Bojkot Sberbank - anti-bosanska politika Rusije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#26 Re: Bojkot Sberbank?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dobar osjecaj wrote:Vi ste veoma simpaticne sanjalice a pokretac teme vec drugi put u posljednjih godinu dana otvara temu u kojoj poziva na bojkot Sberbanke i prestanak vracanja kredita.
Banka posluje po zakonima koji regulisu tu oblast i u skladu sa zakonima ove drzave. Pojedinac koji ne vraca kredit krsi niz odredbi razlicitih zakona. Drzava kroz svoje zakone je duzna da sankcionise svakog takvog pojedinca ili te cudesne grupe i horde ljudi o kojima sanjate i zastiti interese banke. Ni znatno vece zemlje koje u odnosu na nas imaju pravo da nose naziv drzava s 40, 60, 80 miliona stanovnika ne mogu sebi priustiti da ugrozavaju odnose s ruskim firmama o cijem gasu ovisi veci dio Evrope a vi mislite da jedna sprdacina s 4 miliona moze. Probudite se ili natavite sanjati. Nadam se da je taj kredit koji je podigao pokretac teme zaista bio zivotno bitan i vrijedan te patnje.
Također postoje međudržavni sporazumi i ugovori koji regulišu niz odnosa između država. Rusija već duže vremena krši te protokole izjavama ambasadora u Sarajevu koje bi se blago rečeno mogle okarakterisati kao neprimjerene. Nije li cijeli zapadni svijet uveo sankcije Ruskim bankama između ostalog i Ruskoj centralnoj banci koja je većinski vlasnik Sberbank. Dakle zašto bi pojedinac ili grupa građana u BiH bila izuzetak da se priključi tim sankcijama zbog političkog djelovanja Rusije na štetu BiH? Zadnji ulazak tzv. "umjetnika" iz Rusije je samo kap koja je prelila čašu. Ne znam šta treba da se još desi da ljudi progledaju. Ako treba da biram kome da se priklonim ja definitivno nemam dileme a to Rusija sigurno nije. BiH, njeni građani, niti jednim aktom ne ugrožavaju odnose sa ruskim firmama a gas, voda, vazduh ne bi trebao biti sredstvo ucjene zar ne? Sa druge strane sve je dobro dok Rus zavrće i pušta gas, ned'o Bog da ga Švabo pušta. :mrgreen:
Ako Rusi budu zavrtali gas Evropi onda će biti zavrnut i BiH bez obzira na odnose kao i prije par godina.

Problem je što ljudi misle da je bojkot nevraćanje kredita što nije tačno već odbijanje saradnje, kooperacije i građanski neposluh sa ruskim firmama a tu spada i privremeno odbijanje vraćanja kredita dok se odnosi ne poprave. Ovo su sve legalne metode kojima se ne krši niti jedan zakon. Ove balavce koji su kreditno nesposobni pa im niti jedna banka ne bi dala ni opštu uplatnicu da ispune ne želim da komentarišem jer nemam šta komentarisati. Kredit imam ali srećom ne u Sberbank. Još dvije godine i onda sam ponovo slobodan čovjek. :wink:
dobar osjecaj

#27 Re: Bojkot Sberbank?

