BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
-
diplomac
#1 BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
25.03.2009. u 14:48
96. sjednica Vlade FBiH
UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI U FBiH
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.
Predloženim dopunama omogućeno je osobama koje su stekle akademske kvalifikacije, nakon završenog prvog ciklusa studija u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, da ravnopravno konkurišu za radna mjesta u organima državne službe.
Drugom predloženom dopunom postojećeg zakona olakšava se njegova primjena u praksi jer se precizira da se namještenik koji, uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi, bez obaveze obavljanja pripravničkog staža.
96. sjednica Vlade FBiH
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.
Predloženim dopunama omogućeno je osobama koje su stekle akademske kvalifikacije, nakon završenog prvog ciklusa studija u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, da ravnopravno konkurišu za radna mjesta u organima državne službe.
Drugom predloženom dopunom postojećeg zakona olakšava se njegova primjena u praksi jer se precizira da se namještenik koji, uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi, bez obaveze obavljanja pripravničkog staža.
- veljaca
#2 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Konacno da nesto PAMETNO urade ovi u Vladi ....
-
studentina1
#3 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
"Drugom predloženom dopunom postojećeg zakona olakšava se njegova primjena u praksi jer se precizira da se namještenik koji, uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi, bez obaveze obavljanja pripravničkog staža"
Baš sam ovo slušao,ali mi nije jasno zašto ovo navodiš "uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi"
zar VII stepen i prvi ciklus nije isto?
Nego sam shvatio da osobe koje su radile u državnim organima više od pet godina(je li ovi sa višom?)automatski prelaze u državne službenike (a sada su namještenici)
Ima li prepis Odluke,da vidimo šta su to tačno odlučili???
Evo da i ovo nakačim,jer ima smisla.Je li i prosveta državna služba?
Već sada u nomenklaturi zanimanje postoje inženjeri struka (ovi sa završenom višom školom)
Isto zvanje dobija i ovaj bakalaka.
E sad u čemu je razlika
Kad se traži inženjer mašinstva,mogu se prijaviti obojica,jer imaju isto zvanje.
Proverio sam ,ovaj u Zenici i Tuzli nakon četiri godine dobija zvanje dipl.inž,a to nije isto kao ovaj sa tri godine.
Je li ovo znači da ovaj dipl.inž(oba su visoka sprema po Zakonu o visokom školstvu)vredi nešto više?
Ima li neko da je završio bilo gde trogodišnji tehnički studij i zaposlio se na poziciju gde se traži sedmi stepen,npr u srednjoj školi (ali da ne predaje praksu)???
Baš sam ovo slušao,ali mi nije jasno zašto ovo navodiš "uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi"
zar VII stepen i prvi ciklus nije isto?
Nego sam shvatio da osobe koje su radile u državnim organima više od pet godina(je li ovi sa višom?)automatski prelaze u državne službenike (a sada su namještenici)
Ima li prepis Odluke,da vidimo šta su to tačno odlučili???
Evo da i ovo nakačim,jer ima smisla.Je li i prosveta državna služba?
Već sada u nomenklaturi zanimanje postoje inženjeri struka (ovi sa završenom višom školom)
E sad u čemu je razlika
Kad se traži inženjer mašinstva,mogu se prijaviti obojica,jer imaju isto zvanje.
Proverio sam ,ovaj u Zenici i Tuzli nakon četiri godine dobija zvanje dipl.inž,a to nije isto kao ovaj sa tri godine.
Je li ovo znači da ovaj dipl.inž(oba su visoka sprema po Zakonu o visokom školstvu)vredi nešto više?
Ima li neko da je završio bilo gde trogodišnji tehnički studij i zaposlio se na poziciju gde se traži sedmi stepen,npr u srednjoj školi (ali da ne predaje praksu)???
