BOLERO

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

zuna

#2 Re: BOLERO

Post by zuna »

Van Halen

#3 Re: BOLERO

Post by Van Halen »

Bolero je bio jedna od jačih grupa u Sarajevu pred rat. Dobri stvarno.
perfect_guy

#4 Re: BOLERO

Post by perfect_guy »

meni bar jedan od omiljenih bendova, čisto iz razloga što u svaku pjesmu unose "nešto svoje" što ih malo odvaja od ostatka predratne pop-rock scene
1941.

#5 Re: BOLERO

Post by 1941. »

perfect_guy wrote: čisto iz razloga što u svaku pjesmu unose "nešto svoje" što ih malo odvaja od ostatka predratne pop-rock scene
Slažem se imali su neki poseban stil.Pjevač je imao odličan glas.
Još se sjećam onih emisija koje su išle nedeljom i trajale su jedno sat vremena.Jedna je bila posvećena Boleru u cijelosti i tada je ta grupa ostavila na mene dobar utisak.Zaista su izgledali posebno,nekako više urbano za razliku od mnogih bh grupa u to vrijeme (druga polovina osamdesetih).
DYD666

#6 Re: BOLERO

Post by DYD666 »

Kako do MP3ca? Ne mogu nista da nadjem... :-?
madner

#7 Re: BOLERO

Post by madner »

Postavi zahtjev na pravoj temi :)
ispocetka

#8 Re: BOLERO

Post by ispocetka »

imaju novu pjesmu, ustvari nije bas nova , iz 2006. valjda rade na novom albumu. Odlicni su, pogotovo album O Jesenjinu.
DYD666

#9 Re: BOLERO

Post by DYD666 »

Joj nasao sve, beton! :thumbup:
dezurni_ucenik

#10 Re: BOLERO

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 03:29, edited 1 time in total.
ispocetka

#11 Re: BOLERO

Post by ispocetka »

CVIKERASH wrote:
ispocetka wrote:imaju novu pjesmu, ustvari nije bas nova , iz 2006. valjda rade na novom albumu. Odlicni su, pogotovo album O Jesenjinu.
jel to misslis na onu sto se stalno vrtila na balkanmediji...negdje na kraju slavlja ..mislim da se tako zove

Ne ne, ta je pjesma sa njihovog prvog albuma, radi se o pjesmi Bosna u basni.
lupiga_ocati

#12 Re: BOLERO

Post by lupiga_ocati »

pa bice da su ti oba albuma tu ))
Popara

#13 Re: BOLERO

Post by Popara »

Mišo Bartulica, vodja i idejni tvorac Bolera je jedno vrijeme bio u travniku ja mislim ili tako negdje, a zadnji njihov album iz 2006 se zove Ludnik i jedno vrijeme je bio na oficijelnoj stranici grupe. Trenutno od citave stranice radi samo forum al sve mozete provjerit na http://www.grupabolero.com/forum/ Mile pjevac, je kolko ja znam u Njemackoj gdje vozi kamione. ako neko ima jos informacija bujrum.
ispocetka

#14 Re: BOLERO

Post by ispocetka »

Izdali su jos jedan album, dakle ukupno imaju dva hehe, drugi album se zove O Jesenjinu, inspirisan pjesmama ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina(preporucujem). Ima odlicne pjesme kao Krcmarska Moskva, Pismo majci, Sviraj harmoniko tugu. A tacno je da je lider grupe koji je pisao sve tekstove izbacio album ali to nije to, to je bilo bez ostalih clanova grupe, najvaznije bez pjevaca koji ima prepoznatnjiv glas. al eto valjda ce radit nesto novo
edin_Basket

#15 Re: BOLERO

Post by edin_Basket »

ne znam sto al ovu muziku volim najvise, pjesme na ovaj fazon
Qler

#16 Re: BOLERO

Post by Qler »

imam ja odavno oba albuma bolera, a negdje u kuci imam i origilan kasete :D O jesenjun :D

sviraj hermoniko sviraj onu moju
trgni tikvo suplja
onu sisatu bi
radije no' koju
ta je ponajgluplja

:D
serpico

#17 Re: BOLERO

Post by serpico »

