Bolonja i stare diplome - ZAKON U HRVATSKOJ

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Maystor

#1 Bolonja i stare diplome - ZAKON U HRVATSKOJ

Post by Maystor »

Vec smo na par tema diskutovali o novom i starom sistemu studiranja i diplomama iz oba sistema. Dobio sam e-mail od kolege iz Hrvatske- tamo su poceli sa primjenom novog zakona u vezi sa ovim. Ukratko, oni su odlucili da svi oni koji su po starom imali diplomu sa cetverogodisnjeg studija, sada postaju magistri (tj. diploma im je ekvivalentna buducim bolonjskim magistrima). Predlazem da procitate clanak iz Vjesnika:

http://www.vjesnik.hr/html/2007/10/24/C ... ?r=tem&c=1

Kod nas se jos uvijek nista ne zna, ali za ocekivati je da ce se i nasi ugledati na zapadne susjede i donijeti slicna rjesenja.

P.S. prethodne diskusije na temu bolonje su uglavnom otisle u krivom smjeru; zato sam odlucio da ovo stavim kao novu temu. Molim vas da ostavljate ozbiljne komentare u vezi s temom, a ko zeli u prepirke se moze ukljuciti na vec otvorenoj temi "Bolonja"
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Gledaj sada. Nije ispravno da se pravi ekvivalencija izmedju diploma, jer nisu isti programi. Broj casova, predmeta koji se polazu, pa konacno i program ne dozvoljavaju tako nesto. Zbog toga su strucnjaci iz starog sistema dosta bolji i kompletniji. Primjer: kako ces imati inzinjera gradzevinarstva samo za krovne konstrukcije, a da ne zna nista o temeljima, ili elektroinzinjera za trafo stanice, a da ne zna ostale elektricne strojeve? To ne moze biti i samo je bio cilj zajebati skolstvo i obrazovanje u Evropi da bi ostali bili hadzije. Znaci bit ce ti ovako: iz microsofta ce ti kazati, hajde vi pravite uputstva za word, a mi pravi strucnjaci cemo vam praviti softvere i masine, za koje vi necete ni znati kako rade. Eto to je to. Njemacka i srednja Evropa (Svicarska) vec pokusavaju da izadju iz bolonjskih okova. Moze se studirati po starom zakonu, a u medjuvremenu ce uvoziti stranu visoko strucnu radnu snagu.
Maystor

Post by Maystor »

Fox Mulder wrote:Gledaj sada. Nije ispravno da se pravi ekvivalencija izmedju diploma, jer nisu isti programi. Broj casova, predmeta koji se polazu, pa konacno i program ne dozvoljavaju tako nesto. Zbog toga su strucnjaci iz starog sistema dosta bolji i kompletniji. Primjer: kako ces imati inzinjera gradzevinarstva samo za krovne konstrukcije, a da ne zna nista o temeljima, ili elektroinzinjera za trafo stanice, a da ne zna ostale elektricne strojeve? To ne moze biti i samo je bio cilj zajebati skolstvo i obrazovanje u Evropi da bi ostali bili hadzije. Znaci bit ce ti ovako: iz microsofta ce ti kazati, hajde vi pravite uputstva za word, a mi pravi strucnjaci cemo vam praviti softvere i masine, za koje vi necete ni znati kako rade. Eto to je to. Njemacka i srednja Evropa (Svicarska) vec pokusavaju da izadju iz bolonjskih okova. Moze se studirati po starom zakonu, a u medjuvremenu ce uvoziti stranu visoko strucnu radnu snagu.
Pa djelimicno se slazem sa tobom, mada ne bih bas tako banalizirao (to s wordom). Moj veliki prijatelj je proveo desetak godina u Engleskoj na Cambridge univerzitetu, na cuvenom Trinity koledzu (gdje su radili I. Newton, P. Dirac, S. Hawking i mnoge druge face). Tamo je studirao, magistrirao i radio i odbranio doktorat. On mi je rekao da za tih deset godina nikada nije cuo da je iko na Cambridgeu spomenuo bolonju ili nesto slicno! Kaze "ja za bolonju samo cujem kad dodjem u Sarajevo". Poenta je - da njima to ne treba. Sta ce Cambridgeu bolonja? U Njemackoj ima svega. Oni su i prije imali dobar sistem visokog obrazovanja. Tacno je da oni sada podrzavaju bolonju, ali trude se da u sustini zadrze svoj sistem i da ga kozmetickim izmjenama ucine kompatibilnim sa bolonjskim sistemom. Njima takodje ne trebaju sustinske promjene.
E mi smo druga prica, nama trebaju prave promjene. Ali vrlo je upitno da li ce do istinskih promjena na bolje kod nas doci.
amrica