Post by dobar osjecaj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Također postoje međudržavni sporazumi i ugovori koji regulišu niz odnosa između država. Rusija već duže vremena krši te protokole izjavama ambasadora u Sarajevu koje bi se blago rečeno mogle okarakterisati kao neprimjerene. Nije li cijeli zapadni svijet uveo sankcije Ruskim bankama između ostalog i Ruskoj centralnoj banci koja je većinski vlasnik Sberbank. Dakle zašto bi pojedinac ili grupa građana u BiH bila izuzetak da se priključi tim sankcijama zbog političkog djelovanja Rusije na štetu BiH? Zadnji ulazak tzv. "umjetnika" iz Rusije je samo kap koja je prelila čašu. Ne znam šta treba da se još desi da ljudi progledaju. Ako treba da biram kome da se priklonim ja definitivno nemam dileme a to Rusija sigurno nije. BiH, njeni građani, niti jednim aktom ne ugrožavaju odnose sa ruskim firmama a gas, voda, vazduh ne bi trebao biti sredstvo ucjene zar ne? Sa druge strane sve je dobro dok Rus zavrće i pušta gas, ned'o Bog da ga Švabo pušta. :mrgreen:
Ako Rusi budu zavrtali gas Evropi onda će biti zavrnut i BiH bez obzira na odnose kao i prije par godina.
Nije. Sto bi mogao procitati u clanku iz austrijskog die Presse koji sam postavila ranije na temi. Ukratko sankcije koje su uvedene nisu uvedene na ruski novac i nisu sprijecile Sberbank da mimo ustanove za izdavanje licenci u Becu otvori direktnu banku za njemacko trziste Sberbank Direct sa sjedistem u Frankfurtu uz ponudu nekih ludih kamata za stednju i slicno. Dakle, kao sto rekoh, veci dio Evrope ovisi o ruskom gasu. Zima je na pragu a ni jeftiniji ruski novac nije za odbaciti. Drago mi je sto ces se ubrzo rijesiti kredita :D
Drvosjeca iz Dejcica

#28 Re: Bojkot Sberbank?

dobar osjecaj wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Također postoje međudržavni sporazumi i ugovori koji regulišu niz odnosa između država. Rusija već duže vremena krši te protokole izjavama ambasadora u Sarajevu koje bi se blago rečeno mogle okarakterisati kao neprimjerene. Nije li cijeli zapadni svijet uveo sankcije Ruskim bankama između ostalog i Ruskoj centralnoj banci koja je većinski vlasnik Sberbank. Dakle zašto bi pojedinac ili grupa građana u BiH bila izuzetak da se priključi tim sankcijama zbog političkog djelovanja Rusije na štetu BiH? Zadnji ulazak tzv. "umjetnika" iz Rusije je samo kap koja je prelila čašu. Ne znam šta treba da se još desi da ljudi progledaju. Ako treba da biram kome da se priklonim ja definitivno nemam dileme a to Rusija sigurno nije. BiH, njeni građani, niti jednim aktom ne ugrožavaju odnose sa ruskim firmama a gas, voda, vazduh ne bi trebao biti sredstvo ucjene zar ne? Sa druge strane sve je dobro dok Rus zavrće i pušta gas, ned'o Bog da ga Švabo pušta. :mrgreen:
Nije. Sto bi mogao procitati u clanku iz austrijskog die Presse koji sam postavila ranije na temi. Ukratko sankcije koje su uvedene nisu uvedene na ruski novac i nisu sprijecile Sberbank da mimo ustanove za izdavanje licenci u Becu otvori direktnu banku za njemacko trziste Sberbank Direct sa sjedistem u Frankfurtu uz ponudu nekih ludih kamata za stednju i slicno. Dakle, kao sto rekoh, veci dio Evrope ovisi o ruskom gasu. Zima je na pragu a ni jeftiniji ruski novac nije za odbaciti. Drago mi je sto ces se ubrzo rijesiti kredita :D
OK, to su pravne rupe i zavrzlame koje mogu proći ali ako dođe do ozbiljnije krize sve će to doći na naplatu. Sa druge strane koliko god Evropa zavisila od ruskog gasa toliko Rusi još više zavise od Evrope. Ja kažem da ako Švabo ne plati ruski gas mogu si ga u neku stvar nagurati. Zašto su nedavno ekspresno zaključili sporazum sa Kinom za isporuku gasa po nekoj smiješnoj cijeni? Ekonomski je li bolje prodavati nešto po, lupam,10$ ili po 3$. :oops: Tako i Rusi, vagaju i klackaju između dvije vatre, do kada ostaje da se vidi ko ima deblje živce.
archi_a

#29 Re: Bojkot Sberbank?

Post by archi_a »

Prijatelju, mozes bojkotovat pa ne uzeti kredit ali da uzmes kredit a ne placas rate u znak bojkota ??? :D
Isto kao i da naspes gorivo na gazpromu a ne platis u znak bojkota.....heheheh
Sjo, sta se ljudi nece sjetiti
ps. trenutno je stambeni kredit u sberu medju najpovoljnijim u drzavi sa kamatom od 4,99 + euribor. kako bi se prebacio da mi se isplati posle ovoliko kamata prebacivat se.
Last edited by archi_a on 03/10/2014 09:52, edited 1 time in total.
drndalo

#30 Re: Bojkot Sberbank?

