Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Imate li bilo kakav posao?

Da
20
67%
Ne
10
33%

Total votes: 30

array

#1 Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by array »

Gledam stranice privredne komore BiH i oni kazu da je ukupna stopa nezaposlenosti u 2004 43,2% a GDP po glavi stanovnika je pisljivih 2220 dolara (manje nego u Albaniji). Nezaposlenost je u porastu iz godine u godinu 1-2%.

Brinete li se vi za svoju buducnost? Kakve su vam sanse da se zaposlite kad zavrsite skolu/fax? Koliko od vas ima bilo kakav posao?

Molim vas da svi vi koji ste u BiH odgovorite na anketu da vidimo da li se komorini podatci znacajnije razlikuju od vasih. Skoro svi koji su vani, pa i ja, razmisljaju o povratku ali kad vidim ove crne podatke uhvati me kekakva jeza kad pomislim u sta bi mogao uvaliti svoju djecu.
debela

Post by debela »

a odakle komora uzima podatke? biro za nezaposlene? podaci se moraju razlikovati jer jako puno ljudi radi na crno, rekla bih vecina.
haris303

#3 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by haris303 »

array wrote:Gledam stranice privredne komore BiH i oni kazu da je ukupna stopa nezaposlenosti u 2004 43,2% a GDP po glavi stanovnika je pisljivih 2220 dolara (manje nego u Albaniji). Nezaposlenost je u porastu iz godine u godinu 1-2%.

Brinete li se vi za svoju buducnost? Kakve su vam sanse da se zaposlite kad zavrsite skolu/fax? Koliko od vas ima bilo kakav posao?

Molim vas da svi vi koji ste u BiH odgovorite na anketu da vidimo da li se komorini podatci znacajnije razlikuju od vasih. Skoro svi koji su vani, pa i ja, razmisljaju o povratku ali kad vidim ove crne podatke uhvati me kekakva jeza kad pomislim u sta bi mogao uvaliti svoju djecu.
Evo, ja prvi :D
1. Brinem se za svoju buducnost...ne bas plaho ali brinem :D
2. Hairli se zaposlio ha sam fax zavrsio :D
3. Jako jako malo ljudi ima posao .... a kamara tih sto imaju posao mogu samo kazati da "nidje veze" taj posao nema/ima sa onim sto bi oni radili ili sa onim za sta su skolu zavrsili
4. I ide sve gore i gore, nidje svjetla u tom tunelu, ma ni fenjer ko da pripali :D
P.S. I svih ti svetih kako mislis uporedivati podatke komore sa podacima sa foruma. A o povratku nemoj ni da razmisljas, haj sto ces se uvaliti, ni po jada, nego sto se neces moci povaditi....jedno je doci i malo se odmoriti, potrostiti para, provesti se ..... a sve ostalo je horor-triler .... eto to je iskreno :(
The_Fluid

Post by The_Fluid »

array,
ja znam mnoge koji ne razmisljaju o povratku, i sve ih vise znam, nemoj siriti dezinformacije :D.

Sto se tice podataka, komora to radi na principu dvije sake brasna i malo soli
davis.ba

#5 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by davis.ba »

array wrote:Skoro svi koji su vani, pa i ja, razmisljaju o povratku ali kad vidim ove crne podatke uhvati me kekakva jeza kad pomislim u sta bi mogao uvaliti svoju djecu.
Ja nikako ne razumijem ljude koji se žele vratiti u BiH. Ali baš nikako.
array

#6 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by array »

davis.ba wrote:
array wrote:Skoro svi koji su vani, pa i ja, razmisljaju o povratku ali kad vidim ove crne podatke uhvati me kekakva jeza kad pomislim u sta bi mogao uvaliti svoju djecu.
A ja nikako ne razumijem zasto su svi toliko ignorantni prema ovom problemu nezaposlenih. Izgleda nikom nije u interesu da radi?!
Mahalac

Post by Mahalac »

Ova zamlja je "drzava" poremecenih vrijednosti, svih ali ama bas svih, pa i interesa!

