Boravisna dozvola kao uslov za upis na fakultet?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Cukan91

#1 Boravisna dozvola kao uslov za upis na fakultet?

Post by Cukan91 »

Brat je upisao fakultet u Sarajevu (inace je iz Sandaka) i ovih dana je isao podnijeti dokumenta za upis. Medjutim, trazili su mu "boravisnu dozvolu, tj. prijavu boravka - bijeli karton" koji se vadi u MUP-u.

Moze li mi neko reci sta je nephodno da bi se dobio taj dokument? I da li predstavlja problem to sto on jos uvijek nije rjesio gdje ce stanovati? Kako to moze da se prenebregne?

Hvala :)
plemba

#2 Re: Boravisna dozvola kao uslov za upis na fakultet?

Post by plemba »

posto je dosao iz druge zemlje mora da ima boravisnu dozvolu. ne moze se ni raditi ni studirati u drugoj zemlji bez odobrenja iste.

meni samo nije jasno čuđenje ljudi.

odi u njemačku studirati, pa ces vidjeti sta traze od tebe kao stranog drzavljanina
uvijek dobar post

#3 Re: Boravisna dozvola kao uslov za upis na fakultet?

Post by uvijek dobar post »

studenti iz Sandžaka za upis na fax ne trebaju privremeni boravak (boravišnu dozvolu) nego prijavu boravišta i to je ono što su mu tražili (bijeli karton).
to se dobije za 5 minuta u MUP-u preko puta Maršalke (siva zgrada). Potrebno je da sa njim ide i neko kod koga će se prijaviti na adresu (ne mora biti to osoba kod koje će stanovati nego neki prijetelj ili rođak (barem toga ima garant u Sa :D) i da ta osoba po mogućnosti ima neki dokaz da je vlasnik ili da živi u objektu na adresi na koju će se prijaviti.

Inače po zakonu, on za boravak itekako treba boravišnu dozvolu. Mislim čak da kao stranac je na to i obavezan ali to može ganjati tek kad se upiše na fax (za šta mu je dovoljno boravište tj bijeli karton) a onda na osnovu stufija da izvadi privremeni boravak.
Post Reply