Bonton

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

zemo_online

#1 Bonton

Post by zemo_online »

pljuvanje po ulici,psovanje,neposivanje starijih,ponasanje za stolom u drustvu itd.
radi se o bontonu. pravilima ponasanja.
zasto nema bontona u skoli,nema ga cak ni u zapadnoj evropi,koliko znam???? po meni, velika greska jer bonton je osnova na koju se gradi sve ostalo.

-koliko ljudi zna da zensko uvijek pruza ruku muskarcu kada se pozdravljaju,a starija osoba mladjoj?
ima tih primjera jos.
ljubav_aha

#2 Re: Bonton

Post by ljubav_aha »

test01,s obzirm na tvoj stav, gdje se bonton uopste prakticira :!: :?:

licno,sam jos uvijek svjedok postojanja ljudskih bica koja vrlo dobro znaju sto je bonton
petunija

#3 Re: Bonton

Post by petunija »

Pozdravljam temu, mada ne očekujem previše komentara.
Tačno je da postoje osobe koje se uljudno ophode, mada je to postala rijetkost. :sad: Slažem se i da se treba uvesti u škole u okviru etike ili već nekog predmeta.
Najnormalnije bi bilo da svi iz kuće ponesemo lijep odgoj, ali ako su roditelji neodgojeni, kao mnogi koje poznajem, onda ni oni ne mogu dijete naučiti pravilima uljudnog ponašanja. Jedino što se može učiniti je da prvo pokušamo sami sebe prevaspitati, možda je i ova tema dobar početak :D
Preporučujem da djeci kupimo knjigu "Bonton", ali i da je sami pročitamo i prihvatimo onoliko koliko možemo. Podrazumijeva se da su prošla vremena rukoljuba, ali neke osnovni savjete, tipa ko prvi ulazi u lift ili kafanu, nije na odmet znati. :dance:
Vragolan

#4 Re: Bonton

Post by Vragolan »

neki dan hodam po knjizarama trazio neku literaturu
hadj sto nema strucne literature to je vec druga tema
ali nigdje ne vidjeh malu knjizicu koja nosi naslov bonton, nekad je bilo tih knjiga
a sada..... neka ima andjela i demona na pasja preskala
eluna

#5 Re: Bonton

Post by eluna »

hahahhahahahahahahahhaha nisam ni očekivala da tema sa ovim naslovom ima više od 3 posta ......

Igrom slučaja na poslu smo nekako zabasali i od nekoga dobili poslovni bonton - ali sadrži i neke opšte stvari :)

Tek da tema ne bi zamrla, obećavam svaki dan dodati po jedan post - prepis iz knjigice

za danas jedan opšti: kada momak i djevojka/muž i žena ulaze u kafanu, prvo ulazi muškarac a zatim žena, kod izlaska je obratno, prvo izlazi žena, pa onda muškarac.
citroen

#6 Re: Bonton

Post by citroen »

eluna wrote:hahahhahahahahahahahhaha nisam ni očekivala da tema sa ovim naslovom ima više od 3 posta ......

Igrom slučaja na poslu smo nekako zabasali i od nekoga dobili poslovni bonton - ali sadrži i neke opšte stvari :)

Tek da tema ne bi zamrla, obećavam svaki dan dodati po jedan post - prepis iz knjigice

za danas jedan opšti: kada momak i djevojka/muž i žena ulaze u kafanu, prvo ulazi muškarac a zatim žena, kod izlaska je obratno, prvo izlazi žena, pa onda muškarac.
Joj,ja cijeli zivot ovo kontra radio sa ulaskom i izlaskom :D :D :D
eluna

#7 Re: Bonton

Post by eluna »

citroen wrote:
eluna wrote:hahahhahahahahahahahhaha nisam ni očekivala da tema sa ovim naslovom ima više od 3 posta ......

sram da te bude :skoljka: jel to znači, pustiš damu da ne bulje u tebe kad ulaziš, a izlaziš prvi, za slučaj frke da se prije makneš :run:
pustopoljina

#8 Re: Bonton

Post by pustopoljina »

pa sta imaju skole uciti bontonu? pa ima li ista danas da roditelji rade? neke se stvari, ipak, iz kuce nose (ili ne nose).
eluna

#9 Re: Bonton

Post by eluna »

pustopoljina wrote:pa sta imaju skole uciti bontonu? pa ima li ista danas da roditelji rade? neke se stvari, ipak, iz kuce nose (ili ne nose).
nažalost, iz kuće se nose samo dragocijenosti koje se mogu zamijeniti za drogu ili kakvu basnoslovno skupu ofucanu krpicu ......

