Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post Reply
mario001

#126 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by mario001 »

Ne znaš Ti ništa. Ti si obični plaćenik SDA, koji se okoristio od njih. Ja govorim o ratnom periodu i ratu. Jersu obojica bili SDA, ali su ljudi ostali časni i pošteni,a ne kao Izadajničko smeće Bakir Izetbegović, koji se obogatio na donacijama koje su bile namjenjene građanima u ratu. Svima Vama je mjesto na Golom Otoku.
Imas li ti kakav kalendar u blizini da vidis koji je datum, cuj ratne zasluge za covjeka koji je preselio i drugog koji je penzionisan.
Te vlazne snove oko golog otoka ostavi za kuce, tamo si vjerovatno slusao o tome kako se ljudi salju tamo
Logovan

#127 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Logovan »

Kada će pasti odluka o premještanju? :oops: :oops:
mario001

#128 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by mario001 »

Logovan wrote:Kada će pasti odluka o premještanju? :oops: :oops:
Koliko znam radi se na tome..
Ali bih stvarno volio vidjeti razuman argument koji iznosi protivnici ovog spajanja, barem jedan argument
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#129 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by _BataZiv_0809 »

XXS wrote:Jebo vas onaj mracni diktator Tito koji je vas, fukaru, razmazi i ubezobrazi.
Fukara se navikla na bolnice, muzeje, pozorista, obrazovanje pa sada ulicom ne mozes proci, a da fukara ne dize glavi i ne gundja.
Zaboravili ste, vi fukaro, da vam djedovi, bas kao i djedovi prije njih, nisu imali nista od toga nego su fino i poslusno radili od jutra do mraka po begovatima uzvisene i cijenjene vlastele.
Zna se kako je ovdje vijekovima bilo. Ko ima, lijeci se u Istambulu, Pesti ili Becu, a ko nema bol boluje dok ne umre.

Sikter fukaro!
:thumbup:
Logovan

#130 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Logovan »

mario001 wrote:
Ali bih stvarno volio vidjeti razuman argument koji iznosi protivnici ovog spajanja, barem jedan argument
Ima argumenata, čitaj.

I normalno da ću biti protivnik spajanja.
aurora313

#131 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by aurora313 »

Logovan wrote:
mario001 wrote:
Ima argumenata, čitaj.
I normalno da ću biti protivnik spajanja.
Mario, niko ti ne daje pravo da tražiš od drugih 'razuman argument' od naroda koji je godinama izbezumljen sa potezima nekolicine, u kojem vlada sistem sjaši Murta da uzjaše Kurta.

Ako je 1896 u gradu od 38 hiljada stanovnika bilo smisla da se otvori velika bolnica, i ako je VB radila punim kapacitetom bar do 1990 a grad porastao deset puta, onda ova odluka izaziva sumnju kod svake normalne osobe.

Šta dalje. Očito je da će grad da raste kao i prigradska naselja. Šta ćemo onda?

Drugo, ove odluke nisu stvar samo nekolicine političara. Za tako nešto, treba izaći u javnost i dobro je obrazložiti. Gdje je ta objava ili najava sa zaključcima stručnjaka a ne nas nekolicine ovdje kojima ovakav način prilaza zajedničkom dobru smeta? Od kuda sada par trenutno postavljenih na vrhušku može minderaški da odlučuje o tome kako će se to odraziti na druge danas naravno i sutra?

Ako bolnica nije trebala, zašto je obnovljena? Kako to da su dobrotvori vidjeli potrebu da se ista održi i uložili milione? Kako se onda nisu našli domaći stručnjaci da obrazlože kako bolnica nije potrebna i da istu treba pretvoriti u ne znam šta? Ako se to sve planski i ispravno radi, može li nam se bar otvoreno reći koliko će uticajnih da na ovome debelo profitira?

Jeste, para nema. Ja ih ne kradem. Ti ako radiš, ti daješ doprinos. Ali su nam isti koji ovo kroje skrojili da nemamo privredu koja može da nam priušti ni najosnovnije u solidnom zdravstvu, školstvu, infrastrukturi... A po tebi, eh, šta se tu može.

