Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vatana

#1 Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by vatana »

Vozdra,

prije par sedmica jedna moja rodica je teze oboljela. Ne znam tacno kako se ta bolest zove, ali ima veze sa stitnom zlijezdom. Operacija je bila neophodna jer je bio zivot ugrozen, a prije nje 2-3 specijalna pregleda, hormoni, nesto na kicmi, itd...

Kad neki dan zove me zet (muz od te moje rodice) i kaze operisana je, sve je u redu. I odem ja njoj u posjet. Lezala je na Uho-Grlo-Nos. Ispod vrata je imala veliki rez od operacije.

Poenta svega:

Niko je na KC Kosevo nije htio da primi na te preglede prije operacije, dok zet nije izvalio lovu. Kaze da je za ta dva pregleda dao 200 KM.

Da bi se ta operacija izvrsila mora se doci na listu. tj. grupa doktora mora to sve da nadgleda te da te stavi na listu, a jedan doktor ce da operise. (cini mi se da se zove Vukicevic, ili tako nekako)

Medjutim, dani su prolazili i kad bi se god upitali dokle su dosli s tim, kad ce biti sta konkretno, niko nista nije znao. Svi su se pravili budale. Da bi neki tip prisao zetu i dao mu br. mobitela i da se na njega javi, te da ce tu dobiti sve informacije...

Kad je nazvao taj br. tip sa druge strane mu je rekao da na odredjeno mjesto donese 2.000 KM te da ce onda rodica biti na listi za operaciju za par dana!?

Normalno, kad je zdravlje u pitanju i pogotovo tako ozbiljna stvar, zet je tako i postupio i odnio pare na odredjeno mjesto i dao ih tom nekom tipu.

Sutradan odmah, sve je islo kao po loju. Na listi je bila ona, operacija je izvrsena, sve ok...

Nazalost, zet nece da mi kaze detalje sve oko tog mita i to. Boji se, jer je to kako on kaze organizovana mafija.

Eto dokle je doslo. Tako su organizovani i usteljeni da im nista ni dokazat ne mozes. Trebalo bi nekoj novinskoj ili TV kuci predloziti da napravi ovakav jedan test sa skrivenim kamerama, mikrofonima da se ta gamad pohvata i kazni.

Ali kome je to u interesu?
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Znaci - 2200 kM sveukupno.

U Zenici ste mogli proci malo jeftinije, ali ni to nije puno u usporedbi sa Bihacom.
E ne znam kako je u drugim gradovima.

Sto se tice ove operacije - na vratu, ovdje ti je cijena obrnuto proporcionalna duzini reza.

Ako nista ne platis - opkruze ti vrat!
Qler

Post by Qler »

mom dedi su neki dan operisali ciste na bubregu (tako nekako) nije im niko dao para... a poznavajuci mog starog... da je neko trazio zvao bi sve moguce inspekcije, komisije i sta sve ne... hvala bogu sve je zavrseno u roku i sve je odradjeno za 10. ali to ne znaci da nema korupcije ko' drva tamo...

i da, zar ne bi bilo bolje da se tema zove, Bolinca Kosevo, dno dna :D:D:D
cesarica_

Post by cesarica_ »

nije to samo u bolnici Kosevo...ja recimo znam za 2 slucaja u vojnoj bolnici...jedan doktor kardiolog,izbacio je daidzu moje prijateljice iz bolnice da bi ustupio mjesto nekom cici koji je platio 2000km,da bi mjesec dana poslije covjek umro...a drugi slucaj,kod iistog doktora-mama mog druga je bila ozbiljno bolesna,neki srcani problemi,ali covjek je niije htio operisati dok njen sin (ili ti ga moj drug), nije urucio odeblju koverticu i umjetnicku sliku koju je sam naslikao...zena je ozdravila...a najironicnije u toj prici je da je sin tog "doktora" koji je inace veliki vjernik i koji je nekoliko puta isao na Hadz,drug tog istog covjeka cija se mati morala hitno operisati...i kad mu je ovaj dosao kuci 2-3 mjeseca poslije,ponosni sin se hvalio slikom "koju je njegov tata dobio kao znak paznje jer je izlijecio neku staricu"....eto...kud ces dalje... :shock:
GoschaUkuchi

Post by GoschaUkuchi »

Licno sam imala 7-8 operacija (posljedice rata) i mogu samo reci da sam kupila diktafon.....

