Bolesni macak

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
jedna

#1 Bolesni macak

Post by jedna »

Ovako... Moj macor nije kucni, nego okolokucni. Dakle, spava pred vratima. Ode katkad odluta (ali nikad duze od jednog dana). Malo me brine poslednjih dana. Samo lezi pred kucom, nezainteresovan za bilo sta. Kad ga zovem, samo digne glavicu i odmah je spusti. Jede i pije vodu pomalo (al nije prozdrljiv kao sto inace jeste). A najvise me brine to sto mu suze oci i curi mu zuckasto iz nosa i tesko dise (ono kao covjek kad ima astmu ili upalu pluca pa "reze" kad dise i na kraju "otpuhne" kao da pukne nesto). Rekli su mi da je vjerovatno rijec o upali pluca i da mu smijem dati ampicilin rastopljen u vodi, a prijateljica mi je rekla da je njena macka odbijala piti vodu kad u njoj ima neki medikament, pa bi joj ona izdrobila pola tablete i polako utisnula u usta. Sad, ja ne znam, smiju li se mackama davati medikamenti koje ljudi koriste? I da li se stvarno radi o upali pluca i ako da kolikoje to opasno za macku (ima oko 2,5 godine)? Mogu li se ja sama brinuti o njemu, ili ipak treba strucno lice? Pomagajte, molim vas.
7th_Heaven

#2 Re: Bolesni macak

Post by 7th_Heaven »

Ja mislim da bi u svakom slucaju trebala kontaktirat veterinara...Ako nista tacno ce ti reci koje antibiotike bi trebala koristit, koje doze i koliko dugo.
Ako nista nazovi nekog veterinara telefonom i opisi mu simptome pa neka ti kaze..

A moze biti samo prehlada, ne mora biti upala pluca. Ako jeste ne mora biti nimalo bezazleno...Moja stara macka je isto bila bolesna, izcjedak iz nosa i usta i tako to neko letrgicno ponasanje, posto je isto bila okolokucna i nisam je mogla bas lako odvesti veterinaru nazvala sam, opisala simptome i on mi je reko tacno koju tabletu..poslije jedne je bio ok.
Zajebano je jer se macke ne znoje, tablete se doziraju i prema kilazi tako da se s tim ne bi trebalo zezat.

Odakle si ti? Tz?

Ako si iz Tz, mogu ti nabaviti broj jednog super veterinara iz Mosnika, zove se Rasim i one je totalno susretljiv i voli zivotinje tako da ga mozes komotno nazvat i pitat za savjet.
1941.

#3 Re: Bolesni macak

Post by 1941. »

:sad:
Veterinar je svakako najbolja opcija.
Ovdje sam našao nešto,možda pomogne.
http://forum.bih.net.ba/showthread.php?t=31705&page=10
Izmedju ostalog pise:
"Nikada nemojte svojoj macki davati aspirin, paracetamol ili ibuprofen, osim ako vam to nije rekao veterinar. Svi ti lijekovi u macijem organizmu ostaju dulje nego u nasem, cak danima, a ne satima kao kod ljudi. Sva ta sredstva protiv bolova potencijalno predstavljaju smrtnu opasnost po macku.
Aspirin se, medjutim, koristi u lijecenju odredjenih bolesti srca i poremecaja zgrusavanja krvi. Najveca doza jest cetvrtina tablete od 300 mg (inace doza za odraslog covjeka), i to dva puta tjedno."
dalmatinka

#4 Re: Bolesni macak

Post by dalmatinka »

Ako nećeš voditi mačka kod veterinara, onda odi sam kod njega samo kupiti tablete - zaista nisu skupe. Davati ćeš mu ih tako da ih gurneš mačku duboko u usta na korijen jezika, i onda ga drži rukom oko njuškice i usta par sekundi. U trenutku dok su mu tako čvrsto zatvorena usta, on ne može ništa s tabletom nego progutati je.
jedna

#5 Re: Bolesni macak

Post by jedna »

jos da dodam da mu je ranijih dana iscjedak iz nosa bio obilniji i oci su mu puno suzile, a juce se to povuklo ali je poceo otezano disati. danas mu se opet iscjedak iz nosa pojavio ali pravo tesko dise. maloprije sam mu isjeckala jednu hrenovku i pojeo ju je. nije tesko jeo sem sto je "hroptao". vodu slabo pije.
inace, jeste malo nezgodno okolokucnog macora voditi veterinaru, mada hocu ako mu stanje ostane ovako jos koji dan. zasad,mmislim da cu samo kontaktirati nekog telefonom.
travar

#6 Re: Bolesni macak

Post by travar »