Post by drndalo »

Tako je, bojkotuj ih dovijeka... Imas kredit kod njih? Vrati im ga prijevremeno, i zatvori sve racune kod njih, te naglasi zasto im ga vracas ranije I time im smanjujes I kamatu koju ce zaraditi, te zasto zatvaras racune...
Drvosjeca iz Dejcica

#31 Re: Bojkot Sberbank?

archi_a wrote:Prijatelju, mozes bojkotovat pa ne uzeti kredit ali da uzmes kredit a ne placas rate u znak bojkota ??? :D
Isto kao i da naspes gorivo na gazpromu a ne platis u znak bojkota.....heheheh
Sjo, sta se ljudi nece sjetiti
Nije isto. To što ti govoriš je krađa, ovo drugo je sasvim drugi par cipela. Pitaj pravnika, mrsko mi objašnjavati.
Drvosjeca iz Dejcica

#32 Re: Bojkot Sberbank?

drndalo wrote:Tako je, bojkotuj ih dovijeka... Imas kredit kod njih? Vrati im ga prijevremeno, i zatvori sve racune kod njih, te naglasi zasto im ga vracas ranije I time im smanjujes I kamatu koju ce zaraditi, te zasto zatvaras racune...
Kao što rekoh imam ali ne u Sberbank. Prijevremeno vraćanje kredita gotovo da ne umanjuje kamatu, apsurdno ali istinito a znam iz prve ruke. :wink:
dobar osjecaj

#33 Re: Bojkot Sberbank?

Post by dobar osjecaj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:OK, to su pravne rupe i zavrzlame koje mogu proći ali ako dođe do ozbiljnije krize sve će to doći na naplatu. Sa druge strane koliko god Evropa zavisila od ruskog gasa toliko Rusi još više zavise od Evrope. Ja kažem da ako Švabo ne plati ruski gas mogu si ga u neku stvar nagurati. Zašto su nedavno ekspresno zaključili sporazum sa Kinom za isporuku gasa po nekoj smiješnoj cijeni? Ekonomski je li bolje prodavati nešto po, lupam,10$ ili po 3$. :oops: Tako i Rusi, vagaju i klackaju između dvije vatre, do kada ostaje da se vidi ko ima deblje živce.
Ko ima energiju ima pravo da postavlja uslove kako, kome i po kojoj cijeni ce je isporucivati. Kina je prvi susjed Rusiji. Nista nije nelogicno da je dopremanje gasa Kini brze i da time ima prostora i za ekonomski isplativu nizu cijenu a kinesko trziste je ogromno. Evropa ovisi o ruskom gasu i sve price izmedju su obicno palamudjenje.
archi_a

#34 Re: Bojkot Sberbank?

Post by archi_a »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
drndalo wrote:Tako je, bojkotuj ih dovijeka... Imas kredit kod njih? Vrati im ga prijevremeno, i zatvori sve racune kod njih, te naglasi zasto im ga vracas ranije I time im smanjujes I kamatu koju ce zaraditi, te zasto zatvaras racune...
Kao što rekoh imam ali ne u Sberbank. Prijevremeno vraćanje kredita gotovo da ne umanjuje kamatu, apsurdno ali istinito a znam iz prve ruke. :wink:
Prijevremeno vracanje itekako umanjuje kamatu, znam sa izvora. Mogu ti naplatiti max. 500 km za prijevremeno zatvaranje kredita a sva kamata se otpisuje. (clan zakona iz agencije za bankarstvo)
Drvosjeca iz Dejcica

#35 Re: Bojkot Sberbank?

archi_a wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prijevremeno vracanje itekako umanjuje kamatu, znam sa izvora. Mogu ti naplatiti max. 500 km za prijevremeno zatvaranje kredita a sva kamata se otpisuje. (clan zakona iz agencije za bankarstvo)
E pa nije tako. Kamata se umanjuje ali to je toliko mizerno da ti ga dođe isto, pogotovo ako ti je ostalo dvije-tri godine da zatvoriš kredit kao meni i kada vraćaš gotovo samo glavnicu i tek mali dio kamate. Već sam to htio uraditi i jednostavno se ne isplati iskeširati 10.000KM da zatvorim kredit, bolje ih uložiti u nešto drugo.
archi_a

#36 Re: Bojkot Sberbank?