Nikad im nista necu dati...ni pare, ni umjetninu, ni alkohol ni cigare.... aposolutno nista... Kad sam davala, nista mi nije bilo bolje...
Nego, moj vam je savjet...sve ono sto bi dali doktoru licno (koverta), dodajte jos malo pa put pod noge i u drugu drzavu...bar se osjecas kao ljudsko bice...
saangel21

Post by saangel21 »

Ma ono je gore najveca stoka u drzavi a ne doktori.

Kada mi neko spomene odjeljenje UHO-GRLO-NOS pa ja dobijem napade,

moja mama je gore imala tri operacije, u sve tri jedva zivu glavu izvukla a dalo se para i para.

Idiot Kapidzic, smrad nad smradovima, je najveci lopov gore. On im je kolovodja. Mamu mu njegovu, golim rukama bi ga zadavila, ono je parazit, stoka, ma nemam rijeci :x

Neka ga Bog pita, zadnjih godina koga je god on radio, ili je jedva prezivio ili nije nikako prezivio.

Djubrad odvratna.

I to doktori.

Ljudi, ne daj Boze bolesti, moj savjet vam je, pare i u privatnu kliniku ili vani, jer ako hoces da prezivis moraces ih svakako dati a ovako ces znati za sta dajes.
mala-i

Post by mala-i »

super mi je ovo što se nedavno desilo u Hrvatskoj,žena raskrinkala uglednog riječkog kardiologa zbog mita uzetog za operaciju njenog oca,ma sigurno ste čuli za to...
ipak,treba istaći da tamo postoji udruga USKOK-ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,od koje je žena uživala punu podrškuja nisam čula za sličan slučaj kod nas...
vatana

Post by vatana »

To je izgleda ko lutrija. Zavisi na koga ces naletit. Neko ne uzima nista, neko uzima sve, neko ima svoju normu, npr. ako je ovaj mjesec uzeo dovoljno onda je ostalim dzabe, pa sad ako si uletio u tu grupu imo si srece, ako nisi placas.

Cudi me samo zasto neka TV kuca, novine..., ne naprave zamku i ne prospu ih u javnosti. To barem nije tesko.

Al valjda se i oni plase bolesti, pa im valja na Kosevo :)
stipo

Post by stipo »

Iznenaden sam ovim sto sam procitao.
Moja supruga je imala operaciju glave (mozga) pa koristim priliku da zahvalim doktoru Dizdarevicu koji je izvrsio operaciju sto se za sada moze reci "vise nego dobro"
Isto tako njegovim kolegama od kojih izdvajam Dr. Burazerovica i jednog mladog doktora mislim da je Dr. Barucija izuzetno ljubazan.
Od portira (u mnozini) medicinskih sestara i doktora nemam rijeci, ljubaznost i profesionalizam na visokom nivou!!

Sto se tice mita ja sam bio spreman da castim bas novcano ali su svi od portira do doktora odbili na tako kategorican nacin da sam ostao ponizen. Jedna m. sestra mi je rekla kad sam vec uporan onda kada se sve zavrsi da kupim 100 gr kave. Tako se i zavrsilo da sam ostavio kesu ne usudujuci se pokusati dati nekome licno.
Jos jednom najvece zahvale i cestitke za ljubaznost i profesionalizam svima, Doktoru DIZDAREVICU posebno od mene i normalno Valentine.
sabanss

Post by sabanss »

Imam slucaj u porodici (nazalost smrtni) zbog toga sto nije placeno doktoru za operaciju, najveca ironija je sto tri mjeseca poslije smrti zovu da covjek dodje na operaciju !? Sto se mene tice haram im bilo, ja im necu halaliti nikad, a nadam se da ce i oni imati smrt kao i svi pacijenti koji nisu imali ili iz principa nisu htjeli dati pare :x
idic

Post by idic »

Ugledajte se na svježe primjere iz Hrvatske, lijepo obavijestite policiju i sa obilježenim novcem na kliniku, kad vi završite upada policija i hapsi i sprovodi na licu mjesta. Sve dok nam ovo ne postane praksa bolničko osoblje će dvostruko naplaćivati svoje usluge. :x
car-x

Post by car-x »

daidza moje prijateljice, zet mog tetka, amidzic moje tecisne - dao - jednom tipu, jednom doktoru, jednom portiru, jednom medicinaru - dvije hiljade, hiljadu, pet stoja, kamaru para, steonu kravu, itd...