Najvise mi se svidja ono o nepostajanju ni fenjera u tunelu sto je zasada nazalost istina.
senada

Post by senada »

Ovdje mladi ljudi ne mogu dobiti posao jer je starosna dob zaposlenih od 55 do 88 godina.
uvjek dobar gost

#9 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by uvjek dobar gost »

array wrote:Gledam stranice privredne komore BiH i oni kazu da je ukupna stopa nezaposlenosti u 2004 43,2% a GDP po glavi stanovnika je pisljivih 2220 dolara (manje nego u Albaniji). Nezaposlenost je u porastu iz godine u godinu 1-2%.

Ma jeb..o je brate, ja kao nesto radim, radim van struke imam fakultet, a ko me pita za njega, staza imam godinu dana upisanog a imam 29. godina...
Svaka cast na temi i da znate da je i do vas dijasporaca koliko je do nas sto smo ostali ovdje da vidimo sta ce bit....

Vrijeme je da se krene !!!!!
vodolija_33

#10 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by vodolija_33 »

array wrote: A ja nikako ne razumijem zasto su svi toliko ignorantni prema ovom problemu nezaposlenih. Izgleda nikom nije u interesu da radi?!
Svakome je u interesu da radi, pogotovo posao za koji je školu završavao, ali stvarnost je malo drugačija....

Evo ja uzimam sebe za primjer: radim hvala Bogu, ali ne posao u svojoj struci. Nemoj misliti da nisam pokušavala i da još ne pokušavam naći posao u tom polju, ali struka mi je malo komplikovana... Trebaš biti stranački podoban/a (što mi nije u karakteru :D) ili imati dooobra leđa, što opet podrazumijeva da te neko pazi ko je stranački podoban (a ne volim igrače nikako) tako da sam još uvijek tu gdje jesam. I ne žalim se. Fin posao, fina plata, fini ljudi s kojim radim samo dokle i kako?

Vidim svoje kolege sa faxa, malo ih radi u struci. Ovi što imaju sreću da rade, više od pola ih je primljeno preko štele (da ne navodim imena :D) a malo je reći da su bili jako prosječni ili čak loši studenti (nikad ih nema na predavanjima i ispitima ali uvijek upišu slj godinu na vrijeme- tzv. FANTOMI :D zato ja jako volim stroge profesore jer su kod njih MORALI biti prisutni a i polagali su po nekoliko puta ). Ostali su ok (valjda treba da pokrivaju ove što neznaju da rade svoj posao kako treba :D)....

Joj nemojte me više, napravit ću sranje ... :mrgreen:
array

Post by array »

Dobro, sto se veza tice to radi i na zapadu i to legalno, izgleda da se svi moramo naviknuti na to. Svako ce prije zaposliti svog nego anonimca, sta ces, privatluk tako radi.

Mene zanima da li je situacija u BH bas bezizgledna sto se posla tice? Razumijem da dosta ne radi u struci za koju su se skolovali ali ipak koliko se dugo mora cekati na neko pristojno zaposlenje?

Znam da je situacija losa i da se ne otvara puno novih radnih mjesta, ali ipak kad skontam malo bolje, od moje i zenine raje svi sto su ostali u BH rade i to vecina od njih pristojne poslove. Fakat je da se oni bas i ne racunaju u "mlade", znaci svi preko 30 ali ipak.

Da li iko zna kakve bi recimo ja sanse imao za zaposlenje tamo da se vratim? Imam dobre kvalifikacije i visegodisnje iskustvo u SQL programiranju i kompjuterskim mrezama. Sta bi ja mogao dobiti od toga u BH?
debela

Post by debela »

evo ti pa gledaj
http://www.posao.ba
davis.ba

Post by davis.ba »

array wrote:Dobro, sto se veza tice to radi i na zapadu i to legalno, izgleda da se svi moramo naviknuti na to.
Ma daj, na šta se moramo naviknuti? Naviknuću se ali u qrcu. Sa takvim navikavanjem nećemo nigdje dospjeti. Treba se odupirati takvim pojavam a ne navikavati.

