Bol i upala koljena

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nedim81

#1 Bol i upala koljena

Post by nedim81 »

Evo ovako.....Prije 10-ak dana sam zbog bolova u ledjima(imam problema sa ledjima pri duzem sjedenju) malo duze bio za racunarom ali u cucecem polozaju sa savijenim koljenima.Nakon 20-ak minuta u tom polozaju ustao sam i osjetio "napetost" u oba koljena!!!Osjetio sam da prilikom savijanja koljena dolazi do pucketanja u koljenu (ono kao kad hrskavica pucketa) ali to me nije previse zabrinulo u tom trenutku.Sutradan sam osjetio da se malo teze oslanjam na noge i nekakav osjecaj napetosti u koljenima. Poslije 2-3 dana sam mogao puno bolje da se krecem ali pri duzem hodanju (preko 30 min) osjetim ponovo kao mali bol i crvenilo u predjelu casica na koljenu(narocito lijevom)....Kao da se prilikom pokreta iziritira taj dio koljena oko casice.Malo sam surfao na netu i "skontao" da je moguce da sam malo nategnuo meniskus. Koristio sam neku kremu za sportske povrede "Perskindol" i ono neke obloge od sapunice od "Kabasa" jer sam cuo da izvlaci upale.Oboje mi pomaze trenutno tj. kada ih stavim na koljeno i tako se umirim ali pri ponovnom hodu vraca se crvenilo i ona stara "napetost" i lagana bol....

Jel imao neko slican problem i koristio neke preparate ili obloge. Ili mi je jedina opcija doktor i ortoped!!! Volio bih da izbjegnem doktora jer sam mu vec dosadio sa svojim problemom "bolnih ledja" :lol:

Unaprijed zahvalan!!!
Aorta

#2 Re: Bol i upala koljena

Post by Aorta »

Da li ti iko u familiji ima slicne probleme? Da li si isao reumatologu? Da li te ledja najvise bole ujutro? Opisi bol u ledjima (gdje tacno, je li "gori"?). Da li imas ikakvih koznih problema?
nedim81

#3 Re: Bol i upala koljena

Post by nedim81 »

Aorta wrote:Da li ti iko u familiji ima slicne probleme? Da li si isao reumatologu? Da li te ledja najvise bole ujutro? Opisi bol u ledjima (gdje tacno, je li "gori"?). Da li imas ikakvih koznih problema?

U pitanju je donji dio ledja.Pa u porodici probleme sa ledjima imaju i otac i brat!! Otac ima ostecen jedan ili dva prsljena i bila mu je preporucena operacija prije 20-ak godina ali nije zelio.Brat ima problema sa diskus hernijom.Uglavnom porodicno svi imamo "slaba" ledja.Otac i sada ponekad ima problema sa bolovima dok je kod buraza malo bolja situacija.Reumatologu nisam isao.Isao sam doktoru opste prakse koji me je uputio do fizijatra ali jos nisam stigao na red....Odnosno ta fizijatrica me uputila na rengen i rengen ne pokazuje neke znakove hernije niti ostecenja kako mi je rekao moj doktro opste prakse.Sad sa tim nalazima moram otici ponovo do fizijatrice da mi ocita i da svoje misljenje.Imam zakazano 20.07.
Nalaz glasi ovako:" Vidi se aplanirana lumbalna lordoza, trupovi prsljenova uredne visine sa znacima inicijalne def.spondiloze. I.v. prostori ocuvane sirine" eto....