Post by amrica »

vec sam se javljala na ovu temu, ne bi mi bilo zao, da ni kriva ni duzna dobijem zvanje mr, ali ne znam da li je fer prema onim koji ce ici 5 godina na fax po Bolonji za zvanje mr, isto kao sto nije fer da neko za 3 godine dobije zvanje dipl. nesto.
Maystore, molim komentar odnosno objasnjenje kako se vrsi bodovanje u Hrvatskoj?
A inace, mislim, sanse da se ovo ostvari u BiH u narednih 15 godina su jako male. Pa jos nije u cjelosti jasno ni sta Bolonja sadrzi, a kamo li da se bakcemo sa novim zvanjima. Brzi smo u donosenju novih odluka i modernizaciji kao u izgradnji auto puta.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ovo novo zvanje magistra može proći u selima gdje se komšiluk bori ko će imati obrazovanijeg u familiji pa će sad bit " u mene ova moja magistar a ta tvoja samo dip. ekonomista ...." :roll:
Svi mi znamo koliki je nivo 5 godina fakulteta bez obzira kako se kasnije zvalo , samo me strah da će se neki zaletit pa biti u zabludi da su iznad ljudi koji su fax završili po starom sistem pa nisu "magistri".
Maystor

Post by Maystor »

amrica wrote:vec sam se javljala na ovu temu, ne bi mi bilo zao, da ni kriva ni duzna dobijem zvanje mr, ali ne znam da li je fer prema onim koji ce ici 5 godina na fax po Bolonji za zvanje mr, isto kao sto nije fer da neko za 3 godine dobije zvanje dipl. nesto.
Maystore, molim komentar odnosno objasnjenje kako se vrsi bodovanje u Hrvatskoj?
A inace, mislim, sanse da se ovo ostvari u BiH u narednih 15 godina su jako male. Pa jos nije u cjelosti jasno ni sta Bolonja sadrzi, a kamo li da se bakcemo sa novim zvanjima. Brzi smo u donosenju novih odluka i modernizaciji kao u izgradnji auto puta.
Kako god da se na kraju odluci, prema nekome ce ispasti nepravedno. U ovom slucaju, najveca nepravda ispada prema ljudima koji su radili magistarski po starom (pa ispade skoro da su ga radili djabe, jer kao dipl.* bi ionako postao magistar). Ali nisu ni svi magisatrski isti: u inostranstvu su i prije postojali tzv. specijalisticki postdiplomski studiji, koji su opet kao neka vrsta magistarskog, ali ne onog naseg tradicionalnog sa zvanjem magistar * nauka. Tako npr. po novom bi se moglo uvesti zvanje magistar fizike (cisto kao primjer uzimam), sto bi cinilo razliku u odnosu na staro zvanje magistar fizickih nauka. Time bi se bar malo mogla ispraviti nepravda prema ljudima koji su potrosili 4-5 godina da zavrse onaj stari magistarski. Ima i drugih mogucnosti, a sta ce se kod nas na kraju usvojiti nemoguce je reci.
Nisam siguran na sta mislis u vezi sa tim bodovima: u tekstu na onom linku imas objasnjeno koliko bodova treba za koji stepen. A sami ECTS bodovi bi trebali biti direktno usporedivi sa nasim ECTS bodovima (to i jeste svrha, da svuda u Evropi imamo isti (ili bar vrlo slican) sistem bodovanja). Koliko bodova nosi koji predmet i godina studija, mozes naci na web stranicama pojedinih fakulteta.
Mee

#7 a doktorat?