Popara wrote:Mišo Bartulica, vodja i idejni tvorac Bolera je jedno vrijeme bio u travniku ja mislim ili tako negdje, a zadnji njihov album iz 2006 se zove Ludnik i jedno vrijeme je bio na oficijelnoj stranici grupe. Trenutno od citave stranice radi samo forum al sve mozete provjerit na http://www.grupabolero.com/forum/ Mile pjevac, je kolko ja znam u Njemackoj gdje vozi kamione. ako neko ima jos informacija bujrum.
Meni ne radi n i forum. Vidim da su kombinirali joomlu i phpbb pa nesto sa linkovima nije u redu a sto se tice muzike Bolera pa bili su prepoznatljivi i dan-danas ih rado cujem
Better Man

#18 Re: BOLERO

Post by Better Man »

Popara wrote:Mišo Bartulica, vodja i idejni tvorac Bolera je jedno vrijeme bio u travniku ja mislim ili tako negdje, a zadnji njihov album iz 2006 se zove Ludnik i jedno vrijeme je bio na oficijelnoj stranici grupe. Trenutno od citave stranice radi samo forum al sve mozete provjerit na http://www.grupabolero.com/forum/ Mile pjevac, je kolko ja znam u Njemackoj gdje vozi kamione. ako neko ima jos informacija bujrum.
Mišo Bartulica je iz Livna, a Ludnik je njegov solo album, a ne album Grupe Bolero. Album je izdan za Aquarius records. Pjesma Bosna u basni je snimljena za solo album Ludnik i nalazi se na njemu, ali je kasnije sa članovima Bolera ponovo snimio.
ispocetka

#19 Re: BOLERO

Post by ispocetka »

hape_hapica wrote:
serpico wrote:
Meni ne radi n i forum. Vidim da su kombinirali joomlu i phpbb pa nesto sa linkovima nije u redu a sto se tice muzike Bolera pa bili su prepoznatljivi i dan-danas ih rado cujem
Ne radi ni meni. Ima li iko da je skinuo ovaj zadnji album ili makar ovu pjesmu "Bosna u basni"?

evo pjesme Bosna u basni

http://rapidshare.com/files/131105521/B ... i.mp3.html
ispocetka

#20 Re: BOLERO

Post by ispocetka »

hape_hapica wrote:
ispocetka wrote:
evo pjesme Bosna u basni

http://rapidshare.com/files/131105521/B ... i.mp3.html
Hvala ti jarane/jaranice puno! :D

jaran je hehe, nema na cemu :D
video

#21 Re: BOLERO

Post by video »

Better Man wrote:Mišo Bartulica je iz Livna, a Ludnik je njegov solo album, a ne album Grupe Bolero. Album je izdan za Aquarius records. Pjesma Bosna u basni je snimljena za solo album Ludnik i nalazi se na njemu, ali je kasnije sa članovima Bolera ponovo snimio.
Sve stoji :thumbup:

Evo album ako nekom treba :-)

code:
http://rapidshare.com/files/101466943/B ... _2005_.rar
Slaven Savic

#22 Re: BOLERO

Post by Slaven Savic »

"Počeci
Ideja o nastanku grupe Bolero nastala je 1982. godine. Prošlo je nekoliko godina uvježbavanja i sviranja, pogotovo u podrumu Doma kulture ''Vaso Pelagić'' u Sarajevu, dok se grupa nije konačno pojavila u javnosti. Do sredine osamdesetih mnoge osobe su prošle kroz grupu dok se nije formirala konačna postava koja je bila spremna uvježbavane materijale snimiti u studiju. Velik dio pjevača sudjelovao je u njihovom radu, između ostalih i Mladen Vojičič Tifa, ali puninu u interpretaciji pjesama koje su stvarali postigao je tek Mile Anđelić svojim karakterističnim glasom punim senzibiliteta.

