Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bubavi1

#551 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

cikcanga wrote:Evo jedan vic za ekonomiste.

Sjede funkcije za sankom i eto ti integrala.
Istom se sve funkcije razbjezase,samo jedna osta za sankom.
Cudi se integral,pride joj i veli:"Sto ti nisi pobjegla?Ja sam integral i integrirat cu te."
Istom funkcija:"Ma boli me k....Ja sam e na x i ne mozes mi nista." 8-)
za takve kao e na x postoji crna rupa ( astronomija) hahaha i na kraju kao u onu stvar ces zavrsiti hahahahaha
cikcanga

#552 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by cikcanga »

bubavi1 wrote:
cikcanga wrote:Evo jedan vic za ekonomiste.

Sjede funkcije za sankom i eto ti integrala.
Istom se sve funkcije razbjezase,samo jedna osta za sankom.
Cudi se integral,pride joj i veli:"Sto ti nisi pobjegla?Ja sam integral i integrirat cu te."
Istom funkcija:"Ma boli me k....Ja sam e na x i ne mozes mi nista." 8-)
za takve kao e na x postoji crna rupa ( astronomija) hahaha i na kraju kao u onu stvar ces zavrsiti hahahahaha
Bravo majstore. :run:
bubavi1

#553 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

madner wrote:
bubavi1 wrote:
Lesli Eldridž wrote:In Austria and Germany, the Diplom may be obtained by either of the two types of universities. At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH) and takes mostly four years. At a Universität the degree is mentioned as Diplom or rarely as Diplom (Univ.) and takes in most cases around four to five years. These years are called "regular study time" (Regelstudienzeit) and may be exceeded (which is usually the case). Dipl. is short for Diplom and is, combined with an abbreviation of the study field, often used with names. In Switzerland, the Diplom was the typical first degree at the two federal institutes of technology and at the Swiss universities of applied sciences. Since 2004, these Swiss degrees are no longer offered since they are replaced by Bologna style Bachelor's and Master's degrees.

The Diplom is the first academic degree many post-secondary students receive, since there has traditionally been no klix equivalent to the Bachelor's degree in the German and Austrian educational systems. A student typically completes the initial period of study (called the Vordiplom) after two to three years. In many cases the Vordiplom is considered to be equivalent to a BSc or BA, but few students finish studying after achieving this, as it is not considered a "stand-alone" degree.

To complete the requirements for a Diplom, one must pass the examinations for the Hauptstudium (main study period) that follow the Vordiplom, complete one or sometimes more than one Studienarbeit (study research project), and write a Diplomarbeit (diploma thesis). The curriculum of diploma studies at a University of Applied Sciences (Fachhochschule) is, in contrast to a Universität, more application-oriented.

The Diplom is a prerequisite for preparing a doctorate (Doktorarbeit). It is usually accepted as admission into doctorate programs in other countries having an educational agreement with Germany.

The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.

It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.

1st year 2nd year 3rd year 4th year 5th year 6th year 7th year 8th year 9th year
Vordiplom Diplom (FH) with excellent grades additional coursework Doctorate
Vordiplom Diplom (FH) Masters Doctorate
Vordiplom Diplom (Universität) Doctorate
Bachelors (Bologna only)[1] Masters Doctorate

Note: For the Diplom (FH) a student has to spend one to two obligatory semesters during his studies in a company where he/she does not study. These semesters are included in the table. The study time is therefore one to two semesters shorter. Bachelor studies have them included in the table too. For the Diplom (Universität) those semesters are sometimes not included in the table.

Also note: In Germany, a Diplom (Universität) student can enter a doctoral program directly (if the student meets the admission requirements). A Diplom (FH) student has to have excellent grades to directly enter a doctorate program [2], while the usual way is to finish an additional Masters course. A few German graduate schools, such as the Saarbrücken Graduate School of Computer Science or the Berlin Mathematical School also admit students with a Bachelor's degree and excellent grades to their doctorate programms.

