizam, čak i cionizam imaju sekularnu podlogu.Benighted wrote:Vjera je proizvod ljudskih slabosti i (neuspjelog ) pokusaja da se te slabosti zakrpe nekim fantasticnim fiks idejama... a njena realna provodba proizvodi totalitarizam,kako u covjeku tako i u drustvu ...seldzuk wrote:Mnogo toga zavisi od čovjekovog razumijevanja vjere. Oni koji je ne begenišu tumače je kao Damlakov mač koji svakog trena treba da poklopi onog ko je pod njim. Međutim, vjera je i ljubav, vjera je i nada. Vjera je nešto više što nas potiče da idemo dalje, ne ograničavajući se na proste čovjekove biološke potrebe. To što predbacuješ vjeri i vjernicima prije bi se moglo odnositi na ideologiju koja je ostala iza nas, a čiju ikonografiju, vidim, simpatišeš(pentagram na avataru).
-
Benighted
#23 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Totalitarizam je koncept vlasti u kojem jedna skupina ili jedna ideologija ima monopol vlasti i stavlja pod kontrolu sve aspekte javnog i privatnog zivota , uplicuci se cesto i u najtrivijalnije djelove zivota... prepoznajes li tu sta?seldzuk wrote:O kakvom ti totalitarizmu pričaš. Možda onom Staljinovom, koliko ja znam on vjersku školu jest počeo, ali nije i završio. Meni se čini da ti gajiš neke predrasude prema vjeri. Ni jedna od ideologija modernog doba koja je rezultirala ogromnim brojem žrtava nije imala veze sa religijom. Nacionalsocijalizam, komunizam, čak i cionizam imaju sekularnu podlogu.Benighted wrote:Vjera je proizvod ljudskih slabosti i (neuspjelog ) pokusaja da se te slabosti zakrpe nekim fantasticnim fiks idejama... a njena realna provodba proizvodi totalitarizam,kako u covjeku tako i u drustvu ...seldzuk wrote:Mnogo toga zavisi od čovjekovog razumijevanja vjere. Oni koji je ne begenišu tumače je kao Damlakov mač koji svakog trena treba da poklopi onog ko je pod njim. Međutim, vjera je i ljubav, vjera je i nada. Vjera je nešto više što nas potiče da idemo dalje, ne ograničavajući se na proste čovjekove biološke potrebe. To što predbacuješ vjeri i vjernicima prije bi se moglo odnositi na ideologiju koja je ostala iza nas, a čiju ikonografiju, vidim, simpatišeš(pentagram na avataru).
a vidim da si bas u onom mladomuslimanskom duhu u kojoj svako ko nije odusevljen surama i hadisima odma komunist,komunizam je totalitarizam kao i religiozni sistemi - zato je i propao (zapravo je nevjerovatno koliko ste slicni,skoro identicni vi religiozni likovi i komunisti)...
A o pacifizmu religija mozemo otvoriti ne samo novu temu novu vec cjeli jedan forum...
-
Leonid Breznjev
#24 Re: Borba DUHA I MATERIJE
ne mozete! ima vec 100 otvorenih...Benighted wrote: A o pacifizmu religija mozemo otvoriti ne samo novu temu novu vec cjeli jedan forum...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#25 Re: Borba DUHA I MATERIJE
Prije svega - disi malo. Ne zasipaj me tvojim meditacijama, saberi se, i pokusaj zapoceti i zavrsiti misao.sapati srca wrote: Da li sam ja shvatio? Pisati o onome sto osjecas, pisati o nekome koga si volio pa izgubio, pisati o ljubavi koja nikada nije do kraja odzivljena i odsanjana, ne znam zasto bi bila igra...Ne znam ni zasto je tako dozivljas...Ali to je tvoj problem, za koji nisam ja pozvan da ga rjesavam i da ti objasnjavam... I nizami je pisao o Ljubavi i napisao jednu od najljepsih ljubavnih prica Medžnun i Lejla, i siguran sam da nije duhovno zbog toga nazadovao...
Onop sto ti nazivas moze li se zivot zvati bla bla, za mene je bio najljepsi dar, nesto sto se desi jednom ili nikada, i na kome sam Mu zahvalan sto sam bio u milostiosjetiti i dozivjeti da se u meni probudi ono najljepse u srcu i dusi...
Ali nisi ti ta koja sudis i parametre imana necijeg odredujes, niti znas kakve sam i kome amanate dao...I pisuci ih trgam od zaborava...I zar je bitno vidis li ti ili ne vidis smisao u onom sto je meni poznato i da li ti kontas sta, kako i na koji nacin ima veze pisanje o ljubavi sa duhovnoscu, sa temom o kojoj ovdje pisah...Kvalifikacija da se neko igra sa zenskim dusama preteska je jer niti si ti pozvana da ocjenjujes, niti to isto mozes, jer ne znas sta, zasto i kome pisem...A meni napamet ne pada da ti to jos podastirem jer si nesto protumacila na nacin kakva sene uklapa u neke tvoje okvire...Tema je ovdje postavljena, ja sam svoj odgovor na nju dao, tebi ako se ne svida, ti ga demantiraj, ili se slozi s njim, a sve ostalo kada sam ja pitanju za tebe je nepoznanica, kao i sve tvoje za mene...Za tvoju informaciju, ono sto si tamo citala nesto je objavljivano i nagradivano, pa ono sto je tebi igra dusama, nekome je cjenjena umjetnost...Sta je u mom srcu, zna Onaj koji to vidi...i Njemu kao i ti polazem racuna za svoje nijete...
Zato, nije ni vazno da li ti kontas ili ne kontas, da li si nesto razumjela na ovaj ili onaj nacin, jer ne polazem racuna tebi, i nisi ti ta koja ces odrediti sta i zasto se nesto cini...
I ubuduce ako imas nekih nepoznanica u vezi necega napisanog, slobodno pitaj na temi na kojoj pisem, jer pisem i o ljetovanju i pisem i na temi knjizevnost i jos nekim drugim temama...
I iskreno odavno se nisam nekoj kvalifikaciji nasmijao, kao sto je tvoja da li sam skontao da je zensko bice insan...
da budem sarkastican...ne nisam...cijelo vrijeme sam cekao na tebe da me na to uputis, da me tome poducis, da mi to rastumacis...Nejse...
Drugo, muskarci su veoma kriticni prema zenama ( od detalja u izgledu, ponasanju, pa cak detalja u ponasanju na forumu ), pa me jako zanimao odgovor na blagu kritiku nekoga ko se deklarise vjernikom.
Mozes ti pisati sta god hoces o svom generalnom misljenju o zenama, ali cinjenica je da si reagovao bez imalo uvazavanja mog misljenja i bez imalo skromnosti koja bi trebala biti karakteristika vjernika.
Nije svaka kritika zlonamjerna.