Jel imao neko slican problem i koristio neke preparate ili obloge. Ili mi je jedina opcija doktor i ortoped!!! Volio bih da izbjegnem doktora jer sam mu vec dosadio sa svojim problemom "bolnih ledja"
Unaprijed zahvalan!!!
Moderator: anex
Aorta wrote:Da li ti iko u familiji ima slicne probleme? Da li si isao reumatologu? Da li te ledja najvise bole ujutro? Opisi bol u ledjima (gdje tacno, je li "gori"?). Da li imas ikakvih koznih problema?
Aorta wrote:Nedime -- otidji reumatologu. Vitiligo, kao i problemi kod oca i brata, ukazuje na autoimunu etiologiju. Moguce je da imas upalnu bolest, npr. ankilozantni spondilitis ili ti psorijazni artritis (ne moras imati psorijazu koze de facto, ali u nekim slucajevima PA mozes imati sakroiliitis, tj. bol u krstima). Da li imas mala udubljenja po noktima, izgleda ko da je neko iglom izboc'o? Da li su ti simptomi gori kad jedes mlijecne proizvode? Ja bih specijalisti pravac.
Uglavnom sjedim kod kuce zimi ono za racunarom.Ljeti normalno da izlazim u kafice i baste na picence sa drustvom naravno u zavisnosti od vremena naravno u kratkoj odjeci prilagodjenom ljetnom periodu.Imam i neke njive(livade) pa se nesto radi i tu.Ne ono svaki dan ali kada ima malo vise posla pomazem svojim roditeljima na basti i tak.....Aorta wrote:Imaju specificni krvni testovi za reumatske bolesti (npr. HLAB27 za ankilozantni spondilitis). Ove upalne bolesti se uglavnom naglase u 20im i 30im godinama. Da li najvise sjedis u kuci/zatvorenim prostorima, odnosno, da li izlazis, ko narodni heroj, na sunce barem 20ak minuta na dan ( da su ti ruke i noge otkrivene)? Znam dosta ljudi sa reumatskim bolestima, i niko nema (barem na dijagnozi) normalan Vitamin D ... Takodjer, dokazano je da je ishrana kljucna u reumatskim bolestima -- ne moras imati alergiju, vec senzitivnost na, recimo, meso, mlijecne proizvode (pogotovo sir!), paradajz, paprike, patlidzan i krompir, nekada psenicu. U tom slucaju, simptomi se pogorsaju dan-dva nakon sto si pojeo nesto sto ti ne sjeda, dok sa alergijom znas odmah. Da li si imao infekciju prije nekoliko mjeseci? Jesi li koristio antibiotike?