Bolni grčevi u mišićima nogu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by PipiDugaDevetka »

Sestra (50) mi je predebela i ima česte grčeve u nožnim mišićima. Toliko su bolni da vrišti.
Šta uzrokuje bolne grčeve u mišićima?
Naravno, njena pretilost je glavni uzrok, a moje pitanje bi bilo da li ti grčevi mogu biti od nekog poremećaja u mineralima/vitaminima/hormonima u organizmu?

Šta je sa sportistima? Molim objašnjenje kako dolazi do grčeva kod sportista? Šta se dešava u njihovim mišićima kada pred kraj tekme počnu stalno padati? Preumornim mišićima sigurno nešto nedostaje. Šta je to?
bez_ideje

#2 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by bez_ideje »

Poremecaj elektrolita....on uzrokuje duge grceve........kalcij,magnezij (sumece tablete)
PalaSa Marsa

#3 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by PalaSa Marsa »

K'o sto rece ideja i jos bi dodala, kalij. A moze to ona nadoknaditi unosenjem, odnosno pijenjem mineralne vode.
Inace su ovo elementi koji jako brzo izlaze iz organizma, brzo se trose, te nebi bilo zgoreg da malo uvede (ako ne jede vec) ribu, voce, povrce u vecim kolicinama svjeze, banane, susam, zitarice, crni hljeb, mlijeko i sl. :)

Sretno vam! :-D
Sunrise00

#4 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Sunrise00 »

Moja nana od 83 godine i oko 45 kg ima isto problema sa grcevima, u ovom slucaju pretilost definitivno nije problem :D .. obicno ili stavi noge u onaj masazer u koji ide voda ili joj mi izmasiramo. Popije i po pola tablete kalcija i magnezija razmucene u casi vode :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by PipiDugaDevetka »

Hvala vam na odgovorima. Odoh sestru poslužiti domaćom mineralnom vodom. Prije toga ću rastopiti jednu tabletu kalijum-hlorida firme JADRAN...Biće valjda bolje,...
:sax:
atko

#6 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by atko »

Kao sto vec rekose ... kalij, kalcij i magnezij ;)

lagano istezanje i masiranje misica ... i svakako prekomjerna masa nije direktan krivac ali jeste indirektan krivac ... pcevsi od toga da vise mase znaci vise opterecenja za misice koji je nose... preko poremecaja raznih porcsa u organizmi do psihickog osjecaja ... dakle mrsanje se jakooo preporucuje takodje ;)
Pikaboo

#7 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Pikaboo »

Ne unosenje dovoljne kolicine vode u organizam dovodi do grcenja misica.Grcevi su izuzetno bolni i vecinom se javljaju u misicima listova i u tabanima.Cim pocne unositi malo vece kolicine vode u organizam,mozda litar svaki dan,sigurno ce joj biti bolje
Michun

#8 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Michun »

PalaSa Marsa wrote:K'o sto rece ideja i jos bi dodala, kalij. A moze to ona nadoknaditi unosenjem, odnosno pijenjem mineralne vode.
Inace su ovo elementi koji jako brzo izlaze iz organizma, brzo se trose, te nebi bilo zgoreg da malo uvede (ako ne jede vec) ribu, voce, povrce u vecim kolicinama svjeze, banane, susam, zitarice, crni hljeb, mlijeko i sl. :)

Sretno vam! :-D
Kalij odn. nedostatak istog je glavni razlog za grcenje misica. Paradajz ili jos bolje sok od paradajza ima ga u velikim kolicinama. Banane svakako...ali ipak bolje paradajz ako ima problema sa kg.
goricanin

#9 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by goricanin »

Kako sam poceo redovno uzimati Magnesium tablete
imam manje bolove misica u nogama ,
mislim da mi je pomoglo i to sto svaki dan setam po sat vremena i
u zadnje vrijeme ne izostavljam ni jedan vakat namaza , klanjam redovno
i kao sto sam rekao Magnezium tablete . :roll:
djulbehara

#10 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by djulbehara »

Pikaboo wrote:Ne unosenje dovoljne kolicine vode u organizam dovodi do grcenja misica.Grcevi su izuzetno bolni i vecinom se javljaju u misicima listova i u tabanima.Cim pocne unositi malo vece kolicine vode u organizam,mozda litar svaki dan,sigurno ce joj biti bolje
Nije pravilo!Ja, recimo pijem vise od jednog litra obicne vode dnevno+jos pola litra mineralne, a cesto u noci me probudi grc u listu (cesce desne noge) i boli toliko da mi krenu suze na oci i onda jos 2-3 dana ne mogu normalno da se oslonim na tu nogu.Za razliku od mene, moja mama popije 2 dl vode dnevno (u vrh glave) i pojma nema kakav je osjecaj grch!!! :?
Cholina_Lokica

#11 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Cholina_Lokica »

uh, evo me jos jedna koja ima nevjerovatno probleme sa grcevima :-) rijetko kad prodje dan da me bar jedan se uhavti, a svi su nenormalno boli, satima poslije boli... nista mi ne pomaze, sta god radila ne smanjuje se...
valterrr

#12 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by valterrr »

ako joj se grcevi javljaju prilikom kretanja PRAVAC DOKTORU to su prvi predznaci ozbiljnog zacepljenja arterija i predmozdanog ili srcanog udara ako prilikom mirovanja ima grceve -sto vise banana neka jede zbog potasiuma
idic

#13 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by idic »

Ovo se obično javlja kod nedostatka magnezija, moja preporuka je da uzme neki vitminski + mineralni kompleks, raspitaj se u apoteci ima raznih. Nikako ne koristiti šumeće tablete od njih provjereno nema nikakve korisit.
Pikaboo

#14 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Pikaboo »

MOze se otici i u apoteku i napraviti test koji vitamin ili mineral fali
sodom

#15 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by sodom »

andoli su dobri protiv "normalnih" upala mišića (treninzi)
da li će i u ovoj situaciji pomoći? probaj. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Bolni grčevi u mišićima nogu

Post by Truba »

mene bole mišići od lakta do ramena
samo na tom potezu

jes da znam pretjerat na vikendici s fizičkim poslovima i idem gore biciklom
međutim bolovi se nastavljaju danima nakon što bi trebao biti odmoren
:roll:
Post Reply