Boli grlo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kriticarka_nikova

#1 Boli grlo

Post by kriticarka_nikova »

Boli grlo

Prije 14 dana bijah na jakom vjetru i tu vece me zaboli grlo. Sutradan odem u apoteku i daju mi caffetin cold (10 tableta) koji nikad do tad nisam pila i nakon mozda 7-8 tablete bol prestane, no, ja popijem cijelu tablu tj svih deset tableta. I tako, ozdravim ti ja, ali nakon 2 dana ponovo me uhvati. Odem ja u apoteku i opet uzmem isto “caffetin cold”, no, pijem ti ja tako njih 3 dana a stanje sa mojim grlom se pogoršava. Budim se mokra od znoja, bol se povećava, a dobivam i blagu temperaturu. Kad se desni krajnik upalio toliko da sam plakala od bola odem u apoteku i zatrazim ampicilin. Dali su mi 1 paklo od 16 tableta. Pocnem ga piti i nakon 3-4 kapsule stanje se pocne popravljati, upala se povlaci, ja ozdravljam, ponovo uzimam cigare, osjecam miris hrane, jedem ko krava, i posljednju kapsulu pijem u srijedu u zoru tj.u 5 sati.
Danas sam osjetil ponovo blagu temperaturu. Osjecam i blagu bol u grlu. Padam u depresiju. Ako me ponovo onako grlo zaboli ubicu se. Malo prije sam istopila dvije bronhi bombone u mlijeku i kljucalo sam ga popila.

Zna li neko neki babski lijek koji lijeci grlo jer vise cu da poludim? Pale su mi na pamet rijeci moga dajdze koji kaze: da mi neko kaze da je zdravo razmutit govno i popit, ja bi to uradio.

Pomagajte…ne mogu da odem ljekaru, jer sam trenutno daleko od civilizacije….
sophia

#2 Re: Boli grlo

Post by sophia »

Drago dijete, prvo sta ti pada na pamet da uzimas anitibiotik na sviju ruku? To nikako nije sala, i ne znam koja je to apoteka pa su ti samo dali kad si zatrazila. Oticanje krajnika i grlobolja koja se ne povlaci nikako, ponavljam NIKAKO nije nesto sto se moze samovoljno lijeciti i bez doktorske kontrole. Prevrni se naglavacke ali pronadji ljekara. Do tada mozes pokusati iscijediti limun direktno u grlo, ako mozes izdrzati. Cuvaj se.
kriticarka_nikova

#3 Re: Boli grlo

sophia wrote:Drago dijete, prvo sta ti pada na pamet da uzimas anitibiotik na sviju ruku? To nikako nije sala, i ne znam koja je to apoteka pa su ti samo dali kad si zatrazila. Oticanje krajnika i grlobolja koja se ne povlaci nikako, ponavljam NIKAKO nije nesto sto se moze samovoljno lijeciti i bez doktorske kontrole. Prevrni se naglavacke ali pronadji ljekara. Do tada mozes pokusati iscijediti limun direktno u grlo, ako mozes izdrzati. Cuvaj se.
Evo iscijedila limun u grlo...cekam da vidim sta ce se desit...
dadoka84

#4 Re: Boli grlo

Post by dadoka84 »

Med?
kriticarka_nikova

#5 Re: Boli grlo

dadoka84 wrote:Med?
Ne kupujem ove po trgovinama, vec samo domaci med, ...trenutno nemam ...joj kako mi je to promaklo.

Rekli su mi za obloge: kisele krastavce i senf. Sta to ima senf i kiseli krastavci da moze pomoc?
sophia

#6 Re: Boli grlo

Post by sophia »

Senf "izvlaci" temperaturu. Za kisele krastavce ne znam, vjerovatno imaju neko slicno dejstvo. Od ostalih "bapskih" recepata, tu je jos i ispiranje zalfijom, spinovani secer, med itd. ali naravno, nista ne moze zamijeniti posjet doktoru.
dadoka84

#7 Re: Boli grlo

Post by dadoka84 »

Ja sam se probudio sa grloboljom, sve me stislo, sta bi dao sad za kasiku pravog meda.
ratejvibej

#8 Re: Boli grlo

Post by ratejvibej »

neke septolete sisat...nema druge. mene čaj dokusuri. što ga više šijem to mi bude gore.
fa84

#9 Re: Boli grlo

Post by fa84 »

nista gore nego uzimati antibiotike na svoju ruku
uzas
ratejvibej

#10 Re: Boli grlo

Post by ratejvibej »

fa84 wrote:nista gore nego uzimati antibiotike na svoju ruku
uzas
ljudi to gutaju ko pepermint. za svaku budalaštinu - antibiotik.
kriticarka_nikova