Odličan tekst Madner. Nije isto u Njemačkoj. I vidi se da je Master u rangu sa dipl.(ing.) (B.Sc.) Hvala na informisanju ovih koji prave smutnju.
pa kada dokazes da si poseban djak, s 5/5 niko ti nece sprijeciti nastavljati na doktoratu, pa tamo onda dokazuj da si sposoban.... nazalost malo ih i ima, i sam tekst kaze, treba se ispostovati "admission requirements" i normalan nacin je da se ipak master zavrsi...
Ima ti ljudi koji i sa 14 godina poloze maturu...ima, ali....VRLO MALO..U BIH nije se nadati da ih toliko ima, jer od malih nogu BIH im ne da na raspolaganju posebnu skolu/razred za njihov kapacitet...
To sa odlicnim ocjenama se odnosi samo na Diplom (FH) /At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH)/
Za one sa "obicnom" diplomom nema preduslova da budu odlicni i mogu direktno na doktorski.
Lesli, diploma je ekvivalent Master of Science (bar u Njemackoj) ne Bacheloru.

Pa ako je to tako, sve one diplomirane u Njemackoj mogu biti doktori, kada skontas koliko ima diplomiranih ( vise od 30% , onda mozese lahko skontati kakva bi Njemacka bila doktorska nacija!!) nazalost stvari u realnosti se ne odvijaju bas tako!!
Lesli Eldridž

#554 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:
Lesli Eldridž wrote:In Austria and Germany, the Diplom may be obtained by either of the two types of universities. At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH) and takes mostly four years. At a Universität the degree is mentioned as Diplom or rarely as Diplom (Univ.) and takes in most cases around four to five years. These years are called "regular study time" (Regelstudienzeit) and may be exceeded (which is usually the case). Dipl. is short for Diplom and is, combined with an abbreviation of the study field, often used with names. In Switzerland, the Diplom was the typical first degree at the two federal institutes of technology and at the Swiss universities of applied sciences. Since 2004, these Swiss degrees are no longer offered since they are replaced by Bologna style Bachelor's and Master's degrees.

The Diplom is the first academic degree many post-secondary students receive, since there has traditionally been no klix equivalent to the Bachelor's degree in the German and Austrian educational systems. A student typically completes the initial period of study (called the Vordiplom) after two to three years. In many cases the Vordiplom is considered to be equivalent to a BSc or BA, but few students finish studying after achieving this, as it is not considered a "stand-alone" degree.

To complete the requirements for a Diplom, one must pass the examinations for the Hauptstudium (main study period) that follow the Vordiplom, complete one or sometimes more than one Studienarbeit (study research project), and write a Diplomarbeit (diploma thesis). The curriculum of diploma studies at a University of Applied Sciences (Fachhochschule) is, in contrast to a Universität, more application-oriented.

The Diplom is a prerequisite for preparing a doctorate (Doktorarbeit). It is usually accepted as admission into doctorate programs in other countries having an educational agreement with Germany.

The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.

It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.

1st year 2nd year 3rd year 4th year 5th year 6th year 7th year 8th year 9th year
Vordiplom Diplom (FH) with excellent grades additional coursework Doctorate
Vordiplom Diplom (FH) Masters Doctorate
Vordiplom Diplom (Universität) Doctorate
Bachelors (Bologna only)[1] Masters Doctorate

Note: For the Diplom (FH) a student has to spend one to two obligatory semesters during his studies in a company where he/she does not study. These semesters are included in the table. The study time is therefore one to two semesters shorter. Bachelor studies have them included in the table too. For the Diplom (Universität) those semesters are sometimes not included in the table.

Also note: In Germany, a Diplom (Universität) student can enter a doctoral program directly (if the student meets the admission requirements). A Diplom (FH) student has to have excellent grades to directly enter a doctorate program [2], while the usual way is to finish an additional Masters course. A few German graduate schools, such as the Saarbrücken Graduate School of Computer Science or the Berlin Mathematical School also admit students with a Bachelor's degree and excellent grades to their doctorate programms.