Najveci problem mi je pri duzem sjedenju.Znaci zavisi od stanja nekada mogu sjediti po par sati bez problema ali nekada sjedim nekih pola sata ili sat i osjecam ono ne kao bol nego nekakvu neugodnost(lagana bol) u donjem dijelu ledja.I tako vec 2 mjeseca.Ponekad kada nategnem ledja tj savijem ledja cujem kako mi nesto pucne ono kao kada meso sleti sa rebra i odmah osjetim dozu olaksanja.Takav imam osjecaj.Krenuo sam u zadnje vrijeme sa terapijom jer mi je jedan prijatelj tehnicar (pomocnik fizijatra) u domu zdravlja pa mi je izasao u susret i idem na terapije (3 sam odradio ) dok ne stignem na red kod fizijatrice sa nalazima. Terapija se sastoji ono elektro - nesto na ledja 15-ak minuta, masaza i lagane vjezbe za jacanje misica ledja. Ono sto me zabrinjava je to da u zadnjih 10-ak dana par puta sam se probudio ujutro sa bolom u ledjima.Tako da me ne zeza samo dugo sjedenje nego eto ponekada ujutro me probudi negodan osjecaj u ledjima i tesko mi naci pravi polozaj za spavanje. Prvi put sam bol osjetio prije godinu i pol kada sam radio neke vjezbe u teretani (trbusnjake na ravnoj klupi) i jednom prilikom me je zabolilo i od tada sam prestao da radim tu vjezbu i nisam imao vise problema. Ubrzo sam skroz napustio teretanu.Tako da nisam imao problema sve do nekih 2 mjeseca u nazad.Posto puno vremena provodim sjedeci (skola, fakultet dok sam "kutarisao" , radio u racunovodstvu u jednoj privatnoj firmi 3 godine, radio na carini godinu i pol - tako da je sve na principu puno sjedenja i stojanja) Zadnju godinu dana sam bez posla te sam puno bio za racunarom - cijelu zimu po 5-6 sati te sam upravo tada jednom prilikom za racunarom sjedio i osjetio bol.I drzi me vec 2 mjeseca.....Sto se tice koznim problema imam vitiligo u pocetnoj fazi.Tako da kada sam procitao to tvoje pitanje malo sam se uplasio.Znaci da su to sve dijagnoze koje si pogodio u tvom-vasem pitanju!! Da li imam razlog da se zabrinem??

A sto se tice koljena moram priznati da ide na bolje(hvala Bogu)..Pretpostavljam da sam ih malo nategao kada sam dugo cucao.Ali evo sada nema upala i bolje se krecem bez nekih bolova.

Eto to bi bilo to ....ukratko :-) Malo sam detaljnije opisao da bih ti prikazao jasniju sliku.Hvala unaprijed!!!!
Aorta

#4 Re: Bol i upala koljena

Post by Aorta »

Nedime -- otidji reumatologu. Vitiligo, kao i problemi kod oca i brata, ukazuje na autoimunu etiologiju. Moguce je da imas upalnu bolest, npr. ankilozantni spondilitis ili ti psorijazni artritis (ne moras imati psorijazu koze de facto, ali u nekim slucajevima PA mozes imati sakroiliitis, tj. bol u krstima). Da li imas mala udubljenja po noktima, izgleda ko da je neko iglom izboc'o? Da li su ti simptomi gori kad jedes mlijecne proizvode? Ja bih specijalisti pravac.
zonbirile

#5 Re: Bol i upala koljena

Post by zonbirile »

kupi Glukozamin tablete
nedim81

#6 Re: Bol i upala koljena

Post by nedim81 »

Aorta wrote:Nedime -- otidji reumatologu. Vitiligo, kao i problemi kod oca i brata, ukazuje na autoimunu etiologiju. Moguce je da imas upalnu bolest, npr. ankilozantni spondilitis ili ti psorijazni artritis (ne moras imati psorijazu koze de facto, ali u nekim slucajevima PA mozes imati sakroiliitis, tj. bol u krstima). Da li imas mala udubljenja po noktima, izgleda ko da je neko iglom izboc'o? Da li su ti simptomi gori kad jedes mlijecne proizvode? Ja bih specijalisti pravac.

To sa noktima sto kazes nemam!! Imam normalne nokte-normalnog izgleda!! Sto se tice hrane takodje nemam problema. Ne smeta mi nista sto jedem.Bar ja tako mislim.Nisam obracao nesto previse paznje na to i kakve su reakcije na pojedine vrste hrane koje konzumiram.

A daj mi reci jos ovo.Kako se utvrdjuje reuma??....Vadio sam skoro nalaze odnosno davao sam uzorak krvi i uzorak mokrace te su nalazi prilicno OK!! Kod mokrace mi je konstatovano jako malo bakterija i receno da koristim uvin H caj a sto se tice krvi imam povisen broj fibrinogen (tamo pise da je normala od 2-4 a kod mene je 5) te necega jos ( RBC,HGB,HCT) na nalazu za krv imam malo viska tzv. gusta ili jaka krv te mi se preporucuje da budem dobrovoljni davalac krvi te je to jedan nacin terapije da se krv razrijedi....Tako su mi objasnili!!!!
Aorta

#7 Re: Bol i upala koljena

Post by Aorta »

