Bolonjski bison

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
stolac-SARAJEVO

#1 Bolonjski bison

Post by stolac-SARAJEVO »

E ovako.Vec duze vremena zelim da uzmem nekog psa.S obzirom da zivim u stanu,odlucio sam se da to bude nesta malo i dosao do zakljucka(raspitivao se,citao ne netu i sl.) da je jedan od pasa koji mi odgovara Bolonjski bison.
Sada me interesuje,da li neko od vas zna gdje ga mogu kupiti,koliko kosta od prilike te ono najidealnije,ako ga neko oda vas ima da mi kaze nesto o njemu.Informisao sam se da inteligentan,moze u stanu da zivi,da mu se dlaka lako odrzava.
SenSen

#2 Re: Bolonjski bison

Post by SenSen »

Nisam nikada prije cula za ovu vrstu. Pitam se, dali je to mozda nesto kao Bichon Frize? To su oni mali bijeli, krzno kao kod pudlica, prije su "radili" u cirkusima.. Ako jesu ti, mogla bih pomoci :D
stolac-SARAJEVO

#3 Re: Bolonjski bison

http://www.kupipsa.com/bolonjski.htm

@SenSen-ni ja nisam cuo do neki dan.To je znaci ovaj pas sa linka gore.
stolac-SARAJEVO

#4 Re: Bolonjski bison

http://www.kupipsa.com/bolonjski.htm

@SenSen-ni ja nisam cuo do neki dan.To je znaci ovaj pas sa linka gore.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5 Re: Bolonjski bison

Post by Toto »

Jel ovg bolonjca hoces sa apsolventskim stazom ili moze i brucos???
stolac-SARAJEVO

#6 Re: Bolonjski bison

[quote="Toto"]Jel ovg bolonjca hoces sa apsolventskim stazom ili moze i brucos???[/quote]

Brucosa :D Ako znas sta o njima,pomagaj
sheilak

#7 Re: Bolonjski bison

Post by sheilak »

Je li to ista vrsta kao Bologneser?

Mislim da jeste, samo je valjda drugi naziv. Moja tetka ima Bolognesera. Izgledaju ovako:

Image

Image

Uglavnom ovi psici su prelijepi. Vrlo su razigrani, pametni, druzeljubivi, a primijetila sam da se jako vezu za vlasnika ( tetkin psic nece zaspati bez nje, a vec ima 6 godina :-D ). Vole se bas maziti. Nikako nisu agresivni, uvijek budno paze na sve, radoznali su, odani, veseli.

Ah, da, da dodam još da se naš ne voli baš češljati, ali zato nema ništa protiv da mu se peru zubi. :D

( Ovo govorim iz licnog iskustva, ali sam sigurna da bi i ostali koji ih imaju- rekli ti isto ili barem nešto slično) :)
stolac-SARAJEVO

#8 Re: Bolonjski bison

@sheilak-to je taj pas.Daj,molim te mi reci,gdje si ga kupila i ako znas kako se sada moze doci do njega(mislim,znas li da li ih neko prodaje)?
sheilak

#9 Re: Bolonjski bison

Post by sheilak »

stolac-SARAJEVO wrote:@sheilak-to je taj pas.Daj,molim te mi reci,gdje si ga kupila i ako znas kako se sada moze doci do njega(mislim,znas li da li ih neko prodaje)?
Eh, taj je pas u Belgiji, tamo je kupljen i tamo zivi :-D

Sorry, ali mogu se raspitati da li neko mozda uzgaja te pse. Mislim da bi to bilo najprije u Hrvatskoj. Vidim, pa cu ti javiti :)
stolac-SARAJEVO

#10 Re: Bolonjski bison

Ma znam.Ja sam vec i gledao nesta u Hrvatskoj.
Baby

#11 Re: Bolonjski bison

Post by Baby »

Ima jedna odlična uzgajivačnica Havanezera i bišon friz ,u Banja Luci,pa ako promjeniš odluku možeš od njih nabaviti ;)

http://www.whitelocker.com/
Teddy85

#12 Re: Bolonjski bison

Post by Teddy85 »