Osnivač i vođa grupe je Mišo Bartulica, koji je autora tekstova, muzike i aranžmana. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazi u obiteljskom okruženju i to od najranijih dana djetinjstva. Njegov otac je imao svoj orkestar, svirao je starogradske pjesme i ruske romanse na Skadarliji, pa je tako Mišo okružen romantičnim elementima s jedne strane i prisutnom rock'n'roll kulturom s druge strane stvorio u sebi posebnu atmosferu koja je, zapravo, bila spoj ta dva elementa. Taj spoj je bio poseban i jedinstven, nešto što sarajevska rock scena još nije poznavala u takvom obliku, i čime je Mišo uspio učiniti grupu zaista izuzetnom što se i jest osjećalo u njihovom muzičkom izražaju. Prisutna atmosfera ruskih romansi, neagresivnosti i blagih nota, omogućavala je da pjesme zadrže u sebi jak emocionalni naboj, a istovremeno iskazane u svjetlu rock'n'rolla, one su nosile u sebi onu snagu poleta koja jednostavno ima moć pokrenuti ''ono nešto'' u ljudima. A kako upravo takva atmosfera asocira na predivnu Ravelovu muziku, čija se egzotičnost posebno ističe u njegovom najpoznatijem djelu ''Bolero'', grupa uzima sebi to ime, kojim se počinje aktivno koristiti negdje 1985. godine i to nakon radijskog predstavljanja u kojemu su gostovali kao demo-band.

Na kraju slavlja
Tokom 1985. iskristalizirao se gotovo cijeli njihov materijal za snimanje vlastitog albuma, a i grupa je konačno imala definiranu postavu. Nakon mnogih godina profiliranja, sastav koji je započeo rad na albumu činili su: Mile Anđelić (vokal), Mišo Bartulica (gitare i pomoćni vokal), Mustafa Čizmić (bas), Zoran Grabovac (bubnjevi) i Dino Olovčić (klavijature). Rezultati njihovog rada prvi put su osvanuli na njihovom prvijencu ''Na kraju slavlja'' 1986.godine. Album s devet pjesama sniman je u sarajevskom studiju BLAP i objavljen u izdanju Diskotona iz Sarajeva. Udarna pjesma ''Galebovi'', ujedno i prva pjesma kojom se Bolero predstavio javnosti, izazvala je veliki interes kod slušatelja koji su u Boleru prepoznali grupu koja puno obećava i koja u sebi nosi izraziti muzički potencijal. O njihovoj popularnosti najbolje govori činjenica da im je album u relativno kratkom razdoblju jednostavno razgrabljen u prodavaonicama audio nosača.
Mišo Bartulica se sa svojom grupom uspio profilirati na tadašnjoj sarajevskoj rock sceni svojim karakterističnim muzičkim izrazom kojeg je prepoznala i prihvatila velika masa slušatelja. Pored spomenute pjesme ''Galebovi'', do srca publike stižu i ''Sjećanja'', ''Dajana'', ''Moja generacija'', ''Misli na mene''. Poseban senzibilitet prisutan u novonastalim pjesmama pojačan je emocionalnim stanjem pjevača Mileta Anđelića koji je za vrijeme snimanja albuma bio na kraju ljubavne veze, nesretno zaljubljen. Mile se jednostavno sjedinio s pjesmama koje je izvodio ispunjavajući ih najvećim žarom kojeg je nosio u sebi.
Iako album izlazi u studenom 1986.godine, promotivni koncert održava se u travnju 1987.godine u Domu izviđača u Sarajevu i svibnju 1987. godine u Domu kulture ''Vaso Pelagić''. Naime, neposredno po izlasku prvog albuma ''Na kraju slavlja'', Mišo Bartulica odlazi na odsluženje vojnog roka, što je utjecalo na takav izostanak mogućnosti aktivnog koncertnog promoviranja albuma. Emocionalno stanje proživljeno tih dana u vojsci odrazilo se na pjesme koje je pripremao za drugi album.
Tijekom vremena grupi se umjesto Dine Olovčića na klavijaturama priključuje Nele Hadžić.