dok god se tako neodredjeno pise i dog god se umjesto na sudi, ovakvi slucajevi "prijavljuju" na forumu, nista se nece promijeniti.. mi se svi zalimo na korupciju, a svi rado i dajemo i primamo mito..
moj snijeg moj behar

#13 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by moj snijeg moj behar »

e jadno li je ovo moje Sarajevo.daj dragi boze ljudima pameti a ove klosare na visokim pozicijama seli nedze drugo.ma nevolim tipkat,imam tezak slucaj u fam. i fakat sam se razocarao u tu bolnicu.a gosp.Vukobrat Bjedic Zora treba prvo naucit sa ljudima normalno razgovarat i u teskim trenucima im se obratit na pravi nacin.seljancura primitivna.ma da ima pet zvanja ja bi nju u opanke i na pasu sa njenom stokom pa nek njih gotivi.nedo bog sa njom posla imat.e moja Zoro daleko ti kuca od moje.
A da, i ono sto ti meni rece.neznam ja kolko ce jos dugo negledas ti u kafu neznas ti . . . negleda se bona u kafu nego u FINDZAN,vesela bila:fujjjjj
cico x

#14 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by cico x »

dokle god on suti i tako njih stiti isti je kao i oni !!
alica.k

#15 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by alica.k »

ljudi daju, doktori uzimaju.
doktori traze, ljudi daju.
zacarani krug.

nedavno bio slucaj, prijateljica zavrsila medicinu, haman tek mora opstu praksu odradit, i tak, u gorazdu, dosla joj nana i daje joj para, a ona nije htjela uzet. poslije su je upozorili kad joj se daje, da mora uzet, inace ljudi ce misliti da je losa doktorica?
daxon

#16 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by daxon »

Prije jedno pet godina brat mi je obolio, stalno sam išao u bolnicu, pregledi, snimanja, operacije, skupe kemoterapije, i mogu reći samo riječi hvale za svo osoblje sa kojim sam dolazio u kontakt, toliko su svi bili korektni i profesionalni da me to ganulo, nikad mi nitko nije tražio ništa, niti sam kome što plaćao, moram priznati da me korektnost i profesionalizam iznenadio sa obzirom na razne priče koje sam slušao.
Uglavnom ono što sam primjetio, to je da ljudi sami donose poklone, koverte sa novcem i trpaju ih doktorima očekujući zbog toga bolji tretman, to je taj naš, oprostit ćete mi na izrazu, seljački mentalitet. Jedan moj drug kada mu je majka bila bolesna, ponio je kovertu sa novcem i naprosto utrpao u džep doktoru, kada sam ga pitao da li mu je netko tražio novac, rekao je da nije ali kao on zna da će mu majku ovako bolje pripaziti, imajući u vidu svoje iskustvo zaključio sam da korupcija ipak najčešće kreće od samih pacijenata.
klasicni ilegalac

#17 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by klasicni ilegalac »

Meni su gori naši ljudi, tj. mi koji smo navikli doktore i sve druge djelatnike u javnom sektoru da ih za njihov posao pripazimo i podmazujemo. Opština, kanton, bolnica, gdje god naš čovjek kroči nogom gotovo uvijek najprije pomisli kako da preskoči dugi dosadni red ljudi koji vidi ispred sebe i da završi svoj posao što prije. Kada je riječ o zdravlju onda je to još više izraženo, jer je u pitanju zdravlje i život, a tada se ne biraju sredstva. Moje mišljenje je da su građani ove zemlje sami stvorili korupcionaški sistem zato što ga oni eksplicitno hrane svojim podmićivanjem medicinskog osoblja. Ne vjerujem da su ljudi koji rade u Koševu drukčiji od nekih drugih i da su podložniji korupciji- vjerovatno bi svako ili velika većina uzela ponuđeni mito (da sad mi ne izigravamo neki moralan narod). Problem je što oni sada ne trebaju ni tražiti pare, mi sami dolazimo i vadimo lovu prije nego što bilo šta kažemo. Možda eventualno dobar dan, a zatim odmah sjevne koja stoja čisto da bi se razgovor usmjerio prema odgovarajućoj temi. Mi ne tražimo za sebe bolju medicinsku uslugu, ne podržavamo druge kada se sami suoče sa našim pokvarenim "sistemom", nismo međusobno solidarni i panika nastaje tek kada se nama lično ili nekom nama bliskom nešto dogodi, a dotada nas briga i za bolnicu i za administraciju i za korupciju i za pljačke i reket i drogu i političare i sve što gledamo svojim očima, a pravimo se ćoravi. Leglo korupcije je u nama i mi smo krivi i dok god mi ne odlučimo tražiti da živimo bolje, da imamo pravu medicinsku uslugu i ljudski tretman, dotada će svaki naš odlazak kod doktora završavati sa istim ili sličnim epilogom. Da ima pozitivnih primjera i iznimki to je sigurno, ali da se ne lažemo, mijenjati možemo i trebamo prvo sami sebe, pa se onda može promijeniti i sve ostalo, pa tako i urediti stanje u Koševu.
emirharley