#11 Re: Boli grlo

Ovako:
Poslije svega skonttala sam otkuda mi ta bol grla. Dakle, popila sam paklo ampicilina istina na svoju ruku, ali me zena u apoteci upitala sta mi je do sada pomagalo, a ja sam rekla pa eto to mi je pomagalo i ona mi je ampicilin i dala.
Nakon toga rekla sam ponovo je krenula bol grla ali ne i krajnika, ujutro i uvece. Skontala sam da me boli zbog nakupina u plucima koje nikako ne mogu da iskašljam. Znaci otezano mi ide iskašljavanje i zbog toga me grlo boli. Da li je to moguće? Pila sam caj od zove koji inace sprečava kasalj (mozda sam time zeznula) pa sad teze iskašljavam.

Neko je u gornjem postu napisao da iscijedim limun u grlo. Do sada sam iscijedila 3 limuna direkt u grlo i začudo, svaki put kad to uradim osjecam da mi je grlo bolje. Samo mislim da ne smijem pretjerat sa limunom, a inace cijedila bi ja citav dan sta fali.

Trenutno pravim supu u koju cu da isjeckam bijeli luk i nakrkacu se da smrdim ko tvor. Briga me. Bitno je da meni bude bolje.

Ako imate jos kakvih babskih lijekova za bol u grlu ne bi bilo lose da napisete.
kriticarka_nikova

#12 Re: Boli grlo

ratejvibej wrote:
fa84 wrote:nista gore nego uzimati antibiotike na svoju ruku
uzas
ljudi to gutaju ko pepermint. za svaku budalaštinu - antibiotik.
Decko, bol u grlu nije budalastina. Umjesto sto se pravis pametan bolje da si nesto konkretno rekao na temu.
cellisto

#13 Re: Boli grlo

Post by cellisto »

Ne ljuti se, ali moram ti ponoviti da piti antibiotike na vlastitu ruku nikako ne bi smjela. Ampicilin je antibiotik najsireg moguceg spektra i ako imas bas jaku upalu, a napisala si da je bilo uzasno, on je vjerovatno samo malo smirio stvar, a oslabio te i bila si podlozna za novu upalu. Ja nikad nisam za grlobolju dobivala ampicilin, vec samo preventivno za npr. upalu zanoktice na prstu, sto je za mene katastrofa, jer sviram.
Pored gore navedenih savjeta, mozda mozes pokusati sa sprejem Tantum Verde u apoteci, meni je pomoglo prosli put. Takodje, dobila sam ovakav savjet:
Uzmi se za grlo cijelim dlanom, tako da ti srednji prst i palac dodju koliko mogu do uha. Onda blago pritisni i povlaci prste jedan prema drugom, sve u gornjem dijelu vrata. Ovako ponovi jedno desetak puta, osjetit ces kako ti zlijezde luce pljuvacku pojacano. kazu da je to dobra masaza i preventiva protiv grlobolje. Ne znam koliko djeluje, ali ja to radim ujutro i navece, nista me ne kosta, pa evo do sad me nista nije zaboljelo :D
Nadam se da ti je vec bolje. I ja cijedim limun u grlo, ali u pravu si, nemoj pretjerati.
Fozgen

#14 Re: Boli grlo

Post by Fozgen »

Kiseli krastavci.
Izrezes kisele krastavce na listice, ne na kolutice nego uzduzno, poredas po nekoj marami i privezes na grlo.
Mada ono grlo ko grlo najbolje sa doktorom vidjeti.
Max Bunker

#15 Re: Boli grlo

Post by Max Bunker »