Dokle?
and

#132 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by and »

mario001 wrote:
ne znam tacan % o popunjesti vb, ali karanana je dao odgovor zasto je to tako: ljekari po ambulantama pisu iskljucivo KCUS na upoutnicima, bez obzira sto sse to nesto moze odraditi i u vb. naravno, osim ako pacijent izricito ne zateazi. a narod k'o narod, slusa doktora ... ako je dr rekao kosevo - onda kosevo.
Uz novu reformu ide i novo finansiranje svih usluga u zdravstvu, ide tender za sve i nema vise ugovorenih transi.
to za uputnice nije tacno, Vojna Bolnica kao sekundarni nivo zdravstvene zastite nije duzna da radi posao Klinickog centra za koji on dobija novac, to je prosta stvar.
Kod nas je ozbiljan problem put pacijenta, generalna neobrazovanost ljudi koji idu u klinicki da vade krv itd itd..
a ti si za ukidanje sekundarnog nivoa ili ?
mario001

#133 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by mario001 »

and wrote:
mario001 wrote:
ne znam tacan % o popunjesti vb, ali karanana je dao odgovor zasto je to tako: ljekari po ambulantama pisu iskljucivo KCUS na upoutnicima, bez obzira sto sse to nesto moze odraditi i u vb. naravno, osim ako pacijent izricito ne zateazi. a narod k'o narod, slusa doktora ... ako je dr rekao kosevo - onda kosevo.
Uz novu reformu ide i novo finansiranje svih usluga u zdravstvu, ide tender za sve i nema vise ugovorenih transi.
to za uputnice nije tacno, Vojna Bolnica kao sekundarni nivo zdravstvene zastite nije duzna da radi posao Klinickog centra za koji on dobija novac, to je prosta stvar.
Kod nas je ozbiljan problem put pacijenta, generalna neobrazovanost ljudi koji idu u klinicki da vade krv itd itd..
Nece se ukinuti nista, samo spojiti...kada se to desi sa uputnicom dodjes na klinicki, nema vise hodanja ili ides kuci ili na Bare..
and

#134 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by and »

mario001 wrote:
and wrote:
mario001 wrote:
Nece se ukinuti nista, samo spojiti...kada se to desi sa uputnicom dodjes na klinicki, nema vise hodanja ili ides kuci ili na Bare..
a ima dovoljno kapaciteta da se može ukinuti jedna bolnica? nema mi tu baš puno logike.
ako je samo spajanje,nek se spoje,al nek ostane opšta bol. gdje jeste.to je samo uzimanje prostora,a za koje namjene je zapikan vidjećemo
logičnije je popraviti primarni nivo i slati u opštu što je za opštu u kcus što je za njih. mislim da je tu problem.
Edin H.

#135 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Edin H. »

mario001 wrote:
A ja sam čuo da su se mnoge stvari u Vojnoj bolnici promijenile na bolje od kada je prva dama u Bošnjaka zasjela gore.
Da je mnogo organizovanije, da pacijenti mnogo manje čekaju, da je usluga brža, da nisu velika čekanja na zakazane termine, itd?
Može li ko to potvrditi?
Mogu svi koji su objektivni i koji bi zanemarili kako se ona preziva, najbolje pitajte pacijente
Pa postoji li ikakvo nezavisno ispitivanje pacijenata kako i koliko su zadovoljni uslugom sa prijedlozima sta unaprijediti?
uglavnomja

#136 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by uglavnomja »

moja iskustva, iz doba nakasa, iz vb i ukc se svode na jednu recenicu pacijenta, vezanu za kosevo: vodite me iz ovog kokosinjca.

i dobili premjestaj u vb, hebote amerika kako je tamo, ne samo u oddnosu na ukc nego generalno, europski nivo.

ukinuti jedino mjesto koje je na nivou 21. vijeka da bi uselili guzonje, da bi prva u bosnjaka dobila fotelju, a da se pacijenti sa zoharima valjaju po krevetima iz titinog doba ... u zgradama iz a-u doba, sa grijanjem :roll:
Better Man

#137 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Better Man »

mario001 wrote:
Spajanje se vrši samo da bi se Seka ustoličila za direktoricu i da Vlada otme sebi zgradu Vojne bolnice. Čitao sam neki dan gdje stručni ljdu kažu da od spajanja nema ništa i da je to teško izvodivo i besmisleno i nema nikave opravdanosti.
malamirha