#18 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by emirharley »

Ne znam ovo za operacije, no sam čin pregleda i lijecenja stitne zlijezde na DIP-u, Nuklearna medicina (ovo spominjem jer je inicijalna ideja ove teme lijecenje stitne zlijezde), je po meni, najbolje organiziran segment Klinickog centra. To znam jer redovno vodim majku na kontrole i sistem je veoma jednostavan: nazoves telefonom, dobijes termin koji je principijelno za petnaestak dana, a obzirom da bolesti stitne zlijezde obicno nisu stvar akutne prirode, petnaestak dana ne znaci nista. Na zakazani termin odes gore, malo pricekas, primi te neka od tri-cetiri izuzetno ljubazne i po mom misljenju veoma strucne doktorice (za ovu oblast), pregledaju te, posalju te da das krv na analizu radi definiranja nivoa hormona, ako treba jos nesto da se uradi i kazu ti kada ces opet doci po dijagnozu i terapiju, obicno za petnaestak dana koliko treba da se "urade" hormoni. Nakon toga dobijas precizne upute sta i kako dalje raditi, da li lijekovi ili ne, kada, kako i sl. Ja osobno mislim da rade kao svicarski sat i hvala im na tome. (Majka je hvala Bogu dobro, nikakvih problema ili komplikacija).

Jasno je da je Klinicki centar leglo korupcije, i ja sam imao negativnih iskustava, no posteno je pohvaliti i one koji su pravi profesinalci, a u ovome slucaju moje iskustvo govori ovako, mozda neko ima i drugacije iskustvo.

Sa duge strane, korupciju u zdravstvu je moguce bukvalno preko noci iskorijeniti, samo se moraju donjeti zakonske mogucnosti i opcije da pacijenti mogu - kao i u vecini zemalja Europske unije - uz koristenje svoje zdravstvene knjizice i svoga zdravstvenog osiguranja ici u bilo koju privatnu kliniku ili ambulantu, i kao sto rekoh, korupcije ce nestati preko noci. Naravno, ovo je siromsna zemlja i ne moze bas sve onako kako bismo mi htjeli, no ovo bi se moglo izvesti ako bi se zaista to i zeljelo. Protivnici ove ideje kazu da bi to otvorilo mogucnosti za napuhane racune, za dvostruke i trostruke racune. Mozda, no to nije problem zdravstva, nego finansijske i kriminalisticke policje. Neka hapse koga treba da hapse, a oni koji rade regularno - mislim na privatne ambulante i klinike - omoguciti ce nama da idemo bez straha na lijecenje, bez korupcije i svakako necemo cekati na red i moliti na koljenima da nas prime.
Stihy

#19 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by Stihy »

Sve se slažem sa vama, ali ako citavo društvo izjeda korupcija, zdravstvo nije izuzetak.
thea

#20 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by thea »

Dragi Forumasi,

ima nas sa svakakvim iskustvima. No jedno je sigurno, oni koji pisu pozitvno o istom kosevskom timu, ili su radnici ili imaju nekog ko'gore radi.
Za mene osobno kao i za sve ljude koje poznajem iskustva su vise no katastrofalna.