Evo da ne otvaram novu temu:
Naime imam mache staro oko 5 mjeseci (malo je u kući malo napolju), i do sad je bilo sve ok, međutim danas je saFatala depresija, jedva jede (jela je malo tune), ne igra se, a inače se voli igrati sa zgužvanim papirima, ali danas ni da pogleda onaj papir!
Češkanje ne pomaže, samo stoji i ono k'o da jedva čeka da završim (iako prede), spava evo cijeli dan!
I samo da napomenem, majka (njena ne moja :D) joj više ne dozvoljava ni da priđe kako bi jela/dojila (ili kako već), pa kontam da možda nije zbog toga postala emo :D!
Eto ako je neko već imao slično iskustvo savjet bi bio cijenjen!
Nosio bih veterinaru ali danas nedjelja!

PS: Ako treba otvoriću novu temu nije frka! :thumbup:
melb26sa

#7 Re: Bolesni macak

Post by melb26sa »

travar wrote:Evo da ne otvaram novu temu:
Naime imam mache staro oko 5 mjeseci (malo je u kući malo napolju), i do sad je bilo sve ok, međutim danas je saFatala depresija, jedva jede (jela je malo tune), ne igra se, a inače se voli igrati sa zgužvanim papirima, ali danas ni da pogleda onaj papir!
Češkanje ne pomaže, samo stoji i ono k'o da jedva čeka da završim (iako prede), spava evo cijeli dan!
I samo da napomenem, majka (njena ne moja :D) joj više ne dozvoljava ni da priđe kako bi jela/dojila (ili kako već), pa kontam da možda nije zbog toga postala emo :D!
Eto ako je neko već imao slično iskustvo savjet bi bio cijenjen!
Nosio bih veterinaru ali danas nedjelja!

PS: Ako treba otvoriću novu temu nije frka! :thumbup:
Jesi vec macku ocistio od parazita i buha? Ako ne jede paraziti tj gliste mogu biti problem. Predlazem da ili nazoves veterinara ili da ti jedan dodje kuci pa da maci da bocu protiv parazita (prava je muka macki dati tabletice protiv parazita).
travar

#8 Re: Bolesni macak

Post by travar »

Nosio sam je na Stup veterinaru, imala je povišenu temperaturu, i uglavnom dobila je 2 infuzije (sad joj glava 2 puta veća :D ), tableticu protiv glista, i još 3 ili 4 nekakve boce, uglavnom izbušena je sa svih strana :D!
Eto pa valjda će biti bolje!
jedna

#9 Re: Bolesni macak

Post by jedna »

Dakle, taj moj macak je imao parazite i dobili smo neku tabletu (daje se cetvrtina svaka 3 mjeseca). Nakon prve aplikacije, odmah je bio bolje. (Do sada smo mu 2 puta davali). Ali, upravo sam se zabrinula, jer se macor danas jako cudno ponasao (inace, bio je "normalan" i zdrav). Bjezao je od nas, ali se vratio pred mrak i bio je kao inace. No, ono sto me zabrinuli je nekakva pljuvacka koja mu je oko usta. Dakle, ne radi se o pjenastoj pljuvacki, nego vise da mu je mokro oko usta (I danas mi se ucinilo da ima nesto na ustima, ali kad sam mu se priblizila pobjegao je. Sad je normalno jeo, i mazio se pa sam ga mogla detaljno pogledati). Mozda nije nista, mozda pretjerujem, ali sta ako... Ne smijem ni napisati sta sam najgore pomislila
melb26sa

#10 Re: Bolesni macak

Post by melb26sa »

jedna wrote:Dakle, taj moj macak je imao parazite i dobili smo neku tabletu (daje se cetvrtina svaka 3 mjeseca). Nakon prve aplikacije, odmah je bio bolje. (Do sada smo mu 2 puta davali). Ali, upravo sam se zabrinula, jer se macor danas jako cudno ponasao (inace, bio je "normalan" i zdrav). Bjezao je od nas, ali se vratio pred mrak i bio je kao inace. No, ono sto me zabrinuli je nekakva pljuvacka koja mu je oko usta. Dakle, ne radi se o pjenastoj pljuvacki, nego vise da mu je mokro oko usta (I danas mi se ucinilo da ima nesto na ustima, ali kad sam mu se priblizila pobjegao je. Sad je normalno jeo, i mazio se pa sam ga mogla detaljno pogledati). Mozda nije nista, mozda pretjerujem, ali sta ako... Ne smijem ni napisati sta sam najgore pomislila
Uhvati macka i nazovi veterinara. Mislim da je to jedna od macjih bolesti.
Post Reply