Bolne i duge menstruacije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Lela_0311

#1 Bolne i duge menstruacije

Post by Lela_0311 »

:sad: Eh ovako...Imam 17 godina i imam menstruaciju od svog 5 razreda tj. od 11 god. ! U pocetku su mi menstruacije bile neredovene...ali to je normalno!
Medjutim vec neko vrijeme moje menstruacije traju mnogo duze nego sto je normalno...npr. Ovaj mjesec moja menstruacija traje vec 15 dana i jos uvijek traje....
Mislite li da je to normalno, s obzirom da vec 6 god. imam menst.?
Isla sam ginekologu, prije godinu dana zbog istih problema, rekli su da to nije uobicajeno i da je mozda uzrokovano stresom!
:roll:
Ako neko zna kome da se obratim molim da ostavi komentar i ako neko ima slicne probleme, da mi da neki savjet!
Unaprijed Hvala.....
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#2 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Pera Trta »

Lela_0311 wrote::sad: Eh ovako...Imam 17 godina i imam menstruaciju od svog 5 razreda tj. od 11 god. ! U pocetku su mi menstruacije bile neredovene...ali to je normalno!
Medjutim vec neko vrijeme moje menstruacije traju mnogo duze nego sto je normalno...npr. Ovaj mjesec moja menstruacija traje vec 15 dana i jos uvijek traje....
Isla sam ginekologu, prije godinu dana zbog istih problema, rekli su da to nije uobicajeno i da je mozda uzrokovano stresom!
Ako neko zna kome da se obratim molim da ostavi komentar i ako neko ima slicne probleme, da mi da neki savjet!
Unaprijed Hvala.....
Sigurno ginekologu, a ne vidovitoj Aziri, hodžama, a pogotovo ne na forumima gdje svako može pisati šta hoće, predstavljati se kako mu je drago i davati svakakve "savjete".
opet ja

#3 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by opet ja »

kao sto ti je receno ...IDI GINEKOLOGU a vjerovatno ces morati uraditi i hormone
Ja_Ja

#4 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Ja_Ja »

Djevojka kako i sama kaze je vec bila kod ginekologa koji/a se nije profesionalno odnosio prema problemu. Ono sto joj mozda bolje pase od kritikovanja za javljanje na forumu je konstruktivan prijedlog tipa kojem ginekologu da ode ili mozda savjet neki od nekog sa slicnim ili istim problemima.

P.S: Nadam se da ce sve biti u redu.
shambho

#5 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by shambho »

:/ ..Poznajem takve slucajeve i uglavnom je rijec o nekom hormonalnom poremecaju sto se naravno treba regulisati.. Cika ginekolog ili pak teta najbolje znaju sta je a ako ne znaju trebaju istraziti a ne reci da je od stresa..moze biti i to ali lako je njima reci.. Ja kad god odem prvo sto kazu to je od stresa te puno ucim te ovo te ono a mene boli.. :-? ..Tako da, istrazuj dok ne istrazis..
Ako te zanimjau cijene doktori/ce i sl. samo pitaj.. ;-) ..Na kraju krajeva mozes otici i kod svoje doktorice reci sta je problem i ona cete fino uputiti gdje vec..
sgsaray

#6 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by sgsaray »

Uuuuuuuu! To je baš užasno. Mislim da ti tu jedino može pomoći komtracepcija za koju se ipak moraš obratiti
ljekaru i da ti je on propiše. Ja znam kakvi su to bolovi i problemi jer sam i sama prošla kroz taj pakao. Nisam bila u stanji izaći iz kuće po 3-4 dana a ni iz kreveta. Tabletama protiv bolova sam se trovala, završavala na ifuzijama, i zaklela se da nikada neću roditi dijete..... I tako svaki mjesec. Od ljekara nisam dolazila i oni uglavnom sliježu ramenima i kažu ma to je normalno....Meni lično je Yasmin mnogo pomogao. Pijem ga dvije i po godine. I super mi je. Odlučno se osjećam. Zato i tebi preporučujem ali uz javljanje ljekaru da ti on odluči i preporuči koje su najbolje za tebe a ne na pamenet. :-D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#7 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by anjusha »