Odličan tekst Madner. Nije isto u Njemačkoj. I vidi se da je Master u rangu sa dipl.(ing.) (B.Sc.) Hvala na informisanju ovih koji prave smutnju.
pa kada dokazes da si poseban djak, s 5/5 niko ti nece sprijeciti nastavljati na doktoratu, pa tamo onda dokazuj da si sposoban.... nazalost malo ih i ima, i sam tekst kaze, treba se ispostovati "admission requirements" i normalan nacin je da se ipak master zavrsi...
Ima ti ljudi koji i sa 14 godina poloze maturu...ima, ali....VRLO MALO..U BIH nije se nadati da ih toliko ima, jer od malih nogu BIH im ne da na raspolaganju posebnu skolu/razred za njihov kapacitet...
Šta je pisac htio da kaže? :-)
Lesli Eldridž

#555 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:
Pa ako je to tako, sve one diplomirane u Njemackoj mogu biti doktori, kada skontas koliko ima diplomiranih ( vise od 30% , onda mozese lahko skontati kakva bi Njemacka bila doktorska nacija!!) nazalost stvari u realnosti se ne odvijaju bas tako!!
Pa misli se na ekvivalenciju. Titule se koriste kao i do sada. A ne vjerujem da će bolonjski sistem preživjeti, a to sam objasnio u prethodnim postovima. Da valja ne bi Švabe ostavili i stari sistem. :D
bubavi1

#556 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:
bubavi1 wrote:
Pa misli se na ekvivalenciju. Titule se koriste kao i do sada. A ne vjerujem da će bolonjski sistem preživjeti, a to sam objasnio u prethodnim postovima. Da valja ne bi Švabe ostavili i stari sistem. :D
Uhodan je vec od 2002-2003, samo BIH tkz studenti ovakve spekulacije prave..nece Europa sada ponovo se vratiti u nazad da zadovolji BIH 5% visoko obrazovanim staro-pecenim studentima...
Last edited by bubavi1 on 16/04/2009 23:51, edited 1 time in total.
bubavi1

#557 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Šta je pisac htio da kaže? :-)

Sta sam htjeo reci?
Kada bi svaki Diplomiran student iz Njemacke se upisivao u Doktorski studij, znalo bi se, dosada bi bila nacija doktora!!
Izuzetci mogu se upisati pod uslovima, dosije je vazan, ocijene i realan projekat, ali kao sto je navedeno, Master je inace put koji vodi Doktoratu.
Sada Njemacki sistem nije medjunarodni sistem, sistem je sam za sebe, po tome se nemoze globalizirati svi sistemi skolstva.
Danas je novi standard Hvala Bogu, i prema tome se treba svijet sada okrenuti kako bi se bolje obrazovali i kako bi BIH na nekin nacin popravila svo jadan nivo obrazovanja ( <5% VSS)!!
madner

#558 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Bubavi kralju sahu, zasto umjesto da argumentiras sa tvojom logikom koja nije ispravna jednostavno ne pogledas pravila za sebe?

Nadji mi koji uslov dodatni uslov diplomirani mora da ispunjava da bi pristupio dizertaciji.

I statistike su ti pogresne. Njemacka, za razvijenu zemlju, ima ispodprosjecan broj ljudi sa visom edukacijom ali nadprosjecan broj doktora.
bubavi1

#559 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Bubavi kralju sahu, zasto umjesto da argumentiras sa tvojom logikom koja nije ispravna jednostavno ne pogledas pravila za sebe?

Nadji mi koji uslov dodatni uslov diplomirani mora da ispunjava da bi pristupio dizertaciji.

I statistike su ti pogresne. Njemacka, za razvijenu zemlju,
ima ispodprosjecan broj ljudi sa visom edukacijom ali nadprosjecan broj doktora.

Po tvojoj informaciji ispada da doktori su direktno presli s gimnazije na doktorske studije i preskocili visu skolu...ma daj, nemoze nikako imati vise doktora nego vise skolske spreme! to nema smisla...
madner

#560 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Kralju sahu, ako je prosjek 27% posto sa visokom Njemci imaju 22% posto, oni su ispodprosjeka.
A ako je prosjek doktora 2% a oni imaju 3% oni su iznad.

Vidim ta nova edukacija je mnogo jaka :D
bubavi1

#561 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

madner wrote:Kralju sahu, ako je prosjek 27% posto sa visokom Njemci imaju 22% posto, oni su ispodprosjeka.