A na porodiljskom da i ne komentarisem, jedna se rodica porodila ujutro a izasla navecer. eto toliko...
demode

#21 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by demode »

htio sam nesto napisati ali cim sam poceo izgubio sam volju, jer danas je tacno 4 mjeseca od kako sam izgubio majku radi doktorskog nemara. Iako je dva puta radila gastroskopiju u ordinaciji Kandic nisu joj na vrijeme pronasli karcinom na zelcu. Sudbina je htjela tako kad su je primili na Kosevo trebao ju je operisati dr. Kandic, medjutim vec je bilo kasno. na kraju su je istjerivali iz bolnice na jedan nehuman nacin, skinuli je sa aparata... neopisiv i neljudski tretman. Na kraju smo pronasli visoke veze da bi posljednjih 12 sati zivota prozivjela "dostojanstveno" na Podhrastovima na intezivnoj njezi.
Hendrix

#22 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by Hendrix »

Očigledno sve zavisi i od odjeljenja, recimo na kardiologiji je moj otac imao dvije operacije i to povelike bez ikakvih problema ili nekih zakulisnih radnji. A i onaj im je centar za srce vrhunski opremljen, kad uđeš gore imaš osjećaj da si u Švicarskoj, vjerovatno imaju i plate puno bolje.
Ali ovde je život bio u opasnosti, sad ne znam kako bi bilo da je neka operacija koja se može odgađati.

Ipak kako čujem da se mogu i privatni doktori preko osiguranja angažovat, makar se može na preglede otići kako treba a ne čekati mjesecima kad te ovi gore naruče.
kokuz_sa

#23 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by kokuz_sa »

dao 300KM kad mi se mama operisala..jer prije toga kazu dodji danas da ostane lezat dodji icuce sedmice..tako zavlacili mjesec i vise..cim sam dao pare odmah ostala da lezi za operaciju
stella_ii

#24 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by stella_ii »

Zaista nisam mogla da odolim a da ne napisem par stvari vezanih za ovu temu. Prije svega, evo krenucu od sebe. Prije par godina, zbog nestrucnosti doktora opste prakse u DZ Omer Maslic, morala sam na hitnu operaciju pluca (trebala je biti hitna a u bolnici bila tri mjeseca). Prvo sam bila na pedijatriji na kojoj su me pazili kao malo dijete, zaista bez rijeci i svaka im cast. Nakon toga, prebace me na torokalnu hirurgiju, cekala sam na operaciju danima (meni se kao djetetu cinilo kao godinama) zbog ovih ili onih razloga. Tek kada su moji roditelji dali pare, kada su svim mogucim doktorima na tom odjeljenju kupili parfeme, alkoholna pica i te gluposti, onda je odjednom sve pozitivno bilo, ja napokon operisana... Sve nakon ovoga je bilo sjajno sve dok su pare kapale. Ovo mi nije toliko tesko palo koliko mi je zapravo bolna bila spoznaja da me je operisao najbolji prijatelj i kum doktora koji me je doveo do svega toga, a kada ga je moja mama pitala, da li je moguce da se zbog nestrucnosti doktora dogodi sve ovo, njegov odgovor je bio NE. A svi doktori koje smo nakon toga pitali to isto, rekli su daje zapravo ta nestrucnost i jedini razlog svega toga, da ga trebamo tuziti, medjutim nismo podigli tuzbu iz ne znam ni ja kojih razloga.

Eh, sada drugi slucaj.
Moj deda je ostao nepokretan zbog imbecila na Kosevu. Covjeku kojem je operacija bila neophodna u prvih 7 sati po dolasku u bolnicu, operisan je nakon 7 dana. Covjeka otpisali, rekli da ce zivjeti maximalno nakon operacije 3 mjeseca, covjek zivio 3 godine. Jednom prilikom su covjeka izbacili onako u krevetu na hodnik, jer zaboga nije bilo mjesta za njega, tek kada su se povukle veze, dale pare, covjek je odjednom dobio mjesto.

Imam jos dosta slucajeva, samo mi mrsko da pisem. Sve se svodi na isto, treba ti stela ili debeo novcanik.
alica.k

#25 Re: Bolnica Kosevo, leglo korupcije...

Post by alica.k »

thea wrote:Dragi Forumasi,

ima nas sa svakakvim iskustvima. No jedno je sigurno, oni koji pisu pozitvno o istom kosevskom timu, ili su radnici ili imaju nekog ko'gore radi.
Za mene osobno kao i za sve ljude koje poznajem iskustva su vise no katastrofalna.

A na porodiljskom da i ne komentarisem, jedna se rodica porodila ujutro a izasla navecer. eto toliko...
ja imam nekog da radi na KCU pa kad mi se mama porodila u 12, u 4 je vec bila kuci. ne svojom, ne nasom voljom.
veze to nema.
Last edited by alica.k on 27/11/2011 12:15, edited 1 time in total.
Post Reply