A što se tiče veza na zapadu to se ne može porediti iz jednostavnog razloga što ovdje na jedno radno mjesto ide preko 200 do 300 ljudi, a novih radnih mjesta se otvori kod nas u godini koliko u normalnim državama za mjesec.
array

Post by array »

Ma veze rade u svim drzavama samo sto je kod nas izrazeno jer se otvara mali broj radnih mjesta pa je do onih dobrih tesko doci. Pa Bush je postao predsjednik zato sto mu je otac to bio a i Hilari bi mogla biti slijedeci jer Bill ima kamaru veza. Sve ti je to isto u svakoj drzavi osim broja poslova.
davis.ba

Post by davis.ba »

Nije uopšte isto, poređenja ti nisu na mjestu. Da li ima korupcije i veza u svakoj državi? Ima. Ali porediti strane države, pogotovo Ameriku sa nama je isto ko kada srbijanci kažu da su se u ratu dešavali zločini na svim stranama i da je to sve isto.
anais_nin

#16 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by anais_nin »

davis.ba wrote:
:? :? a zasto to? izvini ali to je pravo uzak nacin razmisljanja...jedno je reci "ja nikad ne bih pomislio na to da se vratim"....drugo je takvo nesto projecirati na sve one koji zele ili su se vratili....

ja postujem svaciju zelju, i onih koji zele ostati u zemljama u kojima su, a i onih koji imaju zelju da se vrate (ukoliko to urade planski, sa dobrim zaledjem, makar finansijskim, ili opcijom da se vrate odakle su dosli)...ako nekog vec toliko vuce vrijedi pokusati....
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

array wrote:Dobro, sto se veza tice to radi i na zapadu i to legalno, izgleda da se svi moramo naviknuti na to. Svako ce prije zaposliti svog nego anonimca, sta ces, privatluk tako radi.

Mene zanima da li je situacija u BH bas bezizgledna sto se posla tice? Razumijem da dosta ne radi u struci za koju su se skolovali ali ipak koliko se dugo mora cekati na neko pristojno zaposlenje?

Znam da je situacija losa i da se ne otvara puno novih radnih mjesta, ali ipak kad skontam malo bolje, od moje i zenine raje svi sto su ostali u BH rade i to vecina od njih pristojne poslove. Fakat je da se oni bas i ne racunaju u "mlade", znaci svi preko 30 ali ipak.

Da li iko zna kakve bi recimo ja sanse imao za zaposlenje tamo da se vratim? Imam dobre kvalifikacije i visegodisnje iskustvo u SQL programiranju i kompjuterskim mrezama. Sta bi ja mogao dobiti od toga u BH?
Takvi su im najdraži (pametni, sposobni, sa bogatim radnim iskustvom). Nedavno sam imala priliku da upoznam momka koji je u americi završio "nešto" vezano za avijaciju (ne znam ni sama kako da to prevedem :D) i momak je baš pametan ali je napravio glupost što se ovamo vratio, misleći da će njegova pamet biti od neke koristi njegovoj domovini. Ali ... neće da mu priznaju diplomu, traže mu neke cifre kako bi to uradili :(, dobija glupa obrazloženja ali ga kao kuraže da ne odustaje..... klasika :D:D

Momak radi kao part-time prevodilac, snalazi se kako zna i umije... Tako da on trenutno ima fajde samo od poznavanja engleskog jezika....

Također, nedavno je bio lik na tv-u koji je istu grešku napravio. I on je neki expert za informatiku, ima kilu nekih priznanja i preporuka. Ne znam koliko jezika govori, između kojih je i japanski. Nema posla, živi s majkom.... itd. itd. itd....

Da sam ja na tvom mjestu, dobro bih razmislila :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

vodolija_33 wrote: Takvi su im najdraži (pametni, sposobni, sa bogatim radnim iskustvom). Nedavno sam imala priliku da upoznam momka koji je u americi završio "nešto" vezano za avijaciju (ne znam ni sama kako da to prevedem :D) i momak je baš pametan ali je napravio glupost što se ovamo vratio, misleći da će njegova pamet biti od neke koristi njegovoj domovini. Ali ... neće da mu priznaju diplomu, traže mu neke cifre kako bi to uradili :(, dobija glupa obrazloženja ali ga kao kuraže da ne odustaje..... klasika :D:D
ma nostrifikacija diploma je standard svuda u svijetu....medjutim kod nas je to belaj jer traze fakat nerazumno visoke cifre za tu proceduru.... :roll: a ceka se i po godinu dvije na tu famoznu nostrifikaciju...