:!: ako sjedite u kafiću i čekate djevojku, OBAVEZNO ustanite kad se približi stolu - ne kad dođe do stola - nego kad je na par koraka od stola, pridržite kaput i primaknite stolocu (pod uslovom da tu nije konobar koji ex-officio "dočekuje gosta" :!:

ova gesta smatra se izrazom poštovanja prema dami .... podrazumijeva se da dama ne ustaje da pozdravi gospodina :)
alibaba_i_30_godina

#10 Re: Bonton

Post by alibaba_i_30_godina »

Sjecam se kad sam ja bio dijete da mi je sestra kupila knjigu bontona koju sam za nekoliko sedmica znao skoro pa napamet. :mrgreen:

Duznost svakog roditelja je da svoje dijete dobro vaspita, al' sta se desi kada ni roditelji nisu pravilno odgojeni ili ne postuju odredjene norme i obicaje?! Slazem se da bi trebalo uciti bonton u skoli, ali u nizim razredima jer dosta je teze oblikovati starije dijete.

Uvijek sam se pridrzavao pravila da u restoran/kafic uvijek prvo ulazi muskarac pa onda zena a da je pri izlazu obratno.

Evo od mene jedan: Kada muskarac i zena hodaju ulicom ili trotoarom, muskarac treba da hoda desnom stranom, dakle onom stranom koja je bliza ulici i automobilima.
eluna

#11 Re: Bonton

Post by eluna »

@NeyDan

ajde super ..... baš me prijatno obradova da još neko zna nešto fino i uljudno ....... :thumbup: :thumbup:
Abu FEED el-Castro

#12 Re: Bonton

Post by Abu FEED el-Castro »

Bonton nije univerzalna stvar, u smislu da sto vrijedi u jednom vrijedi i u svakom drugom. Dakle moramo znati da se radi o bontoNIMA. Svaki bonton ima svoj historijat, takodjer sam po sebi pretstavlja i mnoge kulturoloske razlike.
Islamski bonton se zove adab. Recimo, kad se vec dotakoste prakticnih primjera, u islamskom bontonu ne vrijedi to da stariji pozdravlja mladjeg prvi. Vrijedi obrnuto. Onaj koji stoji selami onog koji sjedi.
Helem, posto smo mi pogranicno podrucje kako je svijeta i vijeka gdje su se mijesale, susretale, sukobljavale i rastajale civilizacije, vjere i kulture (ujedno i faktori koji oblikuju bonton), tako i danas, te je utom nezgodnije to sto neuniverzalnost bontona cesto moze da ispadne nebonton. Primjera je bukadar.

:bih:
eluna

#13 Re: Bonton

Post by eluna »

Abu FEED el-Castro wrote:Bonton nije univerzalna stvar, u smislu da sto vrijedi u jednom vrijedi i u svakom drugom. Dakle moramo znati da se radi o bontoNIMA. Svaki bonton ima svoj historijat, takodjer sam po sebi pretstavlja i mnoge kulturoloske razlike.
Islamski bonton se zove adab. Recimo, kad se vec dotakoste prakticnih primjera, u islamskom bontonu ne vrijedi to da stariji pozdravlja mladjeg prvi. Vrijedi obrnuto. Onaj koji stoji selami onog koji sjedi.
Helem, posto smo mi pogranicno podrucje kako je svijeta i vijeka gdje su se mijesale, susretale, sukobljavale i rastajale civilizacije, vjere i kulture (ujedno i faktori koji oblikuju bonton), tako i danas, te je utom nezgodnije to sto neuniverzalnost bontona cesto moze da ispadne nebonton. Primjera je bukadar.

:bih:
apsolutno se slažem, ali prihvataš li da treba da znamo barem osnove svakog bontona koji možemo naći na našim prostorima, a da u cjelosti poznajemo bonton koji koristi većina, npr. da svi ustaju da pozdrave ženu koja im aprilazi stolu.... jer i tebi kao vjerniku se može desiti da sjediš sa društvom u kafiću - dakle javno mjesto - i da vašem stolu priđe tvoja kolegica s posla, recimo, da te pita gdje vam je šef ...... e sad možeš ostati sjediti i na taj način nju dovesti u neugodan položaj (nije baš lijepo vidjeti ženu da stoji kraj nečijeg stola na javnom mjestu), ili možeš ustati da je pozdraviš - ne znam koliko tebe to dovodi u nezgodan položaj, muškarac ustaje ženi :? :?
citroen

#14 Re: Bonton

Post by citroen »

eluna wrote:
citroen wrote:

sram da te bude :skoljka: jel to znači, pustiš damu da ne bulje u tebe kad ulaziš, a izlaziš prvi, za slučaj frke da se prije makneš :run:
Salim se bonaaa :D :D :D
eluna

#15 Re: Bonton

Post by eluna »

joj,ja cijeli zivot ovo kontra radio sa ulaskom i izlaskom :D :D :D[/quote]

sram da te bude :skoljka: jel to znači, pustiš damu da ne bulje u tebe kad ulaziš, a izlaziš prvi, za slučaj frke da se prije makneš :run:[/quote]