#138 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by malamirha »

and wrote: a ima dovoljno kapaciteta da se može ukinuti jedna bolnica? nema mi tu baš puno logike.
ako je samo spajanje,nek se spoje,al nek ostane opšta bol. gdje jeste.to je samo uzimanje prostora,a za koje namjene je zapikan vidjećemo
logičnije je popraviti primarni nivo i slati u opštu što je za opštu u kcus što je za njih. mislim da je tu problem.
sve se zna.izbacuju bolesnike, da bi uselili federalnu vladu.tako bar rece radoncic prije par veceri kad je gostovao kod duske jurisic. rece "dodik napravi onoliku zgradu a jadna federalna vlada podstanar u zgradi sdp-a". posto sebe udomljuju to je gotova stvar. da im se dopadne lokacija bara iskopat ce mrce i glupi narod uvjeriti da rade u interesu istih. ako ima prostora na kosevu sto ne premjeste hirurgiju?urologiju?dovoljno je pogledati bilo koji sobu, wc u bolnici pa je svakom normalnom covjeku jasno u kakvim uvjetima leze bolesnici i rade ljekari i sestre. :(
ActionWoman

#139 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by ActionWoman »

Zna li ko kakvu strucnost, za zadatak koji kao grupa imaju, posjeduju poimenice sljedece clanice "ekspertne grupe":

Vlada FBiH nastavila je sa planom ujedinjenja bolnica te formira „ekspertnu“ grupu od 10 žena koje trebaju razraditi plan i analizu oko spajanja dvije institucije. Radnu grupu čine Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, Sebija Izetbegović, direktorica Opće bolnice, Enra Suljić, v.d. direktora UKCS-a, Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, Snježana Bodnaruk (FMZ), Safeta Borovac (ZZO KS) (smijenjena zbog isteka mandata), Muvedeta Butmir-Čedić (Opća bolnica), Alma Pehlić (UO UKCS), Amra Karić (UO UKCS i uposlenica UKCS-a) i Sanela Adžović (Vlada FBiH).

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=19974
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#140 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Jedno pitanje za sve; kada je otvorenje te nove bolnice? :?:

Valjda treba nesto da se i otvara, a ne samo zatvara. :oops: :lol:
rizibizi

#141 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by rizibizi »

Maestralan potez vldajuce elite debila i morona. Zamisli sad onaj pickousti skonta da "zatvori" VMA i istu pripopji KC Beograd. Zamisli da Zagrebacki Holding skonta da je bolje i jeftinije da pripoji svih 10ak bolnica koliko ima na podrucju Zg zupanije. Mislim ... :zid: Jos mi je maestralnija ideja da se u objektu koji je primarno gradjen za medicinsku ustanovu useli neka vlada nesto. U zatvor stoku treba useliti mamu im jebem a ne u bolnicu (jedino Jagomir, ali nema on te kapacitete) ali avaj ni zatvora nemamo kako treba. Nista me vise ne moze iznenaditi ovo je samo kap u okeanu. Nadalje ostaju otvorena pitanja gdje ce ugurati vojnu bolnicu u UKCS kad ni za njih nema mjesta u raspolozivim kapacitetima i sto je jos bitnije sta ce raditi sa "viskom" osoblja, podobne uhljebiti u novoj organizaciji, nepodobne napucati nogom u guzove i cao zdravo. Samo mi Boze daj zdravlja da mi nikad ovi mamlazi ne zatrebaju, a ako bas nesto mora da mi se desi posalji me prije toga na kakav sluzbeni put u inostranstvo pa da me tamo srede i zakrpe. Bruka i sramota i jos bi da se zovemo metropolom. Zali Boze para koje svi poreski obveznici izdvajaju za zdravstvo.
mario001

#142 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by mario001 »

Better Man wrote:
mario001 wrote:
Spajanje se vrši samo da bi se Seka ustoličila za direktoricu i da Vlada otme sebi zgradu Vojne bolnice. Čitao sam neki dan gdje stručni ljdu kažu da od spajanja nema ništa i da je to teško izvodivo i besmisleno i nema nikave opravdanosti.
On a ce biti direktor Klinickog, sta joj znaci opsta bolnica u tom kontekstu??/..
Iza Seke ce doci neko drugi, nece ona biti vjecno tamo
bach