drugi je problem sto ima pravo pravo puno programa u inostranstvu koji ne postoje kod nas....onda ljudima prave pakao od zivota, traze im listu predmeta koje su polagali sa pojedinacnim opisom svakog, pa onda nesto porede sa programima ovde da bi znali gdje da ih svrstaju...katastrofa....

i jeste, tuzna istina je, da ima pravo pravo puno mladih ljudi sa fenomenalnim radnim iskustvom, strucnjacima za specificne oblasti, koji rade kao prevodioci, asistenti, obezbjedjenje, vozaci, jedino na sta se mogu osloniti je to znanje stranog jezika.... :roll:

svakome ko razmislja o povratku ovde, ja prvo kazem da bi trebao/la prvo doci ovde u malo duzu posjetu, i to ne neke 2-3 sedmice ljeti, da bi stekao/la pravu sliku situacije ovde...jer vecina na zalost iz tih kratkih posjeta nema realnu sliku stvarne situacije ovde...
davis.ba

#19 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by davis.ba »

anais_nin wrote:
davis.ba wrote:
:? :? a zasto to? izvini ali to je pravo uzak nacin razmisljanja...jedno je reci "ja nikad ne bih pomislio na to da se vratim"....drugo je takvo nesto projecirati na sve one koji zele ili su se vratili....

ja postujem svaciju zelju, i onih koji zele ostati u zemljama u kojima su, a i onih koji imaju zelju da se vrate (ukoliko to urade planski, sa dobrim zaledjem, makar finansijskim, ili opcijom da se vrate odakle su dosli)...ako nekog vec toliko vuce vrijedi pokusati....
Pa poštujem i ja svačiju želju ali mislim da ljudi koji su vani gaje neke iluzije prema Bosni. Ja kažem da ne razumijem te ljude jer ja ne vidim ništa što bi trebalo nekome poboljšat život ovdje kad se vrati u odnosu na ono što bi imao tamo.
anais_nin

#20 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by anais_nin »

davis.ba wrote:
Pa poštujem i ja svačiju želju ali mislim da ljudi koji su vani gaje neke iluzije prema Bosni. Ja kažem da ne razumijem te ljude jer ja ne vidim ništa što bi trebalo nekome poboljšat život ovdje kad se vrati u odnosu na ono što bi imao tamo.
izvini, ali to je individualno....meni je zivot u kanadi bio super...ali mi nije tako lose ni ovde zadnjih par godina... :D jesam li se odrekla mnogo cega po pitanju finansija...jesam...mislim vise bih zaradjivala u kanadi, bio bi mi veci standard...s druge strane ovde sam dobila puno vise na vremenu, puno mi je lakse tj moguce mi je raditi puno radno vrijeme i raditi magistarski puno radno vrijeme....to bi mi u jednom torontu bilo skoro nemoguce osim da dobijem posao kao asistent na faksu u kojem slucaju ne bih mogla placati citavu skolarinu bez nekih debelih kredita...

ljudi su razliciti, imaju razlicite prohtjeve, vjerovao ili ne, i zivot "vanka" i zivot u BiH imaju I prednosti I mana....
anais_nin

#21 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by anais_nin »

davis.ba wrote: Pa poštujem i ja svačiju želju ali mislim da ljudi koji su vani gaje neke iluzije prema Bosni.
slazem se s tobom da ima jako puno ovakvih slucajeva...zato i jesam napisala svima onima koji razmisljaju o povratku da prvo dodju, provedu neko vrijeme ovde, prije nego sto spakuju kofere...
i joooooooooj ima mali milion stvari koje ne valjaju u Bosni, pocevski od nedostatka pravne drzave, s*Ebane ekonomije, velike stope nezaposlenosti, kriminala....ali elemenata svega ovoga ima i u drugim drzavama...samo sto je kod nas VECINA stvari sjebana pa je puno lakse njih primjetiti nego one stvari koje valjaju....
ali isto tako ja sam jedna od onih ljudi koji vjeruju da ce se stvari kad tad promjeniti, i da ja mogu biti dio tih promjena....mozda necu promjeniti sve, mozda necu promjeniti citavu drzavu, ali mogu promjeniti onoliko koliko mogu....a nekad je i to pravo puno....
vodolija_33

