Borački registar - rješenje

Post Reply
dustaban

#1 Borački registar - rješenje

Post by dustaban »

Otvaram ovu temu bez obzira što bi se mogla prilijepitu uz masu postojećih rasprava, jer... jer se zaista radi o suštini problema sa borcima.

Dakle valjda vam je svima jasno - ovaj registar se izbjegava samo zato što bi njegovim objavljivanjem nastao haos! Previše je tu imena kojima tu nije mjesto.

Ali isto tako nam je jasno da se borački nemiri neće zaustaviti dok se to ne učini.

Gdje je rješenje?

Rješenje koje ja nudim ;-) bi bilo sljedeće:

ODREDITI ROK (od recimo tri mjeseca) do javne objave registra u kojem bi bilo dopušteno DOBROVOLJNO SAMOSKIDANJE sa boračkih spiskova. Onima koji to učine treba garantovati amnestiju i konspirativnost u smislu da se neće nikad niti naknadno objaviti njihova imena. Što su uzeli, uzeli su.
Po mojoj procjeni takvih ne bi bio zanemariv broj.

Kad se taj registar objavi nastat će naravno njegova AUTO-REVIZIJA, kako uostalom i treba biti, pravi borci će raskrinkati (preostale) lažne i to će konačno dovesti spisak na pravu mjeru.

Eto, to je to.
putokaz1

#2 Re: Borački registar - rješenje

Post by putokaz1 »

Vidio sam spisak na klix
organizator otporau Sarajevu
Bakir Alije Izetbegović
dustaban

#3 Re: Borački registar - rješenje

Post by dustaban »

putokaz1 wrote:Vidio sam spisak na klix
organizator otporau Sarajevu
Bakir Alije Izetbegović
Pa eto, treba mu dati tri mjeseca da se sam skine!

I u vezi s tim da dodam - ako se za nekoga već zna da je na tom spisku "nezasluzeno" (dakle nešta diskutabilno) neka mu samoskidanje bude "šansa za skromnost" - "ja jesam zasluzeno na tom spisku ali eto skidam se da ostalima bude više..."

(možda uvesti i neku novu kategoriju - "borac sa odricanjem materijalnih prava")
Crvene_brigade

#4 Re: Borački registar - rješenje

Post by Crvene_brigade »

Ovako kriminalna organizacija SDA kupuje našim novcem određena udruženja i njihove samoproglašene vođe;

OTKRIVAMO Poratni SDA tajkun obilato koristi borački novac

Borci traže sadaku, a Patković kupio automobil od 80.000 KM!

Image

TRAGOVI NOVCA. PET DANA PRIJE PROTESTA:

Udruženja koja brane Vladu FBiH iz budžeta dobila 2,2 miliona maraka!

Piše: Avdo Avdić

Na čelu koordinacije boračkih udruženja koja su dobile milione maraka nalazi se Šerif Patković. Upravo je on stao na stranu Vlade Federacije BiH, a ne na stranu obespravljenih boraca

Istog dana kada su borci koji ne pripadaju udruženjima izašli na raskrsnice, izašao je i novi broj Službenih novina Federacije BiH. A tamo piše da je Vlada Federacije BiH, na vanrednoj sjednici održanoj 22. februara ove godine, donijela šest odluka kojima je boračkim udruženjima i fondacijama stavljeno na raspolaganje 2,2 miliona maraka. Sve odluke na snagu su stupile dan nakon objave, istog, dakle, dana kada su borci blokadama saobraćaja tražili svoja prava, a čelnik „temeljnih boračkih udruženja“ Šerif Patković zajedno sa federalnim premijerom i ministrima stao u zaštitu – Vlade.

KAKO SU PODIJELJENI MILIONI

Prema dokumentima, najviše novca odobreno je Fondaciji za stambeno zbrinjavanje boračke populacije. U pitanju je iznos od 675 hiljada maraka koji bi trebao biti realiziran tokom 2018. godine. Predsjednik Upravnog odbora ove Fondacije je – Šerif Patković, a imenovan je nekoliko mjeseci nako što je Fadil Novalić postao federalni premijer, a Salko Bukvarević federalni ministar za boračka pitanja.

Fondaciji za pružanje pravne pomoći branilačkoj populaciji dodijeljeno je 270 hiljada maraka. Ovu Fondaciju, prema Statutu, u februaru prošle godine osnovala je koordinacija četiri temeljna boračka udruženja sa Šerifom Patkovićem na čelu. Upravo je Patković član Upravnog odbora ove Fondacije, a u upravljačkim strukturama sjedi i dugodišnji kadar SDA iz Krajine – Esad Bašagić. Sredinom februara ove godine, federalni ministar Salko Bukvarević sreo se sa čelnicima ove Fondacije i tada im je obećao donirati 150 hiljada maraka. Međutim, sedam dana kasnije, Vlada je Fondaciji donirala 270 hiljada maraka. Na web stranici te Fondacije je objavljeno da je, među njihovim donatorima, i bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA – Bakir Izetbegović.