Post by Mee »

ovo sa Bolonjom je josh gore za doktorat - sad ne daju ni da se prijavi doktorat, a kazu kad "otvore" tu moguchnost da che se morati studirati 3 godine... tek to nije fer prema onima koji su magistrirali po starom, ne mislite li tako?
Kod nas izgleda sve ide na ho-ruk, preko nochi, i na shtetu ljudi koje su svoje diplome stekli poshteno... bljak... :x
barby02

Post by barby02 »

. . ja ponavljam razliku: magistar nauka= po starom
magistar struke=po novom
:-)
Comrad

Post by Comrad »

amrica wrote:vec sam se javljala na ovu temu, ne bi mi bilo zao, da ni kriva ni duzna dobijem zvanje mr, ali ne znam da li je fer prema onim koji ce ici 5 godina na fax po Bolonji za zvanje mr, isto kao sto nije fer da neko za 3 godine dobije zvanje dipl. nesto.
A zasto ne bi bilo fer da neko za tri godine zaradi diplomirani (na nekim fakultetima je 4+1)? Neki student je imao, ne znam 34 predmeta u 4 godine, a sada taj isti ima 34 predmeta u tri godine, ne kontam to, jel sad treba nekome ukinuti da bude npr. diplomirani ekonomista samo zato sto je uspio te predmete zavrsiti za 3, a ne za 4 godine. Dakle, isti predmeti - manje vremena, i zasto onda nekome dodjeliti magistrat samo jer je isao godinu duze :-)
baustelac

Post by baustelac »

Ovdje se mijesaju babe i zabe. Bolonja je nista drugo nego uvodnjenje anglo/americkog nacina studiranja. Po meni je najvecea glupost ukoliko se bude vrsilo preimenovanje diploma/zvanja na novi sistem. Bilo je nekad u yugi
zvanje inzenjera bez onog diplomirani, sta sad sa tim ljudima, koje ce oni imati zvanje po novom?. Zvanicno je razlog uvodjenja Bolonje standardizacija studija ali je sustina zapravo da se sto prije obrazuje kadar za industriju. Evo malo objasnjenja sa jednog njemackog tehnickog univerziteta.
Like many other universities in Germany, TU ****** is currently in a period of significant transformation. Prompted by the vision of a common European area of higher education, the European ministers of education have agreed to establish a system of standardized and interchangeable degree qualification (see Bologna Declaration).

The catalogue of measures to modernize European higher education in terms of international compatibility will especially include the following:

* Introduction of a “stepped” system of Bachelor/Master courses, based on the angloamerican model.
* Modularization of curricula to achieve greater transparency and efficiency of study
* Introduction of a common credit point ­system (ECTS-European Credit Transfer System) to permit comparison of academic grades and degrees and
* Accreditation as an external gauge of quality assurance

The new concept permits students to obtain a Bachelor degree after six semesters of basic course work. Graduates are now able to seek employment in industry. Otherwise, based on individual inclination, talent and conditions of the job market, graduates may choose to continue study through specialization. Pursuit of higher-level studies does not need to follow completion of the first degree (i.e. ­Bachelor) immediately and may be undertaken at a later time.

The “stepped” system permits faster adaptation to the demands of the job market and allows students to plan their studies step by step, depending on personal and/or financial considerations. TU ******* will have converted all of its degree courses to the new system by winter semester 2007/2008. The option of transferring out of Diplom degree courses and into the Bachelor/Master programs is also ­being povided for.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Comrad wrote:
A zasto ne bi bilo fer da neko za tri godine zaradi diplomirani (na nekim fakultetima je 4+1)? Neki student je imao, ne znam 34 predmeta u 4 godine, a sada taj isti ima 34 predmeta u tri godine, ne kontam to, jel sad treba nekome ukinuti da bude npr. diplomirani ekonomista samo zato sto je uspio te predmete zavrsiti za 3, a ne za 4 godine. Dakle, isti predmeti - manje vremena, i zasto onda nekome dodjeliti magistrat samo jer je isao godinu duze :-)
Ne trudi se da im dalje objasnjavas.Objasnili smo vise puta i opalili demant na a-b-c pitanja. Od svega toga primjecene su samo gramaticke greshke! Jasna je stvar! Njih zanima samo sistem IMT.
Maystor

Post by Maystor »

Amazonka27 wrote: Ne trudi se da im dalje objasnjavas.Objasnili smo vise puta i opalili demant na a-b-c pitanja. Od svega toga primjecene su samo gramaticke greshke! Jasna je stvar! Njih zanima samo sistem IMT.
NE ZACATAVAJ MI TEMU! Lijepo sam zamolio da se na ovoj temi javljate sa ozbiljnim komentarima, jer su vec dvije slicne teme upropastane takvim glupostima.
Maystor

Post by Maystor »

