Borački dodatak

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
hipija

#1 Borački dodatak

Post by hipija »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /komentari

Dakle trebalo je više od 30 godina da se uvede borački dodatak. Visinu dodatka možda najbolje ilustruje komentar jednog korisnika na portalu koji napisa da je skuplji sat parkinga u Sarajevu nego mjesec dana provedenih u rovu.

"Iznos boračkog dodatka je 1,50 KM po mjesecu učešća u Oružanim snagama RBiH, odnosno u Armiji Republike BiH, Hrvatskom vijeću odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova RBiH.

Osobe koje su provele godinu dana dobit će 18 KM, dok će borci koji su proveli kompletan period u ovim formacijama dobiti 66 KM.

p.s. Ne znam ima li već ova tema ili ako nije na odgovarajućem pdf, neka administracija interveniše!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Borački dodatak

Post by Truba »

treba više para ali zasigurno ovo je maksimum sada
možda se poveća

pare ne treba odbijati niti ponuđeni ručak

uzmeš kažeš hvala i nastaviš svoj život

puna je javna kuhinja ponosnih i tvrdoglavih
dembele

#3 Re: Borački dodatak

Post by dembele »

"Setili" su se u četvrtoj deceniji nakon agresije na BiH :bih:
snijeg_led

#4 Re: Borački dodatak

Post by snijeg_led »

:lol:
Nije fol smijati se al se smijem i placem kako je ovo tuzno
mikrozadatak

#5 Re: Borački dodatak

Post by mikrozadatak »

S budžeta idu velike pare za ovu kategoriju, ali novčana naknada nikad neće biti relevantna. Po meni najveći problem je cifra od 380.000 korisnika. Prošlo je 30 godina. Koliko demobilisanih boraca je u međuvremenu umrlo? Koliko je to ljudi bilo uključeno, 500.000? Ko god je bio tu zna da ovo jednostavno ne može biti istina. Mnogi su sa dva svjedoka kupovali potvrde o učešću. Vjerovatno su takvi danas u foteljama i najglasniji su.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#6 Re: Borački dodatak

Post by sime_cipol »

Meni je fascinantno da 30 godina poslije rata ima 380k boraca medju zivim. 20% stanovništva koje zivi u Federaciji :-)
Pa od moje blize rodbine veoma malo ih je ostalo zivo, a imali su 20-40 godina u ratu.
Trebalo bi prvo sravniti spiskove, vidjeti koliko ih ima pravo, pa možda oni koji su stvarno zivi dobiju i vise od 1.5 KM/mj za vrijeme provedeno u ratu
dembele

#7 Re: Borački dodatak

Post by dembele »

Ja mislim da u ovu cifru ulaze i poginuli te umrli borci pa bi njihovi nasljednici odnosno porodice trebale dobijati ovaj sirotinjski borački dodatak, ali kako god opet prenapuhana cifra,jbt kao da je kineska Crvena armija.
Boračka udruženja posebna priča, samo u FBiH preko 1700 udruženja, ima tu i članova minhenske motorizovane i štokholmske jurišne brigade.
Post Reply