Na istoj sjednici na kojoj je fondacijama kojima upravlja Šerif Patković odobreno skoro milion maraka, Vlada je donijela Odluku o izdvajanju 150 hiljada maraka za „sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja. Prema Odluci, pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti „udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske instuticije sa razrađenim programima“. Na čelu koordinacije „temeljnih boračkih udruženja“ nalazi se Šerif Patković.

Vlada FBiH je, dalje, na sjednici održanoj 22. februara, dakle, pet dana prije protesta demobilisanih boraca, odobrila i dodatnih 460 hiljada maraka.

„Sredstva iz tačke 2 ove odluke raspoređuju se za finansiranje programa rada saveza, organizacija i udruženja u iznosu od 280 hiljada maraka. Pravo na sudjelovanje ostvaruju savezi, organizacije, i udruženja koji su registrovani za obavljanje djelatnosti koja se odnosi na branilačke populacije“, piše u Odluci Vlade FBiH donesnoj na prijedlog federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Od iste sume, 100 hiljada KM biće dodijeljeno HVIDRA-i, a 80 hiljada ostavljeno je za interventne aktivnosti.

Na čelu koordinacije ovih udruženja je Šerif Patković, koji se ogradio od protesta demobilisanih boraca i koji je podržao rad ministra Bukvarevića i premijer Novalića.

Nadalje, 300 hiljada maraka odobreno je za sufinansiranje „manifestacija povodom obilježavanja bitnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Pravo na korištenje sredstava mogu ostvariti kantonalna ministarstva,, uprave nadležne za boračko invalidsku zaštitu, te udruženja i organizacije proizašle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata“, piše u Službenin novinama FBiH, objavljenim 28. februara 2018. godine, istog dana kada su borci koji izašli na ulice nezadovoljni radom Vlade FBiH i udruženja kojima koordinira – Šerif Patković

(zurnal.info)
Last edited by Crvene_brigade on 02/03/2018 23:22, edited 2 times in total.
toska

#5 Re: Borački registar - rješenje

Post by toska »

Bravo za Avdino istraživačko novinarstvo.

a Šerif je popljuvao prve sebe i svoj doprinos, a tek onda borce, kraj karijere, doduše ostaje mu da bude pod nečijim skutima.
putokaz1

#6 Re: Borački registar - rješenje

Post by putokaz1 »

Najnovije Vijesti
Predsjendik Bakir je upravo došao pred borce i počeo razgovarati s njima
''O đesi Mujo sjećaš li se ono u rovu mi zajendo a zima snijeg kad nešto zašušti mi puške pa pucaj a ono jelen''
Sretne drugog
''O mi ono zajedno oslobodismo Vlašić jedna za drugim smo išli da si mi ruku da lakše se popnem''
Trećeg
''Onomad na Trnovo podijeli smo jedna mali zavoj i komad starog hljeba Braneći Sarajevo''
Četvrtog
''Oslobobađajući Vareš sreli smo zajendo''
Joj Mene svašta pišem,čuj Bakir bio u Rovu Osolađao branio kad svi znamo da je bio u SEFU,Babinom SEFU
GoldenSpoon

#7 Re: Borački registar - rješenje

Post by GoldenSpoon »

Nevjerovatno, pa po ovome ovaj Patkovoć je strpao u svoj dzep najmanje pola miliona maraka dok borci gladuju i gledaju kako ce zaraditi koji dinar da prehrane porodice

Fujjjj u kakvoj bespravnoj drzavi zivimo
dustaban

#8 Re: Borački registar - rješenje

Post by dustaban »

toska wrote:Bravo za Avdino istraživačko novinarstvo.
a Šerif je popljuvao prve sebe i svoj doprinos, a tek onda borce, kraj karijere, doduše ostaje mu da bude pod nečijim skutima.
Ne znam šta bih ti rekao, nisi ni ti borci ostali nepopljuvani.
Hoću reći sami su sebe popljuvali sa ovim cestovnim diverzijama. Vrijeme će tek pokazati koliko je ovo bilo kontraproduktivno.
Roccohljup

#9 Re: Borački registar - rješenje

Post by Roccohljup »

al to je cirka 300 milja glasača :D Veliki ulog :)
planamac

#10 Re: Borački registar - rješenje

Post by planamac »

Nevjerovatno je da se uopšte raspravlja o nečemu takvom – javnom boračkom Registru!? :twisted:
Ta činjenica ilustruje dubiozu i očajno stanje u kom se nalazi društvo. K'o biva javno objavljivanje nije u skladu sa zakonom o...
Apsolutno sam uvjeren da je takav zakon o zaštiti podataka, informacija... svjesno usvojen baš u formi da bi onemogućio javnosti uvid u raznorazne malverzacije vladajuće klase tj. kaste – što bi rekao Branković, da sva njhova ne/djela budu, „po zakonu“. :-x
Elem, naravno da sam za objavljivanje takvog spiska, a što se tiče prijedloga o 'dobrovoljnom samoskidanju', lično ga ne bih dozvolio iako mislim da bi takva opcija mogla omekšati tvrdoću otopora vlastodržaca koji bi uz kontinuiran pritisak protestima mogao dovesti i do objavljivanja nečega što je 'van svake razumne sumnje' od javnog interesa i značaja.
No, „dabogda kćeri...“ jer ne (treba da) zaboravimo da živimo u vremenu ideologije deregulacije i privatizacije, tzv. „kapitalizma katastrofe i straha“, kojoj su se narodne krvopije (čitaj poslanici, ministri, administracija...) u BiH savršeno prilagodile. :(
Capsicum

#11 Re: Borački registar - rješenje

Post by Capsicum »

Ima ih koji su na ovaj način ukrali stotine hiljada KM. Apsolutno sam protiv bilo kakve amnestije, već za oduzimanje nelegalno stečene imovine sa kamatom te kazniti zatvorom ili društveno korisnim radom adekvatno visini ukradene sume.