UUf, suosjecam! Kao sto su ti vec rekli- jedini odgovor na tvoje pitanje je 1. ginekolog, 2. radjenje standarnih nalaza krvi i urnina, 3. radjenje nalaza hormona.
Ok, to mozda izgleda sve previse, ali da bi i ginekolog znao odgovor tacan na to pitanje, da bi ti mogao preporuciti pravu terapiju- mora da ima makar osnovne nalaze. Ko ti onako odokativno da terapiju- pobjegla bih od njega i nikad se ne vratila.
Imas na ovom PF neku temu o ginekolozima privatnik ili ne- pa pogledaj je malo. Tamo ima dosta ginekologa preporucenih.
Sto kaze jedan moj drug- neki ce da te hvale na forumu a neki da te kude. Ali ako od 10 ljudi 8 hvali ginekologa a 2 kudi, onda je vjerovatno ok. :) Pa prosudi sama i brzinom svjetlosti idi jednom. Ti problemi su nekada stvarno naivni, pitanje malo ludjih kasno pubertetskih hormona (ipak ti je samo 17, nemoj pogresno da me shvatis) ali nekada i predznak (ne daj Boze) necega ozbiljnijeg.
Eto, pa pozuri :) Sretno :thumbup:
Pepelina

#8 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Pepelina »

Hormonalni disbalans garant i eto djevojke su ti vec rekle sta moras uraditi,netreba da se plasis ni brines,sve ce biti ok :thumbup:
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#9 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by ALexis »

hormoni lijece sve
uradi hormonalni status, pa ce ti ginic najvjerovatnije preporuciti neke pilule
izasle su 'nove' tablete s minimalnim udjelom hormona Yaz, ne bi trebale skoditi, cijena 27 km. (zasad ih niko ne kudi)

no sikiriki, sve ce biti ok
melb26sa

#10 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by melb26sa »

ALexis wrote:hormoni lijece sve
izasle su 'nove' tablete s minimalnim udjelom hormona Yaz, ne bi trebale skoditi, cijena 27 km. (zasad ih niko ne kudi)

U Bosni mozda ne ali u USA po stanicama su se vec pocele vrtiti reklame advokata koji valjda idu na grupnu tuzbu protiv Bayera jer su djevojke imale krvne ugruske, srcane udare, mozdani udar, plucni embolizam...

Malo proguglaj Yaz lawsuit pa vidi sta ti izbaci.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#11 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by ALexis »

melb26sa wrote:

U Bosni mozda ne ali u USA po stanicama su se vec pocele vrtiti reklame advokata koji valjda idu na grupnu tuzbu protiv Bayera jer su djevojke imale krvne ugruske, srcane udare, mozdani udar, plucni embolizam...

Sudeci po tome ni jedna pilula nije sasvim ok, jer su djevojke imale probleme i sa yasmin tabletama, treba se dobro zapitati 'sta koristiti?'
Ima li i jedna pilula koja ne steti?
Pretpostavljam da treba izbjegavati sve sto nije prirodno, ali kako onda nadomjestiti nedostatak hormona?
Ima li drugih nacina sem pilula?
(i ja sam zaredala pitanja kao da si ti doktor :-D , ali me zaista zabrinjavaju ove Yaz tablete)
Super Hik

#12 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Super Hik »

ALexis wrote:
melb26sa wrote:

Sudeci po tome ni jedna pilula nije sasvim ok, jer su djevojke imale probleme i sa yasmin tabletama, treba se dobro zapitati 'sta koristiti?'
Ima li i jedna pilula koja ne steti?
Pretpostavljam da treba izbjegavati sve sto nije prirodno, ali kako onda nadomjestiti nedostatak hormona?
Ima li drugih nacina sem pilula?
(i ja sam zaredala pitanja kao da si ti doktor :-D , ali me zaista zabrinjavaju ove Yaz tablete)
samo pročitaj moguće nuspojave hormonskih tableta i ima da ti se zavrti u glavi.
Bellica