A evo mene od jutros zeza suhi kasalj i OGROMNE KOLICINE pljuvacke u ustima. Cak sam i povratio jutros :(
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Boli grlo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja sam prije 15 dana imao jaku upalu sinusa i grla, kasalj, slajm, temperatura 37. Odem do doktorice kaze jaka upala sinusa, pluca cista...propise mi nekakve sinteticke antibiotike posto imam alergiju na penicilin. Dodjem kuci i naravno kao uvijek prije uzimanja lijeka procitam uputstvo...kada tamo kaze da ovaj antibiotik utice na psiho-fizicke sposobnosti. :shock: Sve lijepo zamotam u kesu i zafrljacim u kantu i evo upala prosla uz cajeve, aspirin, i vitamine. Imam srecu ili nesrecu da sam sa 20+ godina odstranio krajnike, kasnije saznao potpuno bespotrebno. :-x Antibiotik treba izbjegavati, jedino bas kod upale pluca i ozbiljnijih stvari, ali ovako kod ne tako cestih upala grla fakat mislim da antibiotik napravi vise stete nego koristi.
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Boli grlo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Aura Perez wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sam prije 15 dana imao jaku upalu sinusa i grla, kasalj, slajm, temperatura 37. Odem do doktorice kaze jaka upala sinusa, pluca cista...propise mi nekakve sinteticke antibiotike posto imam alergiju na penicilin. Dodjem kuci i naravno kao uvijek prije uzimanja lijeka procitam uputstvo...kada tamo kaze da ovaj antibiotik utice na psiho-fizicke sposobnosti. :shock: Sve lijepo zamotam u kesu i zafrljacim u kantu i evo upala prosla uz cajeve, aspirin, i vitamine. Imam srecu ili nesrecu da sam sa 20+ godina odstranio krajnike, kasnije saznao potpuno bespotrebno. :-x Antibiotik treba izbjegavati, jedino bas kod upale pluca i ozbiljnijih stvari, ali ovako kod ne tako cestih upala grla fakat mislim da antibiotik napravi vise stete nego koristi.
Ali ga je kod upale sinusa tesko izbjeci. Ja sam sad pokusala cajeve, vitamine, i vucem se od 1. maja, tek mi je s antibiotikom bilo malo bolje.
Ako se sjecam doktorica mi je prepisala "Citeral" antibiotik od 500mg...ja se ziv isprepedao kada sam procitao popratne efekte, dvoumio se i odlucio na svoju ruku da ne uzmem taj antibiotik. Evo nakon 15-tak dana osjecam se k'o nov. :)
beautyfool

#18 Re: Boli grlo

Post by beautyfool »

Jabukovo sirce razmuti u vodi i sapiraj grlo, pokusaj naci domace.
hadzun

#19 Re: Boli grlo

Post by hadzun »

za grlo caj od kadulje/zalfije napravit i gaargarat! dugorocnom upotrebom smiruje grlo.
antibiotik onako ofrlje niposto, mada sam imao i ja slicnih epizoda, al ko sto rece drvosjeca samo prodje na kraju...ako nije sta mimo svijet.....
limun cjedit u grlo, a u slucaju Fa/la/ringitisa ni pod razno.iako je to narodski opcepoznati lijek, limunska kiselina nagriza ionako naceto grlo.
za ove prijatelje sinuslije (pogotovo u kombinaciji s alergijama) preporuka RHINO-HORN posudica za ispiranje nosa. Iako deveram sa sinusima (i sve sto ide uz to) kako ovo koristim olaksao muke za 50%.... :run:
manki

#20 Re: Boli grlo

Post by manki »

kriticarka_nikova wrote:Boli grlo

Prije 14 dana bijah na jakom vjetru i tu vece me zaboli grlo. Sutradan odem u apoteku i daju mi caffetin cold (10 tableta) koji nikad do tad nisam pila i nakon mozda 7-8 tablete bol prestane, no, ja popijem cijelu tablu tj svih deset tableta. I tako, ozdravim ti ja, ali nakon 2 dana ponovo me uhvati. Odem ja u apoteku i opet uzmem isto “caffetin cold”, no, pijem ti ja tako njih 3 dana a stanje sa mojim grlom se pogoršava. Budim se mokra od znoja, bol se povećava, a dobivam i blagu temperaturu. Kad se desni krajnik upalio toliko da sam plakala od bola odem u apoteku i zatrazim ampicilin. Dali su mi 1 paklo od 16 tableta. Pocnem ga piti i nakon 3-4 kapsule stanje se pocne popravljati, upala se povlaci, ja ozdravljam, ponovo uzimam cigare, osjecam miris hrane, jedem ko krava, i posljednju kapsulu pijem u srijedu u zoru tj.u 5 sati.
Danas sam osjetil ponovo blagu temperaturu. Osjecam i blagu bol u grlu. Padam u depresiju. Ako me ponovo onako grlo zaboli ubicu se. Malo prije sam istopila dvije bronhi bombone u mlijeku i kljucalo sam ga popila.

Zna li neko neki babski lijek koji lijeci grlo jer vise cu da poludim? Pale su mi na pamet rijeci moga dajdze koji kaze: da mi neko kaze da je zdravo razmutit govno i popit, ja bi to uradio.