Aha ta teorija moze imati smisla ako je uporedis s jednim prosjekom, ali koje su to drzave skojim se racuna taj prosijek, ako uzimas Balkan u tom prosjeku, normalno da ce prosjek opasti i da ce zrelije i modernije drzave biti jace prem tim prosjeku...
Da ti malo pojasnim, prosjek se racuna prem clanicama OECD, koji uklapa i savremene drzave i jadne drzave( azija, bivsi komunisticki blok itd) eh kada se uradi prosijek onda vecina razvijeni drzava su iznad tog prosijeka, ima izuzetaka i medju tim razvijenim drzavama su Njemacka , Svicarska da ne nabrajam druge, jer im politika u zadnji 10 do 20 godina, gurnula/aksirala sav skolski sistem na industriji tako da od 14-15 godina dijeca idu na zanat, na prakse koje kakve i polazu Certifikat ravan 1 do 2 razredu srednje skole po Bosanskim standardu. Toliko za preciznost...
madner

#562 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Ne moras meni objasnjavat, ja to znam. Samo vidim po prethodnim postovima da ti bas ne vladas materijom.

Cekam jos uvijek da mi kazes sta treba diplomiranom (ne diplom FH) u Njemackog da upise disertaciju? To si nagovjestio ali ostade mi duzan odgovara.
bubavi1

#563 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

madner wrote:Ne moras meni objasnjavat, ja to znam. Samo vidim po prethodnim postovima da ti bas ne vladas materijom.

Cekam jos uvijek da mi kazes sta treba diplomiranom (ne diplom FH) u Njemackog da upise disertaciju? To si nagovjestio ali ostade mi duzan odgovara.
pitaj svabu !! posto po tvom ih ima hrpa, imas i izbora lol ma nemam ti ja pojma oko diplomiranim inzinjerima u Njemackoj koji zele postati doktori nauka...koliko se sjecam nisam spominjao nikakvu disertaciju, samo pise na engleskom da normalni nacin posle Diplome je ici na Master pa onda na Dokroat i pise takodjer da mogu isto s Diplomom na Doktoart ali tu treba uslove neke ispuniti...
Jer zasto bi postajo Master ako se moze tako lahko upisati na Doktorat...
madner

#564 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Oooo pa ti ne znas citat.
Idemo polako, za ove malo sporije.

Prije nije bilo mastera. Nije postojao.
Postojale su dvije vrste diploma
Dipl (FH) sa visih skola
i
Dipl. sa univerziteta

Da li ti je ovaj dio jasan? Da pojasnim? Da nacrtam?
bubavi1

#565 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

madner wrote:Oooo pa ti ne znas citat.

Dipl (FH) sa visih skola
i
Dipl. sa univerziteta

Da i ??? jeli sad i dalje postoji ta Diploma? ti mi pricas o Diplomi a danas vise nije aktuelna, vec je Master. pa ako mozes nacrtati slobodno cekam!! Prije je bilo uslova za upis s Diplome prema Doktoratu sada bez uslova s Mastera prema Doktoratu, to podrazumjeva da je Master u Njemackoj jaci od stare Diplome....That's all folks!
madner

#566 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Koji uslov je prije bio koji sada ne postoji? Nabroji ih.

Postojali su uslovi za dipl (FH) ali uslovi za obicnog dipl su jednaki masteru.
bubavi1

#567 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

madner wrote:Koji uslov je prije bio koji sada ne postoji? Nabroji ih.

Postojali su uslovi za dipl (FH) ali uslovi za obicnog dipl su jednaki masteru.
Ok sada vise nije bitno, te Diplome FH i univerzitetske Diplome i sta ja znam, nisu vise aktuelni , prema tome koncentrisimo se na sadasnje diplome i mogucnosti koje nama pruzaju...
Zar to imas namjeru ici na doktorat, predavat na faksu? Ja licno ne, nemam strpljenja za te stvare....
Lesli Eldridž

#568 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:Kralju sahu, ako je prosjek 27% posto sa visokom Njemci imaju 22% posto, oni su ispodprosjeka.