Zdravo

Eh ovako ja cu malo o Bisonima. Ja imama malog Bisona Havaneser. On je godinu ipo star i tezak je 6 kg. Skroz je bijel i ima najljepse oci na svjetu, zove se Teddy. Puno ga volim i moj je prvi kucni ljubimac. Upravo sam ga izabrala jer je idealan za famelijaran zivot, za djecu i za sve dobre ljude odnosno ljude dobre volje. Jako je pametan, mnogo toga moze da se nauci i veoma je razigran. Mislim da Bison nije pas kojeg mozes strogo da dresiras i da bi trebao biti grub. Mada to neodobravam niti prema jednoj rasi- Moj Teddy nas jako puno voli, posebno je vezan za mene jer vecinu vremena provodi sa mnom.

Sto se tice dlake. Taj pas mora da se ceslja najmanje 3 puta sedmicno. Ali vjerujte da to nije tako strasno, dok gledate TV vi ga pocesljate. To je veoma bitno da mu se gutice nebi stvarale, u kojima se skuplja vlaznost, to mu izaziva svrab i infekciju. A vjeruj te kada ga imate sve cinite za njega.

Netreba cesto da se kupa, ali ako mu redovno perete sapice prije ulazka u kuci i umivate ga dobro je. Ja svog Teddy kupam kada je zimsko doba jedno 1-2 mjesecno zbog kise itd. Medjutim ljeti ga nekupam cesto mozda 1 mjesecno ili u 2 mjeseca, ali ga redovno umivam i perem sape, cesljam itd.

Za pse postoje cak i cetkice za zube. Mi mu peremo i zube mozda jednom sedmicno. Treba covjek redovno da mu zube pregleda da mu se nebi previse kamenca stvorilo, jer to treba skinuti. Sve dok mu dajete suhu hranu za pse, nece biti problema sa zubicima, medjutim sve ostalo je opasno. A ko nevoli da zasladi. Ali postoji i tu rijesenje, mozte da kupite pulver dakle u prahu smjesu koja se mjesa u hranu i ona mu cuva zubice.

Mjesajte suhu hranu sa malo vode. Nemoj te mu davati previse slatkisa za pse, i kada mu date, samo kada zasluzi. Dakle vi mu kazete da sjedne, pa da da sapu, ili nesto da vam donese eh tada je dobro da ga nagradite. Isto tako je idealno kada ga ucite da vrsi nuzdu vani. Molim vas samo nemoj te da ga ruzite kada se upiski u kuci ili izvrsi bas sve. Potrebno je da pokazete da to netreba da radite sa nekim malim gestom, ali nemoj da ga puckate ili da se vrsi teror bukvalno na njega sa galamom. Jer psi to nerazumiju. Vi kada vidite da mu je se prituzilo, vi ga odmah izvedite,nije bitno dali ste u pidzami ili slicno. Jer vi sto vise galamite sve manje ce te dobiti. A priroda je takva da ce on sam traziti vani da vrsi nuzdu, jer osjeti miris drugih pasa. A to moze da uzme 2 do 4 mjeseca vremena.

Kada ga dovete u kucu treba neko da je najmane 3 sedmice sa njim nonstop i da ga ucite postepeno da ostaje sam. Dakle odete do prodavnice napr. 15 min pa svaki dan. Pa onda pola sata. Tako da on zna da ce te se vi vratiti.

Divni su to mali prijatelji, i svakome a ma bas savakome bi preporucila da ima takvog druga kao mi naseg Teddya, Naravno samo osobama koji su svjesni obaveze prema njemu.
dzidza

#13 Re: Bolonjski bison

Post by dzidza »

Samo da Vam kazem da su to predivna mala stvorenja, koja su privržena svakom clanu porodice i ne izdvajaju nikoga.
veoma su razigrani, mada se igraju uglavnom kada osjete da se to Vama radi:) Ne vole puno izlaziti napolje i ako izadju onda se kratko zadrzavaju jer najvise vole da su u svom domu. Svakome bih preporucila ovu vrstu:)))
i usput moja mala lijepa kerusica je prije dva dana na svijet donijela pet prelijepih stenaca:))))
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#14 Re: Bolonjski bison

Post by arman1 »

Koja je cijena mladunčeta?
Post Reply