-
diplomac
#4 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Pa ovo je iz Odluke, nisam ovo ja smislio ... to je Vlada objavila .. sve fino pise .... nije mi jasno, sta ovdje nekom moze biti nejasno
- veljaca
#5 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
E , ovo je Bosna, ovdje i jasno postane nejasno ..............diplomac wrote:Pa ovo je iz Odluke, nisam ovo ja smislio ... to je Vlada objavila .. sve fino pise .... nije mi jasno, sta ovdje nekom moze biti nejasno
-
studentina1
#6 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
ODLUKA POSTOJI,ALI NEMA TUMAČENJA ZA OVO:diplomac wrote:Pa ovo je iz Odluke, nisam ovo ja smislio ... to je Vlada objavila .. sve fino pise .... nije mi jasno, sta ovdje nekom moze biti nejasno
E sad u čemu je razlika
U Odluci se ne pominju nazivi,a moramo se složiti da nije isto
dvogodišnji --inženjer
trogodišnji -inženjer
četverogodišnji-dipl.inženjer
Jel tako???
-
studentina1
#7 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Evo se namestio,pa shetam i vidim ovo:
Studijski koncept:
4+1+3 godine i (3+2+3 za PI*)
Naziv odsjeka - smjera
Izlazno zvanje
Odsjek: Inženjerski dizajn proizvoda Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Odsjek: Menadžment proizvodnim tehnologijama Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Odsjek: Inženjerska ekologija Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Odsjek za održavanje -smjer:
Održavanje u rudarstvu Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka i smjera)
Održavanje u metalurgiji Diplomirani inženjer mašinstva
Održavanje u energetici Diplomirani inženjer mašinstva
Održavanje motornih vozila i građevinskih mašina Diplomirani inženjer mašinstva
Strukovni studij
Odsjek: Opšte mašinstvo
(koncept 3+2+3 godine) Diplomirani strukovni inženjer
mašinstva
Strukovni studij: Odsjek Proizvodni biznis
sa smjerovima:
- Tehnologije drvoprerade
- Industrijski dizajn u drvopreradi
- Tehnologije prerade metala
- Industrijski dizajn u metalopreradi
(koncept 3+2+3 godine)
OVO JE ZENICA
Vidite ova zvanja i zanimanja???
4+1= diplomirani mašinski inženjer
3+2= diplomirani proizvodni inženjer
ovaj sa 4 god= stari dipl.inž
ovaj sa 3 god-dipl.proizvodni=smer i struka koji radi poslove što je ranije radio VI stepen
U kome kantonu još ima ovo??
Gde će ovaj iz Zenice raditi,kad arcelor tavori?
Može li u Sa kanton?
Studijski koncept:
4+1+3 godine i (3+2+3 za PI*)
Naziv odsjeka - smjera
Izlazno zvanje
Odsjek: Inženjerski dizajn proizvoda Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Odsjek: Menadžment proizvodnim tehnologijama Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Odsjek: Inženjerska ekologija Diplomirani inženjer mašinstva
(sa naznakom odsjeka)
Održavanje u rudarstvu Diplomirani inženjer mašinstva
Održavanje u metalurgiji Diplomirani inženjer mašinstva
Održavanje u energetici Diplomirani inženjer mašinstva
Održavanje motornih vozila i građevinskih mašina Diplomirani inženjer mašinstva
Strukovni studij
Odsjek: Opšte mašinstvo
(koncept 3+2+3 godine) Diplomirani strukovni inženjer
mašinstva
Strukovni studij: Odsjek Proizvodni biznis
sa smjerovima:
- Tehnologije drvoprerade
- Industrijski dizajn u drvopreradi
- Tehnologije prerade metala
- Industrijski dizajn u metalopreradi
(koncept 3+2+3 godine)
OVO JE ZENICA
Vidite ova zvanja i zanimanja???
4+1= diplomirani mašinski inženjer
3+2= diplomirani proizvodni inženjer
ovaj sa 4 god= stari dipl.inž
ovaj sa 3 god-dipl.proizvodni=smer i struka koji radi poslove što je ranije radio VI stepen
U kome kantonu još ima ovo??
Gde će ovaj iz Zenice raditi,kad arcelor tavori?
Može li u Sa kanton?