:lol: :thumbup:
Lesli Eldridž

#569 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:

Aha ta teorija moze imati smisla ako je uporedis s jednim prosjekom, ali koje su to drzave skojim se racuna taj prosijek, ako uzimas Balkan u tom prosjeku, normalno da ce prosjek opasti i da ce zrelije i modernije drzave biti jace prem tim prosjeku...
Da ti malo pojasnim, prosjek se racuna prem clanicama OECD, koji uklapa i savremene drzave i jadne drzave( azija, bivsi komunisticki blok itd) eh kada se uradi prosijek onda vecina razvijeni drzava su iznad tog prosijeka, ima izuzetaka i medju tim razvijenim drzavama su Njemacka , Svicarska da ne nabrajam druge, jer im politika u zadnji 10 do 20 godina, gurnula/aksirala sav skolski sistem na industriji tako da od 14-15 godina dijeca idu na zanat, na prakse koje kakve i polazu Certifikat ravan 1 do 2 razredu srednje skole po Bosanskim standardu. Toliko za preciznost...
Eh, tebi je novost da se zanat upisuje sa 14,15 godina! :? Pa tako je uvijek bilo i za vrijeme SFRJ i za bilo kojeg režima. Poslije završene osnovne škole može se upisati zanat, gimnazija, tehnička škola,... I to je onih tvojih 14,15 godina, što je tebi kao novost. :-) :lol:
Lesli Eldridž

#570 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Dipl (FH) sa visih skola
i
Dipl. sa univerziteta

Pravi se neuk, zma on to, samo ne može da podnese tehnički kadar. Ne treba više ništa objašnjavati, ova tema je završena, sve je jasno. Ni vlastita država ne priznaje ove sa dodiplomskog studija kao VSS. Nije prošao prijedlog u parlamentut. Traže dorade,a to znači da im ne mogu priznati VSS. Sasvim logično. 8-)
Lesli Eldridž

#571 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:

Dipl (FH) sa visih skola
i
Dipl. sa univerziteta

Da i ??? jeli sad i dalje postoji ta Diploma? ti mi pricas o Diplomi a danas vise nije aktuelna, vec je Master. pa ako mozes nacrtati slobodno cekam!! Prije je bilo uslova za upis s Diplome prema Doktoratu sada bez uslova s Mastera prema Doktoratu, to podrazumjeva da je Master u Njemackoj jaci od stare Diplome....That's all folks!
Nije nego fali jedan stepen. Eno je madner dao link na vikipediju, a ja sam to naveo i napisao u postu. B.Sc.=Master. Fali jedan stepen. I to ti je dobro? Svašta.
bubavi1

#572 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:
bubavi1 wrote:

Dipl (FH) sa visih skola
i
Dipl. sa univerziteta

Nije nego fali jedan stepen. Eno je madner dao link na vikipediju, a ja sam to naveo i napisao u postu. B.Sc.=Master. Fali jedan stepen. I to ti je dobro? Svašta.
Bsc nije ravan Masteru, necemo se ponavljati.... kao sto necu dalje diskutovati o starim diplomama koje vise se ne izdaju...
Lesli Eldridž

#573 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

I bolje da se ne javljaš, nema se sa tobom više šta dikutovati. Suviše si isfrustriran da bi mogao da diskutuješ. Svi su tvoji navodi argumentovano pobijeni. 8-)
bubavi1

#574 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:I bolje da se ne javljaš, nema se sa tobom više šta dikutovati. Suviše si isfrustriran da bi mogao da diskutuješ. Svi su tvoji navodi argumentovano pobijeni. 8-)
aha kao sto je Bsc ravan Masteru, kao da inzinjeri sa 4god su obrazovaniji od sadasnji Mastera, kao da ce Bolonjski process nestati, itd itd, same provale, nisu moje izjave!!
Samu jednu stvar za nekih 5 do 10 godina svi ce traziti Bsc ili Master na konkursima, a one staro modne diplomirane ce poslati na kurseve da se malo usavrsavaju...
Lahko je sad se praviti vazan i pametan dok je jos u BIH frka oko toga, jos malo pa cemo onda vidjeti na trzistu moderne diplomirane i naucno iskusne ljude a ove ce i dalje od ljubomore prosipati neke fol argumente...i faliti te prevazidjene diplome kao i vrijeme u kojem se to polagalo....Kada ce ovaj narod prestati s notalgijom proslosti, za vrijeme komunisma su jadili da nisu mogli pisnut, kamo vjeru pratiti, a danas zale ta doba...a dabi se napredovalo treba se adaptirati uz zahtjev trzista, kao stari trgovac treba promjeniti stare navike, tako to ide, EVOLUCIJA.
Evolucija nije napredak u proslosti!!!
Lesli Eldridž