Pomagajte…ne mogu da odem ljekaru, jer sam trenutno daleko od civilizacije….
Najdirektniji, najiskreniji savjet, od nekog ko se mučio i bočio 20 godina s grlom i krajnicima, IZVADI IH! Pogotovo ako su gnojni često i upaljeni, ako su 2-3 puta ili više upaljeni godišnje, moraju se vaditi. Ja svoje izvadih prije 2 godine, problemi ko rukom odneseni, do sad nisam šmrcnuo, kamo li da me je grlo zabolilo.

Sa srećom. ;)
kriticarka_nikova

#21 Re: Boli grlo

Ja se izvinjavam sto cu bit nekulturna, ali brate dokurcilo mi vise trpit,16-i dan!. Sad mi se upalio lijevi krajnik, a desni je ok. Mada ovaj lijevi krajnik ne boli toliko ko sto je bolio desni, al vidjecemo jos.

Citavu noc sam drzala obloge od senfa i krastavaca. Nije pomoglo. Evo pravim caj. Obloge su mi i dalje na vratu i hodam sa njima po stanu ko kreten. Limun sam iscjedila u grlo i dudlam one neo-angin fol tablete (one crvene). Temperaturu nemam.

Palo mi je na pamet, ono proljece, vrijeme za alergije, svi smrcu, imaju problema sa sinusima, suhim kasljem i sl. Rekoh sebi da to nije mozda to, da nisam alergična na neki cvijet, na onu kako se zove…ambroziju, il na nesto deseto, ko bi ga znao….hajde doktori iznesite svoje strucno misljenje, a i vi koji niste doktori isto iznesite ga…vapim za savjetima!

@manki hvala na savjetu, ali mene su krajnici bolili mozebit prije 5-10 godina, mozda i prije. Duuuugo godina nisam imala problema sa istim. Koliko je dobro bit bez krajnika, toliko i nije, sto vrijedi i u obrnutom slucaju.

@hadzun , e a sta je fa la riniingitis? Nemoj me prepadat ziv bio.

@bjutiful, koliko ja znam jabukovo sirce smiruje temperaturu? Kako da grgljam jos s tim? Jadno moje grlo L

@Aura Perez svaki antibiotik ima nus pojave. Ja sam pila razne antibiotike na kojima samo sto nije pisalo, (a sve fol na latinskom da manje razumijem), al nesto tipa: “u slucaju da dobijete epilepsikus, sizofrenijus, da cujete Gabrijelikus trubuss, ODMAH se obratite ljekaru i BACITE sto dalje od sebe te tablete, al je vazda pisalo da samo 1% dobije te nus pojave i ja sam isla na to “nece bas mene” i srecom nije nikad mene…

@Fozgen nista kiseli krastavci, nula bodova….evo probudila se sa tim oblozima, bol lijevog krajnika se pojacao.

@callisto e vala probacu i tu masažu pa da vidimo hotel pomoc.

I et, sto reko Forest Gump, to bi bilo to sto imam reci o tome.

Hai zdrao.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#22 Re: Boli grlo

Post by anjusha »

Grlo me boljelo prosle sedmice 4-5 dana. Uzas!
Prestalo... fala Bogu!
Sta sam radila: Kupila apripro sprej za grlo na bazi propolisa i sa alkoholom i spricala svaki dan 3 -4 puta dnevno jedno 3-4 dana, istovremeno gutala septolete i cak sam popila malo nekog zestokog alkohola jer sam se sjedila da me jednom davno za Bozic tako proslo grlo. Ovaj put nije nesto pomoglo, ali eto.
Obavezno ako imas kasalj kupi nesto za iskasljavanje. Kako sam pocela da lakse iskasljavam i grlobolja je nestala, tako da je lako moguce da je vezano i kod tebe.

Good luck!
bogoljub

#23 Re: Boli grlo

Post by bogoljub »

Probaj sa čajem od kadulje ispirati grlo.
Takodje med od kadulje čini čuda.
Isprobano 100 %.
Fozgen

#24 Re: Boli grlo

Post by Fozgen »

kriticarka_nikova wrote:Ja se izvinjavam sto cu bit nekulturna, ali brate dokurcilo mi vise trpit,16-i dan!. Sad mi se upalio lijevi krajnik, a desni je ok. Mada ovaj lijevi krajnik ne boli toliko ko sto je bolio desni, al vidjecemo jos.
Eee jbga :(
Fakat bi ti bilo najbolje kako god znas i umijes doktoru, jer 16 dana sa tim deverat nije malo. Nisu sve upale istog karaktera a ni ovi alternativni lijekovi ocigledno je ne pomazu svima isto :) i uvijek.
kriticarka_nikova

#25 Re: Boli grlo

Men se cini da mi je bolje od vrelog mlijeka u koje sam ubacila secera...vidcemo sutra
Post Reply