-
diplomac
#8 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
bas si glup definitivno
Daj ne kvari post glupostima koje nemaju veze sa temom...
Prvo pocni od ciklusa ... prvi ciklus je i 3 i 4 godine ... pa dalje ....
Sad će prema ovoj dopuni Zakona u Konkursu za prijem radnika u DRZAVANU SLUZBU traziti osoba koja ima zavrsen VII stepen ili PRVI ciklus, na mjesto STRUČNOG SARADNIKA, NA KOJE JE PRIJE MOGAO APLICIRATI SAMO VII STEPEN PO STAROM .... Sad moze i PRVI CIKLUS . TACKA!
Daj ne kvari post glupostima koje nemaju veze sa temom...
Prvo pocni od ciklusa ... prvi ciklus je i 3 i 4 godine ... pa dalje ....
Sad će prema ovoj dopuni Zakona u Konkursu za prijem radnika u DRZAVANU SLUZBU traziti osoba koja ima zavrsen VII stepen ili PRVI ciklus, na mjesto STRUČNOG SARADNIKA, NA KOJE JE PRIJE MOGAO APLICIRATI SAMO VII STEPEN PO STAROM .... Sad moze i PRVI CIKLUS . TACKA!
-
Lesli Eldridž
#9 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Da na silu se moraju izjednačiti. Kako sada priznati da su se zajebali? Studentina1 je u pravu... 
- Blaka
#10 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d
Oni jedino po meni mogu imati status "kursadžija"
-
Lesli Eldridž
#11 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Da tako je. Nažalost. Ja to kad napisah na drugim sličnim temama, odmah se raja bune. Eto tu se vidi sva tragedija našeg školovanja "po novom".Blaka wrote:To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d![]()
-
Alkos
#12 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Ocekivana i pametna odluka...

Ljudi, djeca ce vam sutra studirati po tom sistemu, nemojte tako...
Razlika nekog ko je zavrsio 3 ili 4 godine, ne postoji, svako ima svoje prednosti, a izmedju nekog ko je zavrsio 3 i 5 godina, to je vec diskutabilno...
Najbolje je kad kampanjac, studira vec 7-8 godinu, jos nije dogurao do apsolventskog staza, stane branit svoj sistem i kako je njemu tesko, jer on vec toliko studira pa nije uspio zavrsiti, a ovi zavrsavaju u tri godine, njima je ipak puno lakse...
A i 4 godine ipak puno vise vrijede od 3 godine, jer je godinu duze studiranje...
Oj Boze!! Odoh sa ove teme!
pozz
Ljudi, djeca ce vam sutra studirati po tom sistemu, nemojte tako...
Razlika nekog ko je zavrsio 3 ili 4 godine, ne postoji, svako ima svoje prednosti, a izmedju nekog ko je zavrsio 3 i 5 godina, to je vec diskutabilno...
Najbolje je kad kampanjac, studira vec 7-8 godinu, jos nije dogurao do apsolventskog staza, stane branit svoj sistem i kako je njemu tesko, jer on vec toliko studira pa nije uspio zavrsiti, a ovi zavrsavaju u tri godine, njima je ipak puno lakse...
pozz
- Amazonka27
#13 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
vidim....prate se edukative emisije....Blaka wrote:To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d![]()
kada budes studirao po starom i vidio testove po novom...mozda ces i moci da dajes sud o istim...
-
vangogh87
#14 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
haj ne seri dok ste vi duskali i isli na predavanja svake prestupne godine mi moramo biti na svakom i donositi glupe zadace a ispiti nisu a, b, c bar na psihologiji u sarajevu....Blaka wrote:To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d![]()
-
Lesli Eldridž
#15 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Hajd' brate i bolje je.Alkos wrote:Ocekivana i pametna odluka...![]()
Ljudi, djeca ce vam sutra studirati po tom sistemu, nemojte tako...![]()
Najbolje je kad kampanjac, studira vec 7-8 godinu, jos nije dogurao do apsolventskog staza, stane branit svoj sistem i kako je njemu tesko, jer on vec toliko studira pa nije uspio zavrsiti, a ovi zavrsavaju u tri godine, njima je ipak puno lakse...A i 4 godine ipak puno vise vrijede od 3 godine, jer je godinu duze studiranje...