#575 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:
Lesli Eldridž wrote:I bolje da se ne javljaš, nema se sa tobom više šta dikutovati. Suviše si isfrustriran da bi mogao da diskutuješ. Svi su tvoji navodi argumentovano pobijeni. 8-)
aha kao sto je Bsc ravan Masteru, kao da inzinjeri sa 4god su obrazovaniji od sadasnji Mastera, kao da ce Bolonjski process nestati, itd itd, same provale, nisu moje izjave!!
Samu jednu stvar za nekih 5 do 10 godina svi ce traziti Bsc ili Master na konkursima, a one staro modne diplomirane ce poslati na kurseve da se malo usavrsavaju...
Lahko je sad se praviti vazan i pametan dok je jos u BIH frka oko toga, jos malo pa cemo onda vidjeti na trzistu moderne diplomirane i naucno iskusne ljude a ove ce i dalje od ljubomore prosipati neke fol argumente...i faliti te prevazidjene diplome kao i vrijeme u kojem se to polagalo....Kada ce ovaj narod prestati s notalgijom proslosti, za vrijeme komunisma su jadili da nisu mogli pisnut, kamo vjeru pratiti, a danas zale ta doba...a dabi se napredovalo treba se adaptirati uz zahtjev trzista, kao stari trgovac treba promjeniti stare navike, tako to ide, EVOLUCIJA.
Evolucija nije napredak u proslosti!!!
Šta to ti pišeš? Jesi li ti svjestan da pišeš samo u kondicionalu i budućnosti. Šta se ljudi koji su se školovali "po starom" imaju usavršavati. Pa to sa diplomama i zvanjima su vama novokomponovanim namještali, a ne nama. Iza mene stoje opipljivi projekti i posao. Sve što je do sada urađeno uradili su inžinjeri i ostali školovani po "starom". Iza nas (mene) stoje rezultati. Mi znamo raditi i diplome su svugdje priznate. Pa mnogi ovdje pišu da vam fali časova i gradiva. Jesi li svjestan da to ne može biti isto? Kroz većinu stvari prođete samo onako da se kaže da to postoji, a ništa ne naučite (primjer je dao momak sa građeviskog fakulteta gdje studira njegova sestra). Iza nas stoje rezultati, veliki i manji projekti. A vi tek treba da se dokažete. To sigurno neće uspjeti, a da to šta valja Nijemci bi ukinuli stari sistem školovanja. Ali ono sa evolucijom je legendarno. :lol: Eto ne prihvatiše vam diplome ni u Kantonu Sarajevo još. :lol: Od tebe i takvih koji se još školuju (po novom) počinje svijet i tek će se od vas računati vrijeme i uspješnost školovanja, stručnost,... :lol: Mali si ti još da bi uopšte razgovarao sa iskusnijim ljudima o školovanju i stručnosti. Prvo završi tu talašiku od trogodišnje škole, nađi posao, pa kad se dokažeš onda možeš reći da je taj sistem uspio i daj mi onda komparaciju dva sistema. Onda argumentovano treba da obrazložiš kako je 3=5 :lol: Smiješan si kao i svako dijete koje misli da od njega počinje računanje vremena i postanak svijeta. Baš smiješan ispadaš... :lol: Nigdje nisi dao argumente. Stalno ponavljaš ono:" ...kad u budućnosti poslodavci budu tražili "nas" onda ćete se "vi" došKolovavati..." I to nakon EVOLUCIJE... :lol: Genijalno i argumentovano, nema šta... :lol:
Post Reply