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: znam, ali usput objašnjavam onima koji ne kontaju zašto je pravilo takvo :-) :-) :-)

Salim se bonaaa :D :D :D[/quote]

:razz: :razz: :razz: znam, ali usput objašnjavam onima koji ne kontaju zašto je pravilo takvo :wink: :-) :-)
citroen

#16 Re: Bonton

Post by citroen »

eluna wrote:joj,ja cijeli zivot ovo kontra radio sa ulaskom i izlaskom :D :D :D

sram da te bude :skoljka: jel to znači, pustiš damu da ne bulje u tebe kad ulaziš, a izlaziš prvi, za slučaj frke da se prije makneš :run:[/quote]

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: znam, ali usput objašnjavam onima koji ne kontaju zašto je pravilo takvo :-) :-) :-)

Salim se bonaaa :D :D :D[/quote]

:razz: :razz: :razz: znam, ali usput objašnjavam onima koji ne kontaju zašto je pravilo takvo :wink: :-) :-)[/quote]

Samo continue :D :D
jedna tamo

#17 Re: Bonton

Post by jedna tamo »

e da čitala sam i ja tu knjigicu...
žena kada se pozdravlja ne mora da skida rukavice i ne mora se ustati dok muškarac mora....
kad neko štuca treba reći pardon :lol: ovo nisam pročitala već tako mislim :D
djana h

#18 Re: Bonton

Post by djana h »

Bonton se nosi iz kuce,u skoli takodje nije naodmet da koji ucitelj ili nastavnik izmedju lekcija i vjezbi pouci djecu lijepom ponasanju,pod uslovom da je i on hodajuci primjer takvog ponasanja.
Slazem se da je proslo vrijeme rukoljuba i serenada pod prozorom :) ali moramo ostati ljudski i dostajanstveni i zadrzati kulturu ponasanja i izrazavanja.
Zlata M.

#19 Re: Bonton

Post by Zlata M. »

test01 wrote: zasto nema bontona u skoli,nema ga cak ni u zapadnoj evropi,koliko znam????
:mrgreen: oObavezno uvesti u skolu !
...ucitelji ono pravo osobe od autoriteta :-) , djeca i omladina ce odmah (po)prihvatit' :mrgreen: ovi u zapadnoj evropi jos ... ihaaa....
A nasi odmah iza ... ! :mrgreen:

... izvini, od muke se smijem.
Tema je prava. Ostaje nam, nazalost, da se sjecamo nekih boljih vremena. Gotovo sva pravila bontona su veoma logicna i podloga im je vecinom u najjednostavnijoj covjecnosti, kad je, recimo, u pitanju odnos prema starijim ljudima ... ili osjecaju za lijepo ... prefinjeno, kad je u pitanju odnos muskarca prema zeni . Ovo zadnje je pocelo odumirati jos otkako je hit bio " 'ajde sestro slatka, umukni i lezi " ... :-)
Ima jos uvijek gospode, naravno. I oni se lijepo snalaze medjusobno.
Pitanje je, koliko covjek djetetu u danasnjem vremenu cini dobro uceci ga finim manirima. :? Ozbiljno pitam.
U najboljem slucaju, kombinovati sa ucenjem borilackih vjestina.
Zalosno, ali tako je.
ljubav_aha

#20 Re: Bonton

Post by ljubav_aha »

bas ste bonton-fini :)

a ko se sjeca bontona u vezi nosenja,cuvanj i slicno sa kisobranom ;-)
IHAVEDREAM

#21 Re: Bonton

Post by IHAVEDREAM »

a ko se sjeca bontona u vezi nosenja,cuvanj i slicno sa kisobranom
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumb

Jos jedan lijepi manir....Vec skoro zaboravljen zaboravljen :sad:
Posluzenje vina u restoranu.. ;-)
eluna

#22 Re: Bonton

Post by eluna »

Zlata M. wrote:
test01 wrote: zasto nema bontona u skoli,nema ga cak ni u zapadnoj evropi,koliko znam????
:mrgreen: oObavezno uvesti u skolu !
...ucitelji ono pravo osobe od autoriteta :-) , djeca i omladina ce odmah (po)prihvatit' :mrgreen: ovi u zapadnoj evropi jos ... ihaaa....
A nasi odmah iza ... ! :mrgreen:

... izvini, od muke se smijem.
Tema je prava. Ostaje nam, nazalost, da se sjecamo nekih boljih vremena. Gotovo sva pravila bontona su veoma logicna i podloga im je vecinom u najjednostavnijoj covjecnosti, kad je, recimo, u pitanju odnos prema starijim ljudima ... ili osjecaju za lijepo ... prefinjeno, kad je u pitanju odnos muskarca prema zeni . Ovo zadnje je pocelo odumirati jos otkako je hit bio " 'ajde sestro slatka, umukni i lezi " ... :-)
Ima jos uvijek gospode, naravno. I oni se lijepo snalaze medjusobno.
Pitanje je, koliko covjek djetetu u danasnjem vremenu cini dobro uceci ga finim manirima. :? Ozbiljno pitam.
U najboljem slucaju, kombinovati sa ucenjem borilackih vjestina.
Zalosno, ali tako je.
nažalost, o ovome bi nam trebala posebna tema, ali iz iskustva - djecu treba učiti lijepom ponašanju, ali i da se brane ružnim ponašanjem - samo i jedino u slučajevima kad je to neophodno

jer dozvolite, ako za mnom na ulici hoda neki polumanijalakni čaršijaner i dobacuje vulgarnosti, potpuno je neprimjereno da se zaustavim i kažem mu:-"Molim Vas gospodine, ali prestanite me uznemiravati."..... ovakav "tip ličnosti" jednostavno nije sposoban da razumije šta mu govorim - on jednostavno čuje kineski jezik. U takvoj situaciji preporučuje se znati jezik koji dotični gospodin razumije, što bi bilo nešto u stilu:-"Marš kretenčino!" ...... e muška osoba iz ovog primjera će savršeno razumjeti da ovo posljednje, u stvari, na mom jeziku znači ono prvo. Tako da "ovakve razgovore na stranom jeziku" uopšte ne pripisujem svojoj nekulturi, nego poznavanju stranih jezika :lol: :lol: :lol: a to što je većina oko mene neobrazovana, pa poznaje samo svoj jezik - to zaista nije moj problem :-)
eluna

#23 Re: Bonton

Post by eluna »

po obećanju, evo par stvarčica ... doduše, knjižica se zove Osnove poslovnog protokola - šta velitre da skeniram ovo i šaljem u sve državne institucije :evil: hahahahha ..... elem, ajmo od početka

PORIJEKLO KULTURE PONAŠANJA

Kultura ponašanja je istorijski pojam. Korijeni današnjih navika ponašanja su izgubljeni u mraku prošlosti. Za neke navike se zna, ili predstavljaju porijeklo, a neke se automatski prenose u podsvijest preko bezbrojnih generacija.

Već u najprimitivnijim ljudskim zajednicama mogli su se naći utvrđeni oblici ponašanja s obzirom na položaj osoba i grupa u toj zajednici, što se manifestovalo u raznim ceremonijama .....

OSNOVE PRISTOJNOSTI - označavaju stare ljudske navike ponašanja, sa jačim izrazom: pravila. Osnova leži djelimično u pravu, protokolu, etiketi, moralu, ali bez kruto postavljenih zakona. Objašnjenje u riječniku pojmova je: to je zbir odnosa u društvu, dobro ponašanje, pravila uljudnosti.
ima´l_zime_Marinko

#24 Re: Bonton

Post by ima´l_zime_Marinko »

E jooj,nisam,nisam procito,imam je ja kod kuce al nisam je procito,bas eto tu slucajno,ali gledo sam istoimeni film :D! et da i ja nest kazem o Bontonu :)! predratno sam dijete pa nisam,pa kad sam naucio citati nikome ta knjiga nije bila na pameti pa da mi pokloni :D,ali kao sto vas dosta rece treba dosta toga i iz kuce nauciti o bontonu :),al vecina djece to nemoze ! mene takav srklet :-? uhvati kad sam jucer vidio da covjek najnormalnije izbaci praznu plasticnu flasu iz auta(jos nije bio u brzini pa da ga raja ne skonta :D,vec ono ofirno ) ,a u autu mu zena i djeca! pa sta imaju ta djeca nauciti od takvog papana ?
eluna

#25 Re: Bonton

Post by eluna »

ima´l_zime_Marinko wrote:E jooj,nisam,nisam procito,imam je ja kod kuce al nisam je procito,bas eto tu slucajno,ali gledo sam istoimeni film :D! et da i ja nest kazem o Bontonu :)! predratno sam dijete pa nisam,pa kad sam naucio citati nikome ta knjiga nije bila na pameti pa da mi pokloni :D,ali kao sto vas dosta rece treba dosta toga i iz kuce nauciti o bontonu :),al vecina djece to nemoze ! mene takav srklet :-? uhvati kad sam jucer vidio da covjek najnormalnije izbaci praznu plasticnu flasu iz auta(jos nije bio u brzini pa da ga raja ne skonta :D,vec ono ofirno ) ,a u autu mu zena i djeca! pa sta imaju ta djeca nauciti od takvog papana ?
da mu država zbog toga uzme 100 KM djeca bi upamtila koliko manje čokolada su pojela, pa valjda ne bi radila isto kad porastu :run:
Post Reply