O Jesenjinu
Dvije godine poslije prvog albuma, Bolero objavljuje drugi album, koji je snimljen u Studiju 1 RTV SA, a objavljen također u izdanju Diskotona. Uspon karijere gradi se na novim pjesmama, ''Jelena'', ''Krčmarska Moskva'', ''Pismo majci'' i drugima.
''O Jesenjinu'' predstavlja konceptualni projekt koji je u cjelosti inspiriran životom i djelom Sergeja Aleksandrovića Jesenjina. Bolero se i na ovom albumu pojavljuje u prepoznatljivom melankoličnom stilu i iskazivanju emocija do krajnosti. Kompozitorski potencijal Miše Bartulice još jače dolazi do izražaja. Dok je pripremao album, Mišo je zamislio tu cjelinu upotpuniti posebnim govornim dijelom za kojeg je naumio ugostiti Radeta Šerbedžiju. Nakon više pokušaja, grupa je uspjela stupiti u kontakt s Radetom koji je, kad je saznao o čemu se radi, bio oduševljen cijelom pričom i pristao učestvovati na albumu. Rade u Subotici snima s grupom recital, inspiriran stihovima Jesenjinove poezije, koji zajedno s osam novih pjesama čine strukturu novog albuma. Osim recitala i ostale pjesme odišu prekrasnim obiljem poetičnosti. U pjesmi ''Sviri harmoniko'' uzima se cijeli Jesenjinov tekst, a stihove iz njegove pjesme ''Pismo majci'', Mišo ubacuje u svoje pjesme ''Zašto umiru proleteri'' i ''Pismo majci''. Tu se nalazi i tradicionalna pjesma ''Konjuh planinom'' nastala u vrijeme husinske bune na jednu rusku melodiju. Svaka pjesma na albumu ima svoju priču, a svaka od tih priča je vezana na neki način za Jesenjina, stoga album s pravom nosi ime ''O Jesenjinu''. Promocija ovog albuma obilježena je velikim koncertom koji je održan pred katedralom u Sarajevu. Prvi tiraž albuma bio je 100.000 primjeraka, što dovoljno govori o granicama popularnosti na kojima se našla grupa Bolero.

Vrijeme zatišja
Grupa je namjeravala snimiti treći album s Radetom Šerbedžijom u Subotici, u studiju Gabora Lenđela. Međutim, Bolero prestaje s radom 1989. godine u namjeri da se pričekaju bolja vremena kad će se neke stvari popraviti. Ali umjesto boljih vremena ubrzo je uslijedila ratna stvarnost koja je omela sve druge aktivnosti, pa tako i rad grupe Bolero.
Stoga Bolero ostaje dugi niz godina u karanteni vremena. Članovi grupe našli su se na raznim stranama svijeta. Čizma je ostao u Sarajevu, Nečko je završio u Americi, Graba u Češkoj, a Mile u Švicarskoj.
Mišo je godine provodio u Livnu, nastojeći ludilo vremena zamijeniti muzikom. Proživljenu stvarnost svih tih godina izrazio je novim pjesmama koje je skupio na kantautorskom albumu ''Ludnik'', objavljenom 2005. godine. Kako sam kaže, ''Ludnik'' je zapravo njegov ''emotivni rezime zadnjih 15 godina i u stvari nije ni trebao biti snimljen… ali… to je već druga priča''."

Sto se tice albuma, evo linkova za download:

Na kraju slavlja(1986):

http://www.box.net/shared/j13pjl0ysg

O Jesenjinu(1988):

http://www.box.net/shared/og04v8ds0o

Inace, na prvom albumu su svirali:

Miso Bartulica-gitare, prateci vokal
Mile Andjelic-vokal
Mustafa Cizmic(Cizma)-gitara
Zoran Grabovac(Grabo)-bubnjevi
Dino Olovcic-klavijature(klavijature je trebao da svira Nedzad Hadzic-Necko, ali je te godine otisao u vojsku)

Na drugom albumu su svirali:

Miso Bartulica-gitare, prateci vokal
Mile Andjelic-vokal
Mustafa Cizmic(Cizma)-gitara
Zoran Grabovac(Grabo)-bubnjevi
Nedzad Hadzic(Necko)-klavijature

toliko od mene.

Slaven
P. Stanley

#23 Re: BOLERO

Post by P. Stanley »

Svaka čast svima, ali Bolero je meni najbolji bend iz tog vremena. Jedinstveni po mnogo čemu.

Mišo, ma nemoj Mišo,
pazi kad ti kažem
nek ide sve u … materinu
nikada druže ja umrijeti neću.
Loulou

#24 Re: BOLERO

Post by Loulou »

http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzi ... /091102055

Al' traže pjevača... A Anđelić? :?
zokizozon

#25 Re: BOLERO

Post by zokizozon »

...Bubnjar ce biti Pero iz "Atentata". Vec duze vremena imaju probe, i trebalo bi to sve ok zvucati.
O Andjelicu (koji je inace iz Varesa), se jako malo culo posljednjih godina, niko ne zna gdje je ni sto radi...

Kazu da ce insistirati na starom i prepoznatljivom zvuku (Imali su izuzetno dobru produkciju albuma sredinom '80-ih, reci ce vam svaki tonac ili studijski tehnicar).
Post Reply