![]()
pozz
- Amazonka27
#16 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
ne trudi se...vangogh87 wrote:haj ne seri dok ste vi duskali i isli na predavanja svake prestupne godine mi moramo biti na svakom i donositi glupe zadace a ispiti nisu a, b, c bar na psihologiji u sarajevu....Blaka wrote:To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d![]()
postirala sam i primjere testova...najlakse je blatiti po tudjem trudu...dok se ceskaju jajca u ljetnim bastama...i napucava golf 2 da budes faca grada dok mi dadosmo zadnji dinar za jedan jedini rok...dok su po starom sistemu imali ... zna se koliko vec...
-
Lesli Eldridž
#17 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
E to jeste nepravda.Amazonka27 wrote:ne trudi se...vangogh87 wrote:haj ne seri dok ste vi duskali i isli na predavanja svake prestupne godine mi moramo biti na svakom i donositi glupe zadace a ispiti nisu a, b, c bar na psihologiji u sarajevu....Blaka wrote:To je obična glupost, kako mogu biti jednaki oni što su studirali 4 godine i ovi što polažu ispite zaokružujući a,b,c ili d![]()
postirala sam i primjere testova...najlakse je blatiti po tudjem trudu...dok se ceskaju jajca u ljetnim bastama...i napucava golf 2 da budes faca grada dok mi dadosmo zadnji dinar za jedan jedini rok...dok su po starom sistemu imali ... zna se koliko vec...
- Alhemicarkaa
#18 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Uvijek ista prica, elem:
I ne znam cemu daljnja prica?JAVNI OGLAS
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U
AGENCIJU ZA DRŽAVNU SLUŽBU BOSNE I HERCEGOVINE
Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom –diplomirani pravnik ili pripravnik sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija pravnog fakulteta – jedan (1) izvršilac
Opis poslova: Pripravnik će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja potrebnog radnog iskustva za polaganje stručnog (upravnog) odnosno javnog ispita.
Uslovi za prijem:
I. Za prijem u radni odnos pripravnik mora da ispunjava sljedeće opšte uslove utvrđene članom 10. Zakona o radu u institucijama BiH (da ima navršenih 18 godina života;da je državljanin Bosne i Hercegovine; da protiv njega nije pokrenut krivični postupak;da nije obuhvaćen članom IX.1.Ustava Bosne i Hercegovine; da je fizički i psihički sposoban za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prijavljuje kod poslodavca).
II. Pored opštih uslova propisanih zakonom, pripravnik mora ispunjavati i slijedeće posebne uslove:
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS.
- bach
#19 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
diplomac wrote:25.03.2009. u 14:48
96. sjednica Vlade FBiH
Tebi prvo keca iz matematike pa onda da pređemo na ostalo. Neko je završio četiri godine fakulteta, a neko tri.
Četiri je više od tri. Osoba koja je završila četiri godine fakuleta ne može imati ( osim u državi gdje je Branković premijer) isti status kao osoba koja je završila tri godina fakulteta.
Ja ću, ako treba, uskoro Ustavnom sudu FBiH poslati tužbu da stvari vrati na svoje mjesto. Ozbiljan sam.
-
Alkos
#20 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
4 je više od 3, ali je i 34 vise od 32
Ko zna zna...
Tuzba ce ti sigurno proci!
Nije mi jasno zasto vam toliko smetaju Bolonjci?!??!
Ko zna zna...
Tuzba ce ti sigurno proci!
Nije mi jasno zasto vam toliko smetaju Bolonjci?!??!