Imaju specificni krvni testovi za reumatske bolesti (npr. HLAB27 za ankilozantni spondilitis). Ove upalne bolesti se uglavnom naglase u 20im i 30im godinama. Da li najvise sjedis u kuci/zatvorenim prostorima, odnosno, da li izlazis, ko narodni heroj, na sunce barem 20ak minuta na dan ( da su ti ruke i noge otkrivene)? Znam dosta ljudi sa reumatskim bolestima, i niko nema (barem na dijagnozi) normalan Vitamin D ... Takodjer, dokazano je da je ishrana kljucna u reumatskim bolestima -- ne moras imati alergiju, vec senzitivnost na, recimo, meso, mlijecne proizvode (pogotovo sir!), paradajz, paprike, patlidzan i krompir, nekada psenicu. U tom slucaju, simptomi se pogorsaju dan-dva nakon sto si pojeo nesto sto ti ne sjeda, dok sa alergijom znas odmah. Da li si imao infekciju prije nekoliko mjeseci? Jesi li koristio antibiotike?
nedim81

#8 Re: Bol i upala koljena

Post by nedim81 »

Aorta wrote:Imaju specificni krvni testovi za reumatske bolesti (npr. HLAB27 za ankilozantni spondilitis). Ove upalne bolesti se uglavnom naglase u 20im i 30im godinama. Da li najvise sjedis u kuci/zatvorenim prostorima, odnosno, da li izlazis, ko narodni heroj, na sunce barem 20ak minuta na dan ( da su ti ruke i noge otkrivene)? Znam dosta ljudi sa reumatskim bolestima, i niko nema (barem na dijagnozi) normalan Vitamin D ... Takodjer, dokazano je da je ishrana kljucna u reumatskim bolestima -- ne moras imati alergiju, vec senzitivnost na, recimo, meso, mlijecne proizvode (pogotovo sir!), paradajz, paprike, patlidzan i krompir, nekada psenicu. U tom slucaju, simptomi se pogorsaju dan-dva nakon sto si pojeo nesto sto ti ne sjeda, dok sa alergijom znas odmah. Da li si imao infekciju prije nekoliko mjeseci? Jesi li koristio antibiotike?
Uglavnom sjedim kod kuce zimi ono za racunarom.Ljeti normalno da izlazim u kafice i baste na picence sa drustvom naravno u zavisnosti od vremena naravno u kratkoj odjeci prilagodjenom ljetnom periodu.Imam i neke njive(livade) pa se nesto radi i tu.Ne ono svaki dan ali kada ima malo vise posla pomazem svojim roditeljima na basti i tak.....

Vjeruj mi druze da nisam alergican ni na jednu vrstu hrane.Hranu iskljucivo dijelim na onu koju volim i ne voli!!! :-) Sve jednem i nisam imao nikada problema. Cak koristim mlijeko,sir,kajmak iz domace radinosti i nemam problema.Infekcije nisam imao.Ne koristim nikakve antibiotike!! Kazem ti imam te uzorke krvi i urina i mogu ti iscitati pojedine stavke ako te zanima i ako ti moze pomoci u uspostavljanju dijagnoze!!! Vidim da zelis pomoci i jos jednom ti se jako zahvaljujem!!

Ma krenulo me lose stanje iskreno da ti kazem u zadnja 3,4 mjeseca.Prvo sam imao problema sa bruhom koji bi trebao operisati, pa ustanovio sam vitiligo na desnoj ruci 2 krugica, pa ledja, pa sam imao malo problema sa probadanjem u lijevoj strani (isao na ekg i kazu sve je ok - sutra idem na ultrazvuk) i osjetim ponekad aritmiju svaka 6-7 dana (mozda sam i umuslio to sebi) .Moguce da mi je to bila tzv. sandzija, nekada imam problema sa disanjanjem navece pogotovu poslije jela kada bih vecerao kasno osjetim kao nekakvu nadutost u zelucu i stomaku te otezano disem pogotovu u lezecem polozaju te moram ustati i sjediti nekih pola sata da bih malo podrignuo koji put i doveo se u normalu.Znalo me je probuditi navece ta otezanost disanja ali bih je uspio lijeciti tako sto sam radio vjezbe u teretani svaki drugi dan a kasnije sam po napustanju teretane radio kod kuce sklekove i raznorazne vjezbe i osjecao bih se bolje....Kasnije jos taj belaj sa koljenima kada sam jednom malo duze bio u tom cucecem polozaju..... i tak...uglavom BELAJ!!!!
Post Reply