#143 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by bach »

tonemo i nikako da dotaknemo dno...
lijepa u dusi

#144 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by lijepa u dusi »

bach wrote:tonemo i nikako da dotaknemo dno...
SDA nam iz dana u dan pokazuje da ima više od 9 krugova pakla, da dno s njima ne postoji već duboki ponor bez kraja. Pitam se kolika bi kazna bila da neko uleti na kakvu sjednicu kad je većina odgovornih glavonja pristuna i spiči jedan pristojan rafal? :roll: :D

Jebo majku, ja sam govno od čovjeka što je malo ko. Al' čini mi se da se dokopam vlasti ne bih imala obraza ići ovako daleko.
Logovan

#145 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Logovan »

bach wrote:tonemo i nikako da dotaknemo dno...
Nema dna za nas.
otherside

#146 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by otherside »

je li mario... sta ovo spajanje konkretno znaci za pacijente?
nemoj mi reci da ce im biti jednostavnije i brze da zavrse dijagnostiku i preglede?
ono sto se cekalo 6 mjeseci sada ce se cekati godinu dana a mozda i duze.
nece biti kapaciteta za bolnicko lijecenje jer ne zaboravimo - klinicki centar je ustanova koja prima bolesnike sa svih kantona, opca bolnica je lijecila samo kanton sarajevo (dakle, kantonalna ustanova). dakle, najveci gubitnici su osiguranici sarajevskog kantona?
zasto jedan srednjebosanski kanton ima dvije kantonalne bolnice (nova bila i travnik) a sarajevski ce imati klinicki centar namjenjen cijeloj drzavi?
reci nam nesto o ogromnom broju otkaza koji se spremaju na kosevu ali i u opcoj?
svi uposlenici koji su na ugovoru na odredjeno dobice otkaz.
i kako mislis, sad ce pacijent doci i sve dobiti na jednom mjestu?
to, kao, u opcoj nije mogao? rijetki su lab.nalazi i dijagnosticke procedure koje opca nije imala.
nije imala ono sto svakako pripada tercijarnom nivou.
HM 2011

#147 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by HM 2011 »

ma ljudi nemojte se brinuti biti ce to sve ok

sretna nova godina

samo SDA na svim nivoima u jedinstvu je snaga
muha_sa

#148 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by muha_sa »

HM 2011 wrote:ma ljudi nemojte se brinuti biti ce to sve ok

sretna nova godina

samo SDA na svim nivoima u jedinstvu je snaga
jest to ti hizo ramidovic :? sad cu te Chmolji prijavit da imaš 2 nicka :lol:
Haris.ba

#149 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by Haris.ba »

http://hkdnapredak.com/index.php?option ... Itemid=148

Originalni tekst koji je objavila Slobodna Bosna 10.04.2014. godine, a u vezi sa vraćanjem prostora bivše Očne klinike stvarnom vlasniku HKD Napredak.

P.S.
Možda se dogovore, dadnu Napretku zgradu Opće bolnice, a ovi njima (državi) bivšu Očnu. :D
I onda Nepredak iznajmljuje Vladi Federacije prostorije. Tako će Bake biti siguran da neće preći institucije u Mostar. Seka postaje direktor Kliničkog centra. "Win-win" situacija.

A bolesni? Hehehe. Nek se zdravi ne razbole, a bolesni nek se odbole. :D
bach

#150 Re: Bolnica 'Dr A. Nakaš' se zatvara?

Post by bach »

Kažu da je demokratija ono da se dva vuka i ovca dogovaraju šta će taj dan jesti za ručak...

http://ba.n1info.com/a74858/Vijesti/Vij ... US-om.html

Code: Select all

Vlada FBiH donijela je danas Rješenje o formiranju radne grupe sa zadatkom da izradi finansijsku analizu i na temelju nje ekonomsku opravdanost eventualnog spajanja Javne ustanove Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo i pripremi prijedlog potrebnih pravnih akata.

Radnu grupu čine Zilha Ademaj, [b]Sebija Izetbegović,[/b] Enra Suljić, Edita Kalajdžić, Snježana Bodnaruk, Safeta Borovac, Muvedeta Butmir-Čedić, Alma Pehlić, Amra Karić i Sanela Adžović.
Post Reply