Comrad wrote: A zasto ne bi bilo fer da neko za tri godine zaradi diplomirani (na nekim fakultetima je 4+1)? Neki student je imao, ne znam 34 predmeta u 4 godine, a sada taj isti ima 34 predmeta u tri godine, ne kontam to, jel sad treba nekome ukinuti da bude npr. diplomirani ekonomista samo zato sto je uspio te predmete zavrsiti za 3, a ne za 4 godine. Dakle, isti predmeti - manje vremena, i zasto onda nekome dodjeliti magistrat samo jer je isao godinu duze
Ni u kom slucaju se ne moze porediti stari cetverogodisnji studij sa bolonjskim trogodisnjim, vec je stari studij ekvivalentan petogodisnjem bolonjskom studiju, o cemu jasno govori zakon u Hrvatskoj. Da sada ne ponavljam stvari i da ne bih razvodnjavao temu, preporucujem ti da takve komentare ostavljas na temi "Bolonja" koja je vec otvorena.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Maystor wrote:
Amazonka27 wrote: Ne trudi se da im dalje objasnjavas.Objasnili smo vise puta i opalili demant na a-b-c pitanja. Od svega toga primjecene su samo gramaticke greshke! Jasna je stvar! Njih zanima samo sistem IMT.
NE ZACATAVAJ MI TEMU! Lijepo sam zamolio da se na ovoj temi javljate sa ozbiljnim komentarima, jer su vec dvije slicne teme upropastane takvim glupostima.
HOCU!!! I nemoj meni da se obrachas sa tim velikim slovima. Otvori sebi forum pa se istresaj! :x
Comrad

Post by Comrad »

Ma kod nas se ovdje jos nista ne zna, no et, uskoro prva generacija bolonjeza :D zavrsava, a u isto vrijeme zavrsava i posljednja generacija studenata koji studiraju po starom sistemu, tako da cemo vidjeti sta ce biti i sa jednim i drugim. Sto se mene tice, nek im stave i doktorat, nije stvar u tome, nego mislim da nije uredu praviti razliku izmedju dva potpuno ista studija (govorim o ekonomiji, za druge ne znam), sa istim predmetima, od kojih jedan traje samo jednu godinu duze. I ja nemam pojma kako ce se ovo rjesiti, jer ovi nasi politicari izgleda imaju nekog vaznijeg posla :x
shana_majka

Post by shana_majka »

Ako je u pitanju anglo/americki pokushat cu da malo pojasnim, (ima razlika u kursevima),tako do ovo nije pravilo, nego mozda shto se odnosi na vecinu kurseva:
Bachelor degree obicno traje 3god.Dobijesh diplomu "Bachelor of..."
Nakon toga mozesh upisati 4 god. koja moze biti ili "honours" ili "graduate" diploma.Za honours morash imati bolji prosjek ocjena u predhodnom studiranju.
Magistarski obicno traje 2 god.(neki jednu).Uslov dobar prosjek ocjena ili
dugogodisnje iskustvo.Ukljuceni i predmeti i teza.
Ako radish PhD (doktorat) u koji su ukljuceni i predmeti i teza traje 4 god,a ako radish samo tezu onda je to 2god(PhD by research).
PhD se moze upisati odmah nakon 4 god.(?)fak. s tim da morash imati "honours".
Postoji josh i "profesionalni doktorat" koji traje 3 god.,ukljucuje vishe predmeta i prakse od magistarskog,ali je teza manja od PhD teze.
Nije pravilo al' eto :D
bihac-x

Post by bihac-x »

u Hrvatskoj se tek razgovara o tom zakonu prema kojem bi ovi "stari" sa 4 godine trebali biti magistri, to su u stvari MASTERI ili specijalisti određene oblasti, ali postoji i razgraničenje pojmova MAGISTRA:
1. Magistar
2. Magistar nauka ....

A ima i ova priča, nekada su ljudi morali obavezno proći vojni rok koji je prvo bio dvije godine, pa godinu, a sad je potpuno ukinut .... ja sam služio jednu godinu i nisam ni pasoš mogao dobiti, a kamo li posao ako nisam odslužio vojni rok, čak je bilo sramota ako si neposoban za vojsku,ne daj Bože ne proći regrutaciju kao sposoban.... a sada, nema je nikako ..... hmmmm
xon_sa

Post by xon_sa »