Post by archi_a »

To je drugi par opanaka, ako si imao kredit na 15 godina i ostalo ti je jos dvije godine, naravno da si otplatio vecinu kamate i u tom slucaju ti se naravno ne isplati. To nije razlog da tvrdis da se kamata ne otpisuje. :-)
drndalo

#37 Re: Bojkot Sberbank?

Post by drndalo »

Da, ali ako hoces da posaljes poruku, onda je posalji ! Makar te to doslo i 100 KM jeftinije za preostalih 28 rata...
Drvosjeca iz Dejcica

#38 Re: Bojkot Sberbank?

archi_a wrote:To je drugi par opanaka, ako si imao kredit na 15 godina i ostalo ti je jos dvije godine, naravno da si otplatio vecinu kamate i u tom slucaju ti se naravno ne isplati. To nije razlog da tvrdis da se kamata ne otpisuje. :-)
Ni tada ti se otpisuje kamata, ti si to nešto debelo fulio. :oops: Da je tako svako bi uzeo kredit na 20 godina i vratio ga za 2-3 godine sa samo 500KM provizije banke bez kamate. :lol: Ako smiješ položi 500KM da se kladimo da nije tako kako tvrdiš. 8)

Skrenusmo mi sa teme debelo...
Kemal Malovčić

#39 Re: Bojkot Sberbank?

Post by Kemal Malovčić »

Ona govna filezefski fakultet sve im pare na ovoj spermbank...
spacek

#40 Re: Bojkot Sberbank?

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:53, edited 1 time in total.
archi_a

#41 Re: Bojkot Sberbank?

Post by archi_a »

Ne možes da vjerujes ?!? Pa covjece dragi, hajde ti vrati kredit koji je uzet na 20 god. za 2 godine. Pa onaj ko ima te pare nece ni uzeti kredit, osim naravno ako nije od onih: daj da probam obrnut na kvotu 2. :)
Ponovo i zadnji put. Kod prijevremenog otplacivanja kredita, klijent banke placa samo preostali dio glavnice i max. 500 km za obradu, kao sto je platio i prilikom dobijanja kredita. SVA PREOSTALA KAMATA SE OTPISUJE. TACKA.
Necu vise na ovu temu. Lp
dobar osjecaj

#42 Re: Bojkot Sberbank?

Post by dobar osjecaj »

archi_a wrote: Pa onaj ko ima te pare nece ni uzeti kredit, osim naravno ako nije od onih: daj da probam obrnut na kvotu 2. :) Necu vise na ovu temu. Lp
Tacno. Dobra odluka :D
Drvosjeca iz Dejcica

#43 Re: Bojkot Sberbank?

archi_a wrote:Ne možes da vjerujes ?!? Pa covjece dragi, hajde ti vrati kredit koji je uzet na 20 god. za 2 godine. Pa onaj ko ima te pare nece ni uzeti kredit, osim naravno ako nije od onih: daj da probam obrnut na kvotu 2. :)
Ponovo i zadnji put. Kod prijevremenog otplacivanja kredita, klijent banke placa samo preostali dio glavnice i max. 500 km za obradu, kao sto je platio i prilikom dobijanja kredita. SVA PREOSTALA KAMATA SE OTPISUJE. TACKA.
Necu vise na ovu temu. Lp
Nemoj jer bezveze pričaš. Kod prijevremenog otplaćivanja kredita banka ti ne halali kamatu na način kako ti tvrdiš. :D
Uzmi bilo koji primjer koji sam ti ja dao, prvi kada ti je ostalo dvije-tri godine da otplatiš kredit ili u drugoj-desetoj godini otplate da vratiš ostatak (nebitno koji je to X iznos), banka ti NIKADA, NIKADA ne halali svu kamati već tek jedan mali dio i kada izračunaš to ti se ne isplati. Jebem ga osnovna matematika je u pitanju.
drndalo

#44 Re: Bojkot Sberbank?

