Boravisne vize u Njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

Post Reply
sekspir
Posts: 116
Joined: 18/08/2006 18:36
Location: Köln

Boravisne vize u Njemackoj

Post by sekspir » 03/06/2007 22:56

Ja bih zamolio za jednu informaciju,naravno,ako forumasi poznaju oblast...Naime,iz dijaspore sam(Njemacka) i spremam se malo "na cevape" i obici familiju u Sarajevu.Posjedujem njemacku boravisnu vizu (ogranicen boravak) do roka kada mi istice pasos.( to je u mom slucaju pocetak noivembra).E sada,u cemu je problem.Nezvanicno satznajem da mogu putovati sa ovakvom vizom samo u roku koji je duzi od tri mjeseca.Ja sam to pokusao provjeriti kod odgov.ureda za strance,ali su oni neodredjeni ,a nasa DKP (konzulat u Bonu) nemaju pojma o tome,niti na njihovim internetskim stranicama ima bilo kakvih informacija.Jedino mi preostaje da vadim novi pasos i prije isteka roka,ali mi u konzulatu u Bonu,nakon sto sam proveo cetiri sata u redu sapstavaju da je to nemoguce uciniti prije nego sto nastupe posljednja tri njeseca vaznosti pasosa(znaci ne mogu podnijeti zahtjev za produzenje prije avgusta).A bas sam u avgustu namjeravao u Bosnu,a mnogi,zbog posla i djecijeg raspusta moraju ranije,ali im je u ovoj situaciji to neizvodljivo,E, ako uspijemo obezbjediti pasos,onda nam njemacke vlasti,istom logikom ,kazu: na produzenje boravisne vize dodjite PET dana prije isteka vazece.
Ne znam da li sam jasno postavio problem,ali to muci mnoge BiH gradjane u Njemackoj i bilo bi lijepo kad bi neko od nase obrazovanije raje u Njemackoj to pojasnio.Svakako cemo biti zahvalni.
Ovaj put necemo o cijeni (12o eura),a ugodinu se uvodi biometrijski pasos,a to znaci novih 12o eura,a to je za mnoge u SRNJ velik izdatak.Stvarno.Ali to nije tema za veceras.
Uz jos jedno izvinjenje sto posjetioce zamaram licnim problemom,zahvaljujem na strpljenju i ev.trudu da nam se prezentira prava informacija.


basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 04/06/2007 11:48

zakon koji se odnosi na tebe je AufenthG

imas ga ovdje

http://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/index.html

produljenje dozvole boravka § 8 Verlängerung der Aufenthaltserlaubnis

(1) Auf die Verlängerung der Aufenthaltserlaubnis finden dieselben Vorschriften Anwendung wie auf die Erteilung.

§ 7 Aufenthaltserlaubnis

(1) 1Die Aufenthaltserlaubnis ist ein befristeter Aufenthaltstitel. 2Sie wird zu den in den nachfolgenden Abschnitten genannten Aufenthaltszwecken erteilt. 3In begründeten Fällen kann eine Aufenthaltserlaubnis auch für einen von diesem Gesetz nicht vorgesehenen Aufenthaltszweck erteilt werden.

(2) 1Die Aufenthaltserlaubnis ist unter Berücksichtigung des beabsichtigten Aufenthaltszwecks zu befristen. 2Ist eine für die Erteilung, die Verlängerung oder die Bestimmung der Geltungsdauer wesentliche Voraussetzung entfallen, so kann die Frist auch nachträglich verkürzt werden.


Zakon o putnim ispravama BiH ne mogu dobiti na netu

propis o zabrani kretanja 3 mjeseca pred istek vize mi nije poznat. Najbolje je da se obratis u Ausländeramt mjesta gdje zivis. Oni su duzni da ti daju informaciju, oni su servis za gradjane odnosno za tebe. Mislim da pasos BiH mozes izvaditi i ranije, trebas samo navesti valjane razloge, recimo selis u Ameriku ili nesto slicno

a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

Post by a.basko » 05/06/2007 17:44

...eh, dobro se raspitaj...cak ce ti i slovenci, kompleksasi, ako ikako mognu, praviti probleme... :roll:
moj primjer... cak sam u bosni mjenjao pasos i sa tim novim i praznim, uz prilog starog sa vizom, prelazio granice... :-)
i ja mislim... da... ako navedes valjan razlog, mozes zamjeniti pasos u konzulatu ili ambasadi...
u svakom slucaju, na vrijeme si se poceo raspitivati... :D
sretno... :D

User avatar
janje_
Posts: 1441
Joined: 05/04/2007 14:05

Post by janje_ » 06/06/2007 12:17

niko ti ne pravi belaj ukoliko imas vazecu vizu i pasos. svejedno koliko je do isteka. dakle, ako ti viza istice sutra, mozes putovati danas gdje hoces.. jedino sto se ne mozes vratiti prekosutra.

ja sam svojevremeno putovao sa dva pasosa. jedan ponisteni u kojem je viza i jedan taze nov. pa sve tako dok ne produzim vizu i prenesem je u novi pasos. sada, s ovim karticama, stvar je kudikamo laksa i jednostavnija.

Post Reply