Comrad wrote:Ma kod nas se ovdje jos nista ne zna, no et, uskoro prva generacija bolonjeza :D zavrsava, a u isto vrijeme zavrsava i posljednja generacija studenata koji studiraju po starom sistemu, tako da cemo vidjeti sta ce biti i sa jednim i drugim. Sto se mene tice, nek im stave i doktorat, nije stvar u tome, nego mislim da nije uredu praviti razliku izmedju dva potpuno ista studija (govorim o ekonomiji, za druge ne znam), sa istim predmetima, od kojih jedan traje samo jednu godinu duze. I ja nemam pojma kako ce se ovo rjesiti, jer ovi nasi politicari izgleda imaju nekog vaznijeg posla :x
Pa ovaj vas studij sad vise lici na srednju skolu nego na fakultet i ti bi da ga izjednacavas sa onim starim :)
bihac-x

Post by bihac-x »

xon_sa wrote:
Comrad wrote:Ma kod nas se ovdje jos nista ne zna, no et, uskoro prva generacija bolonjeza :D zavrsava, a u isto vrijeme zavrsava i posljednja generacija studenata koji studiraju po starom sistemu, tako da cemo vidjeti sta ce biti i sa jednim i drugim. Sto se mene tice, nek im stave i doktorat, nije stvar u tome, nego mislim da nije uredu praviti razliku izmedju dva potpuno ista studija (govorim o ekonomiji, za druge ne znam), sa istim predmetima, od kojih jedan traje samo jednu godinu duze. I ja nemam pojma kako ce se ovo rjesiti, jer ovi nasi politicari izgleda imaju nekog vaznijeg posla :x
Pa ovaj vas studij sad vise lici na srednju skolu nego na fakultet i ti bi da ga izjednacavas sa onim starim :)
Pa isti profesori, predaju iste predmete, na istim fakultetima i na "starom" i na "novom" studiju !?
Greška je što se davno nije završilo sa ovim starim ruskim sistemom školovanja..
LeeLooSA

Post by LeeLooSA »

A zna li neko sta je sa ljudima koji su zavrsili visu skolu, odnosno VI stepen. Sta ce sa njima biti?
bihac-x

Post by bihac-x »

Nema više VIŠE :D .. malo će se doškolovati ;)
LeeLooSA

Post by LeeLooSA »

Pa znam da više nema VIŠE :D Ali sta sa onima koji su je zavrsili? Ko ce se doskolovaVATI? :lol: Haj ti sad reci visoj medicinskoj sestri koja radi taj posao vec 25 godina, hajd ti jos malo u skolu? Ili ne znam sefu smjene u policiji ili nastavniku ili, ili... imas bruku zanimanja sa visom skolom. Ono kontam, AKO ce se diplomirani "promovirati" u magistre, onda bi tom analogijom vise trebalo promovirati u "diplomirane". Nije li tako?
Comrad

Post by Comrad »

xon_sa wrote:
Ja ti mogu ti napisati nacine polaganja ispita prije i nacine polaganja ispita sad. Mogu ti napisati koju litereturu koriste starije generacije, i koju sada. Dakle, razlika postoji, ali je minimalna, odnosno nije ni blizu toga da se studenti po starom planu pretvore odjednom u magistre. I znam ja stari nacin studiranja, imas po mjesec dana za ispit, sto rokova...mah, ponovo kazem neko ako je smotan djaba mu doktorat, to sto ce neko zavrsiti fakultet ne znaci nista. :roll:
xon_sa

Post by xon_sa »

Daj ba, pa jedno pola ocjene, ako ne i vise, dobijete na prisustvo, neke prezentacije i slicne gluposti. To sto isti profesori predaju nista ne znaci. Uporedite broj ljudi koji su polagali te iste predmete po jednom roku prije bolonje i sad. Mislim naravno da je vama sad krivo sto ne mozete imati diplome iste vrijednosti, ali realno taj novi sistem studiranja je presmijesan, prava srednja skola. Trebas bas bit retardiran da ne polozis ispit.
bihac-x

Post by bihac-x »

xon_sa wrote:Daj ba, pa jedno pola ocjene, ako ne i vise, dobijete na prisustvo, neke prezentacije i slicne gluposti. To sto isti profesori predaju nista ne znaci. Uporedite broj ljudi koji su polagali te iste predmete po jednom roku prije bolonje i sad. Mislim naravno da je vama sad krivo sto ne mozete imati diplome iste vrijednosti, ali realno taj novi sistem studiranja je presmijesan, prava srednja skola. Trebas bas bit retardiran da ne polozis ispit.
?? o cemu ovaj prica ....
nego ... ko to i gdje mjeri vrijednost diplome ???
prosvijetli nas kad si vec tako "pametan"
Post Reply