#13 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Bellica »

Lela_0311 wrote::sad: Eh ovako...Imam 17 godina i imam menstruaciju od svog 5 razreda tj. od 11 god. ! U pocetku su mi menstruacije bile neredovene...ali to je normalno!
Unaprijed Hvala.....
Menstruacija koja traje 15 dana nije normalna pojava i trebas otici kod ginekologa!Ako si iz Sarajeva mogu da ti preporucim nekoga!Uz to posto imas tek 17 godina bilo bi pozeljno da odes kod juvenologa tj.ginekologa koji se bavi ginekologijom djevojcica!Opet kazem,ako si iz Sarajeva mogu da ti nekoga preporucim!U svakom slucaju doktor ti je neophodan!
Ja sam isto imala duge i bolne menstruacije,bolne imam i dan danas,ali ne tako duge jer kad su mi se ciklusi normalizovali normalizovalo mi se i trajanje!Nikakvu terapiju nemoj uzimati na svoju ruku,otidji kod doktora pa ce on znati sta ti je najbolje!I javi mi jesi li iz Sarajeva da ti pomognem oko odabira doktora jer nisu svi ginekolozi isti i nisu svi najbolji!!!
Miss RX

#14 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by Miss RX »

Poremecaji u menstrualnom ciklusu su povezani sa hormonalnim poremecajima.Ima vise uzroka,a zaista jedan od prvog je stres,drugi poremecaji adrenalne zlijezde,tiroidna zlijezda ili nepravilna ishrana.Ne znam o cemu se kod tebe radi,i naravno trebas pod hitno da ides ginekologu.On ce ti vjerovatno preporuciti hormonsku terapiju(kontracepcijske pilule) koje ce ti sigurno uspostaviti cikluse .
Medjutim ,prije nego pocnes piti ,razmisli da li je to rijesenje,jer one izazivaju mnoge nuspojave.I kad pijes,mozda neki i ne osjecaju neke promjene niti imaju problema,ali prije ili kasnije morat ces ih prestati piti.Znas one cesto zaustave i rade jednog od jajnika,i kad prestanes piti,doci ce do poteskoca,kako bez pilula...jednostavno ces imati jak PMS,hormonalni balans u kolapsu....Ja ne zivim u Bosni pa ne znam kako stojite sa biljnim preparatima (kineska medicina)koji mogu na prirodan nacin da ti uspostave cikluse.Problem je sto biljke jako sporo djeluju,i treba i do 5-6 mjeseci da pocnu,ali kad pocnu ova biljka ce ti uspostaviti uredan ciklus,i ne bolne menzise.Biljka se zove:Chaste tree berry( Vitex),i ima je u kombinaciji sa Black cohosh.
http://www.oonausa.com/ctb.html
Pokusaj da nadjes tu biljku.Da ne zaboravim,nabavi caj kunicu(hajducku travu) i pij ,izvrsan je u tom slucaju i protiv svakog je krvarenja.
Plus,pij kamilicu,ona je izvrsan septik,i ublazivac bolova,te izvrsna za stress.
Sve najbolje. :)
ajde_vise

#15 Re: Bolne i duge menstruacije

Post by ajde_vise »

ej vidi teme - taman sam danas dobila :lol:
ok sam

nego :D

kad sam bila pocetnik :lol: jedno 5 godina.. isto taj scenario.. plus bolovi uzasni .. zbog kojih sam i povracala

sve prestalo kad sam se pocela vise kretat - setnja - sport -
odgovarajuca ishrana (svako strikitnije ukidanje masnoca iz ishrane dovodi do poremecaja u ciklusu.. svaka dijeta ..)
:) znaci ujednacit ishranu

a da i vitamin E

eto .. vrnem .. na jesen opet :D
Post Reply