Ja koliko znam na pravu i dalje studij traje 4 godine, tako da vjerovatno nosi na kraju 240 ETCS.Alhemicarkaa wrote:Uvijek ista prica, elem:
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U
Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom –diplomirani pravnik ili pripravnik sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija pravnog fakulteta – jedan (1) izvršilac
Opis poslova: Pripravnik će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja potrebnog radnog iskustva za polaganje stručnog (upravnog) odnosno javnog ispita.
Uslovi za prijem:
I. Za prijem u radni odnos pripravnik mora da ispunjava sljedeće opšte uslove utvrđene članom 10. Zakona o radu u institucijama BiH (da ima navršenih 18 godina života;da je državljanin Bosne i Hercegovine; da protiv njega nije pokrenut krivični postupak;da nije obuhvaćen članom IX.1.Ustava Bosne i Hercegovine; da je fizički i psihički sposoban za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prijavljuje kod poslodavca).
II. Pored opštih uslova propisanih zakonom, pripravnik mora ispunjavati i slijedeće posebne uslove:
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS.
- Blaka
#21 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Kao sto svako iole obrazovan moze primjetiti da je taj zakon los, ne moze biti isto 3 i 4 godine, plus sto se tu kao glavni faktor protura upornost i prisustvo predavanjima, a ne inteligencija. A to dovodi do srozavanja akademskih diploma. Jedino da uvedu magistarski u trajanju od jedne godine za ove sto su zavrsili 4 godine, ali ni to nije dovoljno.
-
studentina1
#22 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Moram reagovatiAlhemicarkaa wrote:Uvijek ista prica, elem:
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U
Uslovi za prijem:
U Travniku i Sarajevu studenti završavaju dobijaju zvanje "pravnik za javnu upravu"-VII stepen,a studiraju tri godine.Dakle 180 eccccc
Isto će biti i sa ovim inženjerima jer 180 nije isto kao 240.
Amazonka i drugi trogodišnji bolonjci ovo ne žele da prihvate.
U BL je isto,trogodišnjih fakulteta kamara,ali 180 ects
Fol će i biti ovo 180-240.a Ti se zovi dipl.pllllll,samo ćeš raditin poslove gdje se uvek tražio šesti stepen.
Neka me neko uveri u suprotno
-
Alkos
#23 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Na ekonomiji na postdiplomskom oni koji su zavrsili po starom sistemu idu jedan semestar manje od Bolonjaca.Blaka wrote:Kao sto svako iole obrazovan moze primjetiti da je taj zakon los, ne moze biti isto 3 i 4 godine, plus sto se tu kao glavni faktor protura upornost i prisustvo predavanjima, a ne inteligencija. A to dovodi do srozavanja akademskih diploma. Jedino da uvedu magistarski u trajanju od jedne godine za ove sto su zavrsili 4 godine, ali ni to nije dovoljno.
I kakve veze ima inteligencija sa polaganjem ispita!?! Ja koliko znam samo uporni zavrsavaju fakultet, a ne pametni...
Ja koliko znam u Sarajevu pravo i dalje traje 4 godine?!?!? Neka me neko razuvjeri?studentina1 wrote:Moram reagovatiAlhemicarkaa wrote:Uvijek ista prica, elem:
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U
Uslovi za prijem:
U Travniku i Sarajevu studenti završavaju dobijaju zvanje "pravnik za javnu upravu"-VII stepen,a studiraju tri godine.Dakle 180 eccccc
-
studentina1
#24 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS
Pravo je negde 4 god.i nosi 240 ECTS,ali je pitanje šta sa ovima koji dobijaju status VŠS VII stepena:
Nastavak studija na FJU nakon završene Više škole
Studij na FJU nakon Više škole za sticanje diplome VII stepena je moguć.
Više škole sa kojima kandidat može aplicirati za nastavak i sticanje VŠS VII stepen su Viša upravna, Viša ekonomsko-komercijalna, Viša poslovna škola i sve više škole društvenog smjera sa državnih univerziteta.
Kandidat nakon pozitivnog odgovora o prijemu studij nastavlja pohađajući treću, završnu godinu dodiplomskog studija. Komisija imenovana od strane fakulteta za priznavanje predmeta kandidatu izdaje rješenje o priznatim ispitima i razliku ispita koje mora polagati.
