Bonsai

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
Klitemnestraaa
Posts: 1053
Joined: 25/03/2013 22:17

Bonsai

Post by Klitemnestraaa » 16/04/2014 20:19

Ovo je tema za one koji imaju i koji žele imati bonsai pa bismo mogli podijeliti svoja iskustva.

Dugo sam ga željela bonsai i eto neočekivano za rodjendan ga i dobila, prije neke dvije sedmice. Koštao je 28 KM.
Evo par informacija za nekoga ko ima želju, a ne zna kako se održava.

Vrsta je Ficus retusa. Kopala sam po forumima i našla milion stvari koje su potrebne za njegu (orošavanje, gnojenje, presađivanje, podrezivanje) što je kontradiktorno s onim što je rekla cvjećarka - svako 10 dana zalijevanje i to je to.
Zalijeva se na način da se potopi u prokuhanu, sobne temperature ohladjenu vodu i bude u njoj sve dok posve ne bude ispunjen vodom, odnosno dok ne prestanu mjehurići da se pojavljuju. Zasad samo zalijevam i OK djeluje, prolistao je, nema uvenulih grana. :D Ne smije na direktno sunce, ali hoće svjetlost, kako sam čula, mada meni moj OK ide i na sjevernoj strani. Prebacim ga u dnevnu sobu (jug) sat-dva dnevno.

Ima li još nešto što vi radite što doprinosi njegovu razvoju? Ja ne znam je li to što moj još nije ni izlistao pravo ono kako treba, tek počeo ili stvarno ne zahtjeva tooliko stvari koje sam pročitala, ali zasad mi je OK.

Pozz svim ljubiteljima bonsaia. :-D


User avatar
desperate housewife
Posts: 476
Joined: 25/09/2010 13:47

Re: Bonsai

Post by desperate housewife » 12/03/2016 16:29

Pozdrav!

Prilično stara tema vidim, šteta da nema još interesanata za ove zanimljive biljčice.
Možda nas nema puno koji nemamo nekih velikih problema, pa se odlučimo sikirati oko malog patuljastog drvceta jer smo nešto zeznuli (ili nismo) :o


Ovih dana pokušavam pronaći supstrat za moja dva bonsaija (vulkanski šljunak, drobljena ekspandirana glina, zeolit, tvrda akadama), međutim ništa od toga ne mogu da nađem u ovim Agricomu, Poljoopremi, itd... Ima li neko neku ideju?

User avatar
Angel_of...
Posts: 303
Joined: 24/07/2009 18:43

Re: Bonsai

Post by Angel_of... » 21/03/2016 11:07

Ja sam prosle godine dobila na poklon,medjutim slabo raste, lisce mu opadne, pa naraste novo i sve tako. Ne znam zasto, zalijevam ga svakih 5 dana otprilike....

Post Reply