#22 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by vodolija_33 »

anais_nin wrote:
davis.ba wrote:
izvini, ali to je individualno....meni je zivot u kanadi bio super...ali mi nije tako lose ni ovde zadnjih par godina... :D jesam li se odrekla mnogo cega po pitanju finansija...jesam...mislim vise bih zaradjivala u kanadi, bio bi mi veci standard...s druge strane ovde sam dobila puno vise na vremenu, puno mi je lakse tj moguce mi je raditi puno radno vrijeme i raditi magistarski puno radno vrijeme....to bi mi u jednom torontu bilo skoro nemoguce osim da dobijem posao kao asistent na faksu u kojem slucaju ne bih mogla placati citavu skolarinu bez nekih debelih kredita...

ljudi su razliciti, imaju razlicite prohtjeve, vjerovao ili ne, i zivot "vanka" i zivot u BiH imaju I prednosti I mana....
u pravu si, ali "vanka" ako završiš fakultet i radiš na sebi (na svom obrazovanju :D) i trudiš se, nema šanse da hodaš okolo švorc i kuneš sudbu.... drugim riječima, ako radiš i zaradiš. Ovdje to nije slučaj. To i vrapci na granama znaju. Imamo najškolovanije konobare, obezbjeđenje, sekretarice i šta li već sve ne, na svijetu :(
anais_nin

#23 Re: Boli li ikog $#@!~ za ovo?

Post by anais_nin »

vodolija_33 wrote: u pravu si, ali "vanka" ako završiš fakultet i radiš na sebi (na svom obrazovanju :D) i trudiš se, nema šanse da hodaš okolo švorc i kuneš sudbu.... drugim riječima, ako radiš i zaradiš. Ovdje to nije slučaj. To i vrapci na granama znaju. Imamo najškolovanije konobare, obezbjeđenje, sekretarice i šta li već sve ne, na svijetu :(
apsolutno :roll: s tom razlikom sto vecina ljudi koji su u BiH nemaju mogucnost izbora...A vecina onih koji su dosli u BiH iz dijaspore uvijek imaju mogucnost da se vrate tamo odakle su i dosli...po pitanju posla je nenormalno tesko...vecina ljudi ne radi u svojoj struci...ali ima i onih kojima se posreci...ili onih koji su startali svoje business-e u svojoj struci i ne ide mi bas ni lose...eto srecom ima i izuzetaka :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

najgore od svega mi je bilo kada sam prije nekoliko godina kupila dokumentaciju za odlazak iz BiH.
i po nesreci naletim na kretena (radi posao za koji sam JA skolovana i posao koji sam ganjala dvije godine), te me napade rijecima "jesi li glupa ? ", "Sto zapisujes sto ti nabrajam" :x :x :x

A nabrajao mi je tovar dokumentacije koja mi je bila potrebna. U Austriji su mi od toga uzeli tri lista :)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

mama29 wrote:najgore od svega mi je bilo kada sam prije nekoliko godina kupila dokumentaciju za odlazak iz BiH.
i po nesreci naletim na kretena (radi posao za koji sam JA skolovana i posao koji sam ganjala dvije godine), te me napade rijecima "jesi li glupa ? ", "Sto zapisujes sto ti nabrajam" :x :x :x

A nabrajao mi je tovar dokumentacije koja mi je bila potrebna. U Austriji su mi od toga uzeli tri lista :)
Duboko ukorijenjena (ne)profesionalnost naših državnih službenika :D Njemu je čudno kada vidi da je neko organizovan, jer je za njega to viša matematika. O bontonu da ne pričam. Pomislim da im je to uslov koji moraju da zadovolje prilikom zapošljavanja :D. Ne bi me iznenadilo da mu je kancelarija "mirisala" na burek ili ćevape :D Elem, nek si ti hairli otišla i to iskreno mislim :)

@anais

na moju nesreću nemam para da započnem biznis. Krediti za pokretanje biznisa su nepristupačni, tako da još uvijek čekam "miracle to happen" :wink:
Post Reply