Shodno rješenju o priznavanju ispita uz suglasnost predmetnog profesora Studentska služba organizuje termine polaganja ispita uz paralelno pohađanje nastave treće godine.
Kandidat je dužan platiti:
punu školarinu za treću godinu u visini od 3.500 KM
svaki spit razlike prve i druge godine 70 KM po ispitu
svaki priznati ispit 5 KM
ILI OVO
AKULTET PRAVNIH NAUKA FPN-LC - LAW COLLEGE
I. Opšte-pravni studijski program-General Law Study Group
Diplomirani pravnik - Bachelor of Law (LL.B.)
a/ Bachelor stepen prvog ciklusa u trajanju od 3 godine (6 semestara) – 180 ECTS
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS
Pravo je negde 4 god.i nosi 240 ECTS,ali je pitanje šta sa ovima koji dobijaju status VŠS VII stepena:
Nastavak studija na FJU nakon završene Više škole
Studij na FJU nakon Više škole za sticanje diplome VII stepena je moguć.
Više škole sa kojima kandidat može aplicirati za nastavak i sticanje VŠS VII stepen su Viša upravna, Viša ekonomsko-komercijalna, Viša poslovna škola i sve više škole društvenog smjera sa državnih univerziteta.
Kandidat nakon pozitivnog odgovora o prijemu studij nastavlja pohađajući treću, završnu godinu dodiplomskog studija. Komisija imenovana od strane fakulteta za priznavanje predmeta kandidatu izdaje rješenje o priznatim ispitima i razliku ispita koje mora polagati.
Shodno rješenju o priznavanju ispita uz suglasnost predmetnog profesora Studentska služba organizuje termine polaganja ispita uz paralelno pohađanje nastave treće godine.
Kandidat je dužan platiti:
punu školarinu za treću godinu u visini od 3.500 KM
svaki spit razlike prve i druge godine 70 KM po ispitu
svaki priznati ispit 5 KM
ILI OVO
AKULTET PRAVNIH NAUKA FPN-LC - LAW COLLEGE
I. Opšte-pravni studijski program-General Law Study Group
Diplomirani pravnik - Bachelor of Law (LL.B.)
a/ Bachelor stepen prvog ciklusa u trajanju od 3 godine (6 semestara) – 180 ECTS
-
Blacky11
#25 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
studentina1
Ja ne znam šta je tvoj problem, znaš li čitati?
U Zakonu o visokom obrazovanju jasno piše da je prvi ciklus visokog obrazovanja od 180 do 240 bodova. Šta je tu nejasno?
Ako hoćeš više ok, sljedeći ciklus je 300 bodova. Ako imaš između 240 i 300, još uvijek si prvi si ciklus
.
Stvar je u kompleksima koje imaju oni koji su studirali po starom sisemu i tu se priča završava. KAD TAD, će se zakon morati poštovati što je već krenulo sa državnom službom. Neki ljudi su toliko slijepi od zlobe da ne priznaju i neće da vide ni ono što je Zakon. Samo nepriznavanje Zakona dovoljno govori o tim istim, ko biva, obrazovanim ljudima.
Ja ne znam šta je tvoj problem, znaš li čitati?
U Zakonu o visokom obrazovanju jasno piše da je prvi ciklus visokog obrazovanja od 180 do 240 bodova. Šta je tu nejasno?
Ako hoćeš više ok, sljedeći ciklus je 300 bodova. Ako imaš između 240 i 300, još uvijek si prvi si ciklus
Stvar je u kompleksima koje imaju oni koji su studirali po starom sisemu i tu se priča završava. KAD TAD, će se zakon morati poštovati što je već krenulo sa državnom službom. Neki ljudi su toliko slijepi od zlobe da ne priznaju i neće da vide ni ono što je Zakon. Samo nepriznavanje Zakona dovoljno govori o tim istim, ko biva, obrazovanim ljudima.