E čuj amnestija :D
Država ne amnestira ni kad te kazne za prelazak ulice mimo pješačkog, kad te inspekcija kazni što prodaješ nešto na ulici da prehraniš porodicu i sl. Ali zato ćemo amnestirat kriminalce koji su državu i građane oštetili za stotine miliona KM. Oduzet takvoj bagri sve i poslat na sviranje klavira.
high_volume

#12 Re: Borački registar - rješenje

Post by high_volume »

Ima li neko nekom odavde poznat, sa ovog spiska "socijalno ugroženih" boraca Kantona Sarajevo?

SPISAK KORISNIKA KOJIMA JE DODIJELJENA JEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ ZA RJEŠAVANJE SOCIJALNIH POTREBA ZA PERIOD 31.07.2019. DO 01.08.2019. GODINE:

1.KALABUŠIĆ DŽEVAD
2.BAJRAMOVIĆ KEMURA
3.EKMEČIĆ ALEN
4.GOJAK NEDŽAD
5.OSMANOVIĆ HAJRUDIN
6.ĐOZO JASMINKA
7.DURAKOVIĆ RASIM
8.KARAVDIĆ ĐELALUDIN
9.KERLA SUVAD
10.DRNDO ALJO
11.HASOVIĆ EDHEM
12.PRLJAČA HAJRUDIN
13.OMANOVIĆ ZLATKO
14.SABLJICA AHMET
15.DURIĆ ŠAHTAN
16.ĆOSOVIĆ MUHAMED
17.DURMO ASIM
18.OMANIĆ SAPET
19.BERILO NIJAZ
20.GAGULA RAMIZ
21.AHATOVIĆ ALMIR
22.HURUZ JASMIN
23.BAJRIĆ ELVIR
24.ĆATIĆ AHMED
25.DEDIĆ OSMAN
26.MARKOVIĆ SLOBODAN
27.DLOUHI ŽELJKO
28.TULOVIĆ SULEJMEN
29.KORJENIĆ EDIN
30.ORUČ RAGIB 31.KARLUŠIĆ STANKO
32.IBRAHIMI NURKO
33.BEĆIROVIĆ KEMAL
34.POPRŽENOVIĆ ELVEDIN
35.SMAJLOVIĆ AHMED
36.ĆIVA RAMIZ
37.LONČAR IBRO
38.TUPO ISMET
39.ŠLJIVO ZIJO
40.ŠEHIĆ IBRAHIM
41.HODŽIĆ FAJKO
42.LOJIĆ ZIJAD
43.SARAJKIĆ EMINA
44.HALILOVIĆ RUKIJA
45.NOVO EMIR
46.BOSTANDŽIJA HALIDA
47.NERADIN NEVZET
48.ŽIGA ZUFER
49.POTURKOVIĆ SALKO
50.KATKIĆ ENVER
51.CVIKO ELZIN
52.POBRIĆ OMER
53.SPAHIĆ RAGIB
54.SOMO NUSRET
55.TRLE RAMIZA
56.SELAK UZEIR
57.MELEZ NEDIM
58.DELIMUSTAFIĆ IBRAHIM
59.BEŠLIJA HASIB
60.RAMIĆ NESIB
61.BOGUĆANIN SAFET
62.MIJANOVIĆ JADRANKA
63.FAZLIJA NEDŽAD
64.MUJKIĆ HEDIJA

Jednokratna novčana pomoć se dodjeljuje licima u skladu sa Pravilnikom za utvrđivanje prava na dodjelu klix novčane pomoći i prava na obezbjeđenje ogrijeva /Službene novine Kantona Sarajevo, br. 30/09-Prečišćeni tekst, 7/11,30/13,14/15i15/19/ a koji imaju prebivalište ili boravište na području Kantona Sarajevo neprekidno od 06.02.1999. godine i zbog trenutnih okolnosti /bolest,smrt člana porodice, dugotrajno liječenje, nabavka skupih lijekova, elementarne nepogode i druge životne nevolje /,a koji prema ocjeni Stručne službe ispunjavaju sve uvjete iz Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine /’’Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 45/12 - Prečišćeni tekst, 26/14i46/17/

https://mbp.ks.gov.ba/sites/mbp.ks.gov. ... odine_.pdf
Ili sa ovog spiska:

https://mbp.ks.gov.ba/sites/mbp.ks.gov. ... 19_www.pdf
Post Reply