Post by drndalo »

Nisi u pravu, svu kamatu koju jos nisi platio, kod prijevremenog vracanja vise ne vracas, vracas dodatno "samo" jos "kaznu" tj. naknadu za prijevremeno vracanje kredita...
Drvosjeca iz Dejcica

#45 Re: Bojkot Sberbank?

drndalo wrote:Nisi u pravu, svu kamatu koju jos nisi platio, kod prijevremenog vracanja vise ne vracas, vracas dodatno "samo" jos "kaznu" tj. naknadu za prijevremeno vracanje kredita...
Pa eto probaj ako si siguran, uzmi kredit pa otiđi idući dan i vrati te pare pa se uvjeri. :roll: Ja ti ne govorim rekla-kazala već iz iskustva. Meni se nije isplatilo jer ti zaračuna dio kamate plus nadoknatu za prijevremeno vračanje koja je tada iznosila oko 800KM tako da mi se nije isplatilo. Doduše svaki pristup je individualni pa tako ako imaš neke bolje uslove onda se možda nekome i isplati. Poenta je da ti banka nikada neće halaliti SVU kamatu kako ovaj tvrdi i naplatiti samo 500KM za prijevremeno vraćanje kredita. :oops:
OldMayor

#46 Re: Bojkot Sberbank?

Post by OldMayor »

Stani, stani...

Znaci bojkotujmo Sberbank i Ruse.

Ali zato hladno kupujmo hrvatske i srbijanske proizvode. Proizvode koje pravi ljudi koji zive u drzavama koje su nas klale 4 godine.

Hmmm...zanimljivo. :roll:

p.s. I nemojte mi molim vas samo s pricom ne kupujemo mi. Jok duhovi dodju i kupuju. Ne bise uvozilo i bilo na policama da se ne kupuje.
drndalo

#47 Re: Bojkot Sberbank?

Post by drndalo »

Sta si ti platio ne znam, ali prema otplatnom planu koji je dio papirologije kredita, imas tacan ralom u kojoj rati vracas koliko kamate i koliko glavnice... Rate koje nisu dospjele na naplatu ti se ne mogu naplatiti sa kamatom, jer (ako) ih vracas ranije od njihovog dospijeca... Zato postoji naknada (kazna) za prijevremeno vracanje...

U pravu si da se pred kraj ne isplati vracati ranije, jer ti je od sve sume duga od npr. 22.000 KM ostalo jos 20.000 glavnice i 2.000 kamate... ALI, tih 2.000 KM kamate ti ne mogu naplatiti... Samo neki % od preostalog duga...
Stoner

#48 Re: Bojkot Sberbank?

Post by Stoner »

OldMayor wrote:Stani, stani...

Znaci bojkotujmo Sberbank i Ruse.

Ali zato hladno kupujmo hrvatske i srbijanske proizvode. Proizvode koje pravi ljudi koji zive u drzavama koje su nas klale 4 godine.

Hmmm...zanimljivo. :roll:

p.s. I nemojte mi molim vas samo s pricom ne kupujemo mi. Jok duhovi dodju i kupuju. Ne bise uvozilo i bilo na policama da se ne kupuje.
Haha. Trebali bi poceti i njih bojkotovati. I Austrijance i Turke okupatore.
Bjez' ba pola bi nas pocrkalo od gladi.
Ne mogu

#49 Re: Bojkot Sberbank?

Post by Ne mogu »

Ovo je stara priča, koja nas *ebe već 20 godina. Niko ne gleda u svoj džep, nego formira mišljenje na osnovu dnevne politike.
Ja sam prije tri godine digao hipotekarni u Volksbanci, današnjoj Sber, te ga vezao za Euribor. Od početne rate 860 KM, rata je pala na današnjih 755 KM. Treba li još neki razlog da sa pjesmom ulazim u Sberbank.
Fact

#50 Re: Bojkot Sberbank?

Post by Fact »

:roll:

Ispadate smiješni.
Post Reply